JobAngel Az álláskeresők védangyala

Érdeklődés álláspályázat beadása után

2011. december 07. 09:55
4 hozzászólás

Ígértem ilyet egy régebbi posztban, most teljesítem.

Van úgy, hogy egy állás különösen fontos, az álomállás lehetne. Mégis úgy érezzük, nem tehetünk mást, minthogy beadjuk a – testreszabott, nagy gonddal összeállított – pályázatot, és várunk.

Kb. 2-3 hetet érdemes várni a beküldéstől számítva, aztán lehet érdeklődni. Egy álláshirdetés kb. 2 hétig van kint a portálokon, de ha nyomtatott sajtóban jelent meg, akkor a „várakozási idő” lehet akár 1 hét is.

Itt az e-mail a jobb, ellenben az állásinterjú utáni érdeklődéssel. Miért is?

Eddig is írásos kapcsolatban álltál a céggel (lássuk be, elég egyoldalú kapcsolat volt), ha foglalkoztak veled, írásban tették. Hiába telefonálnál, nem valószínű, hogy az összes pályázó nevére emlékeznek, így fogalmuk sem lesz, mit is mondhatnának neked. Valószínűleg vagy azt mondják, hogy már betöltötték az állást, vagy azt, hogy folyamatban. Egyik sem az, ami segít rajtad, de nekik ez a kényelmes.

Érdekes, hogy mindenben másképp kell eljárni, mint az állásinterjú utáni érdeklődésnél. Az ok egyszerű, állásinterjú után már van egy személyes kapcsolatod a cégnél, pályázat beadása után még nincs.

Az álláskeresős füzetedet elővéve keresd meg, kinek, mikor, milyen álláspályázatot küldtél, és ugyanott érdeklődj. Ugyanolyan megszólítással, a hivatkozási számot, pontos pozíciómegnevezést használva érdeklődj. A levél szövege ne legyen sok. Valami ilyesmi szöveg elég is:

Tisztelt Hölgyem!

A 12345 hivatkozási számon meghirdetett titkárnői pozícióra 2011.11.11-én adtam be jelentkezésem. Ezúton érdeklődöm, hogy a pályázatomat megkapták-e, számíthatok-e egy személyes találkozóra a benyújtott pályázati anyagom alapján?

Várom visszajelzését,

Üdvözlettel,

Minta Mária
30/555 4444

Ennyit lehet tenni az ügyben, esetleg ha bátrabb vagy, és van valamilyen elérhetőséged a céghez, megpróbálhatsz egy ilyen e-mail után 2-3 nappal telefonon is érdeklődni, ha nem kapsz választ.

A telefonos érdeklődés szabályai:

  • Ha volt a hirdetésben kapcsolattartó, őt kell keresned telefonon is. Ha csak mail volt hozzá, akkor a cég központi számát hívd fel, és kérd név szerint az illetőt.
  •  Ha nem volt semmilyen kapcsolattartó megadva, csak egy általános e-mailcím (pl. job@cégnév.com), akkor a központi számon arról kell érdeklődnöd, szerinted ki foglalkozik ezzel az álláshirdetéssel a cégen belül. Itt nagyon bátornak kell lenned, a recepciósok nem szívesen kapcsolgatnak ismeretleneket, tehát légy nagyon kedves, udvarias, mert azzal, hogy odakapcsolnak, épp szívességet tesznek neked! Ha megvan, ki az illető, a recepcióstól kérdezd meg a közvetlen számát, nevét, és írd fel a füzetedbe, hogy legközelebb már ne kelljen magyarázkodnod, kit miért keresel.
  • Ha nincs bent az illető, udvariasan kérdezd meg, mikor lesz elérhető. Akkor pedig hívd újra!

Egy ilyen telefonhívás alkalmával se kezdd el győzködni az illetékest, se érdeklődni arról, hány jelentkező van, mit gondolnak a te pályázatodról, van-e esélyed stb. Mert nem tudja, így nem tud neked válaszolni, és kényelmetlen helyzetbe hozod. Esetleg még annyit megkérdezhetsz, mikorra tervezik a személyes találkozókat a jelöltekkel, ha mond valamit, ezt is írd fel. Ha a megjelölt időszak környékén nem hívnak fel állásügyben, akkor érdemes lehet a mostani beszélgetésre hivatkozva újra felhívni, és rákérdezni, hogy tudtok-e személyesen találkozni.

Gyorsan összefoglalva hát az álláspályázat beadása utáni teendőket:

  • Beadni, füzetbe feljegyezni, mit, mikor, kinek küldtél
  • Várni 2-3 hetet, vagy amennyit az álláshirdetés szerint érdemes (ha sürgősen kell nekik valaki, azt jelzik a hirdetésekben, úgyhogy akkor 1 hét, de akár 2 nap is elég lehet)
  • Érdeklődő e-mailt írni, válaszra várni és/vagy telefonálni
  • Telefonon érdeklődni, rákérdezni az interjúk tervezett időpontjára, füzetbe feljegyezni az infókat
  • Az interjúk tervezett időpontja előtt még egyszer telefonálni

Elmenni állásinterjúra :) Sok sikert hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr373444040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lukrécia79 2012.02.21. 09:46:10

Füzet helyett ajánlanám az Excel táblázatot, könyebben átlátható, nekem bejött :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.02.21. 19:40:58

Az excel jónak tűnik, de valójában használhatatlan, ha pl. buszon ülsz, mikor hív Toborzó Piroska, hogy tetszik a beadott pályázatod, mikor tudsz bejönni interjúra? És minden más helyzetben, amikor nem gép előtt vagy, márpedig ha állást keresel, akkor többnyire a várost járod interjúról interjúra. Okostelefont sem játsszák, mert beszélgetés közben macera megnyitni a fájlt, meg még keresni is, meg még beszélni is.

lukrécia79 2012.02.21. 21:52:32

@jobangel: És ha mindig, minden nap friss táblázatot nyomtatok, és viszem magammal? :)) Jó, tudom, nagyon hozzám nőtt ez a számítógép már... és a sok felesleges nyomtatás... inkább megfogadom a tanácsodat.(Bár ott tartanánk, hogy behívnak interjúra, igaz, csak 1 hete keresek állást, talán türelmetlen vagyok.)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.02.23. 19:25:02

Ne légy türelmetlen, 1 hét alatt még csak szerencsével lehet eredményt elérni. Nem véletlenül 30 nap a felmondási idő, régen kb. annyi idő alatt lehetett állást találni. Manapság azért ez jóval több időt is igénybe vehet. 4-5 hónap után lehet elkezdeni aggódni.
süti beállítások módosítása