JobAngel Az álláskeresők védangyala

Bombabiztos???

2012. január 07. 10:00
Szólj hozzá!

Hétvégére lazítsunk egy kicsit, tombolás rovatom következik, az alábbi cikk kapcsán:

http://www.jobline.hu/magazin/20111228_bombabiztos_felkeszulesi_tippek_allasinte.aspx

4 bombabiztos tipp az állásinterjúhoz. Hát persze, és majd a kezedben robban…

Lássuk e "hasznos" tanácsokat részleteiben, hiszen nem teljesen rossz, amit a cikk ír, de elég rossz ahhoz, hogy félrevigyen, ha nincs interjútapasztalatod.

1.tippje:  Mindent az interjúról!
A cikk tanácsa szerint nézz utána az interjúztatónak közösségi oldalakon, és megemlíti a LinkedIn-t, minden használati utasítás nélkül. Ha csak úgy ránéztél a profiljára, azt bizony az interjúztató is látja, a LinkedIn már csak ilyen. Biztos, hogy szimpatikus húzásnak fogja értékelni ezt az interjúztató? Tehát, ha a LinkedInen nézel utána valakinek, akkor NE jelentkezz be, hanem a Google-ba írd be az interjúztató nevét idézőjelekkel + LinkedIn.

Ezzel megkapod a publikus profilját, és legyen ez elég. Ne mutasd, hogy „kémkedsz” utána, nem érdemes kockáztatni. Majd még itt az 1. tipp alatt azt gondolja a cikkíró, hogy (a közösségi oldalakból?) az alábbi kérdésekre választ kaphatsz:

•    Milyen típusú interjúra számíthatok? (egyszemélyes, csoportos, Assessment Center, stb.)
•    Várhatóan mennyi ideig tart majd a beszélgetés?
•    Tesztet is ki kell töltenem?
•    Lesz második, esetleg harmadik forduló?
•    Körbevezetnek majd a cégnél, esetleg találkozhatok néhány leendő kollégával is?

Ezekre a közösségi oldalon lévő profilja alapján sem kapsz választ, de nincs is rá szükséged. Ezek azok a kérdések, amikkel kár foglalkozni. Ha AC lesz, azt megmondják, mikor behívnak interjúra, lévén min. fél napos elfoglaltság. Ha csoportos interjú, arról is tudni fogsz, mert megmondják (ha mégsem, az is egy jelzés a cég milyenségéről). Alapállásból egyszemélyes interjúra kell számítani.
Mennyi ideig tart: ameddig kell. Nyertem már álláslehetőséget fél óra alatt, 4 órás interjú után, és volt ahonnan 5 perc után eljöttem. 1-1,5 óra a „normális”.
Teszt: semmit nem kell kitöltened. Ha nem tetszik a teszt témája, hangvétele, ott is hagyhatod, persze ezzel az állásról is lemondasz. De inkább ez, minthogy az álláshoz nem kapcsolódó részleteket adj meg magadról. Továbbiak a témáról, tőlem: itt.
Több kör: meg fogják mondani az interjún, hogy több körösre tervezik-e, de majd az interjú után fognak szólni, ha számodra is lesz még egy kör. Még az is lehet, hogy több nappal utána, mikor az elsőkörös interjúztató a 2. körösnek leadta a jellemzésed. Neked az első interjúra kell koncentrálnod egyelőre, minden más elvesztegetett idő és energia. Nem mellesleg fölösleges idegeskedés.
 

Ha körbevezetnek a cégnél, az nagyon jót jelent, komolyan akarnak téged. De ezt sem az interjú előtt, főleg nem a közösségi oldalakról fogod megtudni. Ilyen „bemutatás” általában az interjú lezárásaként történik, itt már az a cél, hogy megnézd a munkahelyi környezetet, illetve, hogy a leendő kollégák is láthassanak.
 

2. tipp, hogy tudj meg mindent a cégről. Igaza van, tudj meg mindent, ezt érdemes megfogadni. További ötletet itt találsz, tőlem.


3. tippje, hogy tudj meg mindent az állásról, ez még nem is lenne hülyeség. De a módszer, amit javasolt, tejóég.
Mégis hogyan szerezhetnéd meg a munkaköri leírást? Hacsak nem küldi el a közvetítő (mert ők néha szokták), esélyed sincs rá. A leendő munkáltató cégtől NE kérj ilyet, mert a HR-dokumentumokat bizalmasan kezelik, és nem fogják kiadni. Vagy nincs még kész, és akkor kínos helyzetbe hozod őket. Ha mégis kérsz, abból jól nem jöhetsz ki.
Még egy hülye „tipp”, hogy idézem:
„Amennyiben lehetőség van személyesen kikérdezni a megfelelő menedzsert még az interjú előtt, meg kell próbálni előnyt kovácsolni a helyzetből”.
Abból csak vesztesen jöhetsz ki, ha így rányomulsz az interjú előtt! valakire Eszedbe ne jusson „kikérdezni” valakit, hacsak nem régi ismerősöd az adott cégnél! Akkor is óvatosan, diplomatikusan, őszintén (jelentkeztél erre az állásra, mit tud róla.)


4. tipp a cikkben, hogy „adjuk el önmagunkat”. Remek ötlet, ez a cél egy állásinterjún. De mégis, ezt hogyan kell? Úgy, hogy önmagadat adod! Ha általában komor vagy, ne próbálj vicceskedni, mert rosszul fog elsülni. Ha vidám, pezsgő személyiség vagy, légy olyan az interjún is. Társalogj, kérdezz, mesélj! A cikkben adott tanács, hogy „Válaszainkat alakítsuk úgy, hogy az általunk felvázolt kép találkozzon a cég elvárásaival.”, nagyon rossz irány. Ha rágörcsölsz, hogy nekik felelj meg, annak nem lehet jó vége. Ha fel is vesznek, a teljes munkaidőd alatt görcsölhetsz, hogy megfelelj. Meddig fogod bírni ezt a stresszt? Mennyire lesz sikeres a munkád így? És különben is, honnan tudnád, mi az általuk elvárt?

Tombolás vége, csak óvatosan a bombabiztos tippekkel!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr153517589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása