JobAngel Az álláskeresők védangyala

…és megérkeztek a visszajelzések a HR-esektől! Örülhetünk?

2019. augusztus 12. 07:20
87 hozzászólás

rejected1.jpgErre vágyott sok-sok álláskereső, most megérkezett. Jelöltélmény okán küldik szorgalmasan a HR-esek a visszajelzéseket, időnként tényleg sokat dolgoznak azon, hogy a jelölt megkapja a visszajelzést. Alapvetően kétfelé oszthatók a sikertelen jelentkezések: amikor már a beküldött álláspályázatra mondanak nemet, és amikor volt pár interjúkör.

A legtöbb visszajelzés persze semmitmondó, miszerint:

„Ezúton értesítjük, hogy a kiválasztási folyamat során nem Önre esett a választásunk.

Kérjük, figyelje további álláslehetőségeinket és ha Önnek megfelelő ajánlattal találkozik, küldje el pályázatát újra.

Ez egyébként egy ismert állásportál sablondumája, még csak nem is az ott hirdető cégek írják.

Sokan – még álláskeresők is – hiszik, hogy akkor ez pozitív változás.

Jönnek a visszajelzések, na végre! Én meg azt tapasztalom, hogy nem pozitív. Most akkor fel is veszem az „ördög ügyvédjének” szerepét, mert szerintem semmi jó nem sül ki ebből.

Régen jött a panasz, „embernek sem néznek, nem is válaszolnak”. Namost, egy autoreply-al embernek lettünk nézve? Jött a „kösz, nem” válasz, pl. a fenti módon, mit kezdesz vele?

Összezuhansz leginkább, és azt kérdezed: de miért nem? Sok álláskeresővel megválaszoljuk a „kösz, nem” leveleket, főleg, ha már volt állásinterjú is, és tényleg tisztelettudóan, udvariasan megkérdezzük, mi hiányzott, mit kellett volna másképp? SOHA nem kaptunk választ. Sokat én nem vártam egy autoreply után, de szegény jelöltek igen. Kb. 1 éve eljátszom ezt sok álláskeresőmmel, mindig meg is mondom nekik, hogy tegyük ezt meg, hátha lesz eredmény. Azért tesszük, hogy elmondhassuk: mi tényleg épülni akartunk volna az elutasításból. Na, ennyit a jelöltélményről, meg az emberneknézésről. A legviccesebb érv emellett a szöveg mellett egy HR-estől jött: „több,mint a semmi”. Nem több, csak rosszabb.

Vannak HR-esek, akik komolyan veszik a visszajelzést, mert meghallották az idők szavát, és igyekeznek jó szándékkal válaszolni, komolyan. Itt meg 3 csoportra oszthatók a válaszok, és persze a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, ez itt fokozottan igaz.

  1. Ha a szakmai tudásban van némi hiányosság, az lehet objektív. Nem ért el elég pontot a teszten, nem elég jó a nyelvtudása, stb. Ezeket lehet fejleszteni, fogja is a jelölt, de mégis baromi káros egy ilyen visszajelzés. Később elmondom, miért.
  2. Nem tudna beilleszkedni a csapatba: ebben kevésbé hiszek, és igaznak gondolom a tézisemet, hogy ha a csapatba nem lehet beilleszkedni, akkor rossz a csapat. Lehet, hogy a HR-es is tudja, hogy egy farkasfalkába keres új embert, vagy egy people managementben hiányosságokat mutató főnökhöz, de ezt a jelöltnek nem mondhatja. Ő meg leveszi a tanulságot: „baj van velem, nem fogadna be egy csapat”.
  3. Ugyanígy jön, hogy „másfajta személyiséget, jellemet kerestünk”. Lehet az ok ugyanaz, mint a 2. pontban. Vagy lehet, hogy tényleg olyan a munka, hogy egy szerény, cuki tündérke nem tudna hatékony lenne, egy gonosz, akarnok banya meg igen. Ez nem az ő hibája, mégis ő kapja a visszajelzést, hogy „baj van a személyiségemmel” – legalábbis erre fordítja le magának.

Van egy 4. pont is, de az nem illik most ide. Vannak tiszteletre méltó kivételek, de ez azért nem illik ide, mert tényleg pozitív eredményt érnek el a visszajelzéssel. Egyes HR-esek már képzett coach-ok, ők úgy tudják az elutasítást tálalni, hogy az valóban hasznos, és nem kritika, nem sértés, mert tényleg irányt mutatnak. Ha tehát tényleg vadbarom főnökhöz jelentkezett beosztottnak egy tündérke, akkor tündérke tudni fogja, hogy nincs benne hiba, de most mégis elutasították, mert… Itt látszik, hogy a jószándék kevés, akkor lesz igazán jó, ha tárgyi tudással párosul.

Most jön az ördög ügyvédje, vagy inkább a józan ész, nézzük végig, tényleg jó-e visszajelzést adni-kapni:

Aki most kampányszerű álláskeresésben van, és a megélhetéséért küzd, annak pont nincs se pénze, se ideje, se lelkiereje nyelviskolába járni, tanfolyamon tanulni, e-learning-képzésre költeni. Neki most ennyi van, ezt tudja eladni. Kb. mintha kimész a piacra és közlöd az árussal, hogy de kár, hogy paradicsomot árul, neked alma kellene… Nem lesz almája, paradicsom van. Ha elfogadjuk, hogy az álláskeresés egy eladási tevékenység, akkor egyértelmű, hogy azt kell eladni, ami van, nem pedig csinálni valami mást, amit el lehet adni azok szerint, akik nem vettek tőlünk semmit

A legrosszabb ebben a visszajelzésfajtában, hogy a következő állásjelentkezésre, állásinterjúra már szorongva gondol az álláskereső, „mi van, ha ide sem leszek elég?” és egyre rosszabb állapotba kerül… Ha kapott valaha semmitmondó „kösz, nem” válaszokat, akkor azokra az ügyekre visszamenőleg is adaptálja a „nem vagyok elég jó” hiedelmet. Ebből kihoznom az álláskeresőt nekem kell, józan észbe kapaszkodva, mert a jószándékúnak szánt mondások már megtették hatásukat: romboltak önérzetet, önbizalmat.

A személyiségre, csapatba illeszkedésre vonatkozó visszajelzések romboló hatása még erősebb. „valami baj van velem” „biztos megváltoztam, hát ezelőtt szerettek a munkatársaim” és keresi magában az okokat, ebbe tesz energiát, marcangolja magát. Még rosszabb, ha a visszajelzésbe került valami javaslat, hogy mit kellene tennie, de ahhoz neki kifejezetten nincs kedve. A visszajelző HR-es meg megpróbálja úgy eladni, hogy direkt jó neki, hogy nem kapta meg ezt az állást. Csak ő ezt nem érzi, mert a villanyszámlát mégiscsak ki kellene fizetni…

Tekintve, hogy a nagy lelkizés okozta a bajt, én a józan észbe kapaszkodva próbálom visszaadni az álláskereső önbizalmát: a léleksimogatásnak nincs ilyenkor hatása, pusztába kiáltott szó, hogy jaj, nem úgy gondolta, ne vedd magadra, szép vagy, okos vagy, csak oda nem vagy való, „nem érdemelnek meg téged” (grrr). Azaz, hiába a jószándékú, építő jellegűnek szánt kritika, az mindig annyit segít, amennyit a másik oldal megért belőle. A józan ész szava egyszerű alapokon nyugszik: rengeteg állás van, amire nem felelsz meg, sebészorvos sem tudnál lenni, meg harangöntő, szövőnő sem, de ettől még nem kell Dunának menni. Különben is, azt keressük, amire megfelelsz, ami neked jó. És a nyeretlen lottószelvényed fölött sem omlasz össze, ugye?

Hibáztatom-e a HR-eseket emiatt? Kifejezetten nem. Azért nem, mert normális világban a normális visszajelzéseikből lehetne épülni, de a mi társadalmunk nem úgy van nevelve. Hiába a normális visszajelzés, külön coach szemlélet kell ahhoz, hogy felelősségteljesen lehessen vállalni a visszajelzésadást. A cikkem a poroszos oktatásról elmagyarázza miért: a kudarckezelést nem tanították meg, a sikertelenség bűn, a hiba megbocsáthatatlan. Erre vagyunk kondicionálva, ami sok bajt okoz. Hiába vagyunk már felnőttek, ezt a gyerekkorban szerzett tapasztalatot tudat alól nem lehet kiölni.

--------

Ami miatt viszont hibáztatom a HR-eseket, hogy ezt a helyzetet most a saját javukra fordították. A jelöltek elvárták a visszajelzéseket, szerintem tévesen. Most megkapják. A HR-es sok munkát fektet bele, elvár valamiféle profitot ettől, és meg is kapja magától.

Elvárásuk lett, hogy a jólnevelt álláskereső fogadja szépen, illemtudóan a kritikát, hogy nem felelt meg a személyisége, még meg is kellene köszönnie. Ismerős a suliból? Még légy hálás, amiért elvert a tanár vonalzóval, megbuktatott, mert jót akart neked… (ne akarjunk több jót az embereknek, mint amennyit még el tudnak viselni) Főleg kapja a tanácsot, hogy változtatnia kell, aminek fentebb leírtam, miért nincs értelme (nem kell megfelelni olyan „vevőnek”, aki nem vesz tőlünk, mert mást keres. Ő neked nem vevőd – később sem lesz az). A jólnevelt álláskereső épp összeomlik, amikor hallja a telefonban, vagy olvassa emailben a kritikát, de ugye udvarias, nem mutatja, hálát mutat álszent módon, mert enged a manipulációnak. A HR-es meg örül, hogy jót tett, ezen felbátorodva így tesz máskor is. Itt a profitja.

Összeomlik az is, aki pillanatnyilag elveszti a jólneveltségét és vitatkozni, védekezni kezd, kifakad. De ebből is a HR-es jön ki jól: a HR-es igazolva látja a téziseit, naugye, ő megmondta, hogy nem lehet vele együttműködni, íme a bizonyíték. Megint megvan a profit, és elégedetten írja a következő visszajelzést. Na, emiatt már hibáztatom őket. Felépítették a hatalmi pozíciójukat az álláskeresővel szemben úgy, hogy egyébként munkaerőhiányban nincs olyanjuk.

De az álláskeresők is hibásak már megint: miért nem volt jó, hogy csak akkor szóltak vissza, ha akartak tőled valamit? Miért nem volt elég az „only shortlisted candidates will be contacted” az álláshirdetésben? Tudom, úgy vagyunk nevelve, hogy magunkról sem lehet véleményünk, a másét várjuk, kialakított megfelelési kényszerünk erre sarkall. Le kellene tenni ezeket, különben újabb katasztrófa közeleg, ezúttal a visszajelzések okán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr1815005598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.08.12. 08:45:04

Egy "kösz, nem" válasz sokkal tisztességesebb, mint hónapokig lebegtetni a pályázót, aki így irreálisan reménykedik és esetleg emiatt nem pályázik máshová.

NagyPeter64 2019.08.12. 09:25:31

A "pozitív" visszajelzés sem építő jellegű. Sokszor elmondták, találtak az önéletrajzomban 1 (egy) kulcsszót ami miatt tárgyalnak velem. Szerintem nagyjából ennyin múlik a döntés.
Képes lenne egy HR-es sok szempont szerint, puszta kézzel, csak memóriára támaszkodva "választani"?

Egyébként a visszajelzés igen egyszerű módon "automatizálható". Elég lenne közzé tenni, a kiválasztás x.-éig tart. Ha nem szóltunk, nincs tovább. Az hogy ez általában lehetetlen, arra utal. hogy a toborzás valami cseppfolyós folyamat. Több konkurens szereplővel, ötletszerű döntésekkel fűszerezve.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.08.12. 09:37:36

@Online Távmunkás: Ha nem pályázik máshová, az nagyon nagy hiba... és persze a reménykedés irracionális. "legalább tudom", szokták volt mondani nekem, mire visszakérdezek: abból, hogy nem szóltak vissza a CV-d elküldése után, nem tudod ugyanezt?

babona 2019.08.12. 10:45:21

Egész jó cikk. Most nagyon eltalált. Vajon hány fecske csinál nyarat? Mennyi lájk segít? "főleg, ha már volt állásinterjú is, és tényleg tisztelettudóan, udvariasan megkérdezzük, mi hiányzott, mit kellett volna másképp? SOHA nem kaptunk választ. Sokat én nem vártam egy autoreply után, de szegény jelöltek igen. Kb. 1 éve eljátszom ezt sok álláskeresőmmel, mindig meg is mondom nekik, hogy tegyük ezt meg, hátha lesz eredmény." Ez sokat elmond a HR jelenlegi hatékonyságától, és persze képmutatásáról is. Nem gond, ez a felvételiztető HR-esek utolsó nagy egyedszámú generációja.

Ambrozi 2019.08.12. 13:19:42

Ma már teljesen mindegy az embernek, hogy válaszolnak-e, vagy se. Ha nem válaszolnak az is egy negatív visszajelzés, de ha hazudnak, mert kell valamit mondani, hiszen már a jelentkezés pillanatában meg volt a jelölt, csak hát hirdetni kell, -és hazudni kell egyet udvariasságból. De ennél csak az rosszabb, amikor behívnak kamu interjúra, ami olyan, hogy már a behívás előtt tudják, hogy téged biztos nem vesznek föl.Persze, hogy nem arra az egy munkáltatóra kell várni. Ez egy piac. Te is válogass, vagy legalább tegyél úgy.

Ambrozi 2019.08.12. 13:19:48

Ma már teljesen mindegy az embernek, hogy válaszolnak-e, vagy se. Ha nem válaszolnak az is egy negatív visszajelzés, de ha hazudnak, mert kell valamit mondani, hiszen már a jelentkezés pillanatában meg volt a jelölt, csak hát hirdetni kell, -és hazudni kell egyet udvariasságból. De ennél csak az rosszabb, amikor behívnak kamu interjúra, ami olyan, hogy már a behívás előtt tudják, hogy téged biztos nem vesznek föl.Persze, hogy nem arra az egy munkáltatóra kell várni. Ez egy piac. Te is válogass, vagy legalább tegyél úgy.

2019.08.12. 13:47:47

@Online Távmunkás:
Ott a pont. Vagy mikor 1 év múlva felhívnak miutan a sokadik kör után basztak visszajelzést adni, hogy érdekel-e még.

2019.08.12. 13:49:58

@jobangel:
Nem, nem tudom ugyanezt. Vagy mégis hány hét, hónap után kellene tudnom, hogy nem, ha nem reagáltak? Eddig nekem a rekord CV elküldése után 1 év reakcióra, sokadik kör interjú után fél év. Ha az van, hogy nem engem választottak, de valamiért még kalapban vagyok, az is egy reakció.

erkölcsi hulla 2019.08.12. 16:36:34

@Zabalint: 1 év után, miután 5 percig magyarázza, hogy miről van szó, mivel nem emlékszem rá, aztán eszembe jutna, és röhögve csapnám rá a telefont. Egy év? Szánalom.

jobbal 2019.08.12. 17:01:13

A HR-esek szakmai tudása nem engedi, hogy egy pozíció kiválasztássásnál úgy ítéljenek, hogy az az adott csoport szempontját is nézi. Én sokszor átmentem a HR osztályra, hogy csekkoljam valóban jó döntést hoztak. És legtöbb esetben olyan embereket kukáztak ki akik a lehető legjobb és legtöbb tudást tudták volna hozni a céghez. Jelenleg már külföldön élek és azt tapasztaltam, hogy az itteni HR-esek sokkal jobban felkészültebbek mint Otthon. Figyelik a szakmai szempontokat és kikérik az adott osztályvezető véleményét is. Otthon sajna arcra megy a döntés miközben a fotókon nevetgélnek a HR kislányok akik magukat csinosnak hiszik.

erkölcsi hulla 2019.08.12. 17:09:42

@jobbal: Egész napi irodai kemény látszatmunka után, még jó hogy legalább csinosak, ezért vették fel őket. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.12. 17:24:57

Mindenki tudja: ezek sablonválaszok, így semmi gond velük.

Im just here for the comments 2019.08.12. 17:28:26

Tényleg van olyan, hogy valaki nem illik egy csapatba, mi most épp ezért vacillálunk két jelölt között.

Balfredo Alfredo 2019.08.12. 18:24:24

@NagyPeter64: "a toborzás valami cseppfolyós folyamat. Több konkurens szereplővel, ötletszerű döntésekkel fűszerezve."
Abszolút egyetértek, sőt jómagam is többször leírtam, hogy a kiválasztás folyamata átláthatatlan. Annyi reakció volt egy szakértőtől, hogy de azért napi 24 órában ugyanugy keressek állást, mintha mise történt volna :-(

Girhes 2019.08.12. 19:10:24

@humorpalanta: ha részleteznéd a diplomáidat, el lehetne dönteni, hogy a nettó 190 reális vagy sem.

Girhes 2019.08.12. 19:11:28

@Im just here for the comments: mi miatt nem illik, ezt lehet tudni? Életkor, hajszín, túl kövér, nem megfelelő nemű?

studkell 2019.08.12. 19:46:36

" Namost, egy autoreply-al embernek lettünk nézve?" - posztoló

Autoreply-jal. Nincs és soha nem is volt -al, -el rag magyarban, csak teljesen hasonuló -val, -vel rag. Nagyon terjed ez a hülyeség, pedig szóban sem így elharapva mondod.

Amúgy szerintem tök jó, hogy végre válaszolnak a HR-esek, így nincs reménykeltés, egy "na még várok egy hetet, hátha..." gondolatsor, hanem rögtön léphetek fejben a következőre.

tso 2019.08.12. 19:48:18

Kiváló eszmefuttatás, ilyen szemszögből még nem láttam a helyzetet, pedig engem is minden alkalommal zavart, hogy tényleg SOHA nem jeleztek vissza. Hogy miért? Mert MINDIG megígérik, hogy visszaszólnak. Szóval miért ígérik meg akkor? Nem csak Mo-on, de Ny-Eu-ban is.

Visceroid 2019.08.12. 20:06:35

Naszóval, akkor legyek én az, aki megvédi a 20 éves Gizikéket. Ti tényleg azt hiszitek, hogy egy HR-es bármiben is kompetens? Hogy egy 20 éves kiscsaj a levegővételen (meg más egyéb szívótevékenységen) kívül másra is képes??? Hahaha! Ha valaki elutasítást kap, az mindig a céges szabályzat vagy felsőbb utasítás alapján történik. Igen, rengeteg kamu álláshirdetés van, olyan pozíciókat is meghirdetnek, amik nem léteznek, vagy olyan interjúra is behívnak, aminél 99%, hogy nem kapod meg az állást. Miért? Mert leszarják!! Mert a vezetőségnek, esetleg a külföldi vezetőségnek éppen nincs olyan napja. Ha elutasítást kapsz, akkor az mindenképp azért van úgy, mert a vezetőség (ilyen-olyan okokból) úgy döntött. Lehet, hogy csak rossz napjuk van, nem érdekel senkit, mert te csak egy alkalmazott vagy. NIncs rád szükség. Ha multinacionális a vállalat, akkor 1000%-ig érvényes, mert a külföldiek azt sem tudják, hogy hol van Magyarország. A HR-esek csak bábok, vakon követik a vezetők utasításait, hogy a következő hónapban ne ők kapják a fent említett emialeket.

Bambano 2019.08.12. 20:09:33

"Most akkor fel is veszem az „ördög ügyvédjének” szerepét, mert szerintem semmi jó nem sül ki ebből.": vó't má, hogy letetted? :P

Vulgo 2019.08.12. 20:46:35

Életed lehetősége, legalább ezt a dumát elfelejtenék. Élete lehetősége mindenkinek az, ha a semmiért utalnak lóvét és azt csinálsz amit akarsz. Erre kell törekedni.
Állandóan jönnek, elküldöm őket a pékbe, egy hét újra jön, megint elküldöm, megint jön, rábólintok, sosem hallok róla többet. Ezt már eljátszottuk jó sokszor. Teljes vicc és csak 2 betű - HR.

Túl sok felhasználó 2019.08.12. 21:46:08

Szerintem meg a sablon "kösz, de nem" sokkal jobb, mint a semmilyen válasz. Ha én megírtam a jelentkezést, akkor legyen szíves valamit írni rá, ez akár egy automatikus válasz is lehet, hogy pl. "Ha nem keresünk a hónap végéig, akkor vedd úgy, hogy nem kellesz." Mivel olyan területen dolgozom, ahol a kiválasztás gyorsan megy (turizmus Svájcban), ezért amikor felhívott egy HR-es, hogy két hónapja elküldtem nekik az önéletrajzomat, érdekel-e még az állás, akkor mondtam neki, hogy mivel eddig nem reagált, ezért a szálloda felkerült a fekete listámra, vagyis nem akarok náluk dolgozni.

Ha meg valami indoklás is van, annak örülni kell, de nem szabad túl komolyan venni. Nem illek a csapatba - akkor majd beleillek egy másikba. Másfajta tapasztalatot várnak el - írták volna meg jobban az álláshirdetést...

Ritka, amikor rögtön az önéletrajzra releváns nemleges indoklás jön, eddig egyszer kaptam ilyet, akkor se velem volt a gond, hanem a szituációval. (Hoteligazgató helyettest keresett, aztán megírta, hogy bocs, de sok arabbal kell tárgyalni, ezért mindannyiunk érdekében inkább felejtsük el egymást, ugyanis nő vagyok.)

Az már más kérdés, hogy interjú után illendő lenne normálisan indokolni egy elutasítást. Ha a HR-es ejtett ki, akkor alapból tudnia kell, hogy miért nem, ha meg a szakmai vezető, akkor elvárható lenne, hogy elmondja a HR-esnek. Ha meg tudja az okot, akkor meg tudja nekem rendesen fogalmazni, már persze ha elvégezte a középiskolát. (Persze azt is el tudom képzelni, hogy a szakmai vezető röviden felhív, és elmeséli, hogy második lettem, ha az első mégsem válik be, akkor értesíthet-e engem.)

Túl sok felhasználó 2019.08.12. 21:46:13

Szerintem meg a sablon "kösz, de nem" sokkal jobb, mint a semmilyen válasz. Ha én megírtam a jelentkezést, akkor legyen szíves valamit írni rá, ez akár egy automatikus válasz is lehet, hogy pl. "Ha nem keresünk a hónap végéig, akkor vedd úgy, hogy nem kellesz." Mivel olyan területen dolgozom, ahol a kiválasztás gyorsan megy (turizmus Svájcban), ezért amikor felhívott egy HR-es, hogy két hónapja elküldtem nekik az önéletrajzomat, érdekel-e még az állás, akkor mondtam neki, hogy mivel eddig nem reagált, ezért a szálloda felkerült a fekete listámra, vagyis nem akarok náluk dolgozni.

Ha meg valami indoklás is van, annak örülni kell, de nem szabad túl komolyan venni. Nem illek a csapatba - akkor majd beleillek egy másikba. Másfajta tapasztalatot várnak el - írták volna meg jobban az álláshirdetést...

Ritka, amikor rögtön az önéletrajzra releváns nemleges indoklás jön, eddig egyszer kaptam ilyet, akkor se velem volt a gond, hanem a szituációval. (Hoteligazgató helyettest keresett, aztán megírta, hogy bocs, de sok arabbal kell tárgyalni, ezért mindannyiunk érdekében inkább felejtsük el egymást, ugyanis nő vagyok.)

Az már más kérdés, hogy interjú után illendő lenne normálisan indokolni egy elutasítást. Ha a HR-es ejtett ki, akkor alapból tudnia kell, hogy miért nem, ha meg a szakmai vezető, akkor elvárható lenne, hogy elmondja a HR-esnek. Ha meg tudja az okot, akkor meg tudja nekem rendesen fogalmazni, már persze ha elvégezte a középiskolát. (Persze azt is el tudom képzelni, hogy a szakmai vezető röviden felhív, és elmeséli, hogy második lettem, ha az első mégsem válik be, akkor értesíthet-e engem.)

Túl sok felhasználó 2019.08.12. 22:00:26

@Túl sok felhasználó: A másik oldalról is van élményem, bár nem vagyok HR-es. Kis szállodában meghirdettünk egy recepciós pozíciót, beleírtuk, hogy szakmai tapasztalat szükséges. Jöttek a jelentkezések, kb harminc, az én feladatom volt kiválasztani az 5 legjobbat, akiket interjúra behívtunk. Nem találtam öt jó jelentkezőt, csak négyet, a többi olyan volt, hogy "20 évig dolgoztam hentesként, most váltanék..." Nem vettem a fáradságot indoklásra, csak ment a "kösz nem" válasz a többinek, mert ha nem tudják értelmezni azt, hogy szakmai tapasztalat szükséges, akkor azon nem tudok segíteni. (Tényleg szükséges volt, mert az általános recepciós feladatokon kívül nagyon sok speciális dolog tartozott a munkakörbe, elég volt az extrákra betanítani a jómunkásembert.)

tonypek 2019.08.12. 22:49:19

@Girhes: "mi miatt nem illik" mert ők úgy gondolják. És ez nem csak a HR -re igaz. Döntés helyzetben lévő gyakorolja a szerepét. Mindenki így csinálja vagy csinálná. Ja hogy nincs igaza vagy téved, tévedni ember dolog. Lépjünk ezen túl és írjunk "jó" cvt -t hogy behívjanak. Aztán készüljünk az állás interjúra. Hidd el ez a legjobb módja, hacsak nincs ismerősöd ahová jelentkezni szeretnél :)

kolomparlole1114 2019.08.12. 23:44:37

"Régen jött a panasz, „embernek sem néznek, nem is válaszolnak”. Namost, egy autoreply-al embernek lettünk nézve? Jött a „kösz, nem” válasz, pl. a fenti módon, mit kezdesz vele?"

De legalább tudja az ember hogy innentől már tényleg nem kell reménykednie. Minél hamarabb jön, annál jobb, lehet konkrétabbat mondani a következő cégnek. Pl. mikor tud kezdeni, mert akkor már nem vár visszajelzésre máshonnan.

kolomparlole1114 2019.08.12. 23:46:46

"Összezuhansz leginkább, és azt kérdezed: de miért nem?"

Az csak a kezdők tulajdonsága, a hardcore álláskereső tudja hogy ez az alap hogy nem veszik fel. Neki a "kössz nem" tényleg csak arra kell hogy a következő helyen már tudjon biztosat ígérni. De ahhoz meg nagyon, mert lehet hogy az előző jobb lett volna - már amennyiben összejön, de így meg a B terv lépett elő A-nak.

kolomparlole1114 2019.08.13. 00:45:50

"Nem tudna beilleszkedni a csapatba / baj van velem, nem fogadna be egy csapat"

Csak akkor nem tud beilleszkedni ha ki akar lógni. Se eminensnek, se "veled is csak többen vagyunk"-nak nem szabad lenni. Csinálni kell a melót, ennyi. Hiányosságokkal is be lehet illeszkedni, pl. ha valaki nem a legélesebb kés a fiókban, de mondjuk csomó csajt fel tud szedni, odahívni az asztalhoz a kollégáknak ismerkedésre, azzal sok pirospontot lehet szerezni, amiért elnézik hogy a melóban meg nem lehet rábízni semmi fontosat.

"másfajta személyiséget, jellemet kerestünk"

Ezt mondjuk egy piramisjátékos lehúzócégnél el tudom képzelni reálisnak, hogy az őszinte jellem kizáró ok. Azt azért nem hiszem hogy aki ilyen helyre jelentkezik az ne tudná hova is jelentkezett, ne tudna akár elfordított fejjel hazudni mint a vízfolyás. Szóval ilyen indokot mégiscsak nehezen tudok elképzelni reálisnak. Az már nagyon álomvilágban élő embert jelez, az meg azért nincs túl sok, és az olyan leginkább gazdag apuci-anyuci pénzén él, nem jelentkezik az sehova.

Marad az hogy ha elutasítják az embert, az sinte 100% hogy szakmai alapon történt. Ez indoklás nélkül is nyilvánvaló, ezért nem is kell bő lére ereszteni, elég annyi hogy "nem nyert". Meg amúgy se valószínű hogy a boss hosszasan magyarázná Mancikának a személyzetisnek hogy kit miért utasított el, csak odabassza a paksamétát hogy ezek nem nyertek, írjon valamit. Hát ő meg ír valamit. Sablont. Mást nem is tudna.

"Aki most kampányszerű álláskeresésben van, és a megélhetéséért küzd, annak pont nincs se pénze, se ideje, se lelkiereje nyelviskolába járni, tanfolyamon tanulni, e-learning-képzésre költeni."

Ez így van. Viszont sokmindent lehet tanulni pénz nélkül is. Nyelvhez pl. csak idő kell. Tudom, mert én 1 évig tanultam + 20 évig saját magamtól. Internet, filmek, zene, szótár. Csak idp kell hozzá, azt nem lehet megspórolni, de akkor se ha meló mellett csináljuk. Aztán ott a számítástechnika. Programozás? Rendszergazda? Mindegyik könyv + internet + egy számítógép ami előtt ülsz. Nem kell hozzá drága labor, külföldi sztárelőadó, akármi. Egy orvosnak igen, kell a sok hulla boncolni, meg mindenféle vegyianyag, hogy ne belőle induljon ki a T-vírus. E-learning nem kell, vagy elég az ingyenes is. Aki most kezdi, az nem a mesterfokkal indít úgyse. Pl. programozó tanoncnak se az OCP/MCSD tananyagra van szüksége. Ami ennél sokkal fontosabb, és szerintem más szakmákban is így van ez, az a hatékony Google keresés. Hogy kapjon is hasznos választ a kérdésére. Milyen keresőszavakat érdemess használni, esetleg sciptelni a Google keresést. Erre van könyv is (torrenten ingyenes), de gondolom honlapokon is fent van az infó, érdemes azzal kicsit képbe kerülni.

"azt kell eladni, ami van, nem pedig csinálni valami mást"

Azért az álláskeresés nem 2 perc, azalatt akár tanulni is lehet. Olyankor idő az van rá, jobban mint meló mellett. És ami mégfontosabb: motiváció mikor lenne jobbkor? Az se baj ha csak az első 10 oldalig jut el mire talál egy melót, már azzal is beljebb van. Legalább az alapfogalmak nem lesznek kínaiak, majd meló mellett hozzáolvas, de legalább tudja hol kell keresni. És akkor már jobban tud célozni is, mert nyilván azzal fog kezdeni amit a kollégák használnak, ami neki is fontos lesz.

"A legrosszabb ebben a visszajelzésfajtában, hogy a következő állásjelentkezésre, állásinterjúra már szorongva gondol az álláskereső, „mi van, ha ide sem leszek elég?”"

Miért, ha nem szólnak semmit, csak "majd rájön...", attól nyugodtabb lesz a lelke? Mert ez az alternatíva, nem a személyre szabott elbúcsúzó levél. ÉÉs amúgy is ez már élettapasztalat. Az x+1.-nél már rájön hogy ezt úgy kell felfogni hogy alap a visszautasítás, nem szabad ezen sokat tökölni, spammelni kell a cégeket, halászgatni, sok pályázatból 1 csak bejön alapon. ÉS ezzel asszem válaszolok egy fel sem tett kérdésre, a megpályázott cégnek utánajárásra, adatgyűjtésre, hogy legyen mivel bevágódni interjún. Nem éri meg. Max a főnök neve, hátha maga alá hugyozik attól hogy nem "T. Cím" szerepel a megszólításban. De ez is csak egy vagy bejön, vagy nem próba. A többi infó nem ér egy kalap szart se. Kit érdekel mekkora az árbevételük, hány fős a cég. Neked csak 1 állás kell, akár 2, akár 2000 kolléga ül melletted. Hogy jó tudni pontosan hova is kerülsz? Persze, csak nem éri meg az energiát. Mert 99% hogy be se kerülsz, akkor meg kidobott adatok csak.

kolomparlole1114 2019.08.13. 00:46:03

"valami baj van velem” „biztos megváltoztam, hát ezelőtt szerettek a munkatársaim"

Ez inkább akkor van ha fiatalabbak közé kerülsz, és ők már "bácsinak" tartanak. Biztos begyöpösödött, biztos nem tudja mi a stájsz a 21. században, biztos kinyomtatja még az emailt is olvasás előtt... Ezt feloldani csak személyesen, közvetlen stílussal lehet. Nem szabad rápörögni se a "gyereknek akarok látszani"-ra se, mert azzal csak az ellenkezőjét lehet elérni, azt mutatja hogy fogalmasincs hogy egyáltalán hogy kéne fiatalosabbnak lennie. A megoldás: nem kell. Csak kommunikálni kell tudni fiatalabbakkal. És nem merev fabábúnak lenni, nem jónapotozni ahol mindenki csá-val köszön. Fel kell vennia ritmust annyira hogy az még ne legyen nevetséges. Mondjuk 50 évesen a miniszoknnyát már nem kell erőltetni. Főleg csávóknak. :D

"A visszajelző HR-es meg megpróbálja úgy eladni, hogy direkt jó neki, hogy nem kapta meg ezt az állást. Csak ő ezt nem érzi, mert a villanyszámlát mégiscsak ki kellene fizetni"

Ez leginkább a "túlképzett vagy" mesekönyvi fordulat. Azt akkor szokták bevetni ha nem kívánják megfizetni az ember munkáját, inkább csak reménykednek hogy egy kezdő is hátha bele tud csapni a lecsóba és féláron megfogták az isten lábát. Nem szokták, de itt Magyarországon a remény, az ígéret sokkal fontosabb a valóságnál, különben a fidesz se került volna hatalomra már 2010-ben se. De mi magyarok álmodozni szeretünk az ingyenebédről. A vezetők meg pláne hisz szinte mind, aki már feljebb van, a kommunizmusban szocializálódott. Vagy ezektől tanult amíg ő is feljutott a ranglétrán. A vezetői mentalitás Magyarországon nem változott az elmúlt 30 évben.

" A jelöltek elvárták a visszajelzéseket, szerintem tévesen. Most megkapják. A HR-es sok munkát fektet bele"

Mibe, a sablonválaszba? Nemá... :D

"De az álláskeresők is hibásak már megint: miért nem volt jó, hogy csak akkor szóltak vissza, ha akartak tőled valamit?"

Mert nem tudtál továbblépni, biztosat mondani a következő helyen. Csak ennyi. Ha nem kell az ember, közöljék vele. Indok nem kell, csak annyi hogy ne várjon hiába.

"Miért nem volt elég az „only shortlisted candidates will be contacted” az álláshirdetésben?"

Mert azt honnan fogja tudni hogy mikor és hol lesznek listázva a nyertesek? És hogy ő most még nem került felhívásra, vagy nem is fog?

Lángharcos 2019.08.13. 01:12:20

Azért kell a visszajelzés, hogy tudjuk, az adott álláshirdetési kör lezárult. Nem kell vele tovább számolnod, nem kell benne reménykedned.

Bambano 2019.08.13. 01:15:26

sok hsz-re reakció ömlesztve:
- el kellene már fogadni végre, hogy a hr-es nem dönt. soha. mindig a szakmai vezető dönt, a hr-es max. döntéstámogatást ad. a hr-es max. akkor dönt, amikor az objektív feltételekben nagyon nincs egyezés. például amikor rendszergarázdát kerestem és pap jelentkezett.
- az, hogy nem kapsz választ, miattad meg a többiek miatt is van. erről is volt már itt poszt, hogy megkapja az ajánlatot a tisztelt álláskereső, és akkor utána vekeng, eltűnik, mégis lemondja, stb. stb. a hr-es nem teheti meg, hogy ha megszületett a döntés, a 2-3. jelentkezőket elküldi, mert soha nem tudhatja, hogy az elsővel mi lesz az eredmény. úgyhogy te lógva maradsz. és nem azért, mert a hr-es liba (ez nem kizáró ok :P ) hanem azért, mert a cég kezéből a többi jelölt kivette a döntést.
- az is süket duma, hogy nem illesz a csapatba. inkább felveszel valakit, aki nem ért hozzá, de szépen mosolyog (mifelénk: vetítőgép, kiválóan tudja prezentálni, hogy mit nem csinált meg), vagy felveszed azt, aki megoldja a feladatokat, és ezzel kivívja mindenki más utálatát? engem vettek már fel direkt azért, mert nem illettem a csapatba...

kolomparlole1114 2019.08.13. 05:09:51

@Bambano: És az állás elnyerő miért lépett le? Mert a link személyzetis nem szólt vissza, ő meg elment máshova ahonnan méltóztattak ennyit megtenni. Mert hát ilyen rendszerben mire várjon, hogy 3 hónap múlva már tekintheti magát "nem nyert"-nek? Amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten. De ezért nem kell a felelősséget másra lőcsőlni, erről a cég tehet, amelyik baszik visszaszólni hogy mi van.

ComLo 2019.08.13. 05:44:38

Egyrészt az éltmód/HR/minden tanácsadó oldalak "jó" tulajdonsága szokott lenni, hogy miután "megmondták a frankót" igyekeznek minden platformon ellehetetleníteni a kommunikációt, hogy nehogy a kommentek között kiderüljön milyen épületes marhaságot írtak eredetileg. Ez a blog egy üdítő kivétel, ezt mindig megjegyzem. Nem láttam miket és miért cenzurázott a bloggazda, de remélem nem kíván változtatni az eddigi mentalításon.

Másrészt, én megértem az álláspontot, mégis én is azon az állásponton vagyok, hogy vagy küldeni kellene egy autómata választ, vagy elve a CV megkapásakor olyan (akár autómata) választ küldeni, "hogyha X ideig nem jelentkezünk akkor az azt jelenti hogy nem került kiválasztásra". Ez egy kommunikáció, ami azzal kezdődött hogy a HR-es az álláspályázattal megszólított, én pedig válaszoltam rá. Igenis, szerintem bunkóság nem válaszolni ha már az ember tett valamit, amire én szólítottam fel.

A mit okoz a sablonválasz részt is nehéz értelmezni. Egy elutasító válasz, abszolult nem fog depresziót okozni senkiben, ellenkező esetben egy álláskereső időszakban instant öngyilkos lenne (oké tudom ez reális veszély, de nagy átlagra gondoltam). Ha valaki állást keres, nem 2-3 hellyel próbálkozik, legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Ha pedig nagyobb volumenben gondolkozunk, akkor ekkora volumenből, többen is fogják elutasítani. Egy-egy elutasításnak pedig a súlya is kisebb lesz, mert "csak egy lesz a sok közül".

HellsAngel 2019.08.13. 06:32:30

Szerintem ez a visszajelzosdi az a fajta kommunikacio/veszekedesi lehetoseg, amit a nep egyszeru gyermekei igenyelnek. Mint a customer szerviz: kit erdekel, ha az aru egy nagy halom kutyagum, ha be lehet telefonalni, foglalkoznak veled, igenyed szerint vagy szepeket mondanak neked vagy elkuldheted oket melegebb eghajlatra. Maris sokkal jobban vagy, meg vagy szervizelve. Az emberek tobbsege igy van huzalozva, szeretne egy jot beszelgetni, akkor is, ha semmi ertelme.

Ennek megfeleloen nyilvan a legjobb jeloltelmeny, amikor telefonon felhiv egy ilyen kis nyeszlett hangu valaki, hogy jaj, csokolom, elutasitottuk, te meg jol befenyitheted es az orra ala dorgolheted, hogy igenis te vagy a legszebb gyumolcs a jogobellaban. Maris helyen van az egod. Mivel az allaskereso egyre nagyobb kincs es mindent az ugyfelekert, ezert szamitanek ilyen outszorszolt szolgaltatas megjelenesere hamarosan.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2019.08.13. 07:35:24

A pályáztató cégnek nem feladata, hogy idegen embereket fejlesszen. Van elég dolguk a saját munkájukkal. Nagyon szép, ha valaki veszi a fáradságot, és segít ezeknek az álláskeresőknek, de nem elvárható, hogy megtegyék. Ennyi erővel a felvételi előtt / köztes szakaszokban is adhatna tanácsokat, hogyan tehetné magát vonzóbbá a cég számára.

Agnus69 2019.08.13. 07:39:20

Én mostanában keresek állást, többszörösen hátrányos helyzetből indulok, melyből a legdurvább: 50 éves leszek hó végén. Mintha pestises lennék.. Mindegy. Egészségügyi diploma, szakasszisztens OKJ, oktatói, szakmai tapasztalatok, 10 év távközlési ügyfélszolgálat, egy rakat informatikai rendszer ismerete, tehát azért van terület, amikben jártas vagyok. 3 interjúból az első: vezető egyház, idősek otthona, vezető gondozónőt keres. Nem nagy durranás, simán alkalmas lennék, 2 önéletrajzbeküldés és egy durva protekció után nagy kegyesen behívnak. Leültetnek egy lepukkant bútorraktárban, majd azzal indítanak, hogy a meghirdetett 450ezres fizetés már nem áll,csak a közalkalmazotti, ami mellé nem jár közalkalmazotti státusz... Már ott fel akartam állni, de a jólneveltségem nem hagyta. Másfél órán keresztül hallgattam a mondókájukat, és egyfolytában az az érzésem volt, hogy arra hajtanak, hogy ne akarjak odamenni dolgozni. Amikor végső bökésként feltették a kérdést, hogy egy full egyszerű nyilvántartási rendszert és egy Excel táblát képes (??) leszek-e kezelni, na akkor kérdeztem meg majdnem, hogy esetleg a homlokomon virít az, hogy fogyatékos vagyok, vagy mi? Elvettek másfél órát az életemből, és úgy jöttem el, hogy na húzzunk innen...
2. interjú: eü. hiányszakma ugye, mindenhol hiányoznak a szakemberek, behívnak, vezető ápoló akar velem beszélni, biztosra megyek. Végtelenül tüneményes hölgy, de nem kell neki szakoktató, jelenleg nem tud nekem állást ajánlani, de szívesen segít nekem bármiben, amiben tud. Megint az érzés: nem is feltételezte rólam, hogy esetleg oktatáson kívül máshoz is értek a szakmában? Volt, hogy 14 eü. tantárgyat tanítottam egyetlen tanéven belül, évekig dolgoztam ágy, műtőasztal mellett, de nem vagyok alkalmas eü-n belül semmire?
3. interjú: magánklinika, ügyvezető igazgató hív fel, és hív interjúra, feldobódok, valami csak lesz. Ismét végtelenül szimpatikus vezető, aki ismét csak azt közli velem, hogy jelenleg nincs üres álláslehetőségük, nem kell nekik oktató. Az hogy más területen megint alkalmas lennék, fel sem merül?... Ott ültem leforrázva, bárgyú vigyorral a fejemen, hogy akkor mi a francnak hívtak be? Itt valóban elég lett volna egy válaszmail, hogy bocs, de nincs státuszunk.
Akkor most mi van?....

Girhes 2019.08.13. 07:55:05

@humorpalanta: a politikatudomány nem releváns, hacsak nem a Századvéghez jelentkeztél :) Marad a közgazdasági, arra meg a nettó százkilencven belépő pozíciónak teljesen jó.

Girhes 2019.08.13. 08:01:17

@tonypek: kaptam már ilyen visszajelzést, hogy "szakmailag, emberileg kiváló, de nem illik a csapatba". Ezért érdekelt volna a döntéshozó gondolkodása a kommentelő által leírt szituációban. Nagy merészségnek tartom egy egyórás találkozó után kimondani, hogy valaki nem fog beilleszkedni egy társaságba, úgy, hogy a társasággal nem is találkozott.
Egy történet: főnököm az utódját kereste. A neki szimpatikus jelölteket behozta közénk, bemutatta és kb. 10-15 percet beszélgettünk vele. Utána mi is véleményt mondhattunk, persze a döntés joga az övé volt. Kicsit munkás, de így is lehet. Végül szuper főnökünk lett :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.08.13. 08:21:48

@Girhes: Igen, a csapatnak a végső döntés előtt érdemes lehet bemutatni a jelölteket. Láttam már kétségbeesett fejeket, mikor megjelent az új kolléga, hogy "úristen, ezzel fogunk együtt dolgozni". Na nem is volt hosszú karrierje ott. Meg a fordítottját is, amikor a vezetőnek kétségei voltak, behívta a jelöltet egy meetingre bemutatkozni, a csapat meg szerette a jelöltet, így megkapta az állást. Jó döntés volt.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.08.13. 08:34:20

@Pallos Levente: Valóban nem feladata, ezt nem is várjuk el. Az őszinte visszajelzés segíthet azért, és azt visszaírni, hogy kevés a nyelvtudás, szakmailag többet várunk, pont hasznos lenne. Ismerek olyan céget, ahol bizonyos pozíciókban csak 40 felettiek vannak. Nem azért, mert diszkriminálnak, tárgyalnak ők minden korosztállyal, de amit elvárnak, azt kb. 15-20 évnyi munkatapasztalattal lehet tudni.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2019.08.13. 08:42:24

@jobangel: Igen. Segíthet, hasznos lenne, de nem a dolguk, az ő cégükön ez nem segít, és elképzelhető, hogy nincs is rá idejük.

redhusky 2019.08.13. 09:15:42

Nálam nagyon aktuális a téma, február végén diplomáztam és azóta állást keresek. Van olyan hely ahonnét három hónap múlva írtak vissza hogy nem felelek meg, de hogy miért, azt soha nem írják oda. Egyszer azt a választ kaptam, hogy nem felel meg a képzettségem (lol), de olyan bicskanyitogató stílusban, hogy csak visítva röhögni tudtam rajta. Egyébként megfelelt a képzettségem, csak gyakorlatom nem volt elég, bár a szakmai gyakorlaton azt csináltam amit a cégnél kellett volna és onnét kaptam egy szép hosszú ajánlólevelet is (orvosi egyetem, patobiokémiai intézet külföldön).
Épp tegnap voltam egy interjún (elötte volt telefonos is) ahonnét szeptemberben akarnak válaszolni, hogy behívnak-e még egy kör interjúra. Július legelején küldtem az életrajzomat oda XD.
Van olyan hely, ahonnét a személyes interjú után nem válaszoltak semmit. Mondjuk nem is sajnálom, mert annyira bunkók voltak élöben, hogy én ilyet még nem láttam.
Ha így folytatódik, agyvérzést kapok. Pedig állítólag a szakmámban alig találnak embert dolgozni...
Egyébként biokémikus mérnök lennék, két nyelvet beszélek felsö, kettöt meg közép fokon és nem találok munkát a szakmámban itt a fejlett nyugaton (itt is végeztem). Mondjuk gyártósorra felvennének a gyógyszergyártók, de nem ezért törtem magam, hogy jó jegyekkel végezzek basszus.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.08.13. 09:35:30

@redhusky: Azért még ne add fel, most nyár van, ilyenkor a döntéshozókat is nehéz elérni. Ősszel beindul az üzleti élet, pörgősebb lesz.

2019.08.13. 10:11:19

@Bambano:
"- az, hogy nem kapsz választ, miattad meg a többiek miatt is van. erről is volt már itt poszt, hogy megkapja az ajánlatot a tisztelt álláskereső, és akkor utána vekeng, eltűnik, mégis lemondja, stb. stb. a hr-es nem teheti meg, hogy ha megszületett a döntés, a 2-3. jelentkezőket elküldi, mert soha nem tudhatja, hogy az elsővel mi lesz az eredmény. úgyhogy te lógva maradsz. és nem azért, mert a hr-es liba (ez nem kizáró ok :P ) hanem azért, mert a cég kezéből a többi jelölt kivette a döntést."

Kezdjük azzal, hogy amíg az ajánlatot el nem fogadja a legjobb, addig korrekt cégek sem értesítenek mást, de utána igen. Utána meg meg lehet írni azt is, hogy nem rá esett a választásuk, de amúgy megfelelt, ha a felvett ember nem válna be, vagy elmenne próbaidő alatt, akkor még értesíthetik.

Ha ilyenkor lebegtetik, az teljesen inkorrekt, hiszen feleslegesen reménykedik.

2019.08.13. 10:12:44

@Bambano:
De megfordítom, szerinted korrekt, ha van egy jelölt, aki kap egy ajánlatot, majd megígéri, másnapra eldönti, majd hetekig sunnyog? Ahelyett, hogy megmondaná, hogy mondjuk 2 hét.

2019.08.13. 10:18:48

@Girhes:
Feleségem főnöke azt csinálja, hogy azt az embert is beülteti az interjúra, akivel egy szobában fog dolgozni az illető, ha felveszik.

2019.08.13. 10:21:55

@redhusky:
Ne add fel, amúgy teljesen általános diplomás munkakörökben a 2 hónap átfutási idő, ehhez képest van ahol még több, de nem számít kiugró esetnek.

HaCS 2019.08.13. 11:04:59

Egyáltalán nincs jó véleményem a hazai HR-kultúráról, de szerintem ezúttal fordítva ülünk a lovon.

Igenis küldjenek visszajelzést! Minden visszajelzésből tanulni lehet, fejlődni, tanulságokat levonni.

Ha sablont ír, akkor ennyi időt szánt rád. Valószínűleg ha bent vagy a cégben, akkor is ennyi ideje lenne a problémáidra, mint HR-esnek. Szakmai indoklás érkezett. Akkor annál a cégnél fontos a szakmaiság a kiválasztásban, jó eséllyel a munkavégzésben is. És így tovább.
Ne felejtsük el, hogy míg az álláskeresőtől mai napig mindenre kiterjedő önéletrajzot várnak adatokkal, addig ő maga a cégekről jóformán semmit sem tud. A honlapról nyilván annyi derül ki, hogy a cég a világ vezető nyolcadik csodája.

Végre elmozdultunk egy kicsit a normális világ felé és máris visszacsinálnánk, mert kényelmetlen.

Arról nem a HR-esek tehetnek, hogy az emberek egy része pszichés, önértékelési zavarokkal küzd, és/vagy kvalitásait meghaladó pozíciókra jelentkezik.
Sőt! Bármilyen arcbavágó is, megfordítom a dolgot.
Aki önértékelési gondokkal küzd, annak tényleg lehetnek beilleszkedési problémái. Akinek nincs meg a szakmai önbizalma, annak tényleg gondjai lesznek az önálló szakmai munkával.
És ezt nem a HR-nek, de főleg nem a már meglévő munkatársaknak tisztük kezelni.

Még egyszer mondom, azért jók a visszajelzések, mert tanulságokat lehet belőlük levonni. A cégekről, és magunkról is.

Ha az első két-három negatív tartalmú levéltől összeomlik az ember, akkor bizony el kell gondolkodni!
Ha az első ilyenre változtatni akar, mindennek meg akar felelni, akkor valójában azt sem tudja minek kellene megfelelnie! Ergo fogalma sincs arról, amire jelentkezett.

Mondjuk, ha a tizedik azonos tartalmú levél érkezik, akkor is érdemes megvizsgálni a dolgot!
Még ekkor sem muszáj feltétlenül magunkat megváltoztatni. Lehet csak a célt, vagy a célcsoportot lőttük be rosszul. Lehet túl magas mércét céloztunk meg, de az is lehet, hogy csak célzottabban kell keresnünk a nekünk stílusban megfelelő céget.

Mindenesetre a visszajelzés jó, és fontos egy normálisan működő világban.

2019.08.13. 11:46:35

Igen, egy autoreply "nem, köszi" kábé 1-2 hét után igenis nagy segigtségére van a pályázónak. A dögölj-meg-a-faszt-nem-érdekelsz nulla visszajelzéshez képest. A pályázó legalább azt mondhatja, hogy oké. akkor továbblépek, és nem várja még 1 hónap után is, hogy hátha ... Volt olyan hely, ahonnan visszairtak, hogy "kösz, nem". Mondtam oké, aztán jött olyan kábé 7 hónap múlva egy e-mail, hogy érdele-e még? Mondtam mi-a-fasz, a kiválasztott echte helybéli belefingott a nullás lisztbe? :P Persze, már nem érdekelt .... Ennyit a HR-s kompetenciáról, meg hogy mennyire "illeszkedik a teambe". Jósnőhöz is elmehetnének ezzel az erővel :P.

dedoca eder 2019.08.13. 12:19:27

jelentkeztem egy állásra, a profilom teljesen megfelelt. nagyon hamar válaszoltak, hogy tetszik nekik az önéletrajzom, de a folyamat lassúsága miatt türelmet kérnek. egy hónap múlva újabb levél, betegség miatt türelmet kérnek. egy hónap múlva harmadik levél, túl későn jelentkeztem.
akárki is dönt felvételi ügyben, azért ehhez pofa kell HR részről is. és ez nem magyarország, hanem a fejlett svájc...

2019.08.13. 12:41:45

@dedoca eder: Nem tudom, Svájc melyik részén élsz, de ha a német részen, akkor jó eséllyel az ilyen cégeket fel lehet nyomni az Arbeitskammer svájci megfelelőjénél, mivel a svájci német rész jobbára a németországi berendezkedést követi, ahogy eddig tapasztaltam. Ez rajtad, a megpályázott állás tekintetében ugyan nem segit, de a céget pár százezer euróra tutira megbasszák a megtévesztés miatt. Aztán lehet elgondolkodni, hogy mit kamuzunk be, és hitegetjük a "hülye külföldit". Én most Németországban dolgozom egy helyen, még két hétig .... tavaly a céget (egy vidámpark-komplexum) 3 millió euróra baszta meg az illetékes hatóság a túlóra és a "11 órás' törvény megszegése miatt. Külföldön élve, és dolgozva a jogaiddal is tisztában kell lenned. Egyszer osztottak be úgy, hogy hajnal 1-kor végeztem, és másnap reggel vissza kellett mennem8 órára. Csak annyit mondtam a közvetlen főnökömnek, hogy még egy ilyen beosztás, és az a legkevesebb, hogy azonnal felmondok, ha meg gecizni támad kedve, akkor fel is jelentem a céget, ami a tavalyi 3 millás bünti után tutira fasza lenne a tulajoknak, mert csak többet kapnának. Tengermély kuss volt a válasz, meg számomra egy normális beosztás. Mindezek ellenére hagyom őket a faszba, mert az nem miu8nkahely, ahol zsarolni kell, hanem túszdráma.

2019.08.13. 13:10:40

@jobangel: A CV-d elküldése után ugyan mégis mennyivel? 1-2 hét? Hónap? Év? Mint irtam, nekem volt, hogy több mint fél év után szóltak, hogy nem-e érdekel-e mégis? Hát nem, akkor már nem. Ki akar olyan helyen dolgozni, ahol első körben hülyének találták hozzá, mindegy miért. Valós, szakmai ok volt, vagy csak kitalált nem-illene-bele-a-teambe szarság. (Honnan az isten mocskos nemiszervéből tudná egy HR-s, aki egy órát sem töltött el az adott csapatban dolgozva .. Jósnő, mi? :P)
Persze, nem egy állást pályáz meg az ember egyidejűleg. Éppen ezért fontos az 1 vagy max. 2 héten belül érkező válasz. Akár az autoreply "nem-kösz" is. Mert akkor azt az ember leirja, ez van, és tovább lép.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.08.13. 14:23:17

@Pink Petsch: Én sales mindset-tel kezelem ezt, küldjük a CV-t, aki érdeklődést mutat, azzal foglalkozunk, a többivel meg nem. Kivéve, ha valamiért pont az a cég, pont az az állás nagyon fontos, akkor viszont elé kell menni a visszajelzésnek, hogy aztán az pozitív legyen. A "kösz, nem" visszajelzés pont nem ér semmit, legalábbis, ha tényleg állást akarunk. Sokan írják itt, hogy mert a válasznélküliség fenntartja a hiú reményt. Csakhát a remény nem stratégia... Ha kell az a bizonyos állás, utánamegyünk, ha mindegy, csak legyen valami, akkor meg azzal foglalkozunk, aki velünk is foglalkozni akar.

kolomparlole1114 2019.08.13. 14:49:39

@Agnus69: Ott követted el a hibát hogy Hungarisztánban próbálkoztál. Nyelveket nem tudsz? 1-2 határral nyugatabbra kéne próbálkoznod, garantált és biztos megélhetés. Még úgy is ha 1 hónapból csak 2 hetet dolgozol, a többit itthon héderezed le.

kolomparlole1114 2019.08.13. 14:56:37

@redhusky: Mit lehet kezdeni egy biokémikusi diplomával? Nem azt mondom hogy szar, csak fogalmam sincs mire jó. Az orvosit értem, a mérnököt értem, ezt elképzelni nem tudom. Kémcsövekkel rohangálsz és kijön belőle egy zombi dínó? Ha ez valami nagyon tudományos, kutatói dolog, akkor meg is van miért nem találsz itthon állást: itt lopáson (és annak leadminisztrálásán az EU felé) kívül semmire nincs igény. Nem a papíroddal van a baj.

A 2 felső + 2 közép nyelv az mi? Ha benne van az angol + német, akkor mit keresel még mindig itt?

kolomparlole1114 2019.08.13. 14:58:25

@mi szél hozott?: Nade meddig van talonban, 20 évig? Utána se jeleznek vissza. Nálunk nem divat szólni, csak fű alatt mismásolni, "majd rájön magától is"...

kolomparlole1114 2019.08.13. 15:06:53

@Pink Petsch: "Volt olyan hely, ahonnan visszairtak, hogy "kösz, nem". Mondtam oké, aztán jött olyan kábé 7 hónap múlva egy e-mail, hogy érdele-e még?"

Pedig én ezt korrekt hozzáállásnak tartom. Azonnal szóltak hogy nem a tied a meló. Hogy utána ha megint kell valaki, akkor felhívnak téged, az is korrekt dolog. Új helyzet állt elő, legalább gondoltak rád. Lehet hogy már van melód, de az is lehet hogy még nincs (vagy azóta már megint nincs), és neked is jól jön. Nem traktáltak mesével, megmondták őszintén hogy helyzet van, ha beleillesz, jöhetsz. Velős, tömör, de korrekt.

kolomparlole1114 2019.08.13. 15:13:28

@jobangel: Nem AZ AZ állás kell, hanem egy állás, aminek havi fizetés a vége. A sablonválasz is válasz, lezárja a reménykedés időszakát. Ezután már nem kell olyanokat mondanod a következő helyen hogy "várok még visszajelzéseket", hanem fixen mondhatod hogy hétfőn tudok kezdeni. Nagyon nem mindegy.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.08.13. 15:50:24

@kolomparlole1114: akkor is el tudjuk dönteni, akarjuk-e a következő helyet, ha a többiről nincs visszajelzés. Hétfőn tudok kezdeni, tökmindegy, hogy egyébként más hol tart a kiválasztásban, ha egy valamilyen munka kell, és itt pont lehet hétfőn kezdeni, akkor ez kell. A többi meg így járt, ha lemaradt.

redhusky 2019.08.13. 16:14:56

@kolomparlole1114: èn már a diplomám is kplföldön (német nyelvterület) szereztem és itt is keresek állást.
Biokémia diplomával rengeteg helyen lehet dolgozni: kutatás mellett élelmiszeripar, gyógyszeripar, textilipar, söt, egyik volt csoporttársam építöiparban dolgozik. Amúgymeg igen, kémcsövekkel, petri csészékkel meg pipettákkal futkorászunk egész nap és ha mindent jól csináltunk, nem mászik ki belöle semmi, bár néha felfedezik az új csodagyógyszert ilyenmód (antibiotikum ;) )

redhusky 2019.08.13. 16:19:53

@jobangel: Köszi a biztatást, pont miután megírtam a kommentet, hívtak, hogy tudok-e hétfön kezdeni :D
Azt hiszem, legközelebb is ha munka kell, írok ide egy panaszkodós kommentet, hátha megint bejön...

2019.08.13. 16:29:46

@jobangel:
Nem, az bizony fontos információ, hogy a többi lehetőségnél van-e még esély, ha meg baszogatni kell ezeket a munkahelyeket, az rég rossz.

2019.08.13. 16:34:04

@kolomparlole1114:
Gyógyszeriparban például rengetegféle területre mehet vele. Feleségem munkakörében például vannak gyógyszerészek, vegyészek és biológusok is, de kémcsövek nincsenek, 100%-ban irodai munkakör, de természettudományos alapok kellenek. De van egy csomó más ilyen terület is. Gondolom vegyiparban, élelmiszeriparban is.

Amúgy vicces, hogy az emberek a természettudományokból, kutatásokból kémcsövekre meg más kísérletekre aaszociálnak, pedig a többsége a természettudomány végzettségűeknek irodai munkát végez, a kutatók többsége sem végez maga kísérleteket.

Im just here for the comments 2019.08.13. 17:24:11

@Girhes: téged nem a gondolkodás érdekel, hanem a prekoncepciód vetíted ki rám, és kérdés nélkül, látatlanban azt feltételezed, hogy az a bajunk a jelölttel, hogy egy idős, túlsúlyos nő. Egy idióta kommentre te komolyan érdemi választ vársz?
Mellesleg szerinted egy óra alatt nem lehet valakiről eldönteni, hogy beleillik-e a csapatba, de egy 15 perces beszélgetés alapján ti megitéltetek valakit... Nem üti ez a kettő egymást egész véletlenül?

Im just here for the comments 2019.08.13. 17:28:36

@jobangel: "Láttam már kétségbeesett fejeket, mikor megjelent az új kolléga, hogy "úristen, ezzel fogunk együtt dolgozni"." A posztban azt írod, olyan nincs, hogy valaki nem illik a csapatba, mert akkor ott rossz a csapat. Aztán leírod ezt a példát. Kicsit össze vagyok zavarodva.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.08.13. 17:45:50

@Im just here for the comments: : nem is állítottam, hogy az egy jó csapat volt...

kolomparlole1114 2019.08.13. 18:01:02

@jobangel: "akkor is el tudjuk dönteni, akarjuk-e a következő helyet, ha a többiről nincs visszajelzés."

Ha az egyik helyen 200k-t ígérnek, a másikon meg csak 100-at, akkor is tuti jó döntés rábólintani a 100k-ra? És ha utána hívnak a 200k-s helyről hogy mikor tudsz kezdeni?

kolomparlole1114 2019.08.13. 18:02:42

@redhusky: Manapság már az informatikust is használják mindenre a programozótól a mezei helpdeskesig, az se egyértelmű.

kolomparlole1114 2019.08.13. 18:04:09

@Zabalint: A kémiához jár a kémcső, mint rendszergazda mellé a billentyűzet. :)

Balfredo Alfredo 2019.08.13. 18:16:57

@Visceroid: "A HR-esek csak bábok, vakon követik a vezetők utasításait, hogy a következő hónapban ne ők kapják a fent említett emialeket. "
Ez egy olyan fórum, amit munkavállalók, azon belül nagyobb részben állást keresők és munkanélküliek látogatnak. Eléggé ízléstelennek tartom, hogy ilyen helyen a hreseket akarod sajnáltatni (akár magad is hres vagy, akár nem).
A felvetett probléma más munkavállalóknál is megvan ugyanígy, sőt munkanélküliség esetében még sokkal durvábban.

Im just here for the comments 2019.08.13. 19:59:36

@jobangel: akkor mit állítasz, mire volt ez példa?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.08.14. 08:06:23

@Balfredo Alfredo: A HR-eseknek nem könnyű, ebben igaza van, mint ahogy senkinek sem könnyű. De a HR-es emberekkel foglalkozik, ötvöznie kellene a racionalitást és a humanitást, ez nem szokott sikerülni.

Balfredo Alfredo 2019.08.14. 17:54:45

@jobangel: Te tudod, hogy pontosan milyen indítékból és céllal hoztad létre ezt a blogot.
Sztem semmiképpen sem azért, hogy a hresek problémáit megtárgyalja, a hreseket dicsőítse vagy sajnáltassa.
Bicskanyitogatónak tartom, hogy amikor valaki hónapok óta állás nélkül van, lassan nem tudja fizetni a villanyszámlát se, hiába jelentkezik, a hresek nem küldik meg neki a topikban említett visszajelzést, akkor egy hozzászóló még azzal is hergeli, hogy jaj szegény hresek így meg úgy milyen sz.r helyzetben vannak.
Ez attól függetlenül igaz, hogy a hazai hresek mennyire vannak vagy nincsenek a helyzet magaslatán. Ez nem a hrportál, hanem egy álláskereső blog.

Balfredo Alfredo 2019.08.14. 17:56:02

@jobangel: Te tudod, hogy pontosan milyen indítékból és céllal hoztad létre ezt a blogot.
Sztem semmiképpen sem azért, hogy a hresek problémáit megtárgyalja, a hreseket dicsőítse vagy sajnáltassa.
Bicskanyitogatónak tartom, hogy amikor valaki hónapok óta állás nélkül van, lassan nem tudja fizetni a villanyszámlát se, hiába jelentkezik, a hresek nem küldik meg neki a topikban említett visszajelzést, akkor egy hozzászóló még azzal is hergeli, hogy jaj szegény hresek így meg úgy milyen sz.r helyzetben vannak.
Ez attól függetlenül igaz, hogy a hazai hresek mennyire vannak vagy nincsenek a helyzet magaslatán. Ez nem a hrportál, hanem egy álláskereső blog.

2019.08.15. 09:31:20

@kolomparlole1114: Hét hónap után, egy szakács, jó, pályafőnök állásra? Na ne röhögtess már. Egy hónapon belül ebben a szakmában úgy találsz melót, hogy még válogathatsz is. Ha nem válogatsz, akkor olyan 1 hét. És ezt a tulajok is pontosan tudják. Egyszerűen csak lusta dögök voltak újra hirdetni, és új jelölteket meghallgatni, inkább kikukázták a régieket.

2019.08.15. 09:41:26

@jobangel: Elismerem, hogy vannak olyan munkakörök, ahol nagyon fontos, hogy az ember egy bizonyos céghez kerüljön. Én nem olyanban dolgozom. Igy igenis fontos, hogy 1-2 héten belül kapjon az ember egy visszajelzést, mert azt a céget akkor leirja, és a többi 5-6-al foglalkozik. Szakács vagyok, és ebben a szakmában ritka az olyan madár, aki mindenáron egy bizonyos cégnél akar dolgozni. Persze, vannak olyan ritka madarak, akik mindenáron az egyik Nobuba akarnak bekerülni, de tényleg ritka madarak. Nemcsak én, de a kollégáim elsöprő része is leginkább a melóhely jellege és helye szerint keres, azaz fine dining, bisztró-stilus, catering, termelés ... hotel, étterem, menza ésatöbbi ....

2019.08.15. 16:46:35

@Pink Petsch:
Pedig szerintem is korrekt. Hátha véletlenül épp elégedetlen vagy a munkahelyeddel. Ennek az inkorrekt változata, mikor nem értesítenek, majd 6 hónap múlva felhívnak.

Balfredo Alfredo 2019.08.15. 17:29:05

@Pink Petsch: "Igy igenis fontos, hogy 1-2 héten belül kapjon az ember egy visszajelzést,"
Ha jelentkezem egy állásra és nem engem választanak, akkor alapban elvárható, hogy erről értesítsenek. Napjainkban, amikor a vízcsapból is munkaerőhiány folyik, ez különösen igaz: ha munkaerőhiány van, akkor tetszőleges állásra kevesen jelentkeznek, tehát a hresnek van ideje a kevés jelentkezést feldolgozni és visszajelzést adni. Az meg munkaerőhiánytól függetlenül igaz, hogy ha a jelentkezés után bármilyen módon, akár csak egy telefonbeszélgetés erejéig is felvették velem a kapcsolatot, mindenképp jelezniük kell.

Egyébként is, a hres visszajelzés egy töbfunkciós valami.
1 - Tájékoztat arról, hogy az adott állást biztosan nem nyerted el, így továbbléphetsz egy másik cégre/pozícióra a keresésben.
2 - Jó esetben valamilyen értelmezhető indokot is kapsz, amit más állások megpályázásánál vagy az arra való felkészülésnél tudsz hasznosítani.
3 - A visszajelzés stílusából (sőt éppenséggel hiányából is) lehet következtetni az illető munkáltató milyenségére illetve arra, hogy érdemes-e oda mégegyszer jelentkezni.

2019.08.16. 10:24:56

@Zabalint: Tudja a fene .... Oké, lehet igazatok van, de én valahogy nem szivesen dolgozom olyan helyen, ahol nem én vagyok az első választás. Ez szerintem ugyanis azt jelenti, hogy valamiért nem voltam elég jó, akkor meg minek? Nőként, igy is eléggé nagy a bizonyitáskényszer a konyhán, még egy plust presszió valahogy nem hiányzik. Persze, ez egyéni szocproblem.

2019.08.16. 10:34:48

@Balfredo Alfredo: Általában véve, egyetértek. Mondjuk, árnyalja a képet, hogy milyen szakterületen keres az ember állást. Mert munkaerőhiány ide vagy oda, azért vannak olyan területei a munkaerőpiacnak, amelyek még mindig túlzsúfoltak. Jellemzően, a humán képességeket igénylők. Például, a HR-s :P, abból dömping van :D.
A 3. pontod meg .... én sosem pályázom kétszer ugyanoda, sőt, ha hónapok múltán ők keresnek, már akkor sem érdekel a cég. Persze, nekem van mozgásterem, van akinek meg nincs. Tudom, mert mielőtt átképeztem volna magam, eléggé szűkitett pályán mozogtam, olyannyira, hogy egy időben még szabadúszó forditó/tolmács is voltam ...

bontottcsirke 2019.08.19. 13:36:14

@jobbal: Tanítványaim közül az ment HR-nek akik a leggyengébb képességűek voltak. Ez a szelekciós mechanizmusokon nagyon meglátszik.

LúzerMan 2019.08.20. 07:58:53

Szerintem veszélyes a sablon szövegen felül bármit is mondani a jelentkezőnek az elutasításról, mert mindig benne van a levegőben, hogy majd visszaél vele. Ki tudja, hogy milyen jogi háttere van, aztán még valami diszkriminációs pert akaszt az álláshirdető nyakába.
Teljesen megértem, ha csak egy "köszönjük, nem" a válasz.
Meglátásom szerint ezt tudomásul kell venni, aki bárhová is nyújt be pályázatot. Naiv az a HR-es, aki veszélytelennek látja ezt a mozzanatot.

Balfredo Alfredo 2019.08.21. 19:59:02

@LúzerMan: 'Teljesen megértem, ha csak egy "köszönjük, nem" a válasz.
Meglátásom szerint ezt tudomásul kell venni, aki bárhová is nyújt be pályázatot.'
Bizonyára igazad van, de nem minket, fórumozókat kell meggyőzni, hanem a blog gazdáját. Az illető álláspontja ugyanis az, hogy az elutasítás indokát is meg kell tudakolni:
jobangel.blog.hu/2019/04/29/a_kudarctures_titka_az_allaskeresesben_2_hogyan_legy_aktiv_az_allaskeresesben

kolompar lole 1116 2019.08.23. 11:29:31

@bontottcsirke: Tanárnak is már csak az megy. Orvosnak azért nem, mert azzal azonnal le lehet pattanni külföldre, és meggazdagodni.
süti beállítások módosítása