JobAngel Az álláskeresők védangyala

A kudarctűrés titka az álláskeresésben

2019. április 23. 08:30
35 hozzászólás

embrace-failure1.pngAz álláskeresés óhatatlanul együtt jár a kudarccal, és ezt azok, akik számára a kudarc minden esetben tragikus, nagyon megszenvedik. Miután így vagyunk szocializálva a poroszos oktatás által, elég sok szenvedéssel fog járni sokaknak minden kudarc.

A poszt további részében kudarc helyett a sikertelenség szót fogom használni, mert szerintem van különbség. Kudarc az én nézőpontomból az, amikor valamibe tesz egy kis energiát valaki (küld egy vagy akár sok sablon CV-t mindenfelé), majd nem jön ki belőle pozitív eredmény. Majd ezt szorozza százzal, azaz kiküld száz ugyanolyan CV-t, és még mindig semmi eredmény. Itt nem a tudatos tetten van a hangsúly, hanem a tippelgetésszerű próbálkozáson. Ez szinte biztosan nem vihet sikerre, így lesz belőle kudarc.

Sikertelenség az én szememben az, amikor megpróbálja, beleteszi a megfelelő energiát, de valami miatt mégsem sikerül – pedig akár sikerülhetett is volna, mert minden megfelelően történt. Ezt elviselni nem könnyű, kérdezik is sokszor, hát hogyan lehet… Alapvetően azt az érzést kell megteremteni, hogy aktívan, magad teszel a sorsod jobbá fordulásáért, nem a csodát várod. És akkor egy jó értelemben vett kitartással megjön a siker is.

Szóval, sikertelenség. Az álláskeresésben ez a legnehezebb, gyakorlatilag az első sikerig kell menni. Ami sokszor magában hordozza azt a veszélyt, hogy ha valahol végre igent mondtak, akkor azt az állást nehéz nem elfogadni – pedig már látszanak a nehézségek az állásinterjún is, de mégis, jobb, mint a semmi. A sok sikertelenség belehajszolhat egy rossz döntésbe. Ráadásul a siker is lehet időleges, még próbaidőben vége lehet az új állásnak. Amikor elfogadunk egy „jobb mint a semmi” állást, akkor tudni kell, hogy ez még nem a siker, csak egy kis „pihenő”. Miután ezek nem jó helyek, a lélekromboló hatás megmarad, de mégiscsak könnyebb lett egy kicsit állást keresni úgy, hogy valamilyen bevétel már van.

-------------------

De mégis, hogy lehet elviselni a sok sikertelen álláskeresési próbálkozást fogyatkozó anyagi tartalékok, növekvő számlahalmok mentén? Most jöhetnék a közhellyel, hogy „higgy magadban”, és persze, higgy is, de az kevés lesz. Abban sem hiszek, hogy minden álláskeresési sikertelenség hordoz valami tanulságot, amiből tanulni lehetne. Sőt, időnként kifejezetten azt tanulják meg az álláskeresők sok sikertelen próbálkozás után, hogy "nem való ez nekem", esetleg elkezdenek mást okolni, amik egyáltalán nem biztos, hogy reális következtetések. Azaz, ne azzal foglalkozzunk, ami már elmúlt, menjünk előre. Mintákat érdemes keresni: ha mindig ugyanazon a ponton jön a sikertelenség, akkor ott érdemes lehet változtatni.

Az én javaslatom a sikertelenség átvészelésére az, hogy egy nehéz helyzetben lévő álláskereső mindig több vasat tartson a tűzben, egyszerre legalább 8-10 jelentkezése legyen nyitva (ennél többet már nehéz kezelni, de meg kell próbálni), és ezeket automatikusan zárja le magában kb. az utolsó interakciótól számított 1 hónap múlva, ha addig nem történt semmi. Akkor valószínűleg már nem is fog. De ezzel folyamatosan aktívan tesz magáért, nem áll meg, és amennyire lehet, kezében van az irányítás. És pont ez az, ami majd segít elviselni a nehéz helyzetet.

Mivel több lehetősége van mindig nyitva, így mindig fennmarad a remény, mindig van mit tenni, mindig mindenhol lehet egy következő lépés, ami közelebb vihet a sikerhez – vagy a lezáráshoz. És ha kiesett egy lehetőség (mert te vagy ők nemet mondtak), azonnal nyitni kell a következőt. Azért javaslok ezek nyilvántartására mindig füzetet, mert azt bármikor elő lehet venni, 5 percre is, lehet vele foglalkozni. Igen, ez pont ugyanaz a módszer, mint az értékesítőknél a pipeline (szóval, a nyitott ügyek listája, nem nagyon tudok rá rendes magyar szót, ami visszaadná). Mivel én "hivatalosan" értékesítő vagyok, az álláskeresés meg eladás és nem HR munka, nyilván így fogom megközelíteni. És mert értékesítő vagyok, az ügyeim nagy százalékban végződnek sikertelenséggel, nem omolhatok össze minden nemleges választól. Ezért tudom, hogy ez a szemlélet működhet álláskeresésben is.

Felmerül egy nagyon fontos dolog, az interakció. Az, hogy küldtél egy önéletrajzot, nem elég… Az önéletrajz ugye szépen szerkesztett, benne van, amit az épp megpályázott állás kapcsán érdemes tudni rólad? Írtál mellé kísérőlevelet? És még mit tehetnél, hogy meglegyen ez az állás? A következő posztom erről fog szólni.

 

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr1914774896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bt83 2019.04.23. 10:55:21

Idevágó tapasztalataim vannak:

Január elején kb 10 helyre küldetm ki az önéletrajzom, 10 olyan pozícióra, amiről azt gondolom , hogy jó lesz nekem, illetve min 70%-80%-ban megfelelek a követelményeknek.
10-ből kb 5-re reagáltak, és 2 esetben jutottam el interjúra, az egyik ráadásul nagyon tetszett, és a 3. kör után végül nem engem választottak, ez eléggé megviselt akkor mert abba nagyon beleéltem magam, működött a 'kémia' is, végül kaptam egy e-mailt , hogy belülről megoldották..

Márciusban ismét nekivágtam, kb 20 helyre küldtem el. Ebben már voltak azért olyanok is ami nekem sem 100%-ban felelne meg, de hadd szóljon. kb 10 helyről jeleztek vissza, valamilyen formában, 4 személyes interjú, mellette számos telefonos, videós faszkodás, volt ahol a személyes után még csak egy levelet sem kaptam, volt ahol a telefonosban igérték, hogy egyeztet a szakmai vezetővel, és hívnak. 1 helyről kaptam konkrét ajánlatot amit nem fogadtam el, ugyanis a tesztírás során beültettek a csapathoz, és elfogott egy kellemetlen érzés. 1 még függőben, oda jövőhéten megyek.

Ha nagy tanulságokat akarok levonni, akkor 30 esetből 6 személyes interjúm lett, és abból is csak 5 esetben voltak korrektek.
15-20 %-os a személyes interjúra jutás aránya.
kb 50% , hogy a CV-m betalál
Valahol elég lesújtó számok...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.04.23. 11:02:39

@bt83: Ez pedig nem lesújtó... 10% feletti pozitív visszajelzésnél már örülünk. Ezt sok esetben fel tudom a jelölttel tornázni 80%-ra, de a te 50%-os CV találati arányod jónak számít. Ebben persze benne van, hogy az álláshirdetések olyan minőségűek, hogy te azt hiszed, jó vagy az állásra, és kiderül, hogy a pozíciót csak tupírozták, és a vezetői tapasztalatokkal teli CV hiába tűnik jónak, ha ők betanított adminisztrátort képzeltek a "manager" pozíció mögé.

csittcsett 2019.04.23. 11:46:38

@jobangel: Hát igen, sajnos sokszor 110% lehet a megfelelés, ha nekik olcsójánosok kellenek inkább, vagy valójában meg is van rá az emberük, csak muszáj megpályáztatni az állást, mert ez a vállalati előírás. Nem könnyű.

Shawher 2019.04.23. 13:07:17

Én egy kicsit másképp látom. Azt gondolom, hogy érdemes MINDEN olyan állásra jelentkezni, amiről azt gondoljuk, hogy meg tudnánk csinálni, függetlenül attól, hogy milyen idióta feltételek vannak megadva. Ha ez napi 10, akkor annyi, ha heti 1, akkor annyi. Érdemes beállítani legalább 3-4 állásportál napi hírlevelét a megfelelő szűrőkkel.
Profession.hu, cvonline, indeed, glassdoor, Linkedin stb. Abban igaza van Jobangelnek, hogy nem árt egy frappáns kísérőlevél. Azt kell beleírni, hogy miért lennél Te jó nekik.
A kudarctűrés a pasiknak talán könnyebb, mert nem csak a saleshez lehet hasonlítani az álláskeresést, hanem a csajozáshoz is. (Már aki emlékszik rá, persze)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.04.23. 14:59:08

@Shawher: ha munkanélküliként keresel állást, vagy leépítés előtt állsz, akkor valóban így van, lőni kell mindenre, ami szóba jöhet. Állásból állásba mások a preferenciák, meg a napi ráfordítható idő is kevesebb, ott másképp kell hatékonynak lenni.

Balfredo Alfredo 2019.04.23. 18:24:52

Részben a blog témájába vágó cikk sőt pont a kudarctűrés területét is érinti, tele bullshitekkel:
index.hu/gazdasag/2019/04/19/ai_hr/
Az egyik legvisszataszítóbb mondat az, hogy ügyeljünk a helyesírásra, mert ha elgépeljük a képességet vagy a képzettséget, akkor a nemhumán hr robot nem ismeri fel. Ez felveti a robotok vannak értünk vagy mi vagyunk a robotokért kérdést.

Heni Juhász 2019.04.23. 19:23:49

@jobangel: Kedves JobAngel - Az álláskeresők védangyala!...én most is ilyen szükségmelóban dolgozom. Nem panaszból akarok írni, tényleg. Nagyon sok szükségállásom volt már..ami alulfizet, de mégis kellet valami, mert nem akartam a hivatalba menni segélyért. Ugyanakkor azt veszem észre magamon, hogy már csak a "túlélés" motivál...jelenleg is...igazából nem bírom a több mint 10 órás futkorászást, pakolást..rájöttem. Most egy sportboltban foglalkoztatnak, de egy nap után is ki voltam, de nem mertem a páromnak jelezni, mert azt hiszi, hogy kamuzok esetleg...Ő 4 éve folyamatosan egy helyen van, én meg változó hogy hol vagyok...diplomám van, angolul elég jól tudok, megértem a németet is...de higgye el, ismeretségi körömből, még akinek ennyije sincs, az se vállalt el olyan munkát, mint takarítás..én tavaly majdnem végig ezt csináltam. "biztonságos" volt, közel, nem tettek ajánlatot férfiak az első napon, de cserébe még részmunkaidőben is baromira fárasztó. csak aztán tovább kellett lépnem mert nagyon keveset fizetett...ekkorára már összeszedtem magam és megpróbáltam komolyabb állásokat. elvállaltam szintén ami jött, mégha nem is fizetett csak kevéssel 100 ezer felett...nem jól sült el..én hagytam ott őket. Pénteken szintén megyek interjúra...komolyabb dolog, illetve van még a tarsolyba 1-2 állás függőben. Emellett dolgoznom kéne a jelenlegi helyemen..mégis úgy érzem, én nem bírom a kettőt összeegyeztetni..Mindig belevágok valamibe, majd otthagyom. Nem tudom már hogy velem van-e baj, vagy a munkák ennyire dehonesztálóak és demotiválóak...:/...keserűséget érzek, meg azt, hogyha valahol elkezdek dolgozni, akkor az van, hogy nem maradhatok: mert a pénz...vagy: már én nem akarok maradni ott. El vagyok keseredve, úgy érzem, hogy sose fogom már megtalálni azt az egy helyet, ahol szívesen lennék..ehhez jönnek még a körülmények is, amiket nem részleteznék itt. Tudom, mindez csak panaszkodás, mégis nekem valahogy ez az egyik megoldatlan és súlyos problémám. Kérem, ha van valami ötlete, szívesen fogadom. Nyilván nem tud mindent rólam, ám azt bátran mondhatom: még nem rúgtak ki sehonnan. Sőt! Számítottak rám, csak néhány szituáció miatt már inkább én mondtam nemet. Válaszát előre is köszönöm.

bt83 2019.04.23. 19:27:20

@Shawher: ez már ott megbukik, hogy amit meg tudok csinálni, meg amivel foglalkozni szeretnék és meg tudnám csinálni az két külön halmaz, nyilván az utóbbi egy sokkal szűkebb. Ehhez jön még, hogy ha az elvárások között egyértelműen nem felelek meg egy jelentős hányadának, nincs pofám jelentkezni.
Ha én mondjuk bunkóságnam tartom, ha mégcsak egy elutasító levélre se képesek a cégek, ugyanúgy legalja viselkedés, ha valaki olyan állásokra páylázik, amihez köze nincs, vagy csak nagyon kevés feltételnek felel meg.
Ha viszont például én munkaidőben oldom meg az interjúzgatást, ebédidőben, hazugságok árán stb, akkor igenis elvárnám a visszajelzést. Ugyanez igaz a telefonos inetrjúkra is, a HR-esek/szakmai vezetők azt hiszik, hogy én folyamatosan ráérek erre, 10-20-30 percekre, aztán meg gyakran előfordul hogy soha a büdös életben nem jelentkeznek többet. Vagy íratnak egy tesztet veled, és még arra seveszik a fáradtságot, hogy az eredmáényt megosszák veled. Sokszor ki sem derül hol hasal el a dolog. Ezek azért rendkívül demoralizálóak tudnak lenni, és semmilyen fegyver nincs a kezemben ezek ellen.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.04.24. 08:48:33

@Balfredo Alfredo: a robotok használatáról sosem volt jó véleményem e témakörben, de ugye a robotnak meg lehet tanítani pár tipikus elgépelést is, és akkor megtalálja... Nekem az is fáj, hogy ha valaki több dolgot csinált egyszerre (pl. tanult és munkahelye is volt), akkor a 35 éves emberre ki tud hozni 45 év munkatapasztalatot a robotka, a HR-es meg azt látja, hogy hű, akkor ő min. 65 éves...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.04.24. 08:58:09

@Heni Juhász: Kedves Heni, sok olyan felvetés van ebben az írásodban, amit nyilvánosan nem szívesen válaszolnék meg, mert túl sok személyes dologra utalnék vele, és az nem tartozik a nyilvánosságra. Az biztos, hogy diplomával, 2 nyelv valamilyen szintű ismeretével nem sportboltban kellene árut pakolnod. Azt tudom felajánlani, hogy ha megkeresel privátban (elérhetőségeim a honlapomon), akkor ingyen rád tudok szánni 20 percnyi Skype beszélgetést, ami elindíthat pár dolgot.

Din Serpahis 2019.04.24. 10:15:54

Engem pont tegnap ért egy elég nagy gyomros - Svájc, banki IT. Külsősként dolgoztam egy nagybanknak, decemberben elfogyott a pénz, felmondták a szerződésemet. Oké, elkezdtem keresgélni. Két hete ugyanez a bank ugyanerre a projektre kiírt egy belsős állást, ami gyakorlatilag ugyanaz tartalmilag, amit én ott korábban csináltam.

Vannak benn kapcsolataim. Nem is rosszak, elég magas menedzsment szintig. Egy ilyen fickó adta be a CVm. Vannak referenciáim, ráadásul nem is rosszak, nagyon komoly taskokat vittem végig nagyon jó eredménnyel.

Ehhez képest az első forduló után elkaszáltak, merthogy sok jó jelentkező volt még...Nem tudom mi a ***t kellett volna még csinálnom, komolyan.

Din Serpahis 2019.04.24. 10:23:00

@Din Serpahis: Ja, és arra nem voltak képesek, hogy visszajelezzenek, úgy kellett ráírnom az interjúztatóra, hogy mi a fene van. És mindennek a teteje az, hogy ezt a fazont még ismerem is korábbról. Broáf.

Egyébként elmebaj ami itt van, olyan jelenségek vannak, amik a magyar álláspiac legrosszabb időszakait idézik a válság legmélyéről. Az előző projektemen pl a főnököm elárulta, hogy amikor felvettek, 300 jelentkező közül jutottam el a legvégére. Hát baszki... És nem mosogatásról beszélünk, hanem IT BA-PM melókról amihez az IT mellett nagyon mély banki tudás is kell.
Január óta kb 70 jelentkezést toltam ki, ebből 10 interjú jött össze. Háromszor kaszáltak el amiatt, mert másik jelölt jobb volt, az összes többi olyan, hogy hát on holdra került a projekt, várunk, hogy az ügyfél jóváhagyja a client interjut blablabla. Iszonyat frusztráló.

Buenos Aires 2019.04.24. 14:00:08

@bt83: Lehet, nem fogalmaztam pontosan. Arra gondoltam, hogy ha 10-ből 8 feltételnek megfelelsz, 2-nek meg nem és a tapasztalataidból tudod, hogy az a 2 nem tartozik a legfontosabbak közé, akkor jelentkezz bátran.

vorosduma 2019.04.24. 20:34:32

Nekem is vannak tapasztalataim, igaz, nem Magyarorszagon, es nem az ertekesites vagy IT szektorban, hanem a kutatasban.

Angliaban dolgozom a sajat szakmamban, es a hamarosan lejaro szerzodesem miatt kerestem itt mar egy eve allast. Ez ido alatt kb. 15 allasra nyujtottam be a CV-met es a gondosan az adott allashoz igazitott motivacios levelemet. Ez eleg is volt arra, hogy nagyjabol az esetek feleben behivjanak interjura. Ide altalaban mar csak 4-8 embert hivnak. Az allasok nem voltak teljesen ugyanolyanok, olyanokat palyaztam, amik legalabb 60 szazalekban illenek a tapasztalataimhoz, a maradekrol pedig ugy gondoltam, hogy meg tudom tanulni.

Az 50 szazalekos interju/palyazat aranyt en is jonak tartom, azt viszont egyre nehezebben viseltem, hogy sehol nem kapok allast. Mindenhol prima masodik vagy sokadik voltam, fe valahogy senki nem velem akart dolgozni.

Persze bizonyara az en hibam, az en interjuzasi szokasaimon kellene valtoztatni - azokat az eseteket leszamitva, amikor utolag kiderult, hogy eleve volt egy belsos jelolt, akinek szantak az allast es csak azert hirdettek meg, mert eloiras. Otthon csoportvezeto voltam az utolso 6 evben, Angliaban pedig egy olyan allasban dolgoztam egy nivos intezetnel, ami eredetileg palyakezdoknek szol (16 eve dolgozom a szakmamban). De ugy gondoltam, ez nem baj, mivel eleve azert indultam kulfoldre, hogy ujra kutatokent tudjak dolgozni. Otthon jo szokas szerint mindent (is) kellett csinalni, mig Angliaban az interjukon az erdekelte az interjuztatokat, hogy az adott reszteruleten, amirol az allas szol, mit csinaltam eddig. Hiaba ertek sokmindenhez es tanulok gyorsan, a “multamat” nem tudtam sosem kecsegtetoen eladni az interjukon, mindig kisebbrendusegi erzesem volt, hogy en azt meg nem csinaltam, vagy nem ugy, vagy csak szormenten. Ehhez jott meg, hogy szoban nem vagyok tul lehengerlo, nem angolul, hanem altalaban, a lenyegre szoritkozom es egy egyoras interjun nem tudok kibontakozni, kulonosen, ha be egy szakmai interjun HR-es kerdesekkel jonnek elo. Az ajanloleveleim sem segitettek, amikben ajanloim leirtak, hogy sokkal tobbre vagyok kepes, mint amit szoban elso talalkozas alapjan mutatok.

Szoval szorgalmasan palyaztam es jartam az interjukra, de egyre kevesebb kedvvel es meggyozodessel. Vegul egy vezetoi allast kaptam, de nem Angliaban, hanem Magyarorszagon. Es bar ez elorelepes a korabbi poziciomhoz kepest, ez az ut nem arra vezet, amerre eredetileg elndultam.

Ezenkivul az is megerne egy tanulmanyt, hogy mi ertelme van az 1-2 eves munkaszerzodeseknek. En munka mellett csinaltam az allaskeresest, szabadsagbol az interjuzast. Egy keteves szerzodesben egy evet toltottem allaskeresessel, es ezalatt sok energiam es figyelmem ment el erre. Ha mindezt az aktualis munkamra tudom forditani, mindenki jobban jar...

Din Serpahis 2019.04.25. 15:03:22

15 az keves, foleg ilyen kompetitiv piacokon mint uk. En most tartok kb 60 allaspalyazatnal 4 honap alatt, es mindezt ugy hogy referenciaim vannak a ket legnagyobb svajci bankbol, bankos meg it certek tomkelege, folyekony nemet es angol, nem ragozom.

Berelhetoreklamfelulet 2019.04.25. 15:26:31

Heni Juhász:
Aki még ahhoz se ért, hogy normálisan tagoljon egy szöveget, attól mit várjon az ember?

Amúgy az én tapasztalataim(MO) alapján a behívási arány még annyira nem is rossz, de a felvételi arány már igen.
Bár utóbbi a fizetési igény miatt van, de hát ez már csak ilyen.

vorosduma 2019.04.25. 17:43:28

@Din Serpahis: az allaslehetosegek szama a kulonbozo szakmakban eltero. Az enyemben nem lattam tobb nyilvanosan meghirdetett allast evi szaznal UK-ben, es azokbol kb. 15 vagott a szakteruletembe.

Balfredo Alfredo 2019.04.25. 17:53:01

@bt83: Jelenleg a hazai hreseknek nincs szakmai szövetsége, avagy kamarája.
Ha nincs kamara, nincs aki megfogalmazza a minden tag által követendő magatartásformákat, avagy etikai kódexet.
Ha nincs etikai kódex, akkor nem lehet beleírni, hogy tetszőleges állásra jelentkezőknek _visszajelzést kell adni_ minden esetben.
Ha nincs ilyen ajánlás, akkor nem fogják betartani és a hr társadalom nem veti ki magából a nem odavalókat.

Jelenleg az megy, hogy hresek minden lehetséges alkalmat megragadnak, hogy magyarázgassák, miért nincs idejük visszajelzést adni, holott töredék energiával már rég megfogalmazhattak volna egy 'Tisztelt XY, köszönjük a meghírdetett Z állásra történő jelentkezését, de ez alkalommal nem önre esett a választásunk üdvözlettel NN hrilletékes' jellegű egyenlevelet és menedzselhetnék ennek a fél vagy teljesen automatikus küldését.

Balfredo Alfredo 2019.04.25. 17:55:19

@jobangel: E hó 12-kén azt állítottad, hogy: "De nincsenek kínos kérdések sehol. Most sem kérdezel, nincs mire válaszolni."

Amikor meg többen kérdeztük, némileg eltérő szövegezéssel, de lényegében ugyanazt, akkor nem jött érdemi válasz, csak terelés.
Ha tehát tényleg nincsenek kínos kérdések, kérem válaszold meg az alábbit:
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
"És miért egy SSC-be mész adatfeltöltőnek?"
Ez a kérdésed az eredeti probléma megkerülése. Ha gyári betanított mukást írok, akkor nyilván azt kérdezed: miért nem megyek inkább egy sscbe adatfeltöltőnek. Amúgy mi van akkor, ha lakhelyemen és ésszerűen megközelíthető körzetében nincs más munkahely, csak az ssc és csakis adatrögzítőt keres, személyi titkárt vagy egyebet nem?

Másképp, egészen elvontan fogalmazok. Adott egy élethelyzet: felvételizek egy olyan munkakörbe, amit igazából nem szeretek csinálni, de nem lévén sem vagyonom, sem semmilyen bevételem, a megélhetésért valamilyen munkát kell vállaljak. Fogadd el, hogy az adott helyzetben elvárható gondossággal mérlegeltem a körülményeket és a cselekvési alternativákat, de nincs más választásom, mint hogy ide jelentkezzek.
Kérlek, ne kerüld meg a problémát, ne tágítsd a peremfeltételeket, hanem arra válaszolj: Ha megkérdezik, miért éppen ehhez a munkáltatóhoz és miért éppen ebbe a munkakörbe jelentkeztem, mit válaszoljak, ami nem hazugság, de mégis a jelentkezésem pozitív elbírálása irányába hat???
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.04.26. 09:59:19

@Balfredo Alfredo: leírtad a választ a saját kérdésedre: "Adott egy élethelyzet: felvételizek egy olyan munkakörbe, amit igazából nem szeretek csinálni, de nem lévén sem vagyonom, sem semmilyen bevételem, a megélhetésért valamilyen munkát kell vállaljak. [...] hogy az adott helyzetben elvárható gondossággal mérlegeltem a körülményeket és a cselekvési alternativákat, de nincs más választásom, mint hogy ide jelentkezzek." Ezt kell mondani. Vállalható? Igen. Igaz? Igen. Akkor? Így dolgoznak raktárban, mekiben diplomások. Egyikük sem azt mondta, hogy élete álma mekiben sajtburgert csomagolni, dobozt pakolni. Mégis megkapta az állást. De amikor megkérdezem, hogy miért meki, és miért nem takarítás vagy raktár, akkor sorolja az indokokat: mert közelebb van, jobban beosztható az idő, átláthatóbb a munka, stb. Na, ezek az indokok.

Kezdem azt gondolni, hogy magad számára vállalhatatlan ez, és azért pörögsz rajta ilyen hatékonytalanul. De ugye ha azt keressük, mit hogy nem lehet, akkor az akadályokat fogjuk megtalálni... és akkor nem állása lesz emberünknek, hanem igaza. Mi kell neki jobban?

Heni Juhász 2019.04.26. 15:56:14

@jobangel: Nagyon köszönöm Jobangel! Rövidesen felvesszük a kapcsolatot. Ugyanakkor, nagyon rossz látni, hogy az Ön segítő blogjára is érkeznek olykor rosszindulatú vagy nem is adott témához kapcsolódó megjegyzèsek. Kitartást Önnek!

Heni Juhász 2019.04.26. 15:59:11

@Berelhetoreklamfelulet: még neved sincs rendes...anélkül meg nem ér a kötözködés.

Balfredo Alfredo 2019.04.26. 19:09:00

@jobangel: Én meg kezdem azt hinni, hogy továbbra is kitérsz a válasz elől, vagy pedig csetrobot vagy. Bár a kettő nem zárja ki egymást.
Válasz helyett először abba kötöttél bele, hogy miért pont azt az állást választottam, amit. Nyilván bármelyik állást választom, lehet azt mondani, hogy miért pont azt és nem egy másikat.
Ha leírom, hogy nincs másik, akkor azzal jössz vissza, hogy pont ezt kellene mondani az állásinterjún is. Nyilván bármit írtam volna le a helyzet jellemzésére, azt mondod rá, hogy pont ezt kell mondani az állásinterjún. Elvégre mondani lehet, max. nem vesznek fel.
"De ugye ha azt keressük, mit hogy nem lehet, akkor az akadályokat fogjuk megtalálni"
Ez kicsit úgy hangzik, mint amikor a milliomos arról beszél, hogy ez vagy az nem pénzkérdés. Nem akadályokat ismertettem, hanem egy helyzetet. Nyilván _elméletileg_ számos forgatókönyv lehet egy adott, konkrét helyzetben, _gyakorlatilag_ ezek egy része ilyen-olyan okokből nem működik.
Amúgy egyébként ügyesen csinálod, mert ebből az eszmecseréből is győztesen jöttél ki anélkül, hogy tényleges választ kellet volna adnod a dilemmára.

Balfredo Alfredo 2019.04.26. 19:10:22

@vorosduma: A határozott idejű munkaviszony a munkáltatónak annyiban előnyös, hogy az adott alkalmazottnál mellőzni lehet a béremelést meg a prémiumot, elvégre az illető csak átmenetileg van itt. Ez még elmegy projekt jellegű feladatoknál, amik eleve egy meghatározott ideig tartanak.
Egyéb esetekben az előny persze csak látszólagos, hiszen a lejárt szerződésű alkalmazott helyett másikat kell toborozni. Arról nem is beszélve, hogy így nem alakul ki egy stabil, tapasztalt, helyi viszonyok alapos ismeretével rendelkező szakembergárda. Nade ki gondolkodik manapság hosszabb távon?

Balfredo Alfredo 2019.04.30. 21:57:20

@jobangel: '"...de nincs más választásom, mint hogy ide jelentkezzek. Ezt kell mondani. Vállalható? Igen. Igaz? Igen.'
Annyi hátránya azért van, hogy van esélyed a rabszolgatörvény hatálya alá esni. Mivel nincs más választásod és ezt a munkáltatódnak is bevallottad, egy kiszolgáltatott helyzetbe kormányozod magad. Bármikor megzsarolhatnak és a csak 3 év múlva kifizetendő túlórára kényszeríthetnek, elévégre nincs más választásod. Ha nem engedelmeskedsz, rendes vagy rendkívűli felmondással elküldenek és mehetsz a levesbe.
"De amikor megkérdezem, hogy miért meki, és miért nem takarítás vagy raktár, akkor sorolja az indokokat: mert közelebb van, jobban beosztható az idő, átláthatóbb a munka, stb. Na, ezek az indokok." Akkor vélhetőleg nem azt mondta az illető az interjún, hogy nncs más választása, hanem azt, hogy - mondjuk - jobban beosztható az idő vagy hogy lakhelyéről jól megközelíthető.

Mester.Tamás 2019.05.01. 14:16:22

@Balfredo Alfredo:
Na igen, a visszajelzés hiánya. Abban mindig vérprofik a HR-esek meg fejvadászok, hogy ők éppen miért nem hibásak az adott ügyben. Én ilyen helyen dolgozom, igaz, üzemeltetem az irodájukat és a múltkor olyan jó érzés volt, amikor a fejvadász hablatyolt, hogy most éppen miért így alakult (ő talált meg egy ajánlattal és meg kalandvágyból igent mondtam, hadd szóljon) , mire csak annyit mondtam: "ugyanilyen helyen dolgozom, legalább nekem ne hazudjon már".

Amúgy itt láttam az ultimate megoldást a "nem jelzünk vissza" problémára, a kollégák lelkesen rögzítik a CRM rendszerben a pályázókat, leválogatják, majd akik nem jutnak át az első szűrőn, a kolléga csak nyom egy "Send deny for all" gombot és megy a sablon e-mail. Ennyi. Jó, tudom, egyes fejvadász irodákban ez is rakétatudomány, de rajtuk keresztül meg ki akar állást keresni?

Mester.Tamás 2019.05.01. 14:35:29

@Heni Juhász: Ez annyira gusztustalan seggnyalás.

Amúgy meg egy üres délután le kellene ülni a szobában, elővenni egy nagy A4-es lapot és két oszlopban felírni, mit szeretek / szeretnénk a munkámban, mit utálok / utálnék a munkámban, és felsorolni mindent, ami az eszünkbe jut. Aztán lehet ezt racionalizálni, átgondolni, kihúzni a nem megvalósítható pontokat. (" a szívesen szolgálnék az angol család királyi sofőrjeként" mérsékelten realista)
Aztán lehetne egy lista, hogy ha már van diploma, akkor az milyen és mennyiben passzol az elvárt munkához (angol-történelem szakos tanárnál meglepő, ha virágkötőnek jelentkezik), és megint lehet racionalizálni. Amikor mindez megvan, akkor lehet az önéletrajzot ehhez igazítani, meg egyáltalán rendbe rakni.

Persze ehhez munka és önismeret kell, nem elég egy blogba belesírni.

(Nekem anno a Facebookon majd itt, e-mailben kért és el is küldött önéletrajzomra amúgy nem jött semmi reakció, így részemről nem is kicsit vagyok szkeptikus Jobangel munkásságát illetően.)

Balfredo Alfredo 2019.05.01. 21:01:45

@Mester.Tamás: "így részemről nem is kicsit vagyok szkeptikus Jobangel munkásságát illetően."
Nehéz ügy.
Egyik oldalról az illető jóindulatú, segíteni akar és végsősoron hasznos tanácsokat ad. Az, hogy a tanácsok alkalmazása nem szükségképpen vezet el egy állás elnyeréséhez, nem az ő hibája, hanem egy soktényezős dolog, kezdve a kiválasztási folyamat átláthatatlanságán.
A másik oldal, hogy következetesen kerüli a hr bármiféle kiritikáját, illetve ha más tesz ilyen kritikát, arra következetesen nem reagál. Továbbá, bár előszeretettel emlegeti a poroszos oktatást, aminek folyománya a kudarcok nem megfelelő feldolgozása, nem ismeri el a tévedését.

Balfredo Alfredo 2019.05.01. 21:10:40

@Mester.Tamás: "csak nyom egy "Send deny for all" gombot és megy a sablon e-mail"
Ha nem is ilyen automatizmussal, de más helyeken is megoldható lenne egy egyenszövegű e-mail küldése.

A helyzet viszont az, hogy nem is akarják megoldani. Valószínűleg az érintett hresek is sejtik, hogy népszerűtlenek a visszajelzés hiánya miatt, de lesz.rják. Kamara, vagy hasonló szervezet, ami rávegye őket, hogy minden esetben küldjenek visszajelzést, nincs.
A kamara hiánya nyilván valamilyen formában jelzi azt is, hogy milyen szinten van a hr szakma az országban.

Balfredo Alfredo 2019.05.02. 21:17:24

@Mester.Tamás: Annyit még hadd tegyek hozzá pozitivumként, hogy az álláskeresési tanácsokat ingyen adja.
Vannak, akik fizetős kurzusokat tartanak. Olyanról mondjuk nem tudok, ahol a sikeresen elvégzett álláskereső tanfolyam díját visszaadják, ha egy év után sem tudtál elhelyezkedni. Ez mutatja, milyen ingoványos terület az álláskeresés.

HellsAngel 2019.05.03. 12:09:52

@Balfredo Alfredo: "Kritizalni minden bolond tud, es minden bolond meg is teszi". Egy cikk a blogrol: jobangel.blog.hu/2017/06/26/a_kommunikacios_gatakrol. Roviden, a kommunikacio egyetlen celja az informacio szabad aramlasa (gatak nelkul), hogy te mindent megtudj rolam es en mindent megtudjak rolad. Ha ezen kivul barmi masra akarjuk hasznalni, annyit erunk el vele, hogy ez a funkcio is megszunik, arkot asunk es harcolunk, az mar nem kommunikacio. Most ezek utan szerinted mennyire volna hiteles "kritizalni"?

Amugy adodik a kerdes, hogy mi a kritizalas celja, hiszen racionalis lenykent nyilvan vilagos celod van. Ugy kepzeled, hogy ha valakinek lenyomod a torkan az "igazad", az pozitiv iranyba valtoztatja a dolgokat? Esetleg masok is egyetertenek veled es tomegkent nyomast gyakoroltok? Ugy valtoznak a kivalasztasi szabalyok, hogy pont illeni fognak rad? Ha egy cikk arrol szol, hogy hogyan legyel te a sikeres nyertes a vegen, az nyilvan nem arrol szol, hogyan legyen mindenkinek jobb. Adott esetben a nehezites meg elony is lehet, hiszen elvereznek a versenytarsak. Igy aztan szerintem kar arra baziroznod, hogy a jogangelbol egyszer munkasmozgalom lesz, bar ki tudja, sok szepremenyu fiatal emberbol lett vensegere kommunista.

A tevedesrol meg annyit, hogy mindenki teved: van, aki egyes reszletekben, masoknak az egesz megkozelitesi modjuk egy tevedes. A viz kiver ettol az "alakitsunk ki egy kozepes allaspontot, te is engedsz, en is engedsz" stilustol. Ha egy szerzo valamivel tartozik az olvasoinak, az az, hogy a nezopontjat egysegesen, az elveit pedig tisztan es kompromisszummentesen tartsa, batran, a hibaival egyutt is. A sajat otleteimet es elveimet mar ismerem, mi van, ha egyszer valami masra lesz szuksegem? Ha van egy iras, aminek minden allitasa tevedes sorrol sorra, de az olvasasa kozben a legnagyobb titkokra jossz ra, az egy rohadt jo iras. Ennek az ellenkezoje az a vegtelenul pitianer es kistilu iras, amit a legnagyobb ovatossaggal kompilalt ossze a szerzo innen-onnan, minden iranybol puha, aramvonalas, minden sorat elore ki lehet talalni es egyet is lehet vele erteni, es a vegen megis csak gyulolni tudom az irot, hiszen mindezt mar en is tudtam es csak rabolta az idom.

Berelhetoreklamfelulet 2019.05.03. 12:44:22

@Balfredo Alfredo:
Hát jah.
A valóságban van egy row végig checkboxal, kiveszi a pipát a kipickelt tagoktol, és csak a többinek küldi a deny emailt.

Balfredo Alfredo 2019.05.03. 21:58:30

@HellsAngel: Válasz helyett ajánlom figyelmedbe a hiányzó hős csapdájáról szóló dillemmát, valamint a mesét, amiben a király meztelen. Mindkettőben valahol benne van az, hogy amit teszünk nem feltétlenül magunkért és a pillanatnyi előnyökért tesszük, hanem az utánunk jövők érdekében cselekszünk, hogy nekik jobb legyen.

Balfredo Alfredo 2019.05.09. 19:43:49

@HellsAngel: 'Most ezek utan szerinted mennyire volna hiteles "kritizalni"? '
A hozzászólásodat bizonyára blog szerzője is olvasta és magára vette. Olyannyira, hogy a legutóbbi, kifogásokról szóló irásában és kapcsolódó hozzászólásokban kvázi felszőlítja a fórumozókat: nem csak szövegeljenek úgymond a pálya széléről, hanem cselekedjenek és oldják meg ők a hr gondjait. Az addig rendben, hogy nem akarja kritizálni, de ilyen hozzáállás sem kellene.
süti beállítások módosítása