JobAngel Az álláskeresők védangyala

Pályakezdők! Így készüljetek az állásbörzékre!

2013. február 16. 16:57
Szólj hozzá!

legyen_kiallitonk.jpgEljött az állásbörzék szezonja, ami nagyon jó lehetőség minden pályakezdő álláskeresőnek. Egy részletesebb használati útmutatót adnék, hogyan és mivel kell az állásbörzére felkészülni ahhoz, hogy az állásinterjúkat eredményezzen egy pályakezdőnek is.

Mi is az állásbörze?

Egy olyan „kiállítás”, ahol a munkáltatók sok pénzért megjelennek, és a lehetséges új munkatársakkal próbálnak kapcsolatot teremteni. A „sok pénzért” kitétel azért fontos, mert ebből is látszik: költenek arra, hogy jó szakembereket találjanak, ők is energiát fektetnek a kiválasztásba, hetekig készülnek, komoly eredményekre számítanak, odafigyelnek minden jelöltre.

A munkáltatók itt nem csak önéletrajzokat gyűjtögetnek, saját jelentkezési űrlapjukat töltetik ki a jelöttel. Sokszor állásinterjúkat is tartanak a helyszínen, de ezek inkább ismerkedő beszélgetések, semmint egy pozíció első lépcsős kiválasztásáról szóló interjúk. Szakmai teszteket, nyereményjátékokat szerveznek, esetleg időpontot egyeztetnek konkrét állásinterjúkra.

Felkészülés első lépése: jó önéletrajz

Pályakezdők esetében ez nem tűnik könnyűnek, ezért inkább egy gyakorlati példával szemléltetném a megoldást.

Egyik olvasóm hozzájárult, hogy tavalyi állásbörzére készült önéletrajzát publikáljam.. Személyes adataitól megszabadítottam ugyan a CV-t, de minden más benne maradt, hogy segítségül, mintául szolgálhasson. Íme:

CV-minta_állásbörze_jpg.jpg

(Ide kattintva olvasható méretben is megtekinthető)

Látható, hogy szakmai tapasztalata egyáltalán nincs, de ez nem is probléma, mert az állásbörzén lévő munkáltatók a pályakezdőkre is fel vannak készülve. Nála arra építettük fel a stratégiát, hogy szívesen tanul, szereti a választott szakterületét, de mégis rugalmas a jövőbeni szakmai irány kiválasztásában, sőt, erre a rugalmasságra készülve nagyon széles tudásanyagra tett szert. A szakdolgozata nem is igazán kötődött a főiskolán végzett szakirányához, önszorgalomból olvasott utána, a gyakorlati helyén is ezzel foglalkozott. Később ötös érdemjegyet kapott rá, de az állásbörze idején ezt még nem tudhattuk. Leginkább adatbázis-adminisztrátorként képzelte el a jövőjét, így ezirányú tanulmányairól írtunk a legtöbbet. Mindent leírtunk róla, amit lehetett, és ez elég is volt.

Sok megkeresést kapott közvetlenül az állásbörzék után, állásinterjúra is nagy számban jutott el. Pedig komoly hiányossága is volt, hiszen az alapfokú nyelvtudásnál többet várnak manapság. Lelkére kötöttem, hogy mindenhol mondja el, hogy intenzíven tanul angolul, de az alapfok elég volt az államvizsgához, így arra koncentrált. A CV-jében meg benne van, hogy hatékony ismeretfelhasználás :), hát igen, ebből is látszik…

Annak ellenére, hogy általában nem támogatom a születési hely, idő beírását, nála ez fontos volt, mert nem közvetlenül érettségi után jutott főiskolára, így a munkáltatókat fel akartuk készíteni arra, hogy nem egy 23 évessel fognak találkozni, hanem egy 28 évessel. A születési helyet azért írtuk be, hátha összefut egy olyan munkáltatóval, akinek van valamilyen kötődése az adott városhoz, és ebből fogja őt megjegyezni. A hobbijai sem átlagosak, hiba lett volna nem kifejteni őket. Fényképet neki nem tettünk, mert nem volt kéznél egy jólsikerült példány, de te tegyél a CV-dre, ha lehet. (Ezen a mintán Jude Law lett a jelölt dublőre)

Az is látszik, hogy a CV dekorációjával nem sokat foglalkoztunk, semmi „csicsa” nincs rajta. Minimalista designt kapott, a lényegi elemekre koncentráltunk, ha már egy hatékony, talán túlságosan is racionális fiatalemberről írtuk. Róla ezt kellett tudnia egy munkáltatónak. Semmi magyarázkodás, hogy miért 28 évesen végzett stb. Csak a tények, előnyök, „fűszernek” a hobbik. Megemlíteném, hogy ugyan karakterben ez nem egy hosszú anyag, legalább nettó 5-6 órányi munka van benne! Tehát szánd rá az időt, mert megéri!

Gondold végig, te milyen előnyöket tudsz magadról elmondani! Nem a szokásos lózungokat, hanem azokat, amik tényleg igazak rád. Írd le az önéletrajzodban mindazt, amit megtanultál, amit a jövőben is szívesen tanulnál, ami szakmailag melletted szól, és a siker nem marad el. Mert a munkáltató arra kíváncsi, hogy mit tudsz, azt pedig csak így tudod kommunikálni.

A kész önéletrajzot írd meg az általad tanult idegennyelveken is. Nyomtasd ki 50-100 példányban (nem vicc, még kevés is lehet), lehetőleg kétoldalasan. Az angol, német és magyar példányokat ne tűzd össze, laponként osztogasd (majd az, akinek odaadod, összetűzi, ha akarja, de ha te tűzöd össze, esélyes, hogy a teljes anyag együtt fog elkeveredni. Ellenben abból nagy baj nem lehet, ha a különböző nyelvű CV-id különböző utakat járnak.)

Legyen nálad egy pendrive, amin csakis az önéletrajzaid szerepelnek: nyelvenként külön fájlokban, wordben. Többnyire már fájlban is szívesen látják a CV-ket, így spórolhatsz a kinyomtatott példányaiddal.

Motivációs levél

A példaként említett jelöltnek ugyan nem írtunk motivációs levelet az állásbörzékre, de ha írsz, az előnyt jelenthet. Itt azt lehet leírni, miért az adott szakmát, szakirányt választottad, mit szeretnél a jövőben, de írd le azt is, hogy rugalmas vagy a szakmai specializációban. Vagy esetleg azt, hogy már specializálódtál ilyenolyan irányra, és ebben képzeled el a jövődet. Őszintén. Mert mindkét szemlélet lehet jó valahol, az a lényeg, hogy olyan munkáltatóra találj, aki azt nyújtja neked szakmailag, amit te is elképzeltél.

Ha írsz motivációs levelet, akkor azt tűzd össze az önéletrajzoddal. Mindenképpen legyen rajta az összes elérhetőséged, hogy könnyen megtaláljanak.

Öltözék, szükséges felszerelés

A szépen megírt anyagaid mellé kell a jó megjelenés is, mégiscsak a leendő munkáltatóiddal találkozhatsz egy állásbörzén. Nem kifejezetten állásinterjús öltözék kell, de azért nem is hétköznapi.

Lányoknak blézer, blúz, nadrág, kényelmes cipő, mert sokat fogsz talpalni, amit a magassarkú cipők többsége nem támogat :)

Fiúknak ing, akár farmernadrág is lehet, és nem sportcipő, nem szandál, nem fehér zokni. Több állásbörzén belépéskor adnak regisztrációs csomagot, ami általában egy papírtáska, tele mindenféle brosúrákkal, de azért legyen egy táskád (fiúknak akár hátizsák), amibe A4-es formátumú papírok gyűrődés nélkül elférnek. Mert ugye ebben viszed a kinyomtatott önéletrajzaidat, egy olyan mappában, amiben nem gyűrődnek. Legyen egy határidőnaplód, ahová az egyeztetett állásinterjú időpontokat írhatod fel. Lehet telefon naptárába is, de szerintem elvesztegetett idő a gépelgetés, gyorsabb kézzel lefirkantani a megfelelő helyre, amit kell. Ebből következik, hogy legyen egy jó tollad is. Ugyan adnak a legtöbb standon szóróajándékként, de ezek vagy fognak, vagy nem, és nem szép, ha az adott cég versenytársának reklámtollával a kezedben egyeztetsz időpontokat :)

Minden rendezvényen van büfé vagy egyéb étkezési lehetőség, de ki tudja, milyen árszabással. Ezért vigyél magaddal legalább fél liternyi vizet, és kekszet, müzliszeletet, csokit vagy bármit, amit könnyen megehetsz a standok közt járva.

Viselkedés

Legjobb, ha minden standhoz odamész, és érdeklődsz, van-e számodra lehetőség. Ez nehéznek tűnhet, de valójában nagyon egyszerű. „Jó napot kívánok, ilyenolyan szakon végeztem/végzek nemsokára, szeretnék érdeklődni, Önöknél van-e ilyen szakirányban lehetőség?" Innen indul a beszélgetés, általában a standon lévő ember bemutatja a céget, ad brosúrát, lehet, hogy kitöltet veled adatlapot, szakmai tesztet, te pedig hagyj ott egy példány önéletrajzot, motlevelet, próbálj névjegyet begyűjteni.

Amint a standtól elléptél, írj egy gyors jegyzetet a cégről: tetszett, nem tetszett, mit ígértek, mikor keresnek, te mit ígértél, mi volt a fő szempont náluk stb. Ha valami nagyon nem tetszett, azt is írd fel. Ezekre a jegyzetekre szükséged lesz később is.

-----------

Mivel az állásbörzével kapcsolatos feladatok nem érnek véget azzal, hogy elmentél, végigtalpaltad, hazamentél, a következő posztom az utókövetésről fog szólni.

-----------

Ebben a félévben esedékes állásbörzék listája:

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr335083678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása