JobAngel Az álláskeresők védangyala

Az „ezüstérmes” jelölt újabb lehetősége

2014. szeptember 25. 12:00
13 hozzászólás

silver-medal.jpgVelem többször megtörtént, hogy kiválasztáskor „ezüstérmes” lettem (az első a vesztesek közt, brrr), amiről úgy értesültem, hogy állásinterjú után mély hallgatás, majd kb. 6-8 hónap múlva visszahívtak, azzal, hogy „járt nálunk interjún ekkor, érdekelné-e még az állás?” Az ilyen helyzetekből sokat lehet tanulni.

Ilyenkor én mindig rákérdeztem, miért húzódott el a visszajelzés ennyire. Néha azt mondták, hogy másra esett a választásuk, újabb miértre jöttek a vicces indokok: mert az a másik közelebb lakott (!), a főnök inkább férfi kollégát akart (!), de nem jött be a választásuk, ezért hívnak most engem. Az értelmes indokok között szerepelt, hogy sokat kértem, ill. egyszer az, hogy ők engem egy válságmegoldó embernek láttak, és náluk más készségek kellettek akkor. Ezt elrontottam? Vagy rosszul pozicionáltam magam, rosszul mértem fel, mi kell nekik, vagy nem voltam elég egyértelmű a kommunikációban, vagy ők kérdeztek rosszul, esetleg mind egyszerre. Közben elmondták azt is, hogy mostmár, az akkor kiválasztott személynek köszönhetően, válság van, beszélhetünk-e arról, megoldanám-e?

A vicces indokoknál szerencsére nem látták a csodálkozó tekintetem telefonban, és nem voltam olyan pikírt, hogy visszakérdezzek: miből gondolják, hogy most közelebb lakom, férfi lettem? A komolyan vehető indokok esetében viszont elgondolkodtam: ha tárgyalnék erről, mit tennék? Ilyen helyzetből – ha akkor még aktuális lett volna az álláskeresésem – hogyan lehet kihozni a legjobbat? Nyilván alku nincs, kevesebbet nem kérek, igen, fizetni kell a bejárási költségemet, és igen, nő vagyok továbbra is.

Egy ilyen helyzetben az álláskereső nagy kockázatot vállal, ha belevág, fontos tehát felmérni, akarsz-e kockáztatni? Milyen kockázatok vannak ebben és hogyan lehet felmérni? Az álláskeresők által feltenni javasolt kérdésekről már írtam itt, ez a helyzet azonban egyedi, így a kérdések is kicsit mások.

Kezdjük a cégek helyzetének, stratégiájának felmérésével: elrontották a kiválasztást, a második ötletük az ezüstérmes. Már tudják, miért nem sikerült az előző kollégával a feladat, erre rá kell kérdezni. Lehet, hogy nem tanultak belőle, lehet, hogy átalakítottak pár dolgot: pl. követelményeket, ütemtervet (válságkezelésnél már nem fog működni a szép, mérföldkövekben megadott tervük, amit az előző ember nem tudott teljesíteni). Vannak-e világos célok, számokban, egyéb konkrétumokban leírhatóan? Pl. ha az előző kolléga nem hozta az elvárt terveket, lehetséges-e, hogy a terv volt a hibás? Láttam már céget, aki évekig váltotta próbaidővel a kollégákat, és senki sem tudta teljesíteni az elvárást: nyilván ennyi „jól kiválasztott” szakember nem lehet kókler, ill. ők inkább abban hibáztak, hogy a teljesíthetetlen tervek láttán nem hagyták ott azonnal a céget.

Hogyan élte meg a cég, a résztvevők a kudarcot? A kudarc hatására a következő kollégának több vagy még az előzőnél is kevesebb mozgástere lesz? Van, aki úgy érzi, az segít, ha „bekeményít”, van, aki belátja, hogy egy friss, új ember, prekoncepciók nélkül hatékonyabb lehet. Alapvetően ezt kell felmérni a tárgyalás (mert ez már nem állásinterjú) során. Belebukott-e a cégnél valaki a kudarcba, és az a valaki ott van-e még? Segíteni fog téged, vagy folyamatos stresszben fog tartani, mert neki bizonyítania kell? Ha már nincs a cégnél, az utódja hogyan áll ehhez az ügyhöz?

A saját hozzáállásod is vizsgáld meg! El tudod-e fogadni, hogy te az utolsó lehetőségük vagy, és elsőre nem téged választottak? Hogyan érint, hogy ők most kompromisszumként tekintenek rád? Veszélyben fogod-e érezni magad, tudván, hogy ebben a feladatkörben, ennél a cégnél, ezzel a vezetéssel más már elbukott?

A kiválasztás körülményei is érdekesek: Miért éppen az ezüstérmes jelölt? Mi az, ami miatt nem indítják újra inkább a kiválasztást? Ezt is meg lehet kérdezni. Miért lettél ezüstérmes először? Miben tűnt jobbnak, akit kiválasztottak?

A feladatról is tájékozódni kell: az előző embernek valamiért nem sikerült, vagy nem akarta tovább csinálni, mi volt ennek az oka? Jobb, vagy rosszabb helyzetbe kerül ezüstérmesünk, ha vele megegyeznek? (Jobb: egyes előkészületek megtörténtek, „csak” folytatni kell Rosszabb: válság alakult ki, a szezonalitás miatt még nehezebb most piacot építeni stb.) Többet várnak-e tőled most, mint vártak volna az első kiválasztáskor?

-----

Fontos, hogy egy ilyen lehetőséget se vessünk el azonnal, főleg ne sértettségből, főleg ne, ha aktuális az álláskeresés. Ne ítélkezzünk, hogy „hát hülyék ezek, fél évvel később hívnak?”

Törekedni kell arra, hogy a tárgyalás során kérdésekkel minden lehetséges kockázati pontot felkutass.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr826729941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2014.09.25. 19:57:57

"6-8 hónap múlva"

6-8 hónap múlva a zember már általában talált másik munkahelyet. Ha meg nem akkor mért kéne a cégnek?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.25. 20:00:15

@IGAZI_kovi1970: Ez is jó kérdés :) Lehet, hogy arra számítanak, talán kényszerből bevállalt valamit, és ők lehetnek a megmentők, vagy freelancer lett, és jól jön a projekt vagy ilyesmi.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2014.09.25. 20:57:28

Szerintem az mindig az igénytelenség diadala, hogy ha az "ezüstérmest" nem képesek értesíteni, hogy "köszönjük, nem önt választottuk". Ez szimplán emberileg vállalhatatlan. Ennek ellenére sok háeres csinálja. Ha utána felhívnak, tényleg nem érdemes elhajtani élből, sértettségből őket, de nyugodtan tudtukra lehet adni, hogy mik is ők valójában.
Mert azért végső soron ez a pálya is szimmetrikus. Még ha van is némi lejtése.

Bona Fides 2014.09.25. 21:06:22

"...többször megtörtént, hogy kiválasztáskor „ezüstérmes” lettem (az első a vesztesek közt, brrr), amiről úgy értesültem, hogy állásinterjú után mély hallgatás, majd kb. 6-8 hónap múlva visszahívtak..."

Ez így összeszámolva több év. De hány munkahely? Feltételezve, hogy nem mindenhol voltál ezüstérmes és nem mindenhol volt 6-8 hónap csúszás. Közben olykor dolgoztál is valahol...

Szóval ... el nem tudom képzelni, mennyire komoly munkaerő/munkahely lehet az, akit/amit úgy váltogatnak, mint a fehérneműt?!?!?!
"Válságkezelés." Nagyon hangzatos kifejezés. Hmmmm. Ezek ilyen projektmelók?

Nálunk még a takarítónő is hét éve ugyanaz.

Én 54 éves vagyok, a második munkahelyemet koptatom. A bátyám is, az apósom is kutatómérnök, egy-két munkahelyük volt nyugdíjazásukig.

murray 2014.09.25. 21:08:21

nálam is volt ilyen nagyon érdekelt egy terület jól sikerült az interjú és uccsó pillanatban vmi csókost vehettek fel. találtam egy uncsi melót és utána kerestek innen de már nem bíztam bennük. gáz volt mert sajnáltam nagyon

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.25. 21:10:33

@Bona Fides: Takarítónő nem projektalapon dolgozik :) Az önéletrajzom publikus, meg lehet tekinteni, mert arra nem tudok válaszolni, hogy mi komoly, meg mi nem. Imádtam az összes munkámat, sosem voltam munkanélküli, jó helyeken voltam/vagyok, de sokszor kerestem állást, és nem mindig váltottam, mikor kerestem, vagy mikor megtaláltak. Az jó, ha neked 54 évesen összesen 2 munkahelyed volt, nekem meg olyan is volt, hogy ugyanannál az asztalnál ültem, de már a 3. réztáblát cserélték a kapun...

Bona Fides 2014.09.25. 22:44:27

@jobangel: Kössz, elolvastam. Látom, hogy ez egy egészen más világ, mint amiben én élek.

Kiss Rezső 2014.09.25. 23:29:57

@Bona Fides:
Rendkívül szerencsés ember vagy.
Ha 20 évvel korábban születsz nem tudod mi az az internet.
Ha 20 évvel később nem tudod mi az a nyugdíj.

A klasszikus vicc újraértékelt formáját félretéve:

Jelenleg egy kezdő munkavállaló a következő tényekkel kell szembesüljön:
- Ha nem megy a cég előbb fognak megválni a dolgozók 15%-tól, mint egy kicsit spórolni a villannyal, vagy a vezetők luxusával stb...
- Egy cég jó ha átlagosan 10-15 évet működik ezalatt legalább 3-4 garnitúra dolgozót fogyasztanak.
- "Egészséges"-nek van kikiálltva, hogy legalább 5 évente váltsunk munkahelyet.
- A fentiek egyenes következménye, hogy csak az marad a munkaerő piacon értékes ember, aki :
- képzi magát,
- jól mutat az Önéletrajza

Ha szerencse, sógorok ésatöbbi témaköröket szándékosan mellőztem.

Édesapám 17 évesen helyezkedett el a Zala Volán kötelékében (akkoriban a szakmai gyakorlatot végző tanulókat még így hívták) inasnak. Ennek 1974-be. Még most is ott dolgozik.

Nekem első két évben kb 10 munkahelyem volt. Nem találtam a helyem.
A következő 10 évben pedig 2. :)

Bizony örülök annak, hogy jó munkahelyem van, ki tudom fizetni a legszükségesebb dolgokat és nem kell aggódnom, hogy kirúgnának.

A legtöbb korombeli sajnos nem ilyen szerencsés.
(Semmilyen politikai behatás nincs és nem vagyok közalkalmazott, a versenyszférában dolgozom a farkastörvények között :) )

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.09.29. 23:54:10

Nekem a rekordom a másfél év utáni telefon, miután én mondtam le az állást. Persze a fejvadász cégeknél teljesen hétköznapi dolog, hogy felhívnak akkor is, ha nincs náluk aktívan önéletrajzom.

Laptop7712 2014.10.04. 09:27:38

Nekem is vannak ilyen hívásaim, főleg a hazai, a német, és az angol csodás HR-esek élnek ezzel a lehetőséggel. Eljutott néhány HR-es arra a szintre, hogy nem csak beteszi a „nagyfimelet” és vetít, hanem elkezdett mélyen dolgozni a játékkal, és rájön arra, hogy a térképen a tudás eloszlása nem azonnal hozzáférhető. nem tudta eladni a CV-t?
Nincs pénz, nincs bonusz. És ezt simán elmondja akkor, amikor felhív egy „ezüstérmes” ajánlattal. Ilyenkor szoktam megkérdezni, hogy most akkor dolgozott a témán az elmúlt évben, vagy csak adatbázist nyomogatott?

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.11.11. 09:20:47

Mostanában több ilyen hívást kaptam, nyáron keresetem munkát, gondolom letelt a 3 hónap próbaidő és nem vált be az ember. A jelenlegi munkahelyemre is ezüst érmesként kerültem, megüresedett egy hely és engem hívtak elsőnek, eszem ágában sem volt megsértődni, sőt!
süti beállítások módosítása