JobAngel Az álláskeresők védangyala

Csak ezt ne!!! - A „mit ne” jelenségről

2015. július 13. 06:00
1 hozzászólás

felkialtojel.pngKikérték már maguknak jónéhányan, hogy a bemutatkozómban „hasznavehetetlen” tanácsokról beszélek, pedig.... Az antikedvencem „légy kreatív!”, mint bárhol bevehető, semmire sem jó tanács, az önéletrajzírásnál kezdve, a főzésen át a gyereknevelésig találkozunk vele, de gyakorlati haszna nincs.

A kétes értékű tanácsok egy speciális változata a „mit ne” gyűjtemények, amiket első ránézésre jónak tarthatunk, majd felmerül a nagy kérdés: ez mind oké, de „mit igen”? Önmagában, ha tudjuk, mit nem szabad, még nem adja meg, mit kell csinálni egyes helyzetekben.

Például érthető, ha kizársz bizonyos „állásajánlatokat”: biztosításközvetítés, erotikus munka stb. De ezt nem úgy kell, hogy beleírod az önéletrajzba, hogy ezt nem, hanem beleírod azt, hogy mit igen, és csak olyan állásokra jelentkezel, ahol nem merülnek fel olyan munkák, amiket nem vállalnál. A "Karriercélok", "Összefoglaló" és hasonló rovat az önéletrajzban pont erre szolgál. (Ilyen rovatot így írhatsz meg jól.)

Ezeket a "mit nem vállalok" dolgokat ne írd be az önéletrajzba, motivációs levélbe, állásportálok „egyéb” rovataiba. Szerencsére egyes állásportáloknál már van olyan lehetőség, hogy egy listából kiválasztva kizárd azokat a területeket sőt, egyes cégeket is, amik nem jöhetnek szóba nálad, mint leendő munkáltató.

Sajnos a „mit ne” kitételekkel pont azok nem foglalkoznak majd, akiknek szántad: szinte biztosan meg fognak keresni a biztosításközvetítős „állásajánlatokkal” az álláskeresésed idején. Ezeknek nemet kell mondani, de az önéletrajzodat ne tedd tönkre miattuk. (A helyzet kicsit hasonlít az ingatlanpiacra: hiába írod ki a hirdetésedbe, hogy „Ingatlanosok kíméljenek”, nem fognak megkímélni maguktól)

Különösen sokat árt, amikor a „mit ne” hozzáállást észrevétlenül is elkezdi alkalmazni az álláskereső. Az önéletrajzokban, motivációs levelekben gyakran látok olyan kitételeket, amiben azt tárgyalja az álláskereső, mit nem szeretne. De ez a toborzót, közvetítőt, leendő munkáltatót nem érdekli: ők azt akarják látni, hogy az álláskereső mire képes és mit akar. A „mit ne” hozzáállás valójában kiirtja a céltudatosságot: amíg arról készít valaki listát, „mit ne”, addig nem azzal foglalkozik, hogy „mit igen”. Pedig ez utóbbi fogja meghozni a sikert.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr187546414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.07.13. 21:49:55

Ezek a "mit ne" listák olyanok, mint a divatos "X legjobb ötlet" listák.
süti beállítások módosítása