JobAngel Az álláskeresők védangyala

Beleírjam-e az önéletrajzba, hogy kisgyerekes anya vagyok?

2019. január 21. 11:00
8 hozzászólás

woman-and-career.jpgElvileg az önéletrajz egy szakmai bemutatkozás, így, hogy  van-e gyereke, és milyen idős, max. gyerekekkel kapcsolatos munkában lenne releváns egy jelentkezőnél. Sokan mégis rutinszerűen beírják, mert „igenis kihat a munkára, és ezért a munkáltatónak tudnia kell”. Ezt még álláskereső, GYED/GYES-ről visszatérők is vallják – szerintem tévesen. Én a szakmai kiválasztást támogatom, eszerint a legracionálisabb döntés nem beírni, de a legjobb válasz a címbeli kérdésre mégis az, hogy "attól függ"

A céljaidtól és a lehetőségeidtől függ, jó lesz-e, ha beírod. Mert lehet szűrő is, részedről is. Gondolhatod úgy, hogy ahol nem tolerálják a családcentrikus hozzáállást, ott nem akarsz dolgozni, az ilyen cégeket meg pont azzal tudod kiszűrni, ha tájékoztatod őket a családodról.

Aki közölni szeretné ezt magáról, az gondolja át, miért tenné, és az álláspályázat többi elemét is igazítsa ehhez az okhoz és célhoz – pl. a munkatapasztalatok közé is be lehet írni, hogy a munkája egy részét otthonról végezte. Sok cég az utazási hajlandóságot is feszegeti már az álláshirdetésben is, erre is reagálni kell – az önéletrajz „egyéb” fejezete jó lehet erre. A leggyakoribb okok:

  1. Nem tudsz túlórát vállalni

Teljesen érthető ok, csak ezen szavakkal hiába is írjuk le, abból még a hatalmasnak hitt munkaerőhiány mellett sem lesz állás. De be lehet írni, hogy kiszámítható munkarendet keresel, és ha még az is ott van, hogy kisgyerekes vagy, akkor elég egyértelmű voltál. Ha esetleg home office, otthoni munkavégzés szóbajöhet nálad, ezt is be lehet írni, de aki ezt is kizárja, az se érezze úgy, hogy rosszul teszi.

  1. Nem tudsz korán reggel kezdeni

Ha egyébként tudnál 8 órás munkát vállalni, de pl. csak 10 órára tudnál beérni a munkahelyedre, ezt kell beírni, akár azzal együtt, hogy pl. a gyermek bölcsibe-oviba vitele miatt van ez így, – vagy elő lehet hozakodni vele csak az állásinterjún is, megint csak attól függően, milyen munkakör ez, és mennyire szigorú vagy szabad a munkarend általában a szakmádban.

  1. Részmunkaidős állást keresel

Itt nem is az a közlendő, hogy kisgyerekes vagy, hanem, hogy napi x óra munkát tudsz vállalni, vagy 10:00 – 16:00 óra időszakban tudsz dolgozni  stb. Vannak munkáltatók, akik a részmunkaidőt és a tömbösített munkarendet egy kalap alá veszik. pl. Jártunk már úgy, hogy jól hangzott, hogy heti 30 órás munkaviszonyt hirdettek, csak az álláshirdetésben nem volt benne, hogy ezt 3 napban, napi 10 órával gondolták… Van, akinek ez jó lehet, de érdemes lenne az álláshirdetésbe beírni, hogy pontosan mit szeretnének. Ha beírod, hogy napi x órát tudsz vállalni, és még az állásinterjúra híváskor is tisztázod, hogy ugye, ezt a sort látták a CV-dben, akkor talán nem lesz félreértés.

  1. Rugalmas munkaidőt keresel

Vannak szakmák, ahol teljesen mindegy, milyen időszakokban dolgozol, csak a határidőt kell tartani. Máshol meg akár egy másik időzónához alkalmazkodva kell dolgozni, az is lehet jó. Ezeket általában beírják az álláshirdetésbe. Itt kifejezetten jó érv lehet melletted, hogy neked az adott munkarend azért felel meg, mert kisgyerekesként ezt nagyon könnyen tudnád a napirendedbe illeszteni.

Ha igen, hogyan?

Az önéletrajzok többségét még mindig kronológiai önéletrajzként írják meg az álláskeresők, azaz időrendben sorolják fel a munkahelyeket, és az egyes munkahelyen felszedett tudást-tapasztalatot írják a cégnév, mint alfejezet alá. Ennek helyes sorrendje az, ha a legfrissebb munkahely van legelöl, és ide kerülhet be az, hogy a kisgyerekes – többnyire – nő mióta van otthon GYED/GYESen. Pl. így:

oktatási ügyintéző, Minta Kft. 2011 – jelenleg is (2015-től GYED-en)

Belső tanfolyamok szervezése …. témakörökben, oktatókkal kapcsolattartás, oktatási események nyilvántartása, segítségnyújtás hallgatóknak ügyintézésben

Vagy, a feladatok felsorolása végére írja ugyanezt:

oktatási ügyintéző, Minta Kft. 2011 –

Belső tanfolyamok szervezése …. témakörökben, oktatókkal kapcsolattartás, oktatási események nyilvántartása, segítségnyújtás hallgatóknak ügyintézésben (2015-től GYED-en)

Ha nem, hogyan?

A fentiek fordított időrendi sorrendben írt, ún. kronológiai CV-k. Ennél ma már van hatékonyabb, a kompetencia-alapú. Arra szolgál, hogy az egyre inkább háttérbe szoruló „milyen végzettsége van, mennyi tapasztalata van ugyanebben” szempontok helyett a „képes rá” üzenetet is átadja – még akkor is, ha  esetleg nem egészen olyan munkákat végzett addig a jelölt, mint amilyenre most pályázik. Előtérbe kerülnek a személyes kompetenciák. Itt egy példa egy ilyen CV-re (klikk a képre a nagyításhoz):

market-page0001-kicsi.jpgmarket-page0002-kicsi.jpg 

Innen ingyenesen letölthető.

Optimista voltam, mikor ezt a mintát készítettem, 5 éve készült, akkor még „merészeknek”. Mára nem kell különösebb merészség, hogy ilyen felfogásban írjunk CV-t, elfogadott lett. Ez egy olyan asszisztens önéletrajza, aki a meglévő tapasztalatai alapján már nem csupán asszisztensi, de egyes témákban önálló jogkörrel rendelkező ügyintézői munkákat is szívesen ellátna (feljebblépne, specializálódna). Ennek a közlendőnek meg is van a helye ebben a  CV-ben.

Az ilyen önéletrajzok azt hivatottak kiszolgálni, hogy manapság már olyan embert keresnek, aki el tudja végezni a munkát, mert láthatólag képes rá, vagy meg tudja és meg akarja tanulni. Végre eljutottunk ide is, a 3 nyelven beszélő, kétdiplomás recepciós keresése helyett. Értik végre a munkáltatók, hogy az, hogy egy adott ügyet hogyan kell intézni konkrétan náluk, könnyebben tanulható és tanítható, mint az, hogy pl. legyünk empatikusak az ügyféllel. Ezért a kronológiai önéletrajzok helyett jó választás lehet a kompetencia-alapú önéletrajz. Az alábbit pl. kifejezetten GYED/GYES visszatérőnek készítettem pár éve – szigorúan a szakmaiságra hagyatkoztunk, semmi családi állapot. Szakmai tapasztalattal, tudással, kialakult rutinokkal, személyes készségekkel hivatott meggyőzni a leendő munkáltatót. Ma már kiegészíthető azzal, hogy az utolsó munkahelyhez beírjuk, hogy pl. „GYED-en 2017-től jelenleg is, tervezett munkábalépés dátuma: 2019. február”

Ebben annyi szakmai elem van megmutatva, hogy mire odaér az olvasó, hogy a munkahelyeket átnézi, és látja, hogy nem aktív munkavállaló írta, már lehet, hogy ezzel szemben nincsenek fenntartásai. A szakmai múlt elég meggyőző ahhoz, hogy akarjon találkozni az illetővel. A minta szerint ő most épp GYEDről visszatérő, de a sablonban megadott szakmai tudás jogi asszisztensi pozíciókra hasznos ötletekkel szolgálhat mindenkinek, aki ilyen állásra pályázik. (katt a képre a nagyításhoz)

cv_minta_visszatero_kismamaknak-1-kicsi.jpgcv_minta_visszatero_kismamaknak-3-kicsi.jpgInnen ingyenesen letölthető .doc formátumban.

 Régen még ez volt az „alap”, hogy inkább ne írjuk be a kisgyerekes létet, ami elég természetellenesnek tűnt már akkor is, szerencsére mára megváltozott. Akkor olyan volt a helyzet, hogy nagyon nehéz volt állást találni, így inkább szorítkoztunk a tiszta, teljesen tárgyilagos szakmaiságra. Aztán majd az állásinterjún kiderítettük, megfelelünk-e egymásnak. Állásinterjú lesz belőle, és ez az egyetlen valódi célja az önéletrajznak. A többiről majd tárgyalunk az állásinterjún.

 # # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Elkezdenéd az álláskeresést? Gyere el ingyenes rendezvényünkre! Regisztrációhoz katt a képre!

final.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr3014579430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HargitaiE 2019.01.21. 19:15:29

Remélem, minél több álláskeresőhöz eljut ez a cikk. Úgy sejtem, hogy az anyaság ténye a CV-ben olyan, mint a lakcímet feltüntetni: a jelölt így tanulta, meg akar felelni. Érdemes átgondolnunk, hogy a CV egy szakmai "önreklám" és nem vagyonbevallás. Egy állásjelentkezés afféle üzleti tárgyalás, és nem átvilágítás. Ezért lenne jó már a középiskolában is CV-t írni magyarórán.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.01.22. 09:15:36

@HargitaiE: Köszönöm az elismerést! A magyarórás CV-khez már volt szerencsém, még időben értem oda... Szóval, egy magyartanár, aki életében nem látott versenyszférát, de megtanult a közszférás, tekintélyelvű világban létezni, azt adja át, ami ahhoz az életformához kell. Kevés pénzért engedelmeskedni, rettegni a feljebbvalótól, kiszolgálni a heppjeit, és akkor talán megmarad az állás, évtizedek alatt még egy kis fizetésemelést is el lehet érni. Amikor pár éve a NAT-hoz lehetett témajavaslatokat beadni, én beírtam, hogy álláskeresés, karriertervezés, mint valami tantárgyi elem jó lenne, visszaírták, hogy ez az osztályfőnöki óra keretei között elfér. És akkor láttam a 60 éves töritanárt, aki teljes jószándékával próbálta ezt. De semmilyen valós tudása,tapasztalata nem volt hozzá - ezért meghívott ő is egy osztályfőnöki órára. Az ifjoncok viszont teljes reménytelenséggel néztek rám, hogy ja, aki tud angolul, meg ilyen helyeken dolgozott, annak könnyű. Mire odaértem, már megtanították nekik, hogy nehéz lesz, és nem is érdemes, küzdelmes lesz, meg kell alkudni :( Aztán jöttem én, és elmondtam, hogy küzdelmes lesz, de ha úgy küzdenek, hogy keresik a nekik megfelelő tényezőket, akkor jó is lehet.

Nancsibacsi 2019.01.23. 19:53:54

@HargitaiE: Elsunnyogni nincs sok értelme, mert úgyis kiderül - legkorábban akkor, amikor az egyik beteg gyerekkel otthon kell maradni -, és ezzel kb bukja is az ember az előrelépés lehetőségét. Ebben az esetben tényleg jobb ha be se hívnak, mert olyan helyre minek menni dolgozni, ahol nincs jövőd?

HargitaiE 2019.01.23. 20:03:23

@Nancsibacsi: "Sunnyogni" semmiképpen, viszont érdemes közösen tetti azért, hogy a gyermek ne legyen szempont. Hiszen egyébként egy gyermektelen dolgozónak is lehet váratlan problémája, ami miatt hosszú időre kiesik a munkából, vagy éppen nem lehet hasznát venni.
Idézem Jobangelt, mert a kommentedre is érvényes: "Aztán jöttem én, és elmondtam, hogy küzdelmes lesz, de ha úgy küzdenek, hogy keresik a nekik megfelelő tényezőket, akkor jó is lehet." Hiszek benne, hogy egyre több munkáltató lesz empatikus, ha mi is teszünk ezért. Lassan úgysem marad más lehetőségük, ha ilyen rohamosan fogy a munkavállalók száma.

Nancsibacsi 2019.01.24. 20:03:34

@HargitaiE: A gyermek mindenképpen szempont lesz - ezen tök fölösleges rugózni. Nyilván vannak olyan esetek, amikor pl. a férj otthon van, vagy kéznél vannak a nagyon stramm és strapabíró nagyszülők - de ha nem, akkor fölösleges erőlködni: olyan céget kell keresni, aki erre a helyzetre fel van készülve. Nem szabad elfelejteni, hogy az állásinterjú két oldalú: nem csak a munkavállaló felvételizik, hanem a cég is.

Balfredo Alfredo 2019.01.24. 20:13:27

@HargitaiE: "... ha ilyen rohamosan fogy a munkavállalók száma."
Hány éves vagy, hogy még hiszel a mesékben?
Ezt a nincselégmunkavállalómermindenkidolgozik történetet valakik kitalálták és terjesztik, miközben semmi köze nincs a valósághoz.

Nancsibacsi 2019.01.25. 11:10:58

@Balfredo Alfredo: Tényleg nem igaz, mert csak az dolgozik, aki akar. Aki alibit keres, hogy miért nem akar dolgozni, az ma is talál.

Balfredo Alfredo 2019.01.25. 20:17:27

@Nancsibacsi: Nagyon optimista vagy
_Valamilyen_ munkát, ha mást nem, betanítottat mindenki talál. Csak éppen ha 40 felett vagy, esélytelen komolyabb, a végzettségednek megfelelő munkát találni, mindegy hogy hány diplomád meg nyelvvizsgád meg ECDL bizonyítványod van. Egyszerűen nem fizetik meg a tudásodat és tapasztalatodat.
Az ál-munkaerőhiánynak amúgy számos előnye lehet. Pld. lehet a haveri cégekhez hozzávágni pár milliárdot 'munkaerőt csábító fejlesztések' címen. Vagy be lehet hozni külföldi vendégmunkásokat. E vendégmunkások később bérletörőként meg sztrájktörőként is hasznosíthatók.
süti beállítások módosítása