JobAngel Az álláskeresők védangyala

A béralku szempontjai

2014. február 13. 14:00
14 hozzászólás

business-deal-4.jpgAz egyik legizgalmasabb pontja az álláskeresésnek, amikor végre odajutunk az állásinterjún, hogy béralkura kerül a sor. Ez nem az a pont, mikor megkérdezik, mennyi a fizetési igényünk. Ez már az utolsó tárgyalás (és nem állásinterjú), amikor úgy döntöttek, hogy jelöltünk alkalmas, ő kell, ha meg tudnak egyezni a juttatásokról. Sajnos sok jelölt kevésbé lesz elégedett, mint szeretett volna, belemegy olyan alkuba, ami nem teszi boldoggá. Élethelyzettől függ, mikor mi a jó ajánlat, általában ezzel vigasztalom a csalódott jelöltet: az, hogy most 20-30%-kal kevesebbet keres, mint 5 éve, sokkal jobb, mint a munkanélküli állapot, amiben még egy hónapja volt. Tehát igenis értékelje ezt előrelépésnek, mellette legyen ambiciózus, és akkor hamarosan visszajön az az elveszett 20-30% is.

A béralku is felkészülést igényel, aki készületlenül megy, nem fog elégedetten kijönni az alkuból.

1. Légy tisztában az értékeiddel, tudd, hogy mennyit ér a tudásod! Talán ez a legnehezebb, mert ami az egyik helyen „versenyképesnek” titulált fizetési ajánlat, az máshol kezdő fizetésnek is gyenge. Marad az, hogy magadat árazod be, magadból indulsz ki: önéletrajz elő, mi olyat tudsz, amit kevesen, és ami nekik kell? Piacismeret, termékismeret, a 15 éves tapasztalatod stb. Ez már az előzetes állásinterjúkból kiderült, ezek lesznek az érvek, hogy miért annyit kérsz, amennyit. Kérdezz meg pár szakmai ismerősödet, szerintük mi a reális egy ilyen állásra? Nyilván mindannyian mást fognak mondani, mégis lesz egy szélesebb látóköröd a lehetőségeidről.

2. Tudd, mit akarsz! Legyen a fejedben egy olyan juttatási minimum, ami alá semmiképpen sem mész. Légy felkészülve arra, hogy cafeteria-ajánlat, oktatási lehetőség és egyéb juttatási ajánlat is a csomagban lesz. Ha van olyan tétel, amit ebből nem tudsz használni, kérdezd meg, mit tudnak helyette ajánlani. Ne kezdj el azon gondolkodni, gyerektelenként mit kezdhetnél a beiskolázási támogatással pl. Kérj helyette olyasmit, ami számodra értéket képvisel.

3. Adj időt magadnak! Bármilyen ajánlatról beszéltek is, tudd, hogy nem kell azonnal döntened. Ha el is jutottatok egy közös pontra a tárgyalás során, mondhatod azt, hogy ezt még át kell gondolnod, meg kell beszélned a családdal stb. és pl. másnap délelőtt 10-re konkrét választ adsz. Nagyon fontos, hogy ezt a határidőt pontosan megjelöld, és tartsd is magad hozzá. Ugyanis a leendő munkáltató pontosan eddig fog várni a válaszodra, tovább nem. Ez viszont elég idő neked ahhoz, hogy át tudd beszélni valakivel, aki neked fontos, hátha kívülről más szempontokat fog találni, ami segíthet a döntésedben. Ezzel megóvhatod magad attól, hogy belekerülj valamilyen előnytelen helyzetbe. Fontos, hogy ilyenkor már nem alkudozunk: a válasz igen vagy nem, nem pedig újabb feltételek támasztása…

4. Alkura készülj! Olyan a legritkább esetben van, hogy mondasz egy feltételrendszert, és azt szó nélkül elfogadják. Többnyire alkudozás lesz, tehát úgy határozd meg az igényeidet, hogy legyen miből engedned. Ez az igény eltérhet attól, amit a legelején beírtál az álláspályázatodba fizetési igényként, mert pl. már pontosan ismered a feladatot, azt, hogy mennyit kell utaznod munkába naponta, kb. mennyi munkaórát, milyen munkarendet kíván meg a feladat ellátása. Természetesen az eltérés nem lehet nagyságrendnyi méretű! Az új kolléga költségére van egy keretük, ez azonban rugalmas, tehát légy őszinte. Ha nekik te kellesz, akkor nem fog pár ezer forinton múlni, hogy alkalmazzanak. Egyik tipikus alkupont, hogy a próbaidőre alacsonyabb fizetést kínálnak. Ha ezt el tudod fogadni, akkor is legyen benne a munkaszerződésben, hogy próbaidőre milyen munkabér és egyéb jár, és később milyen. Ha felfelé próbálsz alkudni, ők pedig nem hajlanak rá, jó megoldás lehet, ha felajánlod: próbaidő után tárgyaljátok újra. Így, ha nem is azonnal, de nemsokára elérhetsz némi többletet.

5. Készülj fel arra, hogy nemet mondj! Talán ez a legfontosabb, és erre nincs felkészülve az álláskeresők többsége. Én is tapasztaltam már, hogy egy állásinterjún, ha nemet mondtam a lehetőségre, szinte sokkolta a munkáltatót. Hogy ez milyen jó ajánlat, és mennyit dolgoztak rajta, hogy megadják azt, amit kérek! Hogy mindketten milyen sok energiát fektettünk a kiválasztásba, és mégsem? Nem számítottak rá, hogy nemet mondok. Sajnos az ajánlat egyszerűen nem olyan feltételekkel volt megírva, ahogy nekem megfelelt volna. Ilyenkor fontos, hogy ne sértsd meg a munkáltatót, mert összefuthatsz még vele a munkád során, akár ügyfélként, akár partnerként. Simán meg kell mondani, hogy az ajánlat neked nem felel meg, azért mert…, de szívesen dolgozol a céggel egyszer majd, más körülmények között.

Sok munkáltató azt gondolja, hogy egy nehezebb helyzetben lévő álláskereső bármilyen alacsony áron elvállalja a munkát, diktátumként mond egy nevetséges összeget; kell vagy nem? Ha te is nehéz helyzetben vagy, próbálj meg legalább próbaidő utánra jobb csomagot kiharcolni. Ha ez sem megy, akkor se menj a magad által meghatározott minimumod alá. Ha mégis ezt teszed, akkor tudd, hogy ez ideiglenes megoldás, és tovább kell keresgélned, hiszen a minimumod alatt munkát vállalva folyamatosan hiánnyal fogsz küzdeni, azaz a napi megélhetésed szempontjából nem sokat léptél előre. Mérlegelni kell azonban, hogy a munkaviszonyban töltött idő mégiscsak jelent előnyt a munkanélküli léthez képest: rossz esetben a segélyed alapját adja, jobb esetben gyakorlod a szakmát, építed a szakmai kapcsolatokat, van biztos bevételed, még ha az szerény is. Ebből a helyzetből könnyebb egy másik állást találni, mint munkanélküliként.

Ha a váltás minőségi javulást eredményezne az életedben akkor is, ha ugyanazt az összeget kapnád, mint a régi helyeden, és/vagy ugyanazt a munkát végeznéd, akkor érdemes ezzel érvelni: te nem nyerészkedni akarsz, ugyanazt akarod, mert ami pluszt látsz a cégben az az, hogy …. és ez neked elég. (pl. mert a jelenlegi helyed épp a csőd szélén áll, elköltözött olyan messzire, hogy nem tudnál bejárni, olyan bánásmódban részesülsz, ami számodra elfogadhatatlan stb.)

Ha kifejezetten előrelépést keresel, anyagilag és/vagy szakmailag: ha anyagilag előrelépés, és ezzel elégedett vagy, a szakmai előrelépés nem számít neked, el kell fogadni az ajánlatot. Ha a szakmai előrelépést megkapnád ugyan a váltással, de az anyagit nem, akkor is érdemes mérlegelni: hosszútávon jobb-e neked, ha egy magasabb pozíció szerepel a CV-dben?

Ha az ajánlat nem passzol a hosszútávú céljaidhoz (karrierterv, pénzügyi és személyes igények), de még rövidtávon sem jelent neked semmiben előrelépést, akkor nem hibázol, ha nemet mondasz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr955801243

Bachelor9 2014.02.14. 10:01:05

Szia!
Tenyleg ugy gondolod, hogy letezik beralku?
En nagyon regen hallottam arrol, hogy barkit megkerdeztek volna arrol - nem a kotelezo kerdesek alkalmaval -, hogy mennyit szeretne. Megkerdezik, s majd ok megmondjak : ennyi a fizu. De hogy ezen lehetne javitani, felfele vagy barmivel? Kozszferaban biztos nem, multiknal elmeletben lehetne, de megsem. Talan magancegeknel..?
Egyebkent de jo volna, ha lenne ra mod...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.14. 10:05:10

@Bachelor9: közszférában valóban nem nagyon van lehetőség. Közalkalmazotti, köztisztviselői illetményalap, bértábla, törvényi szabályozás van rá. (részletesen itt: www.kozszolga.hu/illetmenyalap)
Minden más helyen nyitott az alku. Az "ennyi a fizu" kijelentés után kell elkezdeni alkudozni.

Bachelor9 2014.02.14. 10:13:55

Ertem. Ugy gondolom, ha sok hasonlo pozi nyitott egy cegnel, akkor sem lehet alkudozni : mindenki ugyan azt kapja. Vagy mashogy gondolod?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.14. 10:16:10

@Bachelor9: jól szervezett cégnél ugyanaz a keret az azonos pozíciókra, de nem biztos, hogy ugyanazt kapják a munkavállalók. Mindenki azt kapja, amit kialkudott magának (a kereten belül). Láttam már egymással szemben ülő, azonos feladatkörű embert, 50%-os fizetéskülönbséggel.

Noras 2014.02.14. 10:24:51

Szia! En az utolso elotti bekezdesed (ha a valtas minosegi ) lehet, h felreertettem. Tehat nem nyereszkedni akarok, hanem? Azt szeretnem megkapni,mint korabban?
Nem tudtam osszerakni a zarojeles mondataiddal.

A masik eszrevetelem, hogy jelentkezel egy allasra, de azt vmi oknal fogva nem te kapod meg,vagy mar nem is aktualis..mindegy miert. De felajanlanak egyet, ami a szakmai elomeneteleddel ellentetes iranyu, sot, meg anyagilag is kedvezotlenebb sz elozonel. Viszont nincs munkad. Namost anyagilag pluszban lennel, elvallalod? Es ki tudja meddig bentragadsz, de kozben folyamatosan keresgelsz, ahogy irtad. 1. Vagy nem vesznek fel, mert van munkad 2. Vagy azert, mert a jelenelegi poziciod alacsonyabb, mint korabban. Felmerul a kerdes: igy is erdemes elvallani? Mit gondolnak majd, miert mas a poziciom,lefokoztak, elkuldtek..miert? Az oneletrajzban sem nez ki jol, egy ilyen jellegu "alku".

Igy kivulrol, mit gondolsz?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.14. 10:32:29

@Noras: "Ha a váltás minőségi javulást eredményezne az életedben akkor is, ha ugyanazt az összeget kapnád" --- ezt arra értettem, hogy ha esetleg egy bedőlni készülő cégnél vagy, akkor azonos pénzért is érdemes váltani, és ezt el is lehet mondani.

A másik téma, amit írtál: én "túlélő állásnak" hívom ezeket, ezek a "jobb, mint a semmi" állások. Itt a benneragadás az egyik veszély, de ha választani kell, hogy munkanélküliségből, vagy alacsonyabb pozícióból keress új állást, akkor az alacsonyabb pozíció jobb helyzetet ad (nyugodtabban tudsz tárgyalni pl.). Ha van állásod, és mondjuk lépnél, mert nem jó, akkor egy másik nem jóért kár a váltás kockázatát vállalni.

Noras 2014.02.14. 10:56:55

Koszi.
Atfogalmazom :) erdemes beirni az oneletrajzba ezt az alacsonyabb "tulelo" poziciot? Nem kelt ellenerzetet? Plane, ha szamit a szakmai elorelepes.

Lehet egy temajavaslatom - egyikhez sem kapcsolodva? A mobbingrol keveset hallani, illetve arrol, hogy altalaban hogyan kellene kezelni, es miert azok jonnek ki rosszabbul, aki az aldozat ( pl.felmond, pszichesen megzakkan vagy pont a zaklatonak hisznek, mert o pont olyan szemely, aki mindenkivel feltunoen joban van es ismer minden pletykat)

Megnezted a " csunya emberes" musort mult heten?:)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.14. 11:11:53

@Noras: Ha elég hosszú volt ahhoz, hogy rosszul mutasson a rés, érdemes. Ha túl alacsony volt a pozi, akkor ezt valahogy el kell fedni (ügyintéző helyett koordinátor, kisegítő helyett ügyintéző, a valós feladathoz igazítva pozíciót. Láttam én már asszisztenst igazgatói döntési jogkörrel, de persze se igazgatói fizu, se névjegye nem volt hozzá)
Azért is érdemes beírni, mert legalább látják, hogy mi a motivációd a megpályázott állásra, miért nem vagy elégedett. Újabb trükk: erről a túlélő poziról 1-2 sorban megemlékezni, az előző, magasabb szintről meg jó hosszan írni.

Mobbing: nincs rá jó ötletem :( Menekülni kell, kb. ennyi lenne a posztom róla nagy hirtelen, hosszútávon lehet, hogy össze tudok rakni valamit, ami segít, de az sem lesz világmegváltás :( Sajnos, szakembereknek sincs komolyabb javaslatuk arra, mit tegyen a mobbing áldozata, arról bezzeg remek tanulmányok vannak, hogy a mobbingoló csapatot hogyan tegyék "rendessé". Nyilván méregdrága szervezetfejlesztési tanácsadók által, és e tanulmány írói véletlenül pont azok, szívesen segítenek.

Csúnya emberes műsor: nem néztem még, de felvettem :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.02.14. 22:55:40

@Bachelor9: Létezhet, csak fel kell készülnöd arra, hogy nemet mondanak.

Pozitív (és mázlis)példa, első állásomnál megkérdezték, mennyire alkuképes a fizetési igényem (Kezdő taknyosként, a munkaerő-közvetítő tanácsára pofátlanul magas összeg szerepelt). Valamiért el sem gondolkodtam, csak viccesen benyögtem a hollandusnak, hogy negotiable, de csak felfelé. Ennyiben maradtunk, és amikor kézhez kaptam az ajánlatot írásban, a pofátlan összeget megfejelték 10%-al.

Legutóbb viszont... Nem volt állásom, nagyon kellett a pénz, így ugyan a fejvadász még mesélt autóhasználatról meg szép fizuról, de a végén amikor 10%-al kevesebb szerepelt az ajánlatban, kussoltam mélyen, nem alkudoztam. Aláírtam villámgyorsan, és visszaküldtem, mielőtt meggondolják magukat.
Egyrészt még az is elég csinos összeg volt, másrészt ugye minden nap, amit nem munkában töltök, veszteség. És akkor ugye a dilemma, hogy mi a jobb, még két hónapig állást keresni, a 10%-al magasabb fizuért (mellé az idegesség, a fogyatkozó bankszámla, a bizonytalanság), vagy bevállalni a 10%-al kevesebbet. Ha tegyük fel két hónapot kéne várni +10%-ra, az kereken 20 hónap után térülne meg. És nincs garancia, hogy 2 hónap múlva bejön a tuti. Megéri? Mindenki döntse el maga.

Bambano 2014.02.15. 01:02:27

@Noras: dolgozni nem szégyen, hazudni az. nem tudok elképzelni olyan legális munkát, amit szégyellnem kellene annyira, hogy ne írjam bele a cv-be. másrészt meg kis ország, mindig minden kiderül.

hogy érdemes-e elmenni dolgozni gyenge munkára, mikor munkanélküli az ember, az bonyolultabb kérdés. ha a fizetésből a költségek után még marad valami, akkor valószínűleg igen, a semminél jobb és fizetik a tb-det.

egyébként meg az a véleményem, a hr-es is látja, hol tart az ország, 2008 után az a nyerő, akinek van munkája, nem csak az, akinek csúcs melója van.

Sanz 2014.02.15. 01:13:26

Külföldi példákat tudnál mondani? Én most váltottam két angol cég között és fejvadászon keresztül zajlott a béralkum (végül a recruiter 5%-kal többet alkudott ki, mint amit én elképzelhetőnek tartottam).

Egyébként a béralku a legizgalmasabb része a kiválasztásnak, mert ha valaki jó helyzetben van, akkor akár az utolsó pillantaban is visszaléphet az állástól, ha tényleg nem azt kapja, amit akar.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.15. 08:35:46

@Sanz: Nem igazán, mert nem dolgoztam külföldön. Olyan volt, hogy a magyarországi fizetésemre külföldön kellett megalkudni, mert ők adták a büdzsét. Ott úgy zajlott az alku, hogy megmondtam, mi az elvárás, ők megmondták, mi a keret, mik a juttatások, igen, mindkét fél nyílt lapokkal játszott. Nem kértem céges autót, de azt kértem, számolják újra, így mi az ajánlat, megtették. Majd egy offer letter formájában kiadták, és 1 hét határidőt adtak a döntésre. Természetesen az volt a szerződésben, ami az offer letterben.

Noras 2014.02.16. 18:42:59

@Bambano: sajnalom, ha ugy ereztettem, hogy a hazugsag fogalma eleve felmerult valakiben. Semmi ilyenrol nincsen szo, sem szandekomban nem allt ilyet megfogalmazni, se nem gondolkodtam hasonloban. Eszem agaban sincsen mast allitani. Kerdeztem valamit.

Azon kivul abban sem ertunk egyet, hogy mondjuk egy diplomas "rangon aluli" allasokat el kell, hogy fogadjon. Feltetelezem Pesten ilyen fel sem merul senkiben, mert eleg nagy teruleten lehet mozogni akar egy cegen belul is. De videken meg kell varni, hogy legyen uresedes es konyvelo/berszamfejto/jogi asszisztens/ertekesitesi manager/villamos tervezo/ stb allast talaljon az ember, ne kelljen nagyon lejjebb adni, mert beleragadhat az ember. (Es azert nem tudom, ki higy erezne vagy ki mit feltetelezne egy olyan ismerosrol, aki egy jobb melo utan elmegy a 100-asba eladonak,vagy takaritani outsourcing-bol a volt sajat cegehez..elnezest, senkit nem megbantani szeretnek, csak erzekeltetni az empatiat..)

En errol nem akartam vitat inditani, mas kommentem nincs es nem is kivanok ezen parbeszedet forditani.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.16. 18:44:40

@Noras: Engem viszont megihletett a téma, úgyhogy hamarosan lesz egy poszt a túlélő állásokról.
süti beállítások módosítása