JobAngel Az álláskeresők védangyala

Egy origami angyal története

Mentorálásról, hobbikról

2013. december 09. 17:00
15 hozzászólás

origami christmas tree.jpgMost, hogy HR-szakmázni és állást keresni nem tudunk, mert már a fű sem nő ilyenkor, vagy épp év végi hajtásban üzleteket, kiszállításokat zárnak le cégek, nem jelölteket értékelnek, úgy gondoltam, egy kicsit személyesebb poszttal előkarácsonyozok. Mire jó egy hobbi, miért jó, ha beírjuk a CV-be? Erről már írtam, de hogy hogyan alakult ki ez a véleményem, még nem fejtettem ki.

 

 

 

 

A blog logojának története

jobangel-logo-512x512px.jpgA blog logoja egy origami angyal. Az origamihoz személyes kötődésem van, ezért ezt választottam, bár sokan nem értik, ugyan mi köze ennek az álláskereséshez. Nekem, és a testvéremnek mindenképpen összekapcsolódik e két dolog.

 

Nálam 6 évvel fiatalabb testérem volt az első „mentoráltam”, óvodás, kisiskolás korában vigyáztam rá többször is. Már nem tudom, hogy került elő az egyetlen – minden cél nélkül egyszer ajándékba kapott – origami könyvem, hogy alkossunk valamit a benne lévő figurákból. Egy kétkéményes hajó közös alkotására emlékszem, ez már haladó szintnek tűnt akkor! Közösen fejtettük meg, hogyan kell, eltöltöttünk vele több órát, mire megfelelő lett. Így kezdtem a mentorálást, amikor alig 12 éves múltam.

steamer.jpg

Az origamiba rendesen beleszeretett, életre szóló hobbija lett (könyvek felkutatása, saját origami kiállítás, versenyek, rendezvények, origami klubok tagsága a vele járó társas élettel). Több ezer figura összegyűjtése, és több mint 100 origami könyv begyűjtése másfajta készségeit is fejlesztette: hatékony rendszerező, „rendszertervező” lett, amiben mindezt az információhalmazt és az elkészült figurákat kereshetően el tudta helyezni (akkor még számítógép nélkül, papíralapon). Mivel könyvek, folyóiratok japántól spanyolig mindenféle nyelven kerültek a gyűjteményébe, megtanult ábrákat értelmezni, csakis ezekre hagyatkozva dolgozni, folyamatban gondolkodni, lépésről lépésre cselekedni. A kiállításokra csak igényes, jól sikerült modellek kerülhettek, így a minőségi munka alapvető elvárása lett magával szemben. Felnőttként mérnök lett, úgy látszik megszerette a rendszereket, folyamatokat, igényes munkát :)

Ezt a fejlődést végigasszisztálva alakult ki a meggyőződésem, hogy ha valakinek valamihez kedve és tehetsége van, akkor azzal messzire juthat, főleg, ha még segítik is. Érdemes hát segíteni.

Jómagam e segítő munka révén szervezésből, beszerzésből, „menedzsmentből”, motiválásból szereztem sok tapasztalatot: az alapanyagokat be kellett szerezni, a kiállításoknak helyet kellett szerezni. Erről tárgyalni kellett, már 15 évesként, iskolaigazgatókkal, kultúrház-vezetőkkel stb.. Volt benne kihívás - de ezáltal bennem nem alakult ki a kapcsolatfelvételt akadályozó gátlás, ami későbbi munkáimban komoly előnyt jelentett. Meg kellett szervezni a rendezvényeket, közben figyelni arra, hogy a kiállítandó figurák is elkészüljenek, ehhez tematika, tervezés, határidőkben gondolkodás is kellett. A figurák elkészítésében gyorsan lemaradtam, nekem ehhez nem volt komoly kézügyességem, de nem is ez volt a feladatom ezekben a „projektekben”. Ezt is fel kellett tudnom ismerni. Mindezek a korán megszerzett tapasztalatok a mai napig, hivatalos munkámban is jól jönnek, a JobAngel blog missziójában is sokat segítenek: türelem, szervezés, mentoring, segítségnyújtás, hatékonyság, empátia, odafigyelés. Az origami így mindkettőnk szakmai életére is komoly hatással volt.

Ezért javaslom a hobbik beírását az önéletrajzba: megkülönböztet, olyan tulajdonságokra enged következtetni, ami az álláskeresőnek előnyös. Valószínűleg az emberek többségének van/volt valami olyan tevékenysége, amivel plusz tapasztalatokra tett szert. Önmagában a tény, hogy van hobbija a jelöltnek, azt is jelzi: talált valamit, ami nagyon megfelel az egyéniségének, amit szívesen csinál, amiben elmélyülhet. Ezért kérdezem mindig a hozzám fordulókat: van-e valami olyasmi a munkáján kívüli életében, ami a munkához is hasznos tulajdonságokat bizonyít? A nagy többségnek van, amitől máris gazdagabb az önéletrajz, változatosabb a motivációs levél.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr715657892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zewadeluxe 2013.12.10. 14:52:55

Jobangel: Mi van akkor ha teljesen szokványos hobbid van?
Mondjuk szeretsz könyveket olvasni vagy színházba, moziba járni? Szereted a filmeket? Ezzel azért sokszor találkoznak a munkaadók az önéletrajzokba és nem hinném hogy bárki is felfigyelne manapság már rá. Nyilván ha azt írod, hogy raftingolsz vagy ejtőernyőzöl akkor szemet fog szúrni, de nem sok olyan ember van akinek kirívó hobbija lenne. Ahhoz meg elég nagy szerencse vagy véletlen kell hogy még passzoljon is az adott munkához. Ha valaki könyvelő munkát keres és közben a sielés a hobbija, kevésbé gondolom hogy előnyként értékelnék ezt. Sőt, az utazással kapcsolatban mint hobbi, kifejezetten azt hallottam már több helyről, hogy hátárnyként kezelik, mert akkor azt feltételezik hogy notórius szabadságra járó az illető. (bár logika nincs benne, mert mindenkinek vagy egy fix mennyiségű szabija ugyebár amivel rendelkezhet)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.12.10. 15:10:18

@Zewadeluxe: szeretsz könyveket olvasni, de miket. Van valamilyen válogatási szempontod valószínűleg. Ugyanígy színházra is, mozira is. Mindenkiről kiderül egy idő után, hogy specifikus valamiben. Hogy passzoljon a szakmához, nem feltétlenül szükséges. A fuvolaművész könyvelő pont olyan jó, mint a síelő, a szakmaiságon fog eldőlni. Viszont a személyiségét mindkettőnek jellemzi, pozitívan. Kottát lejátszani pont olyan pontosan érdemes, mint könyvelni. Aki pedig síelni jár, az sem csak egy számokba burkolózó aktakukac, van emberi oldala is. De ha beadta 50 könyvelő a CV-jét, akkor így lehet őket jól megjegyezni. Az utazás-szabadság vonalat én sem értem: mindenkinek törvény szerinti szabadság jár, ez nem függ a hobbijától.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.11. 15:50:31

A 90-es évek Amerikájának nyugati parti rap lemezeit gyűjtöm. Nah ez a hobbi vajh milyen álláshoz pozitív?
Mit mond ez el rólam?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.12.11. 16:45:55

@doggfather: Gyűjtés. Rendszerezés, rendkedvelés, hosszútávra gondolkodás stb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.11. 18:59:27

@jobangel: ebben az esetben mindegy, hogy mit gyűjtök?!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.12.11. 20:23:45

@doggfather: Attól függ, hová jelentkezel. Meg keveset is tudok a rapről, innentől nálam a gyűjtés a fő szempont. Egy rap-rajongónak biztos többet is mond, hogy a nyugati partiak miért specifikusak, nekem nem. De nem mindegy mi a gyűjtés tárgya, azért a gyűjtemény legyen "szalonképes". Pl. a mangapornó-gyűjteményt nem okos dolog megemlíteni CV-ben (nyilván lehet ilyen hobbija valakinek, ezesetben magánügye, állástalálásilag nem hatékony emlegetni).
Földhözragadtabb példa lehet a póker, van, aki szerencsejátéknak tartja, van aki sportnak, nem tudjuk, hogy az olvasó hogyan ítéli meg, inkább hagyjuk ki. Extrém sportoknál is attól függ: ha az állásban jobb egy vagány, bevállalós ember, mint egy bólogatójános, akkor beírható. Ezt sajnos az álláshirdetésből kell tudni eldönteni (vagy a cég vezetőire rátekinteni a Facebookon, hátha kiderül, hogy ők is...). Közvetítős állásoknál érdemes megkérdezni a közvetítőt, hogy az adott állásban jót tesz-e, ha szóba kerül a hobbi.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.12. 08:43:19

@jobangel: Látod ezért nem tartom alapból jó ötletnek a hobbi kérdést, mert a te példádnál maradva:

Lehetek én a legjobb könyvelők egyike attól nyugodtan gyűjthetek mangapornót a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Vagy a legjobb cukrász/pék vagyok Budapest keleti oldalán, de esténként pókerezek a haverokkal.

Arra jó a hobbi, hogy a korlátolt hr/felvételiztetőt befolyásoljon, de a munkával kapcsolatban nem mond el rólad szinte semmit.

Ahogy az én (egyébként valós példám) neked nem mond semmit igazából, mert nem tudod, hogy mi az. Simán lehet, hogy az egész gyűjtemény mindössze 3 cd-t jelent, mert lehet olyan specifikus is, nem? (Nem az, de a példa kedvéért az is lehetne)

A hobbi egyébként a szabadidő és egy munkáltatónak szerintem semmi köze ahhoz, hogy mit csinálok a szabadidőmben. Rá se szabadna kérdezzen.

Olyan, mintha azt kérdezné meg, hogy mi van a hálószobámban. Vagy milyen színű a fal/lepedő? Mégis mi a köze hozzá?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.12.12. 10:22:36

@doggfather: A hobbiról akkor beszélünk, ha az jót tesz az álláspályázatunknak.
A legtöbb esetben önmagában az, hogy megkülönböztethetővé válsz, előnyt is jelent. Gondold végig: egy bizonyos állásra valószínűleg hasonló végzettségű, tapasztalatú emberek jelentkeznek. Mondjuk 100-an. A kiválasztó fejében név alapján alig megjegyezhetők mind a százan, főleg, ha futtat még más kereséseket is. Ha valami különlegesebb név jutott jelöltünknek, talán megjegyzi. Marad más, amibe még lehet kapaszkodni: volt munkahely (a Coca-Colás, a volvós stb.), hobbi (a bűvész, a görkoris, a sakkozó stb.), fénykép (virágos frizus, kék nyakkendős stb.) Ezért a megkülönböztethetőségért lehet jó beírni a hobbit, és ezért nem jó, a "zenehallgatás, olvasás, utazás". De jó az operák, sci-fi-regények, magyar várak látogatása ehelyett.
Ha magánéletként kezeled a hobbid, akkor mást kell kitalálnod, amivel egyedibb vagy a többieknél.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.12. 10:49:25

@jobangel: az a része világos, hogy a kiválasztónak kell valami kapaszkodó, csak ennyi erővel lehetne az is, hogy milyen filmeket nézel?

Az kábé ugyanúgy nem mond el semmit arról, hogy alkalmas vagy e a munkára, mint a hobbi.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.12.12. 10:51:11

@doggfather: a filmnézés egy szabadidős tevékenység :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.12. 11:22:52

@jobangel: tudom, ahogy a hobbi is. ;)

Ezért írtam, hogy azt is kérdezhetnék a hobbi mellett/helyett. könyvelőként hentelős horrorrt nézek. Nesze. :D

Ebből állapíts meg valamit.
Remélem érthető, hogy mit szeretnék ebből kihozni?

1. munkával kapcsolatban nem ad releváns infót a hobbid.
2. negatív előítéltre adhat okot (mangapornó).

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.12.12. 11:25:26

@doggfather:
1. ennek az infónak nem az a dolga, hogy szakmai releváns infót adjon, hanem a megkülönböztetés. Mint a fénykép esetében.
2. Vagy pozitívra. Erre számítunk, mikor beírjuk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.12. 11:43:04

@jobangel: ha jól tudom nyugaton már a fényképkérés is tilos, nem?

persze, hogy pozitívat akarunk, de ezért akár hazudunk is, nem? az meg ha kiderül ciki, inkább nem írom be. :S

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.12.12. 12:23:36

@doggfather: nem hazudunk. Fényképet küldünk akkor is, ha nem kérnek, mert az is jó, mint a hobbi :) Ha azt írják, hogy nem kell fénykép, akkor nem küldünk, de ilyet nem szoktak írni. Külföldön is úgy van, hogy kérni tilos (néhol, de ez sem általános), de azért minden template úgy készül, hogy benne van a fénykép helye. Vajon miért?

2013.12.14. 00:27:28

@doggfather:

Azt azért adjuk meg, hogy ha valaki kikapcsolódásképpen erőszakolós rajzfilm gyerekpornót, kutyaviadalt meg hasonlókat néz, az jó eséllyel nem teljesen ép pszichéjű ember. Minden negatív előítélet nélkül.
süti beállítások módosítása