JobAngel Az álláskeresők védangyala

Állásváltás cégen belül

2015. március 17. 09:31
8 hozzászólás

internaljob.jpgFőleg nagyobb cégeknél szokás, hogy először cégen belül keresnek egy-egy pozícióra alkalmas embert, mert aki már ott dolgozik, biztosan megfelel a cégkultúra, munkakörnyezet szempontjából, az új pozíciójához így a szakmaiság és a szükséges készségek lesznek a meghatározó tényezők. 

Ha egy körlevélben belső álláshirdetés érkezik a HR-től, a munkavállalóban ilyen kérdések merülhetnek fel:

-          Megmondjam-e a jelenlegi főnökömnek, hogy jelentkezem?

Az én javaslatom mindig az őszinteség, alapvetően erre „igen” a válasz. Egy jó főnök-beosztotti kapcsolatban ez kezelhető: négyszemközt el kell mondani, hogy ez érdekel, szeretnéd megpályázni, mert… és legyen erre pár indokod, ami nem negatív számára sem. Ezzel akár a segítőkészségét, ajánlását is megkaphatod, és nincs jobb ajánlólevél belső állásváltáshoz, mint egy cégen belüli referencia. Tehát ne azt mondd, hogy unod a jelenlegi helyed, és új kihívásokra vágysz, mert ez sértő lehet. Azt mondd, hogy jó lehetőség lenne neked a feljebblépésre, az új pozícióban olyan új rutinok (pl. idegennyelv napi használata, ügyfélkommunikáció) lennének, ami segítené a szakmai fejlődésed is. Ezt az új pozícióra szóló állásinterjún is ugyanígy mondd el.

Ha a főnököddel nem vagy olyan viszonyban, hogy így lehessen tálalni, kérd a hirdető HR-es tanácsát. Nekik hivatástudatból is bizalmasan kell kezelniük minden jelentkezést, ha tehát megpályázod az állást, a főnököd előtt titokban maradhat. Érdemes mérlegelni, hogy amennyiben megkapod az új pozíciót, a jelenlegi főnöködnek lesz-e alkalma akadályozni a munkádat...

-          Mennyi idő után „illik” új pozíciót megpályázni?

A próbaidő lejárta után közvetlenül nem valószínű, hogy jól veszi magát, ha azonnal „ugrasz”, de még ez sem feltétlenül igaz. Erre nem nagyon van szabály, a hirdető HR-est a legjobb megkérdezni.

-          Mi történik, ha nem engem választanak? Hátrányt jelent-e ez a jelenlegi munkámban?

Elvileg nem kellene, hogy hátrányt jelentsen. Ha rossz viszonyban vagy a főnököddel, és úgy ítéled meg, hogy egy ilyen próbálkozás még rosszabb helyzetbe hoz nála, jobb titokban tartani.

Ha a jelenlegi főnököddel jó viszonyban vagy, támogatott az előrelépésben, és mégsem sikerült, akkor valószínűleg semmi sem fog változni. A HR-esek és a jelenlegi főnököd is tudni fogja, hogy van benned ambíció, szeretnél nagyobb felelősségi kört, új feladatokat, esetleg ezt is figyelembe veszik majd a munkád szervezésénél.

-          Milyen legyen a pályázati anyagom?

Mivel a HR-esek már láttak tőled egy pályázati anyagot, az önéletrajzodat csak azokkal az adatokkal érdemes kiegészíteni, ami azóta keletkezett (újabb bizonyítvány, nyelvvizsga stb.)

A pályázat legfőbb eleme a motivációs levél, ami kicsit másképp néz ki ilyenkor. Az adott pozícióra azzal is érvelhetsz, hogy az ottani kollégákat is jól ismered, a munkád során sokat dolgoztál együtt velük (ha ez így volt), és biztos lehetsz benne, hogy mielőtt meghozzák a döntést, megkérdezik őket is rólad. Ha ismeretlen a terület, akkor a szokásos érvek maradnak: tanultál ilyeneket, vannak megfelelő készségeid. Fontos lesz, hogy a jelenlegi pozíciódat hogyan értékeled, mert ők is tudni akarják, hogyan fogsz a jövőben hozzáállni a munkádhoz, ha nem téged választanak a megpályázott pozícióra.

--------------

Ajánló: múlt heti tombolásom egy közvetítői ajánlat okán...

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr897277139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.03.17. 22:15:10

Úgy szeretnék egy olyan nagy cégnél dolgozni, ahol van belső hirdetés és cégen belüli továbblépés... A jelenlegi helyemen nincs ilyen, így csak álmodozom...

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.03.19. 19:46:43

Kell a jó főnök, és akkor minden oké. A főnököm olyan ajánlólevelet írt rólam, h magam is elcsodálkoztam, hogy ennyire jó munkaerő vagyok.
A jó főnök átlátja, hogy vagy elhagyom a céget, vagy cégen belül mozgok, és akkor nem veszik el a belém feccölt idő, energia, pénz.

@Showmiller: Keress, létezik jobb, csak hajlandóság kell a váltáshoz. elhatározás, és rugalmasság. bár a blogod alapján, ez megvan. Biztos, hogy Magyarország a te helyed? lehet nem árthat egy 500-20000 km kitekintés. Ha van család, jó iskolák sok helyen vannak, gyereknek hatalmas fejlődés egy új ország, és állítólag szereted az új embereket, változást.

Otthon nekem sem nagyon adták meg a fejlődést, beleuntam, kihoztam a poziból amit lehetett. Berágtam, hogy pont ezt csinálja az angol kollega is, csak 5x annyi pénzért, ígyhát...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.03.19. 20:32:41

@Showmiller: jó a blogod, reklámozod is? Még az is lehet, hogy így talál rád vki... Egy CV-t lehessen letölteni, vagy legalább Linkedin profilodra linkelj a blogról. Persze, csak ha nem kell titkolnod, hogy állást keresel... Ha titkolni kell, akkor meg legyen ott egy link egy mailcímedre, hogy "kérésre küldök önéletrajzot" vagy hasonló, aztán majd eldöntöd, küldesz-e annak, aki kér.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.03.19. 20:55:10

Köszönöm az észrevételeket! Külföld is játszik, egy angol kolléga ígért is segítséget, de náluk (kormányzati szektor) májusban választás lesz, és azt mondta még az ősszel, hogy a választást most várjuk meg.

@Eltévelyedés: A főnököm jó (most éppen, mert nem mindig ő volt a főnök), tudja, hogy el akarok menni. Sőt fel is ajánlotta, hogy ha találok valamit, és neki ott van kapcsolata, akkor szívesen odaszól és beajánl.

@jobangel: CV ügyben - meg egyébként is - majd szeretnék is Veled konzultálni (rövidesen foglak keresni). Gondolkodtam ezen, de így direktben nem tudom kitennék-e CV-t. Ezt átgondolom!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.03.19. 20:58:06

@Showmiller: CV-t küldhetsz, hogy megnézzem, angolul is működöm, németül nem.

A blogra csak akkor tegyél ki CV-t, ha tényleg bevállalod, hogy állást keresel, és a jelenlegi helyeden nem lesz gáz belőle. Mert lehet anonim CV-t is csinálni, de a munkatapasztalatok még mindig lehetnek árulkodók. Ha kicsit is bizonytalan vagy ebben, inkább ne kockáztass, csak linkedinen publikáld, mert ott ez szinte elvárás.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.03.19. 21:25:37

@AlainLightman: Dobj egy címet a blogomon látható e-mailcímre, és küldenék egy CV-t, hogy megnézd. Mit szólsz?
süti beállítások módosítása