JobAngel Az álláskeresők védangyala

Kik a pályaújrakezdők, és mik a lehetőségeik?

2018. január 04. 06:00
7 hozzászólás

working-mom.jpgIgen, már ez a fogalom is létezik. A pályaújrakezdők mindazok, akik valami miatt akár éveket is kihagytak a szakmai életükből, de szeretnék folytatni. Ott nem tudják folytatni, ahol abbahagyták, hiszen a szakmák fejlődnek, így két dologra van nagy szükségük: arra, hogy legyen lehetőségük felzárkózni, és arra, hogy valahol valós álláslehetőséget kapjanak.

A felzárkózásban az internet is tud segíteni (szakmai blogok, csoportok, Linkedin-groupok, hírlevelek), pályaújrakezdő programok viszont csak akkor készülnek, ha ezt valakik kifejezetten akarják. A Jól-Lét Alapítvány, ahol én is önkénteskedem, és a Morgan Stanley sikerrel alkotott meg egy ilyen tanulságot. A közleményük erről részletesen alább olvasható, és persze a magam kérdéseit is feltettem az illetékeseknek.

 # # #

Újrakezdők a Morgan Stanleynél: gyereknevelés mellett, tartós betegségből felépülve és nyugdíjból is van visszaút a munkaerőpiacra

 

A „Return to Work” programra olyan szakemberek jelentkezhettek, akik legalább 2 éve nem dolgoznak:  a jelentkezők száma idén is 100 felett volt

restart.jpgBudapest 2017. 11. 03.- A Morgan Stanley tavaly első ízben indította el Budapesten azt az „újrakezdő” programot, melynek célja segíteni azon álláskeresőket, akik legalább 2 év kihagyás után szeretnének visszatérni hivatásukhoz vagy új karrierlehetőséget találni. „Vannak, akik gyermekvállalás után állnának újra munkába, esetleg egészségi vagy családi okok miatt távolodtak el a munkaerőpiactól, sőt olyanok is, akik a nyugdíjba vonulás után döntenek úgy, hogy újra kamatoztatnák tapasztalatukat.” – mondta el Fremda Balázs, a Morgan Stanley budapesti irodájának HR vezetője. A program 5 ével ezelőtt indult és az első New York-i csoport óta mára Londonban, Hongkongban, Mumbaiban, Bengalaruban és Budapesten is sikeresen működik. A növekedés kulcsa elsősorban az, hogy teljesen különböző hátterű és eltérő tapasztalattal rendelkező jelöltek kerülhetnek be így a vállalathoz. Globálisan a résztvevők több mint 60%-a program végével állandó pozíciót kapott a Morgan Stanleynél, mindez jól mutatja a kezdeményezés erejét és egyben vonzerejét is.

12 hét a visszarázódásra

Tavasztól lehetett jelentkezni és a nyár folyamán választották ki azokat, akik végül bekerültek programba. A résztvevők ősszel álltak munkába a cégnél. „A cél nem titkoltan az, hogy hosszú távra szóló munkalehetőséget biztosítsunk. A 12 hetes, fizetéssel járó program módot ad a munkába való visszarázódásra és a szakmai önbizalom visszaszerzésére. Újrakezdőink megismerhetik a vállalatot, mi pedig őket”- tette hozzá a szakember. A „Return to Work” lényege, hogy a résztvevők fokozatosan térnek vissza a „szakmai mélyvízbe”. A munka mellett számos képzésen vesznek részt, például a munka és a magánélet egyensúlyára vagy időmenedzsmentre fókuszáló képzést, ezen felül heti két angol oktatáson is részt vesznek, amely kiterjed a telefonos és e-mail kommunikáció erősítésére, valamint prezentációs, kommunikációs képzésben is részesülnek. Mindemellett divíziónként kapják azokat a szakmai képzéseket, amelyek szükségesek a munkájukhoz. A résztvevők folyamatos visszajelzést is kapnak személyes mentoraik által, akik akár szakmai, akár személyes jellegű kérdésekben is igyekszenek segítséget nyújtani. Érdekesség, hogy mentorok felkészítésére is ügyelnek a generációs különbségek kezelésének érdekében, hiszen ebben a programban nem szokatlan, hogy az idősebb kollégát nála jóval fiatalabb szakember munkatársa mentorálja. 

Virtuális lunch: megismerni a nemzetközi csapatot

A visszarázódást és a céggel való megismerkedést szolgáló tréningek egyik legizgalmasabb pontja az úgynevezett virtuális lunch. „Ez tulajdonképpen egy speciális videó-konferencia, amikor a magyar csapat együtt ebédel a londoni csapatunkkal, csak éppen az egyik társaság itt, Budapesten, a másik pedig Londonban ül. Kivetítőkön látják egymást a résztvevők, gyakorlatilag egy virtuális térben ebédelnek együtt. Általában a londoni szenior kolléga vezeti a kötetlen találkozót, amelyen személyes és üzleti témákat érintenek. Mindez módot ad arra, hogy a csapat tagjai jobban megismerjék azokat a kollégákat, akikkel majd együtt dolgoznak” – összegzi Fremda Balázs.

Közösen döntenek a folytatásról

Decemberben kerül sor a programzáró értékelésre, ekkor a cég és a résztvevő közösen dönti el, hogyan folytatódik az együttműködés. „A cél persze az, hogy mindenki számára sikerüljön pozíciót találni. Persze ez nem mindig teljesül, de ez természetes is, hiszen van, hogy különböznek a felek elvárásai. Jók a tapasztalatok, hiszen a program tavalyi résztvevői közül legtöbben ma is velünk vannak és idén is erre törekszünk – értékelte az eredményeket a szakember. 

Szoboszlai Anett és Esztergályos Szilvia idén kerültek be a programba

Szoboszlai Anett 3 év kihagyás után jelentkezett és kertül be a vállalat programjába: „A Jól-Lét Alapítványon keresztül értesültem a Morgan Stanley Return To Work programjáról. Több éves közigazgatási tapasztalattal és egy közel három éves kisgyerek mellett remélni sem mertem, hogy felvesznek egy ilyen világszínvonalú és nagy presztízsű vállalathoz. A jelentkezésnél magabiztosságot adott, hogy a program célja éppen a hozzám hasonló cipőben járók megszólítása. Személy szerint sokkal könnyebben tudok át-, visszaállni a napi nyolc órás munkavégzésre, ha egyszerre több feladatra kell koncentrálnom és persze segítenek a tréningek és mentorok is. A Technológiai Divízióhoz kerültem, a vezetés és a csapat is nagyon támogató, segítenek megismerni a céget, a szabályokat és átlátni a terület működését. Nekem pont erre a befogadó, rugalmas és mozgalmas munkakörnyezetre volt, van szükségem.”

Esztergályos Szilvia 7 év gyermeknevelés után jelentkezett a programba és került a Morgan Stanleyhez: „Magyarországi viszonylatban igazán újdonságnak számít a Return To Work, szerintem követendő példa lehetne sok más cégnek is. A program időt ad és felkészít arra, hogy ismét megálljam a helyem a szakmámban. Nemcsak a tréningek és tanfolyamok, de a munkakörnyezet is segít, például abban, hogy nyelvtudásomat felfrissítsem és bővítsem. Nagyon fontos, hogy van egyfajta „önbizalom-növelő” hatása ennek. Elsődleges célom, hogy a program végére kiderüljön számomra, egyensúlyt tudok-e teremteni a családom és a munkám között, mind időben, mind energiában. A Morgan Stanley kezdeményezése jó alkalmat kínál arra is, hogy 7 év otthonlét után a munkámmal kapcsolatos jövőbeni céljaim kitisztuljanak.”

 # # #

Az álláskeresőim és az én kérdéseim a programmal kapcsolatban ezek voltak:

Kik a célcsoportja a programjuknak? Milyen jellegű tapasztalatokat, milyen szakterületi jártasságot kell a jelölteknek felmutatni?

A célcsoport elsősorban is olyan munkavállalók, akik legalább két évre távol kerültek a munka világától, de most szeretnének újra munkába állni.

Több szakterület is szóba jöhet: IT, pénzügy, mérnöki, közgazdász, matematikus, sőt például fizikus szakmai tapasztalat is.

A pályaújrakezdők közül sokan úgy érzik, hogy a tudásuk megkopott, ezért jelentkezni sem mernek egy ilyen programba. Mivel biztatná őket?

A program lényege éppen az, hogy felfrissítsük a jelentkezők tudását. Lehetőséget adjunk arra, hogy a hosszabb kihagyás után újra felvegyék tempót. Képzésekkel, tréningekkel személyre szabott mentorálással igyekszünk segítenei ebben. (bővebben a közleményben is írunk erről)

Mi a különbség a "hagyományos" visszatéréshez képest az álláspályázati folyamatban?

Nincs nagyon nagy különbség, talán az, hogy itt most egy programra jelentkeznek a résztvevők, egy „hagyományos” álláshirdetés esetén pedig általában egy-egy konkrét pozícióra.

Miben mások az ilyen álláspályázattal szemben támasztott elvárások egy standard álláshirdetéshez és kiválasztási folyamathoz képest?

Elsősorban is a lehetőséget, a jelentkezőben lévő potenciált vizsgáljuk. Vagyis például azt, hogy mennyire lehet képes új tudást elsajátítani, mennyire nyitott az újdánságokra vagy az új környezetbe, munkakultúrába való beilleszkedésre egy új környezetbe és összességében mennyire érezzük motiváltnak a jelentkezőt.

A standard álláspályázatok esetén többnyire egy-egy konkrét feladatra keresünk szakembereket.

Mi alapján választják ki, hogy azonos végzettségűek, tudásúak közül ki milyen részlegre, szakterületre kerül a cégnél?

Sok szempontot vizsgálunk, például azt a tudást, tapasztalatot, amivel érkezik a jelölt vagy például, hogy az elmúlt időszakban – amikor nem dolgozott a – milyen képzéseken vett részt, milyen plusz tudást szerzett. Illetve azt is figyelembe vesszük, hogy a program során milyen teljesítményt nyújtott egy-egy feladat kapcsán.

Akinek nem sikerült most a pályázata, a jövőben hasonló programba jelentkezhet Önöknél?

Ha valaki megfelel a kritériumoknak – vagyis például közben nem megy vissza dolgozni valahova – jelentkezhet a következő programba.

Általában mi miatt nem sikerült a pályázat ebben a programban egy-egy jelentkezőnek?

Nehéz lenne konkrét okokat mondani, sokféle kritérium alapján vizsgáljuk a jelentkezőket, de elsősorban is azt tartjuk szem előtt, hogy a jelentkező elvárásai találkozzanak a program által kínált lehetőségekkel.

 # # #

A Morgan Stanley egy vezető globális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalat, mely a befektetési banki, értékpapír-kereskedelmi, befektetés- és vagyonkezelési területeken nyújt széles körű szolgáltatásokat. A cég több mint negyvenkét országban rendelkezik irodákkal, munkatársai világszerte segítik az ügyfeleket, köztük vállalatokat, kormányokat, intézményeket és magánszemélyeket. További információért látogasson el weboldalunkra: www.morganstanley.com

 # # #

Tetszett a poszt? Ajánld másnak, oszd meg, kommentelj!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr4713403179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2018.01.04. 13:29:26

remek kis program, tavasszal jelentkezik, nyáron eldöntik, hogy felveszik-e, majd decemberben kiértékelik, hogy mi lesz vele. 9 hónapig parkoljon a szerencsétlen álláskereső a nagyságos ms-nél, amiből a harmadára kap valami fizetést?

nagy hr lózung ez, nem komoly program.

láttam már céget, amelyik komolyan akart munkaerőt felvenni. 3 körös interjúsorozatot lezavartak 8 munkanap alatt, és nem 9 hónap múlva értékelgettek ki, hanem 9. napon megvolt a szerződés.

Sorrybori77 2018.01.04. 20:23:38

Az hat! Nagy hr lozung! De addig is ingyen dolgoztatjak a sok szerencsetlent, gally melora pont jok. Ehhez a ceghez meg a legfiatalabb creme de la creme summa cum lades mesterdiplomasok is epp hogy bekerulnek, es meg akkor is azz gogjak kivalasztani, aki a legkevesebb fizuigenyt mondja be.

Ketlem azt is, hogy gyermekeseket oly szivesen latnanak, hisen nemtol kortol borszintol fuggetlenul mindenkinek fixen 9-6-ig szol a munkaideje. Tavmunka nuku.

50+ koroszalyt is ha kivalasztanak (annak eselye 0,00) az meg azert fogja magat rosszulerezni, mert eloszeretettel toltik fel a pozikat zoldfulu frissdiplomasokkal (mert olcsok).

Egy outsourcing ceget sosem a jelentkezok hozzaadott erteke erdekli, hanem hogy azt minel olcsobban megussza.

A legidosebb oregmotoros is max lehet vagy 30 eves, akik a ceg betelepulese ota (2009) ott ragadtak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.04. 21:41:08

@Sorrybori77: 3 ismerősöm dolgozik ott, mindegyikük 30 feletti, legalább egyikük 40 is elmúlt. Mindegyikük férfi... Pár éve tényleg volt egy időszak, amikor gyorsan növekedett a cég és egy rakás végzős egyetemistát meg friss diplomást vettek fel.

Persze ez a program csak arra jó, hogy az eddigi nulla sokszínűséget célzottan növelje és ilyen PR cikkek születhessenek róla...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.01.04. 22:21:34

@Sorrybori77: Nem dolgoztak ingyen egy percig sem. Ezt fontos tisztázni.

@Online Távmunkás: Nem PR-cikk, mert nem fizettek érte :) Viszont mivel valamennyit én is tettem hozzá ehhez a programhoz, mégiscsak úgy érzem, a saját blogomon megjelenítem.

kukatr 2018.01.05. 08:59:04

@Bambano: Sokat költenek reklámra, a LinkedIn-en is állandóan látom eltüntethetetlen hirdetéseiket az elégedetlenkedő kommentekkel együtt.

Amúgy a kiértékelés/visszajelzés vonalon jelentős hiányosságaik vannak.

IT Knight 2018.01.05. 20:23:17

12 hetes AC-t CSR programként ad el a morgan stanley, a feminácik meg tapsikolnak hozzá. :D Óriási, tanítani kéne :D

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.01.05. 21:02:58

@IT Knight: Milyen femináci? :) GYES/GYED-ről visszatérés volt a segítség tárgya. Jöhetett volna férfi is, de nem az a jellemző, hogy tömegesen mennek GYESre.
Az már kiderült, hogy az AC-t idejétmúlt macerának tartom, de ezt a programot pont az különböztette meg az AC-tól, hogy itt érdemi, hasznos tevékenység folyt, nem "játsszuk azt, hogy...". Hidd el, hogy ez olyan program, aminek nőként (akár "femináciként") nagyon lehet örülni. Legtöbbször ezek a nők csak annyit akarnak, hogy "engedj oda", de még ez sem megy, mert kisgyereke van. Az, hogy valaki lehetőséget nyújtott, tömegesen ráadásul, önmagában hatalmas dolog.
süti beállítások módosítása