JobAngel Az álláskeresők védangyala

Pályaorientáció kell minden álláskeresőnek?

2018. április 18. 06:00
11 hozzászólás

orientacio1.jpgMi a célja?

Megtaláld a számodra megfelelő munkaköröket, pozíciókat. Ez magában foglalja az adott térség munkaerő-piaci helyzetét, a változásokat, jellemző tendenciákat, hiányszakmákat, kereslet-kínálat összefüggéseit.

Kinek javasolt?

Pályakezdőknek, akik az iskola elvégzése után szeretnének belépni a munkaerő-piacra, de még nem tudják mi való nekik, vagy, ha pályamódosításon gondolkodsz.

Mikor van szükség pályaorientációra?

Minden esetben, amikor váltani szeretnél. Ha visszatekintesz az elmúlt évtizedekre, látható, hogy milyen változásokon ment át. Elavulttá váltak szakmák, iparágak és jelentek meg újak. Nem is kell messzire menni, hiszen a gazdasági válság is jól mutatta milyen gyorsan fordulhat a kocka. Lásd az ingatlanok piaci árának változásait, maga a bankszféra buktatóit, stb. A sikeres álláskeresés elengedhetetlen részét képezni, hogy tiszta képet kapj az általad választott szakirányról. Hiába vagy te kiváló szakember, ha a tudásodra jelenleg abban a formában nincs kereslet.

Válts nézőpontot!

Bármilyen okból is kerültél ebbe a helyzetbe, nem könnyű neked. Ha már nem érzed jól magad a meglévő munkahelyeden és már napi szinten mondod magadnak, hogy innen el kell menned, vagy, ha aktív munkanélküli lettél, ne okold magad. Ne azon töprengj, mi lett volna ha. Láss lehetőséget a váltásban. Arra is lehetőséged nyílik, hogy végre olyat csinálj, amit régóta szeretnél. Vagy ott, ahol régóta szeretnéd.

Hogyan csináld meg?

Az egyik legfontosabb, hogy megvizsgáld, van-e kereslet a szakmádra, a tudásodra. A KSH adatait érdemes böngészni, szakmai fórumokat felkeresni, de álláshirdető portálokon is jól láthatók, hogy mire van kereslet. Itt még számadatokat is látsz segítségképpen. Ilyen lehet pl. CVOnline, Jobline, Profession, stb. A munkaügyi központok is sok információt adnak a keresett szakmákról, az elavult szakmákról. Ezen kívül, amit még meg kell vizsgálnod, hogy hol van kereslet a te területeden. Szinte mondanom sem kell, hogy a nyugati országrészben és a fővárosban nagyobb kereslet, több lehetőség van általánosságban véve, mint az ország keleti részén. Hangsúlyozom általánosságban.

A másik, amit végig kell gondolni, hogy mit szeretnél csinálni. Tedd a szívedre a kezed és vallj szint magadnak. Megérdemled. Abban lehetsz igazán sikeres, amit szívvel csinálsz és nem abban, amit kényszerből.

Ha ezekkel megvagy, akkor akár egy régebbi önéletrajz segítségével gyűjtsd össze mindazt a tudást, képességet, szakértelmet, tapasztalatot, amivel rendelkezel. Emeld ki magadnak azokat, amiben úgy érzed, kiemelkedő a tudásod. Határozd meg azokat az elemeket, amikkel versenyképes lehetsz a piacon. Társítsd hozzá a kompetenciáidat. A jókat, amik már most is az eredményes munkavégzéshez segítettek és azokat is, amiben még van fejlődési lehetőség.

Képezzem, vagy ne képezzem magam?

Ebben az időszakban ugye minél hamarabb munkába szeretnél állni ismét. Nem csak az anyagi oldala miatt, hanem, mert szükséges, hogy az ember egy csapathoz tartozzon, értéket képviseljen a társadalomban és hasznosnak érezze magát. A technikai fejlődés magával hozott sok új szakmát, mint például online toborzás, online marketing, Linkedin szakértő, stb. Ha a meglévő tudásodhoz nem sok idő, azaz pár hónap képzés is elég, hogy ringbe szállj, akkor ne habozz. Viszont egy hosszabb távú, 1-2 éves iskola ilyenkor nem javasolt, hiszen lelassítja a piacra való visszalépési idődet.

Mikor összegyűjtöttél minden adatot, rendszereztél, felsoroltál, priorizáltál, akkor kirajzolódik az a kép, amerre érdemes indulnod. De lehetőleg ne egy irányt jelölj ki magadnak, hanem minél többet.

******

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged a pályaorientációdban, az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes konzultációért gyere a Facebook csoportomba!

******

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr3113840842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agarik 2018.04.19. 00:17:07

A személyes igényeim hogy a keresetem fedezze a mindenkori létminimumot.
Ezt jelenleg még egy garantált bérminimum sem fedezi, pláne nem az egyetlen elérhető alapfokú közmunka.

A diktatúra alatt pedig az adók majd tovább nőnek, a kereset meg tovább csökken. Pláne a reálkereset.

Miért nem lőttök egyszerűen agyon?
#Rabszolgaland

lobaszopiatej 2018.04.19. 07:21:32

Ha nem fizikai munkás vagy vagy kezdő, szerintem ma már rég a linkedin-en mennek a dolgok. Onnét rögtön külföldre is el lehet pattanni ebből a feudalizmusból.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.04.19. 09:45:41

@agarik: Az lenne a lényeg, hogy lehetne több is, nemcsak a létminimum. És ez most valahol rajtunk, munkavállalókon is múlik, mert ha senki nem megy el feketén, olcsón dolgozni, akkor kénytelenek lesznek a munkáltatók rendes fizetés mellett rendesen bejelenteni. A pályaorientáció meg már az a szint, amikor nemcsak a fizetésnek kell jónak lenni, hanem minden másnak is. Mert normális világban olyan sincs, hogy sokat fizet, tehát mindent megtehet a zsarnor főnök. Egyáltalán, a zsarnok munkáltatók sorsa egyértelműen a csőd legyen.

agarik 2018.04.19. 10:46:28

@jobangel: Nem lesznek. Rámutatnak a törvényre amit a Párt hozott, és behoznak románt, ukránt, szíriait. És panaszkodnak hogy munkaerőhiány van.
Az egyetlen megoldás ha a kormányzat felemeli a minimálbért és megszűnteti a "közfogalalkoztatás"-nak nevezett rabszolgakereskedelmet (hába: a kereszténység odavan a rabszolgakereskedelemért).
Persze a jelenlegi illegitim kormányzatnak (vallás nem fonódhatna az Államba, mindegy ki mire szavaz) ehhez mennie kell. Mivel letartóztatni nem fogják őket, kirúgni nem lehet őket, egyetlen megoldás marad.

kukatr 2018.04.19. 12:04:23

@jobangel: 2018, Dél-Alföld:
A környék egyetlen munkáltatója (egy újgazdag vállalkozó, tele pénzzel) rendszeresen nem fizeti ki és/vagy pár hónap után kijelenti a rendszerből a környék EGYETLEN szakiját. Amikor berágott és otthagyta őket, akkor a vállalkozó felesége rimánkodott, hogy mégiscsak van pénz, csinálja meg a munkát. Azóta csak akkor veszi fel a munkát, ha aznap előre kifizetik. Így viszont nem lesz normális nyugdíja, biztos nyomor vár rá. Elköltözni nem tud, mert annyi tartaléka nincs, ráadásul a negyvenes évei végén jár, egészsége jócskán kopik. A vállakozó nem fog csődbe menni, mert több lábon áll. Erre varrjál gombot!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.04.19. 13:43:19

@kukatr: Igen, ezeket ismerem. Ebben azért jócskán benne van az is, hogy egyetlen szakiként még ott is lenne más lehetősége (orosházi lévén tudom, miről beszélek, amikor azt mondom, "ott is"). De Márti FB-csoportjába jött most egy fiatalember, építkezésen dolgozott, beíratták OKJ-s képzésre, majd kilépett. A vállalkozócska kérte volna a képzés árát, vonta volna az utolsó fizujából emberünknek, visszatartotta a kilépőpapírjait, a dolgozó saját tulajdonú szerszámait. Felvilágosítottuk: tanulmányi szerződést írásban. Hát az nem volt. Kilépő papírokat 5 napon belül. Az sem volt. Saját tulajdont elbirtokolni lopás. Upsz. Hát hogy ehhez ügyvéd kell, neki nincs rá pénze. Nem baj, irány az ingyenes jogsegélypontok. Így mindent megkap, ami jár neki. Csak nem tudta, hogy mihez van joga, de legalább kérdezett, majd cselekedett. Ha mindenki így tenne, nem lenne ilyesmi.

Rugovicsvalagba 2018.04.19. 13:58:01

@jobangel: "mert ha senki nem megy el feketén, olcsón dolgozni, akkor kénytelenek lesznek a munkáltatók rendes fizetés mellett rendesen bejelenteni." És ha senki sem lop, gyilkol, rabol stb. akkor nem kellenének börtönök. Sőt rendőrből is kevesebb kellene. :-) És ha a világon minden katona megtagadná, hogy lőjön, vagy rakétát indítson el, akkor nem költenének annyit fegyverekre. Stb ...

kukatr 2018.04.19. 14:56:41

@jobangel: Ez nem város, tanyaközpont. Itt se munka, se munkaerő nincs.

HellsAngel 2018.04.20. 05:51:12

@Rugovicsvalagba: Bar ez teljesen off, ez a fegyverkezesi dolog erdekes. Pl. mindig szoktak mondani, hogy az urkutatas draga. Pedig ha minden letezo katonai kiadast urkutatasra koltenenek, akkor evente tobb ezer embert lonenek ki a melyurbe, es mar regen volnanak varosok a naprendszer osszes bolygojan. Szoval bizonyos dolgok nem azert nem valosulnak meg, mert technikailag lehetetlenek, hanem mert az emberek baltaarcuak.

Es mindezzel csak azt akarom mondani, hogy ket iranybol lehet megkozeliteni minden ilyen kerdest. Egyreszt cinikusan, hogy a vilag ilyen, a dolgokon valtoztatni nem lehet. Masreszt pedig naivan, hogy ime, itt egy fejlodesi lehetoseg, ha egyszer megvalosul, milyen jo lesz.

2018.04.20. 06:17:05

@HellsAngel:
Ja, csak az a különbségy hogy a fegyverkezés-úrkutatás politikai döntés eredménye, azaz egy viszonylag szűk csoport elhatározása meg tudja változtatni a dolgokat. Addig a munkaerőpiac rengeteg szereplősy ráadásul ha egy-egy szereplő változtatni akar, akkor ha mások nem lépnek vele egyszerre, akkor hátrányba kerül másokkal szemben. Ezért nem működik az a szöveg, hogy akkor ha senki nem vállalná el, akkor nem lenne ilyen vagy olyan. Nem véletlenül találtak ki a munkavállalói jogokat, mert még ha egy jó munkaerőpiaci értékkel rendelkező meg is válogathatja hogy milyen feltételekkel dolgozik, a többség kiszolgáltatott, még a most munkaerőhiánynak hazudott helyzetben is.

agarik 2018.04.20. 10:07:30

@diszkriminans: Igazából a munkaerőpiac kevésszereplős.
Egyfelől a világ összes pénzének 90%-a kb. 10 ember kezében van.
Máfelől Orbánia teljes gazdasága központi irányítás alatt van, és hála a rendszernek a Kormány korlátozatlan jogkörrel rendelkezik, amita pártfegyelem súlyosbít, azaz a párt vezetője határozza meg minden párttag működését. Ez jelen esetben Orbán Viktátor.
Akinek a működését a szcientológus mintára működő gyóntatópapja határozza meg. Mi másért lenne ott egyébként a kdnp.
süti beállítások módosítása