JobAngel Az álláskeresők védangyala

LinkedIn profilbeállítások álláskeresőknek

2013. július 31. 16:00
15 hozzászólás

job seeker linkedin.jpgElső kérdés, hogy lehet-e állást keresni egy ingyenes Linkedin accounttal, vagy fizetős account kell? Lehet ingyenessel is, mégpedig sikerrel. (Íme a saját esetem) Mivel a Linkedin karrierkapcsolatok kezelésére van kitalálva, egyértelműen alkalmas álláskeresésre is. Főleg, hogy fizetős HR-accountot is kínálnak, ezzel kifejezetten toborzókat vonzanak az oldalra, így segítve az álláskeresőket. Egyes vélemények szerint a magyar toborzói-közvetítői piacot is átrendezte ez a szolgáltatás, tehát semmiképpen sem elhanyagolható tényező.

Megjegyzés: A képekre kattintva azok olvasható méretben is megtekinthetők.

Ha álláskeresőként szeretnéd a Linkedint használni, nem kell feltétlenül fizetni egy álláskeresői profilért (Job Seeker Account), csak egy kicsit módosítani a profilod. Állítsd be, hogy szívesen veszel állásajánlatokat. Úgy, hogy a jobb oldali fényképedre kattintva lenyitod a Settings menüt, a Privacy&Settingsre kattintasz.

linkedin-1k.jpg

Ezzel előhozod a beállítási lehetőségeidet. A legtöbb igényeid szerint beállítható, álláskeresői szempontból a kommunikációs lehetőségek fontosak számunkra, ezért katt a Communications fülre, és válaszd ki azon üzenetek típusait, amiket szívesen látsz:

linkedin-2k.jpg

A felugró ablakban bejelölheted, milyen üzeneteket szeretnél kapni. Mivel a LinkedIn a lehetőségek keresésének felülete, én mindig mindenfélét bejelölök, legfeljebb majd kitörlöm később az érdektelen üzeneteket. Az mégis kevésbé kellemetlen, mint nem megkapni egy fontosat. Az „ADVICE PEOPLE WHO ARE CONTACTING YOU” mezőbe írhatsz arról, milyen állások érdekelnek, betehetsz egy linket a letölthető önéletrajzodról, ha valamilyen szakmai honlapot, blogot vezetsz, azt is linkelheted. Illetve írd be, hogy pl. 1 napon belül tudsz válaszolni. NE írd be, hogy milyen állás nem érdekel (MLM, biztosítási ügynök stb.), mert akiknek ez szólna, úgysem veszik figyelembe, komoly érdeklődőnél pedig csak negatív hozzáállást mutat rólad.

linkedin-3k.jpg

Ha ezt beállítod, az a HR-es, aki a maga HR accountjával mindent lát a profilodban, letilthatatlanul, azt is látni fogja, hogy milyen üzeneteket írhat neked. Álláskeresőként elég fontos, hogy tudja rólad: állásajánlatokra kifejezetten nyitott vagy.

Emellett a neved alá is írd be, hogy „Looking for new job in IT support” vagy hasonlót. Legyen benne ebben az is, milyen területen keresel állást, mert már az elején jó tisztázni, mivel kereshetnek meg. Jelenleg „professional headline” néven fut ez a mező.

Aktív álláskeresés a LinkedInen

Egyre több cég nemcsak vadászik, de hirdet is a LinkedInen, és a neked releváns hirdetések megjelennek belépéskor, jobb oldalon, „JOBS YOU MAY BE INTERESTED IN” felirat alatt. Ezekre jelentkezni egyszerű, katt a hirdetésre, önéletrajzot feltölteni, motivációs levelet a megfelelő mezőbe bemásolni (mert ugye előtte egy szövegszerkesztőben megírtad, átolvastad, hogy ne egy text mezőben kelljen szerencsétlenkedni a fogalmazással, bekezdésekkel). Tudnod kell, hogy a jelentkezés mellé a Linkedin profilod is csatolódik, ezért ha az tele van ajánlásokkal, endorsementekkel, az is eljut a kiválasztóhoz. Ennek előnyeit ugye nem kell ecsetelnem? Mivel önéletrajzot úgyis mellékelsz, a Linkedin profil ne a munkahelyek felsorolásáról, hanem a munkatapasztalatokról szóljon. Mit, mikor, hol csináltál, milyen eredménye lett.

Kellemes szolgáltatás az is, hogy mailt kapsz arról, ha sikeresen elküldték az anyagod, és arról is, ha azt valaki meg is nyitotta!

Látható, hogy a Linkedin képes egy szofisztikált álláskereső portálként is működni, és valószínűleg egyre inkább terjedni fog a használata e célra is. Az, hogy egy kicsit át kell alakítani a profilt álláskeresőként, sokkal kevesebb időt igényel, mint regisztrálni egy állásportálra. Ennek ellenére ma még nem javasolnám, hogy kizárólag a Linkedinen keress állást, de eljutott már oda a magyar munkaerőpiac is, hogy kihagyni nem szabad a lehetőségek közül.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Elindult a Goldenblog 2013 blogverseny szavazása!

A Biznisz kategóriában szavazzatok rám!

http://goldenblog.hu/szavazas.aspx

goldenblog_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr95387531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gico 2013.08.01. 09:06:19

Engem LinkedIn-en talált meg a fejvadádsz, akinek a mostani állásomat köszönhetem. Nagyon hasznos rendszer.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.08.02. 13:15:58

Yess, végre a kedvenc témám. Legutóbbi két állásomat LinkedIn-en találtam. Illetve talált meg engem, egy nyamvadt hirdetésre sem jelentkeztem. Igaz, nem Magyarországon, kíváncsi vagyok, otthon mennyire működik a dolog.
Ami érdekes, hogy az emberek nem hiszik el. Letojják. Több ismerősöm, barátom is megkeresett állásvadászat ügyben (itt angliában), Mindenkinek ajánlottam a LinkedInt, ennél mégrészletesebb útmutatót adva, hogyan lehet a leginkább megadni az esélyt, hogy megtaláljanak, erre mit csináltak? Semmit. Pár szót változtattak a profiljukon, de amúgy tojtak bele. Most akkor könyörögjek nekik?

ps: Nem lehetne kiszedni ezt a kommentszófigyelőt? a trágya közkeletűbb formáját használtam, erre ezt nem lehet posztolni, mert csúnya szavak vannak benne. Jujj.... Azért ez nem a paci túlsó oldala?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.02. 13:46:42

@Eltévelyedés: Igen, az egyik legkedvencebb állásomat én is, ezért hiszek a LinkedInben. Meg sok sirdogáló közvetítőt láttam, hogy a cégek direktben megtalálják azokat a jelölteket, akiket ő is küldött volna.

Tapasztalat, hogy a könyörgés sem segít. Embereket nem kergethetsz ostorral a mennyországba.

Ps: kommentszűrőm úgy lett, hogy egy régi motoros blogger átküldött egy szóhalmot válogatott trágárságokkal, hogy ezt tegyem a szűrőbe. Belemásoltam válogatás nélkül. És néha, mikor magam is kommentelek, belefutok a saját szűrőmbe :) Majd egyszer kigyomlálom.

2013.08.04. 08:04:04

Leginkább IT-s végzettségű embereknek éri meg beregisztrálni, nem?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.04. 08:42:29

@Philosoraptor: Nekik is, és mindenféle szellemi tevékenységet végző embernek. Így is van felépítve: projektekről, publikációkról, szakmai elismerésekről, specializációkról szól az előregyártott profilsablon is. Egyre inkább terjed az adminisztrációs állásoknál is, pont a látható közösségi háló miatt. Pl. ha egy gazdasági igazgatónak keresnek titkárnőt, akkor lehet úgy indítani a keresést, hogy egy hasonló profilú cég gazdasági igazgatójának azonos cégnél dolgozó összes adminisztrációs ismerősét végignézik. Régebben ez csak vezetői szinten működött, pl. élelmiszeripari gazdasági vezetőt más élelmiszeripari cégektől vadásztak le. Ma már a szervezet minden szintjén ez a trend. Ezért lesz egyre inkább igaz, hogy mindenkinek ajánlott specializálódni: ha így keresnek embert, akkor más iparágba nagyon nehéz lesz átkerülni.

Mylady 2013.08.04. 22:24:35

És ha beállítgatom, hogy állást keresek, meg nyitott vagyok, akkor a HR-esünk nem fogja kiszúrni, hogy távozni akarok? Nem tetszik nekem, hogy bárki (HR-es) láthatja.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.04. 22:42:17

@Mylady: Titokban valóban nem lehet állást keresni vele. Pont ezért hangsúlyozom, hogy a HR-es account mindent lát.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.08.05. 11:01:57

@Mylady: A HR-es nem biztos, hogy minden mukatársnak az adatlapját böngészi napi rendszerességgel. Láthatja, ha akarja, de van neki jobb dolga is, mint téged lesni. Ha már téged les, akkor valószínűleg amúgy is ülsz a lapáton.

Illetve... kultúrált cégeknél, ha valaki állást keres, és amúgy meg akarják tartani, tesznek gesztusokat, kitalálnak valamit, hogy megmaradjon. Lásd a főnököm. Pontosan tudja, hogy hívogatnak néha fejvadászok, és nagyon nem szeretné, ha elmennék. Ígérettel már tele a padlás, és ha nem irreális a kérésem, meg fogják adni (úgy sejtem +20%-ig). Azt mondják, azt is elintézhetjük, hogy hazaköltözhessek, és otthonról folytathassam a munkámat. Mert ezt szeretném alapvetően, nem másik állást.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.05. 11:09:10

@Eltévelyedés: A HR-es tényleg nem nézegeti a meglévő kollégák profilját, ellenben ha benne van az ismerősi körében, beállíthatja, hogy ismerősök változásairól kapjon e-mailt... Ez nem HR-es account funkció, bárkinek működik. Az ördög nem alszik, aki titokban akarja tartani az álláskeresését, ne publikálja.
És egyetértek, kulturált cégeknél egy ilyenből nem sértődés lenne, hanem tárgyalás, de azt meg mindenki maga tudja, hogyan tekint az ilyesmire a cége, főnökei.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.08.05. 11:29:07

@jobangel: Valóban, kaphat róla értesítést, profil változásról, ismerősök hozzáadásáról, és ugye ha 17 fejvadásszal lettem ismerős az elmúlt két hétben, az sejtet valamit. Viszont bele is olvadhatsza hírfolyamba, mert a te változásaid csak csepp a tengerben, a sok publikáció, céges updatek, spamek és egyéb újdonságok mellett.
Nomeg a HR-es is ember, lehet hogy nem első dolga szaladni a főnöködhoz, hogy figyu, a Jancsi munkát keres. (persze ha közösen cigiznek lent, akkor azért megemlíthati a főnöködnek).

Azért a diszkréció elsődleges, így elővigyázatosságból a főnököm és a HR nem kapcsolataim jelenleg... ergo nuku update nekik. Illetve, persze ha a HR-esnek van god mode accountja, de mégegyszer, én egy vagyok a rá bízott 300 birkából, nem fog hobbiból csekkolgatni.

Attól a cégtől ahol meg sértődés van a dolgoból, nem is árt megszabadulni, addigis diszkréten munkát keresni.

Mylady 2013.08.05. 21:54:23

@jobangel: Tehát arra nem jó, hogy biztos állásból az ember nézelődjön és ha úgy alakul, továbblépjen. Kár. Pont arra kellene.

@Eltévelyedés: Regisztráltam, fokozatosan töltöttem fel az adatlapomat, addig nem akartam kapcsolatokat létesíteni, amíg nincs kész. Amint beírtam a munkahelyemet, a HR-esünk bejelölt.
Nagy cégnél dolgozom (többezer alkalmazott van), folyamatosan cserélődnek az emberek, így folyamatosan hirdetünk. Nem csodálom, hogy a HR-esek a LinkedIn-en is folyamatosan ott vannak.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.05. 21:58:02

@Mylady: Itt meghirdetett állásokra jelentkezni lehet vele, az nem publikus tevékenység. De pl. beírni, hogy "Looking for" csak akkor érdemes, ha a főnököd is tud róla, és el is fogadja (pl. mert vége lesz egy projektednek). Azonfelül a skilleket érdemes feltölteni, egy-egy ajánlást is kérhetsz neked fontos emberektől (ne körlevelet küldj, csak válassz ki néhány embert), endorsementek úgyis jönnek maguktól. Szóval használhatod így is álláskeresésre, de csak óvatosan.

Mylady 2013.08.07. 21:29:47

@jobangel: Aha. Köszi :) Meglátjuk, milyen eredményt hoz.

Megviselt 2018.01.20. 06:50:00

Már a 2. képnél elakadtam, mert én most a linkedin-nél bejelentkezve ezt követve nem látok ilyet:

m.cdn.blog.hu/jo/jobangel/image/2.jpg

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.01.20. 09:11:03

@Megviselt: Ezt a posztot 2013-ban írtam, azóta már sokat változott. Ha írsz az emailcímemre, segítek a mostani állapotok szerint.
süti beállítások módosítása