JobAngel Az álláskeresők védangyala

Multinál vagy kis cégnél dolgozzak?

2014. szeptember 03. 12:00
18 hozzászólás

career-sign.jpgAz álláskeresők jórésze álláskereséskor kialakítja a képét számára ideális állásról, munkahelyről. Ez hasznos, hiszen ez egyfajta célkitűzés, de néha a fölösleges preferenciák, vagy éppen a téves feltételezések akadályozzák az álláskeresés sikerességét. Az egyik ilyen preferencia a cégméret és a cég tulajdonosi köre. Mint mindig, itt sem egyértelműen kijelenthető, mi jó, vagy mi rossz, ezért ezt én sem vállalom (főleg, mert jó és rossz tapasztalataim is vannak mindenhonnan), de vannak tendenciák, tapasztalatok, amiből lehet pl. állásinterjúra jó kérdéseket kialakítani.

Az rossz hozzáállás, hogy eddig egy valamilyen helyen dolgoztál, nem jött be, olyat tehát soha többé, be sem adod a jelentkezést ilyen helyre. Soha ne mondd, hogy soha! Viszont mindig minden lehetőséget meg kell vizsgálni, valóban lehetőség-e számodra. Vannak jellegzetességei mind a kis cégeknek, nagyobbaknak, mind a multiknak, amikre érdemes rákérdezni.

Kis cégek, családi vállalkozások

Mielőtt ilyen cégnek mondasz igent, fontos a döntéshozói folyamatok megismerése. A te munkáddal kapcsolatos döntéseket ki hozza meg? Ő mennyire elérhető? Megismerkedtél-e vele a kiválasztás során, vagy rejtegették? Szimpatikusak voltatok-e egymásnak, vagy volt-e rossz érzésed vele kapcsolatban? Ha ő egyszemélyben a döntéshozó, ez fontos. Ha más döntéshozók vannak, azokkal találkoztál-e? Fel tudtad-e mérni, ki a véleményformáló a döntéshozók közül, ki befolyásolja inkább a többiek döntését? Mi a legfontosabb döntési szempont náluk? (költség, szakmaiság, gyorsaság stb.)

Érdemes megtudni, mert beszédes, hogy hogyan alakult ki a cég? Barátok összeálltak? Volt egy jó ötlet, és szakmai csapatot szerveztek köré? Hogyan lehet bejutni az adott céghez? Csak ajánlással? Hirdettek vagy adatbázisban találtak rád? Megbíztak közvetítőt? Te hogy kerültél oda? Ezek mind árulkodóak a szakmai igényességről, a folyamatokról stb. Érdemes megnézni a cég tulajdonosi körét az e-cegjegyzek.hu-n (ingyenes).

A kis cégeknél a döntéshozók hajlamosak a szubjektív szempontjaikat alkalmazni teljesítményértékelésben. Érdemes rákérdezni arra, hogy abban a munkakörben, amire te pályázol, pontosan milyen követelmények, teljesítményelvárások vannak. Mit kell felmutatni próbaidő 1. hónapja, 2. hónapja, 3. hónapja végére? Mit kell tudni felmutatni fél év múlva? Ha erre nincs egyértelmű, számokba öntött válasz, akkor nagy kockázatot vállalsz (ami nem feltétlenül rossz, de mérlegelj, akarod-e).

Érdemes a karrierlehetőségeket felmérni. Ha be is válsz náluk, mi vár rád ott 1-2-5-10 év múlva. Terveznek növekedést a cégben? Vagy a napi statikus munkát elvégzik, és megy ameddig megy? Nem biztos, hogy igazgatóvá kell válnod x idő után, de pl. tanulási lehetőséget, szakmai fejlődést, egy-egy jó projektet megkaphatsz-e náluk? Tudsz-e majd olyasmit írni x idő után a CV-dbe ami fejlődést mutat, vagy 10 éven át fogod ugyanazt a rutint csinálni nap mint nap? (ez utóbbi sem feltétlenül rossz, de mérlegelj, legyenek terveid) Általában egy kis cégnél könnyebb kiemelkedő eredményt elérni: a cég életében példátlan siker, ami neked köszönhető, sokat jelent mind a cégnek, mind neked. Van-e ilyen sikerre lehetőség a kínált pozícióban?

Nagy cégek, multik

Multik esetében az anyavállalat jogi és kulturális környezete befolyásolja a magyarországi leányvállalat működését. A kulturális különbségek néha kifejezetten előnyösek lehetnek, néha szokatlanok vagy hátrányosak. A munkakultúráról, cégkultúráról mindig érdemes kérdezni állásinterjún. A teljesítményértékelés multiknál és nagy cégeknél egyértelműen kidolgozott folyamatok mentén történik, érdemes ezekre rákérdezni.

Karrier- és fejlődési lehetőségek: építkezni kell egy feladattal vagy napi rutint ellátni? Milyen kapcsolatrendszerre lehet szert tenni? Milyen piaci lehetőségei vannak a cégnek? Külföldi lehetőségek? Idegennyelvet napi szinten kell-e használni? Milyen technológiákat, tudásanyagot kell náluk alkalmazni? Hányan vagytok a feladatra? Csoport vagy one-man-show? (ez utóbbi multinál tud kockázatos lenni, kisvállalatnál épp ebben rejlik az igazi lehetőség)

Hogyan választottak ki? Multinál komoly folyamat van erre, nem ritka a 6-7 körös interjú sem, ha ennyire megvizsgálnak, akkor komoly a szándékuk. Mindent dokumentálnak, így a szubjektivitásnak kisebb teret engednek, ami jó. Hirtelen döntések ritkán születnek, mégis érdemes a sajtóból a piaci pozíciójukról, aktivitásukról tájékozódni. Készülnek-e felvásárolni egy másik céget, esetleg őket vásárolná fel éppen valaki? Jelent-e meg mostanában új termékük, szolgáltatásuk, megoldásuk? Mekkora volt a megjelenés kampánya? Ezekből viszonylag jól lemérhető, hogy fejlődő vagy épp stagnáló/leszálló ágban van a cég. Hogyan keletkezett a pozíció? Létszámbővítés vagy valakinek a helyére mész? Az a valaki miért került el a cégtől? (Elment gyedre, vagy kilépett, vagy nem voltak elégedettek vele?)

--------

A fentiek természetesen nem fedik le az összes lehetséges kérdést, a saját tapasztalataid alapján valószínűleg kialakult még ezen felül is kérdésed, ill. a szakmai profil is nagyban meghatározza, mit fontos megkérdezni. Egyetlen dolgot nem szabad: azt válaszolni a „van kérdése?” kérdésre az állásinterjún, hogy nincs.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

nyereményjáték33.jpg


Idétlen álláshirdetések gyűjteménye

1. Böngészd az álláshirdetéseket!

2. Találtál egy idétlent, viccest, bénát, irreálist?
Küldd el nekem!

2014. szeptember 10-én sorsolás!
Részletek itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr156664999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nzoltan 2014.09.04. 06:27:58

Hát, mondjuk eladónak és szallagmunkåsnak lenni shol nem jó. Tökmindegy hogy multi-e vagy sem?

Egyébkébt dönthet a pénz és a juttatások összessége. A multinál pedig mindig van egy feltörekvō barom, aki csak a többieket fúrja.

Nzoltan 2014.09.04. 06:31:40

És még valami. Csak az nyerhet igazán, aki elég bátor a változásokhoz. Aki nem, azt szinte mindenhol kihasználják.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2014.09.04. 07:00:52

Nyilván mindenhol más, de én két kkv-nál dolgoztam korábban, most vagyok az első multimnál. És ezerszer jobb itt, szóval részemről én soha többé nem megyek kisvállalkozáshoz, ha lehet.

orient 2014.09.04. 07:46:39

Multinal egyertelmu. Rendesen leadozik mindent, es ertekeli a rendes munkat. Elorelepesnel a teljesitmeny szamit es nem az hogy kinek a csokosa vagy, meg ki kit taposott el, es eppen jo helyre pofizol-e. Nekem megvolt kkv is es most mar 12 eve csak multinal vagyok hajlando dolgozni az emliett dolgok miatt. Soha senkit sem ismertem a bekerulesnel, es a beremelesnel is rendesek, annak ellenere mondjuk, ha a magyar fonokom utal is, sokat nem szamit, mert kintrol latjak a teljesitmenyt es ok dontenek mindig!

Cpeti123456 2014.09.04. 08:03:42

A multinál csak egy költséghely az ember véleményem szerint.
Jómagam kipróbáltam mindkettőt kkv és multi, s most a saját vállalkozásom irányítom.
Itt nem kell céges bulikon rendesen berúgni azért, hogy valahogy előrébb jussak vagy azt nézni, hogy melyik menedzser kislány fekszik a főni alá, hogy mehessen előbbre...
A sajátomban az én munkám, befektetett energiám, hozza a számokat.
Azért a fent leírtak ellenében a multi védelmében annyit még megjegyeznék, hogy sokat tanultam ott amit most jól tudok hasznosítani a saját cégemnél.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2014.09.04. 08:06:32

A KKV-nál gyakori a fizetéssel trükközés, a fizetés késése, akadozása. A multiknál ez nem jellemző. Ezért pénzügyileg a multi jobb.

A KKV-knál elég centralizált a döntéshozatal, könnyű megtalálni a megfelelő embert. A multiknál ezzel regulák vannak, melyeket nem nagyon lehet megváltoztatni. Ezért a KKV sokkal rugalmasabb, a multi nagyon merev tud lenni.

A KKV-nál elég limitált a mozgástér. Ha nem tetszik a főnök/munka/stílus, lehet elmenni máshová. A multiknál viszont általában lehet mozogni más részleghez, nem kell elmenni a cégtől.

A KKV általában jobban kihasználja a magasan képzett munkaerőt. Tehát nagyobb rugalmasságot is vár el, ami egy családos embernél pokol lehet.
Ezzel szemben a multi merev, így nem is vár el nagy rugalmasságot. A törvényi előírásokat vasalja be szép mereven, ami kiszámítható.

A KKV-nál egy ember szélesebb munkakört visz, több dologgal foglalkozik, így érdekesebb a munka. A multinál a munkakör specializáltabb, egy idő után unalmas lehet. De legalább lehet váltani másra.

Egy KKV-nál egyetlen ember nagyobbat tud villantani, több múlik rajta. De több a felelősség is. A multinál nehezebb villantani, de kisebb a felelősség is. Viszont ranglétra van, amin könnyebb felfelé menni akkor is, ha nem vagy rá alkalmas.

A KKV gyakran stresszesebb, pörgősebb munkahely. A multi lassú, de kevésbé stresszes. Ez meg is látszik a termelékenységen is.

Ha a KKV hibázik, akár csődbe is mehet azonnal. Ezért a munkakör kockázatosabb, könnyebben kirúgják az embert, vagy könnyebben megszűnik a cég a feje felett. A multiknál ilyen nincs. Ott nehéz akkorát hibázni az átlagember szintjén, hogy bedőljön az egész. Ezért nem is várható ilyesmi belátható időn belül. Nem is könnyen rúgják ki az embert, tehát sokkal stabilabb állás.

DE a Multicég egyetlen tollvonással tud kiszervezni komplett részlegeket máshová (pl. Indiába, Kínába), kihúzva a talajt a dolgozók alól. Van, akinek ez jó (mert megy a munkával külföldre dolgozni), de a többségnek nem: új munka van, vagy leépítés.
Viszont leépítésnél a multinak van ereje megpróbálni megmenteni az alkalmazottakat az elbocsátástól. A KKV-knak erre sokkal kevesebb erőforrásuk van.

A KKV-k kötődése elég egysíkú. A multicégnél sokkal többet lehet utazni. De az utazás célja más, így a KKV-nál érdekesebb dolgozni, mint multinál utazgatni.

A KKV-k pénze elég limitált, így igazán jó felszerelést nem tudnak venni. Ezzel szemben a multinak van tőkéje, tud venni jó felszerelést.

De még lehetne sorolni a különbségeket hosszan.

És akkor még ott van a kérdés, hogy Állami szektor VS. Magánszektor. Óriási a különbség világnézetben.

randomuser1 2014.09.04. 09:57:29

sok mindentől függ, pl bölcsész vagy, angol-svéd szakon végeztél, eladható szaktudásod értelemszerűen nincs-multi.
bölcsész vagy, filozófia-magyar szakpáron végeztél, nem értesz semmihez-KVV
mint ahogy ITIL minősített informatikai munkafolyamatirányítót se nagyon keresnek a KKV-k, és persze multi se keres olyan kollegát, aki úgy ért az ilyen számítógépes dolgokhoz, igaz, olyan állat amúgy sincs a természetben.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.04. 12:03:30

Most először olvasok rossz kérdésfelvetést itt.

Ezeket a cégeket is emberek hozták létre. Sokszor 15-20 évesek.

Az önálló vállalkozás miért nem alternatíva?

Sexual Harassment Panda 2014.09.04. 12:36:21

Jò munkahelyet kell vàlasztani.
Mind1 hogy multi v. kkv.
A posztolònak igaza van abban, hogy sajnos a magyar kkv-k nàl van okosìtàs, mutyizàs.Ezèrt nem èrtem, ès kètsègeim vannak, mièrt erőlteti a kormàny a kkv-kat, ès tekint ràjuk jò munkaadòkènt?
Èn cukràsz vagyok, ès pàlyàm kezdetèn dolgoztam maszeknàl pàr hònapig, ment az okossàg, bejelentve minimàlbèrre, a többi kèzbe, ami aztàn vagy megjön vagy nem.Nem adtak munkaruhàt, minden percben csinàlnod kellett valamit, minèl gyorsabban, hisz te csak egy költsèg vagy.3hònap utàn dobbantottam egy nemzetközi szàllodàhoz, ahol minden rendben volt, fantasztikus körūlmènyek, pontos fizetès, bejelentve, munkaruha, 7òra munkaidő.
Aztàn lelèptem külföldre, ès èrdekes, most is kkv-nàl vagyok, kis csalàdi vàllalkozàs, de ugyanolyan körülmények mint egy multinàl:munkaszerződès, munkaruha, fantasztikus körūlmènyek, ès ha jò viszony alakul ki a munkàltatòval, csalàdtagkènt kezelnek.
Szal mindenhol lehet jò.
Magyarorszàgon meg kell emlìtenem
a chateau visz kastèlyszàllòt a balatonnàl, ahol 2009-11 ben dolgoztam, Tolvaj Ferenc tulajdonàban van, gyakorlatilag kkv .
Ő olyan körülményeket biztosìtott, ami nyugateuròpàban is ritka.
Nagyon jò körūlmènyek, 470.000bruttò bejelentett!!! jövedelem, munkaruha, stb.
Ilyenből kellene sokkal több.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.04. 15:07:32

@Istóczy úr: a saját vállalkozás lehet jó alternatíva, ez nem is kérdés. De én az álláskereséshez értek, a vállalkozásalapításhoz, annak a kritériumaihoz nem.

Sanz 2014.09.04. 16:52:15

@Sexual Harassment Panda: Pont ezt akartam én is írni, hogy külföldön azért más a KKV-k helyzete, tehát az 5-10 fős vállalkozások a UK-ben szintén korrektek (nem mernek trükközni a fizetéssel, mert nagya büntetés érte... meg mert amúgy sem szokás csalni). De tény az, hogy a multinál van előrejutásra lehetőség, kis cégnél inkább in-role promotion van, tehát ahogy egyre több munkát kapsz, úgy nő a hatásköröd. De alapvetően ugyanott maradsz.
Szerintem a növekedő multik a legjobbak, ahol mondjuk egy site-on van 40-50 ember; ott még van esély, hogy megmaradjon a családias hangulat, de azért előrejutásra is van lehetőség... szóval mindkét szempontból jó.

levendulabandi 2014.09.07. 15:10:19

Az én tapasztalataim:
-magyar kisvállalkozó: be sem jelentett, zsebbe fizetett: az első hónapot rendesen, 2-at könyörgéssel, a 3-at sehogy, Ekkor léptem le.
-multi: rendes bejelentés magas fizu, napi 10-12 óra munkaidő elvárt volt és fúrták egymást az emberek, rossz volt a légkör, 35 éves volt a legidősebb dolgozó.
-állami cég és közig: ha nem vagy csókos, nem fogsz bekerülni, hiába pályázol a kozigálláson megjelent hirdetésekre. A bejelentés rendes, a fizu irtó kevés, hacsak nem min. osztályvezető valaki. Viszonylag nyugodt a légkör (vagy legalábbis 1999-2000 körül még az volt, ahogy most hallom már kevésbé az -politikai okok miatt).

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.07. 21:14:17

@levendulabandi: kisvállalkozókra hasonló panaszt sokat kapok, a multis fúrást se nem tapasztaltam, se nem panaszkodtak róla. A 35 év alattiságot sem, volt 50-60 feletti kollégám is, huszonévesen is. 10-12 óra nem volt, 14-16 inkább, de nyilvántartották és megfizették rendesen.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.09.08. 23:58:08

@Papírzsepi: A multik lassúsága hogyan látszik meg a termelékenységen, ami duplája a KKV-nak?

@orient: Te se sok multinál dolgoztál, ahol a magyar középvezetők egymást taposták és nem technikai munkakörökbe ugyanúgy csókosokat vettek fel, mint az állami szférában...

@jobangel: Fúrás mindenhol van, multiknál tipikusan a pénzügyön.
Az is jellemző, amikor 25-35 közötti mindenki és a 40 éves szakembert nem veszik fel, mert nem illik a csapatba...

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2014.09.11. 01:37:58

@Online Távmunkás: Valóban jobb a multik átlagos termelékenysége, mint a KKV-ké. És elég jó kérdés, hogy miért, miközben az egész jóval nehézkesebb. Egy KKV-s fejlesztőként simán tudtam jobb árat és rugalmasságot adni, mint a konkurens multicég. Multicéges fejlesztőként meg azt is látom, hogy miért: lassú és merev a rendszer.
Viszont más a nagyságrend: a multi sokkal nagyobb léptékben dolgozik.
Sokkal jobbak az eszközök, és van tőke befektetni.
Jobbak a szakemberek, van pénz megfizetni őket.
Sokkal magasabb a technológiai színvonal.
Úgy tippelem, hogy a termelékenység-különbség is ebből adódik.
A kis KKV-nál Józsi bácsi kézzel reszelgeti a terméket, és szerény haszonnal (meg némi adó-optimalizálással) végül 95 Ft-ért tudja eladni. Nyer rajta 10Ft-ot, amiből megél, de tovább lépni nem tud.
A szomszédos multicég 100Ft-ért adja a saját ugyanolyan cuccát, de mivel Kínában, géppel gyártja nagy tételben, így még a magasabb mérnöki kiadások mellett is kijön neki 20Ft-ból - a többit adóparadicsomban átmossa, és hatalmasat kaszál.

Így végül a termelékenység átütően jobbra adódik.

Józsi bácsi persze pont olyan cuccot reszel, amit a megrendelő kér. Ezt a multi nem tudja megtenni, de a lobbi-erejénél fogva nem is kell neki: rátolja az ügyfélre a sajátját (ha meg nem megy, akkor bukik, és távozik az országból).

De persze érdemes lehet még vizsgálgatni a dolgot, mert valóban érdekes kérdéskör.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.09.11. 08:03:52

Ugyan sosem dolgoztam kkv-nál, vagy kisvállalatnál, de barátaim akik nem multinál dolgoznak, kivétel nélkül

a) kevesebbet keresnek.
b) amit megkapnak, annak egy része borítékban jön. Ha.
c) Ismerik a Belga - Fizetésnap című számot. www.youtube.com/watch? v=tezjI5j9z8U. Tapasztalatból.
d) Az iroda kint van a pélóban. Mert ott olcsó.
e) Az iroda elég vacakul felszerelt, ha akarsz rendes bögrét/fülest/monitort/akármit, hozhatsz magadnak.
f) tovább vannak bent. "Akkor találkozzunk meló utána egy sörre, jó? Én hétkor végzek" Hát barátom, én hétre már már meg is vacsoráztam.

És ekkor még nem beszéltünk arról, hogy előrejutni is nehezebb, például lehet, hogy nincs hova. Erről persze nem a gonosz kkv tehet, elvégre egy 10 fős cég nem bír el túl sok főnököt.
süti beállítások módosítása