JobAngel Az álláskeresők védangyala

Visszatérünk!

Pár biztató szó a kisgyerekes anyukákhoz

2012. szeptember 05. 19:58
Szólj hozzá!

!working_mum-200x300.jpgA mindennapi munkahelyi munkába való visszatérés meglehetősen nehéznek tűnik azoknak az anyukáknak, akik évekig gyermekükkel voltak otthon. Azt feltételezik róluk és magukról, hogy kiestek a gyakorlatból, általános pesszimizmus uralkodik a helyzetükkel kapcsolatban. A GYES-GYED időszak alatt lehet, hogy megszűnt a régi munkahelye, nem igazán várják vissza a régi helyére, vagy esetleg előtte nem is volt munkaviszonyban. Természetesen nem lehetetlen nekik sem munkát találni, bár ilyenkor figyelmen kívül kell hagynunk mindazokat a sajtóhíreket és egyéb hangokat, amelyek ennek nehézségeit taglalják. Mert a megoldást soha nem teszik a probléma mellé, így hiszterizálás lesz az ilyen cikkekből, tájékoztatás helyett.

Ha állást kereső anyuka vagy, az első és legfontosabb az álláskeresésben (is), hogy félretedd a negatív hangokat, érzéseket.

A második, hogy felismerd a munkáltatók kisgyerekes anyukákkal szembeni előítéleteit, mert ezeket figyelembevéve, az aggodalmaikat előre eloszlatva lehet esélyed a sikerre. A munkaadók jórésze szerint a gyerekes nők megbízhatatlan munkaerők, mert azt feltételezik, hogy a gyereknevelés és a háztartás annyira leköti őket, hogy a munkahelyre már kevés energiájuk jut. Valójában semmi közük ahhoz, milyen életet él valaki munkaidőn kívül, milyen problémákkal, feladatokkal szembesül, így aztán ne is kösd az orrukra. Vértezd fel magad az ilyen helyzetekre, és készülj fel az álláskeresésre, ennek tudatában.

Háttér

Facebook, és egyéb közösségi oldalakon csakis a szakmai életedre utaló információk legyenek publikusan elérhetők. Családi nyaralás, gyerekes képek stb. legyen csak az ismerősök, család számára látható. Twitteren se posztolgass a családi életedről. LinkedInen legyen pontos a szakmai profilod, amit csak lehet, írj le magadról, csatlakozz a hozzád illő szakmai közösségekhez.

Pályázati anyag

A visszatérők önéletrajzának legfontosabb eleme, hogy a megpályázott álláshoz milyen gyakorlattal, milyen tudásanyaggal rendelkezik. A személyi adatok után érdemes egy 2-3 soros összefoglalót írni erről. A munkahelyi tapasztalatok kronológiai sorrendben való felsorolását nem érdemes erőltetni, mert sokan érzékenyek a CV réseire, márpedig a gyedes-gyeses időszak rés lesz. A pályázati anyag semmilyen módon se utaljon arra, hogy kisgyerekes anyukaként keresel állást, amennyiben egy átlagos 8 órás munkát keresel. A megbízhatóság, az elkötelezettség látszódjon belőle.

Állásinterjú

Két döntés is van az életedben, ami érzékeny kérdéseket vet fel. Az egyik, mikor „kiszálltál” a munkából, a másik, mikor úgy döntöttél, visszatérsz. Az interjúztatónak kézenfekvő lesz a miértekre rákérdezni, de ne ugorj be. A döntéseidet ne kezd el magyarázni, igazolni az interjúztatónak, semmi köze hozzá. A családodról szűszavúan elég beszélni, ha megkérdezi van-e gyerek, akkor elég annyi válaszul, hogy „1 kislány”. Nem fontos, hány éves, mi a neve stb. Ha tovább feszegeti a kérdést, hogy kire bízod munkaidőben, mi lesz, ha beteg lesz, ne taglald. Csak annyit mondj, meg tudod oldani, felkészültél erre (a többi nem rá tartozik, de ezt ne mondd neki :) Ha látják, hogy munkahelyen csak a munkára koncentrálsz, akkor a kisgyerekes státuszod nem lesz hátrány.

A kissé „kihűlt” ismereteid ellensúlyozására hangsúlyozd a múltbeli tapasztalataidat. A gyakorlati tapasztalat akkor is tapasztalat marad, ha már sokéves. Az, hogy egy adott ügyet hogyan kell intézni, pl. egy ügyféllel hogyan kell beszélni, egy logisztikai folyamat hogyan néz ki, nem változott olyan sokat. Az ilyen jellegű ismeret nagyon értékes, így az interjúra készülésnél szánj időt arra, hogy erről mesélj. Konkrétumokat mondj, milyen szoftverekkel, milyen cégekkel, milyen termékekkel dolgoztál. Ha egy leendő főnököddel beszélsz, örülni fog, hogy képben vagy a témában, ha egy HR-essel, őt is lenyűgözöd, hogy tudod, mi kapcsolódik a meghirdetett pozíció feladataihoz.

Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr524757556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása