JobAngel Az álláskeresők védangyala

3 állásinterjú-kérdés, amit ne érts szó szerint

2017. január 23. 06:00
42 hozzászólás

question-mark-20170123.jpgAz állásinterjún várható kérdések listája sokféle formában kering a neten, cégtől is, pozíciótól, interjúztatótól is függ, ki milyen kérdésekkel találja szembe magát, az általános véleménye viszont szinte minden álláskeresőnek ugyanaz: sokszor panel kérdésekre panel válaszokat adnak, és egyik fél részéről sincs meg szikrája sem az őszinteségnek. Én az álláskeresőket mindig őszinteségre biztatom, mert az célravezető is, ki is zökkenti a színjátékosdiból az interjúztatót. A HR-esek is vágynának az álláskereső őszinteségére, ezért azt gondolják, hogy ha az utált kérdéseket „becsomagolják”, akkor majd jobban érzi magát az álláskereső náluk (ez a cél szimpatikus), cserébe a „csomagolás” miatt jól félremegy az interjú… 3 tipikus állásinterjúkérdést ebből a szempontból veszek most végig, hátha ez is segíti a felek jobb kommunikációját.

Miért szeretne nálunk dolgozni? Miért érdekli ez az állást?

Ettől már az interjú elején hülyét kap az az álláskereső leginkább, aki régóta keres állást. A teljesen őszinte válasz az lenne, hogy pénzért szeretne dolgozni, és azért ez az állás érdekli, mert ezt hirdették meg, és még el is tudja végezni. Ez persze nem kellően diplomatikus válasz, és valójában nem is azt kérdezte, amire kíváncsi. Mert a teljesen őszinte kérdés az lenne, hogy „mit tud a cégünkről?” Rejtély, hogy ezt így miért nem lehet feltenni. Mindenesetre mondd el, hogy mit olvastál a cég honlapján, a vagy sajtóban, mondj róla csupa pozitív dolgokat (és közben az arcán látod is, ha ő sem úgy gondolja, ahogy leírták a honlapon). Mondd el, hogy ez az állás olyan feladatokat jelent az álláshirdetés szerint, amiket már máshol végeztél/ezt tanultad/évtizedek óta ezt csinálod/erre vágytál mindig is (az igazat ezekből).

Dolgozott már ilyen feladatkörben ezelőtt?

Ott van a CV-ben, olvasd el, mondanád, ha őszinte lennél, mert tényleg idegesítő kérdés. De bizony a CV sem mindig elég beszédes, és amit ott leírtál röviden az eddigi munkáidról, azt kell itt hosszan kifejteni, mert jó eséllyel arra kíváncsi, hogy eddigi munkáidban mi olyan tapasztalatot szereztél, ami nekik tényleg kell. Sorold fel a munkatapasztalataidat, amik az álláshirdetésük szerinti feladatokról szóltak, a tanulmányaidat vagy önkéntes munkádat, ami kapcsolódik ehhez, azokat a kompetenciáidat, ami még jó lehet ennek a cégnek (pl. ismered az ilyen típusú szervezetek működését, az ilyen foglalkozású kollégák szakzsargonját stb.) Egy példán keresztül mondd el, milyen gyorsan fel tudsz venni egy új tudást, milyen gyorsan belejössz egy új feladatba, és milyen módszerekkel kutatod fel az ehhez szükséges információkat.

Konkrét példát is mondhatsz egy olyan feladatra, ami az álláshirdetés szerint náluk is lenne. Nem általánosítva a feladatot, pl. „ügyfélreklamációk kezelése”, hanem elmondva, mit reklamáltak az ügyfelek, hogyan oldottad meg, kivel mit intéztél a cégen belül és kívül, hogy a reklamáció le legyen kezelve.

Miben szeretne fejlődni?

Mint nemrég megtudtam, ez is egy „csomagolt kérdés”, és valójában a régi „Milyen 3 rossz tulajdonsága van” kérdést akarnák vele helyettesíteni. Teljes tévút, mert egyáltalán nem biztos, hogy a rossz tulajdonságán szeretne fejleszteni valaki, lehet, hogy tökéletesen boldog azzal együtt is, hogy kétbalkezes, és könyvelőként úgysem számít a kézügyessége. Egy lelkiismeretes álláskereső ilyen a kérdést szó szerint értve – nem lévén gondolatolvasó – elmondja, hogy ezt-azt tanulna, mert érdekli, mert elég jó benne, de még jobb akar lenni. Az interjúztató meg nem ezt akarta hallani. Egyszerűbb lett volna, ha marad az őszinteségnél, és megkérdezi azokat a rossz tulajdonságokat.

A rossz tulajdonságos kérdést leginkább azért utálja egy álláskereső, mert épp próbálná az önbecsülését óvni, pont nem hiányzik, hogy a hibáit tudatosítsa magában. Ezért magyarázkodásba, szabadkozásba fordul a válaszadás, ami kellemetlen. Ha 3 rossz tulajdonságot kérdeznek, mondj 3-at, mindenféle magyarázat nélkül. Az interjúztató meg eldönti tud-e, akar-e ezekbe belemenni, vagy továbblép. Nem kell szabadkozni, magyarázkodni, mindenkinek vannak rossz tulajdonságai. De ha megértjük, hogy ez a kérdés arról szól, hogy a munkáltató szeretné csökkenteni a kockázatát, máris nem olyan súlyos a helyzet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr9212145383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukatr 2017.01.23. 07:34:09

1. Tőlem szerencsére előtte megkérdezik, mit tudok a cégről, vagy mesélnek róla. Így ez a kérdés nem értelmezhető félre.

2. Ezt néha szokták, a szűkszavú állásleírásoknál vagyok meglőve ezzel (mondjuk itt már alapból felemelem a piros zászlót).

3. Nem nagyon fogok a gyenge tulajdonságaimról beszélni, esetleg ha direktben rákérdeznek, de akkor se szívesen. Egy cég beszél a gyengéiről egy interjún? Na ugye! (lehet egyszer visszakérdezek :)) Arról viszont szívesen beszélek, hogy milyen jövőbeli terveim vannak képességeim fejlesztésére, bővítésére.

Ha felmerül a gyanú, hogy egy munkáltató még a kérdéseit se tudja egyértelműen feltenni, akkor a feladatokat, elvégzéséhez szükséges adatokat, felelősségköröket és a határidőket se tudja tisztán megfogalmazni. Ilyen munkahelyen nem jó dolgozni. Szóval szerintem a kérdésekre következetesen őszintén kell válaszolni, az eltévedt cégek majd a nehezebbik úton tanulják meg hogyan kell új kollégákat toborozni.

2017.01.23. 11:03:14

Miben szeretne fejlődni?
Szeretnék pisztollyal, csípőből, elsőre eltalálni egy régi ötszáz lejest.
Szeretnék megtanulni hegedülni.
Szeretném, ha az ilyen válaszok nem másnap jutnának eszembe.

Irbisz 2017.01.23. 14:55:21

„Miért szeretne nálunk dolgozni? Miért érdekli ez az állást?
…. és valójában nem is azt kérdezte, amire kíváncsi. Mert a teljesen őszinte kérdés az lenne, hogy „mit tud a cégünkről?” Rejtély, hogy ezt így miért nem lehet feltenni.“
Olyannyira rejtely, hogy biztos vagy abban, hogy ez a „Mit tud cegünkröl“ kerdest jelenti? Mert ez nem is erzekeny v. kenyes kerdes, aminel meg megerti az ember ha maskepp fogalmaznak :)

„Miben szeretne fejlődni?
Mint nemrég megtudtam, ez is egy „csomagolt kérdés”, és valójában a régi „Milyen 3 rossz tulajdonsága van” kérdést akarnák vele helyettesíteni. “
Azert legyünk öszintek, ez a kettö nem ekvivalens kerdes, es igy nem is helyettesitheik egymast teljeskörüen.
Es mindegy melyiket teszik fel, eleve pontositani kellene, hogy csak az allasra/munkara vonatkozoa erdekesek, mert barki fel tud sorolni 3 területet amit fejleszten, lasd pl. sommelier 3 remek pontjat, de ezzel nem lesz elöbb a munkaado :)
Persze bizonyos rutin birtokaban barki olyan valaszt tud adni, hogy elsirja magat örömeben az interjuztato (mar ha ra nem jon hogy tipikus biznisz bullshit amit hall, de hat hülye sablonkerdesre hasonlo, gyakran semmire nem jo sablonvalasz jar …)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.23. 19:20:36

Elmondom a helyes választ, amit elfogadnak és nem kell félre se beszélni különösebben.

"Miért szeretne nálunk dolgozni? Miért érdekli ez az állást?"

Sok jót hallottam az Önök cégéről, a kedvező munkafeltételekről. Jelenlegi munkahelyemmel nem vagyok teljesen elégedett, így amint megláttam az hirdetást, azonnal jelentkeztem.

"Dolgozott már ilyen feladatkörben ezelőtt?"

Pont ilyenben még nem, de több korábbi munkaköröm hasonlít ehhez részben. S kész vagyok új dolgokat tanulni, azaz képes leszek a próbaidő vége előtt elsajátítani mindazt, ami jelenleg még nem része tudásomnak.

"Miben szeretne fejlődni?"

Ez becsapós kérdés, mert ha valaki elkezdi elmondani, hogy fejlődni akar, az azt jelenti: abszurd igényei vannak. Így a helyes válasz:

Szeretnék megbízható munkahelyet, ahol képességeimet fel tudom használni. Előremenetel helyett inkább a konkrét munkakörben való elmélyedést preferálom.

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.23. 19:30:25

Első munkahelyemen az őszintét válaszoltam az első kérdésre: "pénzért"
Tudtam, hogy nem ezt várta, nézett is egy nagyot, de felvettek :D

vernon 2017.01.23. 19:47:04

Ezek már annyira elcsépelt és semmitmondó kérdések, hogy ha az interjún az itt felsoroltakból egynél több is elhangzik, onnan menekülni kell, mert olyan helyen nem érdemes dolgozni, ahol már az interjúztató ennyire tehetségtelen.

Pierr Kardán 2017.01.23. 19:58:25

@vernon: A mi cégünk nem egy rossz cég, de sajna az a szabály, hogy a HR-es irányítja az állásinterjúkat, ő teszi fel a kérdéseket, ő "beszélteti" az interjúalanyt, hiába vesszük fel hozzánk az új dolgozót. Sajnos van egy-két olyan HR-es, hogy az állásinterjú után én is kételkedni szoktam benne, hogy jó helyen dolgozom :-(

Csakis rabszolgakereskedőknek hívom őket és minden alkalmat megragadok, hogy megkérdezzem tőlük, hogy tudják-e, hogy mi a második legősibb mesterség :-)

Trónkövetelő 2017.01.23. 20:18:27

Tőlem megkérdezték állásinterjún, hogy szeretem-e a munkámat (helyesebben azt a területet, ahol dolgoztam). Kapásból rávágtam, hogy nem. Teljesen megdöbbentek, nem is vettek fel :)

Vulgo 2017.01.23. 21:01:08

Az elso ket kerdesre pont ezt szoktam valaszolni. A harmadikkal meg nem talalkoztam. A 3 rossz tulajdonsagra annyit szoktam mondani, hogy kicsinyes vagyok sertodos es bosszuallo, ha nem fizetnek meg jol, ha igen, akkor en vagyok a legcukibb muki akivel talalkoztak... Osszak be.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.01.23. 21:15:27

@Irbisz: Bizony nem ekvivalens, és ezért született a bejegyzés, mert számomra is döbbenet volt, hogy szegény HR-esek azon szenvednek, hogy megtudjanak a jelöltről valamit, de nem merik megkérdezni, mert ők is tudják, hogy ciki a kérdés. Mikor rávilágítottam, hogy egyáltalán nem biztos, hogy emberek a rossz tulajdonságaikon akarnak változtatni fejlődés címszó alatt, akkor én voltam a furcsa. Miközben az álláskeresők legjavának egyértelmű, hogy nem a rossz tulajdonságaim, készségeim átlagossá fejlesztésébe kell sok munkát ölni, hanem a jókból kell kiválót csinálni, mert az biztosítja a megfelelő előmenetelt. (kivéve nyelvtudás, ott igenis fejlődni kell, de az meg nem tulajdonság, hanem kompetencia)

Male39 2017.01.23. 21:39:58

Szerintem a 3 rossz tulajdonság és a "miben szeretne fejlődni" nem ugyanaz a területet szeretné górcső alá venni, ezért az összemosását nem is tartom szerencsésnek.

A "miben szeretne fejlődni" kérdésre azokat a területeket is megnevezheti a munkavállaló, amiben akár egészen jó, de kiváló szeretne lenni - ettől még ez nem az ő fejlesztendő kompetenciája és még inkább nem rossz tulajdonsága.

A rossz tulajdonság kérdés egyfajta önismereti, vagy akár önbizalommal kapcsolatos történet - az interjún résztvevő el akarja-e / tudja-e mondani azokat a tulajdonságait, amelyekkel ő is elégedetlen.

IT Knight 2017.01.23. 22:00:54

Ilyen HR-es hülyeségeken csak annak kell spekulálnia, akinek nem piacképes a tudása. Jobb esetben nincs is HR-es kör, rosszabb esetben a HR-es próbálja eladni nekem a céget és a munkakört. Ha túl sok butaságot kérdez, akkor felállok és megyek a következő céghez, ahol szintén hónapok óta nem tudják betölteni a fejlesztői állásokat. A jelenlegi munkaerőpiacon a HR-es jobb, ha megtanulja, hogy hol a helye.

nina80 2017.01.23. 22:49:52

Ugy tunik a cikkiro szereti a sablonvalaszokat.. de vajon ezek jobb kepet adnak a munkavallalorol, megkonnyitik az o ill a HR-es dolgat a valasztasnal? Nem hiszem!

A Mit Tud a cegunkrol? es a Miert szeretne nalunk dolgozni? korantsem ugyanaz. Az elsonel lehet unalmas sablonvalaszban elszajkozni amit a honlap is megir, vagy ures dicsereteket zengeni rola... A masodiknal viszont el lehet mondani h mi is volt a motivacionk ennek az allasnak a megpalyazasara, a nyilvanvalo anyagi okon tul? Miert illunk a csapatba/ceghez? Pl a szakteruletunkhoz kapcsolodo magas szintu munka? nemzetkozi erolepes? Baratsagos, csaladcentrikus legkor? Rugalmas munkaido? Netan foldrajzi kozelseg (ezzel ovatosan)?

A Miben szeretne fejlodni ill. a Mi a rossz tulajdonsaga megint csak egy durva osszemosas... Es nyilvan nem arra kerdez ra a HR-es, h szeretne -e jobb hazi sutit sutni egy konyvelo.. Lehet h a gyengesegeire kerdez ra igy, de az is lehet h arra a teruletre, ami kulonosen erdekli a jelentkezot, es szo szerint szeretne benne meg jobb lenni.. Ez valahol a az interjualany ertelmezesen is mulik.

Es eleve nem szimpatikus ez a 'rossz tulajdonsag' kifejezes sem, mert ez azt feltetelezi h a munkavallalonak vannak allando jo es rossz tulajdonsagai, kicsit, mint a szeme szine.. es nem azt, h vannak erossegei es gyengei, amiken lehet valtoztatni, fejleszteni.

Labjegyezetben meg annyit, h mindezeknek a kerdeseknek is akkor van ertelme, ha legalabb a HR-es tudja, mit is akar megtudni, es ha a az interjualany netalan felreerti a kerdest, akkor nem rossz valasznak konyveli el, hanem rakerdez maskent...

siriq111 2017.01.23. 23:28:33

@nina80: En egy ertelmes HR-s helyeben ezeket a kerdeseket fel sem tennem. Semmit nem fog elarulni a jeloltrol es mar annyi elore megirt idiotabbanal, idiotabb valaszok vannak, hogy ..........

siriq111 2017.01.23. 23:35:25

Sajnos , sokszor a HR-s illeton lathato, hogy erdemes vagy sem erre a melohelyre jelentkezni. A beszelgetes kozben maga a HR-s adja meg a valaszt. A kerdesekkel, a mozdulataival stb. . Ha tenyleg jo a melohely es a HR-s miatt megy a kukaba, akkor a cegnek/cegeknek erdemes lenne elgondolkodni ezzel kapcsolatban is.

So No 2017.01.24. 00:19:48

Remelem eljon az az ido Mo.-on is, amikor a ceg pontosan megmondja milyen feladatkorei vannak az embernek, es ezert mennyi fizetest kap majd.

Es az allasinterjun nem egy idiota HR-es tesz fel okosnak tuno "pszicho" kerdeseket.

Itt Azsiaban pl. az interju egyszeru volt.(Az elozo cegemnel kb. hasonlo volt, de ott meg on-line tesztek is voltak, mielott behivtak)

-Elso oraban altalanossagban beszeltunk a programozoi multamrol, erintve par PHP specifikus kerdest. Az interjuztato egy programozo volt.
-A masodik oraban elmeletben megoldottunk par vezerlesi problemat. (MVC modell) Az interjuztato egy masik programozo volt.
-A harmadik oraban a ceg tulaja (aki ugyancsak fejleszto) beszelgetett el velem. Es adott egy "hazi feladatot". Volt ra egy hetem.
-Ezutan bejott egy HR-es holgy, elkerte az adataimat, es megerositette, hogy a fizetes, amit kinalnak (10e RM + bonuszok) megfelelo-e? (Ezt amugy mar a Linkedin-en az elso levelvaltas soran atbeszeltuk)

-Egy het mulva atbeszeltuk a kodomat, es elem tett egy "offer letter"-t.

-Kovetkezo heten hetfon A HR-es elmondta, hogy mukodik a ceg, megmutatott mindent...

....

Jo interjuzgatast a semmihez sem erto HR-es alpszichologusokkal.

So No 2017.01.24. 00:25:44

@nina80:

Fentebb irtam, hogy Azsiaban eszukbe sem jut a szakman kivul mast kerdezni. Nem is HR-es interjuztat.

Viszont van negyedeves beszelgetes. Itt a kovetkezo negyedeves szemelyes tervek, celok vannak kituzve, anak fenyeben, hogy mik a tavlati terveink.

Es negyedev vegen ertekeles. Mi valosult meg, mi nem...

Nem az elejen kell arrol erdeklodni, hogy miben szeretne az ember fejlodni. Ha mar tudja, mi a feladata, akkor latja a celjait.

(Ja... A negyedeves interjut sem HR-es tartja, hanem a "fonok", mert o tudja, hogy dolgoztam...)

stb. stb.

En egy 100 fos cegnel dolgozom, ahol van 2 db. HR-es. Az elozo cegnel 200 emberre jutott 2 HR-es.

Itt Azsiaban valamiert nem akarnak 10 embert etetni a semmiert. :XD

siriq111 2017.01.24. 00:42:57

@So No: Ennek valahogy igy kellene tortennie. Anno engem is a fonok interview-t. Nagyon helyesen. Nem is egy helyen. Sajnos a HR-s emberek marhara nem ertenek a munkajukhoz, a legtobb esetben. Nem akarom oket bantani de ez sajnos igy van.

siriq111 2017.01.24. 00:47:22

@So No: Ezek a negyedeves tervek stb. nem csak ott van hanem EU-ban is. Igaz nem itthon :D Pedig kellene. Mert ez az egesz rendszer egy rakas sz@r ugy ahogy van. Elnezest de marhara igy van.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.24. 06:06:30

@Pierr Kardán: LoL, Rabszolgakereskedő, ez jó! Már én is hasonlítottam a cégeket gyapotföldekhez, hívtam őket gazdámnak, nálam betalált!

Amúgy a válaszok attól függenek, mennyire kell a munka. Ha bármi áron kell, akkor mondd azt a választ, amit hallani szeretnének. Ha te tennél szívességet, ha ott dolgoznál, akkor meg legyél őszinte.

-Miért akar nálunk dolgozni?
-Hát, azt csiripelik a verebek, hogy nagyon egy trehány cég ez, és úgy érzem tudásommal ezt még rendbe lehetne hozni. Szeretem a kihívásokat.

Emlékezzetek az Office Space őszinteségi rohamos főszereplőjére - még elő is léptették éleslátásáért.

guy2 2017.01.24. 07:40:54

@IT Knight: tudod, nem mindenki informatikus. A lakosság nagy része pont nem az, bazmeg. Hülye esőember :-).

Male39 2017.01.24. 08:11:38

@nina80: teljesen egyetértek :)

M_R 2017.01.24. 08:40:32

Néha van egy olyan érzésem, hogy HR-esnek azt veszik fel, aki hajléktalannak sem volt jó :)

So No 2017.01.24. 09:00:48

@guy2: Ne mindenki az, de az informatika a legjobb peldaja annak, hogy miert NE egy hr-es dontse el az alkalmassagod.

A hr-es talan le tudja merni, hogy mennyire vagy "objektum orientalt". Ismered-e a design patterneket. Van-e biztos tudasod nemcsak a programnyelvek teren, de pl. a git hasznalataban is?

Loszart.

Min ahogy azt sem, hogy jo lennel-e pl. ertekesitesi ugynoknek, vagy autoszerelonek, vagy kornyezetmernoknek stb. stb.

A hr-es max. azt tudja megmondani, hogy milyen ember vagy. (Kommunikacios keszseg, "kinezet" es hasonlok)

Egy kiados szakmai felveteli UTAN lehetne ez egy vegso szuro.

Ket ugyanolyan kepessegu ember kozul azt vennek fel, aki nem csak makog, nem gyujt ra ot percenkent, es van valami elkepzelese legalabb a jovo everol!

So No 2017.01.24. 09:02:42

@Ser Vazul: Kicsivel feljebb irtam, hogy itt Azsiaban van nemi levelezes, esetleg egy elozetes skype beszelgetes, aztan egy tobb oras felveteli. Vegul probamunka otthon. Neha on-line teszt is.

Ez nem par perc, es hr-es meg csak a kozelben sincs. :XD :XD

Netuddki. 2017.01.24. 09:05:42

@So No: Ó, próbamunka itt is létezik a MT levelek alapján. Bejelentés nélkül, ingyen és bérmentve kell elképzelni.

para_noir 2017.01.24. 09:18:28

HR-esnek szerintem az az alkalmas, aki az adott cégnél a szakmai oldalt is széleskörűen átlátja, remek emberismerő, átlagon felüli a kommunikációja, és mindemellett még fejlett pszichológiai érzékkel is bír, netán konkrétan pszichológus. Ilyenből Magyarországon szerintem nulla darab van. Van viszont csinos, affektáló kiscsaj az egyetemről, akinek semmi releváns tudása se az egyes munkakörökről, se az emberek kezeléséről, ellenben tele van a fejük 15 éve lejárt szavatosságú amerikai hr-blődlivel, lásd mi a 3 rossz tulajdonságod, hogy képzeled magad 5 év múlva, és társai. A poszt alapján a poszter se sokkal különb, a fenti okfejtései, következtetései nevetségesen gyengék és sablonosak.

Snoopyzit29 2017.01.24. 09:18:52

Nemrég voltam állásinterjún és a fenti kérdések közül csak a "Miért szeretne nálunk dolgozni?" hangzott el, de ez sem pontosan így. A 2.körös interjún egy vezető kérte, hogy mutassam be 5 percben úgy az életutamat, hogy gyakorlatilag adjam el magam, mint munkavállaló és közben mondjam el, hogy miért szeretnék ott dolgozni és miért engem vegyenek fel. Én őszintén megmondtam, hogy nem a cég maga volt az elsődleges szempont (abból kb. 12 egy tucat - ezt persze nem mondtam), hanem a pozíció miatt. Azt meg nagyon nem kellett magyaráznom, mert előtte már 4 évet ezen a területen dolgoztam. De itt nem is firtatta tovább, elfogadta a választ. Amúgy már 10 éve dolgozom, így a cégről való áradozást meghagyom a pályakezdőknek, akik tényleg csak a honlapról vett ismeretekkel rendelkeznek a cégekről (mert ugye lakva ismerszik meg az ember). Ha az ember a szektorban lehúz 10 évet, akkor neki már nem adják be hogy minden szép meg jó.

So No 2017.01.24. 09:19:20

@Tibi !: Nos... En 2005 kornyeken dolgoztam a sulinetnek egy nagyobb projekten.

A fonokunk NEM FIDESZES volt... Megis , a masik kb. 50 millios projektjet ingyen megcsinaltatott a jelentkezokkel. Probamunkaban.
Aztan egy igazi liberalis demokratanak fejlesztettem. Amikor mar harom honapi berunkkel tartozott, hetfore felszamolta az irodajat, es eltunt.
A kovetkezo is balra huzott. A szerzodesem szerint 2%-jart a kifejlesztett szoftver eves dijaibol. Amikor megkerdeztem, hogy mikor latom az eladasok penzet, azt mondta, hogy leszarja mi van a papiron, az en jutalekom annyi, amennyit o ad...

Az hogy eljottem Mo-rol, nem a FIDESZ miatt volt, hanem a senkihazi cegtulajok miatt, akik tobbnyire erosen balra huztak.

Nem kellene itt is Orbanozni, mert 2010 elott a "liberalis szabadrablok" hoztak divatba a HR-t es az osszes idiotasagot...

Snoopyzit29 2017.01.24. 09:22:44

Ja még valami. Sem az 1.körös, sem a 2. körös interjún nem vett részt HR-es kollega. Az 1. interjú 2 szakmai vezetővel volt, a 2.kör meg az egyik igazgatóval, aki a területért felel. A korábbi állásomnál is rögtön szakmai interjú volt, és csak utána következett a HR-es interjú. Miután felvettek utána mondták el, hogy már az 1.kör után eldöntötték, hogy felvesznek a HR-es interjú csak "formaság" volt. Szóval ezek szerint a szakmai előmenetel sokkal többet számít, mint az, hogy a hülyébbnél hülyébb HR-es kérdésekre mit válaszol az ember. Valószínű ezt csak olyan területeken játsszák el, ahol hiányzik a megfelelő munkaerő. Ahova sokan jelentkeznek hasonló kvalitásokkal, ott biztos élvezkedhet a HR-es, hogy az alapján szórja ki az embereket, hogy a legelvontabb hülye kérdésre mit válaszolnak.

Hencida6710 2017.01.24. 09:51:36

1. Mit tud a cégről, miért szeretne itt dolgozni? (hihihi)
- Van állásom, de nem vagyok elégedett vele. A cégről semmit nem tudok, mert ad hoc adtam be a cv-met, mivel a meghirdetett állás a profilomba vág. Nem biztos, hogy itt szeretnék dolgozni. Az önéletrajzomból már kirajzolódott egy kép, hogy mit kapnak, ha engem alkalmaznak. Azonban nekem is tudnom kellene az Önök által ajánlott feltételeket, ami alapján eldönthetem, hogy szeretnék-e itt dolgozni. ;)
Miért gondolja minden munkáltató, hogy azért akar az ember nála elhelyezkedni, mert annyira válogathat a munkáltatók között és pont ő a legszimpibb?????

epidermis 2017.01.24. 09:51:52

1. pénzért
2. nincs
3. nincs
:)
Legutóbbi állásinterjúmnál a cég vezetője kérdezgetett.
Az itt feltett első kérdésre azt válaszoltam, hogy azért mert tudtam, hogy behívnak, és elmondhatom végre, hogy régóta egymást keressük.
Második kérdésre azt válaszoltam, hogy persze, hogy van, hiszen másképp nem választottak volna ki 18 jelentkezőből hármat, akik között én is benne vagyok.
A harmadik kérdés nem hangzott el.
Viszont az igen, hogy látta-e a honlapunkat? Mondtam igen, és tele van nyelvtani és helyesírási hibával. Egyébként fasza, de kicsit szájbarágós,
Mint utólag kiderült a termelésvezető egy "tökös csávót" keresett, aki műszakilag és innováció tekintetében rendbe rakja - az amúgy sem rossz állapotban lévő(!) - céget.
gyerekes. De segíthetek rajta.
Még aznap visszahívtak, hogy felvettek :) Azóta is itt dolgozom :)

epidermis 2017.01.24. 09:53:02

* Egyébként fasza, de kicsit szájbarágós, gyerekes

Nancsibacsi 2017.01.24. 10:04:06

Ennyi erővel azt is kérdezhetnék, hogy tudok-e jól hazudni. A válasz nem: írják be szépen a 3 mínuszt, aztán ha ellensúlyozza a szakmaiból kapott pluszom akkor jó, ha nem akkor meg úgyse egymást keressük.

So No 2017.01.24. 13:02:49

Kedves "MaxVal BircaMan ELEMZŐ"

Ha jol latom kimoderaltak az epito jellegu hozzaszolasodat amiben kapasbol lefasiztaztal. Valojaban ezzel csak azt bizonyitottad be, hogy a vitakulturadon meg van csiszolnivalo.

Az olyan reszletekkel kapcsolatban, hogy "2010 előtt az ország majdnem elérte Skandinávia szintjét" csak azt javaslhatom, hogy olvasgasd a ksh adatait. Azokat, amik 2007 utaniak. Az elotte levoket ugyanis Fegyencek kicsit atirtak. Az EU mondta is nekik, hogy ejnye-bejnye. Tudod Pannon-Puma...

A 2/3-ot pedig nem puccsnak hivjak.

Ja... Ha en vagyok fasiszta, akkor csak nekem szabad ciganyoznom. Te miert teszed?

So No 2017.01.24. 13:04:36

Hoppa... Megneztem a blogodat. Lehet hogy nem lattam lobogni a szarkazmuszaszlot. :XD

qbr 2017.01.24. 13:34:43

Előző munkahelyemen vettem részt felvételi beszélgetésen (nem HResként) a cég oldaláról.

Azért kérdeztem meg, hogy mi tud a cégről, mert egy elég specifikus területtel foglalkoztunk a konkrét iparágon belül, a honlapunk pedig semmitmondó volt. Be akartam mutatni a céget a jelentkezőnek, de nem akartam feleslegesen untatni olyannal, amit már tud, meg én sem akartam feleslegesen dumálni.

Nem kell mindig a rosszat és balfékséget feltételezni a munkaadói oldalról.

Bambano 2017.01.25. 04:58:59

"3 állásinterjú-kérdés, amit ne érts szó szerint": akkor ők meg a választ ne értsék szó szerint... tehát ha megkérdezni a hr-es kislány, hogy miért akarok ott dolgozni, és erre azt válaszolom, hogy mert tetszenek a méretei, akkor ezt nem úgy kell érteni...

szemétpasi 2017.01.25. 15:12:25

Itthon az állásinterjú erősen kezd a párhuzamos valóság kategóriába menni. Mosolyogva hazudik mind a két oldal egymás szemébe, majd mindenki megnyugszik, hogy nah hát ez milyen profin és haladó szelleműen ment.

Ilyen alapon kislabdát is lehetne hajítani, meg versenyt inni a portással.
süti beállítások módosítása