JobAngel Az álláskeresők védangyala

Önkéntes programozó kerestetik!

2017. december 05. 19:27
5 hozzászólás

braille-display.jpgINGYENES segítséget szeretnék kérni:

Önkéntes kerestetik!

Van egy vak szoftverfejlesztő ismerősöm, aki megint álláskeresésben van. A problémáját én nem tudom igazán jól feloldani, mert álláskeresési szempontból jól csinálja, amit csinál. Megírja a pályázatot, leköveti, végigmegy folyamatokon, megfelel személyiségteszten, de csak nem jön össze. Az ő leírása a problémáról, amiben a segítségeket kérem - önkéntes kerestetik:

"1. Szeretnék találkozni és leülni személyesen konzultálni egy aktív (látó) szoftverfejlesztővel, olyannal, aki nagyjából a C/C++ vonalon mozog (tehát nem webes jellegű témákkal, vagy SQL-alapú dolgokkal foglalkozik). Közel, s távol nem ismerek ilyen embert. A konzultációtól max. annyit várok, hogy az ott átbeszéltek segítenének nekem finomhangolni a próbálkozásaimat, orientálódni a piacon, kicsit jobban belőni a realitásokat, felcsípni egy-két információmorzsát
mondjuk a trendi fejlesztői munkamódszerekről (utolsó munkahelyemen nem voltak munkamódszerek, legtöbbször az "ahogy esik, úgy puffan" elv érvényesült). És ha ebből a várakozásomból bármi is megvalósulna, az nagyon sokat számítana nekem. Sok az infóm, meg a tapasztalatom, de
sokszor infó hiányában vadul tippelnem kell (az előző munkám elég atipikus fejlesztői tevékenység volt, sok pozihoz nem visz közelebb, amit ott tapasztaltam), ezért is van az, hogy irtó sok apróságnak tök egyedül kell utánanéznem, ami mi tagadás rendkívül energiafelemésztő fizikailag és lelkileg is."

Tekintettel a helyzetére, ő az egyik olyan "ügyfelem", akit mindig ingyenes konzultációkkal segítek, mert hiszem, hogy az az ember, aki a nehézségei ellenére jogász lett, angol fordító lett, majd most szoftverfejlesztőként is megállta a helyét, megérdemel minden segítséget.

A jelentkezéseket a jobangel.hu@gmail.com-ra várom, és tekintettel a karitatív jellegre, szeretnék minél több megosztást is kérni.

Arról, hogy hogyan dolgozik ő, itt írtam régebben:

http://jobangel.blog.hu/2017/03/15/a_mai_informatika_egy_teljesen_vak_fejleszto_szemevel_iii

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr1613441675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.07. 14:59:30

Ugyan rengeteg kérdést felvethet, de C++ programozással nem csak hagyományos monitor megjelenésre lehet programot írni. C++-al a hardvert magát is eléri (végül is az egyik irányelv ez volt a kifejlesztésénél).

Amit a képernyőn ilyenkor használna az ugyanúgy kb. Notepad++ stílusú grafika mentes fejlesztői környezet.

Azt el tudom képzelni, hogy olyan helyet is találhat, ahol a C++ programozás hiánya miatt akadnak meg egy-egy munkában. Ilyen helyeken nem árt ugyan pl. elektrotechnikai ismeret, viszont monitorra úgymond pepecselni nem kell, mint egy weboldalnál.

Lehet meglepő, de a CNC-s G-kódos (Fanuc, szebben mondva : (DIN 66025))
nyelv logikája egy az egyben a C++-os logikát követi; nagyrészt azzal is fejlesztik. A 3D nyomtatók szintén ezt a G-kódot használják.

Arra akarok célozni, hogy nem feltétlenül csak képernyőre lehet fejleszteni.

Le a kalappal egyébként.

vu2 (törölt) 2017.12.07. 16:45:05

Mielőtt valaki megkövezne :
van faipari Cnc-is, ahol a szerszám és az anyag kapcsolata megengedőbb, valamint az ütközések nem okoznak feltétlenül katasztrófát.

vu2 (törölt) 2017.12.07. 22:33:35

Naszóval késő van, de ezt dobta ki a zselégolyó agyam (legfeljebb letiltanak, kiutálnak satöbbi):

Lehetségesnek tartom, hogy mikrokontrollert programozzon így nem kell részletes grafikával foglalkoznia sem. Szakszavakat igyekszem kerülni.

Ehhez a következőket meg kell oldani (szerintem meg lehet):

- C++ megvan (alacsony szintű programozás, más nem lesz jó)
- áramköri fogalmak (ezt nem árt elsajátítani), ha nincs, de kiderül, hogy érdekli, akkor érdemes továbbolvasni egyáltalán

Mérni kell, nem nagyon kellene nélkülözni.
- olyan multiméter (feszültség/áram/ellenállás mérő stb.;polaritás védett - szinte az összes az már)
kell neki, ami kimondja neki a mérések eredményét

Na ilyen nem hiszem hogy van. Viszont karakter felismerő programmal és egy webkamerával fel lehet ismertetni a számokat (persze fix-re érdemes rögzíteni; végül is rá kell fordítani a műszerre befogva valamibe és a negatív jelet is fel kell ismerni) A kábeleket meg lehet jelölni : +/-

Forrasztani nem fog tudni, de próbapanelt (áramköri modellek kipróbálni valamit jó lesz) használni igen. Vannak külön megjelöltek, vagy ki lehet egészíteni jelölésekkel.
Sok alkatrészt színkódokkal jelölnek meg, de nagy részük annak, amit az elején használna (hogy kiderüljön érdekli-e egyáltalán) kimérhető műszerrel. pl. : ellenállás

Kapcsolási rajz is kell hozzá:
Ahhoz, hogy megtanulhassa az alapokat (ha nincs), készíteni kell egy olyan tábla-szerűséget (A4, A3 méret kb) ahol ki tudja tapogatni (ezer bocs), hogy az alkatrészek hogyan kapcsolódnak. Vezeték pl. lehet spárga, damil, gyapjúfonat stb. rajzszöggel, furattal, csavarokra rátekerve.
Így el tudja készíteni azt az áramköri modellt, amivel a minimumot megtanulhatja.

A fejlesztői környezetek fapadosak, grafika nuku, viszont menüsek (hála a jó égnek nem mindenkinek ment el az esze ezzel a sok bizbasz ikonnal), tehát ugyanúgy elérhetőek a szokásos billentyűzet kombinációkkal.

Ami ennek a nagy előnye (minden IT-is egyik legnagyobb problémája emberileg), hogy szinte azonnali sikerélményt ér el, amint összerakja akár a legegyszerűbb kézzelfogható és a mindennapi életben használható áramkörét és fut rajta a programja.

Innentől a fantázián múlik, ki tudja, hogy ki mit talál ki, de a végére még egy példa is jár:

Tud csinálni elég gyorsan akár, egy olyan mikroszámítógép által vezérelt feszültség mérőt, ami 4 tizedes pontossággal mér (ennyi elég lesz szerintem) úgy, hogy el is menti a mért adatokat. Ahol feszültség ingadozást (jel, zavar) kell mérni/kiszűrni ott nagyon is jól jön.
Egyes autótípusok pont ez miatt állnak meg. (teljesen véletlenül persze, na persze) Ilyen mérő akad az audio és stúdió technikában.

A kínai nem fog ilyet csinálni.

vu2 (törölt) 2017.12.07. 23:44:53

Ez lemaradt :

Ha egy kapcsolási rajzot mátrix nyomtatóval nyomtat ki, akkor az megüti annyira a papírt, hogy domború legyen a másik fele a papírnak.
Végül is egy ilyen képet valamilyen grafikai programmal tükrözni kell és akkor kinyomtatva az ujjaival tudja értelmezni a rajzot és amit ráírnak.

Berelhetoreklamfelulet 2018.01.02. 15:46:43

Hát sok sikert így tl.dr.
C++ Magyarországon nem épp a legkelendőbb nyelv, főleg kezdő számára. C++ nem épp egy olyan nyelv, ami egyszerű lenne, és mivel senki nem akarja fogni a munkás kezét, így csak a tapasztaltakra van igény. Kezdőt max alamizsnáért alkalmaznak, de akkor sem fogják neki szájbarágni a megoldást, így jobb ha hozzászokik a magamnak utána nézek a megoldásnak mentalitáshoz, mert szüksége lesz hozzá. (Sőt legyen szó bármilyen programozásról, az 1ik legfontosabb skill az, hogy önállóan hogy oldja meg a problémát.)

Munkamódszer, na olyat nem fog látni olyan pozíciókon ahova a kezdőket felveszik. Az olyan helyeken adnak neki valamit amire sajnálják a "nagyok" idejét, azt gányolja ahogy tudja.
De még később is, csak a nagyon külföldi mentalitású "szabványosítsunk mindent" helyeken lesznek ilyen formai megkötések, amik még csak nem is feltétlenül előnyösek a munkára nézve.

Azt írod vak. Szerintem ez a fő ok amiért sikertelen lehet. Én nem tudom, de nem lehet túl effektív vakon több tucat forrásfájlból, melyek több (tíz)ezer sorból is állhatnak megkeresni az egyetlen hiányzó zárójelet ami miatt a bug keletkezik. Már alapból a tesztelés is irdatlan nehéz lehet úgy, így nem csodálnám, ha emiatt nem lenne szerencsés.
süti beállítások módosítása