JobAngel Az álláskeresők védangyala

A határozott idejű munkaszerződés hátrányai

2016. március 29. 06:00
Szólj hozzá!

A pozitívumokról előző posztomban értekeztem, és természetesen a negatívumokat sem szeretném elhallgatni, mert ezekre fel kell készülni, és lehetőség szerint ki is kell kerülni őket.

Az álláskereső számára egyértelmű negatívumnak tűnik, hogy nem egy hosszútávú ígéretet kap, mint a határozatlan szerződésnél. Ha tudatában vagyunk annak, hogy a határozatlan szerződés egy ígéret, amit felmondási idővel bármikor fel lehet mondani, a határozott idejű szerződés pedig egy biztos szerződés, aminek speciális felmondási szabályai vannak, már nem is ilyen riasztó a kép. Persze óvatosnak kell lenni.

Visszaélés munkáltatói oldalról

Ami biztosan hátránya egy ilyen szerződésnek, ha a cégek ezt nyomásgyakorlásra és kiskapuzásra használják.

Meséltek olyan cégről, ahol minden alkalmazott fix féléves szerződéssel van foglalkoztatva, még a vezetők is, így folyamatos nyomás alatt tartják őket. Elegánsabbnak tűnik, mint folyton kirúgással fenyegetőzni, de valójában sokkal rosszabb, hiszen kirúgással csak azt fenyegetik, aki valamiben rosszul teljesít, így viszont mindenki, minden időpillanatban fenyegetve van. Másik hátránya, hogy ezzel egyértelműen kikerülik a felmondási és a felmentési időre járó távolléti díj és végkielégítés fizetésének kötelezettségét is. Egy munkaügyi ellenőrzés során az ilyen szerződéseket a hatóság könnyedén átminősítheti és a munkáltató komoly bírságra számíthat. A hosszabbítgatás azért is inkorrekt, mert a szerződés hosszabbítgatva sem haladhatja meg az 5 évet. Természetesen ezt a konstrukciót is a már itt felsorolt "érvekkel" próbálják eladni a munkáltatók, hogy a munkavállaló azt érezze, ez jó neki. Nem az.

Lelki teher

A határozott idejű munkaszerződés vége felé közeledve érdemes a munkavállalónak megújítási lehetőségek iránt érdeklődnie, és bizony a nemleges válaszra is számítania kell. Így egy nemleges válasz után pont ugyanolyan csalódottságot élhet át a munkavállaló, mint egy "igazi" felmondásnál.

Gyakorlati tudnivalók

  • A határozott időtartam elteltével a munkaviszony automatikusan, a törvény erejénél fogva megszűnik, így nincs végkielégítés, felmondási idő, felmentési időre fizetendő távolléti díj, és nem élnek a felmondási tilalmak, korlátozások sem. Nincs olyan, hogy a határozott idejű munkaszerződés határozatlanba fordul, ha lejárt, és nem közölték, hogy vége (ez gyakori tévhit).
  • Törvény szerint 5 évnél hosszabb nem lehet a határozott idejű szerződés időtartama.
  • A régi Munka Törvénykönyve nem tette lehetővé a határozott idejű szerződés felmondását, a 2012-es új Munka Törvénykönyve ezt már engedi! A határozott idejű munkaszerződést fel lehet mondani lejárat előtt. A munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt felmondással csak a felszámolási-vagy csődeljárás tartama alatt, vagy a munkavállaló képességére alapított okból szüntetheti meg, vagy ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik.
  • Továbbra is fennáll az a lehetőség, hogy a munkáltató indokolás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt, ha az 12 havi, vagy ha a határozott időből hátralévő idő 1 évnél rövidebb, és a hátralévő időre járó távolléti díjat kifizeti a munkavállalónak.

A felmondás munkavállalói oldalon is nehezebb. A határozatlan idejű munkaviszony felmondással történő megszüntetését a munkavállaló nem köteles megindokolni. Ellenben a határozott idejű munkaviszony munkavállalói felmondásának indoka csak olyan ok lehet, amely a munkavállaló számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné, vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr998511324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása