JobAngel Az álláskeresők védangyala

Valódi hibák az új kollégák kiválasztásában

2017. február 16. 06:00
26 hozzászólás

sauna.jpgÁltalános vélekedés, hogy a sok panasz a HR-esekre gyakran csak a jelölt megbántottságának tudható be, mert nem őt választották. A sértődések mellett jócskán akadnak persze jogos panaszok. (Az, hogy papucsban volt az interjúztató, nem méltányolható panasz.) Mint minden szakterületen, így a toborzásban-kiválasztásban (és nem a HR-ben, mert az csak egy összefoglaló fogalom) is vannak olyanok, akik nem megfelelő színvonalon dolgoznak, és ezzel súlyos károkat okoznak az álláskeresőknek – áttételesen pedig az egész gazdaságnak, mert ügyetlen ténykedésük azt eredményezi, hogy értékes, nagy tudású emberek GDP-termelés helyett állástalanul vergődnek. A leggyakoribb hibák tipizálhatók, és ez a poszt most nemcsak HR-eseknek szól, de álláskeresőknek is ad egy-két érvet, mivel győzhető meg mégis a kiválasztó, ha ilyen jeleket látunk.

  1. Annyira törődnek az álláskereső karrierívével, amennyire az álláskereső nem szeretné

A történet mindennapi: álláskeresőnk próbálkozik a meglévő tapasztalatához képest feljebbi pozícióval, ugyanolyannal, később, egyre kétségbeesettebben már lejjebb is. Végre állásinterjúig is eljut, majd közlik vele: tényleg alkalmas a pozícióra, a kisujjából kirázza a tudást hozzá, de azért nem őt választották, mert eddigi tapasztalatai alapján ez a pozíció neki túl alacsony, nem érezné jól benne magát! És hogy túlképzett, „túltapasztalt”.

Az indoklás mögött ott rejlik a leendő munkáltató félelme, hogy ha az általa ajánlottnál jobbat talál az álláskereső, akkor otthagyja őket. A racionális mérlegelés viszont kimarad: aki másfél-két éve nem talál jobbat, az majd pont most fog, ennyi idő elteltével, munkanélküli státuszból, pénz nélkül? Ráadásul hajlandó újra megmászni a ranglétrát, elfogadni az alacsonyabb fizetést egy sokkal magasabb tudással és mégsem kell? Ha ő maga időlegesen lemond a feljebblépésről a megélhetésért cserébe, akkor a toborzó ezt milyen alapon kérdőjelezi meg? A kiválasztó közben azzal áltatja magát, hogy ő most tulajdonképpen jót tett egy álláskeresővel. Tényszerűen nyilvánvalóan nem.

  1. Álláshirdetési elvárások vs. valóság – még csak nem is hasonlítanak egymásra

Azért, hogy az álláshirdetésben kiadott pozíció vonzó legyen, legyen sok jelentkező, mindenféle hipiszupi menedzsment feladatokat írnak bele, a helyszínen viszont kiderül, hogy a munka minimális szakmaiságot igényel, leginkább betanított adminisztrációról szól. Pár „kedvenc” pozíciónevem: adminisztratív projektmenedzser ( = projektasszisztens a papírok rendbentartására), follow-up manager ( = ügyek követése helyett adminisztratív bogarászás az ERP-ben), irodavezető ( = recepciós). Ezekkel a megtévesztő hirdetésekkel erős szakmaiságú, menedzsment vagy top secretary tapasztalattal rendelkező embereket vonzanak be, majd kiderül az igazság. Az álláskereső pedig időt, esetleg fizetett szabadságnapját nem kímélve beletette az elvárható munkát az álláspályázatba. Miért kell megvezetni az álláskeresőt? Semmi baj sincs az adminisztrációs, recepciós, fájlokat bogarászós munkákkal, és ha ezt írjuk a hirdetésbe, akkor olyanok fognak jelentkezni, akik ezt akarják és tudják csinálni. Nem lenne egyszerűbb, költséghatékonyabb mindenkinek?

  1. Hány év tapasztalat is kell?

Az összes álláshirdetésben „min. 3-5 év tapasztalat” az elvárás, a felsorolt elvárt kompetenciákat viszont kb. 10-15 év megszerezni, és rutinszerűen használni tudni. És persze jelöltjeim egy része a maga 10-20 év tapasztalatával már esik is ki a rostán.

Nyilván nem írhatnak be 10-15 év tapasztalatot elvárásként, mert nagyon kevés jelentkező lenne, nem is biztos, hogy ennyi időt tölt valaki egy témával a munkája során. De mégis, mi értelme van a tapasztalatot években megadni? Mit tud egy 3 éves tapasztalattal rendelkező ember, amit egy 2 év 5 hónapos még nem? Mit nem tud egy 6 éves tapasztalattal rendelkező ember, amit egy 5 éves tapasztalatú még tud? (jó, értem én, hogy "legalább" meg "minimum", de mégiscsak életkori diszkrimináció sejthető itt). Sokkal egyszerűbb lenne releváns tapasztalatot elvárni adott témákban, felsorolva azokat a hirdetésben.

  1. Az előző ember is ezt tudta, az utódjának is ezt kell

Állásbörzén futott bele ismerősöm pár éve egy kiírásba, ahol elvárásként ezt írták (betű szerint): „gépészmérnök/villamosmérnök/informatikus mérnök”. Mindannyian vagylagos kapcsolatot társítunk a „/” mellé, ezért jelöltkém frissen végzett informatikus mérnökként büszkén ugrott a standon lévő toborzóhoz, hogy íme, itt a vágyott jelöltje… és ki lett röhögve. A 3 diplomát egy emberben szerették volna látni, mert aki kilépett, az pont ilyen volt, az ő helyére keresték az új kollégát. A leírt feladatokat persze bármelyik mérnöki ág tudója meg tudta volna oldani kis tanulás után, de az nem felelt meg. A hirdetést később én is láttam az állásportálokon, más eszement elvárásokat tartalmazó hirdetésekkel együtt. Sok hónap, talán 1-1,5 év után egyszercsak nem láttam többé. Hogy feladták a keresést vagy megbíztak végre egy értelmes toborzót, aki ért a munkakörtervezéshez is, nem derülhetett ki számomra.

  1. A „túl sok” emberek problémája

Jelöltünk bejut állásinterjúra, és a hirdetéssel, pozícióbemutatással megtévesztetten elmondja, milyen magas szintű menedzsment feladatokat végzett, erre közlik vele, hogy hű, ez itt sok, hát ebben a pozícióban időnként operatív feladat is van (erről eddig nem volt szó, de nem baj, jelöltünk rugalmas, nem derogál neki), ne adj isten, még az irodaszert is meg kell rendelni. Úgyhogy saaaaajnos, nem ő a megfelelő jelölt. Mert aki tud termékbevezetési stratégiai tervet készíteni, az nyilván nem tud irodaszert rendelni… (hasonló, valós sztori itt)

  1. Amikor nem is tudják, hogy a nagy elvárás nem nagy

Egyes esetekben a toborzó támaszt egy olyan tudásbeli elvárást (vagy nem tudta az ügyfelét lebeszélni erről), ami a jelöltnek nincs meg éppen, de kb. 15-20 perc alatt felszedhető tudásról beszélünk. A pozíció megkívánja a Microsoft Excel bűvészkedést, emberünk nagy excel-tudor, kisujjból mennek a beágyazott függvények, de éppen pont Pivot-táblákkal még nem dolgozott. Tehát nem ő kell… Másik általános buktató a Microsoft Word körlevél, ami szintén 10 perc alatt megtanulható. Ha ilyet kérnek az álláshirdetésben, már rutinból szólok a mentoráltjaimnak: elő az Excellel, Worddel, irány a Youtube, gyakorolja be ezeket, ne ezen múljon. Akkor majd múlik máson… Mert az a hirdetés, ami egyik pontjában hibás, az többnyire másikban is.

  1. Milyen készségek is kellenek?

Szinte mindenhová csapatjátékosnak kell lenni és önállóan dolgozni tudni. Ha a mentoráltjaim mernek kérdezni az állásinterjún, akkor kiderül, hogy ja, hát csapat az nincs, mindenki visz egy területet, és nagyon önállónak kell lenni. Szegény jelölt megfelelési kényszerében meg bekamuzta a CV-ben, hogy sikeres csapat megbecsült tagja akar lenni… Tehát nem felel meg, és kész csoda, hogy még nem a CV-szűréskor esett ki.

Jó kommunikációs készség mindenhová kell, nincs álláshirdetés enélkül. Pedig sok helyre egyáltalán nem fontos, pl. az autisták is nagyon hatékonyan tudnak dolgozni megfelelő munkakörökben, pedig az ő kommunikációs készségeik nem erősek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr8912262770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.02.16. 08:19:42

1. Nem véletlen a munkáltató hozzáállása, te is azt javaslod a jelöltnek, hogy a hosszú munkanélküliség helyett adja lejjebb az igényeit és majd állásból állásba könnyebben válthat...

2. Már tíz éve az volt a viccben, hogy a takarítót is menedzseri pozícióra keresik.

4. Tipikus, hogy nem a pozíciót írják le, hanem a kilépő kolléga kompetenciáit.

5. Ez gyakran előfordul, amikor valaki nagyobbtól kisebb céghez megy. Lehet, hogy a multinál a beszerzési menedzsernek 10 fős csapata van, de a magyar kkv-nál ő megy egyedül a boltba is...

6. Volt már olyan, amikor én beszéltem le a kollégákat arról, hogy ilyesmit rakjanak a kiírásba. A másik véglet az, amikor alapszintű Office és okostelefon felhasználói ismeretet kérnek az 5 év Android-programozás mellé...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.02.16. 11:50:36

@Online Távmunkás: Az 1-esben lévő felvetésed érdekes, és ebből a szempontból igazad is van, de majd egy posztban bővebben kifejtem, köszi az ihletet :)

kukatr 2017.02.16. 13:31:43

Személyes kedvencem a 17 év munkatapasztalat elvárása. Erős versenyző volt még a "minimum five years experience - three years experience desired" ellentmondás. Ezeket egyszerűen nehéz komolyan venni.

Bambano 2017.02.16. 18:25:24

én azon szoktam felakadni, mikor it állásnál az elvárt kompetenciák listája gyakorlatilag egyezik az egyetemi tananyaggal. tipikus példa: legyen profi linuxban en-bloc, meg windowsban is, szerverestül-mindenestül.

és csodálkoznak, hogy nincs rendes jelentkező.

qwertzu 2017.02.17. 11:40:12

Érdemes megemlíteni a klasszikus lehetetlen elvárást 2008-ból: 3 év iOS fejlesztői tapasztalat.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.17. 12:11:56

Nem kell olvasgatni a hirdetéseket annyira. Beadod, s kész.

Engem olyan helyre vettek fel, ahol szakirányú végzettség és 2 év tapasztalat kellett. Nekem EGYIK SE volt.

M_R 2017.02.17. 12:13:26

Én is futottam már bele olyan álláshirdetésbe, ahol a villamosmérnök végzettség mellett elvárás volt a gépészeti ismeretek, legalább középfokú német és angol nyelvtudás, minimum 5 év szakmai tapasztalat. Aztán a második körön, amikor szóba került a "versenyképes" fizetés: bruttó 180-200. Szerintem velem együtt még sok jelentkező kiröhögte őket..

M_R 2017.02.17. 12:17:47

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:
Persze, elég volt a megfelelő hátszél.

És ez inkább szomorú hogy olyat vesznek fel, aki a hirdetésben leírt feltételek egyikének sem felel meg. Közben azok , akiknek megvolt a szakmai végzettsége és tapasztalata, továbbra is maradnak álláskeresők:(

Ez is azt bizonyítja hogy sok helyen a HR-es egy igazi s..fej.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.17. 12:29:33

@M_R:

Nem volt sosem hátszelem eddig sehol, ill. egyszer volt, ki is rúgtak a próbaidő végén.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.02.17. 12:42:50

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Ha nem ismerjük a leendő munkáltató igényét, akkor abba nem szabad belemenni. Bármely szakmai munkára jó lehet, aki tudja, akár tapasztalatból, akár tanulmányaiból, akár mindkettőből. Ha nem, akkor az kutyaütők gyülekezete, ami az egyén karrierjét is csúnyán tönkreteheti. Rossz cégnél dolgozni nem jó referencia.

KoNor_engineer 2017.02.17. 12:59:38

"mert ügyetlen ténykedésük azt eredményezi, hogy értékes, nagy tudású emberek GDP-termelés helyett állástalanul vergődnek."

Vagy -ami még ennél is rosszabb, hogy- lépnek le külföldre és máshol termelik a GDP-t.

@jobangel: kicsit OFF kérdés: a mai magyar HR fel van arra készülve, hogy külföldről hazacsábítson/megtartson releváns, szakmai tapasztalattal rendelkező (szak)embereket? (Oké persze, a hazatelepülésben szerepet játszhat magánéleti, politikai stb. ok is, ezeket most hagyjuk figyelmen kívül.)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.17. 13:13:55

@jobangel:

Itt ez úgy van, hogy elvileg keresnek tapasztalt szakembert nyelvtudással, de mivel úgyse kapnak, így végül marad a nyelvtudással rendelkező ember, akit aztán betanítanak.

Engem úgy vettek fel könyvelőnek, hogy az előzetes tapasztalatom a téren az, hogy láttam már adóbevallást.

para_noir 2017.02.17. 13:17:42

"Általános vélekedés, hogy a sok panasz a HR-esekre gyakran csak a jelölt megbántottságának tudható be, mert nem őt választották." - ööö, nem. Az általános vélekedés az az, hogy a HR-esek többsége körömreszelgető, főnökaktuáliscicababája, félkegyelmű hülye, akinek fogalma sincs az adott munkakörökről, csak a bamba észosztáshoz ért. És ez általában így is van.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.02.17. 13:21:47

@KoNor_engineer: A HR-es esetleg igen. Tudják mit kell ajánlani (magas fizu, relocation pack stb.), de hogy a cég ezt elfogadja-e, az már más kérdés. Mert sokba kerül... Mondjuk fél évig nem találni embert garasoskodás miatt még többe, de eddig kevesen jutnak el.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.02.17. 13:22:06

@para_noir: Arra mit lépsz, ha a HR-es férfi? :)

para_noir 2017.02.17. 13:32:46

@jobangel: nem fogsz meg :))) "szakállpomádézó, főnökaktuáliskandúrbabája, félkegyelmű hülye"

5perc 2017.02.17. 13:55:14

@jobangel:
"Arra mit lépsz, ha a HR-es férfi? :)"
Vannak nyitott munkáltatók is.

pippa2011 2017.02.17. 14:18:40

Az "Aki jó stratéga, az nem tud vízvezeték-szerelőt hívni?" cikkre muszáj reagálnom/okoskodnom.
A betegséget pont nem kellene kidomborítani, szerintem. Valami mással indokolnám a 2 év kiesést, legfeljebb, ha nehezen hihető, akkor megemlítem, de semmiképp sem használnék olyan súlyos kifejezést, mint a "gyógyíthatatlannak mondott". Megértem, hogy sokan megírják könyvben, blogon, de munkával kapcsolatban nincs helye, mert azt sugallja, előnyhöz akar vele jutni, nem beszélve a sajnálat kicsikarásáról.Egyszerűen rosszul veszi ki magát. A magánéletben is tolakodó, ha egy ismeretlen ember elkezd a betegségével "traktálni". Tudom, durván hangzik és az ő esetében nem erről van szó, de egy ismeretlennek elhiszem ezt vajon? Nagy dolog, amit véghez vitt, de nem biztos, hogy tudni akarok róla.
Ismertem egy srácot, aki véletlenül tudta meg, hogy örökbe fogadták, és úgy élte tovább az életét, hogy nem mondta meg a szüleinek.Ezzel a szívszorító történettel csajozott aztán az egyetemen...

GyMasa 2017.02.17. 14:54:57

@KoNor_engineer:
O, engem hetente legalabb egy magyar HR-es be akar jelolni ismerosnek a LinkedIn-en (pedig mar majd' 4 eve kulfoldon elek, es ez vilagosan latszik is a profilombol).
Mondjuk, szerintem ez eppen arra utal, hogy fogalmuk sincs a szakmarol.
- Ha most kulfoldon vagyok, akkor nagy valoszinuseggel nem erdekel Magyar lehetoseg.
- Ha esetleg erdekelne is, akkor csak konkretumokkal, az "esetleges jovoneni egyuttmukodes" sajnos meg nyomokban sem konkret ajanlat.
- Es meg az is, hogy legalabb 2 sornal tobbet is, ritka mint a feher hollo.
- Ha elfogadnek minden HR-est ismerosnek, csak ugy, puszira, akkor mar lehetne 1000+ ismerosom, igaz, abbol lagalabb 700 HR-es lehetne, es igazabol nem is ismerem oket.
- Tehat nem fogadom el a bejelolesuket.
De, hogy a cikkhez is hozzaszoljak:
1., Ugyanez ervenyes lehet azokra is, akik megcsomorlottek a jelenlegi szakmajukban, es mondjuk valtananak. Persze, itt most nem a kertesz->agysebesz iranyra gondolok, hanem ilyen finomabb korrekciokra, mint autoipari fejleszto-> repulogep ipari fejleszto, megy ilyenek.
2., Hat, igen, ez Magyarorszagon egy nagyon is valos es, szerintem sulyos problema. Mondjuk, nekem alap dolog, hogy addig szoba sem allok semmilyen fejvadasszal, amig pontosan meg nem mondja a ceg nevet, akinek dolgozik. Ha titok, akkor nyilvanvaloan nem engem keresnek. Ezzel a lepessel azert erosen lehet csokkenteni ennek az esetnek a bekovetkezeset. Meg azzal is, ha az ember messzire keruli a magyar kkv-kat.
3., Hat, igen, ez is arra vezetheto vissza altalaban, ha egy ceg nem tudja, hogy mik az igenyei, vagy tul sokat akar egy jelentkezotol, pl. 3 ev tapasztalattal akar Senior mernokot felvenni. Bar, szerintem ez a problema in inkabb a kkv szektorra jellemzo.
4., Ez is tipikusan kkv problema. Sajnaljak/nincs a penz 2 mernokre, es azt hiszik, hogy azert mert eddig szerencsejuk volt, majd most is talalnak hasonlo balekot.
5., Megint csak kkv problemanak latom ezt. Egy multinal meg ugy a nagy cegeknel is altalaban jol korul vannak irva es hatarolva a feladatok.
6., Ez megint csak kkv szinten lehet problema.
7., Ezert kell azt irni, hogy csapatban es onalloan is kivaloan boldogul az ember.
Osszefoglalva: Ezek a problemak nekem 2 tanulsaggal szolgalnak:
- Nekem szerencsem van, hogy eppen nagyon nepszeru szakmam van, es nem vagyok rakenyszerulve, hogy ilyesmikkel vesztegessem az idomet
- Ahogy latom, ezek a gondok jellemzoen kkv meretben problemak, nagyobb cegeknel azert igen jol korbe van irva es el van kulonitve a feladatkor.
- Ha meg megsem, akkor en inkabb nem is szeretnek olyan helyen dolgozni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.02.17. 16:33:27

@pippa2011: Nem ilyen a jelölt, nem él vissza a helyzettel. De nem múlt el rajta nyomtalanul, ránézésre is látszik, hogy valami történt, muszáj az igazsággal menni, hogy ne kelljen magyarázkodni. Más esetben én is azt javaslom, hogy aki már felépült, ne is említse, hogy volt ilyen.

kukatr 2017.02.17. 17:21:04

@GyMasa: Fogalmazzunk úgy, hogy rózsaszín üvegen keresztül tekintesz a multinacionális cégekre... :)

GyMasa 2017.02.20. 10:44:08

@kukatr:
Mondjuk ugy, hogy ok a kisebbik rossz.
;-)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.02.20. 13:22:54

Ezzel teljesen egyetértek. Ha választani lehet, hogy multi vagy kkv, akkor nincs kérdés, multit kell választani.

Circus 2017.03.03. 09:51:08

@jobangel:
"A HR-es esetleg igen. Tudják mit kell ajánlani (magas fizu, relocation pack stb.), de hogy a cég ezt elfogadja-e, az már más kérdés. Mert sokba kerül..."
Ezt miért nem lehet így csinálni Magyarországon dolgozó dolgozókkal is, itt miért nem tudják, hogy mit kell ajánlani?
Amúgy hiányoltam azt a pontot, hogy igazándiból a pénzen kívül szinte semmi más nem érdekes, ami a CV-ben van... itthonra mintha a HR-es nem tudná, hogy mit tudhat ígérni, holott ő ismeri a céget, elvárásokat, feltételeket, stb., mégis nekem kell megtippelnem??? :)

"Mondjuk fél évig nem találni embert garasoskodás miatt még többe, de eddig kevesen jutnak el." Nem egy olyan hirdetés van a szakmámban, ahol rendszeres/folyamatos a hirdetés adott pozícióra (és most nem a Bosch-féle szokást említem). Ennek ellenére folyamatosan ugyanazon típusú embereket vesznek fel, ugyanolyan tapasztalattal meg "mindset"-tel, ugyanannyira kevés pénzért...

@Poszt:

Ó, mennyi példát tudnék mondani a elsoroltakra, mind megvolt köszönettel :)

Az lehet esetleg mégegy pont, amikor a kiírást mintha csak az önéletrajzod alapján fogalmaztak volna meg, beküldöd, de még csak vissza sem hívnak? AZ, hogy úgy általában 0 visszajelzést kapsz, azt már hagyjuk is...

---

Friss saját gyűjtés: álláshirdetés vezető szakértői pozícióra egy ismertebb fejvadász cégtől, egy bizalmas hirdetésre, cég most jönne az országba. Szinte rád van kiírva, amit felsoroltak, beküldöd, amit kérnek. 1,5 órán belül visszahívnak, már kezdesz reménykedni. Aztán:

Első mondat:
"a megbízó elsősorban beszámlázós alapon képzeli el a pozíciót."
??? ÁLLÁShirdetésről volt szó, nem alvállalkozói tenderről...

Második mondat:
"ha alkalmazottként, akkor mekkora a bérigénye?"
Ki a cég? Hol, hogyan, mit? Milyen stratégiája van, pontosan mit szeretne, milyen feltételekkel, milyen feladatkörre?

Na, itt el is halt a dolog azon nyomban.

M_R 2017.07.08. 11:00:33

@jobangel: Ha egy hirdetésben az van hogy "100%-ban magyar tulajdonú" meg "családias légkör", az a gyakorlatban azt jelenti hogy aki a tulajdonos családtagja, az nagy pénzért lógatja a lábát - a "mezei" dolgozó meg gályázhat napi 8-10 órát aprópénzért..

Az ilyen hirdetéseket simán átlépem..

M_R 2017.07.08. 11:02:43

@kukatr: Fogalmazzunk úgy hogy egy multicégben a szakembert sokkal inkább partnernek tekintik - a magyar tulajdonú cégekben meg egy gályarabnak, aki azért dolgozik hogy a tulajdonos meg kiccsaládja nyáron a tengerhez, télen meg síelni tudjon menni..
süti beállítások módosítása