JobAngel Az álláskeresők védangyala

Alternatív "állások"

2012. január 17. 10:00
2 hozzászólás

Egy mostanság történt telefonhívás kapcsán eszembe jutott, hogy az álláskeresőkre milyen zsákutcák, csapdák leselkednek.

A történetben nincs semmi extra, valaki felhívott az ilyenolyan holdingtól, hogy látta az önéletrajzomat az egyik állásportálon, aktuális-e az álláskeresésem. Udvariasan közöltem, hogy köszönöm, nem aktuális, és elbúcsúztunk egymástól.

Utólag megnéztem, mi ez a cég, és megdöbbentem. Az eddigi állástapasztalataimhoz, végzettségeimhez, nyelvtudásomhoz kicsit sem passzoló terület. Ha látta az önéletrajzomat, láthatta volna, hogy tökéletesen alkalmatlan vagyok a feladatra. Mintha egy sebésznek ajánlottak volna kohómérnöki állást. Hangzatosan valami befektetési tanácsadói pozíciót hirdettek, valójában mindenfajta kisbefektetési megoldásokkal kellene házalni, lakossági körben. Vállalkozói igazolvánnyal, saját autóval, jutalékos rendszerben. Az évszázad ajánlata.

A történet a hirdető szemével…


Szöget ütött a fejemben, miért gondolta a hívó, hogy én jó leszek a feladatra? Mert kétségbe van esve, mert teljesítenie kell, és az ő teljesítményét azon mérik, hogy elég jelöltet tud felmutatni. Ha én is kétségbe lennék esve – és nem lenne több mint egy évtizedes tapasztalatom az állásvilágban – be is tudott volna hívni interjúra. Persze, amint ismertették volna a fenti feltételeket, ugyancsak menekülőre fognám, és egy gyenge interjútapasztalattal lennék csak gazdagabb. Az ilyen „fejvadászok” nem tudják, de az ő hosszútávú karrierkilátásukat az javítaná, ha az ilyen hirdetésekre soha nem találnának senkit. Mert akkor érdeklődés hiányában kihalna végre ez a „konstrukció”.

… és az álláskereső szemével…


Az álláskeresők többségét megtalálják ilyen ajánlatokkal: ingyenes képzést ígérnek, nem baj, ha nem beszél nyelvet, ide nem is kell, nem is olyan nagy teher a vállalkozósdi, a saját autót úgyis használja, miért ne keresne pénzt vele? Eladást a „legszerencsétlenebb” is összehoz annyit, hogy dől a lé, majd pont Ön, kedves Minta Mária, aki szép, okos, ugye, pont Ön ne tudna? Kellően kétségbeesett, több hónapja munkanélküli álláskeresőnek több sem kell ennél: felcsillan a remény, itt őbenne hisznek, őt akarják, belevág. A vége majdnem mindig tragédia. Kamu tréningek, visszakövetelt jutalékok, elpocsékolt idő és pénz, nulla bevétel az elkönyvelhető tapasztalat. Soha ne vágj bele olyasmibe, amihez nem értesz igazán, ami kívülesik a lehetőségeiden. Ne légy kényszervállalkozó, ne hidd, hogy el tudsz adni bármit is, ha sosem próbáltad. Ne hidd, hogy befektetési tanácsadó lehetsz úgy, hogy nem tanultál ilyesmit, ne hidd, hogy a biztosítások kötése egyszerű, és hogy bárkit is meg tudsz győzni arról, hogy pénzt fektessen valamibe, amit te sem ismersz.
A biztosítási és befektetési ügynökösdi mellett a másik rém az MLM. Könnyű felismerni, úgy kezdődik, hogy fizess x összeget, és utána adj el, szervezz be másokat magad alá, és majd ők is beszerveznek valakiket, és dől a lé, többé nem lesz gondod az életben. Biztatnak majd, hogy árulj kozmetikumot, mosóport, sampont, vitamint, gyógyteát, aranyérméket(!), széndioxid-kvótát. Csak egy kis kezdőcsomagot kell megvenni, még vállalkozónak sem kell lenni. Ezekkel márpedig lesz gondod az életben. Soha, egyetlen sikersztorit nem jegyeztek le, de aki majd téged akar behúzni, azzal fog hivalkodni, hogy alkalmazottként minimálbéres volt, most naponta keres annyit, és egyébként is ez az évszázad biznisze, és mostanában Hawaii-ra jár nyaralni. Ja és a mostanában felkapott legcelebebb celebb is ezzel kereste hülyére magát, nem ám az énekléssel. Bennfentesek mondták. Az ilyen hivalkodóktól menekülj! Olvass sokat az MLM-világról, ne csak a hívektől hallj róla.
A fentiekkel nem azt mondom, hogy minden értékesítői állástól menekülni kell, csak éppen az általános álláskeresési alapvetésekkel légy tisztában:

  • Ha nincs pénzed, akkor neked bevétel kell. Nem újabb költség belépési díjakra, regisztrációs díjakra, kamu tanfolyamokra. Nem leszel sikeres benne, mert még soha senki nem volt az.
  • Ha egy terméket 100%-os jutalékos rendszerben kell értékesíteni, akkor az kamu. A munkáért fizetség jár, ingyenmunkát ne végezz soha (kivétel a jótékonykodás).
  • Ha fizetned kell azért, hogy állásod legyen, akkor az nem lehetőség, hanem átverés. Így biztosan nem lesz állásod.
  • Ha vállalkozóvá akarnak tenni, akkor nem állást kínálnak. A munkaviszony elengedhetetlen kelléke a munkaszerződés. A vállalkozói igazolvány megkövetelése ezt kizárja.


És még valami: ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem igaz. Sohasem. Tehát ne dőlj be semmilyen ígéretnek, légy óvatos!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr493555992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ayesha (törölt) 2013.08.08. 14:58:55

Jaj:) idén nyári a történet, párom állást keresett. (Azóta talált) Ugyanígy keresték meg, mint ahogyan téged, interjú-időpont, satöbbi, gondolta a srác, hogy meghallgatja - telefonon nem mondtak semmit neki. Nem kapott elérhetőséget, rejtettről hívták, e-mailt ígértek neki a szükséges infókkal, pontosan hova kell menni, stb. Az e-mail nem érkezett meg, már ez sem tetszett neki, azt mondta, nem fog haptákban állni egy ilyen komolytalan megkeresés miatt. Este fél 11kor érkezett egy sms, hogy "az e-mail rendszerük összeomlott" ezért nem tudták elküldeni a levelet, sms-ben közölték a cégnevet, meg a többi infót. Rákerestünk, ilyen Zepter-szintű ökörség volt, úgyhogy a párom írt egy válasz üzenetet, hogy mivel IT-s, ezért az informatikai gondok kiküszöbölésében szívesen segít, mert ugye a CV-ben is látható, hogy ez a szakmája, viszont amit ők valójában keresnek, az tőle teljesen eltérő habitust és tapasztalatokat kíván, köszöni a lehetőséget:)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.08. 15:49:09

@Ayesha: Az, hogy IT-s tudását felajánlotta, külön szép, és persze okos húzás is :)
süti beállítások módosítása