JobAngel Az álláskeresők védangyala

A kudarctűrés titka az álláskeresésben 2. – Hogyan légy aktív az álláskeresésben?

2019. április 29. 06:00
27 hozzászólás

growfaster.jpgMint előzőleg írtam, az aktív, tevékeny hozzáállás segít abban, hogy ne vessz el a sikertelenségben. Hogy érezd, hogy teszel valamit, aminek várhatóan lesz eredménye. De konkrétan mit is tehetünk egy jó állásért?

Azon túl, hogy elküldtük az elég jó álláspályázatunkat.

A kitartásról, mint kérdőjelesen jó tulajdonságról már értekeztem, de hozzátenném, kell tudás és bátorság ahhoz is, hogy ügyeket el tudjunk engedni, és felmérjük, miért érdemes küzdeni, miért nem.

Az álláskeresésben ez nagyon egyszerűen felmérhető, de sokan sok energiát szánnak olyasmire is, amire nem kell. Az álláskeresés egy munkanélkülinél napi 8 órás munka kell, hogy legyen, egy állásban lévő embernek nincs ennyi ideje, ráadásul munkaidőben nem illik állást keresni, meg etikailag is kifogásolható lenne. Emellett egy munkanélkülinek folyamatosan érdemes min. 8-10 lehetőséget menedzselnie, egy állásváltónak kevesebb is elég, de azoknak nagyon specifikus, kifejezetten neki való állásoknak kell lennie, hogy érdemes legyen utánuk menni.

Fel kell tudni ismerni, ha egy ügyet már nem vihetünk tovább, tudni kell elengedni. Szomorkodás helyett tegyünk energiát abba, ami még megnyerhető. Menj utána az „ajánlatnak”, amit küldtél, azaz az álláspályázatodnak. Megkapták-e, tetszett-e, hol tart a kiválasztási folyamatuk, mikor milyen lépések várhatók?

Tudni kell értékelni a sikertelenségeket is, illetve felismerni, hogy sikertelenség-e, vagy csak folyamatban van az ügy… Azt is érdemes tudni, miért lett sikertelen. Ennek fényében lehetne tudni, másképp kell-e csinálni valamit.

Íme pár alaphelyzet az álláskeresésben, a hozzájuk tartozó megoldással.

Elküldted a pályázatod egy portálon keresztül, egy ismeretlen céghez az álláspályázatod, és nincs rá válasz.

Ez ennyi volt, nem tudsz érte többet tenni. Majd egyszer jelentkeznek, de lehet, hogy nem. Nem érdemes bele több időt tenni. Mostanában, munkaerőhiány esetén már azon is érdemes gondolkodni, egyáltalán akarsz-e „vakon” pályázni egy meg nem nevezett céghez. Néha kell, mert olyan a feladat, vagy olyan a helyzeted, de ha megteheted, ne az anonim cégekkel töltsd az időt.

Elküldted a pályázatod egy céghez, aki hirdetett, és nincs rá válasz, pedig kifejezetten szeretnél annál a cégnél dolgozni, és azt is leírtad nekik, hogy miért.

Ez után érdemes menni: akarod, passzolsz a saját értékelésed szerint, tehát keress kapcsolatokat. Linkedin a legkézenfekvőbb erre, szinte biztos vagyok benne, hogy 2nd vagy 3rd szinten már lesz ismerős ismerőse, akinél érdeklődhetsz arról, hogy találod meg az adott embert…Ha a Linkedin nem jó választás, simán csak fel kell hívni a cég központi telefonszámát. A recepción átverekedni magad néha nem könnyű, de menni kell az őszintével: helló, állást keresek, lehet, hogy ezen múlik, ugyan kapcsolja már a HR-t. Ha nem jön be, akkor meg kell próbálni más időszakban, hátha más veszi majd fel a telefont. Ha ott vagy a HR-nél, akkor ne azt kérdezd, hogy a te CV-det konkrétan megkapták-e, mert lehet, hogy nem fog rád emlékezni név szerint. A megpályázott pozícióról érdeklődj: jelentkeztél, és érdeklődsz, hogy mikorra tervezik a következő lépést. Itt bizony kijelenthető, hogy az érdeklődő e-mail semmit sem ér, telefonálni kell.

Elküldted az álláspályázatod, jött rá egy udvarias nemleges válasz, amiben semmilyen indoklás nincs. Esetleg megkérdezték, megtarthatják-e a CV-det az adatbázisukban.

Ilyenkor a közhiedelemmel ellentétben nem az indoklást kell kérni. Hanem azt kell írni, hogy köszönöd a visszajelzést, és arról érdeklődni, hogy a jövőben esetleg látnak-e lehetőséget számodra egy hasonló vagy egy másik pozícióban, és sorold is fel, milyen pozíciókra lennél nyitott. Ezzel nem lezártad, hanem új lehetőséget nyitottál, és ez szokott is működni.

Ha azonnal azt kérdeznéd, hogy miért nem, akkor arra kapsz majd egy választ, ami vagy őszinte, vagy nem. Esetleg vitatkozásnak veszik, és még negatív érzéseik is lesznek veled kapcsolatban.

Mindig járulj hozzá ahhoz, hogy az adatbázisukban megtartsanak. Te nem veszítesz semmit, és ki tudja, mikor lesz valami pozitív hozadéka… A sértődős töröltetőket természetesen törlik, de legközelebb biztosan nem is tudják így keresni.

Elküldted az álláspályázatod, jött rá egy udvarias nemleges válasz, indoklással.

Ha az indoklás rólad szól, miszerint ez vagy az hiányzott, akkor gondold át, igazuk van-e. Ha nincs, akkor egy nagyon udvarias telefonos átbeszélés segíthet. Írásban ez nem szokott működni, mert csak sértődős visszavágásnak tűnik. És persze itt is láttam már csodákat, leginkább nyelvtudás kapcsán. Biztos, hogy nem megfelelő a nyelvtudása annak, akitől nem is láttak idegen nyelvű anyagot? Hibák előfordulnak, ha egy telefonbeszélgetéssel lehet korrigálni, tegyük meg.
Ha az indoklás jogosnak tűnik, érdeklődj, hogy a jövőben esetleg látnak-e lehetőséget számodra egy hasonló vagy egy másik pozícióban, és sorold is fel, milyen pozíciókra lennél nyitott, és írd mellé, hogy  éppen fejleszted azt, amit ők hiányosságnak neveznek meg, és x hónap múlva már nem lesz hiányosságod… És fejleszd is!

Eljutottál egy állásinterjúra, de utána nem kerestek többet.

Küldj érdeklődő e-mailt majd, ha nem jön válasz, pár nap múlva telefonálj az interjúztatónak. Ha elérhetetlenné vált, akkor itt a vége (Hozzáteszem, van az úgy, hogy az interjúztató nem egy szidnivaló valaki, csak mire keresed, már nem dolgozik a cégnél…).

Ha nem mondanak nemet, csak lebegtetnek, kérdezd meg, mikorra várható döntés, és/vagy mikor hívhatod újra őket? És kegyetlenül hívd is újra a beígért időpontban… A következetes ember lesz sikeres. Minden egyes alkalommal dobj be egy újabb érvet, miért lennél jó arra az állásra. Azért, ami miatt nekik jó lennél, ne azzal érvelj, neked miért lenne jó! - Azt magadban kell tisztáznod, hogy egyáltalán érdemes-e ez után az állás után menned. Mert bizony te is dönthetsz úgy, hogy neked ez az állás nem kell.

Az is lehet, hogy egy ilyen érdeklődéskor mondanak nemet… Ez így több mint gyanús, azonnal érdemes rákérdezni, mi hiányzott, hátha jön rá értelmes válasz, ami kezelhető is. Pl. biztos, hogy nem volt megfelelő az angolja annak, akinek az önéletrajzában műfordítói tevékenység is van? (megtörtént eset!) Vagy, nem is beszéltek idegen nyelven, mégis az az indok, hogy ebben gyenge? Derülnek ki csodák ilyenkor is, de valamiért igaz, hogy aki mer, az nyer. Viszont ehhez diplomatikusnak kell lenni, higgadtnak kell maradni, akármennyire is idegesítő dolgot hallasz. Ha képes vagy rá, nyerhetsz.

Többkörös állásinterjú után nemet mondtak.

Itt már igazán van miről beszélni: Nemcsak azt érdemes megtudni, miért nem téged választottak, hanem azt is, hogy az a másik miben volt jobb. Van, ami kivédhetetlen: pl. neki volt olyan iparági tapasztalata, ami neked nem. Ezekről azért jó tudni, mert kiderülhet, hogy mindent jól csináltál, nincs miért magadban keresned a hibát. Emellett tapasztalat, hogy az ilyen ezüstérmesekhez később vissza is szoktak térni… Onnantól te döntesz, akarod-e.

És persze itt is érdemes lehet próbálkozni: ha ez a pozíció nem, van-e olyan, ami esetleg igen?

Több körös állásinterjú után hallgatás…

Itt is van miről beszélni: Hol tart a döntési folyamat, van-e a személyeddel kapcsolatban olyan nyitott kérdés, amit még meg kellene válaszolnod? Volt, akit így még egy plusz körre behívtak, majd kiválasztották, mert sikeresen eloszlatta az előző interjú után felmerült kétségeket… Nemet még nem mondtak neki, de a többi jelölt közül igent sem senkinek… Ebből is látszik, hogy csak az aktivitás ment meg attól, hogy ilyen helyzeteket ne szalassz el.

 

Ezekre az aktvitási ötleteimre legtöbbször az álláskeresők erős kifogásokkal reagálnak: "én nem szeretek nyomulni", "én nem akarom magam tukmálni", "én nem tudom magam eladni" stb.

Igen, értem ezeket a félelmeket, csak nem értem :) Állás nélkül lenni, nyomorogni szeretsz? Állást akarsz? Villanyszámlát tudsz fizetni pénz nélkül? Akkor hogyan is legyen tovább? Jövő héten ezekről a kifogásokról írok kicsit bővebben, mert ezek csak arra valók, hogy túllendülj rajtuk.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr6014781512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babona 2019.04.29. 11:41:41

Ütős, hasznos. Rövid mondatba összefoglalva: Légy kitartó!

Din Serpahis 2019.04.29. 12:23:42

Nekem most volt egy érdekes élményem, jelentkeztem business analystnek egy nagybank contractor állására, a végén ketten voltunk versenyben, aztán nem én kaptam, merthogy szerintük a stakeholder management skilljeim nem elég jók.

Na, most az van, hogy én magam is jópár business analyst interjút bonyolítottam régebben, pontosan tudom, hogy lehet a stakeholder management skilleket lemérni, és ebben az interjuban konkrétan SEMMI olyan nem került szóba, amiből ezt a következtetést levonhatták volna. Webservicekről volt szó meg machine learningről. Röhej.

humorpalanta 2019.04.29. 19:33:03

Nem belső ember, csak tudatlan HR-es pics*k szerintem. Odáig vannak magukkal és aztán egy alapvetően sima interjút vagy kiválasztást nem tudnak levezetni. De a kedvencem, mikor a szemedbe hazudnak.

1 kérdés: Miért nyomjam és akarjak ott dolgozni, ahol nem becsülnek meg, nem értékelnek még annyira sem, hogy az elvárható minimális emberi viselkedést produkálják, azaz szóljanak, hogy érdeklődnek-e irántam vagy sem.
Ha megígérik a szemedbe, hogy 3 napon belül mindenképpen szólnak, bármi is a döntés, majd soha többet nem hallasz felőlük, akkor miért akarjak ott dolgozni? Biztos jó lehet ott a munkahelyi légkör...

bt83 2019.04.29. 19:56:13

@humorpalanta: én is ezen a véleményen vagyon. Ha valahol egy többkörös inetrjú után egyszerűen vissza sem jeleznek, ott miről beszéljünk? Kezdjek el könyörögni, hogy ugyan legyenek már szívesek válaszolni, és ha nem , miért nem. Lónak a faszát. Ha döntést akarsz kicsikarni, be kell blöffölni, hogy kaptál egy másik ajánlatot, és szeretnéd tudni hogy állsz náluk, mert az segít neked dönteni.
Nekem munka melett nincs időm telefonon a recepcióst meg a hr-t zaklatni, és őszintén ez már nagyon sokkal túl van az én komfortzónámon(de gondolom ezek a tippek inkább a munkanélkülieknek szólnak).

Lóval ne 2019.04.29. 21:09:54

Arról is lehetne írni, hogy a munkáltatók hogy élik meg a kudarcot. Mármint oké, hogy szegény kis törékeny álláskeresők magukba ne roskadjanak vigasztalni meg biztatni kell őket, de pár hónap után lentebb viszik a fizetési igényüket és keresnek más munkát - ezt a folyamatot már ezer éve leírták közgazdász professzorok, nagyon újat nem lehet róla mesélni.
Az álláspiac tökéletlensége miatt viszont a cégek anyagi kára jelentősebb, mint a munkavállalóké, a HR-esek meg (tisztelet a kivételnek) általában nem javítanak, hanem csak rontanak a helyzeten. 3-4 hónapig tart egy pozíció betöltése, mert a "100%-os" jelöltet keresik s megkérdőjelezhető hasznosságú teszteket iratnak, holott gyakran ha az első napi jelentkezők közül felvennének egy 90%-ban megfelelő embert akkor is előrébb járnának (de még a munkahely-lottón történő kiválasztás is gyakran eredményesebb volna némelyik elcseszett recruiting módszertől). Mármint nem akarok a "buta HR-es cicák miatt van minden" vonatba beszállni, de na...ahogy ma a legtöbb cég HR-t csinál az az önsanyargatás és a kreténség furcsa kettőse. Különösen belépő pozícióknál ami a "talent acquisitionről" kéne hogy szóljon - a tehetség parlagon hever, azon rugalmatlan cégek amik viszont nem hajlandóak lehajolni érte komoly hátrányba fognak kerülni (elég csak pár megmaradt szoci iparvállalat munkavállalói értékeléseit elolvasni a neten).

evilwolf 2019.04.29. 22:11:05

Ha egy helyre nem vesznek fel, az nem az én kudarcom, hanem a HáeResé.
Rosszul döntött és ezzel kárt okozott a munkaadójának.
Én nem tartanék háerest, csak a bajnak van és a pénzt viszi.
A háeres fizetéséből a cégnek pénzt hozó kollégákat tartanék, az megéri, a háeres nem.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.04.30. 08:14:40

@evilwolf: A HR-es - ha jó - tud pénzt hozni. Erre kell mérni őket, és már meg is van a megfejtés. Egyébként tapasztalatom szerint sokkal több kárt okoz a saját cégének az a kkv, aki azt hiszi, ért a kiválasztáshoz, és toboroz, kiválaszt, nagyon rosszul.

babona 2019.04.30. 10:05:28

@jobangel: "Erre kell mérni őket". Hogy méred a HR-t? Sokkal nehezebb mint pl. egy marketingest, és mindegyik rettentő károkat tud okozni (főleg hosszabb távon). A második felével nagyjából egyetértek.

kukatr 2019.04.30. 10:37:18

@Lóval ne: Szegény munkáltatók kudarcmegélését is szépen megírták már a közgaszdászprofeszorrok...

bron32 2019.04.30. 13:00:07

@humorpalanta:

"Miért nyomjam és akarjak ott dolgozni, ahol nem becsülnek meg, nem értékelnek még annyira sem, hogy az elvárható minimális emberi viselkedést produkálják, azaz szóljanak, hogy érdeklődnek-e irántam vagy sem."

Az, hogy milyen jó egy munkahely, elsősorban nem attól függ, hogy milyen jól működik a felvétel.
A mostani munkahelyemen 10 éve dolgozok, szeretem a munkámat.

Pedig a kiválasztással voltak problémák:
Először a cég honlapján jelentkeztem, sokáig nem válaszoltak.
Majd megláttam, hogy fejvadász cég is keres ugyanerre a pozícióra. Rajtuk keresztül egy kör után felvettek. A HR-es olyanokat kért, hogy soroljak fel 3 rossz tulajdonságomat.
Ezután jött válasz az első jelentkezésemre, abban leírták, hogy nem engem választottak. :-)

Balfredo Alfredo 2019.04.30. 20:56:51

@jobangel: Az remek, hogy van KPI. Kérdés, hogy használják-e bármire is?
A szokásos gyakorlat, hogy van KPI, de nem törődnek vele, hogy teljesülnek-e a célok és nem rúgnak ki senkit, ha nem teljesülnek. A háeresek meg nyafognak, hogy munkaerőhiány van, de nem tesznek semmit az enyhítésére :-(

Balfredo Alfredo 2019.04.30. 21:00:24

@jobangel: "Az álláskeresés egy munkanélkülinél napi 8 órás munka kell, hogy legyen"
Voltál te álláskereső valaha?

Az álláskereséssek kapcsolatos tevékenységeket két csoportra oszthatjuk: egyszeri és ismétlődő.

Az egyszeri tevékenységek ilyenek, mint:
állásportálok és hasonló információforrások (közigállás, virtuális minkaerőpiac, céges honlapok, helyi reklámújságok, volt kollégák és más ismerősök) felkutatása
részletes cv elkészítése vagy frissítése
linkedin profil létrehozása vagy aktualizálása
állásjelentkezési nyilvántartás kidolgozása (hová, mikor jelentkeztél, mikor jött visszajelzés, interjú dátuma) kockás füzetben, számítógépben, mobiltefonon, ...
Az információforrásokban elérhető állásajánlatok szelektálása, a szóbajöhetőekre jelentkezés
Amíg ezeket összehozod, az valóban egy intenzív időszak, de max 2÷3 hétig tart. A tapasztalat szerint 2÷3 hét alatt nem hogy fel nem vesznek, de még visszajelzésre sem méltatnak a munkáltatók, tehát ezen időszakban valóban az álláskeresési teendők alkotják a napi munkádat.

Ismétlődő tevékenység három van:
információforrásokban elérhető friss állások listájának tanulmányozása, szelektelálása
jelentkezés a szóbajöhető állásokra
korábbi jelentkezések nyomonkövetése a cikkedben jelzett módon

Jobban megnézve a dolgokat, hiába van jónéhány állásportál, nagyok az átfedések, ugyanazt a pozíciót a munkáltató is meg az általa megbízott fejvadász cég is hirdeti. Összeségében azon pozíciók száma, amikre a képzettséged, tapasztalatod, soft skilljeid és nem mellesleg a munkavégzés potenciális helyeként szóbajöhető települések alapján egyáltalán pályázni érdemes, igencsak korlátozott. Még a "folyamatosan menedzselt" 8-10 lehetőség is optimista becslés. Az rendben van, hogy a függőben lévő jelentkezéseidnek is utánakérdezel, de nyilván felesleges minden álláspályázatod után minden héten telefonon érdeklődni. Szóval nekem valahogy nem jön ki, hogy mindez a napi 8 órát kitöltse. Segíts, hogy mit csinálok rosszul!

Balfredo Alfredo 2019.04.30. 21:02:14

@jobangel: Logikai bukfenc van az "Elküldted az álláspályázatod, jött rá egy udvarias nemleges válasz, indoklással" témában.
Először azt javaslod, hogy "egy nagyon udvarias telefonos átbeszélés segíthet. Írásban ez nem szokott működni"
Pár sorral lejjeb már ez olvasható: "és írd mellé, hogy éppen fejleszted azt, amit ők hiányosságnak neveznek meg"
Most akkor telefonon vagy írásban?

babona 2019.05.02. 10:51:00

@jobangel: Köszönöm, átfutom az XLt és majd aztán kötözködöm... :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.05.02. 12:22:57

@Balfredo Alfredo: Kezdem a végéről: azt csinálod rosszul, hogy már megint azt keresed mit hogyan nem lehet. Igen, voltam álláskereső, egyszer még munkanélküli is egy egész hónapig, a 2008-as válság körül... És ez azért így volt, mert én bizony napi 8-10 órában kerestem állást, és napi 0 percben a kifogásokat. Volt nap, hogy 25 álláshirdetésre válaszoltam, task listában tartottam nyilván az összes állásjelentkezésemet + álláskereső füzetben. A task listám csúcsa 79 nyitott ügy volt álláskeresésben. Salesben egyszer 192-ig jutottam, ott már tényleg nem volt semmi a fejemben, csak a lista tartott életben. Azt már tényleg túltoltam egy kicsit, de minden szempontból megérte :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.05.02. 12:25:49

@Balfredo Alfredo: Ha nincs igazuk az indoklással, telefon. Ha igazuk van, e-mail. Ahogy írtam volt a posztban, ugye... :)

Balfredo Alfredo 2019.05.02. 21:11:42

@jobangel: *** Szőrszálhasogatás be ***
Igazad is van, meg nem is.
A táblázatod adott rovatában két bekezdés szerepel. Az első arra az esetre, ha nem értesz egyet az indoklással, a másik arra, ha igen.
Az elsőnél kiemeled, hogy csakis telefonon kell kommunikálni. A másiknál nincs ilyen utalás, legfeljebb közvetett: az első bekezdésben szereplő "Írásban ez nem szokott működni" megjegyzést lehet úgy is értelmezni, hogy akkor a másik esetben viszont az írásos kommunikáció is jó lehet.
*** Szőrszálhasogatás ki ***

Balfredo Alfredo 2019.05.02. 21:13:58

@jobangel: "Kezdem a végéről: azt csinálod rosszul, hogy már megint azt keresed mit hogyan nem lehet."
Lehet így is megközelíteni. Meg úgy is, hogy tényleg nehéz elhelyezkedni, mivel a szóbajöhető állások száma korlátozott. Vidéken különösen az.
Persze most hiába írom le azt, hogy bár évtizedes gyakorlatom van a logisztika területén, nem fognak a kedvemért létrehozni egy "szenior logisztikai főtanácsadó" állást illetve hogy a nyitott logisztikai állásokat kifejezetten pályakezdő/junior versenyzőknek írják ki, tehát negyvenes, többdiplomás, nyelveket beszélő szakemberként túlkorosnak és/vagy túlképzettnek tartanak, a munkaerőhiány ellenére, a válaszod úgyis az lesz, hogy kifogásokat keresek.
Azt írod, hogy a csúcsod napi 25 állásjelentkezés beküldése volt. Ez imponálóan hangzik, de mivel ez a top volt, az átlag vélhetőleg lényegesen kevesebb. Továbbá valószínűleg nem mindennap találsz 25 olyan hirdetést, ami egyrészt új (értve ezalatt, hogy még nem jelentkeztél rá), másrészt a szelektálási szempontjaid szerint releváns. A szelektálás szempontjait persze lehet bővíteni és még több állást relevánsnak nyilvánítani, de ennek is vannak korlátai: logisztikai munkatapasztalattal pszichológusnak jelentkezni ugye kissé necces lenne.

bron32 2019.05.03. 09:46:54

"nem fognak a kedvemért létrehozni egy "szenior logisztikai főtanácsadó" állást"

Sok állás esetében teljesen mindegy, hogy 2 vagy 20 év gyakorlatod van, sokkal fontosabbak a képességeid, a személyiséged és a hozzáállásod.

babona 2019.05.03. 13:41:50

@jobangel: Átfutottam a KPIket,köszi. Tanulságos listácska, vannak bukók rendesen. Vannak következmények, ha a cost per hire vagy a new hire failure rate elszalad? Méri valaki? Ez az igazi kérdés.

Balfredo Alfredo 2019.05.04. 17:26:47

@bron32: Ez tökéletesen igaz. Már ha eljutsz odáig, hogy a képességeidet, személyiségedet és hozzáállásodat felmérjék. Alapban az álláshirdetésben szereplő kritériumoknak jól vagy legalábbis többé-kevésbe megfelelő jelentkezőket választják ki további elemezésre a robot vagy humán hr munkatársak. Ha nem illessz a mintára, vagy más, a hirdetésben nem szereplő szempont (például fb oldal) alapján kiszelektálnak, esélyed sincs, hogy a képességeid vagy hozzáállásod milyenségét bemutasd.
(Természetesen tudom, hogy ez csak kifogások keresése. Különben is, míg ezt a hozzászólást megírtam, beküldhettem volna egy állásjelentkezést.)

Balfredo Alfredo 2019.05.04. 17:28:46

"Méri valaki? Ez az igazi kérdés. "
Ugyanezt kérdeztem, ugyanettől az embertől pár napja.
Ha nem mérik, vagy mérik ugyan, de nincs következménye, akkor olyan mintha nem is lenne.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.05.06. 08:34:22

@babona: @Balfredo Alfredo: Ha nem mérik, akkor az a cégvezetés döntése ugye, nem a HR-esé. Ha mérik, az is a cégvezetés döntése, és az is, hogy mit kezdenek az eredményekkel, mik a következmények. De abban a munkavállalói-álláskeresői kultúrában, ahol az a munkavállaló-álláskereső öröme, ha nincs HR-es, ott a HR-es KPI-ok használata ugyanattól a körtől mintha kicsit álságos lenne...

babona 2019.05.07. 12:29:19

@jobangel: Nem akarok kötözködni (Jó, lehet mégis annak tűnik, akkor bocs, stb. ld pp), mert ez egy egész jó blog. Például megszelídülnek a trollok is. De. Fejlődni kéne és a visszafejlődést, toporgást látom a HR vonalán, a továbblépni képtelenséges, a veszekedéses (így-ezt-nem-máshogysem-sehogysem-sok-nincsember-nincssenki stb.) vonalat. Nem személyes (az a másik user lesz esetleg:)) hanem rendszerszintű gondokat. Nem egy cégről van szó, már írtam hogy belelátok többe is, írtam konkrét példákat régi hszekben (az egy év alatt 3 HR-est fogyasztó KKV /'nevetséges bérek vannak'/, a kicsitcsaló multileány /HR, nem erre adtuk a pénzt, wo ist das, Ja?/, a rendezvény helyett a fizut emelték volna olcsóbb lett volna /HR-es ötletevolt/ KV, stb). Lehet Employer Branding-(továbbiakban EB)ről beszélni, de BS (bullshit). Eddigi karrieredből gondolom hogy inkább felülről-belülről látod (és még sokan mások), én (és még sokan mások) pedig inkább kívülről a jelenlegi munkaerőpiacot. Sajnos vicces megnyilatkozások vannak. Igen, kicsit változik, legalább a kommunikáció, de még mindig erősen marketingszagú. A reklámellenállás meg sokat nőtt 20 év alatt, simán átpörget az ember egy FB állásajánlatot-12 egy tucat, ha nem személyre szabott akkor mehet a sunyiba. Merítésnek marad a maradék, aki meg mindent elolvas. Szóval van gond bőven, és mmivel nem tudod 1M munkavállaló preferenciáit megváltoztatni, muszály hozzájuk igazodni. És nem EB-vel kell: az BS, az csak egy elcsépelt jelszó.

Balfredo Alfredo 2019.05.07. 19:37:58

@jobangel: Nulladik pont az lehet, hogy a hr méregetésétől meg KPI izéktől függetlenül az álláskeresők helyzete nem lesz sem jobb, sem rosszabb.

Az élet ugyan nem egyszerű és nem fekete-fehér, de azért elgondolkoztató az, hogy a cégvezetés nem méri a hr teljesítményét, miközben másik oldalról a hierarchia legalsó szintjén meg attól felfelé is a dolgozók munkáját mindenféle KPI alapján értékelik. Ha cégvezetés nem méri a hr teljesítményét meg fel sem tűnik neki, hogy hosszabb ideje nem tudják a létszámot feltölteni akkor vagy egyszerűen alkalmatlan vagy eleve nem céget vezetni ment oda (hanem felszámolni?).

Amúgy nem a két megcímzett fórumozó "öröme" volt a hr hiánya; a hr megszüntetését egy 3dik fórumtársunk javasolta.
süti beállítások módosítása