JobAngel Az álláskeresők védangyala

Csak egy takarítónő!

2018. április 16. 06:26
16 hozzászólás

cleaning.jpgA fizikai munkások „megbecsültségének” ékes példája ez a kiszólás, és annyiszor hallok hasonlókat, hogy egyesével sok az ehhez kapcsolódó gondolataimat átadni.

Most még látok olyan hozzáállást, hogy megmosolyogja a CV olvasója, hogy álláspályázónk 35 éves kora fölött is beírja a mekis diákmunkáját. Pedig, mit is mutat ez?

Alulról kezdte, nem volt gond neki fiatalon sem, hogy dolgozzon a pénzért, hamar megtanulta, milyen, ha főnöke, kötelezettsége, munkaideje, felelőssége van. Tudja, milyen melósnak lenni. Ha egy vezető ezt annyira nem felejtette el, hogy még mindig szerepel a CV-jében, akkor az én nézőpontomból ez egy becsülendő dolog. Nem álszenteskedik, nem azt próbálja mutatni, hogy ő már az óvodában is team-leader volt.

A kétkezi munkát, a fizikai munkásokat, a melósokat az „értelmiség” (igen, itt idézőjelben) jórésze lekezelte, magát felsőbbrendűnek gondolva. Hiszen ő diplomás! Neki tiszta marad a keze, ruhája! Aztán jött a sokk, mikor sokféle diploma hirtelen nem ért semmit, és mehetett ő is lapátolni. Ez mostanra nagyjából elmúlt, diplomás találhat diplomás állást, ha akar. Ellenben diplomás állássá lett sok helyen a betanított adminisztráció is… Ezért aztán egy diplomától már senki sem esik ámulatba.

Most még ennél is nagyobb sokkot élnek át egyesek: a fizikai munkát el kell kezdeni megbecsülni, különben nem jön a fizikai munkás, és nem működik a gyár, a raktár, a bolt, a panzió. Pénzben, hangnemben, tudatos HR-es módszerekkel, amiket meg kell tanulnia egy cégvezetőnek, panziótulajdonosnak, raktárvezetőnek is. A „csak egy takarítónő” hozzáállás azt eredményezte, hogy „szegény” étteremtulajdonos vagy maga fogja meg a felmosóvödröt, vagy megfizeti azt, aki még hajlandó neki takarítani. Nem minimálbér, nem feketézés-szürkézés, nem létminimum, hanem rendes fizetés, amiért megéri takarítani.

Eljutottunk végre oda, hogy ha másért nem, hát üzleti érdekből is muszáj elismerni, megfizetni a fizikai munkát.

Régebben sem volt ennek a lenéző hozzáállásnak létjogosultsága, és egy szempont még most is fontos maradt a „régi” érveimből: már csak azért sem nézünk le senkit a munkája miatt, mert minden karrier, siker egyedi teljesítmény, és lehet, hogy az a „csak egy takarítónő” sokat harcolt azért, hogy az lehessen, ott lehessen, saját jövedelme lehessen akár. Lehet, hogy ez karrierje csúcsa, mert ehelyett sokkal rosszabb sorsa volt előtte. Nem tudhatjuk, honnan indult, mi az, amiért nem állatorvos, vagy közgazdász vagy bármi más diplomás, irodista lett. Lehet, hogy bármi más is lehetett volna, ha a körülményei nem olyanok, amiből az jött ki, hogy most takarító.

A fejekben ez nehezen fordul, mint minden más is, de azért alakul… A buszon már nem feltétlenül húzódnak el egy melósruhában lévő ember mellől, sőt, akár egy bankba is be lehet menni melósruhában úgy, hogy ne keltsen döbbenetet (az ügyfél minden előtt, végre). Ha végre elfogadjuk mindenhol, hogy van, aki, aki kétkezi munkát végez és ebből szeretne rendes színvonalon megélni, akkor eljutunk lassan a normális bérszínvonalhoz is. (Normális bérszínvonal nálam: amikor a takarító is el tud menni 2 hétre nyaralni).

 

 

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

És megint! Álláskereső workshop nőknek! Részletes információkért, regisztrációhoz kattints a képre:

event-final-1-791x1024.jpg

 

Címkék: fizikai munka

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr9513837622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.04.16. 07:52:29

A takarítónők jelentős része másodállásban dolgozik, jelentős részük főállásban az egészségügyből kap alamizsnát, mint ápolónő...

A buszon a melós mellől nem azért szoktak elhúzódni, mert fizikai munkát végez, hanem azért, mert büdös. Talán nem ártana az építkezéseken, stb. zuhanyzási lehetőséget biztosítani és a ruhát is gyakrabban kellene mosni.

Egy diplomától önmagában senki se lesz értelmiségi. A magyar diplomások jelentős része még mindig alulfoglalkoztatott, nem kellene diploma se a call centerhez, se a recepciós álláshoz...

2018.04.16. 09:34:02

Soha nem néztem le a fizikai munkásokat, de már nagyon sokszor megkaptam fizikai munkásoktól, főleg idősebbektől, hogy én nem is dolgozok, mert csak a fizikai munka a munka. És ez a beidegződés nem rosszindulatból fakad, nagypapám annak idején azt mondta apámnak, hogy szerezzen (mérnöki) diplomát, és akkor nem kell majd dolgoznia.

A másik, hogy gyakran összekeveredik a fejekben a betanított munka és a szakmunka. Előbbiből soha nem volt, és soha nem lesz hiány, bámit is mond erről a média, és mindig a legkiszolgáltatottabbak lesznek, amiatt, mert bárki el tudná végezni azt a munkát, így soha nem fogják jól megfizetni, kivéve persze ha veszélyessége, fizikai mehézsége, vagy valami más miatt a többség inkább utcán aludna helyette. A szakmunkások, legalábbis a jó szakmunkások, bármennyire is ledegradálta a fogalmat a hazai oktatásuk szétverése, olyat tudnak, amit nem tudna elvégezni a legtöbb mérnök sem, vagy legalábbis nem olyan hatékonyan, így adott esetben kereshetnek jóval jobban is, mint a diplomások, de ez piaci kereslet-kínálat függvénye.

2018.04.16. 10:23:00

Ja, és takarító és takarító között is nagyon nagy különbségek vannak (szándékosan mem takarítónőt írok!). Nagyon nem mindegy, hogy valaki egy aszeptikus laborban vagy egy iskolában takarít. Önmagában már az sem, hogy egy állami hivatalban, állami intézményben, vagy pedig a versenyszférában.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.04.16. 10:35:52

@diszkriminans: Na igen, az értelmiség lenézése a fizikai munkások részéről szintén jellemző. Oda-vissza játék... Mondjuk a 40 évnyi "munkásuralom" is szerepe is erős ebben valószínűleg, lassan rendet kell tenni a fejekben. Pl. véletlenül majdnem jó ötletnek tartom az érettségi feltételeként előírt önkéntes munkát, de persze az is kétféle van: amikor tényleg buli, és amikor az "öregek" megmutatják szegény ifjoncoknak, hogy a munkát illik utálni.

gergerg 2018.04.16. 12:05:34

Az az aranyos, hogy MSc-s mérnökként én is munkásruhában tolom a munkaköröm miatt.
Mostanában már tényleg nem kapok annyi lesajnáló pillantást mint pár éve. :D

les miserables 2018.04.16. 12:20:15

@diszkriminans: Nos nem teljesen igy van.Én régóta külföldön élek és itt nincs segédmunkás építkezésen .Csak szakmunkások .Viszont itt szerkezetváltás volt ,ami alaposan átalakította ugy a fizikai munkát mint a szellemit is.A cégek nagyon sok munkát kiszerveztek az irodákból és például egy 200 lakásos tömböt egy technikus irányít ő felel minden kapcsolódó víz ,gáz ,festő ,ács munkáért .Egy mérnők van a kb 4 ilyen tömb építésre és örökké rohan van ugy egy hétig sem látjuk .Hasonló építkezésen Budapesten 5 mérnők meg 10 művezető van ,nem beszélve a teljesen felesleges " vállalkozókról " .Itt a vállalkozó a kezeivel dolgozik ,kevésnek van alkalmazottja a magas bérek miatt !Képtelen lenen megfizetni és nyerjen is rajta.Igaz ehhez a tőrvények biztosítják a mi fizetésünket nem lehet elsikkasztani!Nincs ellentét bár mi melósok képzettebbek vagyunk mint akik még otthon dolgoznak .Nem irigykedünk a főnők Volvójára, ha mi is meg tudjuk venni az uj autót .

les miserables 2018.04.16. 12:35:06

@diszkriminans: Erre meg kitalálták a képzést !Sok cég csak " diplomás " takarítót keres inkább és a bérük is magasabb.Mondjuk nem csak az ilyen munkáknál kell tisztában lennie milyen takarítószert használ de sok egyéb dologhoz is érteni kell.Például jogosítványhoz kötik takarítógépek vagy azok a gépek munkagépek amiket magas épületeknél használnak 4 emeletesig és nincs az épülethez rögzített takarító lift !Na meg persze villás targonca és minimum B kategória vagy C és VCA vizsga is kell ,mert enélkül vasas üzembe vagy építkezésre sem léphet be takarító .

les miserables 2018.04.16. 12:42:48

@Online Távmunkás: Igen kellene zuhanyzó de ez nem a melós dolga lenne .Eleve ha komoly cégek építhetnének csak ezek a kukabajnok vállalkozók labdába sem rúghatnak.Uram én is dolgoztam anno Budapest környékén és sok alkalommal munkásszállón laktam ,ahol nincs semmilyen ruha mosási lehetőség .Bár inkább építkezésen aludtam és ott kimostam kézzel a ruhát .Valószínű ezek a melósok oylan helyen laknak ahol nincs mosógép.Szerkezetváltás kellene ami meg rostálná botcsinálta vállalkozókat és mi szakmunkások nem jöttünk volna külföldre .Mert hozzáteszem az építkezéseken még mindig keveset fizetnek a vállalkozó nyúlja le a pénzt és ezért hígult fel az építőipar cigányokkal ,akik alapból igénytelenek !

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2018.04.16. 14:57:54

Ez az anyagi megbecsülés még olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. Most a legutóbbi munkahelyemen pl. "természetesen", alvállalkozó cég takarított. A takarítók hetente (!) változtak, mert ennyi idő után kiléptek. Egyre "érdekesebb" emberek jöttek takarítóként dolgozni: ott volt a törpenövésű, görbelábú cigánylány, őt sajnáltam, gyönyörű szemei voltak. Ott volt a csávó, akinek olyan rossz arca volt, hogy nem mertem a közelébe menni. Ott volt az öreg, aki még az egyennadrágban és pólóban is úgy nézett ki, mint egy szakadt csöves... és mondom, hetente újak jöttek. Volt, hogy be se jöttek dolgozni, vagy munka közben hazamentek. Kicsit se hibáztatom őket érte, döbbenetesen kevés pénzt kaptak. Pedig ez egy olyan munkahely volt, ahol megállás nélkül takarítani kell. A végén már a nevüket se tanultam meg, sőt, meg se kérdeztem, mert minek? Mire megjegyzem, másik jön... és az alvállalkozó nem jött rá egész idő alatt, hogy talán fizetni is kéne, és akkor nem lenne folyamatos fluktuáció. Pedig biztos vagyok benne, hogy mi, a megbízó cég, nem babszemekkel fizettünk... nem értem, a megbízók miért nem néznek rá az alvállalkozók körmére?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.04.16. 19:35:07

@Hujber Tünde: Én például utoljára nagyjából 10 éve találkoztam az irodaházat takarítókkal, mert éjjel járnak be, amikor senki se dolgozik már.

@diszkriminans: No igen, a közalkalmazott takarítók, akik ki vannak akadva, ha naponta 2 óránál több munka van az iskolában vagy a kórházban...

IT Knight 2018.04.16. 20:11:37

A blogban olvasott kommentek alapján nem a fizikai munkásokat nézik le az emberek, hanem a HR-es, PR-os, marketinges, stb. kamupozíciókat.

De talán a HR felé irányul a legnagyobb megvetés, amit teljes mértékben meg tudok érteni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.04.17. 17:36:44

@IT Knight: A lenézés mindig arról szól, aki lenéz, nem arról, akit. A cikket egyébként pont egy ostobácska hr-es ihlette, aki szerint"csak egy takarító" és máshol tényleg felmerült, hogy nem releváns a meki, ha valaki vezetői állásra jelentkezik. Szóval nagyon cáfolni sem tudlak, de az általad fesoroltak akkor kamuszakmák, ha rosszul csinálják. Ha jól, akkor meg komoly pénzeket termelnek a cégeknek.

Bicspesz Elek 2018.04.18. 09:30:40

@les miserables: Ja az ilyen kiszervezeseknek meg is lesz az "eredmenye"
.
Sok Tescoban pl Anglia felere csokkentettek a biztonsagi orok szamat aztan jott a hiszteria, hogy duplajara, haromszorosara stb.nott a lopasok szama. Az ilyen epitmenyek minoseget is megneznem...

Bicspesz Elek 2018.04.18. 09:33:27

@Bicspesz Elek: Eleve nagy epuleteknek egy team munkanak kellene lennie a hibak kikuszubolese miatt tudtommal, de ugy latszik nem szamit az emberelet annyira..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.05.09. 16:01:09

Lájkolom, de rohadtul, plusz ezer minimum.Éppen ideje már, hogy kicsikét valóban mozduljon a felfogás ebben az irányban...
süti beállítások módosítása