JobAngel Az álláskeresők védangyala

Álláskeresés válságban: könnyebb lesz, mint 2008-ban volt!

2020. május 30. 09:47
43 hozzászólás

corona.jpgA vírushelyzet meghozta a kedvezőtlen változást, van már magyarországi nagyváros, ahol naponta 60-70 új álláskereső jelenik meg a munkaügyi központban. Lehetséges, hogy ők olyan álláskeresők, akiknek még sosem kellett válságban állást keresni, így a bizonytalanságuk még nagyobb. Ez most másfajta „válság”, mint a 2008-as. Álláskeresői szempontból főleg, mert közben volt egy munkaerőhiányos időszak is, amit azelőtt még sosem tapasztaltunk. És persze több munkaerő nem lett, a strukturális munkaerőhiány sok helyen megmarad, és mellette felerősödik az egyébként is meglévő strukturális munkanélküliség. Jól behatárolható azon ágazatok köre, ahol megállt az élet, turizmus, szolgáltatóipar, építőipar és home office ide vagy oda, megsínyli az „irodás” világ is a keresletek visszaesését.

Röviden összefoglalva, ezek azok körülmények, amikhez alkalmazkodni kell.

A jó hír az, hogy 2008 óta sokminden változott a HR-es világ háza táján, és pozitív értelemben!

Ritkán pozitívkodok, sőt, kifejezetten elutasítom a hurráoptimista, „direkt jó, hogy eltörted a lábad, micsoda lehetőség” c. álmotivációs szösszeneteket. De realista hozzáállásból is vannak jó hírek:

  1. Online állástalálás

Ma is naponta látok HR-es posztokat, amikben arról cserélnek tapasztalatot komoly HR-es szakemberek, hogy ki milyen módszerekkel toboroz, interjúztat és léptet be a a cégbe(!) online módon kollégát. Képzeld el, amikor az új munkahelyen az első munkanapod máris home office. És hosszú ideig az is lesz.

  1. Home office

A HR-eseknek a hirtelen jött home office-szal lett egy plusz feladatuk: ahol eddig nem volt, meg kellett oldani a home officehoz tartozó teljesítményértékelést, kontrollokat (ez utóbbi az IT-nak is adott feladatokat). Ebben az a jó hír, hogy a szemlélet még a legvaskalaposabb tekintélyelvű vezetőnél is elindított egy szemléletváltást: kezdik érteni, hogy mégsem azt kell figyelni, hogy valaki „tisztességesen” leüli-e a munkaidőt a monitor előtt.

Miután ez a berendezkedés be fog válni – mert ahol nem, ott jön a csőd – a jövőben, a koronavírus utáni időkben is meg fog tudni maradni.

A leendő munkahelytől való földrajzi távolság, a magánéletedből eredő időbeosztás (pl. gyerekek ellátása) kevésbé lesznek fontosak: home office-ban csak a határidőre leszállított jó minőségű munka a fontos. Hogy ezt hajnal kettőkor, vagy este tízkor tudtad megcsinálni, nem számít. Akkor dolgozol, amikor alkalmas.

A csapatba illeszkedés is kevésbé probléma: ha emberek nincsenek összeterelve egy helyiségbe, akkor nem idegesíti egyiküket a másik csipszeszacskócsörgetése, a fejhallgatóból kiszivárgó zene neszei, a torokköszörülés, a diszkriminatív vagy hasonlóan elfogadhatatlan szólamai. Mindenki idegesítő szokásai megmaradnak a 4 fal között :)

A nehezebben beilleszkedők, szorongásos személyiségzavarral küzdők, asperger-szindrómások, magasan funkcionáló autisták, melankolikusok, mind kaphatnak lehetőséget. A csapat fogalma más értelmet nyer, de ez már egy külön poszt tárgya.

  1. Kompetencia alapú toborzás

A legritkább esetben látom azt, hogy „kell a papír”, ezen végre túl vagyunk. Ahol törvény előírja+közigazgatásban kell a papír, máshol már elég a tudás is :)

Ezzel álláskeresőként sok munkánk lesz, a kronologikus önéletrajzi forma felejtős lett... Majd megtanulunk kompentencia-alapon önéletrajzot írni (én már évekkel ezelőtt készítettem ilyen mintákat, ami akkor formabontó volt, most majd természetes lesz. Ingyenesen letölthetők itt. )

  1. Vezetőképzés

Hirtelen prioritássá vált a vezetők képzése: a képzett vezető képes távolról is motiválni, mentorálni, tudja a jelentések bekérésének módját, tud priorizálni. A mikromenedzselés felett eljárt az idő, ami jó hír lehet sokaknak.

A mikromenedzselő, szorongó és ettől zsarnok vezetők számára különösen nehéz idők jönnek. Úgy érzi majd, kicsúszott a kontroll a kezéből, nem tud mindenre odafigyelni, és ettől még inkább szorongani fog. Ha képzés és home office működéssel érkező sikerek mentén meglátja azt, hogy tud ez így is működni, talán megváltozik.

Hozzáteszem, szintén HR-esek között láttam olyan tanácskérő posztokat, ahol még a vaskalapos vezető meggyőzésére kellett érveket gyűjteni: miért is jó a home office. Mert az egyetlen út, hogy életben maradjon a cég…

  1. „Alternatív” foglalkoztatási formák

Szabadúszók, részmunkaidősök, megosztott munkakörben dolgozók, megváltozott munkaképességűek mind-mind új lehetőségeket találhatnak. A szemléletváltással kinyílik a világ, végre visszajuthatunk a józan észhez: a munkáltatók feladatok elvégzésére keresnek alkalmas embert, az emberek feladatokat keresnek, amiben jól tudnak teljesíteni, és amiért fizetnek…

  1. Munkaerőmegtartás

A munkanélküliség megnövekedésével első ránézésre ez nem is probléma, már miért is lenne gond megtartani a munkaerőt, jöhet majd a rosszemlékű mondás, hogy „százan állnak sorban az állásodért”.

Szerencsére tanultak sokan abból a világból, és rájöttek: A fluktuáció nem dicsőség, hanem veszteség, és a rémsztoris munkahely nem vonzó az employer branding (munkáltatói márka) óta. Rossz munkáltatóhoz csak az megy dolgozni, akinek nincs választása, és csak addig marad ott, amíg nem lesz választása. Az átjáróház-modell nem versenyképes ma már, a keménykezű vezető pedig nem félelmetes, hanem nevetséges.

A cégen belüli tudás igazi érték, meg kell tartani. Egyre inkább olvashatók vélemények, hogy a válság utáni újranyitás sikerének egyik kulcseleme, hogy mennyire lesznek hatékonyak a kollégák. Márpedig az lesz hatékony, aki ismeri a cég rendszereit, tudja, milyen ügyben kit kell felhívni, hová nyúljon, ha keres valamit.

És milyen fura, a válságnak még elmélyülni sem volt ideje (szerencsére), és máris a válság utáni sikereket akarják megalapozni cégek és vezetők. 2008-ban nem így gondolkodtak emberek, a technológia sem volt ennyire fejlett, így most reális esélyünk lehet egy rövid válságra, az elhúzódó, elmélyülő helyett.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes (jelen helyzetben csakis online, kamerás, élő konzultációs) segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr10015729432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.05.30. 13:21:42

Sok mindent máshogy látok.

Az építőipar nem a vírus miatt állt le, az már lejtmenetben volt a kedvezményes áfa gerjesztette mesterséges kereslet megszűnése miatt is. Viszont mindenki válságba került, aki bármilyen területen beszállítója a turizmusnak és a vendéglátásnak: élelmiszer nagykereskedők, szállodai mosodások, kuponos oldalak, utazási irodáknak helyiséget bérbeadó ingatlanos cégek, stb. A válság pedig továbbgyűrűzik: a banki különadók miatt a bankok inkább leépítést terveznek, az autóipar is leállt a kereslet eltűnése miatt, a nekik beszállító informatikai cégek is leépítenek, stb.

Magyarországon nem igazán 2008 volt a válság éve a munkaerőpiacon, hanem 2009-2010.

A home office már megszűnőben van, az elmúlt hetekben egyre több cég tereli vissza az akolba a dolgozóit. A HR-esek azért posztoltak a home office-os felvételről kérdezve, mert egyikük se csinált még ilyet, szóval ez nem a gyakori megoldás jele. Otthonról dolgozva is bőven lehet konfliktusforrás a csapaton belül, például itt is megjelenik az elmélyült munka közben nem kommunikáló és a többieket 10 percenként kérdésekkel bombázó kollégák közti ellentét.

A mikromenedzselő vezetők már rég visszarendelték a csapatot az irodába.

Az alternatív foglalkoztatási formákban örülhetünk, ha elérjük a negyedét azoknak a lehetőségeknek, amik Nyugaton 5-10 éve már természetesnek számítottak. Persze el lehet azon gondolkozni, hogy mennyivel jobb mondjuk a holland rendszer, ahol magas a részmunkaidőben dolgozók aránya, magas a nők foglalkoztatása, viszont sok helyen furcsán néznek, ha egy nő teljes munkaidőben szeretne dolgozni...

Az employer brandinget egy időre el lehet felejteni, amíg a százezernyi friss munkanélküliből lehet válogatni.

A sikeres újrakezdésnek két kulcsa van: elkerülni a leépítéseket és nem szüneteltetni a marketinget. Mindkettőhöz az kell, hogy legyen a cégnek pénze, így erről felesleges szájtépés most beszélni, az elmúlt években kellett volna megalapozni a tartalékok felhalmozásával...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.05.30. 14:42:55

@Online Távmunkás: Én nem biztos, hogy szeretném, ha nőként furcsa nézést kapnék, csakmert nem részmunkaidőben dolgozom... És azt sem szeretném, ha általános lenne, hogy a nőnek nem jár teljes munkaidő. Választás-párti vagyok: legyen úgy, ahogy az adott egyénnek megfelel, ehhez találjon jó munkahelyet.

A százezernyi friss munkanélküli megint strukturális munkanélküliségben keletkezett. Azaz, lesz megint nagyon keresett munkaerő, és lesz, aki nagyon nehezen talál munkát. És persze ne feledjük, ilyen válság még nem volt, hogy előtte munkaerőhiány legyen. Attól, hogy kevesebb lett a munkahely, még nem lett több szakember. Hamarosan újra szembesülni fognak a cégek azzal, dolgozói elégedettség, employer branding nélkül nem lesz munkaerő.

A home office van, ahol állandósult. Nagyon sok cég rájött, hogy nem is kell neki brutál drága, A kategóriás iroda, vagy ha kell is, elég a fele alapterület. Ezzel persze az irodaházépítő ingatlanberuházók bajba kerülnek, de majd kitalálnak valamit (véleményem szerint pl. parkolóház lehetne a sok félkész irodaházból némi átalakítással).

A bankok erőteljes fejlesztéseket hajtanak végre, a digitalizáció terjed minden más területen is, így az informatikusok nem lesznek bajban - most sem. És mivel láthatólag nincs túl nagy igény a válságra, gyorsnak tűnik a visszarendeződés.

2020.05.30. 22:11:15

@Online Távmunkás:
Konkrétan az autóiparnem következmény, épp az kezdett gyengülni először, már 1 évvel a koronavírus előtt. Valószínűleg ha nincs a vírus, az lett volna az válság oka.

vorosduma 2020.06.01. 10:05:27

Valaki elmondhatna, hogyan is kell vezetokent motivalni a kollegakat. Csak mert sok helyen azt olvasom, hogy ebben a helyzetben a vezetok tul sokat beszelnek, de nem motivalnak, nem ellenorizni kell, hanem motivalni stb. Konkret javaslatokat sehol nem lattam, pedig erdekelne. Mondjuk egy olyan munkahelyen, ahol termeszettudomanyos jellegu szakmai kutato-fejleszto munkat vegzunk. Naivan azt gondolom, hogy maga a tema erdekessege motivalo, nem kell kulon kockacukrot osztogatnom, hogy az emberek vegezzek a munkjukat, konstruktivan vegyenek reszt a tervezesben es az elorehaladas megbeszelesen.

Az is erdekelne, hogy mit lehet kezdeni egy olyan kozszferas munkahelyen, ahol “felulrol” megtiltottak a home office-t. Habar a munka egy resze vegezheto lenne otthonrol. A kollegak egy resze olyannyira elegedetlen volt ezzel, hogy meg ket honap utan sem tudott beletorodni, es egy kb. 20-fos osztaly vezetojekent hetente kb. egy napot foglalkozom 2 ember vissza-visszatero panaszkodasaval, kerdesfelveteseinek megvalaszolasaval, (velt? valos?) problemainak kezelesevel. A keretrendszer merev, azt nem lehet mondani, hogy a beosztottaknak itt tul sok beleszolasa lenne a munkafeltetelekbe. Aki idejon dolgozni, az ezt hamar megtapasztalja, vannak elonyok es vannak hatranyok (ahogyan szerintem mindenhol). Azt nem ertem, hogy ezen miert kell lamentalni, es miert eretnekseg, ha azt talalom mondani, hogy menjel akkor, probald ki magad mashol, es talald meg azt a munkahelyet, ahol neked jobban megfelel.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.06.01. 11:45:31

@vorosduma: Az, hogy a vezetőktől, csak úgy duma szinten várják el a motiválást, a vezetők vezetőinek hibája. Fontos lenne tudni, miért is nincs kedve az embereknek dolgozni. Leírtad, a merev munkarend, a csakazértse home office hozzáállás.

Ha szerinted a munka témája motiváló, akkor lehet arról beszélgetni, nekik milyen a téma. Jól látod, a kutatás-fejlesztést lehetne szeretni, akkor ezzel mi bajuk lehet? Lehet, hogy nincs is bajuk ezzel hipermarket árufeltöltőjével nehezebb lenne erről beszélni)

Jól vannak-e legalább a munkájukkal, mint küldetéssel, tudnak-e vele azonosulni. Ha nem, akkor bizony rosszul választottak, és nem eretnekség azt mondani, hogy keressen mást akár szervezeten belül (nem kirúgni, nem elzavarni, csak javasolni, hogy nézzen meg mást is).

A felsővezetést meg érdemes kicsit tájékoztatni: mik az előnyei a home office-nak pl. Ha ez pénzben, eredményben számosítható, akkor lehet meggyőző anyagot csinálni. És tetszik vagy sem, erre megy a világ, érdemes alkalmazkodni, mielőtt késő lesz (és esetleg már senki sem akar odamenni dolgozni, mert nem jó ott)

vorosduma 2020.06.01. 12:41:57

@jobangel: a “felulrol” miniszteriumi szintet jelent. Osztalyvezetok oda nem ernek el, az intezmenyi felsovezetesig elmentunk, es ok is tovabbmentek a fenntartohoz. Amugy en ezzel egyutt tudok elni: megprobaltuk, nemet mondtak azzal, hogy “most nekunk kell megmenteni a hazat”, nem hittem el, de tudomasul vettem. Van munkam, fizetesem, nem kerult senki az utcara. Amit nem ertek, az a folytonos panaszkodas, hogy “de mashol nem igy van”.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.06.01. 13:37:03

@vorosduma: Pedig a "máshol nem így van" egy értelmezető panasz. Ha egyébként szereti a helyet, munkát, de mégis, máshol jobbak a feltételek, felmerül benne a kérdés: neki ez miért nem jár? Miért kell neki állást váltania ahhoz, hogy megkapja azt, amit egyébként szakmán belül meg lehet kapni (és itt nem a pénzre gondolok, mert az sokmindentől függ). Egy folyamatos veszteségérzet van benne, ami egyre nagyobb frusztrációt okoz. Érzései szerint ő a szerencsétlen hülye, akinek kihasználják a lelkesedését, szakmai elhivatottságát. Miért nem vált? Mert lehet, hogy tényleg benne van az az elhivatottság, és az az érdeklődés a téma iránt, amit fentebb említettél, ehhez ragaszkodna, de jobb körülményeket akar. Nem véletlen, hogy szinte az összes álláskeresőm hiányolja a megbecsülést, ami nem anyagi megbecsülést jelent.

Balfredo Alfredo 2020.06.01. 14:11:22

@vorosduma: Az úgynevezett 'motiválás' a multikulti cégek által a háer szervezeten/személyeken kereszül terjesztett bullshit.
A világ nyugatabbra eső tájain a munkavállaló normális bért kap és ezért cserébe nem egyszerűen elvégzi a feladatokat, hanem érdeklődést mutat, lelkesedik sőt túlmunkára is hajlandó. Más tájakon a fizetés töredékannyi, de van mellette ez a motiválás izé, ami azt akarja jelenteni, hogy igazhogykicsiafizetéseddeazértdolgozdagyonmagadésörüljhogyegymultinállehetszcsapattag.

vorosduma 2020.06.01. 14:12:33

@jobangel: a “mashol” nem a szakmaban van, hanem a kozszferaban. Ez egy szuk szakma, evente 5-20 uj embert kepeznek, es nem is mind marad a szakmaban mar a vegzes utan sem. Az orszagban kb. 3-4 helyre lehet elhelyezkedni (kozszferaban, nagyvallalatnal, egyetemnel, kis magancegnel), de ha eppen olyan valakinek a szakterulete, akkor 1-2 hely marad.

En nem hiszek abban, hogy van olyan munkahely, ahol nem kell kompromisszumot kotni. Ha kiugroan magas a fizetes, akkor altalaban kidolgoztatjak az ember belet. Ha rugalmas a munkaido, jo a fizetes, az altalaban egy serulekeny kis cegnel van, ami valsag idejen esetleg bedobja a torolkozot. A merev kozszferaban viszonylag jo a fizetes es nem varjak el (legalabbis nalunk nem), hogy napi 10-12 orakat dolgozzon az ember. Ha egyik sem felel meg, akkor lehet kulfoldre menni jo fizetesert, rugalmas munkaidoert, nyugodt eletert - ott viszont nem Magyarorszagon van az ember. Es lehet, hogy adott munkahely adott eletszakaszban tokeletes valakinek (mondjuk a gyermektelen nem banja, ha 10-12 orakat kell dolgoznia vagy nem Magyarorszagon el, a gyerekvalallas elott allo viszont hatorzatlan ideju szerzodest szeretne), de a munkahely nem biztos, hogy fog/tud alkalmazkodni az eletszakaszvaltashoz.

Balfredo Alfredo 2020.06.01. 14:20:08

@jobangel: "Képzeld el, amikor az új munkahelyen az első munkanapod máris home office."
Elképzelem. Például azt, hogy az üzemorvos is hómofiszban vizsgál meg és a webkamerán keresztül méri a vérnyomásomat, hallgatja meg a tüdőmet. Vagy például nem csak a bevezető munkavédelmi oktatást, de a munkavédelmi kesztyűt is hómofiszban kapom meg. Sőt, a hómofiszhoz alapvetően szükéges céges laptopot, ami némi biztonsági házirenddel kiegészítve tartalmazza a napi munkámhoz valamint a kapcsolódó céges erőforrások eléréséhez szükséges szoftvereket, a helyembe hozzák és véletlenül sem kell érte bemenni a cég telephelyére.
Szóval egy picit át kellene gondolni a dolgokat, mielőtt ilyeneket leírsz.

Balfredo Alfredo 2020.06.01. 19:38:52

@jobangel: "Miután ez a berendezkedés be fog válni – mert ahol nem, ott jön a csőd –"
Szerinted a kápókat meg a háereseket érdekli a csőd? Ők így is, úgy is megkapják a maguk többmilliós prémiumát és végkielégítését. Ha nem hiszel nekem, akkor olvasd el a hírekben annak a nemzetközi autókölcsönzőnek az esetét, ahol a vezetők óriási prémiumot osztottak ki egymás között, mielőtt csődöt jelentettek volna.

'A legritkább esetben látom azt, hogy „kell a papír”, ezen végre túl vagyunk.'
Lehet, hogy adott esetben nem kell a papír, "csak" a kompetencia. De ahhoz, hogy a kompetencia megszerzésére egyáltalán lehetőséget kapj, kell valamilyen papír. Ha mondjuk egy új televízió áramköreinek tervezésébe szeretnél bekapcsolódni, nem elég kompetencia az, hogy a szerelősoron televíziók csomagolását végezted, hanem szükséges bizonyos mérnöki ismeretek megléte is. Utóbbit leginkább csak papírral (vagy hómofisz alapú állásinterjúnál annak beszkennelt változatával) tudod igazolni.

"én már évekkel ezelőtt készítettem ilyen mintákat"
A megadott hivatkozásokra kattintgatva az derül ki, hogy az életrajzminták a hrportal.hu-ról tölthetők le. Még szerencse, hogy nem vagy háeres. Mi lenne, ha még háeres is lennél? :-D

"Munkaerőmegtartás"
Ez valami távoli, homályos izé. Többször elhangzott már e blog hozzászólásai között, hogy a lényeg mindig az: itt és most olcsó legyen (a munkaerő, az anyag, bármi), hogy holnap vagy holnapután mi lesz, az nem számít. Ez a szemlélet nem fog változni a válsággal sem. Ha azzal akarsz érvelni, hogy munkaerőmegtartás hiányában a munkáltató csődbe megy és ez a vezetőknek is fáj, tévedsz. A csőd mindig az alacsonyabb beosztású munkavállalóknak fáj. Elég csak a fentebb említett autókölcsönző cégre gondolni.

Balfredo Alfredo 2020.06.01. 19:44:04

@jobangel:

!!!OFF!!!
Úgy tűnik, az előző topik hozzászólási lehetőségét lezártad, pedig volna még mit elemezni az eseten.

"Ha ez így van, akkor áruba bocsátotta az értékeit, ami ne legyen dicsőség."
Vegyünk egy képzeletbeli, ötödikpecsétes áthallású példát! Újságíró vagy, aki olvasói levelekre válaszolva ad tanácsot. Egyébként sima érettségid van, szakmát nem tanultál, felsőfokú tanulmányokat nem folytattál, évek óta újságíróskodsz, másfajta munkahellyel és munkakörrel tapasztalatod nincs. Egyszercsak a kápód közli veled, hogy két választásod van: vagy az olvasók szájaíze szerint és a kápó kézivezérlése mellett osztogatod a tanácsokat havi nettó másfél millió forintért vagy pedig azonnali hatállyal távozol a cégtől. Mit teszel ilyen helyzetben? Maradsz újágíró? Közmunkás leszel? Elmész a balettba ugrálni? Betanított munkásként folytatod a karrieredet?
!!!OFFF vége!!!

HellsAngel 2020.06.02. 00:25:14

@Balfredo Alfredo: Elarulok neked egy titkot. Ha valamire rairod a neved, felveszed erte a fizetest es kozben senki sem tart pisztolyt a fejedhez, az a te felelosseged. Csinalhatod azt, amit a kapod (sic) ker, mert kell a penz, csak akkor fogadd el, hogy cserebe te vagy az elkoveto. Teljesen jogosan, hiszen alkut kotottel az ordoggel.

En nem tudom megerteni, hogy gondoljatok, hogy ez egy komoly erv, amit ujra es ujra le kell irni. Hogy nulla felelosseggel, nulla tudatossaggal barmit meg lehet csinalni a vilagon, ha valaki ezert fizet, es kozben tisztak maradtok? Ez nem igy mukodik.

Im just here for the comments 2020.06.02. 04:43:27

@Balfredo Alfredo: mikor keres egy újságíró másfél milliót? Ennél sokkal kevesebbért adják el a lelküket, nyugodj bele.
Mindig van választás, fel lehet állni, el lehet jönni. Minden más csak kifogás.

babona 2020.06.02. 09:07:35

@vorosduma: "Naivan azt gondolom, hogy maga a tema erdekessege motivalo, nem kell kulon kockacukrot osztogatnom, hogy az emberek vegezzek a munkjukat, konstruktivan vegyenek reszt a tervezesben es az elorehaladas megbeszelesen."
Mindenhol mindenkinél vannak mélypontok, lehet ennek a 2-3 embernek pont most hiányzik a buksisimogatás (mondjuk hiányzik a benti kávégép vagy a kilátás, vagy egyszerűen egyedül nem jönnek az ötletek, összeveszik otthon a családdal stbstb. - nem mindig halálos a helyzet.). Az is lehet hogy tényleg elegük van a munkahelyből megjegyzem a kutatói állásokat nem szokták a közszférában nagyon túlfizetni, akármilyen brutálnagy lehet a szellemi hozzáadott érték. Ezek csak ötletek. A merev struktúra sem kedvez több embertípusnak, nyilván pl a Sugárbiológiai Intézetben vagy BLS3-4 ben nem lehet nagy lazaság...

vorosduma 2020.06.02. 09:15:36

@babona: forditott a helyzet, az otthoni kavegep hianyzik, mert eppen hogy vegig az irodabol kellett dolgozniuk (igaz, rugalmas munkarendben). Tulfizetve tenyleg nem vagyunk, de ha valaki (netto) havi 300 ezret hazavisz heti 40 oras munkaval, 13 ev tapasztalattal, azt tisztesseges fizetesnek tartom (de lehet, hogy kicsik az igenyeim).

babona 2020.06.02. 09:41:17

@vorosduma: Bocs féreértettem. A $ pozíciótól függ... erre nincs mit mondanom. Fogalmam sincs. Lényeg ha felülről 1-2 elégedetlen látszik, lehet hogy 4-5 is van. Vagy több. Problémafeltárás, megoldáskeresés. Lehet hogy csak úgy érezték most nincs értelmes munkájuk, az igen "demotiváló". Ilyesfajta válsághelyzetben jobban kijön az emberekből minden.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.06.02. 09:49:12

@Balfredo Alfredo: Az egyén felelőssége, hogy mit vállal, mennyi pénzért. Semmilyen végzettsége nincs? Az kinek a felelőssége? Az övé, ugye? Felnőtt ember, lehet tudni, hogy az 1 db érettségi kevés lesz érdemi, jól fizető munkához. Közlik vele, hogy vagy sok pénzért ezt így, vagy repül. És erre igent mond? Merthát bármi oké, ha fizetnek érte? Ezzel legitimálhatjuk a bérgyilkosságot is?
És egyébként pont az élő példából látszik, hogy ha pénzért vállalta, sem volt jó ötlet: a szakma már letorkollta, a személyes szakmai hírneve oda, az állása billeg. Mit mond majd a következő állásinterjún egy másik női magazinnál, ha a női problémákról kapcsolatos véleményét kérdezik? Jaaa, nem gondoltam komolyan a Nők lapjában, de hát ezért fizettek?

babona 2020.06.02. 12:44:03

@jobangel: Nem bírom ki. Amit a BA-nak írtál: igen, ezt mondja, és ezt teszi majd. Pénzért eladja a tehetségét. Neki ez a tehetsége van. Ez is egyfajta "skill", mint a populista szónoklat tehetsége. Azért dolgozik, amit megfizetik. Ha kicseréljük a kérdőjeleket pontra a hszban, akkor is találsz nem kevés embert, aki egyetért Veled. (lehet hogy ő nem, csak egy botlás volt stb. )

0dzsud0 2020.06.02. 14:03:26

@vorosduma: "Tulfizetve tenyleg nem vagyunk, de ha valaki (netto) havi 300 ezret hazavisz heti 40 oras munkaval, 13 ev tapasztalattal, azt tisztesseges fizetesnek tartom (de lehet, hogy kicsik az igenyeim)."

Azért...egy - gondolom természettudományos vagy műszaki végzettséggel bíró* -, K+F területen dolgozó, tapasztalt szakember vagy ne ennyit keressen, vagy sokkal-sokkal jobb munkafeltételekkel keressen ennyit. Az ember már azt gondolná, hogy ezekben a körökben eleve nem értelmezhető ez a "lehetne HO, de mégsincs, mert a minisztérium megtiltotta" felfogás. Ahogy pl. egy tehetséges IT-snek is lehet fizetni a bértáblán felüli összeget a közszektorban is, mert az osztályvezető megindokolhatja, hogy kénytelen a szervezet magasabb fizetést adni, különben nem lesz ember, nem kommunikáció szakon végzett pályakezdőkről van szó.

*Ráadásul említetted, hogy a terület évente 5-20 emberrel gyarapodik országos szinten. Ennyi ember szerintem bármikor el kell, hogy tudjon helyezkedni, ami egyben komoly alkupozíciót is jelent. A kollégák napi sirámai úgy is értelmezhetőek, hogy most egy ideig csak jelzik a problémát, adnak időt a megoldásra, hiszen alapvetően ők is inkább maradni szeretnének...ha viszont nem lesz megoldás, könnyen leléphetnek.

vorosduma 2020.06.02. 14:24:10

@0dzsud0: igen, az ember azt gondolna, hogy ezek a korok is fejlodnek, a felfogasukkal egyutt. De inkabb csigalassusaggal. Hozzateszem, nem egy kiemelt fontossagu iparag nagy erokkel tamogatott intezmenyerol beszelunk, hanem egy a megmaradasaert evek ota kuzdo intezmenyrol, aminek a vezetese nem azt erzi eppen, hogy alkupozicioban van.

Szoval meg mindig kivancsi vagyok, hogy mik a motivacios eszkozok ilyen helyeken es helyzetekben, mar a kezdok mentoralasan, a normalis emberi hangnemen, a teljesitmeny szobeli (es idonkent penzbeli) elismeresen tul, ami ugy tunik, nem eleg. A maganproblemak meghallgatasa? Kozos buslakodas a szomoru sorsunk felett? Rugalmassag a felsovezeto kifejezett utasitasa ellenere?

0dzsud0 2020.06.02. 14:38:34

@vorosduma: Szerintem ez ennyi, ne törd magad jobban, felesleges. Nyugodtan megmondhatod a munkatársaknak, hogy érted a problémájukat, és ha tehetnél valamit ellene, már tettél volna eddig is. Évente egyszer a munkavállalói elégedettségmérésben írjátok le, hogy mi az, ami zavar titeket, a többi sajnos nem rajtatok múlik. A leírt helyzetben, ha a beosztottad lennék, én megértenélek. Viszont tényleg esélyes, hogy nem sokáig dolgoznánk együtt, pedig az itt leírtak alapján valószínűleg jó vezető vagy. /Megjegyzem, a nettó 300 nekem már 3-4 év tapasztalattal sem lett volna kielégítő, pedig én egy közgázos tucatsenki vagyok./

vorosduma 2020.06.02. 14:50:01

@0dzsud0: Koszi, kar, mert biztam benne, hogy kapok itt 1-2 uj otletet, amire meg nem gondoltam.

Pedig egy evvel ezelott rendeztek a bereket, ami a legtobbeknek 30 szazalek pluszt jelentett (es ami utan valoban sokan tavoztak). Most kb. ujabb 10-15 evig nem varhato valtozas. :-(

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.06.02. 17:33:15

@vorosduma: Én csak annyit tudok tanácsolni, hogy felfelé folyamatosan nyomasztani kell a felelősöket, hogy nem jó ez így, baj van, segítség kell. Végtelen türelemmel, udvariasan és levakarhatatlanul. Az a lényeg, hogy folyamatosan, udvariasan kérj konkrét dolgokat. A stílusok miatt nem tudnak elzavarni a francba, a konkrétumok miatt meg nem tudják azt mondani, hogy "jó, de mit csináljunk". Ha kellően az agyukra mész, inkább megoldják, csak ne hallják még egyszer :) Több ilyen ügyet láttam már, bár leginkább multiban, a módszer ugyanaz volt. Érvek, következetesség, udvariasság, folyamatosság. Persze brutális önuralom kell, mert könnyen elvesztheted a türelmed te is.

Balfredo Alfredo 2020.06.02. 19:38:11

@jobangel: " a módszer ugyanaz volt. Érvek, következetesség, udvariasság, folyamatosság. "
Normális (=minimum a megélhetés költségeivel összemérhető) fizetést adni próbálkozott már valaki?

Balfredo Alfredo 2020.06.02. 19:43:13

@jobangel: "Merthát bármi oké, ha fizetnek érte?"
Nem állítottam ilyet. Csupán feltettem a kérdést. Az, hogy bár itt offtopic, mégis reagáltál rá, sejtetni engedi, hogy foglalkoztat a probléma. Az, hogy a kérdésre kérdéssel válaszoltál, azt jelzi, elég dörzsölt vitázó vagy ahhoz, hogy megkerüld a választ.

Egyébként meg:
Igaz, hogy fizetnek érte, de ne dolgozzunk a dohányiparban és -kereskedelemben, elvégre a termék káros az egészségre.
Ugyanígy az alkohollal, elvégre az öl, butít és nyomorba dönt.
A szexuális segédeszközök ipara megint csak kerülendő, mert a termék erkölcsi fertőt idéz elő.
Aki rendőr vagy katona, az előbb-utóbb ártatlan emberekre is kénytelen támadni, tehát ez a két foglalkozás is tabu.
Aki ügynök, az bóvli termékekkel csapja be az embereket, tehát ne legyünk ügynökök.
Aki tudós, annak zseniális találmányát hosszabb távon többnyire az emberiség ellen fordítják, tehát tudósnak lenni sem valami nyerő ötlet.
Légitársaságál dolgozni megint csak tilos, mert a repülőgépek élen járnak a környezetszennyezésben. tehát végső soron az emberiséget pusztítják.

Kérem adj tanácsot, hogy milyen munkakört válasszak, ahol nincs erkölcsi dilemma, de a kapott fizetés elég a létminimumnál magasabb szintű megélhetéshez!

"szakma már letorkollta, a személyes szakmai hírneve oda, az állása billeg. Mit mond majd a következő állásinterjún"
Ez azért érdekes, mert egy másik bejegyzésben ezt írod:
"A neves emberek állástalálása érdekes kérdés, általában nem olyan nehéz, mint kívülről gondoljuk. Pont azért, mert nem csak egy botrányáról ismert, hanem arról a 20+ évéről is, ami előtte volt, és amit letett az asztalra."
Most akkor nehéz vagy sem elhelyezkednie K. L. újságírónak?

Balfredo Alfredo 2020.06.02. 19:48:17

@Im just here for the comments: Persze, könnyű puffogtatni azt a közhelyet, hogy mindig van választás. Körülbelül úgy, mint kőgazdagként azt mondani, hogy egy autó beszerzése nem lehet pénzkérdés.
Te a példabeli újságíró helyében mit választanál? Ha csak kitérő választ tudsz adni, akkor inkább ne válaszolj.

Im just here for the comments 2020.06.02. 20:45:25

@Balfredo Alfredo: nemhogy mit tennék, de mit tettem: felálltam és eljöttem.
Ez ilyen egyszerű, csodákat tesz, ha az ember nem áldozatként tekint magára, hanem cslekvő

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.06.03. 08:15:08

@Balfredo Alfredo: A példabeli újságíró helyében is felállnék és otthagynám az egészet. Ez kb. nem lehet kérdés, nincs olyan körülmény, amikor megéri az értékeidet feladni egy kis pénzért, vagy hogy megtarthasd a sz.r állásodat (sz.r állást bármikor lehet találni, jó állást találni nehéz)

Balfredo Alfredo 2020.06.03. 21:04:09

@Im just here for the comments: Igazán nemes lélekre vall a döntésed.
Ugyanakkor ne feledjük: nem nagyon fordult elő, hogy egy újság azért szűnt meg, mert az újságírók saját döntésük alapján otthagyták a lapot.

Balfredo Alfredo 2020.06.03. 21:05:47

@jobangel: A példában másfél milliós nettó szerepelt. Igazán örülök, hogy olyan jó állásod van itt és most, amivel könnyedén sz.rnak nevezel egy másfélmilliós állást.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.06.04. 16:47:29

@Balfredo Alfredo: ha elvtelen és akár törvénytelen dolgot kell csinálni sok pénzért, az az én fogalmaim szerint sz.r állás. A saját szakmai hírnevem, feddhetetlenségem nem eladó. Sok pénzért sem.

Balfredo Alfredo 2020.06.04. 18:51:52

@jobangel: Egy hozzászólással korábban még "egy kis pénzért" szerepelt. Most meg így írtad: "Sok pénzért sem." Nem gondolod, hogy sokkal hitelesebb lett volna, ha eleve így fogalmazol?

Balfredo Alfredo 2020.06.04. 18:55:19

@jobangel: A példabeli újságírót kitárgyaltuk.
Mi is a helyzet a valóságos újságíróra vonatkozó, egymásnak ellentmondó kommentjeiddel? Könnyen vagy nehezen tud elhelyezkedni K. L. aki nem kitalált példa, hanem igenis hús-vér személy.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.06.05. 07:01:15

@Balfredo Alfredo: Ezt majd vele fogom megbeszélni részleteiben, ha hozzám fordul segítségért, bár kétlem, hogy bejelentkezik hozzám :) Nehéz lesz neki, mert oda az énmárkája, és mert kevés a lehetősége (kicsi a szakma), és könnyű neki, mert ezek előtt a hibák előtt elég sok jó dolgot is csinált.

Mérnök az utcáról 2020.06.06. 09:12:48

"Álláskeresés válságban: könnyebb lesz, mint 2008-ban volt!"

Ezzel szemben álláskeresőként a tapasztalat hogy nem tanultak semmit:
- Továbbra is egy pszicho-shittest az állásinterjú (pl.: motivációs kérdések)
- Pofátlanul megy az ügyeskedés (lásd próbanapok egyszerűsített foglalkoztatással legalizálva)
- A legtöbb vezető szakmaiatlan dilettáns (már az interjún elhatározza hogy nem is akarsz dolgozni)
- smucig cégek virágzanak, határozott idejű szerződések stb.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.06.06. 11:16:04

@Mérnök az utcáról:
- a motivációs kérdések fontosak: ha tudják, mitől vagy jól, akkor megkapod, hogy ottmaradj, ha már beleöltek min. párszázezer forintot a megtalálásodba. Márpedig ehhez meg kell kérdezni, mitől vagy jól a munkádban.

- Ha a próbanapra egyszerűsített foglalkozással bejelent, az már előrelépés, legalább legális, ha nem is épp etikus.

- A szakmaiatlan vezetőhöz pedig könnyű bejutni: ha ő hülye szakmához, jól felfogott érdeke, hogy olyan ember dolgozzon neki, aki nem hülye hozzá. Egy kicsit tanácsadósra kell venni a stílust, és már meg is kaptad az állást.

- A határozott idejű szerződés nem smucigság, hanem biztonságra törekvés. Többet is lehet kérni, mint határozatlanra (min. +10% a Hays salary guide-hoz képest), és azt se felejtsd el, hogy a határozatlan az valójában 30 napnyi biztonságot ad, annyi a felmondási időd. Sosem tudhatod, mikor kezdődik a végső 30 napod... A határozott 1 évesnél meg pontosan tudod, meddig tart, ez lehet előny.

Mérnök az utcáról 2020.06.07. 11:24:22

@jobangel:
- Aha értem. Azt hogy mitől vagyok jó a munkámban a tapasztalatim és az elért eredményeim mutatják. Ha már motiváció, az ember azért vállal munkát hogy az alapvető szükségleteit kielégítse. Ezek a Maslow piramis alján vannak. Pénzért dolgozik mindenki. Pénzért viszont nem lehet megvenni magasabb szint szükségleteit. Így aztán nem csoda hogy a "Miért akar nálunk dolgozni?" kérdésre a "Pénzért." a válasz.

- A szakmaiatlan vezetők dilettánsok és a kiválasztás és előrelépés is nepotikus alapokon történik.

- Tapasztalatom egy váci bérgyártóval hogy szeretik a határozott idejű szerződéseket és még átlagfizut sem adnak a mérnökeiknek. Szóval nem mind arany ami fénylik.

Mérnök az utcáról 2020.06.07. 11:25:41

@jobangel:

<OFF>
Minek kellett az április 1.-i posztot újra leadni?
</OFF>

Untermensch4 2020.06.07. 12:54:39

@vorosduma: " Rugalmassag a felsovezeto kifejezett utasitasa ellenere? "
Ha ezt merev rendszerben meg tudod tenni vmennyire és vmeddig az tud motiváló lenni. Legalábbis kékgalléros munkavállalók nagyon tudnak lelkesedni ilyen vezetőért, K+F-nél is gondolom.
Lehet h a felfelé kommunikálást megkönnyítené ha feltérképeznéd mennyi és milyen állást tudnának megpályázni az embereid ha le akarnának lépni. Egy jó kis excell-táblázat és "minisztertitkárállambácsi! a HO-oszlopban könnyebb igen-re ikszelni mint a többiben átírni azokat a számokat..." ha meg nem jön be akkor velük együtt te is könnyebben találsz más munkát így h előre tájékozódtatok. :)

Balfredo Alfredo 2020.06.07. 16:37:55

@Mérnök az utcáról: Tippek:
Az előző poszt körül kialakult vita kezdett kínos lenni (már a hozzászólásokat is letiltották), gyorsan kellett egy másik téma?
Eredetileg áprilisi tréfa akart lenni az írás?
Ma méginkább aktuális a téma, mivel több a munkanélküli?

babona 2020.06.08. 11:06:37

@Mérnök az utcáról: Nepotizmus örök probléma itt. Multikban kicsit jobb a helyzet, de a szerkezettől függ hol a probléma : csak külföldi felelős vezetők (esetleg büntetőkiküldetésen, gondolhatod mennyire tudja feldolgozni és hogy kit cseszeget), helyismeret nélküli vezetők (a magyar gulyáskommunizmusból örökölt munka- és vezetői szemlélet tök más mint a lengyel, román vagy szlovák, a kínairól nem is szólva:) ), külföldi munkavállalók (csak ukránul meg oroszul tud ) stb...
süti beállítások módosítása