JobAngel Az álláskeresők védangyala

Közszférából a versenyszférába?

2018. november 12. 06:00
35 hozzászólás

business-concept.jpgEz most a legújabb kihívás a munkaerőpiacon, aminek a politikai vonulatait nem feszegetném, maradnék a kaptafámnál, miszerint a bajban lévőknek adnék inkább segítséget. Sokezer közszférában dolgozótól váltak meg, akik eddig csak rettegtek, hogy megtörténik velük, mostmár szinte sokkban vannak, miután meg is történt.

Amilyen véleményeket olvasok a kétségbeesett érintettektől, az alapján a multik és a versenyszféra világa az valami pokolszerű förmedvény, amitől rettegni kell. Hogy nincsenek munkavállalói jogok, meg látástól mikulásig dolgozni kell, meg kihajtják az emberből a lelket is, hogy törvénytelenségek sora merül fel, és hát egy zsarnok főnöknek mindent szabad ott… Nos, 20 év versenyszféra tapasztalatom alapján, ami 80%-ban multis tapasztalat is, ezeket cáfolhatnám pontról pontra, de minek… Az előítéletek gyorsabban szaporodnak, mint ahogy én gépelek (gyors- és gépíróként kezdtem a pályafutásomat). Vannak rosszul működő cégek ebben a világban is, nem tagadom. Azokat majd megfelelő állásinterjú-stratégiával lehet kiszűrni.

Vagy oda kell menni válságmenedzserként helyretenni a dolgokat, mert olyan állás is van. Tehát, nem cáfolok, inkább elmondom, nekem mi vonzó a versenyszférában, hátha másnak is kedvet csinálok hozzá, de legalábbis eloszlatom a félelmét – tudva, hogy sokak most kényszerként tekintenek erre, miközben inkább lehetőségként kellene. Szándékosan nem jövök azzal, hogy „jobban fizetnek”, mert nem tudhatom, hogy egyes köztisztviselők, akiktől most megváltak, milyen fizetési szintű pozíciót fognak találni a versenyszférában. Az alábbiak nem jelentenek összehasonlítás a versenyszféra és a közszféra között. Nem állítom, hogy ezek a közszférában nincsenek, azt állítom, hogy a versenyszférában biztosan vannak.

  1. Hasznosság

Mindenki szeretné, ha a munkájának értelme, haszna lenne. Ez a versenyszférában biztosan teljesülni fog. Először is, mert olyan munkát kell választani, amivel azonosulni tudsz, amiben a készségeidet is használhatod, nemcsak a tárgyi tudásod. A profitért dolgozó cégek nem engedhetik meg maguknak, hogy olyasmiért fizessenek, ami nem kell, így haszontalan munka nincs egy jól működő cégben – vagy nagyon rövid ideig, mert rájönnek gyorsan, ha valamit nem éri meg csinálni, fizetni. A cég tevékenysége révén látod majd magad is, hogy mik készülnek, mik épülnek, milyen céljai vannak a munkának. Akár céges, akár egyéni szinten. És persze állásinterjún is meg szabad kérdezni.

  1. Hatékonyság

Kicsit összefügg az előző ponttal: nem húzódnak sokáig ügyek, nincs folyamatos lavírozás mindenféle egyedileg kreált szabályok között („az igazgató úr úgy szokta, hogy…” – na, ez nincs), nincs különféle értelmezése egy-egy szabálynak, jogszabálynak, törvénynek. Ha valamit a cég belső szabályai szerint nem lehet megvalósítani, akkor megfelelő engedélyek mellett meg lehet csinálni egyedileg (workaround). Ha több a workaround, mint a szabály, újragondolják a leírt folyamatot. Ami még fontosabb, hogy az eredményeket nézik leginkább, nem azt tartják megfelelőnek, hogy a rendszer ketyeg valahogy. Nem a rendszert kell szolgálni, hanem hatékonyan ügyeket megoldani.

  1. Együttműködés

Akár önálló feladatot kapsz, akár csapatban dolgozol, az együttműködés közös érdek, mert ha a cég nem megy jól, akkor nem lesz, és lehet állást keresni. A professzionális munka alapja, hogy akár szimpatikus valaki, akár nem, együtt kell tudni működni vele. Az intrikák nem, vagy csak nagyon rövid ideig működnek. Igen, ki lehet fogni egy-egy rossz főnököt, de neki is van főnöke…

  1. Folyamatos tanulás

A rossz főnököt sem feltétlenül rúgják ki, előbb inkább vezetői tréningre küldik, ami majd segíthet neki is, a kollégáknak is. Így megy ez olyan helyen, ahol fontos, hogy a már meglévő, cégben járatos emberek megmaradjanak a cégen belül.

A legtöbb helyen a folyamatos fejlődés biztosítása érdekében éves célok vannak, leírva, és lépésenként meg kell őket valósítani – amihez minden segítséget megadnak. Ezek általában nyelvtudás, szakmai specializáció, tudásbővítés témakörben fogalmazódnak meg, de van, akiknél a soft skillekben, készségekben fejlődéshez adnak segítséget (és akkor nem kell az önfejlesztés zsákutcájában bolyongani…) Mivel profittermelő cégek, ezért a szakmai fejlesztés érdekük: ha kijönnek egy új technológiával, termékkel, megoldással, azt a kollégákkal azonnal megismertetik.

  1. Racionalitás

Talán ez a legmeggyőzőbb mindközül. Sok esetben azért könnyű dönteni, mert elég a józan észre hagyatkozni. Nem kell azon gondolkodni, hogy az adott döntés tetszeni fog-e a többi vezetőnek, főnöknek, mert ha racionális indokokkal hoztad meg, akkor jó lesz. Ez pedig elhozza azt a biztonságot is, amire sokan vágynak a munkájukkal kapcsolatban.

 

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr7814365149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.11.12. 08:10:34

Sokan attól rettegnek, hogy az eddigi haver főnök és a fix pulykapénz helyett olyan közegbe kerülnek, ahol a teljesítményüket fogják mérni. Persze ezt a többség el fogja kerülni és átül valamelyik csókos állami beszállítóhoz, miután felmarkolta a végkielégítést. Aki az igazi versenyszférában is megállja a helyét, az nem sokáig marad a közszférában, hanem gyorsan lelép. Csak az a kérdés, hogy mi lesz azokkal az 50 felettiekkel, akiknek nincs állami beszállítós haverjuk...

IT Knight 2018.11.12. 08:21:41

Én soha nem vennék fel olyat, aki közszférában dolgozott.

Ők már sosem lesznek hatékony munkaerők szerintem.

Ezt megtehetem legálisan amúgy? Lehet ez alapján diszkriminálni?

Din Serpahis 2018.11.12. 08:22:47

Hat anno palyakezdokent lehuztam par honapot egy onkormanyzati ceg gyakornoki programjaban...hat annal trogerebb helyet elkepzelni is nehez. Brrr...ezerszer inkabb a versenyszfera.

babona 2018.11.12. 12:51:13

Sokáig ott sem marad (forró krumpli, nem ehető, az igazi versenyszférában nem jó ajánló az ilyen), de majd jól mutat az önéletrajzában.

Bambano 2018.11.12. 13:40:29

jól leírtad a versenyszféra 15%-át...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.11.12. 15:15:13

@Din Serpahis: szintén zenész. 3 hét gimnazista gyakornokként a közszférában elég is volt :) Azóta csak a rémtörténeteken hüledezek, amiket mesélnek az álláskeresők :(

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.11.12. 15:17:37

@IT Knight: Elég nehéz lenne diszkriminációnak minősíteni, de racionálisnak is nehéz :) Lesz olyan közszférás, akinél lojálisabb, motiváltabb embert nem is találhatnál, és persze lesz olyan is, aki meglepődik a munkatempón, ami a versenyszférában van. Érdemes az előítéleteket félretenni, és racionális döntést hozni - főleg versenyszférában ;)

230e 2018.11.12. 16:58:26

Régóta olvaslak, ezzel a történettel kapcsolatosan is vártam a posztodat, de a fenti leírás szerinted a versenyszféra hány százalékát fedi? Mert ez a nagy részük számára, vagy inkább az ott dolgozók számára max. egy ideális célkitűzés.

Az elmúlt 10 évben voltam mindkét helyen (rémtörténetes, az ügyfél kedvéért magukból teljesen hülyét csináló vezetéssel a magánban, és a közszférában hétvégén is bent dolgozóként, és nem azért mert a hétköznap vidám kávézgatással telt volna).

Annak, aki körömlakkozó Gizikként tekint mindenkire a közszférában, vagy adócsaló vállalkozónak mindenkit a magánban, mert egységes masszaként tekinti őket, most megint jöhet egy gumicsont amin lehet rágódni,annak, aki nem feketén/fehéren látja a dolgokat, jól jött volna pár többletinfó ehelyett a közhelyhalom helyett.

@IT Knight: Az önéletrajz előzményéből látni hogy honnan jött, max. nem hívod be. Amennyiben cégnevet ír, érdemes azt is lefuttatni, hogy nem az államból élő beszállító-e.

na4 2018.11.12. 17:55:31

@IT Knight: Teljesen egyetértek. A hivatalokban lepukkant, kávézgató, elhülyült tintanyalókat el lehet felejteni. Jobb, ha a cégek IT-ba fektetnek, mint hülyékbe.

Balfredo Alfredo 2018.11.12. 20:40:32

"nincs folyamatos lavírozás mindenféle egyedileg kreált szabályok között („az igazgató úr úgy szokta, hogy…” – na, ez nincs), nincs különféle értelmezése egy-egy szabálynak, jogszabálynak, törvénynek."
Angel, Angel! Saját magadat cáfolod, hiszen az aug. 27-i írásodban pont az ellenkezőjét állítottad, íme:
"Ha valakinek sok lett a munkája, felvettek mellé egy asszisztenst, akinek nem töltődött ki ezzel a 8 órája, ezért más kolléga is adhatott neki feladatot. Majd mikor neki lett sok, mellé is felvettek valakit, és a folyamat tovább gyűrűzött. Ezek együttes hatása a káoszos, magát szervezettnek gondoló cég, ami valójában kézivezérelt, de elég nagy ahhoz, hogy a kézivezérlés ne működjön."
Az az igazság, hogy versenyszféra sem fenékig tejfel.

IT Knight 2018.11.12. 21:59:42

@jobangel: szerencséjükre most épp nem Magyarországon dolgozom, tehát nem vagyok olyan pozícióban, hogy kukázzam a közszférás CV-ket.

Amikor megadják az álláshirdetésben, hogy "X év tapasztalat szükséges", szerintem úgy kéne számolni, hogy minden állami munkahelyen eltöltött év -2 évet számít. Tehát ha dolgoztál 7 évet versenyszférában meg 2-t közszférában, akkor neked 7-2*2=3 év tapasztalatod van.

Ennél egyszerűbb módszer: közszféra/állami cég/kamu oligarcha cége van a CV-n ----> instant kuka

lobaszopiatej 2018.11.12. 23:12:03

6. Nincs vége a melónak pénteken 2-kor.

chrisred 2018.11.13. 05:01:45

Szerintem az 1. pont akár az ellenkezőjére is fordítható, mert a versenyszférában dolgozó legfeljebb abban érezheti hasznosnak magát, hogy a munkáltatójának profitot teremt, míg a közszférában dolgozó a munkájának a közösségi hasznát tekintheti fontosnak.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.11.13. 07:14:35

@chrisred: A versenyszférában is bőven lehet olyan célt találni, ami a profiton túl mutat társadalmi hasznosságot is. A legtöbb technológiai cég ilyen, a tanácsadóknál már akadnak kérdőjelek, és van aki nem tudja az erkölcseivel összeegyeztetni pl. egy behajtó cég tevékenységét, és ezt értem is. De ha esetleg simán csak profitot termel, ami mellett a munkavállaló stabil egyéni anyagi biztonsága is van, akkor még mindig belefoghat olyan tárdalmilag hasznos tevékenységbe, ami ezt az igényét is kielégíti. Egyre több önkéntes tevékenységet látok az önéletrajzokban, tehát egyértelmű, hogy erre van igénye az embereknek. És ilyen passzusokat közszférások önéletrajzában is látok bőven - bár először biztatni kell, hogy írják be, mert a "kedves" munkahelyükön csúnyán néznek rá, hogy ha van valami olyan tevékenysége, aminek ugyan semmi köze a politikához, de rá lehet mondani, hogy "hehe, sok ideje van", "biztos unatkozik" és hasonló baromságok. Ez már abból a szemléletből jön, hogy csak az a munka, amiben tönkre lehet menni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.11.13. 07:15:43

@Balfredo Alfredo: Pont azért linkeltem ide ezt a cikket, hogy lássák: nem rózsaszín felhőn lépkedés van, vannak rosszul működő cégek. El kell őket kerülni, ennyi a cél.

chrisred 2018.11.13. 08:10:09

@jobangel: Ja, csak arra céloztam, hogy a hasznosság érzete meglehetősen szubjektív. Bizonyára a legtöbben egyetértenek abban, hogy a mentős és a tűzoltó nagyon fontos feladatot lát el, mégis, a közösség szempontjából az lenne az ideális, ha egész nap csak a lábukat lógatnák, mert semmi munkájuk nem lenne.

Berelhetoreklamfelulet 2018.11.13. 09:01:21

@chrisred:
Jah, csak szokás szerint, megint hülyeséget beszélsz.
Senki sem a mentősre meg a tűzoltóra gondol, mikor közszférásról beszél, és nem is ők kerültek elbocsájtásra, így még irrelevánsabb a kommented.
Hanem a mihaszna aktatologatókról, akik semmit sem csinálnak, de azt sem effektíven, és a munkájuk már több évtizede kiautomatizálható lenne, már ha lenne olyan kormány, aki felvállalná a több (tíz)ezres potenciális szavazó bukást, ha leépítené őket.

Nem tudom amúgy mit érez az, aki egyenértékűnek tartja magát egy basic html formmal, mert kb. annyi a funkcionalitás, amit ő elvégez, mint haszon a köz számára :D

Amúgy jah, a multik nagy részénél sincs valami magas munkamorál, és ott is van sok lébecolós hely, bár valószínű még az is "jaj mennyi munka van" kategória lenne nekik.

chrisred 2018.11.13. 09:11:55

@Berelhetoreklamfelulet: Nem, csak a szokásos szövegértelmezési problémáid kerültek előtérbe. Vagy az elvonatkoztatási képesség teljes hiánya. Szóba sem került, hogy mentősökről vagy tűzoltókról lenne szó a közszférából elbocsátottak között.

babona 2018.11.13. 11:01:22

@IT Knight: Na valami hasonlóra gondoltam fentebb. Hozzátenném bizonyos szint alatt ennyire nem igaz, amit írsz, de a középvezetőkre (kotraszelekció-ugye ismerős a szociból?) nagyjából igen. A képlet egész használható, talán kicsit exponenciális lehetne...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.11.13. 12:37:15

@IT Knight: Most kezdjem el leírni, hogy a tapasztalatot nemcsak években lehet mérni? Sőt... Az utolsó 5 év a releváns, a többi "csak" a megerősítés lehet. Pl. 20 éves kapcsolatrendszer rendben, 20 éve irodai adminisztrációban, az pont annyit ér, mint 2 év irodai adminisztrációban. IT-ban meg végképp nem kizárólag években mérünk. Projektek, programnyelvek, iparág, szakterület stb.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2018.11.13. 16:27:32

25 év közszolgálat után - ebből 5 év köztisztviselői, majdnem 5 év kormánytisztviselői - azt mondom, van élet a közszférán kívül. Igaz, én megszállottan dolgoztam és imádtam, amit csináltam, de miután elkezdtem kiégni, váltottam. És láss csodát: a versenyszférában egy hónap alatt dolgozom annyit, mint előtte közszolgaként egy hét alatt. Jobban megfizetnek, nyugodtabb az életem, mit akarhatnék még?
@Berelhetoreklamfelulet: Az a baj, hogy vélhetően megint nem azokat küldik el, akik a semmit teszik lázasan. Ők mindent túlélnek. /Egyébként baromira irritáló belülről nézve is, hogy X%-nak lóg a bele, míg az "ejtőernyősök" vígan vihorásznak és lógatják a lábukat.Persze, az ő munkájukat is az előző csoport végzi el. Aki megteheti, már rég lelépett. Aki marad, az megszállott, vagy kényszerheyzetben van./

Balfredo Alfredo 2018.11.13. 19:04:00

@Jobangel: aminek a politikai vonulatait nem feszegetném, maradnék a kaptafámnál,"
A kérdés valóban nem politikai. Viszont egy cégtulajdonos vagy ügyvezető szemszögéből kifejezetten érdekes helyzet állhat elő.

Tegyük fel, hogy az Angel és Társa cég tulajdonosaként vagy ügyvezetőjeként állást hírdetsz meg és az állásra jelentkezők között ráismersz olyan, közszférából érkező emberekre, akikkel korábban, amikor még hivatalnokok voltak, már összefutottál. Az, hogy ők is rádismernek-e, a helyzet szempontjából lényegtelen.
Például ráismersz valakire, aki a kormányablakban hónapokig tologatta a céged engedélyezési kérelmét és minden érdeklődésedre a képedbe röhögve, pökhendi stílusban közölte, hogy még nincs döntés, menj vissza egy hét múlva. Viselkedéséből arra következtettél, hogy kenőpénzt vár az ügy meggyorsítása érdekében.
Vagy például ráismersz egy volt NAV alkalmazottra, aki hetekig vizsgálódott a cégednél, mert azt az utasítást kapta: mindenképpen találnia kell valamilyen hibát. A vizsgálódás eredményeként egy kisebb hibáért akkora büntetést szabott ki, hogy a céged csaknem becsődölt, mire kifizette. Ugyanazon év végefelé olvastad az újságban, hogy a NAV minden alkalmazottja többmilliós évvégi jutalmat kapott, mivel a terv feletti összeget hajtottak be.

Mi lenne a döntésed az ilyen illetőkkel kapcsolatban, természetesen szigorúan politikamentesen?
1 - Ha a kiválasztási folyamaton megfelelőnek bizonyulnak, minden további nélkül alkalmazod őket.
2 - Mindenféle kiválasztási folyamat nélkül (vagy a kiválasztási folyamatot csak látszólag végrehajtva) egyszerűen nem alkalmazod őket és közlöd is velük, miért.
x - Mindenféle kiválasztási folyamat nélkül (vagy a kiválasztási folyamatot csak látszólag végrehajtva) egyszerűen nem alkalmazod őket és valamilyen mondvacsinált indokot adsz meg vagy nem is indokolsz.

chrisred 2018.11.14. 05:28:26

@Balfredo Alfredo: Ha már nekem is beszóltak miatta, beírom: a mostani leépítésnél nem erről a szintről küldenek el embereket, hanem a minisztériumokból. Minthogy ott konkrét ügyintézés nem folyik, ilyen formában nem is találkozhattak a versenyszféra munkáltatóival.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.11.14. 08:14:39

@Balfredo Alfredo: A döntésem politikamentesen:

1. A pökhendi aktatologatót nem venném fel, mert a személyisége nem felelne meg nekem. De ha ugyanő sajnálattal közölte volna velem az ügyem tolódását, és láttam volna, hogy nem rajta múlik, onnantól a szakmaiság kerülne előtérbe.
2. Az általad említett fiktív NAV alkalmazottat be sem hívnám, mert ugyan angyal vagyok, de nem szent :) És nyilván nem tudnék olyannal együttdolgozni, aki komoly károkat okozott nekem. Megintcsak nem az a bajom vele, hogy közszférás, hanem a személyisége.

Mindkét esetben szakmailag lett elutasítva: ehhez a munkához kell egyfajta személyiség. De pl. egy behajtó céghez behajtói munkakörbe bármelyiküket gond nélkül ajánlanám, oda pont ez a hozzáállás kell...

Geolány 2018.11.15. 16:58:34

Kiábrándító a cikk és a kommentek is. Ismerem mindkét oldalt és véleményem szerint a most elküldött állami alkalmazottak a versenyszférától kizárólag az őket érő megbélyegzés miatt félnek amit szerintem a cikk is alátámaszt. Félnek attól, hogy a közszférás múltjuk miatt esélyt sem kapnak a bizonyításra. A közszférában is ugyanúgy előfordul a munkavállalói jogok sárba tiprása, a zsarnok, sőt, a szexuális zaklató főnök, a rengeteg kifizetetlen túlóra és akár a látástól mikulásig munkavégzés is (mielőtt valaki cinikusan letámadna elárulom, hogy egyes területeken előfordul, hogy hónapok vagy évek óta minden nap tizenkét óráznak a kollégák), mint amiket az első szekcióban a cikkíró említ, mint a versenyszférától való félelem tárgyai. Sőt, mivel a közszféra kvázi politikai játszótér, még kevesebb lehetőség van felszólalni a munkavállalói jogok védelmében, például mert a zaklató felső vezetők cimborája. Érzésem szerint sokan megpróbálják elképzelni, hogy milyen lehet érdemben a közszférában dolgozni, miközben a képzeleteiket csak az előítéletek alakítják, ami természetesen csak ront a most bajba kerültek helyzetén.

Balfredo Alfredo 2018.11.15. 21:00:15

@jobangel: Posztok sorát szentelted annak, hogy rámutass egyes cégek folyamataiban rejlő kisebb-nagyobb, az álláskeresők szempontjából is lényeges problémákra, legyen szó kézivezérlésről, az interjúztatás hiányosságairól vagy épp a home office körüli anomáliákról. Ennek fényében eléggé meglepő, hogy a mostani posztban a versenyszféránál dolgozást egy már-már álomszerűen tökéletes dolognak, afféle tejjel-mézzel folyó kánaánnak tűnteted fel.

Balfredo Alfredo 2018.11.15. 21:02:57

"Minthogy ott konkrét ügyintézés nem folyik, ilyen formában nem is találkozhattak a versenyszféra munkáltatóival."
Eleve úgy kezdtem a helyzet leírását, hogy "Tegyük fel..."
Ha meg valaki a minisztériumban dolgozott, az méginkább ellenszenvet válthat ki, elnézve egyes minisztériumok munkájának eredményességét. Például tételezzük fel, hogy egy közeli hozzátartozód orvosi műhiba következtében meghalt két éve. Tettél ugyan feljelentést, de az elsikkadt a bürokrácia útvesztőiben és nem vontak felelősségre senkit. Ezek után a vállalkozásod által meghírdetett állásra jelentkezik valaki, aki cv-je szerint az Emberminisztériumban dolgozott a legutóbbi öt évben (Egészségügyi vagy hsonló nevű minisztérium már régóta nincs). Mint a vállalkozás feje, mit teszel ebben a helyzetben?

Balfredo Alfredo 2018.11.15. 21:16:35

@Geolány: "...a versenyszférától kizárólag az őket érő megbélyegzés miatt félnek..."
Annyiban nem értem a hozzászólásodat, hogy:
1 - Évek-évtizedek óta átpolitizált világban élünk. Ennek az átpolitizáltságnak az is része, ahogyan az átlagpolgár a közszférában dolgozókra tekint. Ha tehát valaki a közszférában helyezkedett el, akár azért, mert nem talált más munkát, akár azért, mert hitt a közszolgálati életpályáról szóló mesében, az vállalta, hogy a polgárok - a szavaiddal élve - megbélyegezzék.
2 - Évek óta munkaerőhiány van a betanított munkástól a fogorvosig mindenhol. Ez a közszférában dolgozókig nem jutott el vagy a többség félt kilépni a komfortzónájából? (Amúgy milyen "komfort" zóna az, ahol folyton tizenkétórázni kell, külön díjazás nélkül???)

Geolány 2018.11.16. 08:32:44

@Balfredo Alfredo: Nekem az Emberminisztériumos hasonlat kicsit olyan, mintha egy Kovács János nevű bűnöző (elnézést minden Kovács Jánostól) megölte volna a nagymamát és emiatt a gyászoló családtag minden Kovács Jánost gyűlölne, pl. a legjobb barátját is ha történetesen szegényt így hívják; sőt, az összes Kovácsot nemtől, kortól, foglalkozástól függetlenül. Egészséges lelkületű ember nyilván szelektál és nem gondolkodik ilyen szűk látókörűen.
A nekem szóló válaszra reflektálva tegyük fel, hogy van egy több nyelvet beszélő, többdiplomás munkavállaló aki megfordult néhány nagynevű multinál amikor is szakmailag (nem anyagilag) egy nagyon jónak tűnő lehetőséggel keresik meg a közszférából. Csórikám bízva a szakmai fejlődés lehetőségében munkahelyet vált és jól is érzi magát amíg be nem szántják a munkahelyét és a munkaerőpiaci holtszezonban 2 hét alatt kell találni másik helyet. Kényszerpályán mozogva marad a közigazgatásban, ha szerencséje van, talál a szakmájához valamennyire passzoló munkakört. Csórikám tudja, hogy nem illik 1-2 évente munkahelyet váltani, mert az nem mutat jól a CV-ben, úgyhogy vár egy kicsit. Aztán amikor elérkezettnek látja az időt, elkezdi küldözgetni az önéletrajzát, de le se tojják a fejét a hű de hatalmas munkaerő hiány ellenére. Mert nem csak gyökér, befásult aktatologatók dolgoznak a közigazgatásban általános iskolás végzettséggel, hanem tettvágyó fiatalok is akiket ugyanúgy megbélyegeznek, mint az előbb említett kategóriát. Persze ez csak a két szélsőség; a közigazgatásban is emberek dolgoznak, mint bárhol máshol, úgyhogy a paletta azért sokkal színesebb.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.11.16. 08:45:55

@Balfredo Alfredo: Kánaánként nem írnám le, de hogy sokkal előremutatóbb a versenyszférában dolgozni az egyének szempontjából, az számomra tök egyértelmű.

És az pl. beszédes, hogy amíg sok versenyszférában látott cégműködés alapján meg tudok fogalmazni típushibákat, addig közszférás cégek esetében lehet, hogy tudnék, de nem tehetném, így el sem gondolkodom rajta, nemhogy írni kezdjek róla.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.11.16. 08:50:36

@Geolány: Engem leginkább a Facebookon kapott kommentek ábrándítottak ki, ott pl. volt, aki kifejezetten üdvözölte, hogy a közszférások rosszul jártak, mert pl. sokéve ő is nagyon rosszul járt, és ugyanúgy ártatlan volt, mint a most kirúgottak. A káröröm látszik itt is a kommentekben, valószínűleg egy szociológus sokat tudna arról írni, miért ez a reakció.

Én tudom, hogy a közszférások egyénenként sokan nem tehetnek róla közvetlenül, hogy így ítélik meg őket de... lehet, hogy mégis, hiszen benne voltak, nem szóltak, hogy nem jó így, elfogadták azt környezetet, amiben működtek, ezzel valahol legitimmé is tették. A közvélemény, ha megfogalmazni nem is tudja, érzi ezt a felelősségüket. Azaz, az előítéletek a rossz tapasztalatokból táplálkoznak irányukban is. Most nekem egyénekkel, álláskereső közszférásokkal egyesével kell ezen dolgozni, mert a fejekből előítéleteket kitörölni nem tudok.

babona 2018.11.16. 09:17:16

@jobangel: Nyilván túlzóak a (leírt) reakciók. Nyilván ha jó (lenne) a véleményem, ugye 1)csordahatás miatt kevésbé írom bele, 2) fikázni mindig könnyebb 3) mennyivel jobban mutat ha harsányan fikázok
A legtöbben csak annyit tudnak hogy "sok embert kirúgnak a közszférából, menjenek a versenyszférába!" Mindig árnyaltabb a dolog.
Sajnos a közszférából nagyon ritkán kerül ki a pottyantott emberke (fentről középfentre), a tehetségesen kapaszkodó (hiszen alapskillje a kapaszkodás, nem a szakmaiság!), a vkinek vmije (horizontális kapcsolatok, középréteg). A dolgozós-intézős-pörgős, pláne ha alacsony szinten van a hierarchiában, könnyen leépítésre kerül. (mert nincs ideje kapaszkodni, fúrni stb.) Viszont ő nem középvezetői státuszba fog kerülni a versenyszférában, hanem lentre, ahol más tulajdonságok kellenek, mint ami neki esetleg berögzült x év után. Sajnos. Azt, aki érne vmit középszinten, már rég kiszipkázták, csak elvétve lehet ilyet találni. A hierarchiában fentebbiket meg hagyjuk, ez már politika lenne...

Balfredo Alfredo 2018.11.16. 19:41:32

@Geolány: "Egészséges lelkületű ember nyilván szelektál és nem gondolkodik ilyen szűk látókörűen."
Meglehet, elvégre csak elméletileg beszélgetünk és egyikünk hozzátartozója sem lett műhiba áldozata, sőt lehet hogy munkáltatók sem vagyunk.
Mindazonáltal ne feledjük el, hogy a kisemberekbe számtalanszor belerúgtak már az úgynevezett közszféra egyes képviselői. A kisemberek ezt nem tudták viszonozni és a jelen helyzetben érezhetik úgy, hogy most van lehetőségük törleszteni, legalább valamennyit, az elszenvedett sérelmekért. Természetesen megpróbálhatod lenyomozni, kik azok a volt közszférások, akiket ilyen okból nem vettek fel, majd felkeresve az érintett munkavállalók képviselőit, próbálhatod őket meggyőzni, hogy nem egészséges lekűletűek meg hogy szűk látókörűek. Biznyára meghallgatnak majd és a hallottak hatására meg is változnak...
Egyébként meg Jobangellel értek egyet: "elfogadták azt környezetet, amiben működtek, ezzel valahol legitimmé is tették. A közvélemény, ha megfogalmazni nem is tudja, érzi ezt a felelősségüket."
Amúgy meg munkaerőiány van, tehát a közszférából kiesők el tudnak helyezkedni valahol; ha máshol nem, betanított munkásként. Ezt a közvélemény bizonyára pozitívan, egyfajta vezeklésként fogja értelmezni, és előbb-utóbb megbocsát nekik.

Balfredo Alfredo 2018.11.19. 19:51:27

@jobangel: "elfogadták azt környezetet, amiben működtek, ezzel valahol legitimmé is tették. A közvélemény, ha megfogalmazni nem is tudja, érzi ezt a felelősségüket."
Ezzel egyetértek.
Kicsit OFF, de hasonló helyzetet írtál le november 1-i hozzászólásodban:
'Így a hatalomgyakorlásban merült ki a HR szerepe, a terrorlánc végén. Pl. jó lett volna teljesítményelemzés, meg munkakörtervezés, és akkor kiderülhetett volna, hogy az elvárt teljesítmény 8 órában nem hozható objektíven, és a munkakörök rosszul vannak kialakítva. Ami nem a HR hibája, mert ugye a HR a fejekben "csak személyzetis" vagy "bérszámfejtő" és ezt a szemléletet a munkavállalók, álláskeresők is keményen tolták'
Ott valahogy nem merült fel, hogy a HR ilyen viselkedésével legitimálta a hibás vezetői hozzáállást, holott a helyzet ugyanaz: valaki elfogadott valamit, nem jelezte, hogy nem jól van, nem is próbált kilépni belőle. tehát legitimálta. Vagy a HR nem legitimálhat, csak a közalkalmazott legitimálhat?

Josef Lewis · https://progresivefunding.wordpress.com 2018.11.28. 16:05:55

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Call / WhatsApp: +16626183756
Webhely: progresivefunding.wordpress.com
süti beállítások módosítása