JobAngel Az álláskeresők védangyala

Hogyan tárgyalj a cafeteriáról állásinterjún?

2016. október 25. 06:00
6 hozzászólás

Ha már állásinterjún fizetésről és egyéb juttatásokról tárgyalunk részletekbe menően, az nagyon jó jel! Innen már nem az állást szokták elbukni a jelöltek,  “csak” a jó fizetést. És akkor álomállás helyett egy valamilyen állás lesz... :(

Ezt elkerülheted,  ha határozottan kiállsz magadért,  még akkor is,  ha ezzel azt kockáztatod,  hogy elbukod az állást (gondold át előre,  hogy engedsz-e az igényeidből,  vagy megteheted,  hogy nemet mondasz az alkura). Jobb helyeken persze rátesznek pár százalékot a bemondott igényre,  de ez ritkább.  

Fizetési igényt érdemes úgy közölni,  hogy ne adj teret az erős alkura.  Mert aki jelzi,  hogy “alkuképes”,  illetve intervallumban adja meg az igényét,  az előre alkuszik maga ellen. (Vö.: Itt az autóm, eladó 1 millió forintért, de viheted 800 ezerért is. Mennyit fogsz fizetni érte?) Persze mereven ragaszkodni az eredeti elképzeléshez sem nyerő,  így az egyéb juttatásokban élheti ki a munkáltató az alkudozási igényét.

Tehát,  mondjuk bemondtad,  hogy a fizetési igényed 300 fabatka,  de pontosan tudod,  hogy havi 10 fabatka elmegy BKV bérletre,  4 fabatka meg netre otthon,  12 fabatka étkezésre. Ha ezeket cafeteriaelemként fizetik ki, vagy utalványban,  az neked teljesen jó, ugye?

 

Sokkal nehezebb dönteni azokról az elemekről,  amelyek hosszútávon nyújtanak előnyöket,  pl. önkéntes nyugdíjpénztári befizetés.  Ha neked ennél most fontosabb,  hogy a meglévő adósságaidat rendezd,  érdemes nemet mondani.  De azonnal kérdezd meg,  hogy a cafeterielemek módosítására milyen lehetőséged van később!  Általában évente egyszer van erre lehetőség,  és a hosszútávú célokra is muszáj költeni.  Lehet,  hogy pár hónap múlva ezt már megengedheted magadnak.

Vannak cafeterielemek, amik sosem lesznek aktuálisak számodra,  mert nem érdekel az uszodabérlet, gyerek híján nem tudsz mit kezdeni a beiskolázási utalvánnyal. Nem biztos, hogy neked a munkáltatói üdültetés megfelel, vagy épp a természetbeni juttatásnak számító munkahelyi étkezés nem megfelelő. Közöld, hogy neked ez nem lesz jó, de simán ne engedd el őket, kérj helyette mást! Mert ha mégis nettó fizetésként kell kielégíteni az összes fizetési igényedet, lehet, hogy nem te leszel az állásra a befutó (ami nem is biztos, hogy baj, ezt neked kell tudnod). Nem kell magyarázkodni, mentegetőzni, mert teljesen egyértelmű, hogy emberek igényei különbözőek. A cafeteria-rendszer pedig pont azért van kitalálva, hogy igényeidnek megfelelően válassz.

A fentiekhez persze kell egy elég fontos előkészület: tudnod kell, mire mennyit költesz, mennyit ér a munkád a munkaerőpiacon. Mert lehet, hogy jóval többet, mint amennyi a költéseidet fedezi. Ökölszabály, hogy egy állásváltás minimum 30% többletbevételért éri meg. De az is lehet, hogy munkanélküliként neked most jövedelem kell mindenképp, ezért a fizetési igényedet így kell jelezned: “jelenleg nagyon fontos, hogy állást találjak, így az Önök által erre szánt keretet el tudom fogadni”. De persze itt sem kell elfogadnod az uszodabérletet, ha nem szeretsz úszni… Cafeteriában igenis maradj határozott.

A furcsa az egészben az, hogy elvileg a cafeteria béren kívüli juttatás, erre nálunk mi lett belőle? A bér része… Ezzel nem nagyon tudunk mit kezdeni, nem ez a magyar álláspiac egyetlen furcsasága, de ez legalább valamennyire kezelhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr6411835691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.10.25. 12:35:22

Egy tanács a cafeteria számításához: a nettó fizetési igényed készpénz legyen, amihez csak kiegészítés a sok cetli, kártya, stb. A bruttó bér mindig szerepel a munkaszerződésben, a cafeteria nem...

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2016.10.25. 13:36:40

Csatlakozom Online Távmunkáshoz. A bért úgy kell bemondani, hogy abból az összes kiadásod fedezni tudd. Mert a cafeteriát akármikor megvonhatják, vagy a kormány dönt úgy, hogy eltörli. De ettől még a béredet nem fogják megemelni. Viszont a a BKV-bérletet, internetet, kaját továbbra is fizetni kell... Tehát ha az általad bérként kért összeget megadják, akkor az erre jövő cafeteria csak bónusz, ajándék. Így is kell kezelni, és nem a bér részeként, mert nem az. Még ha a munkáltatók szeretik is annak nézni.

Je suis Petra 2016.10.25. 14:03:26

Ok, van egy mondjuk átlagban nem alacsony béred. Ezt a bónuszok és a cafetéria és az egyéb juttatások (mint gépkocsihasználat, telefon, stb.)még megdobja kb 30-40%-al. Ha az új állásra 30%-al több alapbérért megyek át (hadd nevezzem így), és ha a cafetéria minimális, akkor kb. még ugyanott vagyok.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.10.25. 14:23:59

@Hujber Tünde: Ezért írtam, hogy a fizetési igényed közlésekor ne nagyon keveredj alkuba, ha nem muszáj. Az intervallumos, meg "alkuképes vagyok" ezért tévutak, mikor közöljük a fizetési igényünket.

studkell 2016.10.25. 14:46:12

Je suis Petra: Százalék. Százalékkal. 30%-kal. Bocs, csak nagyon terjed ez a hülyeség.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2016.10.26. 09:49:26

@jobangel: Nem szoktam intervallumot mondani. Van egy minimálösszeg és onnantól felfelé a határ a csillagos ég. De eddig bárhova mentem, mindenhol ragaszkodtak volna ahhoz, hogy mondjak egy felső határt is, annak ellenére, hogy már a minimálösszegtől leestek a székről.

Miért nincs értelme felső határt mondani? Mert nem láttam még olyan embert, aki azt mondta volna, hogy ezt a munkát én max 250 000-ért vállalom, de 260 000-ért már nem, ne is próbáljanak meg többet adni. :D :D :D

Na jó, egyszer láttam egy ilyen embert, de az egy házimanó volt egy Harry Potter-könyvben. :D
süti beállítások módosítása