JobAngel Az álláskeresők védangyala

Veszedelmes viszonyok a munkahelyen

2016. szeptember 15. 13:00
27 hozzászólás

office-romance.jpgHangos a sajtó Matolcsy MNB-elnök és az ő munkahelyi románca kapcsán, ez adta az ötletet, hogy erről is írni kellene. A konkrét ügyről nem igazán szeretnék értekezni, mert politikai vonatkozásokkal nem terhelném a blogot. Ellenben a téma elég széles nyilvánosságot kapott, és bizony érdemes arról beszélni, hogy a munkahelyi szerelmi viszony karriergyilkos, álláskeresést nehezítő tényező is lehet.

Megtörténhet, hogy munkahelyen szerelmek szövődnek, két egyedülálló esetében különösebb etikai, erkölcsi aggályok nem is merülnek fel, ha nem megy a munka és/vagy a cég rovására a kapcsolat. Láttam már munkahelyi szerelemből házasságot és sikeres házaspárt is, akik azonos projekten dolgoztak egy csapatban, olyat is, akik azonos cégnél, de más osztályokon dolgoztak, és még munkakapcsolatba se kerültek, csak a céges ebédlőben találkoztak munkaidőben.

 Az, hogy házaspárok mennyire tudnak egymással hatékonyan dolgozni munkahelyen leginkább a kettejük kapcsolatán múlik, illetve valamennyire a HR-nek, kollégáknak is tudni kell ezt kezelni. Pl. ne hozzák őket cégen belül versenyhelyzetbe, mert abból komoly gondok lehetnek. Jobban ismerik egymást, mint a többség őket, így akár többet megengednek maguknak egymással szemben. De pont ezért az együttműködésük is sokkal hatékonyabb lehet.

Erkölcsi aggályok

Amikor munkahelyen alakul ki egy intim viszony, és ez házasságtöréssel jár együtt, a cégnek is lehetnek erkölcsi kifogásai, csak emiatt is felmondhatnak akár a pár mindkét tagjának. Az ilyen párok általában abban reménykednek, hogy nem derül ki a kapcsolatuk. Szinte mindig kiderül… Szembemehet a kollégák erkölcsi értékeivel is, ami kihathat a napi munkára, az együttműködésre is. Ha még a munkaidő rovására is töltenek kettesben privát időt, végképp káros a cégnek. Innentől nem magánügy, hanem kezelendő céges probléma egy ilyen viszony. A cég tehát valahogyan kezelni fogja, többnyire úgy, mint más nehezen eldönthető személyes konfliktusokban: nem foglal állást a kérdésben, felmond a pár mindkét tagjának, "reset gombot nyom". Céges szempontból ez a racionális döntés.

Etikai problémák

Matolcsy ügyén – és persze az összes főnök-beosztott szerelmen – gondolkodva felmerülnek etikai kérdések is. Vajon a beosztott az előrejutás, magasabb fizetés reményében lett „szerelmes”, esetleg a főnök a pozíciójával élt vissza, aminek hatására a beosztott „beleszeretett”? Ilyen találgatás még akkor is előkerül, ha az adott viszony egyébként más erkölcsi normákat nem sértene, mert szinglik között szövődik.

Egy nő karrierjére egy ilyen viszony végzetes lehet: soha, senki nem fogja elhinni, hogy képességei, teljesítménye alapján került feljebb a ranglétrán, kapott megbízást komolyabb projektekre, év végi jutalmat stb. Teljesen mindegy, mi az igazság, az előítélet ellen nem fog tudni küzdeni. Fura módon – azaz dehogy fura, ez is nők hátrányos helyzetéből adódik – egy házasságtörő férfi karrierje sokkal könnyebben áll helyre egy ilyen botrány után. Egy nő a botrány után a degradáló jelzők mellett azzal is számolhat, hogy azért nem kap meg egy állást, mert diszkréciót igénylő munkakörben, esetleg férfi főnök beosztottjaként nem tudják már elképzelni, mint problémamentes kollégát. Ugyanezért cégen belüli áthelyezésre szinte esélytelen. Női döntéshozók nőkkel szemben kifejezetten ellenségesek lesznek, döntéshozó férfiak a pár női tagját inkább kerülnék. Ezért a nőknek ilyenkor is nehezebb. Férfiak egymás között megértőbbek ilyen témában, kicsit könnyebben "megbocsátanak", ajánlanak új állást a botrányba keveredett férfi ismerősnek. De persze már csak akkor, ha elült a botrány. 

Ha csak a főnök-beosztotti szerelmi viszonyt nézzük, és eltekintünk attól, hogy a nemek-pozíciók hogyan alakulnak a kapcsolatban, az tűnik valószínűbbnek, hogy a főnök jobb esélyekkel esik talpra a botrány után. Jobb kapcsolatrendszere van, könnyebben talál másik állást, a pletykák is óvatosabbak, mert a pletykálók is tartanak tőle: botránnyal vagy anélkül, tekintélye van, a rosszindulat visszaüthet.

Ha nem kipattant botrány miatt lesz vége a munkahelyi viszonynak, csak a pár tagjai „szeretnek ki” egymásból, abból is súlyos munkahelyi viszály kerekedhet. A cégnek megintcsak a reset gomb megnyomása marad az egyetlen lehetősége.

És utána...?

A kapcsolati tőke akár teljesen kieshet, hiszen az ismerősöknek is van véleményük a viszonyról. Az iparágban, amiben eddig dolgozott, lehet, hogy szintén híre ment: tudják a partnerek, ügyfelek, nem biztos, hogy sikeres lesz az álláskeresése. Ha magánzóvá akarna válni, a probléma ugyanez. A kapcsolatrendszerén belül nem biztos, hogy talál megbízást, azon kívül felépíteni meg nagyon nehéz lesz egy induló vállalkozást. Ha olyan szakterületen van, amivel könnyű iparágat váltani, akkor mindenképpen érdemes máshol, tiszta lappal próbálkozni.

Akiknek valamilyen okból rossz hírük lett a munkaerőpiacon, általában ezt a tanácsot kapják tőlem: új iparágban, azonos szakterületen is próbálkozzanak. Az állásinterjún felmerülő kínos kérdésekre alaposan begyakoroljuk a választ, „kitaláljuk a sztorit”. Ami mindig igaz, és sosem sérthet másokat, ez nagyon fontos! Nincs szüksége arra, hogy további rosszindulatot magára rántson. Főleg nőknél minden apró részletre figyelni kell: nehogy túl kihívónak találják az állásinterjún az öltözékét, a magánélet minden részletét kerülje állásinterjús beszélgetésben (amúgy sem kellene ezeknek szóba kerülni). Fontos, hogy ne veszítse el az önbizalmát, ne szorongva menjen interjúra, hogy „úristen, mit tudhatnak rólam”. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy minden csoda 3 napig tart: egyik pletykát követi a másik, általában hamar elfelejtődik az ilyesmi, és rövid időn belül már alig emlékszik rá valaki.

 --------------

allaskeresosuli-2016szept.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr5511707169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMJe 2016.09.15. 14:37:37

Nem ismerem magánemberként, és nem is akarok bunkó lenni, de amit magából mutat ez az egyed, abból sejthető, hogy nem csak a remek tulajdonságai miatt vannak vele

pippa2011 2016.09.15. 15:02:06

Az erkölcsi aggályt nem értem. A házasságtörés nem munkahelyi fogalom. Alárendelt viszonyban nem lehetnek és a munkájukat sem befolyásolhatja (bármilyen családi állapotban jöttek is össze), de ennyi, a többihez nincs közünk. Tényleg ki lehet rúgni mindkettőt erre hivatkozva? Nem elég, ha az egyikük elmegy az összeférhetetlenség miatt? Én erre láttam példát.
A "fúrás", "könyöklés", akadályozás, rossz hír keltése, információ-visszatartás, kiközösítés, "nem segítek, nekem sem tanította meg senki" stb. nem kevésbé erkölcstelen, viszont teljes mértékben befolyásolja a munkát. Mégsem rúgtak ki még senkit, mert pletykás vagy önző. Sőt!

pippa2011 2016.09.15. 15:11:09

A besúgókat ki ne hagyjam! Mindenhol vannak, ugye tudjuk?!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.09.15. 15:15:29

@pippa2011: A fúrás, könyöklés stb. sem marad büntetlenül normális szervezetben. Multiknál nem állnak neki igazságot tenni, mindkét szereplőt kirúgják, és meg van oldva. Sajnos a módszer nem elfogadható számomra, mert áldozat ott is van.
Ha sok panasz van valakire együttműködési képtelenség okán, szintén repül előbb-utóbb.
A házasságtörés magánügy, mindaddig amíg pl. egy társalgás során veszekedés nem lesz különböző értékrendek okán. De ez nem csak házasságtörésre igaz, hanem akár rasszista, vagy más, többség által elfogadhatatlan nézetek esetén is.

pippa2011 2016.09.15. 15:45:44

A 15 éve a cégnél dolgozó nagyonrendesmindenttud és aholtudsegít betonszékes Gizikékkel szemben nincs esély, épp a róluk kialakult kép miatt és mert tényleg a cég pillérei. Amikor fúrni kezdtek, mindenkinek elkerekedett a szeme, volt, aki egész nap nem szólt egy szót sem, annyira megviselte kétszínűség, mégis egyértelmű volt, hogy leépítéskor kinek kell repülnie...Aki be van betonozva, bármit megtehet.

Köldök_szösz 2016.09.15. 19:06:57

@pippa2011: de van, ki kell lökni az ablakon a szennyes kurvát

BloodOrange 2016.09.15. 19:49:27

@jobangel: Ez cég, illetve csoportfüggő. Láttam hasonló esetet, ahol csak a "fúrót" vágták ki, őt is normális feltételekkel. A sértett pedig magától lépett le, pedig próbálták megtartani.

Elek Heck 2016.09.15. 19:51:17

Nekem úgy tanitották "házinyúlra nem lövünk". Na de ha támad ?

Hörömpő cirkusz világszám 2016.09.15. 20:11:46

@pippa2011: Teljesen igazad van, pont ugyanígy jártam. Az volt a különbség, hogy én magamtól mondtam fel, amikor már az egészségem látta kárát a mobbingnak. Azóta sincs munkám, de egy percig sem bántam meg, hogy eljöttem, mert ha nem teszem, most biztosan valamilyen súlyos betegségben szenvednék, ami a büdös banyájának köszönhető.

Hogy a poszthoz is hozzászóljak: a cégnél az ügyvezetőnek lett barátnője a kollégák közül. Mivel az üv-ről volt szó, nemigen mert senki sem szólni neki, mivel az autokrata vezető archetípusát tisztelhettük benne. Így nagyon vigyáztunk, mit és hogyan mondunk a barátnő előtt, illetve ha azt akartuk, hogy az üv fülébe jusson valami, úgy intéztük, hogy a barátnő "véletlenül" meghallja/elolvassa. Mindig bejött :)

Bambano 2016.09.15. 20:14:51

@Elek Heck: helyesen: házinyúlra nem lövünk, lefekszik magától.

én még nem láttam olyat, hogy céges csajozásból balhé lett volna. céges csajozást láttam, balhét nem.

egy szemöldök ráncolást láttam, amikor a nagyvezér irodájához tartozó fürdőszobában tüntették el a nyomokat, és felvette a biztonsági kamera. ott is csak a fürdőszoba miatt volt ejnyebejnye.

tnt 2016.09.15. 20:25:36

francia gyógyszercég... több románc is született valamiből házasság is lett... mégis az egyik félnek le kellett lépni a HR-es "asszonyság" jóindulata miatt .... aztán a HR-es asszonyság összekukizott egy orvoslátogatóval .. 3 gyerek apja ha jól tévedek.... természetesen kimosták az ügyet mert a HR-es volt az érintett... azóta mindenki tud róla és röhög.. sőt minden új belépőnek elmondják... ja a faszi maga újságolta az IT Managernek aki pletykásabb, mint 1 vénasszony... szóval jó muri az egész... :-).. hasonló mint a kusza szemé...

backbencher 2016.09.15. 21:18:15

Kedves jobangel,

Attol tartok, kimaradt egy lenyeges tenyezo a fenti rovid ismerteto blogcikkbol.

Amig meg annakidejen Mo-n dolgoztam kulonbozo kulfoldi bankok mo-i leanyainal, mindenhol "sikerult" latnom evente 1-2 "munkahelyi osszeborulast".
Volt kozottuk 2 egyedulallo egymassal, 2 hazas egymassal, es hazas meg egyedulallo egymassal.
Nem tudom hogy ez mennyire "suru" elofordulas mas szektorokhoz (FMCG, non-food, allami cegek), inkabb a nagy szamaok torvenyet gondoltam hogy erosebben ervenyesul nagyobb letszamon (300-1500 fo kozott bankonkent) belul.

De volt egy NAGY KOZOS VONASA az osszes ilyen viszonynak, fuggetlenul attol, hogy hany eves es milyen parkapcsolati helyzetu emberek kozott jott letre, egy osztalyon vagy teruleten dolgoztak vagy sem, es hogy mennyi ideig tartott, es hogy tartos kapcsolat vagy szakitas lett a vege.

A DONTO ELEM az volt, hogy a 2 fel kozul a viszony tenyleges kezdetekor az egyik magasabb beosztasban volt a masikhoz kepest vagy sem.
Ha nem - es ez volt a ritkabb - akkor jo esellyel lett belole tartos kapcsolat vagy hazassag.
Ha nem - es ez joval gyakoribb volt - akkor annak mindig az lett a vege, hogy az alacsonyabb pozicioban levo fel vegul valahogy (felmondas vagy km) tavozott a banktol, akar egy teruleten es/vagy egy helyszinen (bankfiokban, telephelyen) dolgozott a masikkal, akar nem.

igazi hős 2016.09.15. 21:20:04

@Bambano: Én olyat láttam közelről, hogy amint a cégen belüli kapcsolat "elvesztette plátói jellegét", az egyik tag rohamléptekkel keresett magának egy új állást. Aztán fél év múlva újra nálunk dolgozott - távmunkában.
Asszony cégénél eleget utaltak az egyik főnöknek a cég hírnevére ahhoz, hogy a barátnője még az esküvő előtt kilépjen a cégtől.

backbencher 2016.09.15. 21:20:16

Az elozo fenti kommentemben a masodik esetnel az igen-t akartam irni, tehat az nem mukodott, ha vmelyik fel magasabb pozicioban volt a masiknal.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.09.15. 21:46:55

@backbencher: igen, ezt én is így láttam. Hierarchiában azonos szinten lévő emberek munkahelyi szerelméből házasság lett, egyébként konfliktus..

Dzsontra Volta 2016.09.15. 23:02:35

Tök egyszerű, általában olyan 3-4 évente kapok olyan ajánlatot, más munkáltatóktól, aminek nem tudok ellenállni, ilyenkor az utolsó hónapban szoktam élni a lehetőséggel, hogy jelezzem azoknak a hölgyeknek a tetszésemet, akiknek ezt a szigorúan vett munkaviszonyom alatt az elveim miatt (a munkahelyi kapcsolatokat alapból olyan dolognak tekintettem, ami nem fér bele) nem volt lehetőségem kinyilvánítani. Olyan 10-ből 9 esetben minimum egy vacsi a vége.

eMJe 2016.09.15. 23:08:13

@Hörömpő cirkusz világszám: pontosan, azóta nekem sincs minden napos hasmenésem :D lassan majd megint kezdődhet, mert a gyereket is el kell tartani...

eMJe 2016.09.15. 23:09:17

@Dzsontra Volta: sok értelme van a vacsorának. utána is volt valami? :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.09.15. 23:46:39

@backbencher: @jobangel: Én minden variációra láttam már példát. Azonos csoportban dolgozók szakították és szétszedték a csoportot a marakodással, máig együtt dolgoznak. Azonos szinten levők összeházasodtak és felmondtak. Főnök feleségül vette a titkárnőjét és ma is boldogan él a család, mindketten ugyanott dolgoznak. Az egyik igazgatónőt feleségül vette rendszergazda, máig együtt élnek, de az igazgatónő már máshol dolgozik. Azonos szinten dolgozók összejöttek, szakítottak, megy tovább az élet. Ügyvezető hetente lefeküdt valamelyik női beosztottal, a cégnél mindenki tudott róla, válás lett a vége, a munkahelyen évekig semmi se változott...

Circus 2016.09.16. 01:37:14

@Hörömpő cirkusz világszám: Igyunk meg egy sört valahol, pont ugyanígy, pont ugyanezért léptem és keresgélek pár hónapja, mert már egészségügyi problémák kezdtek gyülekezni az üv és a beosztottam különleges kapcsolata miatt...

Circus 2016.09.16. 01:45:06

@jobangel: nálam nem lett házasság, de működött, sokáig és jól.

Nagyon egyszerű, miért sodródnak össze emberek - munkahelyen több időt töltesz ébren a kollégákkal, mint sokszor otthon, kellő idő alatt ki is lehet ismerni a másikat, a jó és a rossz oldalát, és utána már könnyebb dönteni.

Konkrétan "én a házinyúlra nem lövünk" elvet nem tartom életszerűnek a fentiek miatt, de természetesen az egyéjszakás dolgok azok más lapra tartoznak.

2016.09.16. 08:53:09

@Dzsontra Volta: És ki fizeti 10-ből 9-szer a vacsit? :-)

TGabi 2016.09.16. 12:22:50

Kedves Énzsöl!

Érthető a párhuzam - de Matócsni-t azért nem keverném ide, mert az egész állami mutyi-sógor-koma rendszer tele van ilyen anomáliákkal. Kvázi alig van ott valaki tudás + hozzáértés alapján. A multinál azért másabb a helyzet.

Közpénzből.

A többi himi - humi már csak haba tortán...

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.09.16. 14:50:30

@Elek Heck: "Nekem úgy tanították "házinyúlra nem lövünk". Na de ha támad ?"
Kézzel lábbal védekezel. Én már tartottam széket is magam elé. Beindult a némber és egy istené nem akarta megérteni, hogy nem hagyom kihasználni a kívánatos szervezetem.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.09.16. 14:55:10

@Hörömpő cirkusz világszám: "Hogy a poszthoz is hozzászóljak: a cégnél az ügyvezetőnek lett barátnője a kollégák közül. Mivel az üv-ről volt szó, nemigen mert senki sem szólni neki, mivel az autokrata vezető archetípusát tisztelhettük benne. Így nagyon vigyáztunk, mit és hogyan mondunk a barátnő előtt, illetve ha azt akartuk, hogy az üv fülébe jusson valami, úgy intéztük, hogy a barátnő "véletlenül" meghallja/elolvassa. Mindig bejött :)"
1. Azt csak gondoltátok hogy bejött. :) :)
2. Milyen vezető (ÜV) az aki nem autokrata? :)

eMJe 2016.09.16. 15:58:14

@Fuxos (ex bömis): 2. Milyen vezető (ÜV) az aki nem autokrata? :)

Normális. Anélkül is lehet, hogy embereken átgázol az ember.

Untermensch4 2016.09.19. 19:52:20

@Fuxos (ex bömis): " Milyen vezető (ÜV) az aki nem autokrata? :)"
Jó. Mármint emberileg, ez pedig növeli a lojalitást. Akiknél meg nem azoktól nem lesz akkora lelki trauma megválni mert túl bunkók a csapatba.
Mostani helyemen az egyik főnökről csak azért tudom hogy főnök mert mondták. A másikról azt hittem hogy egy kedves HR-es, aztán mondták. A harmadikra magamtól jöttem rá mert egy autóval jár dolgozni a másodikkal és az irodájuk is szomszédos. Egy "old school" öregszaki autokratább mint ők hárman együtt. Egyébként a cég tulajdonosai is.
De volt már olyan főnököm aki nem utasított és még kérésnek is gyengének tűnt ahogy munkáról beszélt. Egyszer a csapat egy részével rádöbbentünk hogy mégis úgy meghajtott bennünket mint annak a rendje. Csak abból jöttünk rá hogy ha hárman is nagyon fáradtak vagyunk akkor nyilván nem vmelyikünk dolgozik más vki helyet... A nem autokrata főnök úgy tud egy lusta embert dolgoztatni hogy annak nem kellemetlen. :)
süti beállítások módosítása