JobAngel Az álláskeresők védangyala

Mi valós indok a „túlképzettség” fogalma mögött?

2019. július 11. 06:00
76 hozzászólás

lebutitottcv.gifA CV lebutítása, hogy ne látsszon, hogy túlképzett emberünk, rendszeres probléma, régen ilyen feladatokkal kerestek meg álláskeresők, és vívódtam is az etikai megfontolások között rendesen. Értettem, hogy emberünknek most egy fizető munka kell, toporzékolt bennem az ellenérzés: ez az ember több GDP-t is termelhetne, ha odaengednék egy neki való munkához. Végül a kompromisszum az lett, hogy segítettem a „valamilyen állás” megtalálásában, ő meg megígérte, hogy emellett keresi azt, ami neki való, és ehhez is kapott cselekvési tervet. Ez persze többször ment nonprofit alapon, mint nem, hiszen itt már a megélhetésükért küzdöttek emberek.

Nem lehet „szépen” lebutítani egy CV-t, mert ki fog lógni a lóláb (néha még az egész ló is). Sok HR-essel beszélgetve (vitatkozva)  látszik, hogy valójában nem is a túlképzettség a baj, hanem az előítéletek. Azaz, hiába veszem ki a diplomát a CV-ből, az nem lesz igazi megoldás.

A kifogások ismertek:

  • nem lesz motivált,
  • lelép rövid idő múlva,
  • előtör az egó, és akkor majd kezelhetetlen lesz.

Emberismeretként tálalták még maguknak is az előítéletet, mert felvállalni, hogy ez bizony előítélet, nem könnyű (az oly' sokat hangoztatott önismeret alapja pedig: legalább maguknak ne hazudnának...). Takaróztak azzal, hogy ők a cég érdekét nézik, pedig vajon melyik cégnek érdeke, hogy ne engedjék be a tudást az ajtón?

Be kell látnunk, hogy hogy a „túl okos vagy ide” (inverzben: "nem vagy elég buta nekünk"), mint valós indok, nem létezik. Miért is lenne a cégnek érdeke, hogy képzetlenek, alulképzettek, alacsonyabb tudásszintűek dolgozzanak képzettek, okosak helyett? Mik az okos ember objektív hátrányai?

A túlképzettséghez társított problémák könnyen áthidalhatók, ez lenne a HR-szakma egyik feladata. Ha valóban ismerjük az embereket és törődünk a boldogulásukkal (nem a saját fogalmaink szerinti boldogságukkal), akkor tudjuk ezt. De addig pszichologizáltak a HR-es szakmai körök mindenféle fórumokon, konferenciákon, amíg eljutottak oda, hogy a tárgyi tudás és tapasztalat hátrány lett! Persze szakmai vezetői hiba is, mert vajon hányszor kérdeztek meg HR-est, hogy az az ember, aki épp elvitte a versenytársunknál dolgozva a projektet a mi kollégánk elöl, miért nem nálunk dolgozik, ha itt a CV-je az adatbázisunkban? (Én egy ilyen esetet azért láttam, 20 év alatt…)

De nézzük sorra a rossz kifogásokat:

Lelép rövid idő múlva? Na, erre lenne jó az állás, amit két állás között betöltünk… Akkor mindkét fél tudná, hogy ez átmeneti megoldás, de ez nem is okozna gondot. Nem vonjuk bele hosszútávú feladatokba, projektekbe, ő meg ezen nem sértődik meg, nem szorong attól, hogy nem számítanak rá hosszútávon. Dolgozik, fizetünk, mindenki boldogul. El kéne már engednünk, hogy kötelező hosszútávra gondolkodni. Ennek kellemes mellékhatása lenne, hogy a gyerekvállalás előtt álló nők is jóljárnának ezzel a szemlélelettel. Mindenki akkora időtávokban gondolkodhatna, amennyi neki megfelel. És akkor még akár tervezhetővé válna cég és munkavállaló élete egyaránt. Nem lennének meglepetés-felmondások, kapkodás, ha megtörténik.

Vagy, felvesszük, tudjuk, hogy ott van, és a kincskereső programunkban már meg sem kell keresni, mert számontartjuk őt, ha meg akarjuk tartani. Ja, hogy nincs ilyen tevékenység a cégben? Legyen. Ha munkavállalói élmény specialistának hívjuk (sic!), az is jó, de dolgozzon már végre valaki azon, hogy ne pazaroljuk a szakértelmet.

salary_1.jpgNem lesz motivált egy alacsonyabb pozícióban? ---- Nem lesz elég neki az alacsonyabb pozícióra adott fizetés? Ha lehetne őszintén beszélni, ez sem lenne gond. Jelenleg van 0 fabatka bevétele, ezzel a munkával lenne 1000 fabatka. Igen, az 1000 fabatka nem sok, de sokkal több, mint a 0, lehet belőle kenyeret venni, meg villanyszámlát fizetni. Ez egy motiváció, mégpedig erős, a matek is igazolja.

Mi kell még, drága, előítéletes HR-es? Ne várd, hogy lelkendezzen a betanított adminisztrációtól, dobozpakolástól, de hogy rendesen meg fogja csinálni, abban biztos lehetsz. Miután volt már magasabb pozícióban, az alkalmazkodás is megy neki.

Az alacsony fizetésre való hivatkozás elég vicces szokott lenni, amikor pár topikkal arrébb meg azzal is érvelnek, hogy de egy jó kollektíva ellensúlyozza, és csakis pénzért nem váltanak az emberek, az nem igazi motiváció (de, az). Ha ezt komolyan gondolják, és jó csapatuk van, akkor ez a kifogás már nem is lehetne kifogás. Ha rosszul is fizetnek, a csapat is kérdőjeles, akkor vajon mitől kéne motiváltnak lenni a saját fogalmaik szerint? Mert az én fogalmaim szerint még mindig ott a matek, miszerint 1000 fabatka > 0 fabatka.

 

  

tulokos2.pngElőtör az ego és majd okoskodik, kezelhetetlen lesz? Az ego akkor tör ki, ha az ember nem kapja meg az elismerést, ami az emberi minőségének jár. Akár raktáros, akár pénztáros, akár takarító vagy igazgató, tessen megbecsülni őt, mint embert. Máris nem lesz kezelhetetlen.

 

 

 

 

 

 

tulokos11.jpgOkoskodik, ettől kezelhetetlen? Multikban bevett szokás az okoskodók „hasznosítása”. Meg kell kérdezni tőle: te ennyire értesz ehhez? Mi lenne, ha leírnád részletesen az ötletedet? Kidolgozhatod, hogy milyen költség mellett milyen eredmények születnének az ötleteddel! Ha meggyőzöl bennünket, hogy ez jó lesz, meg is csinálhatod, projektként, projektpénzért. És akkor megérkezett a megbecsülés is, a cég is jóljár a tudásával. Ez lenne a józan ész diadala, és persze nemcsak multiban lehet javítani dolgokon, hanem kkv-kban is. Ezt lehet akkor tenni, amikor a cég érdekét nézzük.

 

 

 

Van még egy – szerintem – bicskanyitogató kifogás, ami az előítéletes HR-es specifikuma*. Amikor az érintőleges pszichológiai tudás(?) kifejezett kárt okoz. A mondás, hogy  nem lesz benne boldog, nem fogja ez a munka kielégíteni, csak jót teszünk vele, ha elutasítjuk csak károkozásra jó. Álláskeresőként is hajtépést vált ki ez, de álláskeresőket segítve is József Attila-i idézet tör fel belőlem: az embernek „kél káromkodni kedve” A hülyeség ellen tehetetlenek vagyunk, csak reménykedve kereshetünk újabb és újabb lehetőségeket az álláskeresővel. (Kicsit hasonló a helyzet a diszkriminációhoz: ott sem tudunk mit kezdeni a megváltoztathatatlannal, mint életkor, nem stb.)

masik.jpeg* Az érem másik oldala: Amikor a melós és a top menedzsment együtt nézte le a HR-es által fontosnak tartott tényezőket (motiváció, képzés stb.), azzal elérték, hogy a HR-t válasszák olyan emberek is, akik nem oda valók. Ez a poszt most épp róluk szól. De ezt az eredményt közösen hozta össze az összes munkaerőpiaci szereplő. Most közösen kéne örülni az eredményeknek, amit ugye látunk. Hogyhogy nem boldog ebben senki? Tán csak nem volt rossz ötlet száműzni az igazi, menedzsmenttudományként funkcionáló HR-szemléletet a cégekből? De. 
Tudom, hogy az álláskeresők sem szentek, az érem másik oldaláról is cikkeztem régebben itt - mert a HR-esek jórésze is komolyan veszi, hogy emberekkel foglalkozik.

Itt csap össze a józan ész és az álpszichológiai hiedelmek. Alapvetően a HR-szakma egy menedzsment-tudomány, közgazdasági alapelvekkel. Igen, kell hozzá, hogy a „termékkel”, azaz esetünkben az emberrel tudjanak bánni. Ezért tanultak valamennyi pszichológiát. A pszichológia pedig, mint puha tudomány, nem elég pontos, matekosan nem bizonyíthatók az állításai sok esetben, ezért sokan magukban emberismeretnek gondolják azt, ami valójában előítélet. Ó, hát látott ő már vezetőket, „azok” nem képesek melósruhában árut pakolni a raktárban. Ettől nem lesz boldog, ő többre vágyik… - hangzik a süket duma, miközben csak a fent soroltak közüli kifogásokat/előítéleteket nem meri felvállalni.

Pedig, mivel vezető volt emberünk, pont készségszinten tud dönteni. Évekig ez volt a munkája. Egyébként is felnőtt ember, el tudja dönteni, mi teszi boldoggá. Például egy garantált bérminimumos állástól sokkal boldogabb lesz, mint a munkanélküli 0 Ft-tól.

nemengedikoda.pngVan egy mondás, miszerint ne akarjunk több jót az embereknek, mint amennyit még el tudnak viselni.

A sokadik ilyen „jószándékú” elutasítás után emberünk ott áll 0 Ft-tal, teljesen ellehetetlenülve, miközben szó szerint párszáz HR-es tért nyugovóra az elmúlt években attól elomolva, hogy milyen jót is tettek ezzel az emberrel, hogy nem engedték oda, így majd megtalálja az igazi helyét. Valójában hajléktalanszállón, alkoholban van a vége a nagy jóakarásnak. Ott kerül végre valóban segítő emberek közé, de már késő. Már nem is ők kérnek segítséget tőlem, hanem az alapítványi pártfogójuk. Pedig nem kerültek volna oda, ha valahol túlképzettként épp dobozokat pakolhattak volna, és végre valaki nem a boldogságukat akarta volna megoldani 1 órás sablonos állásinterjús "ismeretség" után, simán csak hagyni kellett volna őket boldogulni. Vagy a cég érdekét nézve munkát adni az embereknek, akik dolgozni akarnak. A legdöbbenetesebb, hogy ez még most, munkaerőhiány idején is probléma: akkor sem engedik kékgalléros munkába a túlképzettet, ha egyébként súlyos hiány van kékgallérosból. Ennyi "jóba" bárki belerokkanna.

---------------

És akkor van a ki nem mondott, de igen valós indok, ami viszont NEM a HR-eseknek róható fel: a túlképzettől félti a saját székét a szakmai vezető, akinek nincs kellő szakmai önbizalma, ami a hiányos tudásából eredhet. Ezen álláskeresői oldalról nem tudunk segíteni, ezt magában kell elintéznie az ilyen vezetőnek – horribile dictu, az a HR-es dolga is, hogy az ilyet felismerje, és diplomatikusan felajánljon pár vezetői képzést az oktatási büdzséből a botcsinálta vezetőnek, hátha jobb lesz a helyzet. Ez lenne itt az alkalmazott pszichológia helye, nem az álláskeresők boldogságának elintézése…

---- * ----

Tanulság? Sok van, de talán most az a legfontosabb, hogy mindig a józan eszünkre hallgassunk, pláne, ha a cég érdekét nézzük. Persze erre majd sok kritikát fogok kapni, hogy de a szívből jövő jószándék, meg a lélek, meg az intuíció, meg az érzelmi intelligencia. Józan ésszel nézve ezek nem mennek szembe a józan ésszel…

Meg hogy nem is vagyok HR-es. Tényleg nem, sosem is voltam. Nekem mindig az a munkám, hogy kimutatható profitot termeljek. Valójában a HR-nek is ez a munkája, csak kicsit közvetettebb a kapcsolat a munkájuk és a profit között.

 

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

 # # #

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr3814931338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.07.11. 08:13:46

Ha gond lenne a rövid idő után lelépő munkaerő, akkor senkit se vennének fel a cégek a 30 alattiak közül, hiszen ők ritkán maradnak egy évig a cégeknél. És ha a fiatal pályakezdő csak pár hónapot marad, akkor miért lenne rosszabb, ha valaki nagyobb tapasztalattal vagy nagyobb tudással hamar lelép?

2019.07.11. 08:30:08

Ok, de mi van, ha a munkának van egy betanulási ideje, ami idő alatt csak más munkaerő idejét viszi el az illető, és attól félnek a cégnél, hogy még ezen idő lejárta előtt lelép?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.07.11. 12:17:46

@Zabalint: ezek pont azok a munkák, ahol nem nagyon van ilyen. Az a fajta munka, amit te említesz, hosszútávú, és ha emberünk végre kaphatna hosszútávú lehetőséget, dehogyis lépne le...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.07.11. 12:18:30

@Online Távmunkás: Van is nyivogás az Y generáció ezen szokása miatt. Pedig szerintem is az a normális, hogy elmegy, ha nem kapja meg, amit kér.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.07.11. 16:17:10

Vicces. Talán az ok és okozat összefüggéseket kéne nézni. Majd ha a munkaadó nem irreális felvételi követelményeket teremt és középszintű munkára nem 6 diplomás, 8 nyelven beszélő akadémikusokat keres minimum 7 doktorival akkor talán rendeződik a munkaerőpiac. Talán. Az olcsó, gombokért széthajtható rabszolga akkor is fontosabb marad. Sajnos még mindig több a profitja az ilyen ócska cégeknek, mint amit megérdemelnek, így tojnak mindenre, mindig találnak néhány kényszerhelyzetben bármit bevállaló lúzert.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.07.11. 16:20:24

"Mindenki akkora időtávokban gondolkodhatna, amennyi neki megfelel. És akkor még akár tervezhetővé válna cég és munkavállaló élete egyaránt."

De jó is lenne. Folyamatosan azon görcsölni, hogy az éppen aktuális három hetest egy hét alatt tanítsuk be a két hetére, vagy két hétig húzzuk, hogy legalább egy hetet jól dolgozzon.

Nancsibacsi 2019.07.11. 16:51:13

Túlképzett embert azért nem vesznek fel, mert ha kiderül hogy okosabb a főnökénél, akkor rombolja a főnök tekintélyét a többi kolléga előtt. Nagyon nehéz az ha egy hülye a főnököd. Nem kell hogy a helyére ácsingózz, nem kell hogy szándékosan hülyét akarj belőle csinálni - simán elég ha a cég érdekeit nézve egy rossz ötletének egy nyilvánvaló koncepcionális hibájára rámutatsz: mindenkinek azonnal le fog jönni, hogy hol van az ész, és hol a káposztalé. Onnan kezdve aki még butább, és felnézett a fönökre, az is röhögni fog rajta.
Az intelligens főnök nagy kincs - Magyarországon, a középvezetők 70-80 százaléka simán buta mint a hó. Ennek az egyik oka az, hogy az előléptetésnél a szakmai kvalitást a HR-esek pont letojják - csak a vezetői képességeket nézik. Ez egy trend, ez van, viszont a beosztottak meg elvárnák hogy egy alsó/közép szintű vezető értsen mindenhez. A másik hogy ha nem a HR-es dönt (legalábbis készíti elő a döntést), akkor a tulajdonosok szimpátiája a döntő. Pl. egyik előző melóhelyemen egyik srác odajött dolgozni, nem vegyült a pórnéppel, úgy intézte hogy mindig a tulajokkal egyszerre ebédeljen, a nagymamája minden nap vagy egy kis palacsinta, vagy egy süti, és persze hamar a tulajok asztalánál találta magát, kb fél év múlva meg vezetői pozícióban. Persze ott a tulaj szeretőjéből is kisfőnök lett.

Nancsibacsi 2019.07.11. 16:53:13

@jobangel: Meg abban is ha nem veszik fel, mert Y/Z genenerációs.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.11. 16:57:34

@Zabalint:

Jelenlegi munkahelyemen összesen 10 ember fordult meg eddig. Ezek közül:
- 2 felmondott a próbaidő alatt,
- 2 elment még a tréning alatt,
- 1 eltűnt nyom nélkül,
- 1 elment 2 hét fizetés nélküli szabadságra, majd más országba költözött.

munkanélküli informatikus 2019.07.11. 17:41:40

"a túlképzettől félti a saját székét a szakmai vezető,"

Valószínűleg ez a leggyakoribb ok. Sőt, talán az egyetlen igazi ok.
Mert a hülye vezetőség sokhelyütt még ma is azt hiszi, hogy a legnagyobb szaktudású emberből lesz a legjobb vezető, holott ez hatalmas baromság. És az a kisfőnök, akit kizárólag a szaktudása alapján emeltek ki, az automatikusan konkurenciát lát mindenkiben, aki nála jobb lehet a szakterületen. Pedig a valóban nagy szaktudású emberek annyira jól érzik magukat munka közben, hogy frászt kap még a gondolattól is, hogy beosztottak egyedi hülyeségeivel kelljen naphosszat foglalkoznia a boldog, folyamatosan sikerélményeket nyújtó, nyugalmas munka helyett. Pláne azok, akiket egyszer már jól megszívattak egy rájuk erőszakolt főnöki pozícióval.

munkanélküli informatikus 2019.07.11. 17:46:45

@jobangel: "Van is nyivogás az Y generáció ezen szokása miatt."

De azért a HR-esek Titkos Szentírásában továbbra is vastag betűkkel szerepel: "Bármit is tartalmaz az önéletrajza, 40 éves életkor felettit nem ajánlott alkalmazni, 50 év felettit egyenesen tilos!"

munkanélküli informatikus 2019.07.11. 17:55:22

@Nancsibacsi: pl amikor problémamegoldót keresnek, majd négyszemközt közlik, hogy koncentráljon kizárólag arra az egy problémára, amire alkalmazták és eszébe ne jusson más problémákat észrevenni (pláne megoldani), mert azonnal ki lesz rúgva.

babona 2019.07.11. 17:58:50

És persze az ötven feletti gyakran túlképzett is... de komolyan, persze hogy kifogás, mint sok minden más is. Emberek vagyunk nem gépek, messze a tökéletestől. Az a GDP-s mondat tetszett.

2019.07.11. 18:14:42

@jobangel:
Minden munkának van betanulási ideje, és ez nem feltétlenül arányos az elvárt képzettséggel. Szóval nem, ezen munkák között van ilyen és olyan is.

Dread Naughty 2019.07.11. 18:57:01

Az a baj itt, hogy buta, egybites HR-es meggyőzése akar ez lenni a többi buta, egybites HR-esnek...

Ezek a lózungok, hogy "Na, erre lenne jó az állás, amit két állás között betöltünk…", "Miután volt már magasabb pozícióban, az alkalmazkodás is megy neki." vagy "Akár raktáros, akár pénztáros, akár takarító vagy igazgató, tessen megbecsülni őt, mint embert. " olyan szintű naivitásról tanúskodnak, mintha egy kétnapos HR-es gyorstalpaló után osztanád az észt.
Kb. visszaköszönnek ugyanezen gondolatok a párkeresési problémák vs. egyszeri társkereső irodás Biri néne tanácsainál: Valóban, meg tudod etetni bármelyik csajjal, hogy ő adjon lejjebb az igényeiből? Vagy tényleg hiszed, hogy mindenki alkalmazkodni fog hozzá? Vagy hogy becsüljön meg minden férfit?

A helyzet az, hogy a cégek azért keresnek butábbat, mert olcsóbbat akarnak, nem pedig butábbat.
Eleve azért jöttek ebbe az országba, mert olcsóbbat keresnek, nem pedig azért, mert ahol eddig voltak, sajnos túl okosak már az emberek.
Amikor te, az agyonkvalifikált jelentkezel náluk, pontosan tudják, hogy kétségbeejtő helyzeted miatt teszel így, vagyis ha fel is vesznek, akkor is azonnal rábasztak, mert bármi, amit rád pazarolnak, megy a levesbe, amint kapsz egy valamivel jobb ajánlatot. Ez logikus is és ha egy munkáltató nem így gondolkodik, hát az nem sokáig lesz már munkáltató.
Azért terjedtek el ezek a virágnyelvű elutasítások, mert a társadalmunk jó ideje lemondott az őszinteség luxusáról: Te jobbat érdemelsz...Maga túlképzett ide...Annyira csinos vagy ezen a szelfin...Nem lesz gázáremelés...A feminizmus csak ugyanannyi jogot akar elérni...
Régóta hazudozunk egymásnak, mert az igazság megfekszi a gyomrokat.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.07.11. 19:17:02

@Dread Naughty: Hát, nem szoktam ilyet írni itt, de azt hiszem, a szövegértés nagyon nem ment most neked... Lsd. még utolsó bekezdés, miszerint sosem voltam/vagyok/leszek HR-es... És ma tartottam egy képzést olyanoknak, akik hátrányos helyzetűek elhelyezkedéséért dolgoznak - beleértve az 50 felettieket, meg a nőket, mert ezek már hátrányos helyzetet eredményeznek, pont annyira, mint mondjuk a hajléktalanság. Na, ők valahogy értették, miért írtam ezt az egészet.

kolomparlole1114 2019.07.11. 21:12:55

"Mi valós indok a „túlképzettség” fogalma mögött?"

Szarrágó a cég és nem akarja megfizetni a munkát. Olyan balekban gondolkodnak, aki még örül ha ingyen dolgozhat.

kolomparlole1114 2019.07.11. 21:26:31

"Az érem másik oldala: Amikor a melós és a top menedzsment együtt nézte le a HR-es által fontosnak tartott tényezőket (motiváció, képzés stb.), azzal elérték, hogy a HR-t válasszák olyan emberek is, akik nem oda valók."

Persze, mindig mindenki más a hibás... Nyilván nem azért ment a személyzetis a büfészakra, mert az könnyű, és el lehet lébecolni azzal is... Mondjuk manapság a mégkönnyebb médiaakármire mennek, na az aztán a láblógatás csúcsa. Nálunk is vannak személyzetisek, nem ismerek egyet se közülük aki ne csak burkolt munkanélkülinek lenne jó, mint egy közmunkás. Faszság tanfolyamok spam plakátjait forwardolni mindenki tudja, meg bepötyögni az ember adatait a gépbe, erre nem kell egész részleget fenntartani. A HR Hungarisztánban leginkább ezt jelenti, nem a nyugati értelemben vett felsővezető közvetítést.

kolomparlole1114 2019.07.11. 21:32:57

@MAXVAL bircaman közíró: Mi ezzel a probléma? Ahol eldobható fogkefének tekintik a melóst, ott a cég is csak ennyit várhat viszont.

Túl sok felhasználó 2019.07.11. 22:41:44

@kolomparlole1114: Svájcban élek és dolgozok, turizmusban, ahol magas a fluktuáció. Vagyis nekem is volt már több munkahelyem. De még itt se találkoztam értelmes HR-essel. Dolgoztam pl. egy szallodalánchoz tartozó szállodában egy síterületen, ahol a 15 szállodához tartozó központ (könyvelés, marketing, HR...) Zürichben üzemelt. (A szállodák meg mindenfelé elszórtan: Bern, Zürich, Basel...) Másfél évig győzködtem a HR-eseket, hogy látogassanak meg minket, hogy legalább azt el tudják magyarázni a pályázóknak, hogy sajnos nincs saját parkoló.

Ehhez képest ha mondjuk egy új marketinges kezdett a cégnél, akkor a marketingfőnök addig nem adott feladatot az illetőnek, amíg az végig nem látogatta az összes szállodát. Na most akkor melyik részleget is tartsam intelligensebbnek?

Persze lehet, hogy csak én futok bele mindig a hülyékbe, de a HR-esek mindig olyasmiket kérdeznek tőlem, hogy három rossz tulajdonság, vagy melyik állat lennék szívesen. Sajnos kinézem belőlük, hogy szerencsétlen szobalányjelöltektől is ezt kérdezik. Meg az se jutott soha eszükbe, hogy ha van egy betöltetlen állás mondjuk Bernben, jelentkezik rá egy berni lakos, akkor az interjú legyen mondjuk Bernben, ne kelljen a pályázónak egész Zürichig utaznia.

Túl sok felhasználó 2019.07.11. 22:58:37

@Túl sok felhasználó: Viszont hogy a témához is hozzászóljak: jövő hónapban kezdek egy munkahelyen, ahova valamennyire (nem sokban) túlképzett vagyok, félek is attól, hogy unalmas lesz. De mivel nem HR-es interjúztatott, hanem maga a tulajdonos, ezért nyíltan beszéltünk erről a problémáról. Mondtam neki, hogy nem biztos, hogy sokáig maradok, ő meg ezen egy kicsit elgondolkodott, majd közölte, hogy ha megígérem, hogy év vége előtt nem lépek le, akkor megegyezhetünk. És még is egyeztünk.

Mondjuk az is igaz, hogy félig-meddig problémamegoldóembert keres, aki miután megoldotta a problémákat, marad minőséget biztosítani, de problémamegoldás közben is részt vesz a napi feladatok elvégzésében. (Igazából egy helyettes kell neki, aki más szemmel látja a dolgokat, mint ő, mert ő már 15 éve csinálja ugyanazt, érzi, hogy változtatni kellene, de ötlete sincs, hogyan, meg ideje sincs ezen gondolkodni.)

legelső MortalWombat 2019.07.12. 00:30:40

Tetszik a leírás, és nagyon pontosan írja le a jelenlegi munkerő piaci helyzetet.
Magam is úgy gondolom, hogy a 30+-os vezetők féltik a pozícióikat, és ez miatt nem szeretnének felvenni "túlképzett" munkaerőt.
Magam is ebben a helyzetben vagyok, 50+ éves korommal nem vagyok a munkaerőpiac legkeresettebb alanya, hiába van diplomám, és elég sokrétű, több ágazatot érintő tapasztalatom.
Hiába írom le, hogy mobil vagyok, gyermekeimet nem kell orvoshoz vinni (egyetemisták), nem megyek táppénzre, a nejem sem várja el, hogy munkaidő elméleti vége után 10 perccel otthon legyek (bármikor tudok túlórázni), és ha több napra el kell utaznom, az sem okoz gondot. Sőt az sem, ha ingáznom kell, arra is van időm.
Én viszont szeretnék munkát váltani, egy teljesen új feladatot szeretnék betanulni, amihez - szigorúan: szerintem - van érzékem, van valamennyi elméleti tapasztalatom, és ami a lényeg, nagyon érdekel, és szeretném megtanulni. (mint a reklámban: "mert már az óvodában is franciakulcs volt a jelem")
De jön az, hogy nincs végzettségem, és nincs benne tapasztalatom.
De könyörgöm: hogy szerezzem meg, ha be sem jutok?
Amit a pénzről írtál, azzal teljesen egyetértek.

És még egy fontos infó: mi van akkor, ha a cég legnagyobb fluktuáció-generátora a legfelső vezető? Neki hogy szóljon a beosztott HR-es, hogy "legyél már kevésbé bunkó, légy szíves, főnök!"

kolomparlole1114 2019.07.12. 06:48:57

@Túl sok felhasználó: "mindig olyasmiket kérdeznek tőlem, hogy három rossz tulajdonság, vagy melyik állat lennék szívesen"

Na igen, ez nekem is a kedvencem, a motivációs levél mellett. Mégis mi motiválna, hát a pénz, b+. :) Rosszat mondani magamról? Majd hülye lennék... És akkor jön az ilyen "állítsuk be a jót rossznak" kamuzás, amikor mindenki összevissza hazudik, munkamánia meg szorgalom lesz a "rossz" tulajdonság, amit a góré hallani akar, mint jót. Persze ő is tudja hogy kamu az egész, hogy csakis az állás elnyeréséhez szükséges kötelező nyalizás, nem a valóság, dehát senki nem akarja másnak átpasszolni a melót, hiszen mindenki azért hajt hogy az ő zsebében landoljon a lóvé. Nem is tudom hogy aki ezt kitalálta, az akár 1 percig is komolyan gondolta-e hogy valaki is őszinte lesz majd...

Ugyanez megy az orvosin is, jogsihosszabbításnál bevezették az alvás"vizsgálatot", azaz önbevallásos papírt (az olaszban falnak ment busztragédia után), "valld be hogy kialvatlan vagy, és már vesszük is el a jogsidat". Ki az aki bevallja? Nem azért tepert érte.

kolomparlole1114 2019.07.12. 06:54:20

@Túl sok felhasználó: Nálunk meg az megy, hogyha bevallod hogy pattannál lefele, akár még konkrét új hely sincs, csak érzed hogy kéne, már ki is estél a pixisből, kimaradsz a jutalmakból, fizetésemelésből, egyből nem kapsz semmit a kötelező minimumon kívül. így aztán csoda, ha mindenki mindent az utolsó pillanatban jelent be? Terhességet is már csak akkor amikor nem lehet ráfogni hogy "felszedtem pár kilót". Ilyenkor persze mindig jön a "miért nem szültál előbb, legalább lett volna időnk helyettest találni"... Na vajon miért nem?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.07.12. 06:57:33

@kolomparlole1114: Ez azért van, mert az eredeti helyén (USA), amikor ezeket a kérdéseket kialakították, volt értelme. Ott ugyanis úgy van nevelve a nép, hogy meg meri mondani, mi motiválja: a pénz, az, hogy ez egy nyugis meló, amit kisujjból megoldok, és mellette tudom a hobbimat csinálni stb. A másik fél meg nem ítélkezik, tudomásul veszi, és eldönti, hogy ez neki belefér-e vagy nem. Általában igen, mert ott az volt a feladat, hogy legyen elvégezve minden munka. Nálunk meg poroszos oktatás volt mindig is, azt kellett mondani, amit hallani akartak. Így lett egy ostoba színdarab a kötelező válaszokkal, és a "feladat" az, hogy a főnök érezhesse, hogy főnök. Ez persze az Y generációval el fog múlni, de benne van a veszély: az Y-osok még inkább fognak életkorra diszkriminálni, mert szerintük velük kezdődik az a szemlélet, ami szerint kezelik a munkaviszonyokat.

babona 2019.07.12. 13:11:06

@jobangel: " mert ott az volt a feladat, hogy legyen elvégezve minden munka " - MINDENHOL ez a feladat, csak ebből kéne kiindulni. Az oktatás olyan-amilyen: a németeké is poroszos volt :) mégis egész jól boldogultak, igen már nem olyan, igen kellett utánképezni... Az oktatásbana baj a kapkodó módosítgatás, ami a politikai váltógarázdálkodás következménye, megfejelve a puha diktatúra utáni szokásos erkölcsi hanyatlással. Van előnye a poroszos rendszernek - nem kellett volna azt is kidobni. Van hátránya a liberálisabb oktatásnak - nem azt kellett volna legelőször átvenni. Persze jó dolog ha tőlünk független rendszerekre tudjuk rátolni a saját sarunkat. Valahogy olyan szélsőségesen reagálta le a társadalom a váltást - de nem elég szélsőségesen, vagyis inkább rettenetesen KÉPMUTATÓAN. És most is ezt látom, belénk rögzült dolgok ezek. Az Y generáció ezt lát(hat)ja, szintén szélsőségesen reagálja le. Különben is hogy lehet valaki túl képzett, túl okos, vagy túl rendes, túl jó főnök (most nem a gyenge főnökre gondolok). Lehet a "céghez képest" túl, de ez csak javítja a cég helyzetét. Y-ok: majd kialakul. Remélem nem egy disztópia lesz, vannak azért riasztó jelek.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.07.12. 13:22:34

@babona: Magyarországon sosem volt liberális oktatás. Mindig is hibát kereső, alázó, tekintélyelvű oktatás volt. Haszontalan információhalmaz bifláztatása, visszakövetelése. Nem attól haszontalan, hogy rossz dolog tudni, mifene a sav-bázis reakció, hanem attól, hogy nem tudja, mire való, és hiába tanulta meg, most önti össze a szódabikarbónát az ecettel, és ezzel az eleggyel próbál vízkövet oldani... Ha az információhalmaz mellé az összefüggések meglátásnak képességét is megtanította volna, akkor "csak" a pszichikai károkozást tudnánk felróni az oktatásnak, így a laposföldhívőket is :)

Most meg megy a fejvakarás, mert olyan oktatási modellt kellene kitalálni, ami kompetenciákat fejleszt, mert gőzünk sincs, milyen szakmák lesznek 10 év múlva, amire fel kellene készíteni a gyerekeket. De ha kompetenciát fejlesztünk, oda a tekintélyelvűség, ezt pedig sok oktató, tanító, tanár nem képes elfogadni, inkább liberálisoznak egyet, aztán majd lesz valami.

Túl sok felhasználó 2019.07.12. 15:42:52

@kolomparlole1114: Azért Svájcban sem mindenki ilyen, és ennél az állásnál se ezzel indítottam. Hanem először beszélgettünk, aztán volt egy próbanap, ahol egész nap egymást figyeltük, eldöntöttük, hogy szimpatikusak vagyunk. Aztán adtunk magunknak egy hetet gondolkodni, és csak akkor mondtam neki, hogy tetszik az állás, de ez van. De ha mondjuk a főnök nem beszélt volna arról, hogy melyek a szopatós részei a munkának, vagy egy gyengécske fizetést ajánlott volna, vagy akármi, akkor én se lettem volna őszinte.

Szerencsére vagyok olyan helyzetben, hogy ne kelljen pitiznem, ha állást váltanék. Az elmúlt 5 évben ha megugrottam az első önéletrajz-akadályt (nő, szulokepes korú vagyok, nagyon külföldi névvel), onnantól kezdve soha nem kaptam nemleges választ egy pályázatomra se. Úgyhogy lehetőség szerint inkább vagyok őszinte, úgy egyszerűbb az élet.

Túl sok felhasználó 2019.07.12. 15:46:42

@Túl sok felhasználó: Az őszinteséget úgy is értem, hogy a "3 rossz tulajdonság" kérdésre az válaszolom, hogy nincs türelmem hülye kérdésekhez.

babona 2019.07.12. 18:09:39

@jobangel: Most melyik oktatási szintre gondolsz? Alternatív középiskolák is vannak, nem olyan rosszak mint némelyiknek a híre. Sok minden függ a pedagógusoktól. A felsőoktatásban kifejezetten sok függ(ene) az oktatótól, itt most nem a biflázós, kifejezetten a kísérletezős tantárgyakra gondolok (természettud.) A liberálist pl a szerkezeti liberalizáció (4+4,6+6, stb) gondolom, amivel akkora kavarcot csináltak, hogy még mindig nem bogozta ki senki (követelményszint stb)

babona 2019.07.12. 18:09:44

@jobangel: Most melyik oktatási szintre gondolsz? Alternatív középiskolák is vannak, nem olyan rosszak mint némelyiknek a híre. Sok minden függ a pedagógusoktól. A felsőoktatásban kifejezetten sok függ(ene) az oktatótól, itt most nem a biflázós, kifejezetten a kísérletezős tantárgyakra gondolok (természettud.) A liberálist pl a szerkezeti liberalizáció (4+4,6+6, stb) gondolom, amivel akkora kavarcot csináltak, hogy még mindig nem bogozta ki senki (követelményszint stb)

Túl sok felhasználó 2019.07.12. 18:11:25

@kolomparlole1114: A motivációs levél szerintem is hülyeség, de mióta megváltoztattam a hozzáállásom, azóta tudok ilyet írni. Az a trükk, hogy nem a te motivációdat írod bele, hanem őket motiválod arra, hogy felvegyenek. Én még ezen is tekerek egy kicsit, nem konkrét pdf-et küldök (gondolva a hozzám hasonló főnökökre, akik az ilyet nem olvassák el), hanem ez egyből a konkrét email. Így aztán még formája is van, mert azzal kezdem, hogy hol találtam rá erre a pozícióra, azzal fejezem be, hogy örülnék egy személyes beszélgetésnek, a középére meg így nem kell annyit írni (rizsázni sose tudtam), szóval abból a három dologból, ami miatt alkalmas vagyok az állásra, nem kell húsz mondatot varázsolnom.

Balfredo Alfredo 2019.07.13. 12:09:20

@jobangel:
Sztem pont te nem érted vagy nem akarod érteni Dread Naughty nagyon pontosan megfogalmazott gondolatait:
"A helyzet az, hogy a cégek azért keresnek butábbat, mert olcsóbbat akarnak, nem pedig butábbat."

Arról van szó, hogy egyes államok egész gazdasági modellt építettek az olcsó, kizsákmányolható, megalázható, korlátlanul túlóráztatható stb. munkaerőre.
Ennek a gazdasági modellnek van alárendelve minden, többek között a kiválasztási folyamat is. Azt ugyabár nem volna piszi mondani, hogy "csak olyan embert vagyunk hajlandó alkalmazni, aki megelégszik sz.rér'-h.gyér' szintű fizetéssel", de azt igen, hogy "sajnáljuk, ön túlképzett". Ez van :-(((

Balfredo Alfredo 2019.07.13. 13:42:36

@jobangel: "Ez azért van, mert az eredeti helyén (USA), amikor ezeket a kérdéseket kialakították, volt értelme. Ott ugyanis úgy van nevelve a nép, hogy meg meri mondani, mi motiválja: a pénz, az, hogy ez egy nyugis meló, amit kisujjból megoldok, és mellette tudom a hobbimat csinálni stb. A másik fél meg nem ítélkezik, tudomásul veszi, és eldönti, hogy ez neki belefér-e vagy nem."

Roppant tanulságos, hogy ezt leírtad, mivel mutatja számunkra, milyen emberek azok, akik itthon magukat managernek meg hrnek nevezik. Tanultak valamit a büfészakon arról, hogy egy távoli országban, ahol minden egészen másképpen van, konkrétan a munkaviszony, meg a kiválasztás dolgai is egészen másképpen vannak, tehát tanultak valamit arról, hogy ebben a bizonyos távoli országban milyen kérdéseket szokás feltenni a felvételi elbeszélgetésen és hogyan kell a válaszokat értelmezni ill. kezelni. Ebből annyi maradt meg számukra, hogy milyen kérdéseket kell feltenni. Az sem jött át, hogy az egyébként hasznos kérdéseknek csak abban az adott környezetben van értelme. Az sem jött át, hogy itt egészen más a környezet. Az sem jött át, hogy van egy alapvető tényező: abban a bizonyos országban a fizetésből simán meg lehet élni, miközben itt nem. Csak a kérdések jöttek át. Az nem jutott el a tudatukig, hogy ezeket a kérdéseket vagy teljesen el kellene felejteni, vagy valamilyen módon adaptálni kellene az itteni viszonyokra. Hogy hogyan kellene adaptálni? Pont ez lenne egy _igazi_ hres feladata!
Az eredmény az hogy a hr meg a managerek csodálkoznak, hogy a szerintük kiváló kérdéseket az itteni munkavállalók egyszerűen "tömény baromság"-nak vagy hasonlónak nevezik, meg hogy őket magukat a munkavállalók milyen szalonképtelen jelzőkkel illetik.

ben2 2019.07.13. 19:26:08

Szerintem alapvető téveszme, hogy ha valakit előléptetnek vezetővé, akkor az nem csak a céges hierarchiában előrelépés, de szakmailag is és ha onnan kerül vissza a termelő munkába, akkor az kudarc, visszalépés a karrierjében.

Először is, ha valaki a szakmája gyakorlása helyett menedzsment feladatokat lát el, akkor természetes módon kijön a gyakorlatból, lemarad az új technológiákról, stb.
Másodszor pedig vezető tényleg bárkiből lehet. Ha csak a titulus számítana, akkor mindenki indítana egy saját céget, felvenne két tanoncot és máris ráírhatná a névjegykátyájára, hogy CEO. Ettől talán bárki magasabbra tartaná a szaktudását? Nyilván nem.
A vezetői munka nem magasabb rendű, hanem _más_, mint a termelő munka. Nem kell lenézni, de nem is kell fetisizálni.

Nyugaton már javában tart a trend, hogy az emberek időközönként vissza-visszalépnek a vezetői beosztásból és mások dirigálása helyett termelő munkát végeznek. Mert ahhoz van kedvük, vagy elegük lett a konfliktushelyzetekből vagy megváltozott az élethelyzetük és kiszámíthatóbb időbeosztásra van szükségük, stb. Aztán később ismét bevállalnak egy vezetői posztot, ha úgy hozza a sors és senki nem problémázik azon, hogy 5 év menedzsment munka után ott virít a CV-jükben 3 év termelőmunka, húú vajon miért fokozhatták le.

Ahhoz, hogy ez nálunk is általános gyakorlattá válljon, alapvető szemléletváltásra van szükség nem csak a HR-esek és a cégvezetés részéről, de a munkavállalók felfogásában is.
Nálunk a sikeres felvételihez gratulálnak, máshol meg a sikeres diplomához. Nálunk a vezetői poszt _megszerzését_ tekintik sikernek, máshol meg a project eredményes lebonyolítását, akár vezetőként, akár beosztottként vettek részt benne.
Ezen kellene elsőnek változtatni, a túlképzettség, mint HR probléma innentől már nem is létezne.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.07.13. 19:35:54

@jobangel: Akkor is elmegy, ha megkapja, amit kér, mert a másik cég tíz pengővel többet fizet vagy az utóbbi hónapban trendibb posztokban szerepelt vagy egy haverja is ott dolgozik.

Pál Arady 2019.07.13. 20:05:41

@jobangel: A magyar oktatás se nem liberális se nem poroszos.
Egyszerűen idióta, amit épp oly alkalmatlan, máshova se való szakbarbárok alakítottak ki, mint a mai HR "szakemberek". A jellegzetes és speciális magyar ostobaság egyik szegmense, ami nem mellesleg fertőző is - hiszen tovább adja önmagát a következő generációknak.

A HR szakmaisága pedig semmivel sem komolyabb vagy egzaktabb "tudomány" vagy tudáson alapszik mint a pszichológia vagy a vallások (hitek). Itt némi epével meg kell jegyeznem, hogy 30 éve nem tudtuk mi ez a "huncutság" és aligha talált volna magának culágert egy valamire való cég, ha egy mai HR-s olyan bugyuta kérdésekkel bombázza meg mint az mainapság szokás.

Azt feltételezve, de nem megengedve, hogy HR-re szükség van a modern vállalatirányítás megalapozásához, véleményem szerint ezt a komplett "tudományt" át kellene írni, és új alapokra kellene helyezni. Csak úgy, mint ahogy a HR "szakemberek" kiválasztása és képzése is gyökeres átalakításra szorul.
Értem ez alatt azt, hogy példátlan ostobaság, hogy pl. egy HR-s pénteken egy kenyérgyár vetőit és dagasztóit válogatta a jelentkezők közül, hétfőn az új munkahelyén már kohászokat és mechatronikusokat kell "válogatnia" értelmezhető technikai és technológiai tudás, valamint a cége feladatainak és terveinek beható ismerete nélkül. De ez magyarok közt senkinek nem üt szöget a fejébe, lényeg hogy a buszok reggelente tömötten álljanak meg a cég kapuja előtt, és a kedves főnök elégedett legyen - a nem is tudja hogy mivel.

Egyébiránt aggodalomra semmi ok: a magyar gazdaság nem létezik, és 100 éven belül aligha fog lábra állni. Ezért valójában nem gond ha a HR nem tudja a munkavállalót értékként kezelni (a nem létező nemzetgazdaságnak nem lehet értékes tagja sem), az olcsó bérű rabszolgák kiválasztására ez a rendszer tökéletesen megteszi. Ugyan is (aki esetleg nem tudná) : ezt konkrétan erre találták ki!!

CoolKoon 2019.07.13. 21:56:23

@jobangel: "Ez persze az Y generációval el fog múlni, de benne van a veszély: az Y-osok még inkább fognak életkorra diszkriminálni, mert szerintük velük kezdődik az a szemlélet, ami szerint kezelik a munkaviszonyokat." - Semmi se fog az Y generációval elmúlni, mert már most egyértelmű jelei vannak (Y generációs, komplett idióta multis menedzserek formájában) annak, hogy elhiszik azt a rengeteg ezoterikus HR-es baromságot, amiket az agytágító tanfolyamokon mondtak nekik, és ugyanúgy nem fognak megkérdőjelezni semmit, mint ahogy a szüleik se tették. Ez a réteg (ahogy a történelem során annyiszor) ismét újratermeli magát.

Amúgy sokmindenben egyetértek az előttem kommentelőkkel, a posztból csak egy dolgot emelnék ki: "Multikban bevett szokás az okoskodók „hasznosítása”. Meg kell kérdezni tőle: te ennyire értesz ehhez?" - Nem tudom, te milyen multikban jártál, de ahol én jártam (informatikai multik), ott a menedzserek általában igazi ostoba seggfejek voltak, akik a félmaffia kisvállalkozókat megszégyenítő rámenősséggel tettek keresztbe a "visszapofázó" (bármilyen észrevételt tevő) alkalmazottaknak ott, ahol tudtak. Persze papolhatsz a kiszolgáltatott/hátrányos helyzetű álláskeresőknek arról, hogy ez nem így van, de attól még nem lesz igaz. Ugyanis az ismerőseim elbeszélései alapján az IT-s multikban ebből a szempontból még jobb a helyzet, mint a pl. a bankoknál/biztosítóknál (akiknél nagyobb rohadékok már csak az Amazon-ban "leledzenek"), úgyhogy jó eséllyel ennél csak rosszabbra számíthatnak.

Bambano 2019.07.14. 05:10:58

@Pál Arady: "A HR szakmaisága pedig semmivel sem komolyabb vagy egzaktabb "tudomány" vagy tudáson alapszik mint a pszichológia vagy a vallások (hitek).": gyengébbek kedvéért ott, ahol rendes hr van, ott tudják, hogy a hr feladatainak jelentős része sima mezei matematika. és mint ilyen, egzakt és tudományos. oké, te mint kívülálló, ilyenről nyilván nem értesültél, mert akkor nem írnál ilyen hosszú marhaságot 3 példányban.

egyébként ezt nem bonyolult tesztelni, kérdezd meg a hr-est, hogy tud-e deriválni egy hatodfokú polinomot. ha nem tud, nem tanult rendes hr-t.

2019.07.14. 14:44:37

@MAXVAL bircaman közíró:
Igen persze, a cég pedig nyolc embert foglalkoztat összesen :D
te is olyan komoly vagy még mindig mint a kéthetes hajhagyma gyulladás faszikám

2019.07.14. 14:52:53

@Túl sok felhasználó:
És te pedig vagy olyan hülye hogy komolyan is veszed az ilyeneket és belemész a ezekben a Pitiáner dedós játékokba, hogy ostoba debil kérdésekre válaszolgass amit valami hülye fasz a HRes fórumról ollózott ki.
és megmagyarázta hogy Márpedig azokkal a kérdésekkel 5 perc alatt fel lehet valakinek az egyéniségét személyiségét munkához való hozzáállását térképezni :D

Hát valaki ilyen szánalmas baromságokkal jönne nekem a pofaviziten ott röhögném képen és megmondanám hogy fizesse ki A útiköltségemet amiért idejöttem neki hülyét csinálni magamból aztán A viszontlátásra.

2019.07.14. 15:05:14

@jobangel:
Persze csak hogy ezt a gondolatmenetet te ott basztad el hogy kompetencia alapú oktatás kéne, hogy ehhez Először is kompetens tanárokra volna szükség.
de Magyarországon nem hogy az elmúlt harminc hanem az elmúlt 80 évben nem arról voltak híresek a tanári pályára verődött semmirekellő naplopók, hogy ők értenek ahhoz amit meg kéne tanítani, hanem mert simán másra nem voltak alkalmasak. szó sincsen arról hogy szakmailag kompetens emberek oktatnák a tömegeket, hanem egész egyszerűen már 20 éve is működésképtelen berögzült módszerek alapján próbálnak boldogulni, jellemzően katasztrofális eredményességgel.
és ennek egyenesági következménye a funkcionális analfabéta tömegek és 18 éves koruk előtt motiváció lyukat vesztett hülyék tömeges nevelése. Persze ehhez még az is hozzá jön hogy a kutya nem ellenőrzi az oktatás eredményességét így aztán tulajdonképpen bármit csinálhat nál AK őket az a veszély nem fenyegeti hogy pályájuk borel tanácsolják őket így Természetesen az is következik belőle hogy az egész tanári pálya még jobban felhívom és kizárólag a leghülyébb ek maradnak benne akik a szabad piacon esélytelen hogy bármilyen szinten helyt álljanak.

Én mostanra elmondhatom azt hogy a volt szakközépiskolámból az összes valamirevaló szakmai tanár már a szabad piacon multiknál dolgozik, a megmaradt Gárda teljes egésze Pedig olyan akire nem bíznék rá még egy félszemű birka őrzését se.

Bár nekem Nincsen gyerekem és Több okból sem lesz, ebbe az országba felelősen nem volnék képes embert küldeni. Így aztán pont leszarom hol tart a magyar közoktatás De azért kicsit idegesít hogy a mostani generáció lesz majd idős koromra az akinek ki kell termelni az ország működéséhez szükséges közvagyont...

Túl sok felhasználó 2019.07.14. 15:10:00

@Kritikus Intrikus: Én simán belemegyek az ilyen játékokba, mert ha megválaszolom ezt a kérdést, akkor én is megkérdezhetem, hogy mi ennek a munkahelynek a három legnagyobb hátránya. Volt már, hogy őszinte választ kaptam.
Ugyanígy van azzal a hülye kérdéssel is, hogy "miért szeretne nálunk dolgozni?". A válasz után megkérdezem, hogy miért engem hívtak be beszélgetni. Ha kétszer visszakérdezek, utána általában leesik nekik, hogy elvárom, hogy partnerként kezeljenek. Ha meg nem esik le nekik, akkor rögtön tudom, hogy nem akarok ott dolgozni.

2019.07.14. 15:13:19

@Balfredo Alfredo:
Pontosan erről van szó, mindenki nagyon jól tudja hogy ennek az országnak komoly szellemi tőke hiányában az egyetlen egy ütő kártyája a szarért húgyért csicskáztatható, kizsákmányolható tömegek, amik eddig többnyire rendelkezésre álltak.

de most már egyre kevésbé van ilyen mert rohadt drága lett az élet itt az elmúlt években, és senki nem akar minimálbér közeli fizetésekér napi nyolc tíz órát ugrálni valami első naptól kezdve komolytalan betanított munkában.
a cégek ezt nem hajlandóak tudomásul venni és még mindig rendszeresen látok 160-170 nettóért motiváltan Napi 10 órát dolgozni hajlandó verebeket keresni, és aztán meg vannak lepődve hogy havonta cserélődik az alkalmazottak fele, mert az emberek hülyék De azért ennyire mégsem...

2019.07.14. 15:18:47

@Túl sok felhasználó:
Én az első ilyen kérdés után Általában azt szoktam megkérdezni hogy akkor kompetens szakmai vezetővel is fogok tudni most beszélni, vagy inkább hagyjuk abba az egész bohóckodást?
Bár mostanra eljutottam oda hogy egyáltalán nem vagyok hajlandó semmilyen multihoz elmenni pofavizitre ahol általában valami húszas generációból kivakaródzott hr-es szuka ribanc billeg elém tűsarkúban miniszoknyában, akinek valószínűleg szakmai tapasztalata körülbelül annyi mint a fél seggem, és az életben még nem tett arrább egy széket se, de ő el akarja dönteni hogy ki lesz a megfelelő az adott munkára.

Persze ez az oda vissza kérdezgetés is tényleg megfelelő stratégiai lehet, fejben tartom hátha egyszer még bele futok egy ilyen helyzetbe, de kellemesebb lenne ha egyáltalán nem lenne szükségem az ilyen tudásra. Eleve már ha úgy állnak az emberhez, hogy ez egy hülye vagy hülyét akarunk belőle csinálni és elvárjuk hogy ebben partner legyen, akkor Nagyon nem a megfelelő helyen vagyok.

vorosduma 2019.07.14. 18:48:47

@Túl sok felhasználó: es rogton a kerdes utan visszakerdezel? Mert nekem eddig csak olyan interjuban volt reszem, ahol az interju vegen tehettem fel kerdest. (Ha egyaltalan megkerdeztek, van-e kerdesem.)

Túl sok felhasználó 2019.07.14. 19:42:13

@vorosduma: Engem nem nagyon érdekel a megálmodott koreográfia, inkább párbeszédként tekintek az ilyen interjúkra. Szóval rögtön a kérdés után. De én tényleg akkor kérdezek, amikor eszembe jut. Pl:
- milyen foglalási programokkal dolgozott már?
- Egy csomóval. Fidelio, Opera, Resco, IisiI, anyámkínja. Miért, itt mit használnak?
- Protelt.
- Azt pont nem ismerem. Bonyolult?
- Nem. A logika ugyanaz, maximum a billentyűkombinációk szokatlanok eleinte.
- Akkor jóvan. Aztán melyik éttermi kasszát használják itt?
- Micros-t.
- És nem volt még belőle gond, hogy két gépet kötnek össze, amiknek a supportja nem ugyanabban a kézben van, aztán a szagemberek egymásra mutogatnak, ha valami van? Csak mer már átéltem ilyet...
- De. Gondolkodunk is a váltáson.

Na így hangzik a dolog, ha nem HR-essel tárgyalok. Egész oldott beszélgetések jönnek létre. Persze ha HR-es a beszélgetőtárs, akkor nagyon nincs közös témánk, szóval a hülye kérdések kerülnek elő.

Bambano 2019.07.14. 19:43:07

@vorosduma: "Mert nekem eddig csak olyan interjuban volt reszem, ahol az interju vegen tehettem fel kerdest": vedd észre, hogy ez az ő szabályuk. te pedig a saját szabályaid szerint játszol. ha kérdésed van, felteszed. ha nem tetszik nekik, hogy kérdést tettél fel, úgyse akarsz ott dolgozni.

@Kritikus Intrikus: "Persze ehhez még az is hozzá jön hogy a kutya nem ellenőrzi az oktatás eredményességét így aztán tulajdonképpen bármit csinálhat": a valódi probléma az, hogy kivették a tanárok kezéből az összes fegyelmezési lehetőséget. tehát a tanár hiába feszül meg, ha a gyerek nem akar, nem lesz bünti. ezzel nem mondom, hogy pl. verni kellene a diákot, de például az eltanácsolás szabályai olyanok, hogy lehetetlen kirúgni egy diákot. Pedig azt kellene, párat kirakni, utána a szülőket megrángatni iskolakerülés miatt, ezzel a szülő végre motivált lenne arra, hogy iskolaképes állapotra hozza a gyerekét. az is egy vicc, hogy az egyetemnek nincs beleszólása, hogy kiket vesz fel. így a gimnáziumok sikeressége sincs lemérve.

Lybella 2019.07.14. 20:31:50

@munkanélküli informatikus: "Pedig a valóban nagy szaktudású emberek annyira jól érzik magukat munka közben, hogy frászt kap még a gondolattól is, hogy beosztottak egyedi hülyeségeivel kelljen naphosszat foglalkoznia a boldog, folyamatosan sikerélményeket nyújtó, nyugalmas munka helyett."
Pontosan így van. Nem mindenkit a hatalom birtoklása motivál, bármilyen hihetetlen is ez némelyeknek.
A túlképzettség témához: lehet olyan élethelyzetben valaki, jobban megfelel egy kevésbé fizetett, de szigorúan 8:00-16:00-ig tartó munka, mint egy olyan, ami megfelel a képzettségének, de sokkal több felelősséggel jár és mellé elvárás a túlóra.

Lybella 2019.07.14. 20:31:54

@munkanélküli informatikus: "Pedig a valóban nagy szaktudású emberek annyira jól érzik magukat munka közben, hogy frászt kap még a gondolattól is, hogy beosztottak egyedi hülyeségeivel kelljen naphosszat foglalkoznia a boldog, folyamatosan sikerélményeket nyújtó, nyugalmas munka helyett."
Pontosan így van. Nem mindenkit a hatalom birtoklása motivál, bármilyen hihetetlen is ez némelyeknek.
A túlképzettség témához: lehet olyan élethelyzetben valaki, jobban megfelel egy kevésbé fizetett, de szigorúan 8:00-16:00-ig tartó munka, mint egy olyan, ami megfelel a képzettségének, de sokkal több felelősséggel jár és mellé elvárás a túlóra.

vorosduma 2019.07.14. 23:00:59

@Túl sok felhasználó: ertem, koszonom a peldat. Ez elgondolkoztatott.

Pál Arady 2019.07.15. 12:18:06

@Bambano: Ha a HR tiszta matematika, akkor inkább talán atomhasadással esetleg kereskedelmi logisztikával kéne foglalkoznia, nem hús-vér emberekkel. Tudod, az ember - bármennyire is szeretik ezt elfelejteni a baromi okos magyar entellektüelek - legfőképp élőlény, ösztönrendszerrel, egy csomó randa biologiai meg kémiai folyamttal, reflexívekkel, és sorolhatnám azokat a tulajdonságokat, amikről az általam ismert (nem kevés) HR szakembereknek halovány fogalma sincs.
Alig ha nem igaz az az állítás, hogy a megfelelő munkaerő kiválasztása csak szakmailag képzett és tapasztalt vezetőkön keresztül, és nem statisztikai alapon lehetséges. ez így volt a világ kezdete óta - a HR-ig, ami valójában a mindenféle minőségbiztosítási rendszerekkel rokon (amiket szintén azért találtak ki, hogy egy rakás embernek munkát adjanak ű lásad az ISO története) :)

A "marhaságról" meg annyit: lehet hogy te HR-s vagy,(én tovább tanultam, és néha a kemény fizikai melót is bevállaltam inkább, szóval van fogalmam a munkavállalók teljes vertikumáról) az is lehet, hogy tudod mi az a "deriválás" sőt még azt is tudod mitől subtitál a Jeltox, de személyeskedés nélküli elvi vitára képtelen vagy, még egy efféle súlytalan polémiában is. (Mit is kezdhetsz vajon az emberekkel ha a sorsuk rád van bízva?) Épp ezért a három virtuális elvi álláspont közül épp a tied az, ami ettől a világon semmit nem ér.
Tisztelettel.

Dr. Archivum Pál 2019.07.15. 14:08:17

Kedves jobangel! Csak távolról kapcsolódik a kérdésem a fentebbi poszthoz, de érdekelne a véleményed (hiszen végül is én is a cv lebutításán gondolkodom). Most épp álláskereső vagyok és nagyon kéne egy stabil munka. Szerinted kéne az amúgy is problémás, minimális munkatapasztalatommal (sajnos sok-sok rövid idejű munkaviszonyom volt) a helyzetet tovább nehezíteni azzal, hogy feltüntetem az önéletrajzomba, hétvégenként (és igen, néha pénteken is) munka mellett főiskolára járnék levelezőn (érdekel is a főiskolai szak, meg muszáj tanulnom, mert érettségivel nemigen ugrálhatok)? Most, hogy Damoklész kardja (pl.: NAV) a fejem felett függ, elgondolkodtam az elhallgatás értelmén :) Köszi a választ!

ps: ha más is véleményt formálna ez ügyben, szívesen veszem azt is.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.07.15. 15:31:49

Azért az életkor szerinti szelektálás hibátlanul megmutatja, mekkora ost_ba senkik mind a főnökök, mind a HR-es idiót_k.

Nem kéne túl sokat gondolkodni azon, hogy melyik a jobb:

Fiatal ---- semmi tapasztalata nincs, tudás a nullával egyenértékű, mivel a diplomáját összepuskázza, a képleteket bemagolja de alkalmazni nem tudja. Szar_k a cégre, szar_k mindenkire, ha kell másnap feláll. Céget, projektet nem lehet rá építeni. Fizetési igénye az egekben, cégautót azonnal akar, céges laptop azonnal, céges telefon azonnal, cafeteria azonnal, rugalmas munka, lehetőleg minimális bejárással azonnal.

Idős ---- rendelkezik 10-20-30 év a munkaterületen eltöltött tapasztalattal, akkor szerezte a diplomáját, amikor még egy mezei középiskolában is nagyobb követelmények és végső tudásszint volt, mint most az egyetemeken. Szar_k a folyamatos munkahelycserére, hosszú távra akar berendezkedni. Fizetési igénye lehet, hogy 10-20 %-al magasabb mint az ifjú semmire sem jó titáné, de le is tesz érte cserébe valamit. Autója van, szar_k a cégautóban villogásra. Szar_k a háromhavonkénti telefoncserére, jó neki a 3 éves hibátlanul működő saját telefonja is. Nem kell neki laptop, mert nem a HÉV-en, vonaton, diszkóban akar napi 20 percet dolgozva összebaszni egy munkát, hanem napi 8 órában az íróasztal mögött folyamatos munkával, normális asztali számítógéppel dolgozik és termel.

Agyatl_n, b_romáll_t főnök és ostoba műkörömp_csa HR-es, a cégnek mi a fontosabb, a betöltött állás semmirekellő, nagypofájú, tanulatlan hetente, havonta cserélődő munkaerőkkel ennek köszönhetően vegetáló céggel, vagy egy jól prosperáló cég, idősebb állománnyal akik hozzák a lóvét, nem viszik.

Egyszer vehetnétek a fáradtságot és kávézgatás helyett kiszállhatnátok tanulmányútra olyan cégekhez amik működnek a fejvadászok nélkül is. Tőlük kéne tanulnotok némi cégvezetést.

Bambano 2019.07.15. 15:51:52

@Pál Arady: "Ha a HR tiszta matematika": nem írtam olyat, hogy tiszta matematika, azt írtam, hogy jelentős része az.

Azt elfogadom, hogy az ember nem matematikai lény, a hr-eseknek meg azt kellene tudni, hogy ezzel szemben az ember kívánságainak a teljesítése az bizony matematika. Tehát lehet, hogy toborzáskor számít az intuíció, de például ha odaáll a főnöke elé valaki, hogy x forint béremelést kér, akkor annak eldöntése, hogy olcsóbb elengedni vagy olcsóbb megadni az emelést, az sima matematika. kizárólag matematika.

és amíg a magukat hr-esnek képzelő lánykák ennek kiszámolására nem alkalmasak, addig nem lesz hr az országban. amit nem szoktak tudni a hr-t szapulók az az, hogy a hr nem toborzásból áll, hanem sok más területe is van.

a személyeskedésről meg annyit: aki tudatlanul folyton leszólja a hr-t, az kezdi a személyeskedést, én csak válaszoltam rá.

Pál Arady 2019.07.15. 16:05:50

@Bambano: Nem idézlek, tul vagyok rajta, de azt azért a tőlem telhető legnagyobb szerénységgel megjegyzem, hogy a blog maga a HR "leszólása" a létjogosultságának és hozzáértésének legalapvetőbb megkérdőjelezése. KONKRÉT PÉLDÁKKAL alátámasztva - talán olvashatnál figyelmesebben.
Vagyis nekem "válaszoltál" amire másnak nem mertél. Köszi, kiváló beszélgetőtárs vagy csak így tovább! :)

2019.07.15. 17:06:51

@Bambano:
Azért megnézném azt a matekot és az emberosmeretet is a legtöbb HR-esnél. Az én ismerősi körömben nagyjából azok a csajok mentek HR-esnek, akik semmilyen tantárgyból, így matekból sem voltak jók, de különösen rosszak sem, nem érdekelte őket semmi, az érzelmi intelligenciájuk a béka segge alatt volt, és szerettek bulizni.

2019.07.15. 17:26:44

@csúti csüngőhasú tolvaj:
Nyilván, ha nem lennének ostobák, ők is a te életkori sztereotípiáidat vallanák...

Bambano 2019.07.15. 19:10:29

@Pál Arady: te tévedésben vagy, a blog nem a hr leszólása, hanem annak a leszólása, amit nálunk hr címszó alatt elkövetnek. sajnos nálunk jelentős a különbség.

úgy érzed, van itt valaki, akinek nem merek válaszolni? rotfl. nem követed a blogot.

@Zabalint: én ismerek jó hr-est, hr tananyagot is láttam, tanultak deriválni.

Pál Arady 2019.07.15. 20:15:55

@Zabalint: Stimt. Valaha a TK volt - onnan is a könyvtár szak - a sehova se való ifjak utolsó mentsvára - van is csúcsember a magyarok közt aki azt is 9 év alatt végezte el!! - ma ugyan ez a HR is. Tragédia.

Pál Arady 2019.07.15. 20:20:10

@Bambano: Lehet hogy nem követed a beszélgetés szellemi lényegét. Azt hiszem ha valami olyan mint a kocka és úgy hívják hogy kocka, akkor az kocka. Érted ezt?
Vagyis ha valami oylan mint a HR és úgy hívják hogy HR akkor biztos hogy HR -teljesen mindegy melyik országban (már csak a teljes neve után is)
Egyszóval ami itt ebben a "szakmai" szegmensben zajlik, az azt minősíti.

Rónarider 2019.07.15. 21:13:02

@Túl sok felhasználó:

Bárhonnan el lehet jönni :)
Soha, fél pillanatig sem hagytam, hogy munkaidővel/pénzzel/pszichikai nyomásgyakorlással befolyásoljanak, meg is lett az eredménye. 15 év, 10 munkahelyen.

Persze nem bántam meg. Vagy partnerek vagyunk, vagy léptem. Ebben nincs kompromisszum.

És legalább fele olyan volt, ahol a hr-es rém komolyan vette a feladatát, még azt is feljegyezte, hová ültem a tárgyalóban, vagy időre kellett monotónia-testeket csinálni, ilyesmik. Jobban betanított rendőrkutyák is átlátják a turpisságot, a hülye kérdésre pedig be kell csomagolni a sablon választ, vagy ami néha működik, az a nyers őszinteség.

-Miért szeretne itt dolgozni?
-Egyelőre a pénzért, kérdezze meg egy év múlva, miért szeretek itt dolgozni!

Itt már koppan a körömreszelő :)

Túl sok felhasználó 2019.07.16. 00:57:19

@Bambano: "az ember kívánságainak a teljesítése az bizony matematika" - na ez egyszerűen nem igaz. Attól, hogy számolni kell hozzá, még semmi nem lesz matematika. Ahhoz, hogy ki lehessen számolni, hogy megéri-e valakinek fizetésemelést adni, adatok kellenek. Pl. tudni kell, hogy lesz-e jelentkező a megüresedett helyre, mikor lesz jelentkező, mennyiért vállalja el a munkát, milyen előzetes tudassal rendelkezik, sőt azt is tudni kell, hogy emberünk csak blöffölt-e, amikor felmondással fenyegetőzött, vagy tényleg komolyan gondolja. Ha ezek közül az adatok közül csak egynél téved az ember, már feleslegesen számolt.

БУММЕР 2019.07.16. 09:09:16

@munkanélküli informatikus:

Mint a volt fönököm...17 évig nyüglödött vezetöként mire nagy nehezen kirugtàk...jo szakember volt de nagyon szar vezetö...

Ennyit tesz, hogy Mo.-n vezetöi pozi kell a normälis megélhetéshez...több orszàgban szerzett tapasztalat alapjàn egy senior ali 10%-kal keres kevesebbet mint a közvetlen felettese...azért pedig mint ahogy irtad is màs baromsàgait is be kell nyelni...sokaknak nem fülik hozzà a foga, teljesen jogosan...

2019.07.16. 09:11:15

@Bambano:
Én is ismerek jó HR-est, ritka mint a fehér holló, de nem a kiváló matematikai tudása miatt jó, sőt a legjobb matekosok, akiket ismerek, pocsék HR-esek lennének, hanem a magas érzelmi intelligenciája és emberismerete miatt. Ugyanis ahogy más is leírta, baszhatod a matematikát, ha a bemeneted eleve hibás.

Igen, tanulnak matematikát, annyira, ahogy a kereskedelem és marketing és a nemzetközi tanulmányok szakosok is...

Rónarider 2019.07.16. 11:28:38

@БУММЕР: Ehhez azért az is hozzátartozik, aki a szamárlétrát mássza, az a szakmától is egyre messzebb kerül az adminisztráció felé. Kivéve ha az adminisztráció maga a szakma.
Ha anyagilag akarnak megbecsülni, tegyék a saját pozíciómban, nem hagyom a szakmát! :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.07.16. 12:42:48

@Dr. Archivum Pál: Ennyiből nem nagyon tudom, mi a jó válasz, de a főiskolával inkább csak állásinterjún hozakodnék elő ezesetben.

БУММЕР 2019.07.16. 16:16:13

@Rónarider:

Annyiban szàllnék a vita sikjàra, hogy "egyszerü" munkavàllaloként kezdve és màszva a létràt az én szakmàmban egyre nyilik a kapu, a személet és tudàs is növekszik...cége vàlogatja inkàbb, kinek mit és hogyan kell "vezetnie"...szoval a szakmai rész elörehaladva nàlam gyarapszik...igaz a jelenlegi szintemnél nem igazàn tudom elképzelni feljebb magam...bàr a délre betolom a képem hetente 3x meg fél napokat elbratyizgatok, föleg a hatalmas bonuszok a semmiért azért csàbitoak néha :-)

Dr. Archivum Pál 2019.07.16. 21:52:14

@jobangel: Köszönöm! Egyébként ma voltam egy cégnél interjún, ahol tisztában voltak az iskolai dolgommal (az önéletrajzomban feltüntettem). Azt mondták, hogy alapvetően nyitottak a helyzet számomra kedvező megoldására (azaz ha meg tudják oldani a helyettesítést, akkor a szabadságom terhére mehetek). De nem iszom előre a medve bőrére! De azt gondolom, a helyzetre való tekintettel majd csak állásinterjún hozakodom elő a továbbiakban a tanulási dologgal.

FalloutBoy 2019.08.10. 23:45:08

Renszeresen kerülök a leírt helyzetbe. Vagy túlképzettnek neveznek, vagy pont hogy a "kevés a tapasztalata" címszóval küldenek el. Esetlegnva-e lehetőség elküldeni egy CV-t, hogy mi lehet ennek at oka.

Circus 2019.08.20. 22:36:20

A posztnak a párja, amikor több(tíz)éves speciális tapasztalat helyett csak és kizárólag a diplomás emberkéket keresik (persze, mert a frissdiplomás olcsóbb, értem én). Illetve, amikor végzettség nélkül alulról dolgozod fel magad vezetői pozícióba megszerezve elsőkézből, tapasztalati úton az elvárt képességeket, de mindezen simán átsiklanak, illetve ugye elíbráláskor ez már semmit nem számít, mert rögtön kihullasz a rostán mint nemdiplomás... ezzel már telesírtam ezt a blogot is, mint érintett, de továbbra sem értem.

Illetve de, ahogy már zárójeleztem feljebb.
süti beállítások módosítása