JobAngel Az álláskeresők védangyala

Önéletrajz-trendek

2012. január 16. 10:00
Szólj hozzá!

Talán furán hangzik, de még az önéletrajzunk formájánál is létezik „divat”, mint az öltözködésnél, vagy éppen a lakberendezésnél: az alapdarabok állandóak, de a kiegészítők, „színek”, formák változnak. Az önéletrajz alapelemei, mint elérhetőségi adatok (név, e-mail, telefonszám), iskolák, képzettségek, tapasztalatok, valószínűleg örökre megmaradnak, amíg csak CV-t kell írnunk. Lássuk, mi változik.

Változik például a fotók megítélése: ma már akármelyik mobiltelefonban kellően jó minőségű kamera van beépítve, így egy jobban sikerült fotót bárki tud készíteni. Ha pedig jó, akkor miért is ne tenné rá az önéletrajzára? Így manapság egyre kevesebb CV érkezik fénykép nélkül. Emellett az itt általam leírt szempontok változatlanul érvényben maradtak egy fénykép megítélésénél, szóval csak óvatosan a fényképekkel!

„Ódivatú”


Régebben sokan írtak a CV-be is egy rövid „hitvallást”, ami – jellegénél fogva - annyi őszinteséget hordozott magában, mint egy paróka. Persze ez nem az álláskeresők hibája volt, az elvárás volt idétlen. Ugyan mi motiválhatna egy álláskeresőt, ha nem az a tény, hogy állást akar? A többi már csak maszlag. Én azelőtt is azt tanácsoltam mindenkinek, hogy kerülje az ilyesmit, illetve ha magáról szeretne őszinte gondolatokat írni, arra jobb a motivációs levél. A CV maradjon meg egyfajta szakmai adatlapnak.

Kikopott – ill. egyre kevésbé használatos – az önéletrajzokban a „készségek” című fejezet, ami szintén paróka-effektusban szenvedett: kényszerűségből mindenki beírta, hogy milyen jó csapatjátékos, kommunikatív, szociális alkat, ill. ezzel egyidőben monotóniatűrő is, és még önálló is. (Azaz homlokegyenest ellentétes tulajdonságok felsorolásával próbálta arról győzködni a CV olvasóját, hogy ő az emberük.) Utáltam ezeket olvasni, mert semmi mást nem éreztem belőle, mint a kétségbeesett álláskereső szenvedő igyekezetét. Kíméljük meg mind magunkat, mind egy lelkiismeretes olvasót ettől a sületlenségtől!

Az időrend még mindig fontos, a legaktuálisabb dolgok kerüljenek legelőre, a kevésbé fontos régiek a végére. Viszont manapság egyre kevésbé fontos, év-hónap-nap pontosságra megadni, mettől-meddig tartott egy munkaviszony. Elég az év-hónap, sőt néha még ez is sok. Ennek mentén megállapítható, hogy érvényesülni kezd végre a CV azon funkciója, amire kitalálták: az álláskeresőről szóljon, ne pedig hasznavehetetlen adatokat tartalmazzon.

Europass CV – ami sosem volt divatban


A Europass CV formátumot EU-s állásokhoz, minisztériumi és egyéb köztisztviselői állásokhoz találták ki (persze oda is használhatatlan, de ez nem a mi bajunk). Ha nem ilyet kér a hirdető, sose használd. Egy áttekinthetetlen formátumú, használhatatlan adatokat kérő izé (pl. de hasznos lehet egy szociális ügyekkel kapcsolatos pozícióra jelentkező esetén a 10 évvel ezelőtti munkahelyének irányítószáma…) Ha nem EU-s, ill. köztisztviselői állásra jelentkezel, a Europasst felejtsd el.
Persze olvastam már pökhendi kis magyar vállalkozás vezetőjének véleményét, aki szóba sem áll olyan jelölttel, aki nem Europass formátumú CV-t használ. Igaz, ezt a hirdetéseiben nem jelezte, így aztán érezhette a "hatalmát", ami abban merült ki, hogy CV-kre nyomogathatta a DEL gombot. Azért felvilágosítottam, hogy ez a "szűrő" az álláskeresőket is nagyban segíti, megkíméli a többséget sokmindentől. Ki akarna olyan embernek dolgozni, aki ennyire nem értékeli az önálló munkát, gondolatokat, és csak azt fogadja el, amiről mások mondják meg neki, hogy jó.

„Trendi”


Ne ijedj meg ettől a címtől, nem véletlenül tettem idézőjelbe :) A „trendiség” sok esetben csak az önéletrajz használhatóságának igényét jelenti. Ez az igény átcsapott elvárásokba, azaz mostmár szinte bármilyen álláshoz mernek fényképet kérni a hirdetők, referenciamunkák bemutatását is kérhetik. Mernek infókat kérni a jelöltről, végre! Adjuk meg nekik! Hogy hogyan, arról későbbi posztjaim mesélnek majd.

Referenciamunkaként a „műved” jellegétől függően be lehet tenni linket, mellékelni lehet fotót az alkotásról, egyéb hivatkozást, irodalomjegyzéket, publicisztika elérhetőségét, nyomtatott sajtóban megjelent riportra hivatkozást stb. Bármit, amit alkottál, ami rólad szól, és az állás szempontjából fontos és főleg pozitív lehet.

Az általam e blog hasábjain már bemutatott önéletrajz-példák ma is jól használhatók. Ha akarsz bele némi „csillogást” vinni, csak óvatosan. A szövegszerkesztés szabályai még mindig kötelezőek, a CV még mindig akkor jó, ha áttekinthető. Viszont bátrabban lehet élni a kiemelésekkel: szürke (és nem színes) hátteret adni az egyes fejezeteknek, aláhúzni, vastagítani. Csak ízlésesen, és ne feledd, hogy a kevesebb mindig több. Pont mint a divat minden területén.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr253549083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása