JobAngel Az álláskeresők védangyala

Miért jó közvetítőn keresztül állást keresni?

2013. augusztus 29. 17:00
16 hozzászólás

BridgeSun - Copy.jpgSokszor hallom, hogy a legtöbb álláskereső inkább kikerülné a toborzó, közvetítő cégeket, mert rossz tapasztalatai voltak, mert azt gondolja, hogy közvetlenül a munkáltatóval tárgyalva – kikerülve a közvetítői kört - hatékonyabb lehet az álláskeresése. A rossz tapasztalatokkal nehéz mit kezdeni, el kell ismerni, vannak kóklerek ebben a szakmában is.

Az álláskeresés gyorsasága és hatékonysága azonban sokkal több tényezőtől függ annál, minthogy ilyen egyszerűen ítéljük meg.

Nem biztos, gyorsabb nélkülük

Az, hogy hány interjú, milyen tesztek után döntenek, nem közvetítőfüggő, hanem a munkáltatótól függ. Ha a munkáltató úgy rendelkezik, hogy neki szakmailag, HR-ileg előszűrt jelöltek kellenek, akiket majd nyilván ő is megszűr szakmailag és belső HR-essel is, akkor az már 4-5 kör minimum. Ez lehet akár 1 hónapon belül, lehet 3-4 hónap, vagy akár fél év is. Mindig a munkáltatótól függ az átfutási idő, mert ő szab határidőket. A közvetítőnek is, magának is. Sőt, lehet, hogy még egy ügyfelétől, annak projektjétől is függ, mikorra kell neki új ember.

Ha nincs közvetítő, és belső HR sem, akkor hirdetés útján, maguk próbálnak embert találni. A hirdetés ügyintézése 1 hét, futási ideje 2-3 hét, a beérkezett pályázatok szelektálása a napi szakmai munka mellett lassú, vagy ami még rosszabb: elnagyolt. Pl. az első 2 nap talál 5-15 jó jelöltet az ezzel foglalkozó ember, a többi napok pályázóit már meg sem nézi, idő hiányában. Mivel a szakmai vezető ideje drága, így napi 1-2 órája van jelöltekre, 5 interjúzandó jelöltnél az kb. 7 munkanap. Utána jöhet a fennmaradt 2-3-mal a bértárgyalás. Lehet, hogy ez csak 2 személyes találkozás volt a kiválasztott számára, de nem biztos, hogy gyorsabb volt, mint közvetítővel.

A közvetítőnek érdeke a jelöltet segíteni

Amíg egy munkáltató „kész” jelöltet akar, addig egy közvetítő még tud segíteni a jelöltnek alkalmassá válni. Kijavítja a kevésbé jól sikerült önéletrajzot (ha szerkeszthető formátumban kapja!), tanácsot ad interjúhoz, ahhoz is, mennyit kérjen a jelölt, van, hogy el is kíséri a munkáltatói első interjúra, és „vigyáz” a jelöltre, mert náluk is verseny van: lehet, hogy az ügyfél több közvetítőt bízott meg, így neki ugyanúgy meg kell nyernie az állást, mint a jelöltjének. Sok esetben pedig az alkalmazásba kerülő jelölt juttatásainak arányában határozzák meg a közvetítő jutalékát, tehát mi is a közvetítő anyagi érdeke…?

Az viszont nem érdeke, hogy bármi áron, de "odatolja" a nem odavaló jelöltet. Ha vállalt garanciát, és a jelölt nem válik be, x időn belül másikat kell biztosítania a közvetítőnek. Ilyenkor már a saját költségére keresgélhet.

Megfelelő juttatáscsomag

Az ügyfél igényeit ismerve a közvetítő képes azonnal megóvni a juttatások vonalán tévutakra tévedt céget. Munkaerőpiaci ismeretei vannak arról, hogy ennyiért ilyen ember nincs, ennyiért vagy másmilyen van, vagy többet kell fizetni az ilyenért.
Vannak közvetítő cégek, akik nem foglalkoznak olyan ügyféllel, aki nem bejelentett, vagy félig bejelentett állást kínálnak. Az ilyen keresést egyszerűen nem vállalják, és ez pozitív.

A hirdetések pontossága

Sokszor látunk semmitmondó, esetleg nevetséges (és nem vicces) álláshirdetéseket. Ezeket általában hozzá nem értő cégek maguk próbálják összevagdosni sablonokból, de még a saját igényeiket sem tudják megfogalmazni, esetleg téves nézeteik vannak egyes tudásanyagokról. Pl. mikor megkérdeztem egy kisvárosi tüzép-telep vezetőjét, hogy a meghirdetett pénztárosi állására miért kell közgazdasági szakközépiskolai végzettség, akkor azt válaszolta, hogy hát nem ott tanulják? Mondtam, nem ott mikro- és makroökonómiából érettségiznek, pénztárvezetést nem tanulnak. Vegyen fel nyugodtan bármilyen adminisztrációra alkalmas embert, aki volt már pénztáros valahol. Az, hogy egyes szakmai vezetők nem értenek a kiválasztáshoz, önmagában nem baj, én sem tudok bútort készíteni, de van rá asztalos, akit meg tudok bízni, mert igényem van egy jól illeszkedő bútorra. Így kellene lennie ennek a kiválasztásnál is. Jó munkavállaló kiválasztására is szakosodtak cégek, nem kell a cégen belül érteni mindenhez, ráadásul így még garancia is van. Az a cég, aki közvetítőhöz fordul, már feltételezhetően elég igényes arra, hogy jó kiválasztási folyamata legyen. Ez pozitív üzenet kellene, hogy legyen a jelöltek felé is. Persze a közvetítők sokat hibáztak, így ez az optimizmus eltűnt, vagy tán sosem volt meg az álláskeresőkben.
Egy jó közvetítő az ügyfelét kikérdezi az igényeiről, elképzeléseiről, mielőtt hirdetést (állásprofilt) írnak. Befolyásolja is, ha szükséges, és ha elfogadják a véleményét. Még profibbak nem vállalják a lehetetlen elvárásokra a keresést. Pl. lehet, hogy elég egy asszisztens is arra a feladatra, amit az ügyfél egy újabb drága szakemberrel akart megoldani. Olcsóbb is lesz, könnyebb is lesz találni. Az álláskereső pedig azt látja, hogy nem atomfizikusi doktorátust kérnek egy recepciós álláshoz.

Jelöltként fontos tudni, hogy a közvetítő cégek (főleg a nagyok), megválogatják az ügyfeleiket: van olyan cég, aki kifejezetten elutasítja a szürke-fekete munkára való kereséseket, csak teljesen bejelentett állásra hajlandók embert keresni. Olyan ügyféllel sem foglalkoznak, akinek a fizetési morálját nem tartják kielégítőnek.

A jelöltek motiválása

Egyes esetekben nem könnyű jelöltet találni, más cégből kell elcsábítani. Ha az ügyfélnek a CV alapján tetszik a jelölt, akkor a jelöltet kell meggyőzni, hogy kezdjen el tárgyalni egy állásváltásról. Itt a sok éve ugyanott, ugyanolyan pozícióban dolgozók járhatnak jól: előrelépési lehetőséget kaphatnak. Egy ilyen lehetőséget érdemes közelebbről megvizsgálni, mielőtt meggyőződésből elhajtod a közvetítőt az ajánlatával.

Ha mégsem akarsz közvetítőt

Lehet, hogy a fentiek sem győztek meg a közvetítőkről. Ezesetben is regisztrálj állásportálokra, mert ott nemcsak közvetítők, hanem munkáltatók maguk is keresgélnek az adatbázisban. Megteheted még, hogy általad szimpatikusnak gondolt munkáltatók honlapjait böngészed, hátha egyszer neked való hirdetés jelenik meg a karrieroldalukon. Linkedin profilod legyen rendben, mert oda sem csak közvetítők járnak.

Kifejezetten közvetítő nélküli álláskeresésre szakosodott a Közvetlen állások oldal is, érdemes kipróbálni.

Ezt a cégek kiválasztásért felelős embereinek is ajánlom: a cég honlapjának karrieroldalát meg lehet adni ennek a keresőnek, így az ide érkező álláskeresők rá fognak találni a cég honlapján közzétett álláshirdetésekre, anélkül, hogy a honlapon járnának.

-----------

A következő poszt a kóklerekről, átverésekről fog szólni. Mert nem tagadom, hogy vannak ilyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr515449489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flamer 2013.08.30. 12:36:59

Kár, hogy ezeknek a pontoknak a többsége a "wishful thinking" kategóriába esik. A közvetítők is simán adnak fel idióta hirdetéseket, ráadásul mivel abszolút nem ismerik az adott területet, ezért teljesen ostoba kulcsszavas szűrést alkalmaznak. Ebből meg egyenesen következik, hogy a hideg is kiráz arra a gondolatra, hogy a közvetítő majd beleszerkesztget az életrajzomba.

movhu 2013.08.30. 12:55:42

"Munkaerőpiaci ismeretei vannak arról, hogy ennyiért ilyen ember nincs, ennyiért vagy másmilyen van, vagy többet kell fizetni az ilyenért"

Legfeljebb a cég ragaszkodik a hülyeségéhez. Voltak olyan fejvadászos megkeresések nálam vagy a környezetemben, hogy az előírt tapasztalatú emberért kiajánlott összeg a vicc kategóriába esett.(Még akkor is, ha tudom, hogy ez egyeseknek meg az álom kategória) Hogy konkrét legyek mindenféle hálózati ismeretes+Cisco vizsgás embert kerestek 5+ év tapasztalattal olyan bruttó 260-280 körül. Persze a szokásos beszélt angol és hasonlók is elő voltak írva.

A másikba nemrégiben szaladtam bele, ahol jól tudom ismeretségi körből, hogy az adott cég mér legalább 1.5-2 hónapja keresi a pozícióra az embert, rendkívül összetett szakmai kompetenciákat előírva, és bár az ajánlott összeg nem rossz, de pont az a határ, amiért nem fog megmozdulni egy ilyen ember. Az ajánlott összeg és juttatáscsomag mégis erősen kötött, a fizetésen kívül gyakorlatilag nulla kiegészítővel. Hozzá kell tenni, hogy nagyon speciális szakmai területekről van szó, ahol még megfelelő összeg birtokában is nehéz embert találni.

teddybear01 2013.08.30. 13:05:19

Semmi szükség munkaközvetítőre. A legtöbb vagy lehúzza az embert, vagy nem is továbbítja a jelentkezést.
Ráadásul a "szelektálása" is meglehetősen érdekes, hogy mást ne mondjak. Az adott szakmához a legritkábban ért, ezért valamijen hajánál előrángatott paraméter alapján dobja el a jelentkezéseket.

Aztán ott van a fénykép kérdése is. Amennyiben valamilyen szakmai pozíció betöltéséről lenne szó, minek is? Aki rendszegazdának, vagy kőművesnek jelentkezik, a tudása, szakértelme a fontos, nem külső. Nem csippendél fiúnak jelentkezik!

Bambano 2013.08.30. 13:07:08

Miért, jó? Én még nem láttam olyan munkaközvetítőt, amelyik normálisan működött volna.

Olyat már igen, ahol 4-5 hónap alatt döbbentek rá, hogy a kirúgott/távozott munkatársnő feladatait át kellene adni másnak. Ez egy nagy, neves cég volt.

Olyat is, ahol a toborzó kislány megcsinálta a horoszkópomat és az alapján helyben el is utasított.

Sok munkaközvetítőről meg nem tudok semmit, mert egyáltalán nem foglalkoznak a jelöltekkel.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.30. 13:09:03

"Lehet, hogy a fentiek sem győztek meg a közvetítőkről. Ezesetben is regisztrálj állásportálokra, mert ott nemcsak közvetítők, hanem munkáltatók maguk is keresgélnek az adatbázisban. "

Amikor állást kerestem, regisztráltam, és kizárólag inkompetens közvetítők találtak meg, jellemzően olyan hirdetéseket állásokat, amiből kiderült, hogy meg sem nézték az adatlapomat, önéletrajzomat, csak elküldték mindenkinek aki adott ágazatot bejelölte.

Egyébként nekem is ugyanaz a tapasztalatom, mint sok más embernek, a közvetítőket érdemes kerülni.

hülye vagy, de nem meglepő 2013.08.30. 13:21:21

Fura(?) nekem csupa olyan tapasztalatokat sikerült begyűjtenem, ahol a közvetítővel kizárólag baj volt. Egy olyanra nem emlékszem, amelyikre azt mertem volna mondani, hogy 100%-ig korrekt.

kalandfereg 2013.08.30. 14:06:26

Hát, én meg úgy tapasztaltam, hogy a közvetítő cégek munkatársai hr-szakmailag dilettánsok és max. félinfókkal rendelkeznek a cégről, állásról. Továbbá mélyen lekezelőbbek a jelentkezőkkel, mint a munkatársat kereső cégek maguk.

flamer 2013.08.30. 14:09:39

Behalt a blogmotor?

levendulabandi 2013.08.30. 14:27:02

Találkoztam korrekt közvetítőkkel akik jóindulatúak és segítőkészek voltak, de itt is igaz sajnos: tele van lelkiismeretlen dilettánssal a szakma. Nem jelez vissza, bár többször ígéri, nem tudja melyik állásra is hívott be interjúra. A végén a hr-es kislány kinyögi, h nincs is ilyen pozíció a valóságban, mint amit hirdettek, de most gyűjtenek egy csomó cv-t be, mert a leendő megbízók felé mutatni kell, h 5000 Cv van az adatbázisukban. Vagy:ami tipikusan az ingatlanközvetítőknél is alkalmazott trükk: amit hirdettek az ugyan már nincs meg (2 napja tették fel), de van egy másik hasonló (jah, hasonló, csak p.csamessze van, mások az elvárások és nem épp uaz, de úgy már nem rakják fel, mert akkor a kutya se jelentkezik rá.)
A profession adatbázisába eccer tettem fel magam: életembe annyi biztosító még nem keresett meg, mint akkor, továbbá zepter és mindenféle jutalékos társai...azóta soha.

mertcsak 2013.08.30. 14:36:25

a közvetítő nem a jelölt érdekeit nézi, hanem a cégét, aki fizetni fog

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.30. 14:40:09

@mertcsak: A közvetítő érdeke, hogy a jelölt jó magas fizetésért jó sokáig a cégnél maradjon, mert ezért fizetnek neki. Ha nem nézi a jelölt érdekeit, ez nem fog összejönni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.30. 14:47:31

@flamer: Ugyan láttam már ilyen közvetítőket, de tényleg "wishful thinking" időnként. Így legalább a közvetítők használhatják oktatóanyagnak is :)

mertcsak 2013.08.30. 14:51:50

@jobangel: a közvetítő a cég érdeke és szempontjai alapján keres megfelelőnek vélt jelöltet, nem pedig az utcáról beeső álláskeresőnek próbál munkahelyet találni.

unionista (törölt) 2013.08.30. 15:59:58

@hülye vagy, de nem meglepő:
azért, mert ezek a közvetítők nem ágazatokra szakosodtak, hanem az általános hr/pr mentén gondolkodnak. magyarul egy általános érettségivel, és valami buta főiskolával rendelkező egyén áll a munkaadó és a munkavállaló közé. ez segédmunkások esetén még rendben is lenne. de már szakmunkások kiválasztásánál is problémás.

hülye vagy, de nem meglepő 2013.08.30. 17:31:18

@unionista: az a baj, hogy többségük mintha még gondolkodni is lusta lenne. Olcsóbb lenne egy egyszerű keresőprogramon átengedni az önéletrajzokat és amit a program arra érdemesnek tart, azt továbbítani a hirdetőnek. Akkor legalább tudja az ember, hogy azért bunkó a túloldal, mert gépből van, ergo fingja sincs kulturált viselkedésről, udvariasságról, nem beszélve olyan apróságokról, mint a jelentkezők emberszámba vétele.

kalandfereg 2013.11.11. 20:06:50

Nekem a Hays nevű céggel van tapasztalatom, akik elvileg az egyik legnagyobb név a szakmában.

Nos, az ügyintézőik teljesen dilettánsak voltak. A szakmát, ahova az álláseresőket toborozták, nem ismerték, tök laikusok voltak.
Emellett lekezelőek voltak az álláskeresőkkel, packáztak velük, mint akik erkölcsileg is föléjük magasodnak pusztán azáltal a tény által, hogy ők a megkerülhetetlen összeköttetés a kereső és az állás között.
Nehézkesek is voltak, volt olyan állás, ahol a munkaadóba más úton, direktben is belefutottam, és ő is meglehetősen szorgalmazta, hogy iktassuk ki a közvetítőt, csak a baj van vele, mindezt egy valag pénzért.

izé... ...ez az egész Írországban történt, ahol a helyismeret hiánya miatt fordulhatott egyáltalán elő, hogy közvetítővel szóba álltam. Magyarországon ilyesmit meg se próbálok, mostanra tapasztalatból tudom, hogy az ilyen vágóhíd jellegű, professzionalizált munkavállaló-keresés esetén csak matematikai az esélyem.
Az az igazság, hogy nekem eddig szinte csak ismerősön keresztül lett állásom, és ezekben az állásokban kivétel nélkül tökéletes megelégedettségre végeztem és végzem a dolgomat. Egyetlen egyszer kaptam meg állást újsághírdetésre jelentkezve, na ott a próbaidő alatt kirúgtak. ;)

A másik banda, akiktől feláll a hátmon a szőr, a HR-esek. Annyi áltudományos, használhatatlan marhaságot, amit azok összehordanak, épeszű ember két percig se bír. ;)
süti beállítások módosítása