JobAngel Az álláskeresők védangyala

Hogyan zajlik egy referenciainterjú?

2016. október 04. 06:00
12 hozzászólás

backgroundscreen.jpg

Amikor egy munkáltató komolyan gondolkodik egy adott jelöltben, sokféle háttérellenőrzést végezhet, de a leggyakoribb és legegyszerűbb a referenciainterjú. Ennek ugyanúgy protokollja van, mint az állásinterjúnak. A referenciainterjú után – ha még érdemes, és nem buktál el a referencián – általában vagy még egy telefonos állásinterjú, vagy egy újabb személyes találkozás követi a referenciáiddal folytatott interjúkat.

A referenciaellenőrzés célja, hogy az általad elmondottakat mástól is hallják, árnyalják, kiegészítsék. A kamu bejegyzések az önéletrajzodban legkésőbb itt kibukhatnak… (bármennyire is egyeztetsz vele, valahol különbözőt fogtok hazudni – tehát inkább ne próbálkozz ezzel).

A referenciainterjúk általában telefonon zajlanak. Illene előtte e-mailben időpontot egyeztetni, elvégre egy negyedórát-húsz percet igénylő, fontos beszélgetésről van szó. Tegyük fel, egyeztettek időpontot, jókor hívják a referenciádat. A hívó be fog mutatkozni, elmondja, mi célból keresi, remélhetőleg azt is, hogy ezen is múlik az álláskereső, mint lehetséges jövőbeli kollégájuk értékelése, kiválasztása.

Majd jön az alapadatok egyeztetése: melyik cégnél, mikor dolgoztatok együtt, milyen hierachikus viszonyban, más kapcsolatban (pl. tanár-diák)? Ki milyen beosztásban volt? Itt szokott leginkább elcsúszni a dolog: a beosztásokban van, aki rosszul emlékszik… Nem biztos, hogy rossz szándékkal, de pl. egy távolabb dolgozó kolléga (akár csak 2 irodával távolabb is), egészen mást látott a munkádból, mint ami a munkád nagyrészét kitette. Engem pl. láttak már marketingesnek is, pedig csak a cég brosúráját fordítottam angolra… Ő meg azt vitte naponta az ügyfelekhez, és az volt a fejében, hogy én alkottam. Ezt a következő beszélgetésen a leendő munkáltatómmal tisztázni kellett. Értek én a marketinghez, de nem annyira. Ami nem is volt baj, nem marketingest keresett. Sőt, pont emiatt akadt fenn rajta, mert más volt a CV-mben az adott céghez munkatapasztalatként írva.

Kényes kérdés, hogy miért lett vége a munkaviszonyodnak ott. Igazán rossz pont, ha másképp tudja a referenciaszemély, mint amit te mondtál állásinterjún. Kis magyar valóságunkban külön pikantériája ennek a kérdésnek, hogy sokszor szegény álláskeresőnek fogalma sincs, miért őt építették le, rúgták ki. Ő csak annyit tud, hogy az orra alá toltak egy közös megegyezést. Ha ez történt veled is, akkor nyugodtan el lehet mondani az állásinterjún, legfeljebb a referenciaszemély által fogod megtudni, mi is történt valójában.

Még egy érdekes kérdés, amit sok helyen feltesznek, főleg multiknál, mert sok országban nem tilos (kifejezetten nálunk sem, de nem is illendő): mennyi volt a fizetésed ott? Ügyes referenciaszemély közli, hogy a céges fizetések titkosak, pláne ha ő még annál a cégnél dolgozik, ahol együtt dolgoztatok. Ha nem, akkor pontosan emlékeznie nyilván nem kell, még jobb, ha el is mondja, hogy nem igazán emlékszik.

Mindenképpen kérdezni fognak a teljesítményedről. Mennyi és milyen minőségű munkát végeztél? Kikkel dolgoztál együtt cégen belül, kívül? Hogyan ment az együttműködés? Mennyire vagy hajlandó felelősséget vállalni, követni a szabályokat? Hogyan kommunikáltál a főnököddel? Hogyan jelentél meg a munkahelyeden? Volt-e kirívó viselkedés? Milyen hibákat követtél el? Milyen kiemelkedő teljesítményedre emlékszik? Ezekre példát is fog kérni, és ha te nem beszéltél erről az állásinterjún, akkor az egy érdekes pont lesz a következő beszélgetésen, hogy miért nem… Volt-e fegyelmi ügyed, probléma a teljesítményeddel? Akár arra is rákérdezhetnek, hogy milyen környezetben dolgoztál. Ha egyedül egy irodában, és az új cégnél ez nem így lenne, az lehet egy újabb kérdés feléd (itt nyer értelmet a „mit vár el a munkahelyétől? c. kérdés…)

A fenti kérdésekből már látszik: bizony, nemcsak a pozitívumokat fogják keresni benned a referenciaszemélyeknél. A kockázatokra, azok kezelhetőségére, illetve a veled való munka hatékonyságára lesznek kíváncsiak. A referenciainterjú szinte kötelező kérdése: dolgozna-e veled még egyszer a referenciaszemély, ha alkalma nyílna rá? Majd kap egy lehetőséget, hogy a saját gondolatait is elmondja rólad („Any additional comments?”) és megköszönik szépen az együttműködését. Ez tehát egy átlagos referenciainterjú, korrekt interjúztatóval, korrekt referenciaszeméllyel. Akkor van gond, ha valaki valahol nem korrekt. Jövő héten erre is kitérek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr9511730315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.10.04. 10:34:57

Nyilván jó embert kell megkérned, és ennyi. Mindig legyenek emberek, akivel jóban vagy és hajlandóak pozitívan nyilatkozni rólad.

De mi a helyzet, ha én mondok fel, mert vállalhatatlannak tartom a céget, nem tetszik, ahogy dolgoznak, nem tetszenek a munkakörülményeim? Itt nehezebb lesz referenciát kérni, nyilván nem ment olyan jól az együtt dolgozás, ezért is váltanék.

Bambano 2016.10.04. 14:06:23

megadhatnám referenciának az egyik volt főnökömet. aki most éppen vadászik rám, hogy dolgozzak megint neki. mit fog mondani? ha túl jót, elhalásznak az orra elől.

másik helyen ha a vállalat érdekeit képviseltem az emberek érdekeivel szemben, aminek a következménye az örök harag, ott mit mondanak rólam? negatív értékelést fogok kapni azokra a tulajdonságaimra, amik a leendő munkaadómnak jól jöhetnének.

Yobbágy Fery 2016.10.04. 14:38:24

@Eltévelyedés: Nem feltétlenül. Ha a cég volt a gáz, de a kollégáiddal amúgy jó volt a viszony, akkor nem gond. Nyilván ha a fő gond pont velük volt, az megnehezíti a dolgodat, de akkor legfeljebb tőlük nem kérsz referenciát, ha meg kérdezik, megmondod, hogy sajnos feloldhatatlan ellentét alakult ki közted, meg a főnököd/kollégád között, azért jöttél el és nem vagy benne biztos, hogy képesek objektíven megítélni téged.
Biztos lesz olyan, akinek ettől nem lesz rólad jó véleménye, de annál valószínűleg nem is lenne jó dolgozni se.

Din Serpahis 2016.10.04. 21:30:06

Amikor kijöttem Svájcba, nekem csináltak referenciainterjút. Az egyik senior/teamlead kollegát kértem meg, akivel amúgy tök jóban voltam. Előtte átbeszéltük kicsit, aztán teljesen jól sikerült a dolog.

Mondjuk szerencsétlent munkaidőben kezdték hívogatni, a telefonja meg kiírta, hogy Zürichből keresik, sokan azt hitték, hogy ő fog interjúzni külföldre :)

Aztán később velem is csináltak referenciainterjút, az se volt egy nagy kaland. Gyakorlatilag szerintem minden cégnél van egy-két jófej kollega, akikkel össze lehet barátkozni, ha ilyen van, onnantól nincs ezzel az egésszel különösebb gond.

Orgonáslány 2016.10.06. 23:09:55

Én olyan referenciaszemélyt kérnék meg, aki nagyon rutinos interjúzó, különben lehet, hogy többet árt, mint használ. Engem Húsvéthétfőn hívtak külföldről hetekkel azután, hogy az egykori kolleganő említette, hogy megadna refereciának. Egyrészt a külföldi interjúztató akcentusából kibogozni, hogy miről illetve kiről van szó, aztán pedig hirtelen belezökkenni, hogy pontosan mivel is foglalkozott a kolleganő, mit csinált jól/rosszul, mindezt természetesen angolul, engem elgondolkodtatott, hogy kit kérnék meg hasonló helyzetben?

pippa2011 2016.10.07. 08:29:13

Húsvét hétfőn miért nem merjük azt mondani, hogy nem, nem hívott alkalmas időben? Ő is csak akkor hív, amikor nincs nagy zaj körülötte, nem éhes, van legalább 15 perc ideje, és ráhangolódott, hogy a világ másik végéről felhívjon egy idegen embert.
Így mondunk igent a nem fizetett túlórára, a zsebbe fizetésre, a ki nem adott szabadságra, stb.

Yobbágy Fery 2016.10.07. 10:40:52

@pippa2011: Ja, Magyarországon furcsán reagálnak, ha azt mondod, hogy bocs, most nem jó, ezért aztán inkább nem is mondjuk (és ahogy mondod, ugyanez figyelhető meg a túlórák, bejelentés, miegymás tárgykörben is...az emberek félnek nemet mondani, mert jajjakkormilesz). Hány, de hány olyan HR-es volt, akinek mondtam, hogy most nem jó, hívjon vissza más időpontban vagy írjon egy emailt/Linkedinen üzenetet és egyeztessünk időpontot, aztán vagy lefagyott vagy mintha meg se hallotta volna, mondta tovább és csak amikor a szavába vágtam, esett le neki, hogy mit is mondtam azelőtt 10 másodperccel.
Mintha olyan elképzelhetetlen lenne, hogy épp ebédszünetem van és inkább azzal tölteném, amire való, meetingem lesz 5 perc múlva, épp kalapálnak valamit az irodában a karbantartók, stb.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.10.07. 13:08:07

@pippa2011: Én ebben a helyzetben nem mondanám, hogy nem érek rá. Nem az én állásomról van szó, hanem máséról, így különösen fontos, hogy nem baltázzam el a lehetőségét.

A többiben igazad van, túlóra, zsebbe fizetés, szabadsággal trükközés nem elfogadható. De referenciaszemélynek lenni szívesség, és a szívesség olyasmi, amire nincs rossz időpont (és persze nagyon drága dolog, mert egyszer majd én is kérek tőle egy szívességet esetleg...)

pippa2011 2016.10.07. 14:38:42

@jobangel: Erre én is gondoltam, de épp azért mondanék nemet, mert azt szeretném, hogy jól sikerüljön, és ha abszolút nem vagyok ráhangolódva, azt éreznék. Hangulatember vagyok. :( Mennyivel jobb egy mailben előre egyeztetett időpont.

Yobbágy Fery 2016.10.07. 14:42:49

@jobangel: Na várj, ha nem egyeztetnek előre időpontot, hanem csak egyszercsak felhívnak, akkor nehogy már ne mondhassam, hogy épp nem jó! Más, ha előre kontaktálnak, majd megbeszéljük, hogy X napon y és z óra között hívnak, akkor tényleg legyek akkor szabad és tudjak beszélni velük.

Orgonáslány 2016.10.08. 01:03:38

@jobangel: igen, pontosan ezért nem mondtam, hogy nem alkalmas, mert nem akartam a lánnyal kiszúrni, nagyon kellett neki az állás (meg is kapta). Így remélem a jövőben legalább van valaki, aki nekem is lenne referencia, ha szükséges :)
De magát a céget, aki az interjút bonyolította, nem tartom sokra, hogy így keresett meg, ráadásul sok HRessel ellentétben, akik először megkérdezik, hogy alkalmas időpontban hívnak-e, a referenciainterjúztató még ezt sem tette meg. Tényleg csak a volt kolleganő miatt nem mondtam meg a véleményem neki.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.10.08. 10:44:47

@Orgonáslány: Ebben igazad van. A referenciainterjúra igencsak illik előre időpontot egyeztetni, és ha valakit váratlanul hívnak ilyen kényes ügyben, illik megkérdezni, hogy alkalmas-e az időpont. Sajnos ezt nem tanítják nekik sem, pedig alapvető lenne.
süti beállítások módosítása