JobAngel Az álláskeresők védangyala

A bennünk lévő motiváció

2012. szeptember 19. 20:37
3 hozzászólás

Man-running-in-tunnel.jpgA motivációs levél – szerintem – az egyik legjobb kommunikációs eszköz, amivel álláskereső élni tud, mégis szinte mindenkinek összeugrik a gyomra, mikor ilyet kér egy álláshirdetés. Az olvasóim is úgy küldik nekem a motivációs levelüket, hogy jelzik, megszenvedtek vele, erőnfelüli teljesítmény volt megírni. Sajnos ez érződik is néha az írásokon. Nem mernek őszinték lenni, pedig sokat lendítene a lehetőségeiken. Ha a nekem megírt élettörténeteket az álláspályázatokat elbírálók is látnák, sokkal sikeresebb lenne az álláskeresés. Úgy gondolom, az őszinteség olyan lehetőséget nyújt, amit semmi mással nem lehet pótolni.

Motivációs levelet írni leginkább úgy lehet, ha a saját motivációnkat ismerjük, ezért nehéz tanácsot adni kívülről. De talán nem lehetetlen, ha megismerjük, meg merjük fogalmazni, mi hajt vagy éppen mi nem hajt bennünket. Az álláskeresésben a motivációink sokfélék lehetnek, butácska álláshirdetések "belsőleg motivált" jelölteket szoktak keresni, ami persze értelmetlen, de azért a belső motivációinkról érdemes szót ejteni. Alapvetően 3 csoportba sorolnám őket:

1. Félelem

Aki azért dolgozik, mert fél, hogy elveszíti az egzisztenciáját, a megélhetését, a napi, viszonylagos anyagi biztonságát, ebbe a csoportba tartozik. Az ő motivációs levelüket a legnehezebb megírni, hiszen sokszor megbénítja őket a nyomás. Fontos, hogy ezek az emberek mihamarabb munkát és ezzel biztonságot találjanak, mert akkor van esélyük a továbblépésre is. A motivációs levél tartalma legyen ilyen helyzetben egyértelmű. Szóljon arról a levél, hogy a megpályázott álláshoz hasonló tapasztalatai vannak, hogy szüksége van erre a munkára, és hogy szeretne hosszútávon biztonságot teremteni magának és/vagy családjának a munkája által.

Tekintettel a munkaerőpiac válságos helyzetére, az őszinteség célravezető lesz. De az önbecsülését még félelmében se hagyja elnyomni senki. Soha ne vállalj ingyenmunkát (jótékonyságot kivéve), ígéretre se kezdj el dolgozni sehol. Csak ott dolgozz, ahol biztosan fizetni fognak érte! A minimálbéres polcrakodói állás a hipermarketben sokkal jobb, mint az ígérgetős edényárusítás mesés jutalékért, ami majd megérkezik egyszer, a távoli jövőben, legalábbis úgy ígérik. Semmilyen „befektetést” ne vállalj, ha ilyen helyzetben van (és máskor se). Nincs munkakezdés előtti fizetős tanfolyam, regisztrációs díj és egyéb díjak! Aki ilyet kér, törvénytelen módon cselekszik. Soha ne fizess azért, hogy álláslehetőséget, munkalehetőséget kapj!

Aki ilyen helyzetben van, annak is legyen célja: az elfogadott akármilyen fizetős állás mellett lehet jobbat keresni, lehet tanulni, akár autodidakta módon, lehet tervezgetni. Könnyebb mindez, ha van egy havi fix.

2. Pénz

A legtermészetesebb motivációs eszköz, nincs ezen mit szépíteni. A munkavállalók nagy hányada azért dolgozik, hogy pénzt kapjon érte, azért vált állást, hogy több pénzt kereshessen, vagy éppen új lehetőséget keres a több pénz keresésére. E motivációfajtával csak annyiban érdemes foglalkozni, hogy kihangsúlyozzuk: fontos, hogy mindenki reálisan lássa a munkaereje árát, olyan összeget kérjen a munkájáért, ami a munkáltató számára is reális, és a munkavállaló megfelelő megélhetését is biztosítja. Amikor fizetési igényt kérnek, erre az összegre kíváncsiak a munkáltatók.

3. Hivatástudat és rajongás

Vagyunk néhányan olyan szerencsések/bolondok, hogy a munkánk a hobbinkkal, az érdeklődési körünkkel, életcélunkkal esik egybe. Hogy lenyűgöz bennünket a téma, a végrehajtott feladat eredménye, a cél, amiért dolgozunk, vagy éppen a kutatásunk, fejlesztésünk kimenetele. Ez a belső tűz azonnal látszik a jelölteken, és nem tanulható, nem eljátszható. Ha a közvetlen munkád iránt nincs ilyen benned, az nem feltétlen baj. Akkor viszont lehet szeretni azokat a lehetőségeket, amiket a munkád által termelt javak biztosíthatnak. Lehet szeretni azokat a részfeladatokat, azok eredményét, amik a kevésbé szeretett munkával járnak.

---

A saját motivációit mindenkinek a megpályázott álláshoz illeszkedően érdemes kifejteni, és kidobni a sablonokból tanult lózungokat. Gyakorlati példák: Rendszerető vagy? Akkor az adminisztrációs feladatok neked valók, és bár nehéz rajongani az iktatásért, az iktatóban dolgozó embert igenis töltheti el örömmel a rendezettség, amit ő hoz létre. Ez utóbbit kell kifejteni 1-2 mondatban. Fodrász, műkörmös, kozmetikus vagy? Örömmel tölt el a sok elégedett ember, aki a kezed munkája által lett szép? Pék vagy? Örülsz a sok szépen sikerült péksüteménynek? Marketingesként szereted látni a kampányaid eredményét? Biztonsági őrként a nyugalmat, csendet, az egyedüllét lehetőségét szereted, mert akkor bármire tudsz gondolni, úgy érzed, mindig van időd, nem kell rohanni? Vagy épp az ellenkezője vagy, futárként azt szereted, ha minél több helyre el tudsz jutni? Úgy érzem, nincs állás, amihez ne lehetne valamilyen ehhez hasonló motivációt találni. Tiédhez találtál valamit?

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr804788886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.10.17. 18:21:44

OKé, pék vagyok, és imádok minél finomabb, csillogóbb kenyeret sütni.
Irodában fojtogat a nyakkendő, imádom, ha szép színesek a power pointjaim.

KOmolyan? Lóf. Azért szeretnék itt dolgozni, mert ehhez értek, és nemmellesleg szeretem nézni a bankszámlámat hó elején, amikor megérkezik a kialkudott összeg. És az motivál, hogy ebből megvehessem a kedvenc könyvemet, BMWmet, ruhámat, elmehessek kurvázni, vagy befizethessem a gázszámlát.

Ne kábítsuk már egymást, hogy miért szeretnék itt dolgozni... Nem azért élek, hogy dolgozzak, hanem azért dolgozom, hogy éljek. Igen, lehet ez a kedvenc foglalatosságom, van pár ilyen meló, de lássuk be, a legtöbben nem szörfoktatók, hanem eladók, üzletkötők, xxx analystok, és rohadtul az motiválja őket, hogy legyen pénzük.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.10.17. 21:16:35

@Eltévelyedés: 2. sz. motiváció a posztban. Nincs kábítás.

"Nem azért élek, hogy dolgozzak, hanem azért dolgozom, hogy éljek."

Azért nem ez a boldogság csúcsa, ugye te is látod?

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.10.18. 13:03:41

@jobangel: Nem igazán értem, mi nem a boldogság csúcsa. Igen, írtam, hogy persze az lenne az ideális, ha a munkáját mindenki szeretné (=ha annyi pénze lenne, hogy azzal fűt, akkor is ezt csinálná), de a legtöbbünknél azért komoly faktor, hogy mennyi zsetont kapunk hó végén. Én pl szívesebben tesztelnék autókat. Viszont az fizet X-et. A jelenlegi melóvel meg 4X-et. És úgy mérlegeltem, hogy bevállalom ezt az irodai kevésbé csupaizgalom melót, különben sosem lesz meg, amit szeretnék.

2. motiváció.. igen, ott van, mint létező motiváció. De komolyan azt javaslod bárkinek is, hogy picit finomított formában, de lényegében azt írja a a motlevélbe, hogy " Drága Cég, azért szeretném ezt a munkát, mert pont annyit fizet, ami nekem már jó, ugyan nemigazán izgat a dolog, ám értek hozzá és ennyiért bárkinek bármit megteszek"
Azért ez picit túl őszinte lenne, nem?:)
süti beállítások módosítása