JobAngel Az álláskeresők védangyala

Óvakodj a Törpétől! II.

2012. május 31. 10:00
Szólj hozzá!

11Office_Space_-_Lumberg(1).jpgA rossz munkahelyek elkerülése elemi érdeke minden álláskeresőnek. Ha találsz valamilyen állást, nem mindegy milyet. A legfontosabb, hogy jól érezd magad, elégedett legyél. Ha éppen olyan helyzetben vagy, hogy muszáj kompromisszumokat kötnöd, akkor sem mindegy, mik ezek. Van, ami sohasem elfogadható, tehát ne fogadj el azonnal egy állást, csakmert szorult helyzetben vagy. Lehet, hogy egy rosszul megválasztott állással még rosszabb helyzetbe sodrod magad.

Tegnapi cikkem folytatásaként alant még néhány dolog, amit el kell kerülnöd, ha nem akarsz egy pokoli munkahelyet.

Munkakörnyezet

Nézz körül az irodájában, ha ott fogadott. Van valami oda nem illő dolog? (pl. high-tech környezetben afrikai fafaragások) Az ilyesmi valamiféle diszharmóniára utal, vagy csak ízléstelenségre, műveletlenségre, ez rossz jel. Van-e félig teli whisky-s üveg pl. (megengedi magának az irodai iszogatást?) Nézz körül a munkahelyen, milyenek az emberek? Mosolyognak, láthatóan jól érzik magukat? Vagy a monitorba bújva görnyednek, fel sem mernek nézni? Riadt tekintettel néznek a főnökre? Szánalommal rád, az új áldozatra? Érdemes körülnézni a folyosókon is. Milyenek a képek a falon? Tisztaság van-e? Sötét, vagy kellően megvilágított? Van-e kamera valahol? Van-e közösségi helyiség, konyha stb.? Tetszik-e neked az összbenyomás vagy inkább taszít?

Trükkök

Gyanús szöveg a „nálunk még senki sem járt rosszul”. Ha ez valóban így lenne, nem kéne bizonygatni, látszana. Szólaljon meg a vészcsengőd, hogy ha a leendő főnökkel nem is találkozol, de már munkaszerződést akarnak aláíratni veled. Valószínű, hogy ha találkoztál volna a főnökkel, nem akarnád aláírni. Ha a munkaszerződésben más van leírva, mint amiben előzetesen megegyeztetek, akkor szintén hagyd ott őket. Sok jóra nem számíthatsz azoktól, akik már a kezdetekben meg akarnak vezetni.

Menekülj, ha biankó felmondást is alá akarnak veled íratni a munkaszerződéssel egyidőben. Ez azt jelenti, hogy egy dátum nélküli, bármikor elővehető felmondást tesz el emberünk, és amikor kedve van, bedátumozza, és másnap már nem kell bemenned, de persze a jogorvoslati lehetőségeidet is elvágtad. Örök adu marad a kezében egy ilyen papír, még te sem mondhatsz fel, mert ugye neki csak egy nappal kell a te felmondásod elé dátumozni. De ha több hónapig nem fizet, esetleg majd visszadátumozza augusztusban áprilisra, máris 4 havi fizetéseddel van beljebb. Azaz, azt tehet veled, amit akar. Persze kirúgni nem fog, a rabszolgatartás jobban tetszik neki. De vajon neked tetszene-e a rabszolgalét?

Ne fogadd el azt az ajánlatot, hogy egy tuti állásért előbb valamilyen kulimunkát végezz, „de csak rövid időre”. Csak amerikai karrierfilmekben lesz valaki csomagkihordóból vezérigazgató-cégtulajdonos, vagy épp recepciósból szállodatulajdonos. (Egyébként szórakoztató filmek, de tananyagnak nem jók)

Ne menj bele próbamunkába. Szinte bármilyen szakterületen, szinten találkozhatunk ezzel a trükkel, a bolti eladóktól a menedzserekig. Sok helyen a dolgozókat 1-1 napra ingyen foglalkoztatnak állás ígéretével, pedig csak ideiglenes kisegítő kellett, és így a legolcsóbb. Egyszer stratégiai menedzseri állás ígéretéért teljes koncepciót kellett volna kidolgoznom egy témára az első állásinterjú után. Mondván, hogy ha még ezt megcsinálom, és tetszik nekik a munkám, enyém az állás. Azaz, ingyen kaphattak volna egy jól használható anyagot, amibe rendes minőséghez legalább 2 hét munkát kellett volna fektetnem. Az ingyenességhez a végén csak azt kellett volna mondaniuk, hogy „nem tetszik, bocs”, majd szabadon felhasználhatták volna. Miután kaptak a munkára egy hivatalos árajánlatot, hogy mennyiért csinálom meg, még egyszer megkerestek, hogy nem így gondolták, de ugye megcsinálom. Ingyen nem, fizetni meg nem akartak érte, úgyhogy más balekot kellett találniuk.

----

Az a tapasztalatom, hogy a jól menő, jól növekedő cégek vezetői büszkék az alkalmazottaikra, büszkék arra, hogy milyen komoly szakembereket tudtak meggyőzni arról, hogy nekik dolgozzanak. Az ilyen emberek kellemes társalgók, nem feszültek, nem rágott a körmük, nincsenek ideges gesztusaik, és kifejezetten jó velük beszélgetni, ha már téged sem feszélyez egy állásinterjú.

Azok a cégek, ahol kutyába se veszik az alkalmazottat, nem fejlődnek, szakmai süllyesztők. Vigyázz magadra, kerüld el őket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr254550920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása