JobAngel Az álláskeresők védangyala

Találd meg a kincseket a cégedben!

Mit tehet egy HR-es azért, hogy jobb legyen a cég?

2016. január 15. 06:00
15 hozzászólás

Például felkutatja a kincset érő munkaerőt a cégen belül!treasury.jpg

Ha HR-es vagy, íme pár ötlet, ami nem is költséges, hatékony is, láttam is működni. Ha nem vagy HR-es, akkor mutasd meg ezt a posztot a céged HR-esének, vezetőjének :) Ha cégvezető vagy, kezdd el ezeket, vagy utasítsd erre a HR-esed. Jól fogsz járni, hidd el!

Főleg nagy cégekre jellemző, hogy időnként nem is tudják, milyen embereik vannak, de már 30-50 fős cégeknél is komoly pazarlást lehet látni munkaerő témában. Lehet, hogy a raktáradban dolgozó segédmunkás egyébként diplomás, csak azért vállalt ilyen munkát, mert nem volt jobb? És épp ilyen embert keresel szerte a munkaerőpiacon, hiába vagy csak nagyon drágán, nagyon későn jutsz hozzá? Sok nagy cégnél nem alkalmazzák a belső álláshirdetéseket, miközben ezzel lehetne a leghatékonyabban munkaerőt találni. Minden munkavállalónak van ismerősi köre, talán tudnak valakit ajánlani. Lehet, hogy a már említett raktári segédmunkás kap kedvet a pályázáshoz, és új segédmunkást még mindig könnyebb találni, mint olyan szakembert, aki meg is felel az elképzelésnek, és extra tudásként a piacon lévőhöz képest már ismeri a cég folyamatait is (vagy azok egy részét) belülről.badge.png

Ha a munkavállalók tudják, hogy vannak ilyen lehetőségek, és esélyük is van a feljebblépésre, érdekli a céget az, hogy lehetőséget biztosítsanak számukra, lojálisabbak lesznek.

Tehát, minden keresést tessék belső álláshirdetés formájában is meghirdetni. Ez még nem egy világmegváltó ötlet, a toborzás alapja lenne, és mégsem csinálják sokan. Most jönnek az érdekesebb ötletek:

Kincskereső ötletek

A már fentebb említett diplomás raktári segédmunkást, mint eltékozolt céges erőforrást, meg kell találni a cégen belül. Erre néhány cégnél igen jó akciókat láttam:

  1. Aktualizált önéletrajz bekérése

Bizony, álláskeresők sokszor „kifelejtik” az önéletrajzukból, hogy diplomájuk van, esetleg több is, nyelvet beszélnek, és rácsodálkozunk, hogy a közért pénztárosa valójában környezetvédelmi mérnök, aki az adott kereskedelmi lánc minőségügyi osztályra pont jó lenne, és könnyű is neki jobb állást ajánlani, valószínűleg hajlandó is váltani. Ha tudnánk róla, hogy ott ül a pénztárban, nem költenénk iszonyú pénzeket toborzásra…

Megoldás: aktualizálni kell a meglévő dolgozók önéletrajzait. Jobb helyeken erre intraneten kitöltendő formok vannak, de ha csinálsz egy belső, céges CV-formátumot illetve kompetencialista formot, és körbeküldöd e-mailen, szépen megkérve mindenkit, hogy töltse ki, akkor lesz egy igen jó adatbázisod, ilyen kincset érő infókkal. Ilyen levelet, formot már láttam több helyen, de volt olyan cég, ahol a mellé sikerített buta kommunikáció tönkretette az ötletet, mert a dolgozók megijedtek, hogy hű, leépítés lesz, biztos ezért kell az infó, és senki sem adott meg semmit. Tehát megfelelően le kell írni, miért kell, miért lesz jó, hogy valóban lehetőséget lássanak benne, ne veszélyforrást, fenyegetést.

  1. Névtelen, dobozba dobott ajánlás

Van, amikor a cég rejtőzködő tehetségei, diplomásai úgy kerülnek elő, hogy munka közben cseverészve árulják el a kollégáknak, mit is végeztek, mihez is értenek valójában. Vagy épp nem beszélnek róla, de a kollégák, főleg csoportvezetők észreveszik, hogy az adott beosztott többre érdemes és képes annál, amit rábíztak. Lehet, hogy nem is végzettsége, hanem tehetsége okán. Itt ajánlólevél írását kérték a HR-esek, amit papíralapon, dobozba kellett bedobni. Így az ajánló anonim maradhatott, ha akart, a HR-es meg fontos információkhoz jutott. Fontos, hogy kikötötték: ebbe a dobozba panasz nem, csakis ajánlás mehet, így mószerolásra nem volt alkalmas az intézkedés.

  1. Belső álláshirdetésre ajánlás, bónusszal

Ha a belső álláshirdetések már rutinná váltak, érdemes lehet a kollégákat arra motiválni, hogy jó munkatársakat keressenek ők is. Azaz, kitalálni egy folyamatot arra, hogy ha valaki olyan munkatársat ajánl, akit felvesz a cég és ott dolgozik a próbaidő után is (értsd: bevált), akkor az ajánló kapjon ezért valami jutalmat. Láttam már:

- kétszemélyes vacsorameghívást drága étterembe,
- pénzjutalmat (ez nem olyan jó, mert adóköteles bónusznak minősül),
- ajándékutalványt,
- tárgyjutalmat,
- kereskedő cégnél saját termékekből, (web)áruházakból rendelve x% kedvezményt (ez sem olyan jó, mert gyakorlatilag kiadást generálunk valódi jutalom helyett, de fel kell mérni az igényeket, hátha mégis szeretni fogják)

Fontos, hogy olyasmit kínálj, ami valóban motiváló! Az ilyen belső toborzás további előnyei, hogy szinte biztosan illeszkedni fog a kolléga személyisége, hiszen ismerősi, baráti körébe nem fogad az ember unszimpatikus alakokat, főleg nem ajánlja őket senkinek.

-----

Kedves Álláskereső,

Te pedig ugye látod azt ebből is, hogy milyen fontos az ismerősi kör mozgósítása, ha állást keresel?

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr767646798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okoska77 2015.09.14. 15:42:38

Szerintem ezt mar kommenteltem egyszer, de nem baj, uj cikk, uj komment ;)

Egy ismerosomtol is kertek aktualizalt oneletrajzot az akkori munkahelyen. Az ismerosomnek esze agaban sem volt valtani, nagyon jol elvolt a poziciojaban. Viszont mivel aktualizalnia kellett a CV-t, elkezdte keresni az interneten, pontosan hogyan irjak le a szakmajat, mondvan majd kimasolja onnan es ennyi.

Lenyeg a legyeg talalt egy nagyon jol hangzo allashirdetest kereses kozben amit meg is palyazott, annyira jol hangzott. Azota mar ezen a masik helyen dolgozik tobb penzert.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.09.14. 15:46:39

@okoska77: Szép történet, még mindig :) A cégnek tetszett volna úgy motiválni a munkavállalót, hogy ne akarjon menni. Ez HR-feladat (is), de most pont azért írok ilyenekről, hogy HR-es best practice-t is találjanak itt, akik szeretnének.

determ 2015.09.14. 15:59:02

Két kommentem van.
Az "aktuális önéletrajz bekérése" dolgot egy volt munkáltatóm igen aktívan csinálta, mondjuk 3-6 havonta. Nagyjából 1 év alatt untunk annyira rá, hogy már csak továbbítottuk a korábban elküldött leveleket.

A másik inkább általános. Nem tudom ki ennek az oldalnak a szerzője és mi a motivációja, de számomra fura, hogy sokszor olyan triviális és alap dolgok vannak itt leírva (sőt, elírva), amik szerintem teljesen magától értetődőek...
(Monjduk ezzek a hozzászólással biztos nem leszek népszerű, dehát ez a véleményem.)

2015.09.14. 16:02:17

@jobangel: a cégek többsége - van kivétel persze, de kevés akad - nem motiválja sehogy a dolgozóit. ma már talán mindenki számára világos, hogy a kkv-k alapvető vezetési-kreatív kompetenciák híján vannak, többségükben a tulajdonos szerény fantáziájától és családtagjai kontraszelekciójától szenvednek, a nagyok meg...nos a nagyok nem csinálnak mást, mint az alantas szellemi munkát végeztetik el magyarországon (ssc-k ugye).

ebben az országban az értékteremtő munka NEM elvárás, a munkaerő nem érték, csak eszköz. nincs mihez gyarapítani, nevelni őket, mert a helyi multik feladata alapvetően nem a terjeszkedés, max országon belül. új termék kifejlesztése, alkotó munka, intelligencia nem itt van, hanem sajnos külföldön. ugyanaz megy, mint ami az összeszerelő-üzemeknél. jelzem, én már külföldön nyomom, nem a személyes sértettség beszél belőlem, inkább a keserűség.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.09.14. 16:04:57

@determ: Bemutatkozás rovatban benne van, ki vagyok.

Sajnos, amit te triviálisnak gondolsz, az sokaknak nem az... Én meg elég sok elrontott CV-t látok, ezért tudom, hogy néha le kell írni, hogy a kapcsolati adatokba működő e-mailcímet kell írni, nem eldobhatót, és a mobilszám elé oda kell írni a körzetszámot, mert négyféle variációt nem fog végigpróbálni a kiválasztó... Szóval ezt nem szemrehányásnak veszem, és a népszerűségeden nem esik csorba a kommented által :))

Fenti poszt ötletet az adta, hogy többen kérdezgették már munkáltatók, hogy "jó, de honnan tudjam..." Pl. a kétdiplomás raktári segédmunkás megtörtént eset. Vagy HR-es kérdezett, hogy új munkahelyre megy, milyen ötletei legyenek, amik látványosak és nem drágák (mert költségvetést persze nem kapnak ők sem könnyen).

A kulcslyuk szelleme 2015.09.14. 16:14:54

Aktualizált önéletrajz: ha valaki "elfelejti" beírni a felvételnél beadott önéletrajzba, hogy diplomája van, akkor a később aktualizáltba miért írná be?!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.09.14. 16:27:02

@A kulcslyuk szelleme: Logikus, amit kérdezel, hogy ha diplomaletagadással jutott álláshoz, később miért írná le, hogy van neki.

Megkérdezte már HR-es is, azt mondtam, hogy mert ha a HR jól kommunikálja a CV frissítés kérését, akkor a munkavállaló tudja, hogy ezzel akár előbbre is léphet, de rosszabbra biztosan nem fordul a helyzete.

tavolirokon2 2015.09.14. 16:37:26

Ha eloleptetsz egy targoncast, akkor abbol kell ujat felvenni, es egyszerre ket uj embert kell betanitani. Ezert eri meg jobban a konkurencia targoncasat/irodistajat atcsabitani, vagy felvenni a szaz jelentkezo kozul a legolcsobbat. Nem veletelenul vallalta el a diplomas a targoncas munkat, es nem is fog jobbat talalni egyhamar.

jojoka 2015.09.14. 17:37:20

Hát ahol én dolgozom az ottani HR-esnek nevezett "valami" biztos csodálkozva olvassa ezt a cikket.. Baromi jó ötletek vannak benne. Tudok több emberről aki tényleg segédmunkásként dolgozik miközben már diplomája van.

StanLee · https://newsroll.net 2015.09.15. 15:31:23

Az egyik német munkaadómnál nem érte meg cégen belül embert mozgatni. Ez azért volt, mert egyszer az egyes részlegekért felelős vezetők versengtek egymással az év végi jobb prémium miatt, így az értékes beosztottat nem érte meg átadni másnak. Másrészről ha emberre volt szükség, akkor még csak azonos részlegen belül sem volt értelme mozgatni az embert, mert az anyacég döntött a létszámbővítésről és a fizetésemelésekről is. Így a vezetőnek kétszer annyi munkája lett volna, egy belsős mozgatásával, mintha kívülről hoz valakit. Mivel mindenki a kisebb ellenállás felé mozdul, inkább vettek fel egy új embert és a meglévők közül mindenki maradt a helyén. Igazán motiváló volt ott dolgozni.

Egyszer kértek viszont tőlem is önéletrajzfrissítést, mivel az egyik leányvállalatnál tudták, hogy tudományos fokozatom lesz és van IF-es publikációm, a támogatás elnyeréséhez kellettem. A felettesem amikor megtudta, hogy nekem ilyenem is van, csak nézett. Mondtam neki, hogy az eredeti önéletrajzomban is benne volt, csak azt ő nem olvasta el :-) Az, hogy terepen dolgozom, nem jelenti azt, hogy nincs jobb végzettségem, mint a cégben dolgozók 99%-nak. Lehet jobban szeretem a terepi munkát az irodai ücsörgésnél.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.09.15. 21:55:27

Az aktualizált önéletrajzot ugyanattól a személytől kétévente érdemes kérni, gyakrabban nem, mert nem veszik komolyan. Vagy a munkába állás évfordulóján egyesével vagy az egész cégtől egyszerre, de rendesen kell az okokat kommunikálni. Például érdemes akkor meghirdetni több belső pozíciót.

Az alapvető lenne, hogy a cég ne adjon fel úgy álláshirdetést, hogy az alkalmazottak nem tudnak róla és nem tudnak pályázni rá vagy ismerőst ajánlani. Sokan titokban tartják, aztán csodálkoznak, hogy alig van néhány jelentkező és a kollégák utólag csak dühösen legyintenek, ha az egyik korábbi munkatársuk pont ilyen pozíciót keresett...

==T== 2015.10.15. 16:56:02

" Lehet, hogy a raktáradban dolgozó segédmunkás egyébként diplomás, csak azért vállalt ilyen munkát, mert nem volt jobb?"

Kezdjük ott, hogy a cégek zöme eleve nem vesz fel egy adott pozícióra túlképzett munkaerőt, mivel úgy vannak vele, hogy úgyis hamar megpattanna.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.10.15. 17:10:19

@==T==: ne kezdjük ott, mert ez már elmúlt. A raktári munka pl. már pont olyan, hogy azt veszik fel, aki hajlandö megcsinálni, csak legyen végre valaki.

==T== 2015.10.15. 17:39:14

@jobangel: Hááát, azt hiszem nem mindenhol van ez még így. Pedig tudom, hogy az adott cégnél szinte nyüszítenek az emberhiánytól, de pl. targoncásnál ragaszkodnak a bruttó 680-as órabérhez, akkor is, ha épp senkit nem találnak annyiért.

Noras 2016.01.18. 05:44:19

@jobangel: ezzel nem biztos, hogy egyetertek (hatso szandek cv leadasaval) Az egyik multinal bekertek az oneletrajzokat, s cegen belul, bizonyos reszlegeken leepites volt. Nyilvan mas teruletekre mindig volt felvetel, s ez normalis.
Nade erdekes modon a leadasok utan megnottek az elbocsatasok, olyan embereke, akik mar 10000 eve a cegnel voltak, s akar tobb 10 milliot hoztak a cegnek. Mondvan "nem volt meg a vegzettsege", de amikor hasznot hozott, akkor jo volt az a mindenki altal elfeledett korabbi vegzettseg is. Inkabb palyakezdoket s diakokat vettek fel helyettuk, atnevezett pozicioba.
Okkal felnek az emberek manapsag....
süti beállítások módosítása