JobAngel Az álláskeresők védangyala

Referencia álláshoz

2012. január 11. 10:00
Szólj hozzá!

Főleg multicégek szokása, hogy állásinterjú után 2-3 referenciát kérnek a jelölttől. Alább összegyűjtöttem pár fontos tudnivalót erről a helyzetről.
Ha referenciát kérnek tőled, akkor már nagyon komolyan kíváncsiak rád, az utolsó körök egyikében lehetsz. Mi történik ilyenkor? A cég HR-ese vagy az interjúztató megkér, hogy adj meg két-három ember elérhetőségét, akiket fel fognak hívni (ritkább esetben mailt küldenek nekik), és rólad kérdeznek majd.

Figyelem! Ezek irányított kérdések is lehetnek, mint egy mini-interjú: milyen volt veled dolgozni, volt-e emlékezetes sikered, hibád, milyen a munkához való hozzáállásod, mennyire tudsz a kért idegen nyelven megszólalni stb. Tehát kommunikatív, jóindulatú emberre van szükséged referenciaként, nem jó akárki.
A közhiedelemmel ellentétben nemcsak korábbi főnököd lehet a referenciád, hanem bárki más is: kolléga, üzleti partner, akivel szorosan együtt dolgoztál, vagy egy-két munkahellyel ezelőtti főnök. Ha lehet, ne az időben legközelebbi főnöködet kérd meg, mert általában igaz, hogy minél messzebb megyünk az időben, annál inkább „megszépül” minden. Egy 2-3 évvel ezelőtti főnököd sokkal színesebben fog tudni mesélni rólad, mint a legutóbbi, akiben még élnek az esetleges konfliktusaitok, vagy éppen egy elhibázott lépésed, döntésed emléke.

Hogyan kérj referenciát?

A kiszemelt embert hívd fel, őszintén mondd el neki, hogy állást keresel, elég komolyan tárgyaltok a pozíciódról, és ehhez referenciát kérnek tőled. Ebből a felkért ember is érezni fogja a dolog súlyát.
Mondd el neki, hogy a fent felsorolt kérdésekre te milyen választ adtál magadról, miért szeretnéd ezt az állást. Már csak azért, hogy ő is tisztában legyen a motivációiddal, és ne magától találgasson.
Kérdezd meg, hogy megadhatod-e a telefonszámát, mobilszámát, cégnevet, pozícióját azért, hogy referenciaként felkeressék. Ha egyértelmű igent kaptál, csak akkor add meg őt! Ha valamiért nem vállalja, ne sértődj meg, légy megértő, neki is vannak szempontjai, amik esetleg az ő esélyeit rontják.
Ha összegyűlt a kért 2-3 ember, akkor egy e-mailben, vagy telefonon (ahogy kérték), add meg az elérhetőségeiket, cégnevet, pozíciójukat.
 

Sok sikert!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr853533650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása