JobAngel Az álláskeresők védangyala

Hogyan keress vezetői állást?

2016. szeptember 21. 06:00
10 hozzászólás

topman.jpgAz álláskeresés legkézenfekvőbb módja az álláshirdetésre jelentkezés és a közvetítőkhöz regisztrálás, de a vezetői állások többsége nem itt jelenik meg. Közép- és felsővezetői állásokat ritkán hirdetnek, ill. ha közvetítőt bíznak meg a kereséssel, akkor azok az exkluzívabb irodáknál jelennek meg, akik nem az általános állásportálokon hirdetnek, de talán a saját honlapjukon igen. Azaz őket fel kell kutatni, honlapjaikat figyelni, esetleg úgy beküldeni nekik egy vezetői álláspályzati csomagot, hogy nem is hirdetnek. Mit tehet még a vezető állásra vadászó álláskereső?

Cégen belül

Legegyszerűbb cégen belül feljebb lépni. HR-essel, főnökkel beszélni, a cég belső életével tisztában lenni. Ki mondott fel, ki megy nyugdíjba, a megüresedett helyre lehet-e, hogyan lehet pályázni?

Ez az igazi nehézség: hogyan legyél úgy ideális jelölt egy vezetői posztra, hogy még sosem voltál vezető? Cégen belül viszonylag egyszerű ajánlást szerezni, ha megpályáznál egy belső, üres pozíciót. Akár a jelenlegi vezetőd is támogathat ebben (vagy épp kifejezetten akadályozni fog…), más vezetők, akikkel napi munkakapcsolatban voltál, szintén támogathatnak. Nincs mese, ezt kérni kell tőlük, egy-egy kávé, ebéd stb. mellett átbeszélve! El kell mondanod, hogy ezt szeretnéd, kikérned a véleményüket, és végül megkérdezni, vállalnák-e a referencia szerepét.

Munkahelyváltás, kilépve a munkaerőpiacra - előkészületek

Ezesetben sok munka lesz az előkészületekkel, majd jöhet az önéletrajzküldözgetés. Megfelelő helyekre, célzottan, ehhez ugye listát is csináltál? A Linkedin profilodnak is tökéletesnek kell lennie, olyannak, amiből az látszik, hogy alkalmas vagy vezetőnek. Projektek, díjak, szabadalmak, bármi, ami a szakmai híredet, vagy vezetői kvalitásaidat mutatja, legyen a profilon!

A Personal Branding kiemelkedő fontosságú. A témáról ezerféle cikk és könyv van, de azzal foglalnám össze, hogy irányítsd magadra a szakmai figyelmet! Posztolj a Linkedin Pulse-on, juss be előadást tartani szakmai közösségbe, de legalábbis más előadásán légy ott, és szólj hozzá okosakat a végén, amikor kérdezni lehet Soha ne kritizálj, mindig kérdezz! A „kötekedő okostojás” nem lesz jó brand…

A vezetői portfólióról már írtam itt, nem sok visszajelzést kaptam, hogy alkalmaznák, de aki megtette, annak pozitívak a tapasztalatai. Egy sima CV+motlevélhez képest az ő anyaga sokkal erőteljesebb benyomást tett a döntéshozókra.

Kreatív CV vagy kreatív portfólió sokat segíthet abban, hogy komolyan vegyenek. Az  álláspályázati anyagba belefektetett munka, annak igényessége jellemez téged. Egy vezetőnél főleg nem mindegy, milyen terméket ad ki a kezéből.

Felfelé lépni

Cégen kívül, vezetői pozícióra jelentkezve egy nem vezetői állásból csak úgy lehet, ha a fenti előkészületeket megtetted, és tudsz mutatni pár olyan feladatot, projektet, amit vezetői szerepekkel vittél végig. Lehetőleg ezt is referenciákkal. Ezen felül ismerned kell magad, mint vezetőt, úgy is, hogy még sosem voltál az. Mit gondolsz pl. a tipikus vezetői helyzetekről, amikor gyors döntést kell hozni? Hogyan hozol gyors döntést, honnan gyűjtöd hirtelen hozzá az információkat, vagy ha erre sincs idő, mit teszel? Hogyan kezeled az embereket, főleg, ha hibáznak. Hogyan kezeled az olyan beosztottadat, akit nem kedvelsz igazán, vagy egyes nézeteivel nem értesz egyet? A vezetők a konfliktusokban tudnak leginkább megbukni, így ezek kezelését kell a legjobban megtanulnod, felépítened a stratégiádat rájuk. Még mielőtt az adott konfliktus felmerülne…

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr611712839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.09.22. 04:23:54

Csókolom, csak azt szeretném kérdezni, hogy a sofőr is vezetői állás? Arra is így jelentkezek?
Bocs.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.09.22. 08:59:13

@Eltévelyedés: Az Auchanben kerestek hentes menedzsert... Volt is hentesmester, akivel pályáztunk rá. Vezető az, akinek személyes felelőssége emberek irányítása is, legalábbis szerintem. Mert láttam már igazgatói névjegyet, csak emberünknek nem volt beosztottja.

eMJe 2016.09.22. 09:14:34

@jobangel: leginkább emberek irányítása :)
ha csak 30 embered van, és napi 5 percet vagy mindegyiknél (ami rohadt kevés, mert nem olyan sok cégnél van folyamatvezérlő, monitoring rendszer), akkor az napi 150 perc, 8 óra harmada. de ha 10 percet veszünk, ami még mindig kevés lehet, oda bőven a fele a 8 órának :)

Persze, akinek 300 embere van, megint más, de annak legyen mondjuk 10 műszakvezetője, viszont a 300 ember más tekintetben többletmunka, végeredményben majdnem ugyanott vagyunk

Yobbágy Fery 2016.09.22. 09:25:55

@jobangel: Én is ismerek olyat, aki igazgatói beosztásban van és nincs embere. Jahogy valójában emberünk "csak" egy specialista, viszont egyúttal egy zseni, aki ha elmenne, jó ideig káosz lenne a pénzügy felső szintjén (konszolidációs szinten), így meg a job grade-je is mutatja, hogy ő bizony fontos ember a cégnél, még ha nincsenek is emberei. Ő a folyamatokat igazgatja, nem az embereket.

Ilyen is van. Persze olyan is, hogy havert beültetik valahova jó pénzért, de nulla felelősséggel, hogy azért kárt ne okozzon. Önmagában abból, hogy valaki igazgatói beosztásban van, nem feltétlenül jelenti, hogy neki embereket kell igazgatnia.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.09.22. 09:43:17

@Yobbágy Fery: Ez is igaz lehet, a vezetői portfólió is, a Linkedin is meg tudja ezt mutatni. Látni kell, mitől is igazgató ő, a tárgyi tudás és a magas felelősségi szint pont megfelelően megmutatja. Az emberek irányítása viszont komoly készségcsomag, ha ezt nem tudja, akármekkora zseni is, nem lesz jó olyan állásra, ahol ez kell.

Akiről én beszélek, ott annyi történt, hogy emberünk alól sorra építették le a beosztottakat, mert egyre kevesebb volt a munka (ugye, milyen jól csinálták), és őt egy ideig még ottfelejtették, igazgatói fizetéssel... Persze egyszer csak feltűnt valakinek, és megváltak tőle is.

pippa2011 2016.09.22. 11:52:05

@eMJe: Elképzelek egy ilyen munkanapot. Nyolc óra ötven (ha jól számolom). A nagyfőnöknek sikerült mind a 10 műszakvezetőt elirányítani. Háromszáz beosztott várakozik. Nyolc ötvenöt: minden műszakban az 1-es számú beosztott megkapta a munkautasítást. 290 ember várakozik. Kilenc óra: 2-es megkapta az 5 percét. 280 várakozik. Kilenc óra 5....[...]...és eljött 9.55! A 300. ember is megtudta, mi a nagy helyzet! :D

eMJe 2016.09.22. 14:00:16

@pippa2011: Nyilván így is működik, ahogy leírtad :D

Circus 2016.09.26. 14:14:10

LinkedIn-nel kapcsolatban észrevételek (meg amit hozzá írtál, azzal is): személyes tapasztalatok alapján nem más, mint egy szakmai fészbúk, illetve rosszabb - öntevékeny önfényezőkör. Főleg, ha valaki irgalmatlanul komlyan veszi magát és a felületet.

Haverok és ismerősök nyomogatnak és szavaznak meg skill-eket a másiknak, legtöbbször 'brahiból' (nekem is nyomott be egy olyat egy barátom, akinek kövése sincs a szakmámról, de jófej akart lenni, hogy csak néztem), ez az egész olyan, mint egy mezei lájkvadászat.

A Linkedin információk jó része emiatt szerintem nem releváns, illetve óvatosan kezelendő. Természetesen, ha fizetsz, akkor több infót le tudsz szedni, illetve adni magadról.

Nem beszélve arról, hogy már itt is terjedget a mindenféle spammelés, bár ezt egyelőre szűrik.

Mindent összevetve arra jó, hogy forogjon a neved, meg aki akar, szerezzen rólad infót, de egyr inkább ez is csak gy adatbázisépítő piramisjátéknak tűnik.

Ez pedig:
"Kreatív CV vagy kreatív portfólió sokat segíthet abban, hogy komolyan vegyenek. Az álláspályázati anyagba belefektetett munka, annak igényessége jellemez téged. Egy vezetőnél főleg nem mindegy, milyen terméket ad ki a kezéből."
komolyan megrémít...

Tudom, ez ma a divat - add el magad!
Nem baj, ha nem értesz ahhoz, ahová jelentkezel, nem baj, ha egyáltalán nem érdekel semmi, nem baj, ha amúgy semmilyen munkához nem érzel affinitást egyáltalán, az sem baj, ha ezt kimutatod az embereid és munkatársaid felé, és ha eszerint élsz, az meg főleg nem baj, ha nem te írod meg/állítod össze a portfóliódat - lényeg, hogy add el magad.

Baj, ha ettől hánynom kell?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.09.26. 16:03:13

@Circus: Amíg a HR-esek a Linkedinen vadászgatnak, addig ott kell lenni, mindegy, mennyire szeretjük, vagy mennyire nem.

A kreatív CV+kreatív portfólióról nekem az jut eszembe, hogy nem elég profinak lenni, annak is kell látszani. Aki annak látszik, nem biztos, hogy profi, de legalább elkezdenek vele beszélni. Majd ha kiderül, hogy nem profi, akkor hiába kreatívkodott. Ellenben az introvertált zseni vagy megtanul látszani, vagy marad ott, ahol nem szeret lenni. Közeli példa: igencsak kommunikációs problémákkal küzdő IT-snak nem maradt más választása, ment hiperbe pénztárba. Majd ismerősi körben végül csak talált szakmai munkát, és mikor a hiperben felmondott, és kérdezték, miért, elmondta. Ők meg ott siránkoztak, hogy de nekik is kellett volna ITs, miért nem mondta, hogy az... Tényleg, miért nem?

Szóval, nem hányni kell, hanem megtanulni megmutatni a tudásunkat. Hogy ezt sokan nem szeretik, én mindig a poroszos, tekintélyelvű nevelésnek tudom be, amit megkaptunk a suliban. Hogy légy szerény, meg ne villogj, ne okoskodj, állj be a sorba. Aki így tett, abból nem lett vezető, és mai napig is rosszul érzi magát, hogy jót kell írnia magáról az álláspályázatban.

Circus 2016.09.26. 23:33:12

@jobangel: nem teljesen nem értünk ám egyet, a marketing része megvn, csak nem tetszik :)

Az én problémám igazándiból ott kezdődik, ha bárki, bármit beírhat magáról, annak mennyi relevanciája van a konkrét tudásáról? Ha onnan válogat a HR, akkor meg is érdemli...

Nem kell poroszos oktatást látni (nálam aztán nagyon nem), egész egyszerűen van, aki a "szája" helyett a kezével/agyával _bizonyít_, nem pedig vetít...

Aki nincs fenn a LinkedIn-en, de még a Facebook-on sem, bármilyen megfontolásból, eszerint az már értéktelen HR szempontból? :)

(Mai termés: kisebb multinál interjú, kb egy percen belül lejött, hogy át sem olvasták az önéletrajzomat... de behívtak...)
süti beállítások módosítása