JobAngel Az álláskeresők védangyala

Így élhetsz túl egy automatizált videós állásinterjút

2017. január 30. 06:00
18 hozzászólás

video_chat_teleconference.jpgNemrégiben egy HR-es cikkét tettem közzé erről a fajta interjúzásról, majd alig rá egy hétre egy mentoráltam pont találkozott is e „remek” módszerrel. Írt is egy beszámolót, ami élő tapasztalatokkal szolgál a módszer árnyoldalairól és nehézségeiről. Láthatólag kiforratlan technológiai háttér és ügyetlen szervezés állt az egész mögött, és ez akár lehet az adott rendszert szolgáltató cég jellemzője is, de valószínűleg rutin híján más cég sem csinálja sokkal ügyesebben. A pozíció egy kifejezetten komoly tárgyi tudást igénylő pozíció volt, így sajnos nem csak a tömeges, alacsonyabb végzettséget igénylő állásokra interjúzva futhatsz bele ebbe... Íme a levél:

------------------------------------------

Az automatizált videointerjúval kapcsolatban szeretném megosztani veled a tapasztalataimat, mivel ez még nem túl gyakori.

Az általad ajánlott cikk első felét a robotos interjúról sajnos nem olvastam el elég figyelmesen, mert valóban hasznos lett volna előtte egy demot végignézni. Most így utána megpróbáltam regisztrálni, a rendszer a gmail.com-os emailcímet nem fogadta el.

Így az egészbe beleugrani kicsit egy bungee-jumping ugráshoz hasonló érzés. Nagymértékben meg kell bíznod a cégben, aki ezt alkalmazza, mikor némán azt üzeni: gyere, nem fog fájni.

Először telefonon kerestek meg, ahol rögzítették a személyes interjú időpontját. A telefonos beszélgetés során tájékoztattak arról, hogy egy videointerjú is része az eljárásnak, de mivel ezzel kapcsolatos időpont-egyeztetésről is szó esett, valószínűleg az a munkatárs sem ismerte pontosan az eljárást, akivel beszéltem.

A telefonbeszélgetést követő hét hétfőjén kaptam egy visszaigazoló e-mailt a személyes interjú időpontjáról és arról, hogy miből fog állni, valamint küldtek egy linket is, amiről pontosan nem tudtam, hogy hova vezet. Megnyomtam.

Először pár kérdésból álló screening-tesztet kellett megválaszolnom, mivel az egyik kérdést félreértettem, azt az automatikus üzenetet kaptam, hogy köszönjük a jelentkezését, sajnos nem felel meg a feltételeinknek, további sikeres álláskeresést kívánunk. Mivel itt nem a szakmai alkalmasságra vonatkozó kérdések voltak, hanem hogy van-e jogosítványom, hajlandó vagyok-e 5 hétre külföldre utazni, tervezek-e szabadságot, nyaralást az elkövetkezendő 6 hónapban, nem értettem, valószínűsítettem, hogy félreérthettem valamit. Így lehetőségem volt kipróbálni a képernyő jobb felső sarkán az immediate-support-ot. Mint kiderült ez technikai jellegű támogatásra szolgál, de továbbították az üzenetet a HR-es csapatnak, akikkel e-mailen keresztül sikerült még aznap tisztázni a félreértést, küldtek egy új linket. Amivel már jóval óvatosabb voltam. Mi van, ha nem lesz olyan opció, hogy kilépjek a screening és a tényleges interjú között? És nagyjából ez idő tájt kezdtem biztos lenni benne, mivel senki nem akart velem időpontot egyeztetni, hogy itt bizony robotos interjú lesz (amiről azelőtt, hogy olvastam volna az üzenetedet, azt sem tudtam, hogy létezik). Pár nappal később kaptam egy figyelmeztető levelet, hogy észlelték, hogy nem nyitottam meg, és figyelmeztettek a határidőre.

Vettem egy nagy levegőt és elindítottam a screeninget. Mivel most sikeresen átmentem rajta, kaptam egy külön linket, ami egyértelműen a videointerjúhoz vezetett. A történetem ezen részének annyi tanulsága lehet, hogy mielőtt megnyomunk egy egyszer használatos linket, informálódjunk, hogy pontosan mi fog történni utána. (Rajtunk van-e a megfelelő ruha, a szükséges szakmai tudás pedig a fejünkben van-e.)

Kitűztem magam számára az időpontot, igyekeztem megfogadni minden tanácsot, amit a témával kapcsolatosan a cikkek javasoltak. Én otthonról fogtam bele. Ahol tanulni, dolgozni szoktam, ott nincs teljesen fehér falfelület háttérnek, pár kép van a falon. akkor jöttem rá, hogy tényleg a javasolt fehér háttér a legeslegjobb, amikor már benne voltam a folyamatban és a demot néztem. Én hangoutson beszéltem pár szót a férjemmel közvetlenül az interjú előtt, hogy véleményezze a beállítást, milyen a megvilágítás, nem túl sok-e a smink. Magam mellé készítettem egy pohár kamillateát, ha esetleg köhögőroham törne rám, pár papírzsebkendőt, a kezembe egy szép, nem kattogó, csavargatható tollat fogtam. Nagy levegő, indít!

A cég által alkalmazott automatikus videointerjú menete nagyon egyszerű, nagyon világos volt, mindent megmagyaráznak lépésről-lépésre. De vizsgaszituációban módosult tudatállapotban vagyunk. Én rendkívül feszült voltam a tudattól, hogy bármit bénázok ebben a helyzetben, amiről csak azt tudtam, hogy maximum 15-20 perc, azt akárhányszor, akárkinek lejátszhatják, nagyjából sem tudom, hogy mit fognak kérdezni, és angolul kell válaszolnom.

A folyamat elején egy demofelvételt lehet megnézni, pontosan elmagyarázzák, hogy mi fog történni. Először a technikai feltételeket ellenőrzi a rendszer. Visszajelzést kapok arról, hogy megfelelő az internetkapcsolat, visszajelzést kérnek arról, hogy látom-e magamat a képernyőn, illetve beállíthatom a mikrofon hangerősségét. Utána egy próbakérdésre válaszolhatok, amit biztosítottak, hogy nem küldenek el a céghez. Egy csomó technikai részletre figyelmeztetnek a demo során és később írásban is, amit ebben a tudatállapotban korlátozottan fogtam fel. Ha késznek érzem magam, akkor indíthatom az éles kérdéseket. Az, hogy láttam egy csinos nőt a felvételen, aki folyamatosan és kifogástalanul beszélt hozzám angolul, szolidan volt sminkelve, mosolygós és határozott is volt egyszerre - előrevetítve az igényelt színvonalat - nekem inkább rontott az önbizalmamon.

Felkészültem, indítottam a próbakérdést, ami az eddigi munkatapasztalatom ismertetésére irányult. A felvevő rendszer a record gomb megnyomása után visszaszámol, ez megjelenik a képernyőn. A próba és az éles kérdések során is többször elkezdtem beszélni, még a visszaszámlálás alatt. Akárhányszor vissza lehet nézni a felvételt, akárhányszor újra lehet indítani a próbafelvételt. Nekem az első felvétel visszajátszása utáni reakcióm az volt, hogy kiszaladtam a konyhába és ittam egy korty likőrt. Rendkívül lassan, akadozva beszéltem, hosszú másodpercekig meredtem csöndben egy láthatatlan pontra, mintha petit-mal rohamom lenne, döbbenetes volt látni, hogy mennyire feszült vagyok. Legalább 5-6-szor is megismételtem a próbafelvételt, amíg azt kezdtem érezni, hogy hangyányit nyugodtabb vagyok. Tudok mosolyogni, folyamatosabban, gördülékenyebben beszélek. Nem azt mondom, hogy az alkohol a megoldás, de nálam a feszültségnek ezen a szintjén drámaian javított a a helyzeten.

4 kérdésre kellett élesben válaszolni. Miután feldobja a rendszer a képernyőre a kérdést 60 másodpercem volt, hogy átgondoljam, hogy mit szeretnék mondani, utána pedig 90 másodpercem, hogy ezt megtegyem.

A 2. kérdés megválaszolása után lefagyott a rendszer, no recording üzetetet láttam a monitoron. Ismerősként üdvözöltem újra a jobb felső sarokban az Immediate support gombot. Ezen keresztül a lehetőségeken belüli nyelven (magyar nincs közte) levelet küldhetsz a Support Team-nek, akik az e-mail címedre küldik a választ. Pár percen belül. Míg várod a választ lehetőséged van a korábban felmerült problémák és megoldási javaslataik között böngészni. Nálam azt jelezték vissza, hogy az én internetkapcsolatommal van a baj. Javaslat volt, hogy indítsam újra a modemet, ne wifit, hanem kábel-összeköttetést alkalmazzak a wifi helyett, illetve, hogy próbáljam átvinni más helyre a laptopot. Újraindítottam a modemet, a gépem, mint korábban is jó minőségű jelet jelezett vissza, átmentem máshova is, de ott is ugyanez volt a helyzet, a felvétel pedig csak nem indult el. Közvetlenül összekötni a gépet a modemmel pedig nem próbáltam, mert kábellel nem készültem az interjúra. Az is tanulságként szolgálhat, hogy érdemes legalább 2 hellyel készülni, ahol az interjút le tudod zavarni (két hely a lakásban, ami csendes, jó megvilágítású, fehér mögötted a falfelület, van ülőhely, asztal, ahova a laptopot lerakod, biztonságban érzed magad...) vártam, és levelezgettünk a Teammel, bezártam az összes programot, ami még nyitva maradt az asztalon. Mivel már tudtam, hogy mi az első két kérdés, gondoltam gyakorlok egy kicsit, hátha szerencsém lesz, újra elölről kell kezdenem ugyanazokkal a kérdésekkel. Végül küldtek egy új linket, amivel teljesen elölről indult a videointerjú, demo, próbakérdés, de az éles felvételeket sajnos csak a harmadik kérdéstől folytathattam. Az esetnek további tanulsága, hogy érdemes több időt rászánni, mint amit mondanak, hogy igényel. Én is gondolkodóba estem, miközben ültem az összeomlott rendszer előtt, az interjú kellős közepén, talpig díszben, és már jó lett volna elindulni a gyerekért a bölcsibe, hogy most mi fog történni, mennyi ideig kell/tudok várni.

Túl vagyok rajta. Teljesen külön műfaj. Szerintem csak úgy lehet gyakorolni, ha minél többször felveszed magad videora, miközben random módon feltett interjúkérdésekre válaszolsz angolul.

A Support Team nagyon megbízható, utánkövetnek, nagyon megnyugtató volt velük a kapcsolattartás, és a tudat, hogy bármilyen technikai probléma van, egy egész csapat áll készen, hogy azonnal megoldja.

Remélem lesz olyan jelölt, akinek segíteni tudok a fenti leírással.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr1912150107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pippa2011 2017.01.30. 10:32:37

Ez megerősített abban, hogy a videointerjú = stresszinterjú/személyiségteszt.
Mert ha a supportra áldoznak, ugyanannyi lenne a hr-re is egy hagyományos interjúval.
Mérhetővé válik,
- hányszor állítod meg
- kitöltöd-e az időt
- milyen gyorsan válaszolsz és döntesz a segítségről
- kérsz-e egyáltalán segítséget
- váratlan helyzetben feladod-e
- a hibára v. a megoldásra koncentrálsz
- egy tök ismeretlen és kényelmetlen helyzetben is beleadsz-e mindent
- mennyire stresszhelyzet ez neked satöbbi.

Debóra_mama 2017.01.30. 12:59:28

Hát ha ez nem személyiségteszt volt, akkor gyorsan kell hátrahagyni a helyet... Mert ez nem egyszerű szervezetlenség! A szervezetlenség az volt, amikor a Porter nevű amerikai romboló majdnem lelőtte Rooseveltet... Ez viszont botrány! Az első adategyeztetésnél kidob, aztán fagyás, új link, okoskodó "csaktehibázhattál" support...
Ki akar egy ilyen csapatban dolgozni? Hacsak nem direkt olyat keresnek, aki a hülyeségével tud hozzátenni a negatív imázshoz valamit:-o

2017.01.30. 18:11:10

Ijeszto a szemelytelensegnek ez a szintje. A video-konferencia is eppen elegge eletidegen es eroltetett helyzet, az ember megis ugy van vele, hogy nem kell utazni stb. De ez a robotizalt dolog, hogy meg csak nem is elo ember ul velunk szemben, hanem csak egy ures kamera, haaaat..... elegge frusztralo jovokep, ha az ember ures kepernyokhoz es kamerakhoz fog beszelni es egyre kevesbe lesznek hus-ver emberi kollegai, vagy fonokei. Brrrrrr.

Din Serpahis 2017.01.30. 20:21:53

Úgy baromság ahogy van. Eleve szóba se állnék olyan céggel, ami még arra sem képes, hogy odaültessen elém egy HRest. Mi van mondjuk, ha nekem is lennének kérdéseim a cégről, majd a kamera válaszol? Idióta volt az is, aki ezt kitalálta.

IT Knight 2017.01.30. 22:29:28

Ez a módszer a marketinges, HR-es, adminisztátori, stb. pozícióknál előszűrésre tökéletes. Bárhol, ahol van bőven jelentkező, ezzel meg lehet ritkítani kicsit őket. Hiszen minden meghirdetett állásra jelentkeznek 100-an legalább. Itt a munkaadó diktál.

Más a helyzet, ha hiányszakmában dolgozol. Ott soha nem fogsz ilyesmivel találkozni.

Debóra_mama 2017.01.31. 10:06:17

@IT Knight: megritkítani igen. Kérdés, hogy ez a ritkítás mennyire eredményes.
Nem az, ha épp a legjobb embereket ejti ki a rendszer, csakmert nem tudnak hirtelen helyzeteket jól kezelni (addmeg hamar eztmegezt, különben kib.szunk). Attól, hogy a delikvens hajlamos a lefagyásra, vagy túl sokszor gyömködték az agyát azzal, hogy "neten nem adunk meg releváns adatot, kivéve a bankunk", még lehet tökjó munkaerő egy kevésbé stresszes poszton. Kiváló épületeket tervezhet, hetekig a monitor előtt molyolva - attól még, hogy ha amúgy ráordítanak, megijed.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.01.31. 13:45:42

@IT Knight: Ez a világ már elmúlt, már nem jelentkeznek semmire százan, pláne nem többszázan. Talán adminisztrációra még összejön 40-50 CV, de semmi másra. Gyakorlatilag majdnem bármi hiányszakmává vált, ha képzett, kész embert akar a munkáltató.

IT Knight 2017.01.31. 16:55:10

@jobangel: ezen majd az automatizáció segíteni fog. :)

IT Knight 2017.01.31. 16:56:16

@Debóra_mama: nem építészmérnököknél alkalmazzák ezt elsősorban :)

IT Knight 2017.01.31. 20:02:42

@jobangel: jó neki, de ez nem változtat azon, amit mondtam

kiber kóbor 2017.02.01. 19:42:56

@jobangel:
Ha a levélíró tényleg orvos, és belemegy ilyen baromságokba, akkor tényleg szüksége van a szolgáltatásaidra.
Még ha most is végzett, bárhol kapkodnak utána, nem is értem miért van szüksége automatizált interjúkra.
Adok neki én egy tanácsot, ingyen, hagyja a fenébe az ilyen "munkaadót", és koncentráljon a munkakeresésre!

kiber kóbor 2017.02.01. 19:47:45

@jobangel: Most jön az hogy 22.000 informatikus hiányzik Magyarországról, mi? Bár lehet azóta elbújt másik 1000 is s spájzba, ki tudja.
Jó lenne rögzíteni, hogy NINCS munkaerőhiány Magyarországon, semmilyen szakmában. Csak az van, hogy annyi pénzért, amennyit ajánlgatnak, azt a munkát nem vállalja az aki meg tudná csinálni, ill. egyik cég sem akar a munkatársak képzésébe fektetni, hanem inkább várják a sültgalambot, amit a HR-es röptet a szájukba, ez viszont így NEM munkaerőhiány!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.02.02. 08:43:27

@kiber kóbor: a levélírótól elvonatkoztatva, mindig vannak olyan helyzetek, amikor a végzettség jól hangzik, de még van egy csomó körülmény, ami csökkenti a lehetőségeit az álláskeresőnek. Pl. nem minden orvos tud ügyeletet vállalni, mert a családi körülményei nem teszik lehetővé, nem minden informatikus tud 8 órás munkát vállalni, vagy éppen csak távmunkát vállalna, vagy mozgáskorlátozott, vagy fogyatékos gyereke van, akinek az ellátása miatt a 8 óra nem vállalható, vagy egyedülálló vagy... minden élethelyzet egyedi, és ehhez alkalmazkodva állást találni már nem is olyan könnyű.

kiber kóbor 2017.02.02. 19:21:03

@jobangel: Igen ez igaz, mondjuk ettől függetlenül is elég nehéz új állást találni, főleg ha az ember munkanélküli (szegény embert még az ág is húzza).

Vegha 2017.02.09. 10:38:25

jobangel · jobangel.blog.hu 2017.01.31. 17:06:50
@IT Knight: A levélíró orvos...

IT Knight 2017.01.31. 20:02:42
@jobangel: jó neki, de ez nem változtat azon, amit mondtam

@IT Knight: Más a helyzet, ha hiányszakmában dolgozol. Ott soha nem fogsz ilyesmivel találkozni.

Ezt érdemes lenne újra gondolnod :)

Meridian74 2017.05.09. 01:21:08

@jobangel: "Talán adminisztrációra még összejön 40-50 CV, de semmi másra. Gyakorlatilag majdnem bármi hiányszakmává vált, ha képzett, kész embert akar a munkáltató."

Ezt nem így érzem... példának okáért: NISZ (állami Zrt) meghirdetett egy állást, jelentkeztem, a jelentkezés után kb 4 hétre felhívtak, és pozitivum, de mindjárt egy másik állásra is alkalmasnak tarttottak, és kérdezték azzal kapcsolatban volna-e szakmai tesztet kitöltenem? Hogyne, bár én láttam azt a hirdetést is, és kevésnek érzetem volna magam hozzá, de akkor legyen. Így aztán két tesztet is kitöltöttem. Azóta eltelt már 5 hét, és semmi visszajelzés... amúgy a poziciók azóta is hirdetve vannak (most már kb 2,5 hónapja vagy még régebben...)

Aztán most legutóbb voltam a HMEI-nél (szintén állami cég, Zrt), itt legalább gyorsan reagáltak, egy hét után máris felhívtak, mentem, jövő hét péntekre jelezték, mindenképpen szólnak ha kellek vagy ha nem kellek. Viszont beszélgetés közben elcsíptem egy félutalást azzal kapcsolatban, hogy sok jelentkező van, vagy sok jelentkezést kell átnézniük... Szóval szvsz vannak jelentkezők. Legfeljebb expert -et igénylő munkakörökre nincsenek...

Egyébként mindenütt olvasom, hogy milyen rohamosan nőnek a bérek... hát mit mondjak? Én ezt sem érzem. Leginkább gombokkal akarják kiszúrni az ember szemét. Valahogy mindig azt érzem, túl sokat kérek én is, és azért dobnak el. Pedig szakképzett vagyok, és nem is kérek lehetetlenül sokat, tájékozott vagyok milyen fizetések vannak a területemen és annak megfelelő bért igénylek, és nem a felső határt... és Budapesten.

Meridian74 2017.05.09. 01:25:49

@kiber kóbor: "Jó lenne rögzíteni, hogy NINCS munkaerőhiány Magyarországon, semmilyen szakmában. Csak az van, hogy annyi pénzért, amennyit ajánlgatnak, azt a munkát nem vállalja az aki meg tudná csinálni, ill. egyik cég sem akar a munkatársak képzésébe fektetni, hanem inkább várják a sültgalambot, amit a HR-es röptet a szájukba, ez viszont így NEM munkaerőhiány! "

Igen, ezt meg tudom erősíteni... ugyanezt vélem magam is megtapasztalni. Azzal a kiegészítéssel, hogy személy szerint hajlandó vagyok képezni saját magamat önerőből, és ez látszik is a CV-mben - mégis lassan 10 hónapja próbálkozom...
süti beállítások módosítása