JobAngel Az álláskeresők védangyala

Hogyan találj diétabarát munkahelyet?

2016. február 19. 06:00
6 hozzászólás

box_1.jpgA 160 gramm blog írójától kaptam ezt a témajavaslatot és a meghívást a blogjára erre a cikkre, ezúton is köszönet érte!

Sokat foglalkozom azzal, hogy mindenki olyan munkát találjon, amilyen neki mindenben megfelel, a „diétabarátság”, mint szempont eddig kimaradt a témáim közül.

Például az inzulinrezisztensek és cukorbetegek diétája 2-4 óránkénti étkezést is jelenthet, ebből 2-3, vagy hosszabb műszak esetén több is a munkaidőbe esik. Van-e lehetősége arra a munkavállalónak, hogy ezt betartsa? Muszáj, hogy legyen, mert az egészsége mindennél fontosabb.

Amikor egy meglévő munkahelyen kell szokásokat változtatni egy friss diagnózis miatt, az viszonylag egyszerű: irodai munkáknál csak jelezni kell a főnöknek, üzemorvosnak, hogy pl. cukorbeteg lettél. Az éves kötelező munkaalkalmassági vizsgálatnál aláírtál egy nyilatkozatot is, hogy nincs eltitkolt betegséged, azaz egy új diagnózis esetén köteles vagy jelezni, hogy ha van olyan betegséged, amiről a vizsgálatkor még nem tudtál. Ezt semmiképpen se mulaszd el. További teendőid is vannak:

Ha a munka jellege miatt ez komolyabb szervezést igényel, akkor a legjobb taktika, ha kész megoldással mész a főnökhöz, leírva mire, mennyi időre van szükséged, amíg kiesel a munkából, és ezt hogyan tudod kezelni. pl. egy áruházi pénztáros szüneteit milyen módon kell szervezni? Vagy gyártósori vagy hasonló kötött idejű munkánál a szervezett szüneteken felül hogyan tudod megoldani, hogy betartsd a diétádat? Egyáltalán szükséged van-e plusz szünetre?

Ha semmilyen módon nem befolyásolja a betegséged a munkádat, akkor azt is jelezni kell! Mert az is fontos, hogy ne kezdjenek el előítéletek, félelmek mentén azon gondolkodni, a jövőben vajon megfelelsz-e a munkára. Ne legyen kétséges, hogy meg fogsz felelni.

Az összes teljesíménybéres munkára igaz lehet, hogy a normát nem fogod tudni teljesíteni az időveszteség miatt. Ezt is mindenképpen meg kell beszélned a főnököddel, HR-el: nem az történt, hogy lusta lettél, hanem az, hogy naponta plusz 15-20-30 percre van szükséged, amit magadra kell fordítanod.

Ha a jelenlegi munkakörödben nem tudsz tovább dolgozni, próbáld meg az áthelyezésed kérni, és ne csak a főnököddel, hanem a HR-el is kezdj el erről tárgyalni. Ezesetben is pontosan, összeszedetten fogalmazd meg írásban is, mire van szükséged, és ezt küldd el nekik e-mailben is az erről szóló bezsélgetés után. Először mindig a közvetlen főnököddel beszélj, és ha van a cégnél HR, jelezd a főnöködnek, hogy velük is beszélni fogsz erről.

Egyszerűbbnek tűnik a helyzet, amikor állást keresel: csak olyan állásokra pályázz, ahol várhatóan megoldható a diétádhoz szükséges idő és ha szükséges egyéb feltétel, akkor az is. Állásinterjún elég, ha rákérdezel, van-e hűtő, hogy szokták megoldani az ebédet, mennyire kötött a munkatempó.

Ha a munkakörrel együttjár, hogy pl. konferenciára, üzleti ebédre kell menni, vagy hosszabb utazásokon részt venni, akkor neked meg kell tudni oldani, hogy olyan ételeket válassz a svédasztalról, étlapról, ami megfelelő számodra.  Az utazás alatti étkezésed is meg kell tudnod oldani, de ezt az állástól függetlenül is tudni kell.

Nagyobb cégekben előfordulhat, hogy több cukorbeteg, inzulinrezisztens, laktózérzékeny is van, ezesetben még kevésbé akadnak fenn ezen a „problémán”. A betegségedről elég majd a munkaalkalmassági vizsgálaton részletesen beszámolni az orvosnak, ha egyébként nem befolyásolja a munkádat. Az állásinterjúkon elég, ha egy-két mondat erejéig említed meg, hogy speciális diétát követsz, ami azzal jár, hogy… de ezt is csak azután, hogy a szakmai kérdéseken már túl vagytok. Jó trükk lehet, hogy az önéletrajzban a hobbik, érdeklődési körök közé beírod, hogy „egészséges étkezés”, így könnyen szóba hozhatod akkor, amikor a szabadidős tevékenységeidre terelődik a szó. Itt is érvényes a szabály, ami minden akadályozónak tűnő tényezőnél: ha te nem tekinted problémának a helyzeted, ők sem fogják.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr678402412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.02.19. 14:42:16

Kész szerencse, hogy diétázni csak a magasan képzett dolgozóknak kell, akik kedvük szerint válogathatnak a diétabarát munkahelyek között. Hiánypótló írás, bár lehet semmit se segít a cukorbetegek legnagyobb részének. Szerintem a nagy részük örül, hogy munkát talál, nem pedig azon gondolkodik, hogy jól fogadják-e, ha gyakran megszakítja a munkavégzését.

Peetee 2016.02.19. 14:45:37

Azt hiszem én hálás lehetek azért, mert a munkahelyemen igen jól tolerálják a Crohn-betegségem velejáróit.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.02.19. 15:05:53

@roli101: Pont azért emlegettem gyártósori munkásokat, mert nekik inkább kötött és problémás a munkaidejükkel ezt összeegyeztetni.

Koczy · http://koczyblogja.blog.hu 2016.02.19. 15:19:56

Köszönöm a cikket, szintén crohn betegség, és szintén különleges diéta. Épp álláskeresésében vagyok, és fogalmam sem volt róla, hogy hogyan tálaljam ezt a dolgot. Így már könnyebb lesz. :)

Szubrina 2016.02.19. 19:56:11

Persze, gyönyörűen hangzik, azonban ahogy különbséget tesznek, életkor és nemek szerint, illetve gyerekes és nem gyerekes között, ugyan úgy, ha valaki bevallja a betegségét és még a többi dolgozóra nézve is előnyöket akar, mert azért ez akkor is az, ha valaki napi 3-4-szer eszik, akkor sajnos fel sem veszik, persze nem vallják be, hogy azért találnak más ürügyet, amiért nem lehet őket elővenni a munkajogi bíróságon.

Csúnya világ van, nekem a pisiléssel volt mindig gondom, sok munkahelyemen órákig kellett visszatartanom, mert nem úgy van az, hogy csak úgy otthagyom, ha meg emiatt egészségügyi gondom lesz, azt pont mindenki telibeszarja.

Az írás jó és a probléma jogos, de a megoldás éppoly álomszerű, mint az összes többi, amiről eddig szó volt.

Irbisz 2016.02.19. 20:44:01

"Nagyobb cégekben előfordulhat, hogy több cukorbeteg, inzulinrezisztens, laktózérzékeny is van, ezesetben még kevésbé akadnak fenn ezen a „problémán”. A betegségedről elég majd a munkaalkalmassági vizsgálaton részletesen beszámolni az orvosnak, ha egyébként nem befolyásolja a munkádat. "
Szerintem eleg nagy cegnel egyaltalan nem akadnak fenn ezen a probleman (viszont gondolom ez megint munkakör es poziciofüggö).
A munkalkalmassagi vizsgalatra visszaterve: amikor tavaly a nemeteknel egy eleg nagy ceghez felvettek, nem hogy alkalmassagi vizsgalat nem volt, de szerintem egy szoval sem erdeklődtek az egeszsegügyi allapotomrol- pedig törödnek a munkavallaloi jogokkal (es kötelezetsegekkel), ahogy azt egy komoly multiceghez illik. Pl. a tamogatott ebednel (svedasztal jellegű) kiirjak ha valami laktoz/glutenmentes, mi a vegetarianus stb.
Az orvosi vizsgalat az orszagspecifikus, vagy ez nalunk valamilyen, a szocializmusbol ittmaradt örökseg?
süti beállítások módosítása