JobAngel Az álláskeresők védangyala

Új mumus: az automatizált videóinterjú

2017. január 09. 06:00
17 hozzászólás

Írtam már a kamerán keresztül állásinterjúzás tudnivalóiról, de az még arról szólt, hogy emberek webkamerán keresztül állásinterjún beszélgetnek. Erre megjelent az automatizált videointerjú. Igen, egy beszélgetőpartner nélküli állásinterjúról van szó… Egy gép kérdez, te beszélsz, ezt a túloldalon rögzítik, és majd utólag megnézik.Mivel egyre elterjedtebb ez az interjúzási forma, érdemes kiegészíteni régebbi írásom a témában, ami még ósdi módon emberek közötti kommunikációra épült :)

Az automatizált videóinterjúról saját tapasztalatom még nincs, ezért ezúttal egy HR-es vendégíró tollából érkeznek hasznos tanácsok. Az ilyen interjúra felkészülést támogatandó, itt egy ilyen rendszert kínáló cég honlapja, ahol a képeken láthatod, mi vár rád, ha ilyenre hívnak.

Ha most fel kellene készülnöm egy ilyen interjúra, ezt a honlapot is átnézném alaposan. Meg még jópárat természetesen, demót is kérnék tőlük, ha már ajánlgatják. Tapasztalat pótlására ez is jó.

automatedvideowithspacenew52-1.pngKép forrása: talview.com

 -------------------------------------------------------

Mi is ez valójában?

A már Magyarországon is elérhető automatizált videóinterjú a munkaerőpiac digitális és személytelen jövőjét vetíti elő – vagy inkább felgyorsítja az álláskeresésünket? Vegyük fel a versenyt a technológia fejlődésének őrült tempójával, vagy érdemes bizonyos területeken inkább a jól bevált, személyes kontaktus erejével dolgozni?

Akár elfogadjuk, akár nem, a videóinterjúztatás egy létező jelenség, amelyet most már egyre több szervezet alkalmaz a kiválasztás során. Az álláskeresés automatizált újdonsága sokakat kihívás elé állít. Az álláskereső nem telefonon vagy személyesen mutatkozik be a potenciális munkáltatójának, hanem egy monitor előtt ülve, webkamerán keresztül, egyoldalúan válaszol a képernyőn látott kérdésekre. Az elterjedtebb skype-os, interaktív interjúkkal ellentétben itt az egyetlen közönségünk a számítógépünk. A jelölt tehát az interjú során végig előre megírt, képernyőn megjelenő kérdésekre válaszol az otthona kényelmében, egyedül, HR-es nélkül.

Természetesen ez a módszer (még) nem váltja ki teljesen a személyes interjút, ám sokak szerint kiválóan használható a pályázók előszűrésére. A videointerjúk alapján a cégek tehát eldönthetik, kiket akarnak tényleges, személyes állásinterjúra behívni, elkerülve a feleslegesen lefutott köröket.

Miért éri meg esélyt adni a módszernek?

Bár a legtöbben bizalmatlanul állnak az ilyesfajta, emberi kontaktust helyettesítő technikai újításokhoz, a videóinterjúzás több előnyt is magában rejt. A cégek számára egy költséghatékony megoldást jelenthet, mivel így a személyes interjúra már csak azok a személyek kerülnek be, akik „megütik a mércét”. Kevesebb energia, pénz és nem utolsó sorban idő szükséges a megfelelő személy kiválasztásához. A módszer azt is megengedi, hogy az interjút akár egy egész csapat megnézze, ami egy csoportmunkát igénylő pozíciónál pozitívum, hisz a jövendőbeli kollégák első benyomás alapján  szavazhatnak a potenciális jelöltekről.

Az interjúk tartalma is egészen változatos lehet. Nyelvi szűrésre, szakmai kérdések feltételére, vagy a személyiség előzetes feltérképezésére például teljesen jól alkalmazható.

Az álláskeresők szempontjából vizsgálva a módszert, az otthon biztonsága, a kényelem, illetve az, hogy nagyon kevés az esélye az interjúról való elkésésnek jelenthetik a pozitívumot. Introvertáltaknak kifejezetten előnyt jelenthet ez a technika, hiszen nincs jelen senki más az interjú során. A megszokott, biztonságos környezet jó hatással lehet a visszahúzódóbb személyiségek teljesítményére.

 Az árnyoldal

A videointerjúk bevezetése óta több olyan, álláskeresők által írt vélemény is napvilágot látott már, amely a módszer negatív oldalára hívja fel a figyelmet. Vannak, akik szerint szinte lehetetlen beszélgetőpartner nélkül interjúzni. Volt olyan, aki olyannyira hiányolta a HR-es jelenlétét, hogy egy ismerősét ültette a monitor mögé és hozzá beszélt az interjú alatt. Akadt olyan is, aki az interneten megkereste és kinyomtatta a cég HR-esének fotóját, és azt a monitorra ragasztva eljátszotta, hogy hozzá beszél. Az utóbbi eset bár elég ritka, arról szinte mindenki beszámolt, hogy könnyebben tudott a kérdésekre válaszolni, ha elképzelte, hogy beszélget valakivel.

Az automatizáltság miatt ráadásul nem minden személyiségtípus tud maximálisan teljesíteni az interjún. Míg a klasszikus állásinterjúk alkalmával az extrovertáltak vannak előnyben, a nyitott, beszédes természetük miatt, az online interjúztatás hátrányt jelenthet a számukra. Azok, akik igénylik az interjúztató visszacsatolásait, könnyen elvérezhetnek a videofelvétel alatt – főleg, ha szakmailag hiányosságaik vannak, ezeket ugyanis itt nem tudják palástolni bőbeszédűségükkel. Az introvertáltak számára viszont azért jelenthet a módszer versenyelőnyt, mert ők egyébként is szeretik csak a lényeget elmondani egy-egy kérdésre, a videointerjúknál pedig pontosan erre van szükség.

Összességében tehát elmondható, hogy a 21. századi álláskeresőnek fel kell vennie a tempót a technikai fejlődéssel, ha versenyben szeretne maradni. Ugyanakkor azonban fel kell ismernünk, hogy  amennyi előnye, legalább ugyanannyi veszélye van a kiválasztás új generációjának, a videóinterjúzásnak. Bár előszűréseknél jól alkalmazható, a személyes találkozókat még egyáltalán nem képes kiváltani.

Tippek automatikus videóinterjúhoz:

4 tippet szeretnénk adni, amelyek a videóinterjúra való felkészülésben segíthetnek Téged!

1. Ne hagyd az utolsó pillanatra a felkészülést!

Ne vedd félvállról a dolgot! Még az interjú előtt kapcsold be a webcamerát a gépeden és nézd meg, milyen szögből tudod rögzíteni magadról a legjobb felvételt! Ne légy háttal az ablaknak, a hátsó megvilágítás nem tesz jót a felvétel minőségének!

2. Tudd, mit akarsz mondani magadról!

Nagyon fontos, hogy hitelesen tudd képviselni magad. Mi a legfontosabb üzeneted? Mit szeretnél, hogy a cég megjegyezzen rólad? Ebben a módszerben ugyanúgy benne van az első benyomás hatása, mint a személyes verzióban – ezt végig tartsd a fejedben!

3. Gyakorolj!

Pörgesd végig a fejedben a lehetséges kérdéseket és fogalmazz meg rájuk válaszokat! Gyakorolj a tükör előtt, kapcsold be a webkamerát és nézd meg, hogy mutatsz a képernyőn, rögzíts néhány gyakorlást, hogy tudd, mit látnak majd a HR-esek.

4. Úgy készülj, mintha személyes interjúra mennél!

Öltözz és készülj úgy, mintha csak személyesen találkoznál az interjúztatóddal! Lehet, hogy otthon készül a felvétel, de ez nem ment fel az elegáns megjelenéstől!

Tóthová Nikoleta
HR gyakornok
Evolutiongroup Kft.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr2312098803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tmm 2017.01.09. 14:44:45

Több észrevételem is lenne:
Intrvovertált/extravertált: az jött le, hogy az introvertáltabbaknak könnyebb, az extravrtáltabbaknak nehezebb. Viszont, ez egy új jelenség, amihez majd egyszer szükséges lesz alkalmazkodni, ez pedig meging csak az extrásoknak kedvez.
Nekem mindenképpen hátrányt jelent, hogy megalázva érzem magamat. Nyilván nem arról van szó, hogy takarítóként keresek állást, és a vezérigazgatóval akarok beszélni, de egy szakembernél szerintem elvárható, hogy a leendő csoportfőnök szóba álljon veled. Ha erre sem képesek, akkor az nem embernek való hely.
További hátrány, hogy nincs lehetőséged pontosítani egy kérdést, visszakérdezni, látni a felvételiztető reakcióit.
Mindezek alapján, aki ilyet alkalmaz, onnan meneküljön minden munkavállaló.

Mondjuk én amúgy is gyűlölöm az emberi szerepben tetszelgő robotokat, semmi keresnivalójuk ezen a területen. Porszívózzanak fel automatikusan, vezessenek metrót, gyártsanak futószalagon bármit, de a beszélgetést, tárgyalást, emberi kapcsolatokat hagyják meg nekünk, és ezt üzenem a fejlesztőiknek is!

szemétpasi 2017.01.09. 15:07:52

Én azt nem értem, hogy ez miben spórolás vagy időmegtakarítás a cégnek? Ugyan úgy végig kell nézni az interjút és eleve normál esetben a HR-es és jelenlévő szakmai vezető nem hagyja standupolni a delikvenst.... Ha meg igen, akkor a videó interjúnak se lesz semmi haszna.

Kicknick 2017.01.09. 15:26:48

@szemétpasi: miért kéne végignéznie? Ha 5 perc után látja hogy nem odavaló akkor kikapcsolja és nem kell magyarázkodni...
Mondjuk ez nem sok jót jelent az idősebb korosztálynak, a bevándorlóknak, meg kitudja kinek...

szemétpasi 2017.01.09. 15:31:54

@Kicknick: Nekem volt olyan interjúm ahol 5 perc után mondták, hogy bocs de nem. Legalább nem vársz heteket. Vagy a pici HR-es p*csák lelkét kell védeni ezzel?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.01.09. 15:37:10

@tmm: Felsoroltál egy csomó mindent, ami miatt én is ellenállnék ennek a trendnek :) Az introvertáltaknak sem jó szerintem, mert az, hogy felveszik, és kamera előtt kell helytállnia egyáltalán nem lehet kényelmes egy introvertáltnak. Introvertáltnak az a kényelmes, ha olyan interjúztató van vele, aki tud vele jól bánni, és nem érzi magát kellemetlenül.

Remélem a videó-CV mintájára ez is kihal, még mielőtt divatbajön.

IT Knight 2017.01.09. 21:19:50

@tmm: "Mondjuk én amúgy is gyűlölöm az emberi szerepben tetszelgő robotokat, semmi keresnivalójuk ezen a területen. Porszívózzanak fel automatikusan, vezessenek metrót, gyártsanak futószalagon bármit, de a beszélgetést, tárgyalást, emberi kapcsolatokat hagyják meg nekünk, és ezt üzenem a fejlesztőiknek is! "

Ezt a piac fogja meghatározni elsősorban. Ahol jobban teljesítenek a robotok, ott bizony ki fogják túrni az embert. Ebben egyre nagyobb eséllyel bele fognak tartozni humán területek is (HR, pszichológia, tolmácsolás, művészet bizonyos ágai). A haladás ellen mindig is sokan tiltakoztak, de ha az automatizáció beválik valamilyen területen, akkor nem érdemes ellene küzdeni. Mint mindig, az jár jól, aki rugalmas, tud alkalmazkodni. Én éppen ezért szeretem az gyors változást :)

Ez az automatikus videointerjú is ilyen: egyelőre nekem is furcsa, de biztos vagyok benne, hogy hamarabb megszoknám, mint a többség.

Bambano 2017.01.09. 23:39:17

az én személyes tippem az ilyen interjúra: kerüld el nagyívben.
ha a cég annyit se hajlandó áldozni rád, hogy egy embere egy fél órán át veled foglalkozzon, akkor vagy rohadt nagy nála a munkavállalói fluktuáció, vagy szélsőségesen parasztok. minek is erőlködnél ilyen helyre?

tmm 2017.01.10. 06:59:24

@IT Knight: Igen, a piac fogja meghatározni, és mi vagyunk a piac. Eldönthetjük, hogy mit támogatunk, és mit nem. Én nem támogatom az emberi viselkedést imitáló robotokat, és ahol csak lehet, próbálom terjeszteni ezt a véleményt, mert rossz irányba vezet. Hogy miért? Mert az emberi robotok emberi viselkedést váltanak ki belőlünk, és előbb-utóbb robotok lesznek a barátaink, barátnőink, velük fogunk beszélgetni, és el is fogjuk temetni őket, ha már nem kapható bele új akkumulátor. Ez egy szánalmas, ijesztő jövőkép, ami ellen igenis tiltakoznunk kell.

tmm 2017.01.10. 07:04:58

Visszatérve a konkrét témára: jobban átgondolva, szerintem itt nem az a lényeg, hogy kiváltsuk, vagy hatékonyabbá tegyük a hr munkáját, már csak azért sem, mert ez a technológia még elég drága lehet. Sokkal fontosabb tényező lehet az, hogy megvizsgálják, a jelölt hogyan reagál szokatlan szituációkra, amit régen kínos, intim kérdésekkel mértek fel, de erre már felkészítik a pályázókat, így mást kellett kitalálni. Ettől még ez nem lesz jó, vagy tolerálható módszer.

pippa2011 2017.01.10. 10:21:55

Munkáltatói oldalról valamennyire indokolt, nyilván ott, ahol nagy a munkaerőhiány, és heti 10 óra interjút meg lehet ezzel spórolni. Nevezhetjük a mínusz "egyedik" körnek, ahol épp az a szűrő, ilyen kényelmetlen helyzetben is tudsz-e szimpátiát kelteni, közvetlen lenni, magabiztosan viselkedni. Biztos keveseknek sikerül, pl. sales-eseknek. Szakmai kérdésekre tudsz-e flottul válaszolni, mert amiről nem vagy képes magától értetődően beszélni, azt nem is tudod/érted (a tudósoknál ez a közkeletű mondás).

Mondom én, akit kiráz a hideg a személyes interjútól is (introvertált vagyok), de nem gondolom, hogy ezen meg kellene sértődni és "még ennyi időt sem szán rám a szakmai vezető"-vel hozzáállni.

Épp a "magamfajtákat" szűrik ki ezzel, és ahol ez fontos, oda nem is vagyok való és nem jelentkezem. Nem veri ki jobban a biztosítékot, mint a "fiatalos, dinamikus csapat".

kukatr 2017.01.10. 18:34:49

@pippa2011: Az extrovertált emberek más emberek társaságában érzik jól magukat, nem egy robottal egyoldalúan videochat-elve. Ez a megoldás szimplán megalázó, nem vagyok robot, hogy robottal interjúztassanak.

Másrészt ezzel már megint fordítva ülnek a lovon, ugyanúgy mint a stresszinterjúval. Mégis milyen munkakörben kell foglalkozni élőben robotokkal? Basszus, a robot soha nem lesz ügyfél, mert nincs pénze...

Bambano 2017.01.11. 00:27:21

@tmm: "Visszatérve a konkrét témára: jobban átgondolva, szerintem itt nem az a lényeg, hogy": ha kotorászol a weben a posztban szereplő cégneveket, egyebeket használva keresőkifejezésként, elég hamar szembejön a flextronics.
ez alapján azt a (remélem, nem elhamarkodott) véleményt vontam le, hogy olyan cégekben akarják használni, ahol nagyon sok a kilépő és a belépő dolgozó.

azt gyanítom, hogy teszkós árufeltöltő meg flextronicsos szalag-munkás pozikba vennének fel ilyenekkel embereket. így egy kicsit kevésbé utálom őket érte, de nem lettem támogatójuk.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.11. 05:42:50

Ez annyira innovatív, hogy most hallok róla először. Node ez nem helyettesíti az emberi munkaórát, hiszen valakinek meg is kell nézni a felvételeket! Oké, a harmadik percben megnyomhatja a skip gombot totál alkalmatlanság esetén, míg személyes interjú esetén ez nagyon sértő.

Ez max olyan helyeken lehet jó, ahol sablon-egyen emberekre van szükség, robotmunkára, és nagyon éles határvonal van az oké és a nem oké jelöltek közt.Ott lehet hatékony a cégnek, de amelyik cég számára csak egy szám vagyok, attól nem is szeretnék semmit.

coheed91 2017.01.11. 13:09:11

Nekem volt ilyenben részem: soha többet!

Úgy nézett ki, hogy van 20 kérdés, 8 másodperc hogy elolvasd a kérdést majd indul a videó, ami max 1 perc de továbbkattinthatod ha végeztél.
Kezdjük ott, hogy 8 másodperc baromi kevés volt néhány kérdés elolvasására is, nem hogy a válasz átgondolására, szóval a kérdések többségében azt láthatta a HR-es, hogy a videó első x másodpercében még a kacifántos kérdését elemzem a monitorra meredve. Aztán folytatódott ott, hogy a témakörök között semmi átvezetés nem volt így az egyik kérdésnél még a három legjobb tulajdonságodat mondod rá pár másodpercre meg már valamilyen szakmai kérdést kéne fejtegetned.

Egyébként is az egész baromi zavaró volt, hogy semmilyen visszajelzés nincs. Élőben tudod, mi az ami jobban érdekli őket, mit kell jobban elmagyarázni, mit átugrani stbstb.

Ez az eszköz nagyon maximum egy irányított CV-formátum lehetne, interjú helyettesítőnek bűn gyenge. Persze lehet olyan terület ahol érdemes alkalmazni, ahol tényleg csak annyi az elvárás, hogy tudjon az ember két összefüggő mondatot mondani vagy hogy a munkavállaló legalább minimálisan kulturált legyen, de bármilyen szakmai tudást igénylő munkánál hanyagolnám, ha HR-es lennék.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2017.01.11. 15:23:04

@coheed91: Köszönöm a beszámolót! Végre egy élő ember, akinek tapasztalata is volt... A véleményemet te is erősíted, hogy nem jó ez az álláskeresőknek...

Kommentelő k.m.n. 2017.01.12. 00:49:09

Csatlakozom a fentebbi hozzászólók többségéhez.
Szerintem is inkább kárt okoz ez a módszer (mindkét félnek), mint hasznot, mert:

1. A jelölt tudását érdemben nem lehet felmérni, mivel nincs két oldalú kommunikáció. A jelölt vagy "végigrizsázza" felületes dolgokkal, vagy elkezd a részletekbe menni és nem fér bele az időbe, akármennyi perc legyen a limit...

2. Lehet célzott kérdésekkel operálni (pl. "Mi a termodinamika 2. főtétele?"), de ezek inkább a lexikális tudást mérik fel a valós problémamegoldó képesség helyett. Illetve, ha célzott életrajzi jellegű a kérdés, akkor az ott van a beküldött CV-ben.

3. Ugyancsak a feed-back hiánya miatt az is előfordulhat, hogy egy szerencsétlenül megfogalmazott kérdésnél a jelölt nem arra válaszol, amit hallani akarnak (holott élőben arra is tudna, ha szólnak neki, hogy mire céloznak).

4. Ahogy fentebb is írta coheed91, valószínű, hogy a kérdések között semmi/nem sok logikai kapcsolat van, ami önmagában stresszessé teszi a jelöltet, pláne, ha még egy óra is ketyeg a sarokban...

5. Szubjektív véleményem szerint a stresszen felül még iszonyat megalázó is a jelölt számára. A cég ezzel kb. azt üzeni, hogy "sz@runk rád, mert van jobb dolgunk is, de te azért az életedből szánj már ránk minimum fél órát, hogy elbohóckodsz a kamera előtt, talán megnézzük".

Összességében, ezzel a módszerrel inkább vizsgáztatni lehet (de ott is akkor, ha profin van a kérdéssor összeállítva, előre tisztázott követelményekkel és az időfaktort is figyelembe véve). Viszont ebben az esetben a cég részéről sokkal időhatékonyabb lenne egy hagyományos papíros vagy on-line teszt, ami (szerintem) a jelölteknek is elfogadhatóbb.

Circus 2017.01.16. 18:59:09

Egyetértek a hozzászólások azon részével, hogy egyrészt veszélyes, másrészt stresszes, harmadrészt rossz képet adhat... Nyilván, favágó munkára lehet elszűrő, de alapnak veszi azt, hogy mindenkinek van otthon egy 2x2 méteres jól bevilágított, lehetőség szerint világos/fehér üres falfelülete, az internetet mint olyat meg hagyjuk, lassan alapközművé válik, de még nem az.
süti beállítások módosítása