JobAngel Az álláskeresők védangyala

Álláskeresői Gyakran Feltett Kérdések, és

beszámoló Dr. Linkedin – Bánki Tamás karrierépítő meetupjáról

2016. szeptember 19. 06:00
15 hozzászólás

Az a megtiszteltetés ért, hogy felkérést kaptam Tamástól arra, hogy meséljek a közönségének az álláskeresés trükkjeiről. Előtte Eideh Titanilla fejvadász mutatta be "Karrieredző" című programját, ami arról szólt, hogy az álmaid érnek annyit, hogy célokká alakítsd – és utána meg is valósítsd a céljaidat.

Ezután következtem én, mivel az álláskeresési alapokat kb. mindenki unásig ismeri, így azokon gyorsan végigmentem, és jöttek az extrák: hogyan tedd bele szíved-lelked egy álláspályázatba, hogyan mutasd meg benne az egyéniséged, milyen személyes extráidat írhatod bele, mit kerülj a hobbik közül (pl. a póker elfogadottsága eléggé kétesélyes…). A közönség is viccesnek találta a két legcikibb lózungot,

a „kihívást keresek” és a „szeretném kamatoztatni tudásomat”, tehát jó úton haladunk. Egyre több álláskereső hitte el nekem, hogy a saját gondolataik mindig értékesebbek, mint egy állásportálról letöltött sablon, és elkezdtek elszakadni az idétlen sablonoktól. Most ti jöttök, HR-esek: legyen ciki "az önállóan dolgozni tudó csapatjátékos", meg "a fiatalos csapat" az álláshirdetésekben.

A rendezvény a Moritz fagyikóstolójával zárult, közben záporoztak felém a kérdések, de csak gyors válaszokra volt idő. Talán ezek másokban is felmerültek, ezért azt gondolom, FAQ/GYIK formájában érdemes is leírnom.

questionmark1.jpg

- Hogyan határozzuk meg a fizetési igényünket?

- Ha közvetítőhöz megyünk, lehet picit bizonytalankodni, elmondani, hogy „én ennyire gondoltam, remélem az ügyfele elgondolásaihoz illeszkedik ez” – aztán majd mond rá valamit a közvetítő, mert neki sem mindegy… Ha közvetlenül munkáltatóhoz mész, hasonló módon kell jelezni, hogy alkuképes vagy. Ha nem túl nagy a különbség a két fél elképzelése között, akkor általában sikeres lesz az egyezkedés. Ha nagyon nagy a különbség, akkor valóban kieshetsz a pályázók közül emiatt, de mivel az adott állásban alulfizetett lennél, ez valójában nem is baj.

 

questionmark1.jpg

- A kérdező tapasztalata szerint a szakmájában kétféle pozícióra keresnek embert: kezdőket és 3-5 év tapasztalattal rendelkező, „nagyon profikat”. Mit csináljon, aki nem kezdő már, de nem érzi elég erősnek magát egy magasabb szakmai szintű pozícióhoz?

- Az álláshirdetésben leírt feladatok és a saját tudásod közötti réseket utánaolvasással nagyjából tudod pótolni. A gyakorlat úgyis minden cégnél más, azt újra kell tanulnod mindenképp egy új munkahelyen. Ha az elméletet, tárgyi tudást már megszerezted - vagy folyamatban van a megszerzése -, akkor nyugodtan pályázz, nyugodtan menj el állásinterjúra.

Ide kapcsolódik az a gondolatom, amit nem győzök mindenhol elmondani, leírni: nem kell mindig mindent tudni egy állásinterjún! Ne ess pánikba, ne kezdj mentegetőzni, ha nem tudsz valamit! Nincs ember, akitől ne lehetne olyat kérdezni, amire nem tud válaszolni. Ilyenkor a tanulási hajlandóság megmutatása a nyerő: ha megígéred, hogy utánanézel ennek, az elég lehet.

 

questionmark1.jpg

- Kérdező karrierje hektikusan alakult, volt már beosztott, aztán vezető, most megint beosztott, és vezető szeretne lenni. Mit tegyen, hogyan jelezze ezt az önéletrajzában?

- A kompetencia-alapú önéletrajz a nyerő ilyenkor, a kronológiaival szemben. Vezetői kvalitások, tapasztalatok, felelősségi körök kihangsúlyozása is segít. Állásinterjún is fel fog ez merülni, és a mostani beosztotti létedet akár előnyödre is fordíthatod: nemcsak a felületesebb, „nagyképes” vezetői szempontot ismered a munkában, de a gyakorlati, operatív teendők kapcsán is friss tudásod van, ami újdonsült vezetőként segíthet abban, hogy hatékonyan szervezd a leendő beosztottjaid munkáját. Mert ismered a problémákat, nehézségeket, naprakész vagy a lehetséges megoldásokból is.
És itt sem kell mentegetőzni, megmagyarázni, hogy miért így alakult a karrieríved!

 

questionmark1.jpg

- Megváltozott munkaképességűek beírják-e ezt a tényt az önéletrajzukba?

- Ez egy kétélű dolog, jó ötlet is lehet, meg nem is. Vannak, akik megrettennek a megváltozott munkaképességűekkel kapcsolatos előítéletek miatt, vannak, akik inkább a járulékcsökkentést látják, mint hasznot… Egy rendes, szakmai önéletrajz végére érdemes lehet odaírni pár sorban, hogy milyen probléma miatt vagy megváltozott munkaképességű, milyen járulékkedvezmény jár utánad (egy szép hatjegyű éves összeg látványa eloszlathatja a munkáltatói előítéleteket). Ill. ha a betegséged olyan, ami igényel valamilyen speciális intézkedést, akkor azt jelezned kell. Ebből látják, hogy ha pl. egy vaknak csak egy ingyenes felolvasószoftver és egy headset kell a monitor előtti munkához, az nem nagy dolog, meg tudják oldani. Egy csökkentlátónak egy nagyobb monitor kellhet, vagy hallássérültnek egy speciális telefon (ami valószínűleg van is neki) és még szólni kell a kollégáknak is, hogy szemben álljanak vele, mikor beszélnek hozzá, mert ő szájról olvas. Minden probléma csak addig probléma, amíg nem kínálunk mellé megoldást is.

 

questionmark1.jpg

- Mit csináljon, ha olyan tevékenységet szeretne végezni, aminek egyes elemeit kifejezetten nem szereti, és csak a többivel szeretne foglalkozni?

- Konkrétan egy szakemberről volt szó, aki nem szívesen árulta, reklámozta volna a szaktudását, márpedig ez kell ahhoz, hogy ügyfeleket szerezzen. De ő inkább szigorúan a szakmájának élt volna. Itt sajnos nem sok ötletem volt. A sales is, marketing is egy szakma, tárgyi tudásanyaggal, meg lehet tanulni, tehát keresnie kell olyan közösségeket, ahol ezt tanítják. Az online megjelenés (jól értékesítő honlap, SEO stb.) megtervezése még éppen kiszervezhető, bízzon meg szakembert rá, magánzóként ezek a lehetőségei. Esetleg megpróbálkozhat azzal, hogy cégeknek mesél a szaktudásáról, és arról, milyen előnyei vannak, ha ilyen tudású embert alkalmaznak. Pl. állásbörzén, szakmai rendezvényeken, ahol a neki megfelelő cégek vannak jelen, próbálkozhat ezzel. De ez már sales tevékenység, ráadásul a nehezebb fajta… a kör bezárult.

 

questionmark1.jpg

- Mennyi ideig tart az álláskeresési folyamat?

- Itt most egy adott állásra az álláspályázat beadásától a munkaszerződés megkötéséig terjedő időről kérdeztek. Nagyon változó, van, amikor azonnal lehet állást találni, és néha bizony a cégek nem döntenek gyorsan, mert nem tudnak gyorsan dönteni. Ők is várnak valamire, lebegtetik a jelölteket, ami nem jó, de nem tehet ellene senki. Amíg az ügyfél nem rendeli meg a projektet, nem kell a projektmenedzser, a szerződéskötés után viszont azonnal kell. Amíg a multi negyedéves eredményeit nem igazolják vissza, addig nincs büdzsé új kollégára, amíg egy bizonyos törvényt nem fogadnak el, addig az a pozíció nem is kell a cégnek… stb. Ezernyi oka van annak, hogy lassúak a döntések, az álláskereső annyit tehet, hogy nem vár, hanem megy előre újabb és újabb pályázatok beadásával, lehetőségek nyitásával. Egyszer valaki dönteni fog…

 

questionmark1.jpg

 - Felmondtam a nyomasztó munkahelyemen, több hónapig utazgattam, kipihentem magam, most állást keresnék újra. Mit kell mondani erről az időszakról, erről a résről a CV-ben?

- Egészen pontosan ezt. Pihentél, feltöltődtél, és íme itt egy relaxált, tettrekész ember, aki állást keres, és készen áll komoly feladatokra. Kell ennél jobb belépő?

 

questionmark1.jpg

- Hogyan egyeztessek azzal a volt főnökömmel, akit referenciaszemélynek szeretnék felkérni, de nem bízom benne igazán...?

- Sehogy. Ha nem bízol benne, felmerült benned, hogy nem támogatna megfelelően egy új állásban, annak oka van. Érdemes kockáztatni? Inkább keress mást, olyat, akiben megbízol. Nem kell feltétlenül volt főnöknek lenni. Volt kolléga, volt tanár, volt partner, volt ügyfél mind lehet jó referenciaszemély.

--------------

allaskeresosuli-2016szept.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr6311712291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.09.19. 07:54:32

A LinkedIn legnagyobb magyar spammere hozzátett valamit a rendezvényhez a pénz begyűjtésén kívül?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.09.19. 08:16:21

@Online Távmunkás: Nem volt pénz... ingxenes rendezvény volt, szponzorokkal, a terembérlet és a technika az ő költsége volt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.09.19. 14:12:59

@pippa2011: Azért spammer, mert minden LinkedIn csoportot telerak a hirdetésével amíg ki nem tiltják és minden jelentősebb magyar nyelvű posztnál ír valami irreleváns kommentet, amit aztán lehet törölni. Amíg el nem kezdték tiltani és a kommentjeit törölni, addig naponta 3-4 alkalommal jött szembe a neve, pedig nem ismerősöm és a LinkedIn-es ismerőseim túlnyomó többsége se magyar... Az is kedves, hogy több magyar egyetemnek ő indította az alumni csoportját, hogy azon keresztül e-mailben nyomja a reklámot.

Bambano 2016.09.19. 14:15:01

ismerős egyszer kifogott egy olyan céget, ahol komolyan gondolták a keresést. komplett három körös interjúsorozattal jutottak el a szerződésig NYOLC munkanap alatt.

pippa2011 2016.09.19. 14:28:57

@Online Távmunkás: Aha, értem. Nyomulásszakértő. Előbb-utóbb a saját farkába fog harapni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.09.19. 15:25:01

@pippa2011: Én eszerint nem vagyok eleget Linkedinen, mert nem tapasztaltam hasonlót :) Vagy másfelé járunk Linkedinen belül. Ebből is látszik, hogy amit az egyikünk túltolásnak gondol, a másikhoz el sem jut igazán... Infobuborék-jelenség.

pippa2011 2016.09.19. 20:03:28

@jobangel: Csak kíváncsi voltam, mert nem tudtam elképzelni, hogy lehet a LinkedIn-t spammelni. Online naiva vagyok :) .

kukatr 2016.09.20. 07:01:56

A bizalmon kívül még milyen szempontot vegyek figyelembe referenciaszemély megadásakor?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.09.20. 07:23:45

@kukatr: Fontos, hogy miben dolgoztatok együtt. Minél inkább hasonlít arra az akkori feladat, amire most jelentkezel, annál jobb. Jó ha van férfi is, nő is a referenciaszemélyek között. Ő most stabil munkahelyen legyen, nehogy neki tegyenek ajánlatot helyetted. Ha felmerül, hogy idegennyelvű is kérdezheti, akkor legyen ehhez megfelelő nyelvtudása. Ha lehet, egy kedves, kommunikatív ember legyen, mert fontos, hogy vele is egy jót tudjanak beszélgetni.

Circus 2016.09.21. 02:49:09

OFF/
Szerény kérés/javaslat: nem lehetne az arcunkba ugró "lájkojjá' má' be a fészbúkon" kérést kikapcsolni?
köszi
/ON

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.09.21. 11:31:38

OFF/
@Circus: Hát, ha megtalálom a blogbeállításoknál, hogy hol kell kikapcsolni, megteszem, mert én sem szeretem máshol, magamnál meg nem jön fel..., most néztem más gépén, hogy tényleg lett ilyen. Egyáltalán hogy kapcsolódott be? :O
ON/

Circus 2016.09.21. 20:51:35

@jobangel: OFF/
lehet, hogy a blogszolgáltató kapcsolta be?
/ON

Küldök neked rövidesen egy mai történetet e-mailen - azért úgy, mert személyesen nyomozható lennék. Benned bízom, a történet másik szereplőjében már nem annyira (meglátod, miért). Ha gondolod, felhasználhatod :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.09.21. 21:42:01

@Circus: Elvileg kikapcsoltam. A sztori megérkezett, majd válaszolok rá.

kukatr 2016.09.23. 07:16:31

@jobangel: Hmm, az biztos, hogy egyik kollégámnak se fognak ajánlatot tenni a munkakörömben, ugyanis ők más pozícióban vannak mint én. Ennek köszönhetően kevés rálátással bírnak arra, hogy szakmailag jól végzem-e a munkámat. A megfelelő angoltudás is tovább szűkíti a kört. Kedves ember mondjuk van közöttük. :) Ejj, nem egyszerű ez!
süti beállítások módosítása