JobAngel Az álláskeresők védangyala

A kétoldalas CV-k mítosza

2012. augusztus 22. 19:33
2 hozzászólás

Folytatva az álláspályázatok ideális terjedelmének tárgyalását, most vegyük górcső alá a CV-k ehhez kapcsolódó mítoszát.

Az ezzel foglalkozó szak- és egyéb irodalom általános vélekedése a „maximum két oldal” egy önéletrajzra, de egyes „tanácsok” szerint 1 oldalas a jó CV, a legelvetemültebbek másfél oldalt ajánlanak (vajon mire jó az a fél üres oldal, amit elvárnának???)

A helyes válasz pedig: attól függ...

myth-busted.jpg

Axiómaként el kell fogadnunk, hogy a CV a pályázóról szól, azaz rólad, kedves álláskereső. Ha a szakmai életutad leírható egy oldalban, akkor neked egyoldalas CV-vel kell pályáznod. Ha pl. projektmunkákat vállaltál az elmúlt 10 évben, és mindegyikről csak 1 sort akarsz írni, akkor akár 3 oldalas is lehet. De akkor az úgy jó.

Alapvetően nem vagyok híve az önéletrajzba írt önjellemző leírásoknak, mert ezekben mindenki csapatjátékos, és az a célja, hogy meglévő tudását hasznosítsa, valamint, hogy szakmailag fejlődjön, és megbecsülésre vágyik. Ha ezen sablonokat tartalmazza, semmi értelme. De lehet ezt is jól csinálni, ne vessük el a lehetőségét, csakmert nincs ilyen sor a letöltött önéletrajz-sablonban. Egy jól megfogalmazott 3-4 soros összefoglaló az önéletrajzban célravezető lehet.

Ha a pályázatot e-mailben küldjük, a mail szövege lehet egy ilyen összefoglaló, a motivációs levél pedig melléklet. Pár speciális esetben kifejezetten fontos, hogy legyen ilyen leírás, ami nem a motivációs levél összefoglalója, hanem a pályázóról írt rövid leírás! Arról szól, hogy mit tudsz,milyen pozícióra lehetsz jó, milyen szakterületen vagy kiemelkedő. Ennek az összefoglalónak a helye az önéletrajzon belül a kapcsolati adatok után van. (Pl. pályakezdő műszaki informatikus mérnök, szoftverfejlesztési érdeklődéssel; vagy: angolul anyanyelvi szinten beszélő titkárságvezető, ilyenolyan tapasztalattal )

Pályakezdő diplomás önéletrajza

Egy pályakezdő diplomásnak elsőre rémisztőnek tűnik, hogy megtöltsön akár egy oldalt is a saját szakmai életéről. Pedig van már szakmai „múltja”, amiről mesélhet, hiszen sok hasznos tantárgyat tanult, sok ismeretet szerzett, ezeket fel lehet sorolni. Írt szakdolgozatot, volt gyakorlati helye, ezekről is lehet mesélni. És már meg is érkezett az 1. oldal végére. Ezután még felsorolja a hobbijait, a nyelvtudását, a számítógépes ismereteit, kész is másfél oldal. Az pedig bőven elég, hiszen benne van minden, ami kell. Csak azért ne legyen erőltetetten kétoldalas, mert ez az „ajánlás”.

Pályakezdő szakmunkás önéletrajza

Mint minden pályakezdő, ők is megrettennek, amikor 17-18 évesen kikerülve az Életbe, állást kell keresniük. Egy mesterembernél, vagy egy szerelő-karbantartó szakembernél a legfontosabb a gyakorlati szakmai tudás, ezt kell hangsúlyozni. Le kell írni, hogy milyen gyakorlatod van, milyen eszközökkel, milyen gépekkel dolgoztál eddig. Milyen eszközöket szereltél, milyen dolgokat alkottál, milyen munkafolyamatokat végeztél, és már meg is van az egy oldal, különösebb erőfeszítés nélkül.

A szakmunkások álláskeresése persze nem egyértelműen hirdetés-->önéletrajz-küldés--->állásinterjú folyamatban zajlik, ha mégis, fentiek jelenthetnek támpontot.

Tartós munkanélküli önéletrajza

Itt már lehetséges, hogy komoly tapasztalatokkal rendelkezik az álláskereső, ezeket érdemes beírni, részletezni, talán ez eltereli a figyelmet a tartós munkanélküli státuszáról. Ha a leendő munkáltatónál számíthat, hogy a mindenkori vonatkozó szabályok alapján akár járulékkedvezményt is kaphat tartós munkanélküli alkalmazásával, ezt fontos lehet kihangsúlyozni. Ennek érdemes utánajárni a helyi munkaügyi központokban: ha a munkáltató ott hirdet, ismerik az ügyintézők, talán van erről is információjuk. Sőt, akár egy telefonhívást is megérhet az információ: simán fel kell hívni a céget, hogy tartós munkanélküli után járulékkedvezményt szoktak-e igénybevenni. Jó eséllyel válaszolni fognak rá.

Visszatérők önéletrajza

Akár gyermeknevelésből, akár betegségből, külföldi tartózkodásból, saját vállalkozásból, egyéb „kimaradásból” térsz vissza a mai magyar munkaerőpiacra, mint álláskereső, a megszerzett tudásoddal, tapasztalataiddal tudsz érvelni magad mellett. Ezeket kell kifejteni, leírni. A pályázatokat olvasók sosem azt keresik, ki miért nem jó, az sajnos azonnal látszik. Számukra az a fontos, van-e releváns tudása, tapasztalata a jelöltnek, beszéli-e adott szinten a kért idegennyelvet stb. Ha igen, akkor a pályázó érdekes lehet, és tovább tanulmányozzák az anyagát.

---

Tény, hogy élethelyzetenként változó, hogy ki, mikor, milyen önéletrajzot tud írni magáról. A mondanivaló minden esetben az, hogy milyen képességeid, tapasztalataid vannak, amivel az adott állás betöltésére alkalmasnak tűnhetsz. Ezek nem terjedelemkorláthoz köthető dolgok. A HR-esnek is fontosabb, hogy tudja, milyen érvek szólhatnak melletted, miért érdemes téged állásinterjúra hívni, mint az, hogy másfél vagy két oldalnyi írott anyag szól rólad.

És most írj egy önéletrajzot, ami rólad szól! Áttekinthető, strukturált, megfelelő kulcsszavakkal ellátott anyag legyen. Formailag segíthetnek a letölthető sablonok (itt a blogon is találsz néhányat), de a tartalom legyen egyedi, mert te is az vagy!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr434726508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit3 2012.08.23. 14:24:18

Már az előző cikk is hasznos tanácsokkal teli. Ebben a cikkben kifejezetten tetszett, hogy különböző típusú emberekre lebontva vannak a tanácsok. Egy másik cikkben (www.cvonline.hu/Amit-az-oneletrajzban-el-lehet-rontani/a.html) is van pár hasznos tanács, hogy mire figyeljünk, milyen mondatokkal árulhatjuk el magunkat.
süti beállítások módosítása