JobAngel Az álláskeresők védangyala

Fényképek az álláspályázatokban

2011. augusztus 10. 09:00
Szólj hozzá!

A legtöbb álláskereső elkeseredésében egy idő után hajlamos azt feltételezni, hogy talán a fényképe, kinézete, kora miatt nem kapja meg az állást.

Mint időnként jelölteket is értékelő ember, ezt cáfolom. Hacsak nem kifejezetten fontos a külső az álláshoz (tévés műsorvezető pl.), akkor nem szépségkirálynőket és szőke hercegeket keresnek.

Fényképet csak akkor kell küldeni, ha kérik. Az életkorodat a végzettségeid dátumából is kiszámolhatják, a képen is látszik, ezt vedd figyelembe. Aki akkor is szeretne magáról képet küldeni, ha nem kérik, természetesen megteheti, hibázni nem fog vele. Feltéve, hogy pár alant ismertetett szabályt betart.

A szabályok

A fénykép valóban sokat elárul, de másképp, mint általában az álláskeresők hiszik.
Először is, a kép igényességét nézzük.

  1. A kép egy viszonylag friss kép legyen, 40 évesen ne küldd az érettségi tablófotódat.
  2. Ha valaki egy családi fotóból vág ki egy képet magáról, akkor annak örül az optimista és jóindulatú HR-es, hogy a jelölt tud képekkel bánni a számítógépén. De itt el is fogy az örömforrás, ha pedig egy unott HR-esbe botlunk, akkor már húzza is a száját. Szóval inkább ne…
  3. A kép csak téged ábrázoljon, tehát gyerekek gyűrűjében, társaságban készült képek hiába sikerültek jól, ide most nem lesznek jók. Az álláspályázati anyagod rólad szól.
  4. Ha a kerti medencéd mellett, a mercinek támaszkodva fotóztak le, az sem önéletrajzra való. Ha bikiniben vagy rajta, főképp nem. Mélyen dekoltált blúzok, kihívó öltözék kerülendő. Ha az egyik jelenlegi vagy előző munkahelyed céglogos egyenruhájában örökít meg a kép, az sem nyerő.
  5. A szkennelt igazolványkép általánosnak számít, megítélése semleges. Bár az igazolványképek szinte mindig nagyon előnytelen képek, ha nincs más, használj igazolványképet. Igazolványképet csak akkor küldj, ha kérik a pályázati anyaghoz. Ha olyan szerencsés vagy, hogy jól sikerült igazolványképed van, akkor használd bátran.

Ritkán találkozunk igazi műtermi portréfotóval, de ez érthető. Sokba kerül, nem várható el egy álláskeresőtől hogy erre költsön. Ha van rá költségkereted, jó, ha csináltatsz egyet. Ha nincs, ezt helyettesítheted egy házilag készített portréval. Kérj meg egy ismerősödet, hogy segítsen neked ebben. Legideálisabb egy világos színű fal előtt, jó megvilágításban készült kép. Csináljatok jó sok képet, a legjobban sikerült példány legyen az „álláskeresős” képed.

A HR-es és a jövőbeni főnököd olyan embert akar látni a fotón, akivel valószínűleg jó lesz dolgozni, tehát mosolyoghatsz rajta, de csak szolidan. A fotón legjobb, ha világos, egyszínű galléros blúzban, ingben vagy, illetve pl. irodai állásnál úgy öltözöl, ahogy az általad betölteni kívánt pozíciókban ez követelmény (öltöny, kosztüm, nyakkendő stb.). Garbót, kötött pulóvert kerüld, az „idényjellege” miatt. Nyár közepén egy ilyen kép nem a legjobb, szezonálisan cserélgetni meg macerás, és biztosan el fogod felejteni.

Ha önéletrajzra kerül a fotó, akkor azt a szövegszerkesztő segítségével egy keret nélküli szövegdobozban helyezd el. Az elhelyezés az önéletrajz designjától is függ, az általam használt legegyszerűbb sablonban így szoktam:
             

Melegen ajánlom a szürkeárnyalatos fotó használatát, mert van néhány előnye:

  • A szépen megalkotott önéletrajz összképét nem bontja meg úgy, mint egy színes fotó.
  • Jóval professzionálisabbnak tűnik.
  • Nőknél nagy előny, hogy egy szürkeárnyalatos képhez erősebben sminkelhetnek, jobban el lehet tüntetni amit el akar, jobban kiemelheti a szemet stb.
  • Jótékonyan palástolja a szeplőket, pattanásokat, szem alatti karikákat, férfiaknál pl. egy rosszul kiválasztott nyakkendő színeit.

Egyszóval mindent tud, amire szükség van, miért is küldenél színes képet?

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr43136887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása