JobAngel Az álláskeresők védangyala

Okosan állást váltani

2012. március 05. 10:00
Szólj hozzá!

Amikor állást akarunk váltani, nehezített pályára kerülünk a munkanélküliekkel szemben. Úgy kell pályázni, interjúzni, hogy a jelenleg munkáltatónk ne tudja meg. Erre van sok lehetőség, de azért ez is egy plusz stresszforrás.

Ha végre megérkezik a várva-várt telefon, hogy „mikor tudna kezdeni nálunk?”, nagy a kísértés, hogy most aztán beolvassunk jól a főnökünknek, hiszen már nincs vesztenivalónk, sőt, jön a kánaán. Aki így gondolkodik, nagyot hibázik.

Nagyon fontos, hogy ügyelj a jóhíredre, egy állásváltásnál korrekten járj el, még akkor is, ha veled éppen nem voltak túl korrektek. Nem kell neked lesüllyedned az ő szintjükre. Nézzünk pár esetet, ami irányt mutathat.

1. Ha egyébként nincs nagy bajod a munkahelyeddel, csak kevés a fizetésed, és ezért kerestél másik állást, már tudod, mit érsz a piacon. Ezesetben kár lenne az állásváltoztatás kockázatainak kitenni magad, ha nem muszáj. Menj be a főnöködhöz, mondd meg teljesen őszintén, hogy kaptál egy jobban fizető lehetőséget, de nem szívesen hagynád itt a céget, tudja-e rendezni a béredet. Erre vagy van lehetősége, vagy nincs, vagy akarja, vagy nem. A válaszától függően dönthetsz. Nincs sok időd várni, mert közben a másik helyről már várják a választ, így egyezzetek meg egy határidőben. Ügyelj, hogy ne az legyen a mondandód üzenete, hogy ha nem kapsz több pénzt, elmész. Ez szimpla „zsarolás”, nem veszi jól senki, elmérgesedhet a viszony, később magad kényszerülhetsz távozni. Feltétlenül jelezd, hogy nem szeretnéd kellemetlen helyzetbe hozni, de a kapott ajánlat fényében muszáj erről beszélnetek. Egy ilyen beszélgetésnél nagyon fontos, hogy bízz meg az illetőben, az adott szava érjen valamit. Ha nem ilyen az illető, kár próbálkozni ezzel, lépj a 2-es pontra :)

2. Másik eset, mikor kifejezetten szeretnél menni. Ilyenkor az új munkáltatóddal kösd meg a munkaszerződést, mielőtt felmondasz! A kezdési dátum megállapításához számolj a törvényben/kollektív szerződésben előírt felmondási idővel, annál többet nem kérhet rajtad számon a jelenlegi munkáltatód.

A jelenlegi munkáltatódnál ezesetben nem kell sokat tenned, írj egy teljesen egyszerű felmondólevelet (semmi indoklás, mocskolódás, csak simán a felmondás ténye, ill. hogy mikor szeretnél távozni a cégtől). Nyomtasd ki két példányban, írd alá, a saját példányodra írasd rá a főnököddel, hogy átvette. Figyelj arra, hogy ugyan a főnöködnek kell jelezned a felmondást, de egyáltalán nem biztos, hogy ő a munkáltatói jogok gyakorlója. Ebben az esetben a munkáltatói jogkör gyakorlója is kapjon egy példányt a felmondásodból.

A felmondási időt becsülettel dolgozd végig, mert ha nem, a kollégáknak ártasz vele. Illetve magadnak, ha híre megy, mennyire nem voltál korrekt. A felmondási idő letelte után már kezdhetsz is az új helyen, sok sikert!

Igaz történet a végére, tanulságul

Adva van egy nem túl jó főnök-beosztotti viszony. Beosztott nem megfelelően dolgozik, főnök ezt jelzi, de hiába. A beosztott egy szép napon beront a főnökhöz, hogy neki több pénz, paripa, fegyver kell, mert megérdemli, különben is, van jobb ajánlata. Főnök fölöslegesnek látja a vitát, teljesíti a beosztott követeléseit, sőt, jelzi, hogy érti, milyen sok a munkája szegény beosztottnak, valóban rosszul ítélte meg eddig, így egy asszisztenst is kap hamarosan, hogy könnyebb legyen az élete. Beosztott győzelemittasan el, a másik ajánlatra nemet mond, az asszisztens tényleg megérkezik két héten belül. Kitanulja a szervezetet, megismeri a munkatársakat, támogatja a beosztott munkáját, aki frissen szerzett hatalmával élve ugráltatja is szegény kis újoncot. Eltelik újabb két hét, beosztottat behívja a főnök, felmond neki, köszöni eddigi munkáját, de már nincs szükség rá, mert mostantól az „asszisztens” látja el a feladatát.

Így is lehet járni, a tanulságokat vonja le mindenki magának. Jómagam az asszisztens szerepét játszottam a történetben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr894286594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása