JobAngel Az álláskeresők védangyala

Álláshirdetések a Facebookon

2018. augusztus 07. 06:00
28 hozzászólás

fb-android.jpgA munkaerőhiány egyik káros hatása: most aztán állást hirdet boldog és boldogtalan, okos és tudatlan... Nem is gondolva, hogy ehhez is érteni kell legalább egy kicsit. Amíg az állásportálok legalább jelzik, ha egy hirdetés nem megfelelő, a Facebook nem jelzi, cserébe ingyenes, tehát mindenki bátran hirdet, néha elképesztő módon. Miért is rossz ez? Mert elterjed a nézet, hogy így kell állást hirdetni, ezt is szabad egy munkáltatónak. Diszkriminálva, eszetlen feltételeket támasztva, lenézően, igénytelenül, nem értve azt, akinek hirdet.

Kritikával tele a padlás, így először némi javaslattal állnék elő. Tehát, mi kell az álláskeresőnek egy álláshirdetésben:

  • - Mi a feladat pontosan? Gondold át, mit kell majd csinálnia, azt írd le, és akkor olyan ember jelentkezik, aki tudja is, akarja is.

  • - A Facebookon állást keresők gyorsan akarnak dönteni, ehhez három dolgot mindenképpen tudniuk kell: hol van helyileg a munka, milyen időbeosztásban kell dolgozni és mennyit fizet. Nem vagyok híve általában a bérajánlatnak az álláshirdetésben, de ez a kivétel. A gyors döntést támogatni kell, leginkább információval.

  • - Ne kérj lehetetlen vagy fölösleges dolgokat: konyhai kisegítőnek nem kell fényképes önéletrajz. A jelentkezés egyébként is legyen egyszerűen megejthető: ne feledjük, sokan csak egy okostelefonnal rendelkeznek, nincs minden háztartásban laptop, tablet. Okostelón fényképes önéletrajzot írni Wordben vagy PDF-et generálni éppen lehet, de elég macerás ahhoz, hogy valaki ne kínlódjon órákat azért, hogy legyen egy alulfizetett munkája (és ha odaírod mennyi a bérajánlatod, lehet, hogy úgy érzi, mégis megéri, mert jól fizetsz!) Követendő gyakorlat: „Amennyiben érdekli az állás, kérjen bővebb tájékoztatást az alábbi telefonszámon vagy küldje el privátban telefonszámát és kollégáink felkeresik.” Ez utóbbi már láttatja: a hirdető érti, hogy nem mindenkinek futja telefonbeszélgetésekre.

  • - Ne diszkriminálj! Alapvetően törvénytelen, de ezen túlmenően az álláshirdetés hatékonyságát sem támogatja: ha leszűkítjük a jelentkezők körét, akkor előfordulhat, hogy egyetlen jelentkező sem lesz.

  • - Ne gúnyolódj a jelentkezőkön! A képzetlenebb réteg számára kínált munkák esetén is vegyél figyelembe két dolgot legalább: 1. pont úgy jár nekik a tisztelet, mint mindenki másnak 2. a te szekeredet fogja tolni, azaz jó viszonyt kell kialakítanod vele. Ha kérdeznek valamit (tipikusan, hogy van-e munkásszálló), válaszolj emberi hangnemben.

  • - Ne csak a céged Facebook-oldalára tedd ki a hirdetést, hanem a helyi álláskereső csoportokba! Lehet, hogy a céged létezéséről sem tud, de ha munkát keres, az álláskeresős csoportban ott lesz a jövőbeli munkavállalód.

  • - Ne háborogj affektálva, ha a hirdetésed alá odakommenteli, hogy „érdekel”. Ennyire telik tőle, mert mondjuk konyha kisegítőként nem rutinos önéletrajzíró (nekem is beletörne a bicskám egy ilyen önéletrajzba. Mit kellene írni bele? Hogy tud krumplit pucolni, mosogatni, és élete álma, hogy ezt csinálja?) Amíg a kommenten hisztizel, addig egy privát üzenetben fel is vehetnéd vele a kapcsolatot.


Íme pár elrettentő példa, nem kellett sokáig keresgélnem. Random álláskeresős csoportban 80%-ban ilyet látni. Lehetne akár vicces is némelyik, de itt mindenki veszít. Az állást hirdető nem tud fejlődni a cégében, mert nincs embere, nem tudja kiszolgálni az ügyfelét. Az állást kereső nem talál munkát, és így a teljes gazdaság teljesítményére kihat a bénázás. Főleg, mert ez tömeges jelenség, nem egyedi esetekről van szó. Ha ez a stílus fog terjedni, az álláshirdetés, munkáltatás színvonalát ez határozza meg, akkor bajban leszünk. Főleg, mert akiknek szól, azok nem mindig tudják, hogy ezt nekik nem kell elviselni. (megjegyzés: a helyesírási hibákba, elgépelésekbe itt nem kötnék bele, mert mindannyian tudjuk, hogy ez most itt lényegtelen.)

_________________________________________________________________________________________________________________________________

1. A jelen posztot generáló „csodaszép” hirdetés, szinte állatorvosi ló, majdnem az összes létező hibával. *

 01-konyhai_kisegito-pub.jpg

_________________________________________________________________________________________________________________________________

2. A tisztelet hol marad? Ez a stílus manapság nem lesz jó, bár régen is eléggé vállalhatatlan volt. Elhiszem, hogy átverték már páran, mert ezzel a stílussal kiérdemelte. Láthatólag neki aztán magyarázhatnám, hogy makrogazdasági szint…meg a fentebb említett szekeres sztorit is hiába...

02-mondom-tisztelettel.jpg

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Többszörös diszkrimináció, és persze itt is telefonos jelentkezés. Az álláshirdetés itt ingyen van, de az álláskeresőnek azért kerüljön pénzébe a jelentkezés?! (A fogalmazásbeli problémákon elegánsan átsiklok.)

03-dohanybolt.jpg

_________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Van, aki képes ötvözni az állásportálos álláshirdetések hibáit a Facebookos hibákkal. *

 04-takarito-fenykep.jpg

* Nem vagyok naiv, tudom, hogy a fényképes önéletrajz igénye egy kisebbség elleni és/vagy életkori, nemi diszkrimináció eszköze. Ettől persze még felháborítóbb, mert nem tájékozatlanságot, hanem rosszindulatot mutat.

És akkor az alacsony színvonal után jöjjön a követendő minta. Nem a grafikai munka számít, hanem az, amit fentebb felsoroltam: korrekt információ + az emberi hangnem. Tudja, hogy csakmert Facebookon hirdet, még nem kell igénytelennek lennie.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

5. Itt még hiányzik a bérajánlat, de legalább meg tudja kérdezni mindenki, egyszerűen, ingyenesen.

05-pozitiv-pelda.jpg

_________________________________________________________________________________________________________________________________

6. Ez meg szinte tökéletes. Biztos lehetne benne hibát keresni (pl. van pár elgépelés benne), de nem akarok. Nem kér önéletrajzot 8 általánost végzettektől, elég egy e-mailt küldeni, megírja az alkalmasság kritériumait, az ajánlott bért, valóban van ajánlat (nem csak „versenyképes fizetés”, hanem teljes csomag, konkrétumokkal). Még a NAIH azonosítót is beírja. Szívesen megosztottam volna kitakarások nélkül is, kértem is rá engedélyt, de még nem kaptam választ...

 06-tokeletes2-pub2.jpg

 

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr6114164869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2018.08.07. 12:08:28

azt, a, sok, facebookozó, idiótát, akik, miatt, terjed, az, össze-vissza, vesszőzés, úgy, megvesszőzném....
,,,,,,,
,
,

Kong.Kinga 2018.08.07. 15:58:16

Telefonszámla miatti aggódás: általában ma olyan mobil szolgáltatás csomagok vannak, amelyek tartalmaznak x perc beszélgetést. Illetve, igenis ennyit áldozzon már a tisztelt dolgozni vágyó.

regicipo 2018.08.07. 16:12:25

Lehet, hogy nincs munkája, se telefonja, vagy mondjuk napi 100 helyre jelentkezik. Itt az a kérdés, hogy dominálni akarsz, vagy munkaerőt találni.

GiaMarie 2018.08.07. 16:15:06

Egyedül az esélyegyenlőség miatti huppogást nem értem. Ez egy igazi képmutató libsi baromság, mint az albérlet keresésnél. Szívem joga eldönteni, ki dolgozzon nekem / ki költözzön a lakásomba. Ráadásul ez mindig ki van hegyezve cigányozásra, akkor játsszuk ezzel végig gondolatkísérlet szintjén! Ha nekem van egy fagyizóm, és pontosan tudom, hogy adott környéken a forgalomra rossz hatással lenne egy roma alkalmazott, akkor nem fogom felvenni, amíg bárki más jelentkezik az állásra. Ha mégis kivételt teszek, akkor egy fotóval nagyobb esélye van rá, mint egyébként. Ha nem küld fotót, és behívom állásinterjúra, majd kiderül, hogy roma, miközben én előre eldöntöttem, hogy nem veszek fel romát, akkor a végeredmény majdnem ugyanaz, a politikai korrektség álszent masszájába mártva - megkapta ugyanazt az esélyt, mint mások (ja, nem) viszont az, hogy odajött az interjúra, neki volt idő-pénz-energia, nekem meg csak idő. Simán megspórolhatjuk egymásnak egy fényképes önéletrajzzal. Nem kell amúgy feltétlenül cigányozni, hozzám jelentkezett butikba eladónak olyan, akinek elől két foga volt. Biztos megvan mögötte az emberi történet, na de könyörgöm, minek raboljuk egymás idejét? Nyilván nem veszek fel "reprezentatív" munkakörbe olyat, akinek összesen két foga van elől.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.08.07. 16:28:22

@Kong.Kinga: Igen, és akkor aznap nem vacsoráznak a gyerekek, mert anyu állásra jelentkezett, és elment rá a kenyérre való? Ez egy olyan réteg, ahol néha úgy van vacsora, hogy elmegy valamelyik szülő vért adni, és kapnak ezért egy 500 forintos Erzsébet-utalványt. Ott az "áldozzon" nem értelmezhető. Az előfizetéses telefon szintén nem opció, kártyás van, 200 mega nettel, ingyenes Facebookkal. Ezért Facebookon keres állást. Ezt érteni kell, mert egy másik világ. És ha nem értjük, az mindenkinek rossz.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.08.07. 16:30:20

@GiaMarie: Nem, a diszkriminációellenesség nem libsi nyávogás, hamem törvény. Mint ilyet, be kell tartani. És nem szíved joga azt felvenni, akit akarsz, mert erre még egy Egyenlő Bánásmód Hatóság is figyel. A munkáltatás kötelezettséggel is jár, nemcsak hatalommal.

GiaMarie 2018.08.07. 18:27:31

@jobangel: Írástudó emberként ezt a kijelentést azért át kéne gondolni...logikailag ugyanis értelmezhetetlen. Meghirdetek egy állást, jelentkeznek rá ketten, nem szimpi egyik sem, ezért nem veszem fel egyiket sem, és akkor mi van? Jön az irgumburgum vaskalap? Vagy jelentkezik kettő, egyik roma, másik nem, felveszem a nem romát, éés? Mi történik? Semmi? Ez bizony egy szélbe kiabált libsi nyávogás. Addig álljon fél lábon, aki ezt kitalálta, míg majd eldöntheti helyettem, kinek adom ki a lakásom, vagy bízom rá a családom megélhetését közvetetten azon keresztül, hogy alkalmazom. Azt majd én szépen eldöntöm, köszi. Ha valakinek nem tetszik, lehet vállalkozni, és felvenni a kétfogút, a cigányt, az írástudatlant meg a rosszarcút. Gyakorlat is azt mutatja, hogy ha ezeknél jobb nem jelentkezik, akkor inkább nem vesznek fel senkit, és beáll a tulaj, mint a fentiek közül bármelyikre bízza a feladatot...

0dzsud0 2018.08.07. 19:00:07

@jobangel: nyugodt szívvel ki lehet írni, hogy pultosLÁNYT keresünk. a kiindulópont az, hogy én, mint a szolgáltatás igénybevevője eldönthetem, hogy kiről szeretném igénybe venni az adott szolgáltatást. a szolgáltatás nyújtója ehhez igazodik. ha neki az jön ki, hogy nagyobb lesz a forgalma, ha kifejezetten puktoslányt vesz fel, mert ettől több vendég jár majd oda, akkor puktoslányt fog felvenni. ez nem diszkrimináció, ez közgazdaságtan, és nem törvénybe ütköző.

0dzsud0 2018.08.07. 19:05:26

@0dzsud0: puktoslányt-->pultoslányt, de utálok telefonon pötyögni :D

Bambano 2018.08.07. 19:14:42

@jobangel: "a diszkriminációellenesség nem libsi nyávogás, hamem törvény": ez a mondat burkoltan azt az állítást is tartalmazza, hogy a törvényeink helyesek.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.08.07. 20:23:42

@GiaMarie: Ezzel a hozzáállással már sokszor találkoztam. A vége mindig az, hogy a vállalkozó maga fogja a lapátot, ami persze előrevetíti, hogy előbb stagnál, később tönkremegy.

GiaMarie 2018.08.07. 21:05:31

@jobangel: Mert attól majd biztos jobb lesz, ha felvesz valami alkalmatlan szerencsétlent az esélyegyenlőség jegyében, aki több kárt csinál, mint hasznot. Én ezt kissé képmutatónak érzem - kb az a szintű duma, mint Európa elöregszik, kellenek a bevándorlók. Bizony, kellenek, csak nem azok, akik jönnének. Ugyanez munkaerővel. Nyilván ha kell egy ember, és én állok be helyette, az nem optimális, de még mindig jobb, mint egy olyan, aki akár a puszta létével (kétfogú) több kárt csinál, mint hasznot. Azt viszont erősen vitatnám, hogy ha munkaerő hiányában a vállalkozó fogja meg a lapátot az ilyen munkaköröknél, ahol ez a probléma fennáll, akkor stagnál majd csődbe megy. Alap esetben egy adott vállalkozást nem a fecskék hordtak össze. Nekem spec nem esik le az aranygyűrű az ujjamról, ha be kell állnom a pultba a butikba, mert csak cigány vagy kétfogú jelentkezik, és biztosíthatom, nem lesz belőle sem stagnálás, sem tönkremenetel. Újabb turboliberális ferdítés! Reálisan, ahhoz képest valószínűleg rosszabb lesz a forgalom, mintha egy optimális alkalmazottam lenne, hiszen cégvezetőként ezer más dolgom is van, annál viszont tuti jobb, mintha felveszek egy halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalót egy olyan munkakörre, amit bárki meg tud csinálni. Igen, még a vállalkozó is, anélkül, hogy leszakadna az ég.

Alex Farkas 2018.08.07. 21:23:11

=b@szki...=hát nem teljes foglalkoztatás van?!?=öcsém...

halaloszto 2018.08.07. 21:24:13

@Bambano: a törvények kötelezőek. ez tény. szükség eseténbíróságon is tudom igazolni.

nick papagiorgo 2018.08.07. 22:03:08

Ezt a diszkriminációt én se értem.

Ha valaki 25 és 30 közötti nagymellű, szőke nőket keres X munkára, miért ne írhatná azt le? Úgyis csak olyat fog felvenni (mert olyat keres), tehát lapos barnát nem, fiúkat sem, stb. stb.

Azon kívül, hogy egymásnak spórolnak időt (nem jelentkeznek feleslegesen) mi ebben a diszkrimináció? A katolikus egyház meg csak fériakat keres, akik nőtlenek, vállaják a cölibátust stb, akkor ezek szerint hiába ők a világ egyik legnagyobb munkaadója, ők a legdiszkriminatívabbak a világon :)

dr utcai arcos 2018.08.07. 22:06:23

Hirdettünk direkt SSC csoportban. Leírtuk, mit szeretnénk. Azt a szemét-cunamit amit kaptunk. Huh, soha többet. A csoportvezetők egymás fejét fogták, hogy ugye ezeket a CV-ket csak szívatásból küldtem át :) .....

nick papagiorgo 2018.08.07. 22:25:07

@dr utcai arcos:
Parkinson törvényét kéne elolvasni :)
(Megéri amúgy. De röviden a lényeget: ha egynél több jelentkező van, rosszul adtad fel a hirdetést).

Bambano 2018.08.07. 23:22:02

@halaloszto: "a törvények kötelezőek. ez tény. szükség eseténbíróságon is tudom igazolni.": akik bírják az értő olvasás képességét, azok látták, hogy nem azt vitattam, hogy kötelező-e a törvény, hanem azt, hogy helyes-e. Azt is vitatni lehetne, hogy betartható-e, mint ahogy GiaMarie fórumtárs ezt teszi.

És neki van igaza, tök mindegy, mi van leírva a törvényben, ha az nem betartható, akkor az egy rossz törvény.

Ennél sokkal nagyobb baj, ha a törvény úgy rossz, hogy betartható, és be is tartják. Konkrét példa: elektronikus hírközlésről szóló törvény 129. par. 9. bekezdésében az van leírva, hogy az előfizetőnek joga van idiótának lenni, amikor szerződést ír alá. És igen, be is tartják, tonnaszám van idióta előfizető.

Visszatérve a példára: ezzel az úgynevezett esélyegyenlőségi törvénnyel két nagyon súlyos baj van:
1. a kormány a vállalkozói szféra nyakába akar vele lőcsölni olyan feladatokat, amiket a kormánynak kellene finanszíroznia és megoldania. Fel fogok venni egy cigányt is, ha csak annyi lesz a különbség, hogy cigány. De nem annyi, hanem alapvető különbség van a munkamorálban, a szakképzettségben, az erkölcsi felfogásban, stb. Ezeket a kormánynak meg kell oldania, mielőtt azt akarja, hogy egyformaként kezelje a vállalkozó őket, és nem a vállalkozó nyakába lőcsölni a feladatot, hogy saját költségén zárkóztassa fel.

2. az úgy nem fog működni, hogy kizárólag a vállalkozó felelős az egyenlő bánásmódért, és más nem. Például ha van egy csoport, amibe ember kell, akkor hiába erőlteti a törvény, hogy mindenkit fel kell venni, ha felveszek egy olyat, akivel szemben előítéletes a csoport többi tagja, akkor azok felmondanak. És akkor nem plusz 1 fő lesz a művelet összesített végeredménye, hanem mínusz sok. mert a törvény nem írhatja elő, és nem kényszerítheti ki, hogy a beosztott is legyen toleráns mindenkivel szemben, így az intoleráns beosztott lelép, mint a szél. Ugyanezt meg lehet figyelni az iskolákban is: hiába erőltetik a szegregáció tiltását, az iskola lehet, hogy nem szegregál, de a szülők majd igen.

Most ezért lehet engem is köpködni, de a családi vállalkozásba mi szoktunk felvenni mindenféle alkalmasnak tűnő embert. A cigányok jellemzően addig maradnak, amíg ki nem állítjuk nekik a következő áruvásárlási hitelhez a jövedelemigazolást, és másnap már nem jön dolgozni. A kevés kivétel meg évek óta dolgozik nálunk, de a tapasztalat statisztikája megalapozza az előítéletet.

Punetti kapitány 2018.08.07. 23:25:11

Az igazi az lenne, ha sima poszt helyett az "Álláshirdetési bejegyzés közzététele" típust választanák. És ha már egy cég keres munkaerőt, akkor ne legyen már gmail-es email cím.

DocBulywood 2018.08.08. 07:32:50

@Bambano:
"A kevés kivétel meg évek óta dolgozik nálunk..."

Őket mi alapján vetted fel?

Nem kötekedésképpen kérdezem, csak érdekel.

dr utcai arcos 2018.08.08. 08:50:00

@nick papagiorgo: Lehet, túl bőséges volt a lehetőség. Angol nyelvtudás ÉS befejezett felsőfokú tanulmányok ÉS külföldiek esetén érvényes munkavállalási engedély ÉS teljes munkaidő vállalása. Na, most tokától bokáig minden jött. (Amikor a pakisztáni diák rád ír, hogy a letelepedésében tudunk e segíteni, de ő egyébként 24 órát tudna dolgozni azt nehéz nem a fogyatékos kategóriába sorolni (tudom, a törvény szerint biztos fel kellett volna venni, hisz jelentkezett...)).

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.08. 11:28:07

@jobangel:
Ez nem feltétlen igaz.
25éves kort nyilván nem véletlen rakta oda. Egy dohányboltról beszélünk, egyedül van ott egy eldugott helyiségben. Egy 18éves ugyan pozitív lehetne mint eladó, de mit tudna ő tenni egy erőszakos vásárlóval szembe? Még a 25évesnél is rezeg a léc, de még mindig jobb mint egy gyakorlatilag diák.

Amúgy meg milyen diszkriminációról beszélsz? Ehhez a pozícióhoz ilyen embert keresnek és kész.
Ez kb. olyan, mintha egy bordélyházat beperelnél, mert diszkriminál mikor kiírja, hogy hölgyek jelentkezését várja. Kérlek... ha ez a típusú ember kell, akkor hiába vered az asztalt, ha ő nem megfelelő, akkor nem megfelelő, ez van.

Amúgy meg nem állami munkahelynél, a tulajdonos szíve joga eldönteni, hogy ő miket alkalmaz és mennyiért. Ő fizet, ő dönt.
Lehet tolni az agyhalott liberális propagandát... csak nincs értelme... annyit érnétek el vele, hogy akkor nem kerül bele az álláshirdetésbe, csak majd válasz nem fog érkezni a jelentkezőnek, a hirdetőnek effektív semmi sem változik(jogszabályoknak 100%-ban megfelel), de az alany majd nem érti, miért szarnak rá.

TarVez 2018.08.09. 11:16:39

Nagyon jó cikk volt, köszönet érte!
25 éves korhatár: vettem már fel 19 éves embert dolgozni, nem csalódtam benne, 5 évig együtt húztuk az igát. Tudott hajtani, tisztelettel beszélt az ügyfelekkel, rendezetten dolgozott. Jól kezelte a konfliktusokat is. Nem a koron múlik. Ugyanezt mondom arra az emberre is, aki 50 éves volt, amikor elkezdtünk együtt dolgozni.

Azt meg döntsük már el, hogy dohánybolt-tulajdonosként cigit vagy cicit akarunk eladni. :D A férfiaknak is joguk van teljesen egyenlő bánásmódban részesülni és ugyanolyan eséllyel pályázni az állásra! Azok meg, akik hőbörögnek, hogy eladónak nem tudtak fölvenni egy csúnya embert, most azt gondolják át, hogyan függ össze ez a véleményük azzal, hogy takarítónak, takarítónőnek, akinek már a hirdetésben is magányos munkavégzést ígértek, miért is kellene jól kinéznie!

"Lehet tolni az agyhalott liberális propagandát" - khm. Hagyd abba a minősítgetést. Az arra az időszakra való, ha elfogytak az érvek.

A mentalitással van baj. Azzal, hogy a magyar vállalkozók jelentős része csak egy adott kategóriájú embert fogad el, és nagyon szépen megmagyarázza magának, hogy szíve joga diszkriminálni, és szíve joga látatlanban eldönteni előre, mintegy látnokként, hogy bizonyos típusú emberek úgysem felelnének meg, aztán szíve joga aztán hőbörögni, hogy nincsen munkaerő. Láttam 40 éves, hófehér bőrű, jól szituált, családos, iskolázott férfit milliókat lopni úgy, hogy a szeme se rebbent. Láttam másikat havi többmilliós fizetéssel, amikor azért sírt a munkavállalónak, hogy a rettenetes helyzet miatt nem tud neki 5000 Ft-tal többet adni havonta, bruttóban. Nagyon kellett még neki a milliókhoz az az évi 60 ezer Ft. Most akkor minősítsem az ereje teljében lévő, jól szituált fehér férfit? Nem fogom. Mert rengeteg ugyanilyen helyzetben lévő, ugyanilyen iskolázott stb. ember van, aki normális.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.08.09. 12:00:06

@TarVez: Én is köszönöm ezt a hozzászólást, visszahozod a hitemet abban, hogy van értelme felszólalni a diszkrimináció ellen (ha nincs, akkor is fogok, de így azért jobb :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.08.09. 12:04:30

@Berelhetoreklamfelulet: Sokadjára vívom a csatát, mi "szíve joga" a tulajdonosnak, munkáltatónak a kiválasztással kapcsolatban. Vannak erre törvények, be kell tartani. (Egyenlő bánásmódról szóló törvény, és Mt.) Nem ajánlás, hanem törvény. Nem tudja megfizetni a törvénytelenséget, nem így működik. És persze az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál kevés per van, amit ne a munkavállaló, álláskereső nyerne. Csakhát nem sokan állnak ki magukért, mert nincs lehetőségük. Ezért lehet még diszkriminálni, de ez majd visszaüt akkor is, amikor a vállalkozócska maga foghatja a lapátot, mert nincs embere. Persze lapátolás közben nehéz lobbizni, meg stratégiai lépéseket tenni, és aki felvett egy cigányt, 50 évest vagy más diszkriminálható embert lapátolni, az meg közben tud ezzel foglalkozni. Így lesz versenyelőny a diszkrimináció elhagyásából.

Berelhetoreklamfelulet 2018.08.09. 12:32:28

@TarVez:
Eladóról volt szó, nem takarítóról. Takarító nézhet ki akárhogy, lényegtelen (ha nem emberek előtt takarít).
De egy eladónak benne van a nevébe, hogy el kell tudnia adni a terméket.
Nyomhatod az agyhalott liberális propagandát... de a tények azt mutatják, hogy ha van két trafik, egyikbe egy büdös(már mint szagra) cigány, a másikban meg egy jól kinéző hölgy, akkor biza nem az előbbit fogják választani, az meg profit veszteséget eredményez...
Persze akik nem agyal gondolkoznak azok ezt nem tudják felfogni, ettől még gazdasági tevékenységet általában olyan emberek végeznek, akik azért minimális értelmemmel rendelkeznek, így ők így _FOGNAK_ választani. Igen, nem feltételes mód, vergődhetsz naphosszat, verheted az asztalt, hogy diszkrimináció, ez nem fog megváltozni.

@jobangel:
Jaj hagyjad már... ha elolvastad volna, és tudtad volna értelmezni az előző kommentem, egyértelműen leírtam, hogy nem oszt nem szoroz ilyen téren a törvény.
Vannak törvények, amik ténylegesen azért vannak, hogy betartassák.
És vannak olyanok, amik jópofázás miatt "politikai korrektség" nevében léteznek, de közben szarik rá (jogosan) mindenki.
Ezek a törvények kb. úgy értelmezhetőek ahogy értelmezni akarják. Látszólag tényleg védenek valamit, de konkrétan hogy mit, mitől és milyen esetben arra már nem térnek ki(nem véletlen). Persze próbálkozhatsz erre hivatkozni... nem sok esélyed lenne bizonyítani az igazad a gyakorlatban...

Alapból nem kicsit szánalmas, és nevetséges ilyen dolgokra hivatkozni, egy olyan országban, ahol haveri alapon osszák a közpénzt, de nosza hajrá, ha ennyire nagyon fightolsz a diszkrimináció ellen, próbáld csak meg érvényesíteni ezt a törvényt, hogy miért is nem ugyan akkora eséllyel pályázik egy random jött-ment mint egy gázszerelő :)

" és aki felvett egy cigányt, 50 évest vagy más diszkriminálható embert lapátolni, az meg közben tud ezzel foglalkozni. Így lesz versenyelőny a diszkrimináció elhagyásából. "
XD
XD
XD
XD
XD
XD
XD
XD

Itt látható amúgy az, ami egyébként az összes többi postod alapján is világos mint a nap, hogy a valósághoz vajmi kevés közöd van. Ilyen embereket amúgy ma is alkalmaznak(hisz olcsók), és lehet is őket szép számmal látni miközben a lapátot támasztják az árnyékban az eset túlnyomó részében...
De valamiért az ilyen építkezések általában több év alatt készülnek csak el, gondolom itt lehet a verseny "előny" amiről beszélsz? (És akkor a minőségről még nem is beszéltem.)

Komoly gondok vannak itt amúgy... gazdasági körökben olyan fogalom, hogy diszkrimináció nem létezik. Egy dolog van ami számít: a PÉNZ. A munkáltatónak édes mindegy, hogy ember, kutya robot vagy egy allien csinálja meg a munkát... neki a munka minősége és a költsége számít egyedül.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.08.09. 16:07:40

@Berelhetoreklamfelulet: Figyu, a cigányozás itt nem menő. Csendben szólok, máshol sem, kultúrhelyeken. És akkor az érdemi rész: a diszkriminációra most legszebb példa a japán orvosi egyetem esete, ahol a nőket nem vették fel, mert nők, inkább rontottak a pontszámukon, hogy a helyükre bekerüljenek olyan férfiak, akik ugyan nem érték el a felvételi ponthatárt, de fizettek zsebbe. Akarsz-e ilyen orvos sebészkése alá feküdni? Ha igen, akkor támogasd a diszkriminációt :)

Igen, a pénz számít, és mint feljebb írtam, a versenyelőny úgy lesz, ha ezt figyelembe vesszük. Azaz, ha azt vesszük fel a munkára, aki meg tudja csinálni, nem azt, aki megfelel a mindenféle szakmához nem kapcsolódó elvárásainknak. Igen, a munkáltatónak mindegy. Akár cigány is lehet, meg zöld hajú is, ebben egyetértünk. De akkor mi értelme diszkriminálni? Ja, semmi :)
süti beállítások módosítása