JobAngel Az álláskeresők védangyala

Vigyázz, nehogy szakmai temetőben élj!

2018. február 27. 06:00
39 hozzászólás

Az egyértelmű helyzeteken túl, mint elviselhetetlen munkahelyi körülmények, balesetveszélyes munkahely, stressz, személyes konfliktusok, van pár olyan speciális faktor, amikor akármilyen jól el is vagy a munkahelyeden, muszáj lenne váltani, a későbbi karriered – de akár csak szimplán a szakmai jövőd érdekében.

Vannak helyek, amik gyakorlatilag szakmai temetőként működnek. Ugyanazok az emberek ugyanazokat a napi rutinokat csinálják évek óta. Ez persze lehet nagyon magas színvonalú szakmai munka is, ami jól is fizet, épp csak beszűkül az ember ebbe az egy szerepkörbe. Nincs kitekintése a piac többi szeletére, a szakma fejlődésére is csak akkor, ha a munkahelye valamit fejleszt a rendszerein. Nincs szakmai kapcsolata a cégen kívül, csak egy nagyon szűk körrel.

A szakmai temető ismérve a fejlődési lehetőségek hiánya. Nem olyan könnyű észrevenni, hogy épp ott vagy, mert lehet, hogy jönnek a sikerek, jól érzed magad, jól fizetnek, nincsen különösebb munkahelyi gondod. Erre a felismerésre legtöbben túl későn jönnek rá, általában akkor, amikor mégis álláskeresésre kényszerülnek. Nagyon jellemzően az szokott történni, hogy a céget felvásárolja egy nagyobb versenytárs, így a duplikált szerepkörökben a felvásárló munkavállalói maradnak, a „kis hal” embereitől megválnak. Ők pedig elkezdenek vergődni az álláskeresésben: nincs olyan állás, amit megpályázhatnának a szakmán belül, mert ezt nem ismeri, azt nem csinálta stb. Vagy akár szépen írt önéletrajzokkal is csak az első állásinterjúig tud jutni, elbukik a szakmai kérdéseken.

Hogyan előzd meg?

Megelőzésként nincs más hiteles lehetőség, mint követni a szakmai trendeket, konferenciákra járni, ügyfelekhez járni, szakmai lapokat, hírleveleket olvasni – nemzetközieket is. Nem baj, ha a te céges rutinjaid még nem járnak ott, ahol a szakma (ez nem rajtad múlik), de tudd, hol jár a szakma.

Javasolj új megoldásokat egyes feladatokra a munkahelyeden, próbáld meg „feléleszteni” a munkafolyamatokat. Próbálj meg – akár a cég támogatásával – eljutni szakmai továbbképzésekre.

Próbálj meg cégen belül más pozíciót találni. Az önéletrajzban is jobban mutat, ha többféle területet próbáltál egy cégen belül, és a szakmai fejlődést is magával hozza.

Építsd a szakmai kapcsolatokat a Linkedinen is! Erre való.

Akkor is figyeld az álláshirdetéseket, ha nem keresel állást! Mit várnak el most a munkáltatók egy új kollégától, aki olyan területen dolgozik, mint te? Milyen szoftvereket kell ismernie, milyen a feladatköre? Lehet, hogy úgy bővült a szakmai feladatkör máshol, ahogy neked nem tetszik? Lehet, hogy a trend, ami a szakmád fejlődését mutatja, olyan irányba megy, ami neked nem tetszik? Akkor megintcsak érdemes elgondolkodni a szakmai jövődön… Mi lesz, ha a mostani helyeddel történik valami? Mi lesz, ha hirtelen új főnököd lesz, és vele nem találod meg az együttműködési lehetőséget, és váltani kényszerülsz?

Ha már baj van…

Ha már beleestél a csapdába, és próbálsz állást keresni, akkor sem kell kétségbeesned. Ilyenkor autodidakta módon muszáj nagyon gyorsan felszedni a hiányzó tudást, skilleket. Ez a legfontosabb, de ebből azonnal nem lesz állás, tehát még egy lépés kell:

A kapcsolati tőkéd kell megmozgatni, ami akármilyen csekély is, ilyenkor ott van a legnagyobb esélyed. Azok, akik veled dolgoztak partnerként, ügyfélként, volt kollégaként, ismernek, tudják, hogy milyen a munkamorálod, milyen a hozzáállásod, és hogy képes vagy megtanulni új dolgokat.

Az önéletrajzod a munkatapasztalatod felsorolásán túl tartalmazza a szakmai olvasottságodért, felkészültségedért tett lépéseket. Ezek, és a határozott kiállás saját magad mellett így is meghozzák a sikert.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem!

# # #

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr8313700500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukatr 2018.02.27. 08:27:10

Az első munkahelyem tipikus szakmai temető (is) volt, először ugródeszkaként gondoltam rá, de rá kellett jönnöm, hogy nekem pont nem az. A mostani helyben viszont (középtávon biztosan) látok potenciált. Mondjuk a sors fura fintora az, hogy a szakmámon belül legjobban keresett munkaköröket rendkívül unalmasnak tartom, így az alapvetően szakmán belüli könnyű elhelyezkedési lehetőségeimet rontom azzal, hogy szándékosan maradok az izgalmasabb vonalon.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.02.27. 21:43:55

@kukatr: Én akkor döbbentem rá, hogy van ilyen, mikor egy igen profi HR-essel CV-ket nézegettünk, keresve állásinterjúra hívandók. Találtam egy jó CV-t, mutattam nagy büszkén, ő meg mondta, hogy ez a jelölt az XY cégnél dolgozik? Akkor ő nem tud semmit, az egy "szakmai temető". Harcoltam, de hívjuk be az illetőt, mérjük fel. Igaza volt, emberünk sajnos azt az egy dolgot tudta nagyon, amit ott csinált, és teljesen be volt zárva egy "dobozba". Azt az egy dolgot egyébként iszonyú mennyiségben csinálta meg egy nap, tehát nem mondhatni, hogy lusta volt, nagyon sokat dolgozott. Külön szörnyű, hogy jónevű multinak tudta mindenki a munkahelyét (ő maga is).

IT Knight 2018.02.27. 21:58:24

na jo, de ha valaki diploma utan egy SSC-nel helyezkedett el es a munkaja abbol all, hogy bejovo szamlakat rogzit egy excel tablaban, akkor o hiaba olvasgat szakmai cikkeket, onnan mar az eletben nem fog kitorni.

es a magyar munkaeropiac egy jopar szektorban olyan, hogy 80% droidmunka, es egy par ev elteltevel az osszes droid ki akar torni, de egyszeruen nincs annyi ertelmes allas...

midnightcoder2 2018.02.28. 06:57:55

Többé-kevésbé minden hely szakmai temető, legalábbis ahol hosszú távú dolgokat csinálnak. Ha van egy 10-15 éves életciklusú terméked amit ma fejlesztettél a legújabb technológia alapján, akkor az 10-15 év múlva már 10-15 éves technológiára fog épülni. Persze ideális esetben utánahúzzák a dolgot az aktuális technológiának, csak Pl. egy szoftver esetén elég nehéz elmagyarázni az üzletnek hogy most azért kell elkölteni pár tízmillió forintot mert az adott keretrendszernek új változata jött ki, és amúgy az ő oldaláról ez semmi hozzáadott értéket nem jelent. Ez amúgy szépen látszott a 2000-es év problémájakor, amikor hirtelen hozzá kellett nyúlni egy rakás szoftverhez, és egy csomóhoz már alig találtak még ma is aktív fejlesztőt: megcsinálták a kis szoftvert valamikor a 70-es évek végén, aztán onnatól kezdve csak pár ember dolgozott rajtuk akik ezt-azt igazítottak néha.

tomfree 2018.02.28. 07:25:34

@IT Knight: Kis ceg detto. Ott csinalsz 100 munkakort de ha barhova mesz interjura megkapod hogy ez nem referencia mert egy ismeretlen lofutty kft semmit se jelent a nagynevu multikhoz kepest es max junior poziba mehetsz hozzajuk. Meg ott nincsenek nagy ujitasok amikor egy uj szoftvervasarlas is teher a kft-nek. Nezhetek en szakmai lapokat csak ez senkit se izgat ezek miatt.

aaaaaaaaaaaaaaaa 2018.02.28. 08:09:33

nagy és jónevű multiknál is ki lehet fogni, hogy olyan projektbe kerülsz ami gyakorlatilag excel színezgetésből áll és a takarítónéni is tudná csinálni - hiába fejlesztőként dolgoztál amúgy.
Csak a magasabb fizetés miatt és a nyugi miatt sem egyszerű váltani. Sokan próbálkoztunk, de "ennyit nálunk a főnök se kap", szövegekkel inkább visszaültünk excelt színezni. Aztán valakinek jött a váltási lehetőség, valaki ugyanazért az összegért vagy kicsit kevesebbért is váltott. van aki meg maradt és mára már zombi lett :)
nyugdíj előtt 1-2 évet kibír így az ember, de amikor még 25nél is több év van hátra, akkor köszi de neeeeeem :)

pippa2011 2018.02.28. 08:47:59

@kukatr: Őszinte grat! Kevesen tudnak több távon is gondolkodni és ezzel párhuzamosan azt is figyelembe venni, milyen körülmények között érzik jól magukat a bőrükben.

Szaktanár 2018.02.28. 08:54:53

"A kapcsolati tőkéd kell megmozgatni, ami akármilyen csekély is, ilyenkor ott van a legnagyobb esélyed."

mindig ott van a legnagyobb esélyed, nem csak ilyenkor. h miért, az is le van írva a következő mondatban. és ez egyébként teljesen logikus is, hiszen mindenki szívesebben dolgozik vkivel, akinek ismeri a képességeit és a munkamorálját, mint mással, aki csak egy jó CV-vel esett be az utcáról. ugyanakkor pont ezért rohadt nagy szívás az embernek munkát találnia a pályája elején, amikor még kutyát sem ismer.

werinter 2018.02.28. 09:12:22

Eléggé semmitmondó cikk lett, ha már felmerült a téma, részletesebben is ki lehetett volna fejteni. Mondjuk példákat hozni sem ártott volna, meg konkrétabb dolgokat leírni.

telkoe 2018.02.28. 09:40:24

@werinter: Pont az index hozott erre tegnap peldat, csak a politikai nyafogas oldalat domboritottak ki: index.hu/belfold/2018/02/27/abcug_kozfoglalkoztatott_kozmunkas/
innen idezve:
diplomás művészettörténészek az ország egyik legnívósabb múzeumában [...] A munkájuk gyakorlatilag abból áll, hogy egy netes bázisba írnak be adatokat, scannelnek, képeket töltenek fel, ezen kívül kaphatnak egyénre szabott és plusz feladatokat is, és ezen pont jön be igazából a valódi szakmájuk. Álommunkájuk nincs, az egyik frissdiplomás azt mondja, már azzal is megelégedne, ha státuszba kerülhetne.

Magyarul szakmailag nulla, max egy kozepes erettsegizett felkeszultseget igenylo munkat csinal es varja hogy kihaljon valaki az alkalmazotti statuszban levok kozul.

bontottcsirke 2018.02.28. 10:14:14

Hülyék vagytok gázszerelői konferenciára kell járni, ott a kapcsolati tőke. Tanári diplomával nem tudsz kitörni. Legyél targoncás vagy villanyszerelő.

De a gázszerelő a legtutibb.

Szelid sunmalac 2018.02.28. 10:38:57

@midnightcoder2: Mondjuk az a par ember aki ilyen elavult szoftverekkel dolgozgat a 70-es evekbol ma egyszeruen kincset er es aranyat kap. Merthogy mindig van olyan ceg, aminek epp egy rohadt fontos letfontossagu rendszere meg mindig azaz elavult szar, de valamiert nem tud/lehet valtani.

Szelid sunmalac 2018.02.28. 10:40:34

@telkoe: Azert ez nem egeszen erre a helyzetre passzol. O sem jo kedveben vanott azon a helyen. Ha elolvastad a cikket, akkor pont az volt a lenyeg, hogy mert nem LEHET bekerulni sehova es nem LEHET mashogy csinalni.

telkoe 2018.02.28. 11:21:04

@Szelid sunmalac: Igen, ez volt a szokasos indexes politikai picsogaskorites, hogy nem LEHET es az allam intezzen nekik valamit.

A politizalason tuli alaphelyzet tovabbra is hogy olyan munkat vegez ahol nem hasznalja/fejleszti a tudasat hanem egy esetleges allami szekre varakozik.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.02.28. 11:47:23

@telkoe: Egyszer egy ilyen cikkre írtam az újságírónak, hozzon már össze azzal a többdiplomás, nyelvvizsgás közmunkással, segítek neki ingyen. Összehozott, lett egy ingyenes Skype konzultáció belőle. Szegény közmunkás tényleg többdiplomás volt, egy csomó eladhatatlan, versenyképtelen diplomával, felsőfokú latin nyelvtudással, de emellé pszichiátriai eset is. Ez nálam nem kizáró ok, szépen összeraktuk, mit kell megtennie (pl. listakészítés a környékbeli cégekről, ahová el tudna menni dolgozni nem közmunkában), mikorra, és akkor léphet előre, segítek eljutni az állásig. Megköszönte szépen, majd soha többé nem jelentkezett. Az ilyen emberek azon döbbennek meg leginkább, hogy az előrelépésért, talpraállásért nekik is tenni kell.

werinter 2018.02.28. 11:47:46

@telkoe: Igen ilyesmi példákra gondoltam, hasonlóan XY személyes tapasztalataira. Mondjuk a legtöbb irodai munka hasonló "hasznossági" szintű, mint a cikkben leírtak. Telefonálgatás, emailezés, scannelés, fénymásolás stb.

telkoe 2018.02.28. 12:23:56

@jobangel: Szerencsetlennek elsosorban a pszich. problema lehetett a gondja. Aki felsofokon meg tud tanulni latinul annak van olyan logikai es absztrakcios kepessege hogy mas szakmaba / munkaba is bele tud tanulni. Informatikaban dolgoztam ilyen vegzettsegu emberrel, teljesen jo szakember volt.

@werinter: Ami ebben feltunt nekem, hogy a panaszkodo elvarna, hogy x ev betanitott szintu irodazas utan szakmai pozicio nyilik neki (ez talan a katonasagnal volt igy regen).
Az irodai munka sokfele lehet, erosen fugg attol hogy mirol telefonal es emailezik valaki.

conchita wurst 2018.02.28. 12:33:35

Altalanossagok helyett azt mondd meg legyszi, hogy van-e olyan szolgaltatas ahol lehet karriertanacsot, valtashoz tanacsot kerni olyanoktol akiknek van vmi ralatasuk a munkapiacra!

En ruhellem a munkamat, multi iroda jol fizetik meghalok tole annyira utalom. Es minden mas munkat is.

ogli dzsí 2018.02.28. 12:59:09

A multis alkalmazottak magukkal basznak ki.

az egesz jatek arra megy ki hogy specializalodj vmi apro terulet apro reszteruletere amire a vilagon senkinek nincs szuksege a munkahelyeden kivul, ugyhogy onnan csak kezdobb poziba lehet tovabbalni.

a multis alkalmazott tobbnyire semmihez sem ert a sajat appjainak a kezelesen kivul

azaz a palyaja elejen lehet hogy megeloz egy piaci krumpliarust a keresetevel, de 10 ev mulva a krumplikereskedo, amugy kozepes kepessegu akarki 10x annyit keres mint a multis irodakukac

werinter 2018.02.28. 13:33:29

@telkoe: Nyilván valóan, csak az nem mindegy ki, pontosabban milyen szakmai hátterű ember "telefonálgat és emailezget". Gondolok itt arra, hogy pl. egy gyárnál vezető pozícióban csak úgy kerülhessen valaki, ha testközelből ISMERI és tudja a gyártási folyamatokat. Magyarán legalább látta (még ha nem is dolgozott konkrétan benne) az adott termékek hogyan készülnek. Sajnos sok esetben ez nem történik meg, tehát olyan emberek akarnak irányítani, akiknek fogalmuk sincs arról, hogyan is megy végbe a gyártási folyamat. (saját tapasztaltaimból kiindulva írom ezt)

s 2018.02.28. 14:13:21

Szakmai temetőben vagyok. De leszarom. Megkapom a pénzt, ami kell és ennyi éppen elég. Ha kibasznak, akkor kurva gyorsan felveszem a fordulatszámot és elhelyezkedek egy másik szakmai temetőben. Mert alapvetően minden munkahely az. Tehát nem készülgetek különösebben arra, ami esetleg lesz, ameddig be nem következik. Nem szeretnék azokhoz hasonlítani, akik atombunkert építettek pénzt, időt és fáradtságot nem kímélve, hogy egy esetleges nukleáris világégésre kellőképpen bebiztosítsák magukat. Miközben koktélozhattak és kurvázhattak volna egy napsütötte szigeten ezalatt.
Egyébként minden kikúrt arc felvenné a kapcsolatot LinkedIn segítségével velem, sőt, még a kibaszásuk előtt is. Reménytelen figurák. Ez nagyjából semmire sem jó. Ami jó, ha van olyan képességed, - nem kell feltétlenül a legújabb dolgokat ismerni - amivel beballagsz egy céghez, és egyből kiveri a szemét mindenkinek, hogy hasznos leszel nekik kb. 3-4 hónap múlva. A képesség számít igazán, nem az ismeret, vagy a gyakorlat. Ezt a két utóbbit meg lehet szerezni pár hónap alatt. Az első viszont aranyat ér, ha van.

Szelid sunmalac 2018.02.28. 14:28:05

@jobangel: Ertem. Tehat egyszer mar elofordult veled, hogy talalkoztal egy pszichologia esettel, tehat mindenki, akit kozmunkaskent alkalmaznak es diplomas, az ertektelen tudassal rendelkezik, es meg orvosi eset is. Azt meg mar csak utolos mondatkent emlited meg, hogy meg ehhez lustak is.

De majd TE!

Eddig valamire azert tartottalak...ezutan a kommented utan..oszinten? Szohoz sem jutok. Tovabbi sok sikert.

Szelid sunmalac 2018.02.28. 14:29:28

@werinter: Ha nem tudok egy switch-et konfiguralni, akkor azt se mondhassam meg, hogy beszerzesere irt keretszerzodes nekunk elonyos-e vagy sem. Igaz?

panamcat 2018.02.28. 15:14:25

@aaaaaaaaaaaaaaaa: ugyanez a helyzet nálam is....

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.02.28. 15:29:17

@Szelid sunmalac: Olvasd újra. Egy adott esetről beszéltem, és ha valaminek kritikája volt, az az újságírói csúsztatás. Mert nem azért volt közmunkás, mert képességei és tehetsége ellenére nem engedték oda jobb pozícióba, és a politikai fujj, hanem azért, mert pszichiátriai (és nem pszichológiai) problémái ellenére kapott esélyt. Persze ez a megélhetéséhez kevés volt, ezért akartam segíteni. Ő pedig nem tett magáért semmit, még úgy sem, hogy folyamatos, ingyenes segítsége lett volna.

Mr. Cobb 2018.02.28. 15:38:15

@kukatr: Az első kommenthez.
Informatikus végzettségem van, fejlesztői tapasztalattal. És nem érti senki, miért nem megyek programozónak fél gurigáért.
Mert utálom. Inkább keresek jóval kevesebbet, nehezebb munkával, de pár éven belül ki tudok építeni magamnak egy olyan munkakörnyezetet, amiben jól fogom érezni magam. :)

Szaktanár 2018.02.28. 15:41:53

@Mr. Cobb: akkor minek öltél bele x évet, tetted le a vizsgákat, stb? komolyan érdekel, mert ez így elég értelmetlennek hangzik.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2018.02.28. 16:25:24

Szakmai temetőben lennék? Lehet, mert a szemem láttára csökken a cég bevétele, létszáma,megrendelése.. ugyanakkor sok a kihívás, mert amit eddig 10-en csináltunk azt fél év múlva csak 6an, 9 hónappal később 2-en..
Egy egy project/operation IT munka, naprakészek vagyunk a szakmában, fejlesztjük is magunkat, előrébb járunk mint a konkurencia vagy a cég másik üzletága. Mégis lefelé megy a szekér mert a termék/szolgáltatás nem hoz eleget a konyhára. Ezért a keretrendszerünkön a felhasználóinknak létrehozott alkalmazás/bővítés kevesebb mint 5-3-1 évig él.
Nem rajtunk áll, nem keres eleget a cégünk, kevés az üzletkötés, holott IT szempontból minden a legproduktívabb.
Lehet a te applikációd a leg-reszponzívabb felhőben futó mobil/desktop/dedikált kliens, integrálhatod csv-től kezdve SAPig, riportolhatod AI analysttal, megfelelhet a legújabb ipari szabványoknak, képes lehetsz BULK API-al 50M adatsor gyors feldolgozására,fuzzy logic keresésre, ha van 20 rekordod fókazsír eladásból :/

telkoe 2018.02.28. 20:09:02

@werinter: Gondolok itt arra, hogy pl. egy gyárnál vezető pozícióban csak úgy kerülhessen valaki, ha testközelből ISMERI és tudja a gyártási folyamatokat.
Ezt nem igazan ertem. Egy penzugyes kozgazdasz nem lehet penzugyi igazgato a cipogyarban amig nem tanulta ki a cipogyartast? Es ha ket napig testkozelbol nezegeti a gyartast akkor lehet mar penzugyes?

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Nem szakmai, hanem penzugyi temeto. 10 helyett ketten csinaljatok, elobb utobb a munka szakmai szinvonalan / minosegen is latszani fog hogy nincs ratok (sem) eleg penz. Innen szvsz erdemes valtani, amig van lehetoseged valogatni...

IT Knight 2018.02.28. 20:12:27

@Mr. Cobb: "És nem érti senki, miért nem megyek programozónak fél gurigáért."

Csak bátorítani tudlak, hiszen ezzel a mi bérünket hajtod fel. Köszi :)

Pöff 2018.02.28. 20:15:01

@Van_mikrohullámú_sütőtök?:
"Szakmai temetőben lennék? "
ezt nem szakmai temetőnek hívják, hanem csődnek

IT Knight 2018.02.28. 20:16:06

@ogli dzsí: "vmi apro terulet apro reszteruletere"

ezt nem azért csinálják, hogy az alkalmazottal kitoljanak, hanem hogy egyszerű, könnyen betanítható pozíciókat kreáljanak. Ezeket könnyeb:
- automatizálni
- kivinni Indiába
- betölteni bölcsészekkel a mekiből

werinter 2018.02.28. 21:08:03

@Szelid sunmalac: Olvasd el és értelmezd mit írtam. Tudom nem egy világmegváltó írás és talán nem is a legjobban lett megfogalmazva, de szerintem érthető mire akartam kilyukadni.

werinter 2018.02.28. 21:09:43

@telkoe: Pontosan. Ne legyen valaki egy cipőgyárban pénzügyi igazgató, ha fogalma sincs KONKRÉTAN a cipőgyártáshoz kapcsolódó szakmai dolgokról, legalább valamilyen szinten.

telkoe 2018.02.28. 21:15:01

@werinter: Konkreten es pontosan ez igen nagy ostoba hulyeseg.
Lenin es csocselek elvbaratai / kovetoi voltak olyan hulyek es kiprobaltak mennek a gyartasbol kiemelt jomunkasemberekkel, igen meretes gazdasagi pofaraesest sikerult osszehozniuk a nagy proletar termelesi szakertelemmel.

Szaktanár 2018.02.28. 23:11:52

@werinter: sztem a cipőgyártásnak (tetszőlegesen behelyettesíthető) nincs sok köze a közgazdaságtanhoz. a legjobb suszter sem lesz feltétlenül jó pénzügyes, és a legjobb gazdasági igazgató sem fog tudni összerakni egy árva cipőt sem. ezeknek az embereknek annyi közük van egymáshoz, h egy munkahelyen dolgoznak, de nagyon más részterületen. nincs is ezzel semmi baj, a suszter maradjon a kaptafánál, h stílszerű legyek. én sem megyek oda a pénzügyeseknek tanácsot adni, csak azért, mert ők nem tudnak kódot írni, én meg igen.

HellsAngel 2018.03.03. 07:26:35

@werinter: Szerintem ez igaz. Ahogy egyszer ezt egy gazdag es sikeres ember megfogalmazta, a manager az az ember, aki elviszi a szeket, ha mindenkinek utban van es folyton kerulgetni kell. Nyilvan aki nem tudja, hogy egy adott iparagban hol vannak a szekek, az nem tud odanyulni es nem tudja elvinni sem. (Ezt nyilvan kepletesen kell erteni, hogy az egesz a munka eloli akadalyok elgorditeserol szol.)

A nyelv egy olyan eszkoz, amivel minden problemat meg lehet oldani, sot, igazabol az egyetlen eszkoz. Lehet valami mogott barmennyi keplet, diagram, egyenletrendszer, forraskod, stb. egy igazan jo mukodo dolog ugy nez ki, hogy "tudod, ezzel egyszeer foglalkozott valaki, es volt nehany egesz jo otlete: <es itt van kb. harom mondat>".

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2018.03.06. 19:46:20

Szakmai temető: Sabbatical. Egy éve vagyok távol a munkától (önként, szerencsére), és az állásokat böngészve, hirtelen eddigiekhez hasonló pozikhoz is kell 5-6 év másirányú tapasztalat.
süti beállítások módosítása