JobAngel Az álláskeresők védangyala

Kirúgtak? Nem tragédia.

2017. július 04. 05:55
14 hozzászólás

youre-fired.jpgMiért hagyta ott az előző munkahelyét? Hangzik a kérdés állásinterjún, és sokaknak ez elég kínos kérdés. Nekem el is merik mondani, hogy nem hagyták ott ők a munkahelyet, kirúgták. Még csak nem is leépítették, simán csak nem feleltek meg. Ez nagyon kínos – vagy csak annak tűnik, amíg meg nem tanulod kezelni.

Most is maradjunk a racionalitás talaján, gondoljuk át mi is történt, és győzd meg magad is arról, hogy nem katasztrófa mindez, kezelhető. Ha magadat meggyőzted, másokat is meg fogsz tudni győzni arról, hogy jó választás veled dolgozni.

Mi volt a gond? Mi volt kevés? A tárgyi tudásod? Elő a könyveket, nézd át, tanuld meg, probléma megoldva. A nyelvtudásod? Gyakorolj, keres ingyenes nyelvleckéket a neten, ha nincs most pénzed tanárra, fejleszd a tudásod. Személyes problémák? Ezen kell a legkevesebbet izgulni, állásinterjún is egyenesen megmondhatod: személyes konfliktus miatt kellett eljönnöd. A leggyakoribb felmondási ok.

Lehetett probléma a hozzáállásoddal is: ha lusta voltál, ha nem tetted oda magad, akkor határozd el magad, hogy több ilyen nem lesz. (Állásinterjús szöveg hozzá: „nem volt motiváló, támogató a környezet” – de vigyázz, erre biztosan megkérdezik, mi támogat, mi motivál téged, készülj válasszal)

Vagy tényleg megtetted, amit tudtál, ami az erődből tellett? Tényleg igyekeztél, mégsem sikerült? Akkor nyugodj meg, nem rajtad múlott. Ha valóban alkalmatlan voltál, akkor bizony nemcsak te hibáztál, hanem azok is, akik téged választottak arra az adott munkára. Vagy magadra hagytak a cégen belül újoncként, és ezért nem tudtál teljesíteni? Erre kérdezz rá a következő állásinterjún: náluk hogyan megy az újonc segítése? Ha sehogy, akkor ez nem a te helyed lesz.

Látszik tehát, hogy rengeteget lehet tanulni egy kirúgásból: tudod már, mire kérdezz rá állásinterjún, hogy ne járj ugyanúgy. Tudod, hogy mik az elvárások egyes cégeknél, és az állásinterjún is meg fogod kérdezni, náluk mit kell teljesíteni az első hónapban, a próbaidő végére stb. Hogyan mérik a teljesítményt? (Ha nincs rá korrekt matek náluk, akkor legyintve állj tovább: nehéz úgy teljesíteni az elvárásokat, ha azok nincsenek kitalálva és kiadva.) Kikkel kell kommunikálni idegen nyelven? (Nem mindegy pl., hogy svéddel beszélsz angolul, vagy japánnal)

Fel kell készülnöd arra is, hogy jól tálald a történteket: a személyes ellentét tehát sima ügy, nem kedveltek téged, ez van, de ennek ellenére se mondj rosszat a kiutálódról. A szakmai hiányosságokat érdemes becsomagolni: „szerintem nekik másfajta tapasztalatokra volt szükségük, mint amit én vittem hozzájuk, így nem tudtam hatékonyan dolgozni” „Azóta ezeknek a témáknak is utánajártam, tőlük is sokat tanultam”.

Azaz, az üzenet röviden: kirúgtak ugyan, de tanultál belőle, készen állsz az új feladatra.

----------------------

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem!

----------------------

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr3812639795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.07.04. 15:45:48

Azért vigyázni kell, nehogy valaki átessen a ló túloldalára essen. Volt szerencsém olyan jelöltet interjúztatni, aki se az alapvető szakmai, se a szakmai céljaira vonatkozó kérdésekre nem tudott egy épkézláb választ se összehozni, de minden cég elhagyására volt egy hihetetlen meséje, amiből egy eset se lenne semmi, de neki három volt...

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2017.07.04. 20:30:05

Az, hogy a velem szemben ülő jelöltet kirúgták, az nem gáz. Simán feltételezem, hogy a munkáltató volt a fekete, vagy csak simán nem illettek össze. Ez előző munkahelyemen -egy főnökváltás után- láttam pár olyan kirúgást, ahol a bicska is kinyílt a zsebemben a cég hozzáállásától. El is jöttem onnan, megelőzendő a bajt.
Szóval ez nem izgat. Az viszont már igen, ha a jelöltet háromszor rúta ki három különböző cég. Ekkor azért nehéz dolga lesz kimagyarázni. Kettőből kettőnek nem is sikerült. A személyiségi problémákkal nehéz mit kezdeni.

agarik 2017.07.05. 00:55:33

A HR-esekhez most inkább nem szólnék hozzá, de ezekre mondj valamit!

1) A cég elköltözött másik városba, mindenkit kirúgott. Az új telephelyen feketén vett fel mindenkit, hogy még a minimálbért se fizesse meg.

2) A cég az összes normálisan dolgozót kirúgta, az egyetlen pénztermelő osztályt felszámolta. 1-2 évvel később hallottam hogy akik maradtak azokat a rendőrség vitte el sikkasztás miatt.

3) A cég először kiszervezett, ezzel -33%-al növelve a fizetést (minimálbérre süllyesztve), plusz kivették a pótlékokat (azaz lementek minimálbér alá!) pedig rendszeres volt a hétvégi, ünnepi és éjszakai munkaidő. Ezzel párhuzamosan feketén, illetve szürkén kezdtek el alkalmazni mindenkit. Majd mielőtt a külső cégnél lejárt volna a "próbaidő" azzal az indokkal menesztettek a cégtől hogy "miért nem dolgozott szabadság alatt". Ja, mindezt állami cégnél. Mint a 2).
Privát mondok cégnevet is ha kell.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.05. 06:59:45

Azt kell mondani: átszervezés volt, létszámcsökkentés, s te voltál az újabb dolgozó, így inkább téged küldtek el.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2017.07.05. 07:31:53

@agarik: Jól hangzik.

Íme, a "hogyan rúgjunk ki valakit" magasiskolája:
Az új nagyfőnök mindenkivel mindig úgy beszélgetett, hogy közben a kezében lobogtatta az illető -még aláíratlan- kirúgási papírját.
- Egy pénteken a legfontosabb pénzgyártó részleg alapítóját és vezetőjét behívták rapportra, de ő nem hunyászkodott meg. Erre közölték vele, hogy azonnali hatállyal ki van rúgva, viszlát. Hivatalos indoklás: megszűnik a részleg és a pozíció.
- Következő hétfőn kiderült, hogy mégse kéne azért a legtöbb ügyfelet kezelő, legtöbb pénzt hozó részleget csak úgy bezárni. Szóval változott a széljárás, kellett gyorsan egy utód.
- Kedden kiderült, hogy az egyetlen számbajöhető utód még bő másfél hétig szabadságon lesz. Addig azért mennie kéne valahogy a boltnak...
- Szerdán tehát felhívták a kirúgott vezetőt, hogy még két hétig vissza kéne jönnie melózni, míg az utód visszatér a szabiról. Emberünk elküldte a céget a fenébe.
- Csütörtökön megállt az élet a részlegnél, főleg, hogy az emberek nagyrésze - a jobbik fele- felmondott. Inkább mentek a kirúgott vezetővel. Mivel az ügyfelek is az emberhez ragaszkodtak, nem a céghez, így megérkezett az első szerződésbontás is. Amit még sok követett.
- Pénteken a kirúgott vezető munkaügyi pert indított (amit később meg is nyert), mert hamis indokkal rúgták ki. Közben meg már be is jegyezték az új cégét a témában.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.07.05. 08:53:23

@agarik: Látszik ebből is, hogy rendszerszintű a probléma, össznépi játék. Pl. nem tudtak volna senkit felvenni feketén, ha nincs olyan kiszolgáltatott ember, aki vállalja a feketézést. Ehhez szociális háló kell. Erre mit látok ezernyi kommentben? Hogy a szemét segélyen élők, mert "munkáért segélyt". Íme az eredmény. Valamiért azt is éreztem, hogy állami cégekről lesz szó :(

@Papírzsepi:
Csodaszép történet, oktatnám minden menedzsment kurzuson a folyton kirúgással fenyegetőző vezetőknek.

erkölcsi hulla 2017.07.05. 09:11:02

Ha a főnök csak egyszer is felmondással próbálna fenyegetni, teli torokból röhögve mennék el. Van sok másik állás, pont leszarom. Ha nem tetszik a cég, az emberek, a hozzáállás, a fizetés, akkor fogom magam, és elmegyek. Ennyi.
Miért rúgtak ki? Ki mondta hogy kirúgtak? Én mentem el, nem tetszett a céges kultúra, vagy esetleg belefásultam a munkába, és újabb kihívásokat keresek. Vagy csak simán semmi köze hozzá.
Munkaerőhiány van, vagy mi. Ki lehet használni, vagy meghunyászkodni a szar helyeken.

paraszthajszal 2017.07.05. 09:30:35

@erkölcsi hulla: Ha be kell mutatni a papírt, akkor kiderül, hogy neked mondtak fel, te mondtál fel vagy közös megegyezés volt. Erről nem érdemes kamuzni, mert aznap lebuksz, mikor a munkába állás napján a humánra beviszed a papírokat az előző helyről. A munkaerőhiány meg azért attól is függ, hogy milyen régió, milyen munka.

Még mindig vannak olyan városok, ahol az emberek bármilyen munkának örülnek.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.07.05. 09:54:26

@paraszthajszal: Ez bizony így van. De már referenciaellenőrzésnél is kiderül, sőt, fontosabb emberekről még a beszállítók, vevők is tudják, hogy kirúgva lett vagy ő mondott fel. Nagyon gyorsan kiderül, kár kamuzni. Meg azért is kár, mert a cégek jórésze érti, hogy attól, hogy valahonnan kirúgták, még nem biztos, hogy gond van vele. Sőt.

szemétpasi 2017.07.05. 14:22:08

Én sem értettem soha ezt a kirúgással fenyegetést. Majd pont ettől fog jobban dolgozni valaki? Ha elkezdődik a cigánykodás egy cégnél akkor a dolgozó is elkezd kummantani minél jobban. Sose láttam hatékony munkát olyan környezetben ahol ezzel próbáltak motiválni.

Amúgy meg ez üres fenyegetés. Még itthon se olyan könnyű ám valakit csak úgy kirúgni, hogy abból a cég ne szívja meg. Mondjuk ehhez az is kell, hogy kamu jelenlétiket nem írunk alá, nem megyünk bele feketézésbe stb.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.07.05. 16:36:54

@szemétpasi: Manapság meg pláne kamu ezzel fenyegetőzni, mert egy új ember keresése milliós tétel is lehet. És az sem biztos, hogy találnak azonnal mást. A kirúgott emberek meg érthető módon nem lesznek túl készségesek az ügyek folytatását illetően.

M_R 2017.07.08. 10:20:37

@jobangel: Az egyik előző munkahelyről "közös megegyezéssel" jöttem el - utánam alig egy hónappal a munkatársam is felmondott.. Ketten vittük ott a szervizt. Ez kb. másfél éve volt - a cég azóta is folyamatosan hirdet hogy keressen a helyünkre embert. Nem nagyon sikerül nekik.. főleg azért, mert aki előttünk ott volt elég szemét módon rúgták ki - aki elment egy konkurens céghez és "vitte" az ügyfelek jelentős részét is. Azt hiszem erre mondják hogy ez a cég is "öntökönbökte" magát :)

Másik: sokszor mondják, hogy ne kamuzz az önéletrajzzal. De azt is tudatosítani kéne hogy a munkaadóknak sem kellene kamuzni az álláshirdetéssel és főleg a munkaszerződéssel: ha tudja hogy úgysem fog cégautót, mobiltelefont (bár nem értem miért ekkora kaland egy nyomorult mobilt adni, ami igazából a cég érdekel lenne - helyette elvárják hogy a saját mobilt használd céges ügyekben is..), negyedéves/éves bónuszt adni. Igaz ha ezeket nem "kamuzza be", akkor bizonyára magasabb fizetési igénye lenne a jelöltnek...

Bambano 2017.07.08. 16:23:03

@M_R: cégautót egy ismerősöm úgy oldotta meg, hogy rászólt a főnöke, hogy azonnal menjen és intézzen el valamit, erre azt válaszolta, hogy 5 perccel ezelőtt ment el a vonat, két óra múlva megy a következő. akkor megértették.

a saját mobilról meg annyit, hogy vesz az ember egy feltöltőkártyát, amivel az álláskeresést intézi, utána elrakja a fiókba. a rendes mobilszámát meg nem adja meg. ha pattognak, megkérdezi, hogy milyen jogokat hisz a civil magáncuccával kapcsolatban.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.07.10. 09:54:16

@M_R: igen, külön szakterület az outplacement, ami arról szólna, hogy hogyan mondjunk fel úgy a munkavállalónak, hogy ne vigye a cég rosszhírét. A korrektség nem elég, csak alapvető ezesetben is.

A mobiltelefonos hisztit én sem értem, bár sok helyen látom. Ha attól félnek, hogy sokat beszél a munkavállaló a cég költségére, akkor tessenek jó egyedi díjcsomagot kialkudni a szolgáltatónál. Jó beszerző simán megoldja. A cégautó is fura módon kezelődik néha, "játék" az üzemanyagszámlákkal stb. Ha ilyen "ajánlat" érkezik, ott kell hagyni, mert abból jól senki nem jön ki, hogy dupla menetlevél, meg kamu számlák.
süti beállítások módosítása