JobAngel Az álláskeresők védangyala

Anyukák állásinterjún: Mi lesz, ha beteg lesz a gyerek?

2020. február 17. 07:00
206 hozzászólás

Ismerjük a kérdést, és persze tudjuk: azt akarják a munkáltatók hallani, hogy meg tudod oldani, van nagymama, van apja is a gyerekeknek, stb. Aztán ez vagy elég a győzelemhez, vagy nem. Tulajdonképpen lehetsz te akármilyen felkészült szakmailag, akármilyen kedves-rendes személyiség, akivel jól lehetne dolgozni, sok helyen mégis ezen fog múlni.

work-from-home-mom1.jpg

Sok problémát jelez ez, például, hogy a kérdés maga törvénytelen, mégis gátlástalanul felteszi bárki, mi több, sok munkavállaló is odajutott, hogy maga mondja el, mert érteni véli a munkáltató szempontjait, jól hozzájárulva így a saját diszkriminálásához – és annak a normának a bebetonozásához, hogy ez így jól van, így szabad bánni egy álláskeresővel. Pedig jó lenne, ha végre a saját szempontjait értené a munkavállaló és álláskereső, esetünkben a kisgyerekes nő: az neki nem jó, ha a magánéletét a munkáltató elvárásaihoz kell igazítania, és ha megpróbálja, belelavírozza magát a kiszolgáltatott álláskereső szerepébe, aki kevés pénzért is elmegy dolgozni, mert amúgy is nehéz állást találni kisgyerekkel, végre van valami… Az ő önéletrajzukban szerepel a „terhelhető”, meg a „nagy munkabírású” önjellemzés is.

Lehetne most értekezni a kisgyerekes nők munkaerőpiaci nehézségeiről, meg arról, hogy a nagymamák még munkavállaló korban vannak, és remélhetőleg dolgoznak is, nem tudnak a beteg unokára vigyázni, a senior korú nőknek egyébként sem az a dolga, hogy megoldják a munkáltatók vélt kockázatait, van saját életük. Vagy arról, hogy bizony sok apukát is meg lehetne kérdezni, mert többnyire ők is lelkiismeretesen részt vesznek a gyerekeik életében, sőt, ha beteg a gyerek, apukák is szoktak otthonmaradni. De férfit erről nem kérdeznek, és itt az első igazi probléma, ami nem is annyira munkáltatói, hanem össztársadalmi. A „gyerek a nő dolga” – gondolja ezt a közvélekedés, majd ez begyűrűzik a munkáltatók döntéshozatali tényezői közé. Nagymama legyen, nagypapa fel sem merül. Na, de most mégsem erről fogok értekezni hosszan. A lenti érveket viszont nyugodtan használd állásinterjún, ha megkérdezik tőled, mi lesz, ha beteg lesz a gyerek. Nem a „van nagymama” a jó válasz!

Miért kérdezik?

A címbeli kérdés alapvetően arra irányul, hogy a munkáltató felmérje az álláskeresőben, mint jövőbeli munkavállalóban rejlő kockázatokat. Mi lesz, ha nem jelenik meg egy reggel a munkahelyén? Bizony, ennek sok oka lehet, valamiért csak a gyerek betegségénél merül ez fel, pedig felnőtt emberek is szoktak betegek lenni – meg még ezer dolog lehet, főleg családi és tragikus események, amikor nem megy be dolgozni, mert fontosabb dolga akadt.

Miért hibás ez a kérdés? Mi legyen helyette?

Igen, az egy kockázat, amit a humán erőforrás hordoz magában, hogy valami más történik az életében, ami fontosabb lesz, mint a napi munka. És amit nem azzal lehet kezelni, hogy jó alaposan megvizsgáljuk az álláskereső családi hátterét, és azt, hogy hajlandó-e mindent a munkája mögé sorolni (remélhetőleg nem hajlandó), hanem munkáltatóként fel kell tudni készülni arra, hogy lesznek munkavállalók, akik valamiért egy reggel nem érkeznek meg a munkahelyükre, vagy váratlanul elrohannak napközben. Az az igazi kockázatkezelés, ha pontos terve van erre a cégeknek.

Az üzletmenet-folytonossággal foglalkozni külön szakterület, sok cég a kifejezést is alig ismeri. A legkezdetlegesebb módja a üzletmenet biztosításának, ha kizárja a vélt kockázatokat, amiket mindenféle sztereotípiákból „mért fel”. Valóban vélelmezett kockázatok ezek, mert ritkán fordulnak elő olyan esetek, mikor egy beteg gyerekkel táppénzre menő anyuka miatt megállt az élet a cégben, a gyártósoron. Még akkor is, ha nem volt különösebben megszervezve az üzletmenet folytonosság. Valahogy meg tudták oldani. A „valahogy” helyett kellene némi tudatosság.

Nem az a tudatosság, ha megkérdezzük, van-e a beteg gyerek mellé odarendelhető nagymama. Ez kispályás, sufnicéges és persze nem is hatékony. Ha a gyerektelen munkavállaló töri el mindkét lábát, és ezért nem megy be dolgozni, akkor a kisgyerekes anyák kizárása a munkavállalói körből mennyire volt hatékony kockázatkezelés? Ha ezeknek az anyáknak az ellátásához (segélyezéséhez) több adót kell beszednie az államnak, önkormányzatnak, ezért minden cég fenntartási költsége magasabb, akkor érdemesebb-e inkább odaengedni őket a munkához, hogy anyagilag önállóak lehessenek?

Jó, de akkor hogyan kezeljük a kockázatot?

Nem „valahogy”, hanem szakmai tudatossággal kellene kockázatot kezelni. Mi kell ehhez? (Egy üzlemenetfolytonossági tervet összerakni sok napnyi szakértői munka mindig az adott cég sajátosságaira kidolgozva, folyamatosan karbantartva, tehát ezt itt most csak gondolatébresztőnek szánom):

  1. Irodai környezetben pontosan leírt, ismert és működő folyamatok, ahol a leírásokhoz hozzáfér bárki, és ha kell, akkor a leírásból puskázva, de fel tudja venni a fonalat, sőt egymás közt is szét tudják osztani a hiányzó kolléga halaszthatatlan ügyeit. Ha reggel az anyuka nem megy be dolgozni, azonnal át tudja venni más a halaszhatatlan feladatokat. Ha a feladatok úgy vannak szervezve, és léteznek megfelelő eszközök is arra, hogy home office-ból minden megoldható legyen, akkor még jobb.
  2. Az előzőekhez persze pontos munkakörök kellenek, a munkakörtervezés bizony külön szakterület. A „mindenki csinál mindent” nem fog működni.
  3. Priorizálás: a kiadott feladatokat határidőkkel adjuk ki, tehát pontosan lehet tudni, mi a sürgős, mi a halaszthatatlan, és mi mennyi ideig tart, a kiesés mekkora csúszást okozhat.
  4. Formális kommunikáció: nem a munkavállaló asztala mellett elhaladva odavetett félmondat a megfelelő forma a feladatok kiosztására.
  5. Tartalék a humán erőforrásban: ha minden kolléga napi 8 órában szünet nélkül lapátolva a biteket éppen csak el tudja végezni a feladatait, akkor valóban beüt a krach egy munkavállaló kiesésével, mert nem lesz idejük a plusz feladatokra másoknak. És persze nemcsak a munkavállalókban lenne meg a tartalék lehetősége, hanem pl. jól szabályozott home office esetén a beteg gyerek egyáltalán nem fog fennakadást okozni. Meg a lábtörés sem, meg a zsákfalu egyetlen kivezető útján lévő úttorlasz sem…
  6. Képzett munkavállaló is kell: a betanított adminisztrátorok nem lesznek képesek átvenni egymás dolgait pillanatok alatt, mert ezt a képességet viszont „kitanították” belőlük. Csak azt tudja, ami a napi munkájához kell, tizenéve csinálja, tudja, melyik papír (fájl, menüpont az ügyviteli szoftverben) hol van. Hogy mindez miért kell, azt már nem tudja. Nem lát ki a dobozából. Vannak cégek, akik tudatosan így vágják szét a munkát (tipikusan SSC-k, de máshol is láttam már ilyet), mert így olcsó és könnyen pótolható embereket is elég alkalmazni – gondolták ők, tévesen. Aztán persze megy a sírás, hogy kisgyerekes anyuka nem lesz jó, mert ha kiesik a munkából, akkor mi lesz, de munkaerőhiány van, és hát saaajnos, náluk olyan a munka, hogy nem megy részmunkaidőben, nem is tudjuk mi lesz így velünk, oldja már meg a törvénykezés, hogy több munkavállalói óránk lehessen… Meg jó’van, ígérünk álláshirdetésben nagyobb fizetést, a sajtó „csillagászatinak” fogja titulálni azt, ami már majdnem a létminimum 120%-a nettóban napi 14 óra munkával, ide nekem az employer brandinget, de rögtön! De kisgyerekes anyukát részmunkaidőben, hát azt nem, mert mi lesz, ha beteg lesz a gyerek… Tehát, olyan szervezetet kell felépíteni, ahol mindenki látja a teljes folyamatot, és a rá vonatkozó lépések mellett érti többi lépését is a folyamatnak.

Ha kékgalléros munkákról beszélünk, ott kell csak igazán tartalék-kapacitás, ami persze bárhonnan előteremthető, ha átgondoltuk a lehetőségeket: könnyen tanulható feladatokra akár diákszövetkezetektől lehet hozni „beugrókat”, ha van erre előre kidolgozott terv – és előre felkészített diákok (pl. túl vannak a munkavédelmi oktatáson). Vagy kölcsönzött munkaerővel, vagy alkalmi munkavállalóval. És még nyilván vannak olyan megoldások, amik egyedileg felmerülhetnek adott cégekben. Ehelyett több gyártósoros cégnél összesen kétféle „megoldást” látok: az egyik, hogy nem vesznek fel kisgyerekes nőt, a másik, hogy a műszak lejártával a kapun kisétáló munkavállalót visszafordítják még egy fél műszakra… Kiskereskedelemben „divat” még úgy pakolgatni a műszakokat, hogy a munkavállaló már azt sem tudja a végére, hogy mikor kell bemennie, és ha bement, mikor tud hazamenni majd. Minden ilyen megoldás kezdetleges és szakmailag is problémás. Társadalmilag is, mert ellehetetleníti a magánélet megszervezését.

Ha nem gyártósor, de fizikai munka, akkor a belső tartalék képzése kifejezetten fontos a szakmai felkészültséget is biztosítva: az influenzajárvány mellett bizony lehet munkabaleset is akár, és kellenek olyanok, akik a kieső ember munkáját ideiglenesen el tudják látni.

Mindezek megoldásához pedig mi is kell? Egy vagy több ember, aki ezt meg tudja szervezni, tervezni, átgondolni. Igen, ez a HR-szakma… Nem az, amikor a kkv cég tulaja megkérdezi, hogy mi lesz, ha beteg lesz a gyerek…

Álláskeresőként a „mi lesz, ha beteg lesz a gyerek” kérdésre a fentiekből a szakmai, professzionális jó válaszok felépíthetők, pl.: Ugye vannak Önöknél pontosan működő folyamatok, ha más gyereke lesz beteg, én is át tudom majd venni a munkáját, és gondolom, az a munkakör, amiről most beszélünk, szintén úgy van megtervezve, hogy kiesés esetén át tudja venni más ideiglenesen a halaszthatatlan feladatokat.

Pár anyuka, akit kitanítottam erre, kipróbálta állásinterjún. Volt, ahol nevetséges habogást kapott válaszul a magát „vérprofinak” beállító cégvezetőtől. Izgalmas lehet látni, amikor a vérprofi visszamegy a kisiskolás szintjére, aki nem készült :) Volt ahol, „hátööö, iiiigen, így működünk” volt a válasz, de azért lehetett látni, hogy nem. Azt csak nem mondhatja ilyen felvetésre senki, hogy dehogyis kérem, mi itt igazi, szervezetlen, béna cég vagyunk, itt nincs ilyen :D  Ha jól szervezettek, be is láttatható rögtön: ha így működnek, tökmindegy, van-e gyerek, és lesz-e beteg, van-e nagymama… Vissza is térhetünk a szakmai alapú kiválasztáshoz. És akkor már csak presztízsből is fel kell venni azt a kisgyerekes anyukát, mert ők ugye nem látszódhatnak szakmaiatlan, szervezetlen cégnek.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr8015477772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.18. 16:24:50

@Girhes Joe: Az egykeresős modellt nem szétverték, hanem lassan kihalt, mert nem működött. A nők jórésze már nem szeretne úgy élni, hogy másra van utalva, ráadásul az állam is számít a nők munkaerejére. A gyerekvállalásnak költségei vannak, de a pontjaidat újraírnám:

(a) a gyerek nemcsak a nőé, biztosan volt egy férfi is a kezdetekben. Legyen ott később is.
(b) a munkáltatónak ebből nem lehetne külön költsége, most van. Ezeket a költségeket pl. szülési szabadság költsége stb. az államnak át kellene vállalnia a munkáltatótól. Rendellenes, hogy a munkáltatónak van ebből költsége
(c) goto (b)

a nagy hohohorgász 2020.02.18. 16:24:53

@chrisred: amúgy én arra is kíváncsi leszek hogy ha a nők lesznek a férfiak akkor ezzel a frusztracioval vagy felelősséggel hogy fognak megbirkozni? Eddigi tapasztalatok alapján szerintem pontosan ugyanúgy mint egy férfi. Csak ők most kezdik el látni az arnyoldalat. Bár ha a nők el tudják érni azt amit a poszter szeretne (mindig kedvező helyzetben legyenek) akkor meg is érdemlik mert ügyesebbek mint mi. Viszont erre valakinek meg kell teremteni a lóvét amit megint csak a férfinak kell. Na az lesz még qurva frusztráló.....

a nagy hohohorgász 2020.02.18. 16:27:46

@jobangel: és az állam plusz költségeit ki állna? Csak úgy kérdem....

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.18. 16:29:08

@a nagy hohohorgász: Pl. azon nők/anyák járulékbefizetései, áfabefizetése, akiket odaengedtek a GDP termeléséhez. 0 Ft jövedelemből nem lesz plusz áfabevétel.

a nagy hohohorgász 2020.02.18. 16:34:46

@jobangel: de azt tudod ugye hogy az másra megy el? Ha azt mondod hogy ennyivel legyen kevesebb a gyes vagy a sport támogatás az már vitaalap de így csak beletojsz szerintem a ventilátorba. Amúgy erre meg a szinglik vagy gyereket nem akarok fognak hoborogni ahogy eddig is.

Girhes Joe 2020.02.18. 16:41:32

@jobangel:
Több évtizedes agit-prop hadjáratot egyszerre a kommunista és a kapitalista blokkban én nem neveznék szép csendesen magától kihalásnak, és az a bizonyos "nem szeretne" is részben azért van, mert a csapból is az folyik, hogy az egymásra utaltság az valami kőkorszaki, nem trendi dolog. (Egyébként generációk viszonylatában is ez megy, csak kicsit kevésbé látványosan.) De ezen itt most ne vitatkozzunk, mert akkor holnap se hagyjuk abba, ez nézőpontbeli különbség.

A lényeget tekintve, viszontválasz:
(a) senki nem mondta, hogy a gyereket csak a nő tartsa el, sőt. Ha a férfi elegendően be tud szállni az eltartásába, nem jelent problémát, hogy a nőnek cserébe korlátozott a munkaereje (kisebb rendelkezésre állás, távmunka, részmunka).
(b) hogyan oldod meg, hogy ne legyen plussz költség, ha egy nő többet van távol? Mert én csak azt az esélyt látom, hogy akkor majd én is ugyanennyit, ugyanolyan módon lehetek távol, mert "egyenlők vagyunk". Na ez elég sci-finek tűnik.
(c) az állam részben már most is átvállalja (goto adókedvezmény), azon túl viszont megint csak úgy működne a dolog, ha mindenkinek meg szabad tenni ugyanannyi távollétet, mint a kisgyerekes nőnek, tekintve, hogy különben ha kevesebb munkáért fizetünk ugyanannyit, akkor inverz bérszakadék lenne, ami nem tartható fenn közgazdaságilag (nyilván, ahogy a "sima" bérszakadék se, csak ezt így senki nem fogja elismerni, nem lenne polkorrekt).

a nagy hohohorgász 2020.02.18. 17:29:52

@a nagy hohohorgász: amúgy tudok egy jó ötletet poszter az unió finanszírozza az uniós anyákat egy havi fix gyessel a terhesség 5.honapjatol a gyerek 1 éves koráig a fedezet pedig a migrans költségek atcsoportositasa legyen.

a nagy hohohorgász 2020.02.18. 17:31:55

@a nagy hohohorgász: kíváncsi lennék mit szólna hozzá merkel mama meg macron papa....

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.18. 18:11:28

@Girhes Joe: Nem agitprop, csak a nők felébredtek. Megtanultak írni-olvasni, diplomát szereztek, választójoguk lett, a Föld néhány pontján kb. 2000 év alatt eljutottak az emberi minőségbe az asszonyállatból. Nem kívánkoznak vissza. Az egymásrautaltságról itt szó sincs, gyerekvállaláskor csak a nő kiszolgáltatottsága jelenik meg - ez csökkenthető azzal, ha munkába tud állni. És ebben még komoly korlátok vannak.

A lényegi pontokat nézve:

(a) Miért csak a nő munkaereje lett korlátozott? A férfié miért nem lett az? Neki is lett egy gyereke, pont akkor, amikor a nőnek. De nem is beszélnék korlátozott munkaerőről, mert az, hogy van magánélete, bárkivel előfordul :) és nem korlát.
Más szempontból: miért fizet a munkáltató? Elvégzett munkáért, rendelkezésreállásért, letöltött munkaidőért? Mindháromnak van értelme, de ebből a nő az elsőt biztosan tudja hozni, ha odaengedik a munkához, és vannak olyan munkakörök, ahol ez kell, a másik kettő meg nem. Nyilván ilyenekre jelentkezik. Akkor miért is lenne korlátozott az ő munkaereje?

(b) Az egész posztom erről szól. Hogy nem a nő van távol sokat, hanem van olyan jelenség, hogy a humán munkaerő időnként váratlanul kiesik. Erre tervezni kell a munkáltatónak. Ahogy tervezünk arra is, ha megáll egy szerver, nincs áramszolgáltatás az irodában stb.

(c) A családi adókedvezmény bebetonozza a nő veszteségét. Ugye jövedelemből lehet érvényesíteni, az meg pont nincs a nőnek amíg kisgyerekes, és nem tud visszamenni dolgozni. Negatív adózással ki lehetne kompenzálni, de olyan nálunk nincs.
Dolgozni visszamenni meg pont nem tud, lsd. még posztbeli okok. Ha a férfi több jövedelmet realizál az adókedvezmények okán, az a nő számára - amennyiben anyagiakban független nőről beszélünk - irreleváns. Márpedig cél lenne a nő anyagi függetlensége is a férfié mellett, mert az garantálja mindenki anyagi biztonságát - a férfiét is, a gyerekét pláne.

a nagy hohohorgász 2020.02.18. 18:37:04

@jobangel: az a baj hogy te el sem tudod képzelni milyen ha van társad. Azt sem tudod mi az. Őszintén sajnálom. Figyelj a párválasztásra és minden gondod megoldodik. Ha pedig önálló akarsz lenni abba nem fér bele a gyerek vagy jobban kell teperned. Szomorú hogy a nők is ugyanabba a csapdába estek mint azok a férfiak akik ellen harcolnak. Nagyon szomorú

a nagy hohohorgász 2020.02.18. 18:44:11

@a nagy hohohorgász: mondtam hogy lesz itt frusztráció. Önbizalom hiányos ferfitarsaim nektek lőttek.

a nagy hohohorgász 2020.02.18. 19:08:47

@a nagy hohohorgász: amúgy meg rohad.jon meg az összes olyan férfi akik rankszabaditottak a feministakat. Köszönjük szépen hogy kihoztatok a nokbol az a legrosszabbat. Gratulálok

vorosduma 2020.02.18. 19:40:39

@jobangel: egy allami intezmenyben vezetek egy kb. huszfos szakmai osztalyt. A 20 ember mintegy ketharmada no - nem szandekosan, hanem fokozatosan igy alakult. Nem kerdeztem meg meg allasinterjun, kinek hany gyereke van es mi lesz vele, ha megbetegszik. Mivel specialis teruletrol van szo, amire evente 3-5 hasznalhato embert kepeznek, nincs tulkinalat.

A csapatomban van terhes kollega, tobbgyerekes kollega, csalados ferfi, gyermektelen ferfi, gyermektelen no. A munkahoz valo hozzaallasuk az egyeniseguktol fugg, nem a gyerekeik koratol es szamatol. Az egyik gyermektelen fiatal no ejjel-nappal dolgozik, a hasonlo kortarsa a minimumot hozza. A friss terhes amikor nem vizsgalatokra rohangal, huz, mint az okor. Az egyik tobbgyerekes anyuka neha sajat maga is betegen otthonrol dolgozik, mindig lehet ra szamitani, es cserebe en is megoldom, ha o valami miatt kiesik (ez a dolgom). A masik tobbgyerekes anyuka siman eltolt heteket betegszabin a beteg gyerek miatt, ra kevesbe fontos feladatok vannak bizva. A fiatal, meg gyermektelen fiuk tobbnyire sokat dolgoznak. A kisgyerekes apuka ugyancsak sokat dolgozik, de tobbszor igenyel tavmunkat. A gyermektelen, nyugdijhoz kozeli, kiemelt fizetesu ferfira lehet a legkevesbe szamitani, es neki a legnagyobb a szaja, vele szinte senki nem akar egyutt dolgozni. Ha valakit el kellene kuldeni, tole valnek meg.

Tenyleges tartalek nincs a rendszerben, mert az osztaly 5-6 szakteruletet fog ossze, s a kis csapatokban csak rovid idore tudjak atvenni egymas munkajat. Ha valaki hosszabb idore kiesik, akkor azt a munkafolyamatot le kell allitani vagy keresni kell valakit a potlasra. A szabadsagok szamat drasztikusan visszavagtak az utobbi evben. Mindenki tulterhelt, de ahogy fent bemutattam, ennek azert vannak fokozatai az osztalyon belul.

Amire en figyelek a felvetelnel, az az, hogy olyan embereket valasszunk, akiket az erdekes szakmai munka onmagaban motival. (A fenti emberekbol jonehanyat “orokoltem” es a kozszferaban nem olyan egyszeru megvalni valakitol, aki mar evek ota a cegnek dolgozik.) Az ilyen kollegak munkajat en is igyekszem anyagilag es erkolcsi elismeressel motivalni, amennyiben az elobbire vannak eszkozeim.

élhetetlen 2020.02.18. 21:47:15

@Serény Vélemény: Csak olvasgatok, de ez elszakította a cérnát. “Persze ehhez meg kéne fizetni a férfiakat rendesen, hogy a feleségüknek és a családjuknak tudják ezt biztosítani...”. Azta! Hogy is képzeled? Az a férfi, akinek van gyereke (akkor is, ha a gyerek féléves korában lelépett), ugyanazért a munkáért kapjon sokkal többet, mint akinek nincs? Vagy minden orvos, mérnök kapjon sokkal többet, mint egy orvosnő, vagy mérnöknő? És egy mérnöknő érje be azzal, hogy csak főzi neked a vacsorát, akkor is, ha képzettebb nálad, mert te férfi jogon többet keresel?

a nagy hohohorgász 2020.02.18. 22:16:29

@élhetetlen: attól mert te kihasznalod a tarsadat te barom nem jelenti azt hogy más is. Normális férfi azt mondja ami az enyém a tiéd is. Ugyan úgy igaz egy normális nőre is gyerekkel és pi. Naval nem zsarolunk. Nagyon szomorú lehet az életetek. Szeretet nélkül szart sem ér. De erről ti is tehettek nem csak a patas.

élhetetlen 2020.02.18. 22:25:20

@imaginary_friend: @Serény Vélemény: Észérvek? Az, hogy pl. egy diplomás nő maradjon otthon három gyerekkel, 9 évig, és 32 éves korában, a már elavult tudásával kezdjem majd állást keresni, vagy még később, mert a kisebbek még betegek lehetnek? Nem kéne józan ésszel úgy dönteni szerinted, hogy egyetemre csak olyan nőket engedünk, akik írásban adják, hogy nem fognak szülni, mert a többiek képzése teljesen felesleges? Elmondom, van másik út is. Azoknál a multiknál, akiket ismerek. Felveszik a diplomás nőt, dolgozik x évet, bizonyít, és 28-30 éves korában elmegy szülni. Egy év után visszamegy dolgozni, hogy ne húzzon el mellette a szakma, és egy év után elmegy megszülni a második gyermeket, stb. És, pl. ha már előtte dolgozott 5 évet, hatot meg így három szüléssel, akkor a 11 évből csak hármat nem töltött munkával, megéri a cégnek, ha tényleg jó munkaerő, és visszavárják.

élhetetlen 2020.02.18. 22:36:58

@a nagy hohohorgász: „attól mert te kihasznalod a tarsadat te barom”. Na, ez most mi volt? Mire írtad? Magadnál vagy? Meg tudod magyarázni, hogy mire írtad, amit írtál, (és a stílusodnál maradva), te barom?

élhetetlen 2020.02.18. 23:41:16

@Girhes Joe: Amúgy meg az elvi megoldás mégiscsak a jól kereső férj lenne”. Miért is? Az utolsó nagy projektnél, amiben dolgoztam, a project vezető nő volt, három év a tender kezelés, három év a magyar igényekhez igazítás, és a 17 területről, 17 PC-rendszerről az adatkonvertálás, hát évekig ő ment haza éjfélkor, és a férje vitte haza a suliból a gyerekeket, főzött vacsorát, és fektette le őket. Nagyon okos volt, jól csinálta, és nagyon sokat keresett. Jobb lett volna, ha otthon van, és a kevésbé sikeres férje dolgozik? Mert megy a szöveg, hogy egy családban kell az apa szerep, ha meg van, akkor az rossz? Mindegy, hogy az apa, vagy az anya van többet a gyerekekkel, a lényeg, hogy tudják, hogy családban vannak, és szeretik őket. És ez nem egy példa, a szintén a projektben dolgozó vezető nő, aki később központ vezető lett, ott is ez volt. Volt, hogy éjjel egyre hazaértem a Fehérvári útról Zuglóba, fél kettőkor telefon, hogy menjek vissza, mert kell egy módosító program, és ő akkor még bent volt. Más eset, a férj kapott öt éves nszk-s kiküldetést anno, ilyenkor a feleség nem vállalhatott munkát. Kicsit aggódott, hogy mi lesz, ha hazajönnek, de a férje is, ő is alapított egy céget. A férjé nagyobbat durrant, a Deutschen Telekom-nak adta el, de aztán kipöccintették az igazgató tanácsi posztjából is, most a felesége cégénél dolgozik. Le kéne már szállni arról, hogy a családfenntartó csak férfi lehet. Ma már a piacon nem az erő számít csak, hanem az ész is, és nem igaz, hogy minden férfi okosabb minden nőnél.

Im just here for the comments 2020.02.19. 05:03:05

Mondjuk az a cég is elég komolytalan, amelyik állásinterjún ilyen kérdéseket betol, és akkor már a franc se akarna náluk dolgozni, még akkor sem, ha sikerült a cégvezetőt meglepni egy rettentően elmés visszaváhással.

Im just here for the comments 2020.02.19. 05:48:15

@jobangel: arról probálnak már több komment óta meggyőzni, h kevesebb olyan eset van, h a felnőtt dolgozó eltöri a lábát, mint olyan, h a gyerekek betegek. Lábtörés, csötörés, halálozás van évente 1, tehát ez összesen 3 alkalom, amikor vis maior miatt helyettesíteni kell valakit (és akkor már elég peches volt), a gyerekek meg havonta kétszer betegek. Tényleg nem látod a különbséget?

Ettől függetlenül nyilván mindkettőre kell megoldás, de az arányok igenis számítanak.

Im just here for the comments 2020.02.19. 06:05:13

@élhetetlen: mondjuk a másik oldalról érdekelne, h a gyerekei hogy élik meg, h anya nélkül nőnek fel. Írta korábban valaki: munka és anyaság nem összeegyeztethető, vagy az egyik, vagy a másik, aztán ki hogy dönt.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 06:35:22

@a nagy hohohorgász: De, nagyon tudom, mi az, de ezt nem a fenenagy zsenialitásunknak tudom be a férjemmel, hanem a szerencsénknek. 25 éve vagyunk együtt, közös bankszámlánk sosem volt :) Mit ád isten, bevált, hogy nincs köztünk alá-fölé rendeltség, kiszolgáltatottság, de van anyagi függetlenségünk. Amikor nagyon rosszul álltunk anyagilag, akkor sem volt gond, mert meg volt szervezve abból a kevésből is az életünk. És a baj az, hogy ezt keveseknél látom, pedig ez az a helyzet, amikor _van társad_. Az nem az, amikor mindkettő gürcöl, küzd, és ebben tönkremennek mentálisan, gyerekestül (a gyerek az oktatásban kapja meg a frusztrációja másik felét).

A legtöbb helyen mindkét fél szendved attól, hogy van olyan anyagi kiszolgáltatottság, amibe belevitte őket a társadalmi berendezkedés, ami szerint a gyerekvállalás anyagi kockázat mindkét félnek, nőnek karrierkockázat is. Sok férfi is szenved attól, hogy neki kell az anyát+3 gyereket eltartani, mert egyedül brutálisan nehéz annyi pénzt előteremteni, amiből normálisan (Értsd: létminimum felett) meg lehet élni. Ha anyu is hozzá tudna járulni ehhez, mindenkinek könnyebb lenne - ezért kell a munkáltatóknak újragondolni ezt, mert ők is apák-anyák többnyire. És ez még csak a normál eset, amikor rendben van a párkapcsolat, nincs különösebb gond. Most készülök az egyszülős központnak előadást tartani, majd írok róla... Láttam fogyatékos gyereket nevelő nőket (70%-uk elvált, apu lelép a szituból, mert nem bírja... - és nem szemétségből, hanem mert akkora a teher, hogy összeroppan benne. A nő meg nem roppan össze, neki muszáj bírni. Pedig jobb lenne inkább őket segíteni, mert az ő munkavállalásuk tényleg nehezebb, de akkor legalább a többiekét ne nehezítsük). Szóval, az egymásrautaltság nemhogy nem trendi, de olyasmi, amiben mindenki tönkremegy. Akkor miért ne szervezzük át úgy a dolgokat, hogy mindenkinek jó legyen?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 06:41:48

@a nagy hohohorgász: Ja, és nincs valaki ellen harcolás. A hülyeség ellen harcolás van :) A posztbeli esetben pl. a kockázatkezelés hatékonyságáról értekeztem, egy adott kockázat kapcsán. Kár, hogy anno nem szociológiát tanultam, mert mostani fejemmel már érdekelne, hogy vajon miért fontos mindenkinek, hogy megtartsa a rossz, nem működő modelleket, ahelyett, hogy átvenné a működőket. És ha már feminizmus, érdemes tudni, hogy a legerősebb feministák a svéd férfiak. Ott már rájöttek, hogy a társadalom akkor lesz rendben, ha mindenkinek jó benne. Mi meg olyan társadalomban vagyunk, ahol mindenkire rápakoltak annyi terhet, hogy senkinek se legyen jó. Még a gyereknek sem, mert 6 éves gyerekeknél már felelősségről meg kötelezettségről beszélnek pedagógusok, miközben ezek még gyerekek! A férfiakra rátolnák a családfenntartást, a nőre az anyagi kiszolgáltatottságot. Azt azért levezethetné valaki, hogy lesz ebből rendezett párkapcsolat, jó munkaerő, tudásalapú társadalom. Ja, nem lesz...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 06:49:27

@Im just here for the comments: Erről elég nehéz meggyőzni, mert nem igaz :) Bizony, felnőttekkel is történik egy csomó minden, ami miatt nem tud bemenni dolgozni, de ez így rendben is van, mert emberek vagyunk. A humán erőforrásnak vannak kockázatai, kezelni kell.

Serény Vélemény 2020.02.19. 08:15:23

@élhetetlen:
"? Az, hogy pl. egy diplomás nő maradjon otthon három gyerekkel, 9 évig, és 32 éves korában, a már elavult tudásával kezdjem majd állást keresni, "

Diplomás nő azt csinál, amit akar, aztán amikor 40+ évesen még nem szült, mert nem volt olyan pasija soha, aki bevállalta volna egyáltalán őt, meg a gyereket _is_, akkor összecsuklik. Mert általában ez az a kor, amikor a pasik dobják az öregedő ágyasukat, és fiatalabb után néznek... (láttam ilyet, közelről.) És akkor hiába van ott a hatalmas karrier, meg az igazgatói szék, meg az abszolút jóllét...

Mi lenne, ha a diplomás nő eleve olyan diplomát szerezne, amivel három-négy gyerek után is vissza tud téri a munkaerő-piacra?

chrisred 2020.02.19. 09:07:58

@Serény Vélemény: Kimarad az időtényező. Három-négy gyerek után az a diploma ugyanugy 15-20 évvel korábban aktuális képzettségi szintet takar.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 09:22:44

@Serény Vélemény: "i lenne, ha a diplomás nő eleve olyan diplomát szerezne, amivel három-négy gyerek után is vissza tud téri a munkaerő-piacra? " --- melyik az a diploma, ami által kapott tudás nem értéktelenedik el 15 év alatt?

Serény Vélemény 2020.02.19. 10:02:23

@jobangel: Ha engem kérdezel, én csak olyan nőt vennék feleségül, aki el tudja vágni egy csirke nyakát. Akár van diplomája, akár nincs. "Egy másodperccel később", ugyanis már nem számít, hogy milyen diplomája van valakinek, csak az, hogy életben tud-e maradni, ha nincs áram, nincs víz, nincs semmi, és még Tesco sincs... ( bookline.hu/product/home.action?type=250&id=24150&&gclid=CjwKCAiA1rPyBRAREiwA1UIy8MdQlAQ8Yu3YMWgCH-RZnEENz36R2iPEAt4_5sf37lhBwU5QRIH5xBoCm9UQAvD_BwE )
:-)

Értem én a "karrier" és "nők is" meg "feminizmus a kúlság topja" című modern eposzokat, csak ha megkapirgáljuk egy kicsit, akkor fele sem igaz. Az egyik fele nem igaz, a másik fele meg tömény hazugság. (Egyébként magát a feminizmus túltolását is Karl Marx találta ki, de ő is csak azért, mert egy perverz vén félrekefélős disznó volt.)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 10:12:51

@Serény Vélemény: Tudok csirkét pucolni, csak nem szeretek :) Azért tanultam sokat, dolgoztam sokat, hogy más vágja le a csirkét helyettem. De ha muszáj lenne, levágnám. A diplomától nem veszik el a készség a túlélésre.

Hanem arra nem válaszoltál, milyen diplomája is legyen a 3-4 gyerekes nőnek, ami 15 év kihagyás után még ér valamit. Kíváncsian várom, akár még meg is szakértem, ha jó az ötleted.

A feminizmust meg nem lehet túltolni, amint minden nőnek pont annyi _érvényesíthető_ joga lesz, mint egy férfinak, készen vagyunk. Több nem kell, pont annyi kell. Ettől még itt is messze vagyunk.

Serény Vélemény 2020.02.19. 10:23:41

@jobangel: "Több nem kell, pont annyi kell. Ettől még itt is messze vagyunk."

én sose akartam jogot arra, hogy gyereket szüljek! Még egyszer: Marx találta ki az egészet, elsősorban, mert csalta a feleségét, másodsorban mert szerinte a "család" egy polgári csökevény, ami azért van, hogy a tőke megmaradjon a gaz férfiaknál.

SZERINTEM: ha normális gyerekeket akarsz, és normális családot, és normális unokákat, és te magad is normális vagy, akkor tökmindegy, hogy a nőnek - vagy nőként - milyen diplomája/diplomád van, mert az első gyerek születése után rájön/rájössz, hogy sokkal jobb babázni mint karriert építeni.

A "karrierépítés" nagyjából azt jelenti egyébként, főleg a nők esetében, hogy "a tulajdonos vehet. magának még egy repülőgépet". Nem te, nem a karrierista nő, hanem a cég tulajdonosa. Főleg, ha multi. Ez férfiként még csak lehet élmény, ha az ember egyébként is szereti csinálni, lehet vele jól keresni de nőként mire jó? A "függetlenség" látszatának a fenntartására?

0dzsud0 2020.02.19. 10:54:04

@0dzsud0: Bocs, ez véletlen volt. Szóval a kérdésre a válasz: orvos/állatorvos/gyógyszerész/fogorvos, jogász vagy természettudományos végzettségek. Ezek biztosan jók lesznek. Nyilván egyik területen sem lehet megúszni, hogy egy kis önképzést beiktassunk időnként, de egy doktornőnek 15 év után sem fogják azt mondani, hogy nem várják vissza.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 11:24:36

@Serény Vélemény: @Serény Vélemény: "sokkal jobb babázni mint karriert építeni" - Csakhát a baba felmutatására nem adnak kenyeret a közértben, meg a villanyszámlást sem érdekli, hogy van baba. A függetlenséget meg ne tedd idézőjelbe, mert sok nő számára az csak álom, hogy elmegy a boltba, és vesz egy almát, és erről nem kell beszámolnia a férfinek, aki "viszi a pénzt haza". Na, ennél sokkal jobb, ha van saját bankszámla, saját jövedelem, és akár két almát is vehet, mi több, buszjegyet is, ha menekülni kell a bántalmazótól - mert van miből megvenni. Anyagi függetlenség az alapja annak, hogy ne kiszolgáltatott, bántalmazott, esetleg - ahogy fentebb fogalmaztál - kidobott öregedő ágyas legyen. Ezek nem azok a szerepek, amik egy nőnek kellenek, és ezek ellenkezője biztosítja a gyerekek jóllétét is (nem jólétét, de legalább élhető életét). Egyáltalán nem jó, ha az első gyerek után leírja magát a nő, és visszaáll asszonyállati sorba. Ez a női oldal.

A társadalmi oldal meg az, hogy ha a nőket is odaengedjük a munkához, nagyobb lesz a GDP, több lesz a lehetősége az országnak, nagyobb lesz a tudásbázisa, nem lesz munkaerőhiány. Ennek inverze: nem véletlenül a legelmaradottabb országok azok, ahol a nőknek a legrosszabb a sora, és a legfejlettebb országokban meg még nőnek, idős nőnek, vagy családanyának is jó lenni. No, ez az értelme.

Serény Vélemény 2020.02.19. 11:41:39

@jobangel: Mi a különbség a te ideológiád, és a jenga között?
www.youtube.com/watch?v=Y-4bqO2nN70

Előbb-utóbb a jenga ledől.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 11:49:13

@Serény Vélemény: Hogy én emberekben gondolkodom, nem hatalommániában, ahol egyre magasabbra kell nőni semmire alapozva (hatalommániás férfiak esetén az összes "alap" az az Y kromoszóma lenne...) De még mindig nem válaszoltál, milyen diplomája legyen egy nőnek, ami jó 15 évnyi kihagyás után is valamire :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 11:53:57

@0dzsud0: No, ezek pont azok, amikben hónapokat sem lehet kihagyni, nemhogy 15 évet... Volt doktornő ügyfelem, GYEDről nem tudott visszamenni orvosnak (belgyógyász), mert a kórházban ügyeletet kellett volna vállalni, ami 2 éves gyerek mellett egyedülállóként nem ment. Úgyhogy kitanulta a programozást a greenfoxon, és most egy orvosi mérőműszereket gyártó cég tesztere. Az orvosi munka nemcsak teljesítményfókuszú, a rendelkezésreállást meg gyerekkel nehéz megoldani.

Nem mellesleg pont a természettudományos területen, pl. biológusnő nem tud boldogulni. Nem kap fontos kutatási témát, mert "úgyis elmegy szülni, nem lehet rá számítani". Később meg "mi lesz, ha beteg lesz a gyerek".

Serény Vélemény 2020.02.19. 12:05:46

@jobangel: Van egy szír ismerősünk. Amikor még nem volt náluk háború, az unokatestvérének 4 felesége volt. Amikor született egy új gyerek, csak simán hozzáépítettek a házukhoz egy szobát. Szerintem ott egyik feleségnek sem volt diplomája. Viszont összesen volt vagy 22 gyerekük. A szír ismerősünk feleségének meg van diplomája, de amikor férjhez ment, akkortól fogva a családja volt a számára a legfontosabb. Neki csak kettő van.

A jenga célja nem az, hogy minél magasabbra építsd a tornyot, hanem hogy ne te legyél az, akinél ledől. Pont, mint a feminizmus. ELőbb-utóbb ledől, és maga alá temet mindent, mert ha nincs férfi, aki megvédene, márpedig honnan a francból lenne, ha TE nem szülted meg -- akkor jönnek a szírek, meg az észak-afrikaiak, meg a pakisztániak, meg a jó ég tudja még kik, és elveszik azt amire szükségük van.

Még egyszer: miért ne dőlne össze a TE általad preferált szélsőségesen feminista világ?

Serény Vélemény 2020.02.19. 12:07:34

@jobangel: "Nem mellesleg pont a természettudományos területen, pl. biológusnő nem tud boldogulni. Nem kap fontos kutatási témát, mert "úgyis elmegy szülni, nem lehet rá számítani". Később meg "mi lesz, ha beteg lesz a gyerek"."

Igen, pont ez a való világ, ez a realitás!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 12:15:19

@Serény Vélemény: Ha a nőket nem engedjük még akár írni-olvasni sem, akkor szükségük lesz "védelemre", ami valójában csak egy birtokolt valaminek a védelme a férfi szemszögéből. Egy anyagilag független nő ezt megoldja magának. Ez pont attól nem dől össze, hogy van lehetősége egyedül/gyerekkel is létezni. A szír nőknek nincs, és mintha amúgy sem lenne jó mostanság Szíriában élni - férfiként sem.

Serény Vélemény 2020.02.19. 12:23:31

@jobangel: "Egy anyagilag független nő ezt megoldja magának" -- vö.: " biológusnő nem tud boldogulni. Nem kap fontos kutatási témát, "

Mi az értelme "az anyagilag független nő" életének?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 12:34:43

@Serény Vélemény: Az "élet értelme" filozófiai kérdést itt nem vitatnám meg. Vissza a realitásokhoz: az anyagilag független nő nem fog éhenhalni akkor sem, ha esetleg a párját éri valami - pl. munkanélküli lesz, baleset éri, meghal. Ha a férfi bántalmazó, akkor meg az anyagilag független nőnek van esélye elhagyni, így túléli a rossz párválasztást. A biológusnő meg kapjon fontos kutatási témát, mert akkor esetleg többen tudnak dolgozn a rák ellenszerén, ami megint jó a társadalomnak.

Szóval, mi az a diploma, ami 15 év kihagyás után is alkalmas a munkaerőpiaci visszatérést biztosítani?

Serény Vélemény 2020.02.19. 12:49:40

@jobangel: Oké, még egyszer: tök mindegy, hogy. mit tanul a nő, mert ha normális, akkor az első szülésekor rájön, hogy nem az az élete célja, hogy napi 10-14 órában dolgozzon végső soron _más_ emberek (a tulajdonos/ok) sikeréért, hanem az, hogy a babájának jó legyen. És a babájának nem jó, ha nem anyuci szoptatja, és nem anyuci teszi tisztába, és nem anyuci tanul vele, és nem anyuci főz neki, hanem a konyhásméni által adott gagyi kaját kell ennie, és így tovább. És a kisgyereknek sem jó, ha anyuci nem tanul vele addig, amíg önállóan nem tud tanulni.

Persze, le lehet passzolni a kisbabát, és vissza lehet menekülni a "munka világába", de akkor egy olyan dolgot hagy ki a "dolgozó nő", amit soha többet nem fog tudni helyrehozni.

Ez a "bántalmazó férfi" meg valami beékelődés lehet nálad, én magam részéről még csak nem is találkoztam ilyennel, mint ahogy koronavírusos emberrel sem... és pont az a szörnyű egyébként, hogy ha egy nő tényleg ilyen kapcsolatban van, akkor nem fog tudni kilépni belőle akkor sem, hogyha egyébként anyagilag "független" tudna lenni.

Serény Vélemény 2020.02.19. 12:52:20

@jobangel: "Ha a nőket nem engedjük még akár írni-olvasni sem"

Nem mondtam ilyet!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 13:20:11

@Serény Vélemény: a babának az sem jó, ha anyuci nem tud neki fűtött, tiszta otthont, nyugodt környezetet biztosítani. Márpedig azt pénzből lehet előteremteni, az alanyi jogon járó GYES+családi pótlék összege 2020-ban: 28.500 jó magyar forint, amiből 10% nyugdíjjárulékot kell fizetni, azaz nettó 25.650 Ft + 12.200 Ft = 37.850 ft egy nő jövedelme, ha nem dolgozik.

Ha dolgozik, mielőtt gyereket vállal, kaphat GYEDet, ha volt előtte 365 nap biztosítási státusza (értsd: dolgozott valahol, bejelentv). Ebből látszik, hogy már a felelős gyerekvállalás sem megy karrier nélkül, tehát ha sok gyereket akarunk, _előtte_ oda kell engedni a nőt a munkához, jövedelemhez. A GYED az addigi jövedelmének max. 70%-a lehet, de 2020. évi törvényi felső határa havi bruttó 225.400 Ft (nettó 146 ezer ft)

Egy egyfős háztartás létminimuma 2018-ban nettó 94 820 forint volt - csak összehasonlításul. Azaz, ha a fiatal nő kimaxolja a karrierjét, és eléri a max. GYED-et, akkor marad kb. 50 ezer forintja "életre". Ebből kellene tartalékot képeznie, életbiztosítást, lakáshitelt fizetni stb. Na, azért is kell karrier, hogy már előtte tudjon tartalékot képezni.

élhetetlen 2020.02.19. 13:21:19

@Im just here for the comments: „h anya nélkül nőnek fel”. Mi a különbség a gyerekek szempontjából aközött, hogy anya ébreszti, reggelizteti, viszi oviba, suliba őket, és este apa gyűjti be, vacsoráztatja, fekteti le őket, mert anya még dolgozik, vagy, ha fordítva van? Attól még van apa is, anya is. Ha törődnek a gyerekkel és szeretik, a gyerek felveszi a ritmust. “munka és anyaság nem összeegyeztethető”. Azért elég sok családban sikerül. Körül kéne nézned. Egyetlen személyes nőismerősöm sincs, aki csak otthon van/volt, mert van gyereke. És a gyerekek nem siklottak ki a “törődés hiánya miatt, mert anya is dolgozik”, felnőttek lediplomáztak, és jönnek az unokák.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 13:29:27

@Serény Vélemény: A bántalmazott nők meg nem beékelődés, "csak" megtalálnak segítő szervezetek, hogy a talpraállást segítendő, segítsek munkát találni nekik. Ebből volt régebben posztom, tanulságul:

jobangel.blog.hu/2018/09/17/bantalmazott_no_allast_keres

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 13:53:29

@a nagy hohohorgász: első kufircra nem szulunk gyereket aki meg mondjuk 1 éves kapcsolat után sem jött rá hogy a párja nem oké az vmit nagyon benezett. Amúgy a törvények mon egyértelműen a nőt támogatják. Szinte minden pasi kifosztva jön ki egy valasbol és jó ha láthatja a gyerekét akkor megint miről beszélsz?

GyMasa 2020.02.19. 14:27:56

@jobangel:
"No, ezek pont azok, amikben hónapokat sem lehet kihagyni, nemhogy 15 évet..."
Egy gyógyszerész miért ne maradhatna otthon pár évet?
A kémiai alapok nem múlnak el, az esetleg idöközben megjelent gyógyszerekkel kapcoslatos ismereteit meg max. pár hét alatt fel tudja szintre hozni.

"Volt doktornő ügyfelem, GYEDről nem tudott visszamenni orvosnak (belgyógyász), mert a kórházban ügyeletet kellett volna vállalni, ami 2 éves gyerek mellett egyedülállóként nem ment."
Belgyógyászként elmehetne háziorvosnak is, nem?
Plusz nem feltétlenül kell állami kórházban dolgozni.
Mostanra eléggé megsokasodtak a magán egészségügyi intézmények, ahol piaci alapon müködik a gyógyítás, beleértve a fizetéseket is.

" Úgyhogy kitanulta a programozást a greenfoxon, és most egy orvosi mérőműszereket gyártó cég tesztere."
Nem vagyok benne biztos, hogy ez volt élete legjobb döntése.

" Az orvosi munka nemcsak teljesítményfókuszú, a rendelkezésreállást meg gyerekkel nehéz megoldani."
Ez, szerintem egy eléggé túlegyszerüsített kijelentés.
Szerintem szinte bármelyik szakmára igaz ez a kijelentés!
Persze, én "csak" egy férfi vagyok, aki nehogymár ilyeneket mondjon, csak úgy.

"Nem mellesleg pont a természettudományos területen, pl. biológusnő nem tud boldogulni. Nem kap fontos kutatási témát, mert "úgyis elmegy szülni, nem lehet rá számítani"."
Mondjuk az akadémiai környezet az, ahol meglehetösen nagy az egyén szabadsága az ilyen dolgokra.
Nekem csak 2 év PhD tanulmánnyal kapcaolatos tapasztalatom van, de ott azt tapasztaltam, hogy simán belefért volna, hogy egyedülálló szülö legyek.
Persze, lehet, hogy nekem csak simán szerencsém volt, hogy olyan volt a tanszéken a vezetöi, meg a többiek hozzáállása, hogy ez belefért volna.
"Később meg "mi lesz, ha beteg lesz a gyerek". "
Nekem a mostani fönököm mondta azt, egy csoportos beszélgetés során, hogy "egy emberrel maximum 60%-ban lehet reálisan számolni, és nem 100%-kal."

Serény Vélemény 2020.02.19. 14:32:26

@élhetetlen: "Attól még van apa is, anya is. " csak reggeltől estig nincs. Pont amikor kéne, hogy legyen...

Serény Vélemény 2020.02.19. 14:46:50

@jobangel: "a babának az sem jó, ha anyuci nem tud neki fűtött, tiszta otthont, nyugodt környezetet biztosítani"

na ez a feminizmus esszenciája! Pont az a lényeg, hogy nem _anyucinak_ kell ezt biztosítania, hanem a családnak! Apuci+anyuci = család. És mivel általában mindenkinek van anyja, meg apja, ezért végső esetben a nagyszülőket is lehet mozgósítani az ügy érdekében.

Azt meg ne nevezzük álszent módon "karrier"-nek, hogy ha valaki tisztességesen dolgozik valahol!

GyMasa 2020.02.19. 15:05:19

@jobangel:
Discalimer:
Egy percig sem kételkedem abban, hogy sokanak nagyon nehéz az életük, és rossz dolgok történnek velük!
Nem gondolom, hogy senki nem jár így, és mindenkinek rózsaszín habos élet jut.
Ennek ellenére, habár szeretem olvasni a cikkeidet, ezzel a mostani dologgal nem értek egyet, de nagyon!

"a babának az sem jó, ha anyuci nem tud neki fűtött, tiszta otthont, nyugodt környezetet biztosítani. Márpedig azt pénzből lehet előteremteni, az alanyi jogon járó GYES+családi pótlék összege 2020-ban: 28.500 jó magyar forint, amiből 10% nyugdíjjárulékot kell fizetni, azaz nettó 25.650 Ft + 12.200 Ft = 37.850 ft egy nő jövedelme, ha nem dolgozik."
OK, azért most álljunk már meg egy pillanatra!
Ha valaki csak ezeket kapja, Tök egyedül (szülök és férj/élettárs nélkül) az azért eléggé egy nem tipikus eset!
És, akkor egyböl elöjön, hogy egy ilyen anya nem igazán adott fel semmiféle karriert a gyerek miatt.
És, nem vagyok benne biztos, hogy ez nem óriásii felleötlenség egy felnött embertöl...

"Ha dolgozik, mielőtt gyereket vállal, kaphat GYEDet, ha volt előtte 365 nap biztosítási státusza (értsd: dolgozott valahol, bejelentv). Ebből látszik, hogy már a felelős gyerekvállalás sem megy karrier nélkül, tehát ha sok gyereket akarunk, _előtte_ oda kell engedni a nőt a munkához, jövedelemhez."
Ki tartja távol a munkától?
A munkaerö-piac, vagy a "rohadék" férfi?
Az elsö eset azért ma már nem annyira valós probléma, mert igen alacsony a munkanélküliség, Ha pedig a férfi, akkor még a teherbe esés (söt, igazából már az összeköltözés) elött illik ezt tisztázni, és NEM szülni gyereket egy ilyen férfinak.
" A GYED az addigi jövedelmének max. 70%-a lehet, de 2020. évi törvényi felső határa havi bruttó 225.400 Ft (nettó 146 ezer ft)"
És, erre rájön még az egy gyerek után járó, 13700 HUF családi pótlék.
A 225400 HUF az bruttóban a 322000 HUF 70%-a.
Ez nagyjából egy tetszöleges, magyar autógyár, illetve multi gyártósori munkásának az alap- kezdöfizetése, pótlékoktól és prémiumoktól mentesen.
Úgy gondolom, hogy ezt nem annyira nehéz megugrani...

"Egy egyfős háztartás létminimuma 2018-ban nettó 94 820 forint volt - csak összehasonlításul.
Azaz, ha a fiatal nő kimaxolja a karrierjét, és eléri a max. GYED-et,..."
Szóval, szerinted egy nönél egy gyártósor mellett dolgozni, a "karrier kimaxolása"?
Miért vagy ennyire rossz véleménnyel a nökkel kapcsolatban???

"... akkor marad kb. 50 ezer forintja "életre"."
És, hol van a gyerek apja?
Vagy a szülei?
Vagy az apa szülei?

" Ebből kellene tartalékot képeznie, életbiztosítást, lakáshitelt fizetni stb. Na, azért is kell karrier, hogy már előtte tudjon tartalékot képezni. "
Mondjuk, ha már fizet egy lakáshitelt, akkor képes volt többmillió HUF-t összegyüjteni, mielött megvette azt a lakást és teherbe esett!
Ha pedig mindez EGYEDÜL sikerült neki, akkor nem egy elveszett embernek kell lennie és nem lesz problémája a továbbiakban sem.
Szóval, nekem nem áll össze ez a szuperpesszimista életkép, amit próbálsz elmesélni.
Azért ahhoz, hogy MINDEZ, ÍGY EGYÜTT megtörténjen, igazán nagyon szerencsétlennek kell lenni, és nem gondolom, hogy ez egy átlagos nö élete.

0dzsud0 2020.02.19. 15:07:25

@jobangel: Értelek, de munkája azért lesz. Ha akarja, orvosként is. Ha nagyon nem szúr el valamit, élete végéig is folytathatja akár. Ne haragudj, de azt nem veszem be, hogy a doktornő nem lehet bármikor doktornő. A greenfox akadémiát és társait nagyon gyorsan el kell felejteni, mert pont ezek a fancynek tűnő képzések azok, amelyek 1-2 év alatt értéktelenné válnak a piacon. A teszter egyébként sem egy csúcsszuper munkakör, elég durva humánerőforrás-pocsékolás egy orvos végzettséggel rendelkező embert olyan munkakörben alkalmazni, amit kb. bárki el tud látni. De nyilván, ha az ügyfél így döntött, akkor így döntött.

Az ajánlott képzésekről: Azt érdemes lett volna valóban kikötnöm, hogy a TTK-n belül a biológia szak sajnos eléggé nulla, bocs érte. Legalábbis itthon...ajánlott helyette a vegyész, vagy a korábban említett orvosi területek egyike. A biológiát elvégezni sem nagy kihívás, és jellemzően munkát sem kap vele az ember a szakmájában. Ha valakit érdekel a természettudományi terület, de 18 évesen nem tudja, pontosan merre mozduljon, érdemes a matematika (igaz, ezt nem soroljuk a természettudományok közé) vagy a fizika szakra jelentkeznie. Egy BSc után lehet MSc-n mérnök, közgazdász, informatikus, de maradhat az eredeti szakon is, amivel szintén jól jár. Fizikusként választható a csillagász vagy a meteorológus szak is pl. Én valami ilyesmire gondoltam, amikor kérdezted, hogy mit kell ajánlani a lányoknak, mely diploma felé kell őket terelni. A válasz ez, így nem fog problémába kerülni gyerekvállaláskor. Viszont nem sok ilyen képzés közül választhat, és sajnos egy turizmus, andragógia, szociológia vagy sportmenedzser képzést mindig könnyebb lesz választani. Az élet viszont utána elég nehéz lesz.

GyMasa 2020.02.19. 15:10:45

@0dzsud0:
"...elég durva humánerőforrás-pocsékolás egy orvos végzettséggel rendelkező embert ..."
Ezzel teljes mértékben egyetértek!
Ráadásul a teszter, mint munkakör kb. csak minimális mértékben igényli még akár a Greenfox jellegü képzettséget is.

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 16:04:58

Poszter ígérem nem írok többet mert nekem úgy sem válaszolsz. De utoljára megprobalok segíteni bár elég menthetetlen vagy. Na szóval az életről szóló pozitív reklámok nem emelik az apró betűs részt. Nem hiába. Valószínűleg te hres vagy. Gondolj bele vajon miért utalja őket mindenki? Segítek, mert úgy akarnak életekrol dönteni hogy fogalmuk sincs mi az az élet. Nem irigylem a gyereked. Tuti lelki beteg.... Sajnos. látom hogy jót akarsz de közben szetcseszel mindent. Ész nélkül nem lehet.

élhetetlen 2020.02.19. 16:05:28

@Serény Vélemény: Csak szemezgetek az okosságaidból. „aztán amikor 40+ évesen még nem szült, mert nem volt olyan pasija soha, aki bevállalta volna egyáltalán őt, meg a gyereket _is_, akkor összecsuklik”. Miből gondolod, hogy egy diplomás nőt nem vállal be egy pasi? Másnak már írtam. Felveszik a diplomás nőt, dolgozik x évet, bizonyít, és 28-30 éves korában elmegy szülni. Egy év után visszamegy dolgozni, hogy ne húzzon el mellette a szakma, és egy év után elmegy megszülni a második gyermeket, stb. És, pl. ha már előtte dolgozott 5 évet, hatot meg így három szüléssel, akkor a 11 évből csak hármat nem töltött munkával, megéri a cégnek, ha tényleg jó munkaerő, és visszavárják.
„Ha engem kérdezel, én csak olyan nőt vennék feleségül, aki el tudja vágni egy csirke nyakát”. Miért, te nem tudod elvágni egy csirke nyakát? Ja, te nem érsz rá, mert dolgozol, és eltartod őt.
“rájössz, hogy sokkal jobb babázni mint karriert építeni.”. Aztán, ha a gyereked már kiskamasz, te még mindig babáznál, de ő már nem akarja az összes szabadidejét veled tölteni, és este már nem engedi, hogy te fürdessed meg. Akkor menj el kezdőnek a szakmádban az elavult tudásoddal? “Ez férfiként még csak lehet élmény, ha az ember egyébként is szereti csinálni, lehet vele jól keresni de nőként mire jó?”. Ez már komoly. Ha egy férfi tervez egy jó épületet, az élmény neki, ha egy nő tervez egy jó épületet, az nem élmény neki? Ha egy férfi sebésznek sikerül egy életmentő műtét, az miben különbözik attól, ha egy nő sebésznek sikerül, úgy élmény szempontjából? Nőnek mire jó a sikerélmény? Egy nő nem szeretheti a munkáját, csak egy férfi?
“"Attól még van apa is, anya is. " csak reggeltől estig nincs. Pont amikor kéne, hogy legyen...”. Nem tudom, hallottál-e róla, de kötelező az óvoda is, az iskola is. Reggel és este meg valamelyik szülő velük van, és egy normális családban indifferens, hogy ki van reggel, és ki van este velük. Az az anya, aki úgy látja, hogy más dolga nincs a világban, csak a gyerekeit felnevelni, sokkal nagyobb valószínűséggel teszi őket tönkre. Ragaszkodik a szerepéhez, a 18 évest is úgy babusgatná, mintha három éves lenne, és ezeknek a fiataloknak később a párkapcsolatuk is rámegy “anyucira”. Na, erről ennyit.

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 16:37:09

@élhetetlen: látom a te anyad is inkább a munkát választotta ahelyett hogy megtanitott volna érezni. Nem minden a pénz. Lehet hogy fizikailag felno a gyerek de ugyanolyan emberi hulladék lesz mint te. Egy anyai szeretet alapozza meg a gyerek egész életét és ezt munka mellett nem lehet megcsinalni. Pénzzel megvenni meg pláne. Értse már meg az anya hogy a gyereknek nem a legjobb laptop kell hanem 0-24es anyai szeretet az első 3 évben . De ezt aki nem kapta meg az nem tudja mit veszített. Köztük te sem elhetetlen.

2020.02.19. 17:14:44

@Serény Vélemény:
Rendkívül taszít a gondolkodasmódod. Az embernek nem egyetlen célja a reprodukció. Az ember nem csak biológiai lény, hanem tudattal rendelkező intellektuális lény is. Nem lehet pusztán a reprodukció a célja. Értelmes emberek teljes életet élnek gyerekvállalás nélkül is, a gyerekvállalásról már ezen teljes életük tudatában döntenek. Nem pedig azért, mert a gyerekükért akarnak élni, ami egyébként magának a gyereknek épp a legártalmasabb.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 17:19:38

@a nagy hohohorgász: Hellómár... Beszélgessünk, de egymás sértegetése nélkül! Naszóval, nőként is elmondom, nem csak álláskeresési feministaként :) Egy nőnek nem feltétlenül a "babázás" az egyetlen vágya, mi több, lehet, hogy az kimarad a vágyai közül. Ha nem marad ki, akkor meg biztonság kell neki, amit csakis anyagiakkal lehet megteremteni, gyerekmosolyért nem adnak kenyeret a boltban. Azt meg nem várhatja el mástól, saját magának kell megteremtenie. Nincs az a fajta családmodell, ami szerinted van, olyan társadalomban, ahol a házasságok fele válással végződik, és a fogyatékos gyereket nevelők 70%-a egyedülálló nő. A nőknek meg kell tudni állni a saját lábukon anyagilag - ráadásul gyerekestül, mert a társadalom jórésze, benne te is, azt vallod, hogy a gyerek a nő dolga. Pedig nem az lenne egy normális világban, de mégis az.

"anyai szeretet alapozza meg a gyerek egész életét és ezt munka mellett nem lehet megcsinalni." --- döbbenj meg, de a dolgozó nők is szeretik a gyerekeiket. Sőt, attól, hogy egy nőnek nincs munkahelye, baromi sokat dolgozhat - csak épp nem fizetnek érte, és nincs miből kenyeret vennie. Amellett az első 3 év misztifikálását pont a kádári világban találták ki, abból a célból, hogy a nőket távoltartsák a munkától, mert nélkülük is volt elég baj a kapun belüli munkanélküliségből. Ők voltak a HTB-k, akik nyugdíjbavonulásukkor a most havi 28.500 Ft-os nyugdíjból élnek, a gyerekekük meg mosogat Londonban, mert mégiscsak pénzből él az ember. A kádárkoir HTB-kből lettek egyébként a piás panelanyukák, akiket a Családi kör című sorozattal próbáltak kiterápiázni a helyzetükből. Nem működött már akkor sem, hogy a nőket kivonjuk a társadalomból, és a kezébe adunk egy gyereket, hogy "babázzon", pedig akkor még a családon belüli erőszak is kevésbé volt elterjedt a városokban.

"A pénz nem minden" - rossz hírem van, pedig de. Persze, értem, mit akarsz az anyai szeretettel, de ez kevés az életbenmaradáshoz. Azt is csak pénzből tudod megvalósítani, hogy itt kommentelsz, de pénz nélkül még hajléktalanként sem tudnál túlélni a mi társadalmunkban, nemhogy gyerekes anyaként. Persze ez utóbbit, ha jól értem, neked nem is kell, kibicként meg könnyű...

2020.02.19. 17:26:04

@a nagy hohohorgász:
Tehát pl. ha valakinek mondjuk a szülésnél meghalt az anyja, és kezdetektől fogva az apja neveli, az csak szar ember lehet felnőttkorában? Vagy ha szimplán 1 év után visszament dolgozni az anyja, esetleg megosztották apukával a gyes időszakot?

Ez a 2-3 évig otthon marad az anyuka a fejlett világban szinte csak Magyarországon általános. És érdekes módon mégsem csupa szar ember él a nyugati országokban. Az USA-ban sem, ahol kimondottan rövid ideig szoktak otthon maradni a gyerekkel az anyukák.

élhetetlen 2020.02.19. 17:28:05

@0dzsud0: “Szóval a kérdésre a válasz: orvos/állatorvos/gyógyszerész/fogorvos, jogász vagy természettudományos végzettségek.”
Nem akarok vitatkozni, csak másképp látom a dolgokat. “Ne haragudj, de azt nem veszem be, hogy a doktornő nem lehet bármikor doktornő.”. Én meg nem hiszem, hogy egy sebész, mondjuk úgy jelentkezik egy kórházba, hogy ugyan tíz éve nem volt szike a kezemben, de most műtenék, és azt mondja az igazgató főorvos, hogy jó, itt egy beteg, próbáld meg. Beállhat a sorba a kezdők közé. Háziorvos lehet, ha van pénze egy jó helyen levő praxisra, vagy mehet a világ végére, ahol ingyen kap, és gondolja végig, hogy a gyerekei hol tanulnak. Kiragadott szó, “informatikus”. A legrosszabb példa. 9-10 év kihagyás alatt minimum kétszer kimegy alólad az egész szakma, ez tapasztalat. Valamikor PC supporter voltam, mikor még a Windows is a DOS alól indult, a programok meg high memory, low memory, aztán belekeveredtem egy projektbe, bent ragadtam 15 évre, ahol a PC csak terminál volt a nagygéphez. Hozzáférési jogunk nem volt, érthető, a támogatók megőrültek volna, ha ezer PC-n akármit telepített volna a felhasználó. Aztán nyugdíj, és fogalmam sincs mi, hol van a PC-n. És nem hiszem, hogy működik, ha azt ajánljuk egy lánynak, hogy menj csillagásznak, ha egyszerűen nem érdekli. Ez amerikai sztori, disszidens magyar férj, és az erdélyi felesége. Három gyerek, a nőnek fogorvosi végzettsége van, nulla gyakorlat, viszont minden megerősítő tovább képzést elvégzett. 45-n túl állást keres. Praxist kiépíteni késő. Ami összejött, részmunkaidőben fogköveket távolít el, mint egy asszisztens.

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 17:33:08

@jobangel: értelek de én biztos vagyok a szeretet erejében és nekem eddig bejott mert pénzt is jobban tudok keresni ha tudom hogy van kikert. Majd meglatjuk melyik út lesz sikeresebb. Amúgy szerinted mennyi az a havi jövedelem ami neked a biztonság?

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 17:35:52

@Zabalint: akkor csináld úgy. Sok sikert.

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 17:37:57

@a nagy hohohorgász: egyszerűen annyira onzoek vagytok hogy azzal nem lehet mit kezdeni.

élhetetlen 2020.02.19. 17:40:16

@a nagy hohohorgász: Nos, lebarmoztál, le emberi hulladékoztál, ugye nem gondolod, hogy ezek után érdemi vitába kezdek veled? Mi bajod van? Te kaptál hiányos nevelést, és most kompenzálni próbálsz?

GyMasa 2020.02.19. 17:41:41

@élhetetlen:
" Kiragadott szó, “informatikus”. "
Mondjuk a Greenfox, és hasonló bootcamp-ek éppen nem informatikusokat képeznek, hanem SW fejleszöket, ami nagyon nem ugyanaz.

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 18:26:04

@élhetetlen: ok akkor másképp fogalmazok. Ha apa és anya azért dolgozik hogy meglegyen a mai eletszinvonal és rabizzak a gyereket egy bebiszitterre mert ugye a nagyszülők is dolgoznak mert nekik is joguk van jobban élni. És a bébiszitter a felvételi beszélgetésen elmondja a kötelezőt de a valóságban olyan abberalt mint én akkor szerinted megérte vagy sem? A saját gyereked miatt nem vagy hajlandó leadni semmit de mástól elvarod hogy a te gyerekedert tegyen meg mindent mert te adsz neki baksist.... Ember te hol élsz??????

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 18:31:22

@a nagy hohohorgász: vagy beadod állami bölcsibe ahol ugyanúgy szarnak rá vagy maganbolcsibe ahova kifizetés azt a plusz pénzt amit anya keres és ugyanúgy szarnak a gyerekre. Mond már el hogy jön ki a matek?

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 18:36:35

@a nagy hohohorgász: ja és a gyerek közben csak sérül. Erre írtam hogy onzoek vagytok. De te csináld azt amit akarsz. Jogod van hozzá csak ezzel a közösségnek is artassz. Ami hatással van rám is sajnos mert az állam téged segít majd az én penzemen amikor az elvonos gyerekedet megprobalja kiszedni a mocsokbol.

élhetetlen 2020.02.19. 18:49:00

@GyMasa: „ hanem SW fejleszöket, ami nagyon nem ugyanaz.”. És a SW fejlesztőnek nem megy ki a lába alól a talaj minimum öt évente, nem kell előről kezdenie egy másik platformon? Vagy miről beszélsz?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 18:49:36

@a nagy hohohorgász: Mindenki önző, ez tart életben mindenkit (és minden élőlényt). Az altruista csakis a saját altruizmusát szolgálja. Amikor te arról áradozol, hogy lemondanál a pénzről az anyai szeretetért, akkor az ugyanúgy önzés, mert az áldozathozatalodért elvárod az elismerést. Amikor áldozatot követelsz a nőtől a gyerekéért, akkor csak azzal nem kalkulálsz, mit tesz a gyerekkel az, ha áldozathozatalként tekintenek rá a szülei.
A gyerek egyébként attól is sérül, ha 3 évig az anyja szoknyája mellett kell, hogy legyen. Meg attól is, ha nincs pénz az eltartására. Ezért egyszerűbb rábízni az egyénekre, hogy kitalálják, nekik mi a jó, és ehhez a kereteket biztosítani. És akkor lesz HTB, lesz karrierista anya, lesz bölcsis gyerek, lesz 5 éves koráig otthon maradó, meg még gyerektelenek is lesznek, mert van, aki azt gondolja magának megfelelőnek. Választhassa mindenki, ami neki a legjobb, csak legyen választási lehetőség. Jelenleg egy kisgyerekes nőnke kb. nincs, lsd. még GYED szabályozást, ami fentebb levezettem. Oké, még lehet vállalkozó, de upsz, ahhoz is pénz kell.

élhetetlen 2020.02.19. 19:06:43

@a nagy hohohorgász: Jaj, drága. Ha a hülyeség fájna, ordítanál. Ez a harmadik hozzámszólásod, az elsőnek sem volt se füle, se farka, nem is magyaráztad. Utána minden alap nélkül a neveltetésemet minősítetted. No comment. Most a bébisziterrer jössz, amit nem is említettem, mert a legtöbb család megoldja, hogy mikor, ki van a gyerekekkel. “de a valóságban olyan abberalt mint én “.Ez a lényeg, aberrált vagy, ne kelljen már foglalkoznom veled.

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 19:12:19

@jobangel: szerintem most is választhat. Most is visszmehet anya 2 hét után is. Csak akkor oldja meg a gyerek apolasat is munkakieses nélkül. De te nem ezt akarod hanem azt hogy azt csináld amit éppen akarsz és ezt mindenki fogadja el és fizessen annyit neked mint aki rendesen dolgozik. Mondtam erre hogy ha eleritek akkor nagy istenek vagytok. Hajrá. A havi összeg megadását ne feledd.

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 19:14:36

@a nagy hohohorgász: vagyis mennyit adjon a mindenkori társadalom az anyáknak hogy biztonságban érezze magát. Ember te pénzért akarsz szülni...

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 19:17:32

@a nagy hohohorgász: amúgy azt tudod hogy ez visszaélés a rombuszoddal? Akkor basz. Tok rá ha a férfi feltalalja hogy tud szülni. Az eszem megall..

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.19. 19:25:39

@a nagy hohohorgász: Nem tud könnyen visszamenni, lsd még poszt. De ha vissza is tud, nincs elég bölcsőde, hová is tegye a gyereket? Nekem annyit fizetnek, amennyit dolgozom, és szeretném, ha minden nővel így lenne ez. De sokaknak nincs ilyen szerencséje. A havi összeg szerintem minimum a létminimum kellene, hogy legyen. Erre a nettó létminimum összege magasabb, mint a nettó minimálbéré. Innen szép nyerni.

Melki 2020.02.19. 19:27:34

@a nagy hohohorgász:
"Erre írtam hogy onzoek vagytok. "

Szerintem meg az az önző, aki azért gyártja a gyerekeket, mert abban reménykedik, hogy ez majd valamilyen mágikus úton boldoggá teszi. Majd amikor kiderül hogy nem, akkor a gyereket elhanyagolják, folytatják az önpusztítást (cigi, ivás etc) a gyerek meg így járt.

Aki nem tud gyerek nélkül teljes életet élni az inkább kímélje meg a potenciális gyerekét attól a gyerekkortól, ami várna rá.

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 19:55:22

@Melki: mi nem reménykedünk hanem tudjuk hogy a gyerekkel több lesz az élet, de ezt csak akkor tudod ha nem vagy önző. De valóban ha nem tudod mi az a szeretet akkor neked csak teher lesz. Terad valószínűleg sosem mosolygott úgy senki ahogy rám a lányom. Ezt egyszerűen nem lehet pénzben mérni. Ti meg mindent abban mertek. Szívás

Melki 2020.02.19. 19:57:04

@a nagy hohohorgász:
Nem nagyon látom a belőled áradó szeretetet, minden hozzászólásod személyeskedés.
Egyébként folyamatosan arról írsz, hogy azért kell a gyerek, hogy TE boldogabb legyél. Nem azért, mert neki jó lesz, hanem mert neked. Ez nem önzés véletlenül?

a nagy hohohorgász 2020.02.19. 20:42:48

@Melki: én attól leszek boldog ha adhatok a gyerekemnek. Attól leszek boldog ha adhatok a társamnak. És amikor ezt szeretettel viszonozzak akkor az valami csoda. És annyira büszke vagyok hogy nem ragadtam le a pénznel . Mert ez mindent visz. Van egy társam akire szamithatok ha baj van és van egy lányom aki maga a csoda. Kívánom neked is. Így minden nap kibirom hányás és öngyilkosság nélkül hogy találkozom a hozzád hasonlókkal.

Melki 2020.02.19. 21:00:02

@a nagy hohohorgász:
Jah, árad belőled a szeretet, tiszta Buddha vagy. :D

Lotyóbridzsida 2020.02.20. 08:00:40

Aki ilyen cikkeket ír, az számomra arról árulkodik, hogy sosem tulajdonolt még céget, és sosem keresett oda megbízható embert. Mindkét fél érdekei teljesen érthetők. A megkreált adúász "okosmondat" pedig rohadtul nem életszerű egy olyan cégnél, ahol 1 feladatra 1 db embert akarnak felvenni, mert annyira van keret (pl egy kisebb cégnél). Éppen elég az, hogy 4-6 hétre (a szabadság idejére) biztosan nem lehet számítani egy munkaerőre. Megnézem azt a céget, aki azért vesz fel két titkárnőt, hogy az egyik gond nélkül elmehessen betegszabira 2 hetente 1 hétre. (Vicces, de én pont voltam olyan helyen, ahol 3 hetente 2 hétre rámszakadt mindig egy beteggyerekes kollegina munkatöbblete - ezúton is pusszantok mindenkit, akit ez kicsit sem érdekelt, hogy megszakadok miatta.) Sokkal inkább a 2 keresős modellt kellene hibáztatni, vagy a magányos családokat - bevethető nagymama nélkül, mint a munkáltatókat. Egy normális világban nem kellene dolgoznia egy nőnek addig, amíg a gyereke 6 éves nem lesz, nem azon kellene rettegnie, hogy kevés a pénz a megélhetésre, és túl sokáig kiesik a munnkaerőpiacról. Az egymásra mutogatás és a cinizmus nem segít.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.20. 09:36:55

@Lotyóbridzsida: ahol 1 feladatra 1 ember van, az nem cég, csak valami cégszerű próbálkozás. A legalapvetőbb céges szabályt nem követi, az üzletmenet biztosítását ugye. A szabadságot az Mt. úgy szabályozza, hogy az a munkáltatónak jó, és kiszámítható. És nem két titkárnőt kell felvenni, hanem két olyan embert, aki képes elvégezni minden munkát egymástól átvéve, ha kell. Ahol meg nincs annyi feladat, hogy 2 embert foglalkoztasson, ott lehet részmunkaidőzni, kiszervezni stb. A 2 keresős modell remek, legalábbis a nőknek jó. Normális világban egy anya választhat, hogy otthonmarad a gyerekkel, dolgozik főállásban, dolgozik részmunkaidőben, vállalkozik vagy amit akar, és minden modellben meg tud élni biztonságosan. Ehhez képest nálunk nem ez van.

Melki 2020.02.20. 09:54:26

@jobangel:
Öhm, a cégek statisztikailag elég jól látható része 10-20 fő alatt van, és egy 20 fős cégnél pl nem lesz 1-2 főnél nagyobb HR.

Tévedés lenne azt gondolni, hogy mindenki sokezer fős multinál dolgozik és egy kis cégnél nem reális azért +1 embert felvenni, mert mi van ha valaki beteg lesz, azon egyszerű oknál fogva, hogy akkor gyakorlatilag duplázhatnák a létszámot, de nyilván azért kis cégek, mert nincs akkora piacuk/pénzük, vagy egyszerűen abban a fázisában semmi értelme létszámot növelni.

Nagyon jól hangzik, hogy a cég vegyen fel még egy embert, csak a realitás sokszor nem ez, sőt, sokszor még egy több száz fős cégnél is nehéz akár csak +1 headcountot szerezni.

GyMasa 2020.02.20. 10:45:29

@élhetetlen:
Nem, arról beszélek, hogy a SW fejlesztö, az nem egyenlö az informatikussal (magyarul talán a rendszergazda a jó kifejezés rá).
A SW fejlesztö az programokat fejleszt, az informatikus meg számítógépes rendszereket tart karban és fejleszt.
A greenfox-ban NEM informatikusokat képeznek, hanem SW fejlesztöket.
Nyilván, ha neked más volt az elképzelésed a két szó jelentéséröl, akkor utólag is elnézést kérek a kavarodás miatt.

élhetetlen 2020.02.20. 14:24:31

@GyMasa: “Nem, arról beszélek, hogy a SW fejlesztö, az nem egyenlö az informatikussal (magyarul talán a rendszergazda a jó kifejezés rá).”. A Wikit nem idézem, azt meg tudod nézni te is az “informatikus “ bejegyzésnél. Számítástechnika szakon végeztem 45 éve. Aztán voltam minden, csak akasztott ember nem. Fejlesztő mérnökként kezdtem a VIFI-ben, (Videoton Fejlesztési Intézet), aztán megnéztem a gépet kívülről, (akkor már estin az ELTE-re jártam, nem prog.mat., hanem mat. szakon), elmentem programozónak, (alias SW), aztán jött a PC-s korszak, bevállaltam egy PC támogatói állást, mert komoly pszichés kihívás volt, hogy az összes titkárnőtől elvegyem a Rosytextet, és adjak helyette egy ismeretlen gépet, és még örüljenek is. Ezzel párhuzamosan, jogvédőn keresztül terveztem és programoztam rendszereket, pl. a BHG raktár nyilvántartását. Volt pár évem, mikor tanfolyamokra jártam, és összehasonlító tanulmányokat írtam, hogy melyik dobozos szoftverrel érdemes kezdeni a cégnek. Ez mind informatikai tevékenység. Aztán megfúrták a főnökömet, megint elmentem cégen belül programozónak. A munkaköri besorolásom informatikai főmunkatárs volt. Csak az akarom mondani, hogy az informatikus az a rendszergazda, ez elég durva leegyszerűsítés. Te se neheztelj rám, amiért másképp látom a szakmát.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.20. 15:40:38

@Melki: ahogy fentebb írtam. Munkakörtervezés, részmunkaidő, világos eljárásrend, amit bárki követni tud stb. Nem +1 fő kell mindenre, hanem megfelelő tervezés - na de az aztán tényleg mindenre. Nem sok olyan céget láttam, ahol a cégalapító leült, és felrajzolta, hogy fog kinézni a cége. Leginkább nőttek, mint a gaz, ha sok volt a feladat, felvettek még egy embert stb. Tervezéssel rájöttek volna, hogy pl. 20 fős céghez elég a kiszervezett HR is, nem kell belülről, mert nem fog annyi feladatot adni. Erről részletesen itt írtam:

jobangel.blog.hu/2018/08/27/minek_egy_cegbe_hr-es_mit_talal_egy_uj_operativ_vezeto

És pont ilyen cégekbe nem kerülhet be anyuka, mert mi lesz, ha beteg lesz a gyerek...

GyMasa 2020.02.20. 16:45:40

@élhetetlen:
Gratulálok!
Akkor te igencsak megelözted a korodat :-)
EGy utolsó finomítás:
Maradjunk annyiban akkor, hogy az informatikusnak az egyik alfaja a SW fejlesztö, a másik meg a rendszergazda.
Így megfelel a csoportosítás?

élhetetlen 2020.02.20. 18:03:29

@GyMasa: “az egyik alfaja a SW fejlesztö, a másik meg a rendszergazda”, a harmadik, a rendszerszervező, aki tudja, milyen adatokra van szükség, meg tud tervezni, esetleg normalizálni az adatbázist, de nem tudja megírni a kezelő programot, stb., de rendben vagyunk. Nem, nem előztem meg a koromat, igaz, hogy a MINSZK-32 ferritgyűrűs memóriájával tele volt egy terem, de működött. Ez már csak szórakoztatás, a világháló még sehol sem volt, de annál a projektnél, ott voltam, mikor egy terminált felbővítettek egy kis memóriával, hogy adatgyűjtőként működjön, az volt az R10-re kötve, az R10 a Minszkre, és összekötötték a moszkvai és a leningrádi Minszket. Kint voltunk negyvenen, és voltam a csoport vezetője 23 évesen. Nem azért, mert zseniális voltam, csak kellett egy ember, aki megakadályozza, hogy a terminálosok, R10-sek, és a hálózatosok összeugorjanak. Hogy ezt a főnököm hogy merte bevállalni, azt máig sem értem Igaz, hetente felhívott, hogy élek-e még, vagy megvett-e VIFI-s osztályvezető, aki 25 emberével volt kint. Az első üzenet küldés az összekötés után. M->L, “mi újság (nevet kihagyom)”, a válasz, “izzadok”. A zseniális szakember kissé túlsúlyos volt. A lényeg, hogy élveztem a munkámat végig, de tény, hogy min. öt évente kimegy alólad a szakma. Az utolsó 15 évben nagy gépen dolgoztam, és most fogalmam sincs, hogy a PC-n mi, hol van, hiába voltam 30 éve PC támogató. Na, ez hosszú lett, de jó estét!

Serény Vélemény 2020.02.21. 09:32:27

@élhetetlen: Kontextus. Ott a link, egy könyvről, amit egy mongológus professzor írt :-), és arról szól, hogy mi van akkor, amikor lekapcsolják a villanyt a világ legfejlettebb gazdaságában, az USA-ban. Örökre. "Egy másodperccel később" a címe.
A 40+-os nő megtörtént eset, az igazgatóm volt egy darabig, a talán második legjobb igazgatóm valaha, viszont elmesélte, hogy ő mennyire nem akar gyereket, meg milyen boldog az élete az pasijával, aki egy elvált fickó volt, és a pasi akkor kb 13 éves lányával. És utazgatások meg new york, meg minden. És aztán a pasi lecserélte. Akkor meg összeomlott, hogy neki már soha nem lesz gyereke.
Érdemes volt karriert építenie, meg a pénzt hajszolnia? Én nem tudom, ő tudja...
A kisbaba és a kiskamasz között eltelik néhány év. Főleg ha három kisbabáról, vagy négyről, vagy többről van szó. :-)
És lehet azt is élvezni, hogy a gyerek már nem függ mindenben a szülőtől, és ilyenkor jön el az a pillanat, hogy a család kicsinálása nélkül a nő "vissza" tud menni "dolgozni". Ami azért kretén kifejezés, mert a háztartás rendben tartása, még akkor is, ha három cseléd (is) van, nem kis feladat, és még ha van cseléd is nagyon komoly meló tud lenni. Cseléd nélkül meg, ami a mai magyar rögvalóság, három _kis_ gyerek ellátása, logisztikája, már akkora meló, hogy én magam is csodálkozom, hogy a falunkban egy csomó nő meg tudja oldani. De ebből a szempontból én látok fejlődést, és igen, nálunk már a négy az új három, egyre több négy gyerekes, gyakorlatilag középosztálybeli család van.

A legkomolyabb példa szerintem egyébként Michelle Obama, akinek egy rokkant munkás volt az apja, és még ennek ellenére is, egészen addig,amig a gyerekeik sorsát teljesen sínre nem tették, az anyja otthon volt a gyerekekkel. Michelle 16 éves koráig. Ő vitte valamire úgy gondolom, és az ő sorsuk pont arra bizonyíték, hogy pont az általa is képviselt feminista agymosás pont nem működik. Michelle max egy iskolai tanárnőig vihette volna, ha az anyja nem pátyolgatja, szinte addig, amíg föl nem vették az elit egyetemre.

Serény Vélemény 2020.02.21. 09:35:51

@GyMasa: Az "informatika" gyűjtőfogalom, nem csak a szoftver, meg az üzemeltetés, hanem egy csomó minden tartozik bele. Igazából az angol terminológia a helyes, CS -- computer sience. Informatikus lehet az is, aki a számítógépet megtervezi, az is aki összerakja, az is aki programot ír rá, meg az is, aki "csak" használja egy adott célterületen, még egy csomó minden.

Serény Vélemény 2020.02.21. 09:42:22

@jobangel: A svédekről csak annyit, hogy a svéd népesség 20%-a nem is svéd. És nem azért nem svéd, mert finn, vagy számi származású őslakos, hanem azért, mert bevándorló. Tehát lehet, hogy a svéd férfiak a világon a legfeministábbak, csak nem áll föl nekik a férfiasságuk, és nem csinálnak gyereket, mert ami népességnövekedés Svédországban van, azt a bevándorlók adják. Ha lehet választanai a magyar állapotok, és svéd állapotok között, akkor én inkább maradok a magyarnál.

Balfredo Alfredo 2020.02.21. 19:11:13

@jobangel: Képzeld el a posztban leírt helyzetet, azaz amikor az álláskereső hölgy a gyermekfelügyeletre vonatkozó kérdésre a pontosan működő folyamatokat emlegeti. Vajon mi lehet az interjúztató szakmai vezető reakciója?

Az, hogy elmondja, hogy náluk igenis pontosan működő folyamat van mindenre és amennyiben az interjúalany felvételt nyer, első feladata lesz, hogy megismerje a munkáltató folyamatait?

Vagy a megvilágosodás: eddig nem voltak folyamatok, de rádöbben, hogy szükség van rájuk? Az interjúalanyt rögtön felveszi emelt fizetéssel és bevonja a folyamatok kidolgozásába?

Vagy forrong a dühtől, mert egyrészt nem tudja, mi az a folyamat másrészt főnökként nem szokta meg, hogy bármelyik beosztottjának az övétől eltérő véleménye legyen? Mellesleg az interjúalany felvételéről szó nem lehet!

Szomorú, hogy egyik posztoddal cáfolod a másikat. Jelen poszt leírja, hogyan lehet a női munkavállalóknak feltett tipikus kérdésre jól válaszolni, ugyanakkor a fenti hozzászólásodban idézett cikk pont arról szól, hogy a legtöbb vállalatnál nincsenek is folyamatok, ergo az interjúalany frappáns válasza csak pusztába kiáltott szó :-((

Amúgy a munkáltatóknak olcsó, túlóráztatható, rabszolgatörvény keretei között dolgoztatható, alázható stb. munkavállalók kellenek. Nekik egy kismama csak nyűg és nem érdekli őket a népszaporulat.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.22. 12:12:22

@Balfredo Alfredo: Nemcsak elképzelve van, kipróbálva is. Sikeresen. Lett állásuk, mert vannak cégek, ahol nem sértésnek veszik, ha azt feltételezik róluk, hogy ki van találva a működésük, és szervezett, jó cégek.

Olyan is volt, ahol azt mondták, hogy "ez most van kialakulóban", és azért vették fel az anyukát, hogy részese legyen a kialakításnak. Meg olyan is, mikor habogott, de abból nem lett állás. Lehet, hogy közben már a habogó is gondolkodik, hogy újra kéne gombolni a céget, ez is cél, hogy lássák: trend lett.

"Amúgy a munkáltatóknak olcsó, túlóráztatható, rabszolgatörvény keretei között dolgoztatható, alázható stb. munkavállalók kellenek." --- csak mostanság a munkavállalók megtehetik, hogy ebbe ne menjenek bele, így az ilyen cégvezető max. saját magát túlóráztatja egy idő után.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.22. 12:14:08

@Serény Vélemény: Kérdezzünk meg pár magyar anyaotthonban élő, bántalmazó párjától menekülő, vagy gazdasági erőszakban élő magyar nőt is, melyik állapotok felelnek meg neki jobban.

Serény Vélemény 2020.02.22. 13:01:40

@jobangel: jó, de ha esetleg kiderül, hogy több megerőszakolt svéd nő van, mint magyar, akkor revideálod az álláspontodat?

en.m.wikipedia.org/wiki/Rape_in_Sweden#Swedish_rape_statistics

chrisred 2020.02.22. 14:59:24

@Serény Vélemény: https://shoeshine.hu/blog/29-országos-hír/1642-a-nők-elleni-erőszak-magyarországon-minden-ötödik-nőt-érint

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.24. 11:09:30

@Serény Vélemény: A kérdésed értelmezhetetlen. Magyar nőnek nem lesz jobb attól, hogy ha a svéd nőnek rosszabb lesz. Ez nem relativizálható.

Balfredo Alfredo 2020.02.24. 19:19:12

@jobangel: "Lett állásuk, mert vannak cégek, ahol nem sértésnek veszik, ha azt feltételezik róluk, hogy ki van találva a működésük, és szervezett, jó cégek."
Ilyen cégeket nyilván nem áll módodban megnevezni, elvégre sértené a jó hírnevüket.

"és azért vették fel az anyukát, hogy részese legyen a kialakításnak."
Az alapötlet az enyém volt, csak épp szatírikus tálalásban. A fenti mondatoddal egy baj van: attól, hogy valaki már dolgozott folyamatok szerint, nem szükségképpen lesz belőle jó (vagy bármilyen) folyamatfejlesztő. Ha a főnök is akkor kezd folyamatok kidolgozásába, akkor pont a vak vezet világtalant esete áll elő. Szóval ez a példa sántít.

"csak mostanság a munkavállalók megtehetik, hogy ebbe ne menjenek bele," Igazad legyen! De valahogy nem hallottam cégvezetőről, aki önmagát túlóráztatta volna. Ez persze nyilván az én hibám.

imaginary_friend 2020.02.24. 19:26:51

@élhetetlen: olyan észérvek, amit azokat az állításokat próbálják megkérdőjelezni, mint
"a felnőttek is ugyanolyan gyakran betegek/szenvednek balesetet, mint a gyerekek"
meg a
"jól szabályozott home office esetén a beteg gyerek egyáltalán nem fog fennakadást okozni"

Aki ilyen kijelentésekkel próbálja alátámasztani az igazát, az minimum el van rugaszkodva a valóságtól.

élhetetlen 2020.02.24. 22:42:40

@imaginary_friend: Az általad idézetteket nem én írtam. Amit én írtam, az kb. annyi, hogy aki úgy képzeli, hogy az a megoldás, hogy a férfiak keressenek többet, hogy eltarthassák a nőket, az a valóságtól elrugaszkodott. Nem szeretném előről kezdeni, de, ha egy nő anyaként is képes ötször annyit keresni, mint a férje, akkor miért ő maradjon otthon takarítani, főzni? Erre nincs észérv, csak a férfiúi hiúság van. Aztán Serény Véleménytől volt még pár tenyérbe mászó meglátás. “mert nem volt olyan pasija soha, aki bevállalta volna egyáltalán őt, meg a gyereket _is”. Egy diplomás nőt nem vállal be egy férfi sem. Csak olyan nőt venne el, aki el tudja vágni egy csirke nyakát. Miért, ő nem tudja? “És a kisgyereknek sem jó, ha anyuci nem tanul vele addig, amíg önállóan nem tud tanulni.”. Mert apuci olyan hülye, hogy nem csak a mosást nem tudja bevállalni, de ezt sem? Csak a multi gazdagszikkal kapcsolatban: “Ez férfiként még csak lehet élmény, ha az ember egyébként is szereti csinálni, lehet vele jól keresni de nőként mire jó?” Egy férfi élvezheti amit csinál, épületet tervez, szoftver rendszert tervez, vagy létrehoz, de egy nő nem élvezheti? Szóval itt csak az van, hogy, ha egy férfi butább a feleségénél, akkor is ő ér többet szerintetek, és szóba sem jöhet, hogy, ha ez van, akkor ő legyen háztartásbeli. A gyereknek addig számít, hogy mellette legyen az anyja, amíg szoptatja. Utána, ha az apa van mellette, felveszi a ritmust. Ha apa pelenkázza, attól nem lesz lelki sérült, és ha jön az ovi, és apa hozza, viszi, ő főz vacsit, attól sem. Ps. "jól szabályozott home office esetén a beteg gyerek egyáltalán nem fog fennakadást okozni". Röhöghetsz, de így van.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.02.25. 07:48:12

@élhetetlen: Köszönöm ezt a hozzászólást. Rávilágítottál arra, hogy a nő háttérbeszorítása valójában a férfiaknak is degradáló... Ezért is érdemes az egyenlőségre törekedni - ami nem tévesztendő össze az egyformasággal.
süti beállítások módosítása