JobAngel Az álláskeresők védangyala

Mit kapok én a gondoskodó leépítéstől?

Ki gondoskodik rólam és hogyan?

2016. október 21. 10:10
Szólj hozzá!

packing-box-in-office.jpgOutplacementről szóló hét eleji cikkemet most egy outplacement szakértő gondolataival egészítem ki. A kérdések olyan részletekről szólnak, amik segíthetnek racionálisan mérlegelni, érdemes-e elfogadnod a téged elbocsátó cég ajánlatát.

Ha döntéshozó vagy, és az jutott, hogy leépítésről kell döntened, akkor is érdemes megfontolnod, hogy outplacement módszereket is alkalmazz. Mind a cégnek, mind a te személyes megítélésednek jót tehet, az álláskeresővé vált kollégáknak pedig szintén jó. Ha mindenki csak nyer rajta, akkor valószínűleg jó döntés...

---------------------

Tudtam, hogy be fog következni... Tegnap pedig meg is történt: bejelentette a munkáltatóm, hogy leépítenek. Elmondták, hogy milyen elbocsátó csomagot fogok kapni, és ennek a csomagnak a része egy gondoskodó leépítés program. Tudja esetleg valaki, hogy mi is ez pontosan? Mire való?” – írja egy, a napokban elbocsátott dolgozó a Facebookon.

A leépítésre került munkavállalók gyakran nem tudják, mit is kaphatnak egy ilyen programtól, valós információk hiányában pedig legtöbbször idegenkednek tőle. Megkérdeztem tehát Hadas Hajdu Helgát a Job Evolution Nonprofit Kft. Outplacement szakértőjét, mik a legfontosabb információk, amik segíthetik a leépítés alá kerülő munkavállalókat. Mit is jelent egy ilyen program, és miért éri meg élni a lehetőséggel?

Hogyan lehetne megfogalmazni egy gondoskodó leépítés lényegét, hogy a munkavállalók könnyen megértsék?

Egy ilyen program elsődleges célja az elküldött munkavállalók újra-elhelyezkedésének támogatása, az érintettekben felmerült kérdések megválaszolása. Lényege, hogy a munkanélküli státuszba kerültek minél  kevesebb idő  alatt, tudatosan, strukturált álláskereséssel megtalálják új helyüket a munkaerő-piacon.

Miért lehet rá szükség?

Az elbocsátás gyakran komoly következményekkel jár az egyén életében, a megingó biztonságérzet, a csökkent önbizalom és önértékelés is mind-mind a leépítés következményei, amelyek továbbgyűrűzve a problémakört, kevesebb magabiztosságot eredményezhetnek egy-egy állásinterjú alkalmával, csökkentve a jelölt elhelyezkedési esélyeit. Az outplacement elindít az álláskeresés útján, amelyet ha gyorsan, de ugyanakkor sikeresen akarunk bejárni, akkor tisztában kell lennünk az aktuális munkaerő-piaci helyzettel, erősségeinkkel és a még fejlesztendő készségeinkkel, a program pedig segít ezek feltárásában, mintegy fogja a munkavállalók kezét. Ugyanis hiába van munkaerő- hiány, még mindig sokan küzdenek álláskereséssel.

Mit árul el egy cégről, ha „gondoskodóan építi le” dolgozóit?

Amikor egy cég felajánlja a gondoskodó leépítés lehetőségét, az sokat elárul a szervezetről, ugyanis egy ilyen program azt az üzenetet hordozza, hogy ha már egy nehéz döntéssel egy még nehezebb helyzetbe hozta a munkavállalóját, akkor nem engedi el támasz nélkül.

Pontosan milyen elemei vannak egy ilyen programnak?

Személyre szabott tanácsadásokat mindig az egyén igényeihez igazítjuk. Első lépésként felderítjük a munkavállaló erőforrásait, fejlesztendő területeit, a képességeket, készségeket, motivációt, vagyis megkeressük a neki legmegfelelőbb lehetőséget a továbblépésre. Vannak akik, az előbb említett negatív érzelmi hullám miatt, nem tudnak pályázni. Ebben a szakaszban a személyes érzések kapnak teret, abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy hogyan lehet a jelen helyzetből továbblépni. Kezeljük a stresszt, és mindent megteszünk, hogy a sérült önbizalom újraépüljön. A legfontosabb és hasznosabb a gyakorlati álláskeresési tanácsadás. Ez az elem is személyre szabottan működik, amely annyit tesz, hogy a munkakereső nem csak általános tippeket és trükköket kap a munkaerő-piacra való visszatéréshez, hanem testreszabott felkészítést.  

Az imént felsoroltakon kívül természetesen más egyéb elemek is beépülhetnek a programba. Például a Mentor program, ahol naprakész információkat kaphatnak a munkavállalók az aktuális, számukra legmegfelelőbb állásajánlatokról, hasznos cikkekről, munkaerő-piaci hírekről az online térből. Vagy a bárki számára ingyenesen elérhető JOB Klub, ahol lehetőség van szakemberektől kérdezni, illetve sorstársakkal találkozni, saját élményt megosztani, tanulni egymástól. A Job Klubra most is várjuk az álláskeresőket minden második csütörtökön a Magnetházban. http://www.jobevolution.hu/job_klub

(A válaszokat a JobEvolution egyik Y generációs gyakornok-mentora, Tóth Nikolett állította össze Helgával)

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr9911826189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása