JobAngel Az álláskeresők védangyala

Egy közvetítő az álláskeresők ellen?

2015. március 11. 12:15
Szólj hozzá!

Tombolás rovatom már régen jelentkezett, de ez a "gyönyörű" spam ma várt a mailboxomban. Általában azt hirdetem, hogy a közvetítővel való együttműködés az álláskeresőnek jó és hasznos, mert hiszem, hogy tényleg az.

Ez itt a kivétel!

Írtam már balfácán közvetítőkről, de ilyet még én sem láttam.

toborzo.jpg

Külön "tetszik" a szóhasználata a hirdetésnek: ha a hirdetés szereplői közül a "munkaerő"-t behelyettesítem mondjuk elektromos partvissal, a toborzócéget csomagküldő szolgálattal, akkor még értelme is lenne az ajánlatnak. De az ember, a munkaerő, a munkavállaló nem tárgy, nem is kezelhető úgy, törvényileg sem, HR szempontokból sem, és ha mindez nem lenne, akkor emberi mivoltunk okán sem merülhetne ez fel. De az ő üzenetükben meg sem jelenik, hogy munkavállaló, kolléga vagy hasonló, a "termék" emberi mivoltára utaló szó.

Remélhetőleg a munkáltatóknak sem tetszik az "ajánlat", mert ez nekik sem jó, ha komolyan veszik a kiválasztást.

- Ha összesen 5 órát tölt kiválasztással, akkor az vajon mennyire lesz alapos? Ha 3 jelölttel számolok, az ő CV-jük átnézésére és az állásinterjúkra összesen van 5 óra, akkor jelöltenként 1,6 óra jut, amiben meg kell nézni a CV-jét, le kell ülni vele interjúzni, majd le kell ülni a kollégákkal átbeszélni, melyik jelöltet is válasszuk. Ebből vagy több lesz, mint 5 óra, vagy elhamarkodott döntés lesz.

- Ha 15 napos próbaidő alatt több embert versenyeztet, és a végén egyet választ, akkor a több ember munkába állításával (pl. munkaeszközök, belépőkártya az irodába, rendszerekhez való hozzáférések, foglalkoztatással kapcsolatos adminisztráció, bejelentési kötelezettségek stb.), betanításával járó költségek többszörösen terhelik.

- Vajon mennyire lehet kétségbeesett egy olyan álláskereső, aki ezeket a feltételeket is elfogadja? Jó-e folyamatosan a kirúgásától rettegő, szorongó alkalmazott?

- A 11 nap is jól hangzik, de nem tűnik reálisnak. Ha feladja a munkáltató igényei szerint megírt álláshirdetést, akkor lesz pár jelentkező, de 11 nap alatt le kell interjúztatni, dönteni kell róluk. Menni fog ez?

- A kétéves "garancia" tűnik a legnagyobb csapdának: ingyen megismétlik a keresést? Az, hogy ők esetleg nem kérnek érte díjazást, még nem jelenti azt, hogy ingyen van. Belefektetett munka, energia, költség mindenképpen van. 

Íme egy ajánlat, ami tehát senkinek sem jó...


 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr847259411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása