JobAngel Az álláskeresők védangyala

Proaktív álláskeresés III. – CV-névjegykártya

2013. június 24. 09:00
10 hozzászólás

business-card-resume.jpgSokszor tanácsolom egy-egy álláskeresőnek, hogy a szakmai tapasztalataihoz illő rendezvényeken jelenjen meg nyomtatott CV-vel, magánnévjeggyel és híresztelje, hogy állást keres. Egy ilyen rendezvényen azonnal személyesen találkozhatsz szakmai vezetőkkel, szakértőkkel, a szakmai közeged jelentős részével.

Ellentétben az állásbörzékkel, ahol HR-esekbe futhatsz bele, akik nem biztos, hogy képesek a szakmaiságod megítélni a náluk hagyott CV-ből (nem is az a dolguk). A szakmai rendezvényeken kevesebb az álláskereső, így könnyebb dolgod lehet. Esetleg összefutsz ismerősökkel is: nekik el is mondhatod rögtön, hogy állást keresel, tudnak-e segíteni? Lesz, aki majd névjegyet ad, e-mailben kéri a CV-det, később esetleg elküldi a HR-osztályra, és bekerülsz adatbázisba. De idegeneknek vajon hogyan add oda az ismertető anyagod? Mint egy névjegyet.

Az álláskeresőknek néha szoktam tanácsolni, hogy ha megengedhetik maguknak, készítsenek egy magán-névjegyet, neve, privát telefonszáma, privát e-mail címe és vágyott pozíció vagy szakmai ág megjelölésével. Ezt az állásinterjúkon ő is odaadhatja, válaszul az interjúztató névjegyére. Máris egyenrangú feleknek látszanak, nem egy kiszolgáltatott jelölt ül szemben egy nagyhatalmú felvételiztetővel.

A rendezvényekre egy ilyen névjegy is jó, de természetesen a CV-névjegy kultúráját is kialakították már a tengeren túl, és ennél jóval profibb módon is lehet ezt csinálni (lsd. fenti kép). Arrafelé a névjegykártyaméretű CV nem újdonság, nálunk még talán nem is láttak ilyet sokan. Ezért egy kicsit ezt is lokalizálni kell, lássuk, hogyan nézzen ki egy ilyen nálunk! Legyen benne, mi a célja (állást keresel), milyen állást keresel, és hogy mit tudsz

Íme egy magyarított példa rá:

CV-névjegy.jpg

Természetesen kreatívkodhatsz, amennyire csak a terjedelem és a jóízlés engedi. Tehetsz rá fényképet, ha egy honlapról letölthetővé teszed a CV-d, annak a linkjét stb. További példákat, ötleteket „mini resume” kulcsszóval találsz a pl. Google segítségével.

A rendezvényeken túl lehet az állásinterjúkon is átadni egyet, sőt lehet azoknak is adni, akiktől referenciát kérsz a jövőben.

A formátum

Ha a névjegykártya-készítő gyorsnyomdákra nincs anyagi lehetőséged, házilag is elkészíthető. Sok ingyenes szoftver letölthető erre a célra, de még egy mezei Wordben is elkészíthető, kinyomtatható keményebb papírra, ollóval kivágható. Így max. 1-2 erre alkalmas lap beszerzési és nyomtatási költségét kell állnod.

A névjegyek általános szabványos mérete 90 mm x 50 mm. Kevés a hely, így sok ciráda nem fér rá, a betűkiemelésekkel is csak óvatosan bánj, nehogy egy bazári szórólap legyen belőle. Mivel minden nem fér rá, ami egy CV-re, azt tedd rá, ami a legfontosabb érv melletted: a tanulmányaid, eddigi tapasztalataid, előző releváns munkahelyeid, nyelvtudásod. Csak azokat, ami a megcélzott pozíciókhoz jól jön, „extrák” majd a CV-ben.

Könnyen szerkeszthetsz névjegyet ingyen online módon is, pl. a BusinessCardLand oldalán.

Hogyan használd?

Egy rendezvényen általában cégek standjai lesik a leendő ügyfeleket, hostessek osztogatják a prospektusokat. A standokkal tehát sokra nem mész. A tömegben kell keresgélni, nem félni leszólítani a megfelelőnek tűnő embereket, esetleg egy ismerőst megkérni, hogy mutasson be egy-két embernek.

Hogyan jutsz be rendezvényekre?

Szakmai szövetségek rendezvényeire regisztráció ellenében, többnyire ingyen lehet bejutni. Freelancerként, diákként is be szoktak engedni ilyen helyekre. Pl. a CV-névjegy példámnál maradva logisztika témakörben egyik szakmai szervezetüknek, az MLBKT-nak vannak látogatható rendezvényei. Ilyen szakmai tömörülések honlapjait érdemes azért is nézegetni, mert álláshirdetés rovatot is tartalmaznak!

-------------

Kétségtelen, hogy ehhez a módszerhez komoly önbizalom kell, de álláskeresésben – és úgy általában az életben - erre mindenképpen szükség van. Ez is csak egy lehetőség arra, hogy ne csak hirdetésekre válaszolgatva keress állást, és ha úgy érzed, van benned elég erő, érdemes ezzel is próbálkozni. Természetesen tervezetten: először legyen meg a regisztráció a rendezvényre, annak visszaigazolása, utána foglalkozz az ott osztogatandó pályázati anyagaiddal, hogy fölöslegesen ne költs ilyesmire.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr555374153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wartburg1963 2013.06.24. 14:16:13

Két apró észrevétel:
Egy szakmai rendezvény általában nem ingyenes. A nívósabb szakmai fórum, szimpózium, szakkiállítás, stb. nemritkán ötven-hatvanezer forintba kerül. Nem biztos, hogy egy álláskeresőnek van ennyi (feleslegesen?) elkölthető pénze.
Másrészt pedig (és ez az "elvibb"jelentőségű probléma) egy ilyen rendezvényen alapból kétféle emberrel találkozhatsz: akit már korábbi munkád során megismertél, s aki számodra ismeretlen, idegen. Az ismerősöket (korábban) már rendezvény nélkül is felkereshetted (volna); vagy már meg is tetted, vagy mégsem. Utóbbi esetben igenis szempont és érv lehet az, hogy az ember nem biztos, hogy szívesen kér szívességet minden korábbi kollégájától/partnerétől.
Az ismeretleneknek való névjegy-osztogatás eredményességében pedig magam kevésbé hiszek.

levendulabandi 2013.06.24. 16:13:53

Ez nagyon tetszik, nagyon kreatív megoldás! Jópofa is. Ha én cégvezető lennék és lenne nálam üresedés, biztos, h gondolnék arra, aki ily módon juttatott el pályázatot (névjegyCv-t) számomra.
2 gondra hívnám fel a figyelmet, mely közül egyik sem jobangel hibája, ill. nem az ő reszortja megoldani őket:
1. "ha lenne üresedés"- közhely, h a cégek 98%-a most leépít vagy csak létszámstopja van. Ha nincs üresedés, vagy nem olyan területen szakember az illető, ahova épp van üresedés, akkor tengerbe vödör víz a dolog...
2. A pénz problémája, amit az előttem szóló már fejtegetett. Az eszembe se jutott, h egy konferencia pénzbe is kerül, de az odautazás mindenképp, ha csak Bp-et nézzük és csak 2 bkv jeggyel számolunk (mondjuk nincs többszöri átszállás), az min 700Ft. Sajnos sok állástalannak ez is megfizethetetlen. A másik, h ez zömében Bp-en v. nagyvárosokban érvényesül, mert Bivalybürgösd nevű faluban nem hiszem, h gyakran lenne szakmai dzsembori. Akkor onnan el kell utazni Bp-re, már ha az illető ott szeretne állást találni. Ha a családja Bivalybürgösdhöz köti, akkor ez kiesik.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.06.24. 16:20:55

@wartburg1963: Igazad van, ezért az ingyenes eseményeket ajánlottam.
Én azt tapasztalom, hogy a fizetős rendezvényeken drága (nem feltétlenül értékes) konferenciacsomagot adnak, van jó svédasztal, ezért kerülnek pénzbe. De van jócskán ingyenes lehetőség is, ami inkább workshop, vagy 1-2 előadás, csak víz vehető a ballonos automatából és max. 3 csillagos hotelben vannak megrendezve, de még inkább valami fősuli előadótermében. Ezeket csak azok látogatják, akik nem enni mennek, hanem szakmázni. Ezért jó közeg lehet álláskeresésre.

Hogy mennyire válik be az osztogatás, azt nem tudom. Azért nem, mert még nem láttam ilyet Magyarországon használni. Elvileg az ismerősöktől való segítségkérés lehet hatékonyabb személyesen, az ismeretleneknek meg vagy kapóra jön egy álláskereső, vagy nem, de lehet, hogy nem akarja elszalasztani a jó szakembert, és elteszi a névjegyet. Ne feledjük, a munkáltatói oldal is folyamatosan panaszkodik, hogy nem találnak megfelelő embert.

levendulabandi 2013.06.24. 16:35:59

"Ne feledjük, a munkáltatói oldal is folyamatosan panaszkodik, hogy nem találnak megfelelő embert. "

Ennek is két síkon van létjogosultsága:
Az egyik, h speciálisan képzett szakembert keresnek (teszem azt 2 nyelven beszélő beágyazott szoftverfejlesztőt, ezt is autóipari és ezen belül fékipari területről), Nos, ilyen szakemberből az országban télleg kevés van, munkanélküli jogászból, PR-osból meg sok. Nem találkozik a kereslet és a kínálat.
A másik: elég sok ismerősöm állástalan és járnak interjúkra. Amikor olyan jogász-közgazdászt keres egy cég, aki 3 nyelven profi, de kínálnak neki 70 nettót (ennek is felét okosba és csak 4 óra minbérre jelentenék be), akkor ne sírjon a szájuk, h jáááááááááj nem találok jó szakembert Hát, azt meg is kéne fizetni koma!
Vagy olyan többnyelven beszélő asszisztenst, akit lehetőleg ismerős ajánl be (mert csak abban tud bízni az adott a cégvezető), de legyen diplomás, 25 év alatti hölgy, aki nagyon szép és akire jó ránézni (a cégvezető mondta), ne legyen se gyereke, se családja, ne is akarjon egyiket sem, a munkaidő 8-20 óráig mindennap, iktasson is, postára is menjen, takarítson is, mosogasson is, gépeljen is, tolmácsoljon is, külker levelező is legyen egyben, de nem baj ha pénzügyi végzettsége is van, mert könyvelnie is kell, na meg Hr-es is legyen, mert interjúztatnia is kell, meg a munkaidő elszámolást elvégeznie. Mindez kemény nettó 64ért!Szóval azt látom, h igencsak kihasználják a munkaadók a munkanélküliség adta lehetőséget és 5 az egyben embert keresnek fillérekért. :-D

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2013.06.24. 17:12:02

Magyarországon gyakorlatilag lehetetlen munkát találni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.24. 17:17:40

kellően kreatív az ötlet, tetszik!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.24. 17:54:05

Túlzottan magyaros lett a példa, pont az angol CV/névjegy lényegét, a tömörséget veszítette el.
Egyébként az ilyen típusú névjegyet nem igazán ajánlom a fix munkahelyet keresőknek, inkább a projektmunkákon dolgozóknak, tanácsadóknak, stb. megfelelő. Ők persze már használják is évek óta :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.24. 18:01:44

@levendulabandi: Speciálisan képzett szakemberből nagy hiány van, ezt kellene felismernie sokaknak. Például a jogász diploma semmit sem ér, viszont a magyar-amerikai kapcsolatoknál hasznosítható jogi tudás már hatalmas előny.

Nekünk is hatalmas problémáink vannak az új munkaerő felvételével, nem találni lengyelül vagy olaszul beszélő könyvelőt, amerikai szabályozással tisztában levő kontrollert, szakinformatikust, stb. Tegyük hozzá, hogy mi az iparági átlag feletti bért fizetünk bejelentve a túlórákkal együtt...

PannonBoy 2013.06.24. 18:02:06

Ez tényleg újdonság és elég kreatív módja az álláskeresésnek. Igazából én a tapasztaltabb szakembereknek ajánlanám, mintsem pályakezdőknek (ahol nem nagyon van még mit írni). Egy próbát mindenképp megér, főleg ha valaki amúgy is akar névjegyet nyomtatni, akkor a hátulját is fel lehet okosan használni.
A konferenciákkal szerintem is az a gond, hogy nagyon drágák és bizonyos területeken nem is találni ingyenes verziót. A drága ár több célt is szolgál: egyrészt így sikerül távol tartani a "csőcseléket", és biztosítani, hogy szakmabeliek lesznek ott; másrészt ezen rendezvények belépőit a cégek magukra szokták vállalni, így is biztosítva, hogy csak a legjobbak legyenek ott.

2013.06.24. 20:45:44

@jobangel: "Ne feledjük, a munkáltatói oldal is folyamatosan panaszkodik, hogy nem találnak megfelelő embert."

Legalábbis ezt lehet mindenhol olvasni, de hogy mi az igazság, az sosem fog kiderülni. A probléma az, hogy mivel Gipsz Jakabnak nincsen munkája, így nem is tud megfinanszírozni egy olyan képzést, amire szüksége van. Ha pedig van munkája, akkor az arra elég, hogy fenntartsa magát és vegetáljon. Ördögi kör.
süti beállítások módosítása